login |

Neveneffecten

2018. 05. 19. 15:30 - Írta: gromit

4 hozzászólás | kategória: ajánló, Európa is létezik, kritika,

Egyszer felmerült kommentben, hogy a kontinentális Európából többnyire drámákat szoktunk ajánlani, igazán jöhetne már valami komédia is.

Valóban kevés írás született eddig a kategóriában (azért akad pár). Talán a mennyiségileg kevesebb minőségi darab készül a műfajban, vagy talán csak a komédia lépi át nehezebben az országhatárokat – egyszerűen mindenki mást talál viccesnek. Most viszont egy olyan belga áldokumentum-sorozatról lesz szó, ami szerintem számunkra is remekül működik – már ha valaki vevő az abszurd humorra.

A Neveneffecten az azonos nevű flamand komédiás társulat 2 évadot megélt sorozata volt. Nem egy szokványos szkeccskomédia, sokkal inkább dokumentumfilm-paródiák antológiája. Igazi mockumentary, de nem a The Office-vonalból, hanem sokkal inkább a Monty Python stílusában. (Az első két részről konkrétan a szúnyogvadászos és az utcai hegymászós jelenet jutott eszembe.)

Természetesen a sorozat élvezetéhez nem szükséges a Monty Python ismerete, de ezek alapján azért nagyjából be lehet lőni, mire lehet itt számítani, ráadásul nem csak egy-egy jelenetben, hanem teljes félórás epizódokban.

A természetfilmek és egyéb dokumentumműsorok témája és megvalósítása is abszurdba hajlik. Megismerhetjük például a “commoman”, azaz a “közönséges ember” életét tanulmányozó kutatókat, az E40-es autópálya forrásához indított expedíciót, az állatkerti látogatókat szó szerint halálra untató állatokat, vagy a rendőrség klisék betartását ellenőrző akciócsoportját.

És mindezt képzeljük el nagyon komoly tudományos és/vagy dokumentarista módon tálalva.

Az első évadban vannak visszatérő figurák is, néha kicsit más szerepkörben (pl. a “vialógus” (“útkutató”) később egyiptológusként ókori civilizáció nyomát kutatja egy belgiumi bevásárlóközpontban), néha vicces akcentusokkal (a nemzetközi tudósok angolul beszélnek). Továbbá gyakran felbukkan a 20. század nem-nagyon-megértett (avagy botcsinálta) tudós úttörő-ikerpárja, Adolf és Rudolf Tupolejev, fekete-fehér kisfilmekben.

A rövidebb második évadban a dokumentarista jelleg és a narrátor néhol inkább csak keretet ad egy történetnek (pl. a partraszállás), de az abszurd humor ott is helyén van.

Nem mai darab és zsánerparódia jellegéből adódóan is nyilván rétegcucc, de ötletes és szórakoztató. Hivatalos nemzetközi forgalmazásról nem tudok, és tartok tőle, hogy nem is mindegyik epizód érhető el angol felirattal (így sajnos most a kedvenc részeimet pont nem ajánlgathatom), de ami fellelhető, azt érdemes bepróbálni.

4 hozzászólás Ne habozz!

Norbi - 2018. 05. 19. 16:15

Köszi, meghoztad hozzá a kedvem :D
Esetleg más flamand/holland sorozatokat tudsz ajánlani?
A régebbiek közül a ‘Het eiland’-ot néztem végig, mivel imádtam az Office-t is, nagyon bejött.
Újabbak közül a ‘Divorce’ (a “Válótársak” eredeti verziója), ‘De luizenmoeder’ és persze a ‘Zondag met Lubach’ a nézősek.

winnie - 2018. 05. 19. 16:31
gromit - 2018. 05. 20. 01:49

Norbi: az Office-vonal nekem ugyan nem nagyon fekszik, de ha hasonló stílusból érdekelne valami flamand, akkor pl Safety First vagy Patrouille Linkeroever (előbbi céges, utóbbi rendőrös). Idei sorozatok közül Gevoel voor tumor (“tumorérzék”, orvostanonc maga lesz rákos páciens), De Infiltrant (amolyan “Fargo light”), vagy ehhez hasonló “emberünk belekeveredik az alvilágba” témában a holland Klem. Régebbiek közül a Van vlees en bloed egy családi hentesboltról és persze a családról, némi humorral, elsőre kicsit fura, de nekem tetszett. Ezekről, meg sok egyébről, nem fogok itt külön írni (bejön a nyelvi akadály)

De azért tervezek még pár flamandos ajánlót a közeljövőben is (Salamander, Professor T. mindenképpen), de ugye figyelnem kell azt is, mi érhető el legalább angolul felirattal (Netflix, BBC4, Walter Presents, vagy akár simán youtube-on, mint a Neveneffecten)

gromit - 2018. 05. 20. 02:03

a The Missing persze az angol sorozat, de tényleg koprodukció volt. Volt benne pár flamand színész is (pl a Salamander főszereplője is) meg a főcím is egy flamand együttes száma (kicsit áthangolva-lelassítva ugyan)

és a rend kedvéért, előkerült még egy vallon (francia nyelvű belga) sorozat: Ennemi Public

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz