login |

Westworld – 2×05: Shogun World

2018. 05. 21. 21:32 - Írta: winnie

73 hozzászólás | kategória: kritika,

Well, you trying writing 300 stories in three weeks.

Túl az évad legjobb részén (legalábbis az általános vélekedés szerint) sokan azt hitték, hogy a 2×05-ös, távolkeleti világot bemutató epizód mindent le fog tarolni. És ahogy olvasom, vannak is ilyen vélemények. És vannak igen visszafogott fejcsóválók is. Én pedig inkább felteszem azt a kérdést (amellett, hogy tényleg nagyon érdekel a rész fogadtatása), hogy mit várunk a Westworld-től? Miért adhat pluszt egy új világ megismerése?

Igazolta az elvárásokat a 2×05? Vagy nagyobb volt a füstje, mint a lángja? Van még bármiféle tétje is a sorozatnak? Lehet kinek “szurkolni”? A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Nyilván az új környezet tök jó, csilivili, színes-szagos, badass snittekre tökéletesen alkalmas, de a kérdés az, hogy beérjük a külsőségekkel, és azzal, hogy látjuk, sok pénzt elköltöttek rá, és rengeteg ideig tartott a forgatás? A látvány, a hangulat (Paint It Black!) nyilván csillagos ötös, de ad annyit a sorozathoz egy új világ, hogy izgalomba jöjjünk miatta? Mert az S1 végén én is beindultam, utána viszont tényleg arra gondoltam, hogy mire fel?

Szóval lehet, hogy lesz, aki elszállt a 2×05-től, más pedig lehuppant a földre – szerintem ennél érdekesebb sztorit is lehetett volna prezentálni. Persze jópofák a párhuzamok, főleg a kedvenc témámmal, a történetszálak írásával kapcsolatosak, de azért jópofaságnál többre lenne igényünk. És ez alatt nem a szokás szerint maximumra tekert erőszakorgiára gondolok.

Nem nagyon láttunk bele a park működésébe, nem nagyon kaptunk “játékosokat”, belső infókat (áthallások azért voltak), simán megértem, hogy vannak, akik teljesen érdektelen epizódnak találták a Shogun World-öset a fapados és olykor fejfogós Maeve-történet miatt, arról nem is beszélve, hogy az egészet felöntötték még Dolores darálásával, aki részről részre szerethetőbb és érdekesebb karakter lesz, NEM!

Nem baj, mostantól kezdve majd Teddy is megmutatja! Jaj, nekünk! (Még nem olvastam, de most jelent meg egy interjú James Marsden-nel, amit reggel linkeltem is a hírekben. Gondolom, arról beszél benne, hogy mi vonzotta a szerepben, és miért találja annyira lenyűgözőnek Teddy figuráját.)

Nem mondom, hogy nem merültek fel kérdések, és azt sem, hogy nincsenek a horizonton érdekesnek ígérkező történetszálak és felfedezésre váró dolgok, kérdés, hogy ezekre sor kerítünk-e még idén, vagy várhatunk 2020-ig? Bernard, hol vagy, amikor szükség lenne rád?

73 hozzászólás Ne habozz!

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 21. 13:57

még mindig folyik a történet szerteszét, dolores meg elszabadult ágyúként vezeti az egyszemélyes forradalmát

seven - 2018. 05. 21. 14:08

hát ez a shogun world elég unalmas lett :\

Platschu - 2018. 05. 21. 15:43

zerintem marha jó volt, mintha kicsit a Kill Billt idézte volna meg. A Paint it black megszólalt japán hangszereken, majd a bevonuláskor még néztem is, hogy mintha minden NPC cselekedete ismétlődne, erre tényleg. Jó ötlet volt.

Nagyon szépek voltak a jelmezek és a díszletek is. Igazán igényes. Egyedül talán azt nem értettem, hogy mit szenvednek ennyit a japán lányért, ha egyszer bármikor fel tudják támasztani, hiszen velük van két technikus és egy író is…

Az is kicsit fals érzetet keltett bennem, hogy teljesen más növényzetet vártam volna a Shogun Worldre, bár igyekeztek fenyőfák között forgatni. Így is érdekes lehet a park fenntartása, ha az egyik sarokban sivatag van, a másikban már havas erdő, a harmadikban trópusi klíma. Tehát van fal vagy csak mesterséges hegyek választják el őket egymástól?

Amit kicsit hiányoltam az epizódból, hogy hol voltak az ember “játékosok” a Shogun Worldből? Mindenki elmenekült volna? Mert a kommandósokat elintézték, de alig láttunk fejvesztve menekülő vendégeket.

Az is érdekes csavar, hogy az első évad főszereplőjéből kvázi főellenséget csináltak a második évadban. Mert az ötödik rész után eléggé egyértelműnek tűnik, hogy Doloresből villain lett. Bár a WW-nél sosem lehet tudni, hogy mi minek látszik, tehát még bárhová alakulhat a 4 főszál története.

Mkay - 2018. 05. 21. 18:29

Szegény Teddy. Nagyon gyenge menetet nyomhatott Dolores-szel, úgyhogy most csinál inkább belőle egy Rocco-t… :)
Egyébként a múlt heti tökéletes rész után ez valami borzasztó gyenge és unalmas volt… :(

Brynden Rivers - 2018. 05. 21. 18:30

Teddy végre csinált valami érdekeset a nézésen kívül erre kiírják.

Két nagy lehúz része van a sorozatnak:
– a Dolores szál
– a nagyon túlzásba vitt erőszak, ebben a részben pont izgalmasak voltak a Shogun Worldös harcok, erre a rész végén értelmetlen tömegmészárlás van ahelyett hogy Maeve egyszerűen csak átvette volna a Shogun hadseregét.

Ági - 2018. 05. 21. 19:01

Számomra nagyon érdektelen volt a 2×05 – be is aludtam rajta.

leila - 2018. 05. 21. 19:54

@Platschu
Szerintem az emberek a bejáratnál feküdtek kibelezve.

Jó rész volt, kicsit lassú, és újra kiderült, hogy Doloresnél még Teddy is érdekesebb karakter.

@Brynden Rivers
Teddy marad, csak terminátor lesz belőle, így lesz Dolores jobbkeze.

nade - 2018. 05. 21. 21:19

2×3,4,5
hát, még mindig lufinak gondolom (nagyra fújt, üres), de a Pacific Rim-es csajszit (Rinko Kikuchi) jó volt újra látni. Bár a táncos jelenet elmaradt a Legionosokhoz képest.
Hogy bír el ennyi szuperwomant a sorozat? A 2×4-ben üdítő is volt már hogy nem volt se Maeve se Dollores, de cserébe visszahoztak egy régit meg bemutattak egy újat is. Hát szép.

Geza Kovacs - 2018. 05. 21. 21:49

Ezek is ötletelnek össze-vissza, fogalmuk nincs, mit akarnak. Sajnálatos. Ez a szamurájos-cowboyos akciózás jó volna egy filmnek, vagy egy nem komoly sci-fi/kaland sorozatnak, el is képzeltem, milyen lenne, akár ezekkel a szereplőkkel: tök jó, egy ellen-Indiana Jones. De ugye ezt nem fogjuk megkapni, tehát ez se vitt előrébb.

kmlaci - 2018. 05. 21. 21:51

nekem nagyon tetszett, és már csak maga a környezet a képi világ az ami megfogott, akár a shogun világban játszódó jelenetek közül háttérképnek is megfelelne bármelyik pillanat, filmeknél nem látni ilyen igényes megjelenést, azért kíváncsi lennék mekkora ennek a költségvetése…

seven - 2018. 05. 21. 21:52

ebben az évadban nekem úgy tűnik, hogy az epizód minősége attól függ, hogy mennyi Bernard/MIB jelenet van. Ha sok-sok, akkor jó részt kapunk (2×4 szinte csak róluk szólt!). Ha kevés, vagy szinte semmi (mint most) akkor meg…. kapjuk… ezt.

Persze, oké, nyilván a többségnek bejött, de nekem nagyon érdektelen Maeve. Egyszerűen nem érzek semmit a karaktere iránt, és marhára nem érdekel a lánya se. A shogun world meg *engem* sose hozott lázba, és hát az is lett amire számítottam. Eléggé lerágott csont szerintem (Bár az eleje jó volt ahogy bevonultak a kis városba, a zenével, meg hasonlóságokkal)

winnie - 2018. 05. 21. 21:56

seven: szerintem maeve nem a lanya miatt kedvelt, hanem mert o volt az, aki “megmutatta”, aki badass, es az olyat szeretjuk:)

Rammsch31n - 2018. 05. 21. 22:12

Ugye még nem tudjuk mi van a többi világgal…
de isten bizony ha lesz egy ókori Rómás, az én agyam ott ledobja az ékszíjat… meg valszeg a sorozat költségvetése is… :P

DelMaar - 2018. 05. 21. 22:18

amilyen erős volt az előző rész, pont annyira lett gyengus ez. shame.

MrKrabs - 2018. 05. 21. 22:20

Az “előző részek tartalmából” alatt jutott eszembe, hogy Ford hogy scriptelhette a 4. részben a Lawrence falujában történteket a MIB számára, ha a katonák jelenléte Dolores és Teddy korábbi döntésétől függött, akiknek viszont elvileg szabad akaratuk van? Ha Teddy engedelmeskedik Doloresnek, akkor bukik a MIB számára készített történet?

zolij - 2018. 05. 21. 22:30

szóval Maeve csak azért nem tudta irányítani az indiánokat, mert nem a nyelvükön adta ki az utasítást?

Caeiro - 2018. 05. 21. 22:30

A mostani résztől többet vártam, főleg a 4. után. Tulajdonképpen 2-3 mondatban összefoglalhatók a történések. Bár a cselekmény Dolores és Maeve körül forgott, engem mégis inkább az érdekelne, hogy hogyan és miét törölte Bernard a host-ok memóriáját. A díszlet, a jelmezek, a zene továbbra is magas színvonalú, de a hentelés már unalmas.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 21. 22:30

@MrKrabs: Dolores egyszemélyes forradalma a park legnagyobb script narrativája, még Maeve lányszöktetős narrativájánál is nagyobb

talán Bernard az egyetlen eddig ismert robot, akinél van valamennyi szabad akarat, vagy legalább is az öntudatnak valamennyi morzsája

Python - 2018. 05. 21. 22:33

Teddy majd beindul, ez biztos. :( Terminátor üzemmód x100:
https://i.redd.it/daawippbv4z01.jpg

Amit az első 3 percben láthattuk, meg is lesz majd az eredménye. Hisz Teddy a teste ott figyel az android tetemkupac tetején, tehát ő lebegett a vízben mutatva az 1. epizód végén.

Maeve új képessége a telepátia?! Szerintem így lazán tud egy totál engedelmes sereget létrehozni magának a szamurájokból, vagy nem, de ez még a narratíva írót is meglepte, hogy ezt hogyan csinálta.

Ez az oldal is elindult:
https://www.discovershogunworld.com

Ebben a Sógun világot bemutató S2E5 -ben voltak párhuzamos utalások erőteljesen az S1E1 -re. A nyilvánvalókon túl: https://i.redd.it/f60hhvtun4z01.jpg

Lesz majd Bernard winnie. (Csak ez most Bernard, Arnold, Ford, vagy Mr. Delos?) Szerintem a trailer alapján a 6. epizód lesz olyan erőteljes rész, mint a 4. epizód volt.
http://www.youtube.com/watch?v=oevZn0yaPdE

A szamuráj világ látványban, durvaságban, vérben ütött. De kb. egy olyan bemutatóféleséget kaphattunk, mint anno az 1. évad első részében Westworldről.
Nekem tetszett, de a 4. rész közelében sem volt. Az a hatás és kérdésözön majd a jövőhéten jöhet. ;) :)

FP Jones - 2018. 05. 21. 22:34

nem tudom követni ezt a sorozatot. egyik helyről a másikra, 1000 szereplő, kesze-kusza sztori..

Nézőke - 2018. 05. 21. 22:36

..hát ez nagyon silány lett. Teljesen összevissza szálak haladnak előre,és ha valami logikátlan történik,akkor letudjuk egy “hát ez nem volt megírva,még nindzsák se létezhetnének” stb. Mondjuk én alapból se nagyon értem,de mindig megnézem,hátha beugrik valami extra infó,de nem.

Dolores szál meg egy halott ügy. A technikus kolléga két kattintással Doli fejében lenne a kis palmtoppal,vagy felhúzhatta volna Teddy erejét és lefelé a hűségét ,aztán máris legyakja a környezetet,és lövi le a nőt.

Arról nem beszélve,hogy egyik androidért se nagyon izgulunk,mert eleve nem emberek,így nem szurkolunk nekik, ez alapvető hibája a sorinak,hogy nem tudta megkedvelteni velünk semelyiket se. (még Bernit se,ne kamuzzunk magunknak)
Az emberi fajt meg így akarja beállítani gonosznak,hogy fizet és kiéli tárgyakon az agressziót? Bárki ezt csinálná,ha lenne ilyen világ, inkább,mintsem otthon lövöldözzön, stb. Tehát én az embereknek szurkolok, de az Avatarban is az alienek ellen voltam..

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2018. 05. 21. 22:41

@Rammsch31n

Ááá, előássák azt, ami a Rome-ból megmaradt, lehetne egy kis hommage Vorenus és Pullo kapcsán.

Mondjuk a WestWorldből a mai napig hiányzik egy kiadós cocksuckers. :( :D

Platschu - 2018. 05. 21. 22:42

Én szerintem arra fog kifutni a történet, hogy nem csupán megpróbálták gazdag és halálos beteg emberek tudatát géptestbe áttölteni, hanem majd ki is cserélik őket, ha az érdekeik úgy kívánják. Tehát szerintem a csattanó az lehet, hogy Fordnak ez sikerült és tényleg lemásolta Arnoldot (vagy a megrendezett halálával saját magát), még ha nem is lett tökéletes, míg most Bernardot szépen feloldja az eddig gátlás alól, aki felfedezi, hogy valahol félúton van ember és gép között. Hiszen csak azért, mert nem sikerült a folyamat William apósával, senki nem mondta, hogy mással sem és a múltban nem történt meg. Lehet William nem tudta hitelesen reprodukálni az apósa viselkedését, stílusát, beszédét. Azon se lepődnék meg, ha a Delos hatalomátvételnél már a kicserélt após mondott volna le a javára… Fordnak pedig bőven volt ideje szórakozni a kísérletezéssel, hiszen elég jól ismerte az üzleti partnerét, akár egy családtagot. Ha viszont voltak sikeres “cserék”, akkor honnan tudhatjuk, hogy hány robot testbe zárt félig-meddig programozott ember rohangál odakint? Honnan tudhatjuk, hogy maguk a látogatók egy része is nem robotok-e? Vagy hogy a hostok egy részét nem kinti emberekről mintázták? Honnan tudhatjuk, hogy minden hostból csak egy van? Bármikor rohangálhat egy rakás Dolores a parkban. Csak mondjuk nem egyszerre rakják be őket, hanem amíg az egyiket cserélik, addig a másik szolgál stb. Sok izgalmas kérdés, amely bármilyen irányba kifuthat. Én azt is várom még, hogy a kintinek gondolt fejlett város a FutureWorld lesz és Dolores hatalmasat fog koppanni. Mi nézők pedig azért leszünk átverve, mert még mindig nem tudjuk, hogy mi a programozás és mi a szabad akarat. Maeve fejlődése? Dolores/Wyatt döntései? Bernard önvizsgálata? S miből gondolhatnánk, hogy nem történt ez már meg a múltban újra és újra vagy hogy az egész sorozat nem egy nagy flashback? Az írók szabadon játszadozhatnak a nézőpontokkal (távoli múlt, régmúlt, közelmúlt, jelen, jövő stb.)

Platschu - 2018. 05. 21. 22:45

Behind the scenes videó :
https://www.youtube.com/watch?v=kOCSzHQ2F1s

Shred - 2018. 05. 21. 22:57

Hát ez megint kicsit közepes lett, de élveztem. A fogadós jelenet hatalmas volt, és szerintem kis kikacsintás a sorozatírók nehéz sorsára is:)
Vajon a robotoknak van szexualitásuk, és a testük MINDEN részletet tartalmaz, vagy csak a program mondja, hogy “most elmész, tessék örülni”?
Egyébként szerintem Dolores és Maeve között az is fontos különbség, hogy az utóbbi mellett ott van Sizemore, aki egyfajta terapeutaként folyamatosan segít kontrollálni a gondolatait. Dolores meg, mint egy láncát vesztett kutya randalírozik, amerre lát.

Shred - 2018. 05. 21. 23:00

A másik meg a hang nélküli irányítás. Ha az ehhez szükséges hardvert nem építették be, és Maeve csak úgy kifejlesztette a képességet, elég erős magyarázat kell, hogy ne legyen erőltetett a dolog.

sehrezad - 2018. 05. 21. 23:00

Nekem Maeve leginkább a színész játéka miatt érdekes, de az ő jeleneteit bírom leginkább, azokra mindig oda tudok figyelni, nagyon szép ez a játék (karakterkét is – Elsie mellett – Maeve érdekel leginkább).

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 21. 23:03

bízom benne, hogy ki fog derülni, shogun world mit adott hozzá a történethez végül – mert oké, eyecandy, meg évadzáróban már belengették, de személy szerint engem nem fogott meg

az, hogy a vadnyugati story vonal volt másolva japánra, az meg végkép idegesítő volt és nekem kevés volt a “gyorsan kellett narrativát” magyarázat

maeve “félisteni” mivoltát meg a kis-gésa feltámasztása mutatta volna igazán – amúgy most kik voltak süketek? csak néhány katona, vagy mindenki? de akkor hogy hallották a parancsokat?

következő részben nem szeretnék már se dolores-t, se maeve-t látni, ha nem muszály, mert egyszerűen nem viszik a sorozatot sehova, még ha tudjuk is, hogy dolores úszni küldi a bádogember seregét

Geza Kovacs - 2018. 05. 21. 23:46

Még anz jutott eszembe, hogy a Marco Polo sori bebuktázott az ázsiai sztorival gyorsan, pedig nagyon jó volt, csak a nézők nem tudták hova tenni. Remélem ezért, hogy a japán sztori gyorsan elmúlik, mert még hasonló sorsra jutnak :-)

Platschu - 2018. 05. 22. 00:29

Telepatikusan küldi a parancsait, mint egy wifi jel. :)

irgum76 - 2018. 05. 22. 06:46

én nem rágtam a tíz körmöm, hogy jaj jön a SW
így nem is csalódtam benne érdekes volt akciódús aszt ennyi

amit furcsálltam magamon, hogy a rablás keleti újrajátszása nem hozta a libabőr faktort
és igazából nem találom az okát
az biztos nem, hogy na jó ezt már láttam szinte ugyanígy hiszen pont ez kellett volna, hogy üssön de valahogy nem

irgum76 - 2018. 05. 22. 06:49

ja valaki hiányolta a vendégeket ennek az is lehet az oka, hogy még a közönségnek nem nyitották meg csak a hostok mennek tesztüzemben

_Peter - 2018. 05. 22. 09:30

Eddig is nehezen kötött le, azt hiszem most jó alkalom kiszállni. Lement öt rész és mi történt tulajdonképpen? Nem sok. The Handmaid’s Tale ugyanez a bajom.
Izgulnom kéne a gépek fogságában lévő jópofáskodó technikusokért? Tizedik alkalommal is el kéne dobnom az agyam Dolores és Maeve mészárlást rendeznek? Szurkolnom kéne nekik? Kíváncsinak kéne lennem miért van cheat code nekik? Nem működik nekem a sorozat. :(

Lenny - 2018. 05. 22. 09:52

Rohadt nqgy kövér nulla volt ez a rész. Talán a legnagyobb az évadban. Shogun world? Ki nem szarja le? Nem ettől lesz jó. Hanem a fő rejtély kibontásától amit az előző részben már megvillantottak. Na, az hajletevős volt. De ezt a Dolores féle vonalat kb. az örök időkig lehetne húzni mint egy szappanoperát, akkor sem tenne hozzá semmit sem az egészhez. Kvázi mellékszereplő a nagyok játékában. Ahogy Maeve is de ő legalább nem idegesít.
Én nem tudom, hogy hogyan ment át az évad forgatókönyve, hogy ki bólintott rá, de szerintem már nem dolgozik ott.

Fakocka - 2018. 05. 22. 10:09

Jól emlékezem, hogy “telepátiára” eddig csak Ford volt képes?

- 2018. 05. 22. 10:15

Kibaszott király volt ez az ázsiai kaland. Számomra a sorozat legemlékezetesebb részei között marad. Kurosawa papa büszke lenne.

Matt - 2018. 05. 22. 10:59

Elképesztő rész volt, végig izgultam rajta. Szinte alig van olyan eleme a sorozatnak amibe bele tudnék kötni. Nagyon kíváncsi vagyok milyen irányba fog haladni a sztori, Szerencsére megmaradt az első évad komplexitása, sok a karakter, időben ugrálás stb..

Egyesek negatívumnak tekintik hogy nem lehet szurkolni az androidoknak. De ez miért is negatívum? Miért kéne szurkolni bárkinek is? Láthatjuk hogy a Westworld világában az emberek nagy része romlott, tehát nekik alapból nem lehet. Az androidoknál már más a helyzet De amióta Dolores megkapta Wyatt személyiségét, Lényegében ő is azt teszi amit az emberek tettek, mészárol megállás nélkül. Egyetértünk vele? Nem feltétlen. Megértjük miért teszi? Persze hisz láttuk mit tettek vele az első évadban.

Azt gondolom nincs értelme egyik félnek sem szurkolni, mivel egyik félnek sincs igaza. Egy dolog viszont biztos: az emberek nem fognak megváltozni. Az androidok viszont még változhatnak Hiszen csak most ébredtek öntudatra. Az utóbbiakban még ott van a potenciál hogy jobbak legyenek, de az emberekből ez már rég elveszett.

seven - 2018. 05. 22. 11:05

Fakocka: az nem telepátia volt, hanem gesztusokkal vezérelte őket.

Bert Maverick - 2018. 05. 22. 11:19

A telepátiára szerintem logikus magyarázat annak a továbbgondolása, amit már említettek, hogy a hostok érzékelik egymást egy bizonyos távolságon belül.
Logikus lenne, hogy a koordináció érdekében legyen köztük a vendégek előtt rejtett módon történő információmegosztás is, max nem “tudatos”, szándékos szinten. Lehet, hogy Maeve ezt a gátat törte át, és tud szándékosan is broadcastolni.

AglioOlio - 2018. 05. 22. 11:34

A kulcsmondat szerintem a következő, amit a takarító különítmény főnöke mond, ez magyarázza meg ezt az 5 részt a nézőknek:
“A sok különálló szálból hogyan állt össze ez a rémálom?”
Azaz az első öt részben felépítették a szálakat, a csapatokat: Dolores, Maeve, Man in Black és Bernard. Hogy ki irányít, ki sodródik és kinek van valóban szabad akarata, az jó kérdés.

Utánanézve a takarítókülönítmény főnöke egy Karl Strand nevű szereplő – Gustaf Skarsgard játsza. Nekem érzésre olyan, mintha ide valamelyik Fiennes testvért képzelték volna – legalábbis akkor valószínűleg lenne súlya ennek a szereplőnek. Így nekem kissé semilyen.

Ez a szezon nem rántott úgy be, mint az előző, nem érzem az egész világ mögötti koherenciát, de lehet, majd összébb tartanak a szálak, kicsit jobban előtérbe kerül az emberi tudatos rész is. Bár azt nem nagyon értettem, a nagyon titkos labor miért van a 12. szektorban a park közepén és hogy lehet nagyon titkos más kódolással, miközben az ott dolgozóknak azért be kellene járnia és ki, az pedig központban csak feltűnt volna. Na, majd meglátjuk.

hadzsime - 2018. 05. 22. 12:21

Most már azt fogom csinálni, hogy ha meglátom a “mély” gondolatokat drámaian suttogó Dolorest akkor addig tekerek előre, amíg el nem tűnik a képernyőről és Maeve is hasonló sorsra fog jutni ha nem kezd el nagyon érdekes lenni nagyon hamar.
Elegem van ezekből a csajterminátorokból. Értem én, hogy a nézők kajálják az erős női karaktereket, de basszus ez már szánalmas.
Nem rohadt érdekes, hogy az évad legjobb epizódjában egyikük sem szerepelt? Biztos véletlen.

Kvanar - 2018. 05. 22. 12:49

Nagyjából értem mire szeretnék kifuttatni a storyt, és azt is, hogy miért használnak ennyi történet és időszálat, de amíg az előző évadban még ez mókás volt, és érdekes, most elég kontraproduktívnak érzem.

Főleg úgy, hogy a játékidő egy jelentős részét elviszik a gagyi akciójelenetek.
Illetve az olyan, a park működését bemutató magyarázkodás, amitől elveszted a filmes érzést, és rosszabbnak érzem az egészet.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 22. 14:14

Dolores értelmetlennek tűnő embermészárlásával kapcsolatban felötlött bennem, hogy a Delos fejeseit öldösi, akik esetleg tisztában vannak a technológia lehetőségeivel (gy.k. öröklét) – és esetleg Dolores is tisztában van ezzel, így már nem annyira értelmetlen a dolog, hanem nagyon is tudatos

Zs.Gábor - 2018. 05. 22. 16:08

A második évad úgy indított, hogy a Dolores sztoriszálon kívül az összes érdekelt. Ezzel a résszel viszont rá kellett döbbennem, hogy Maeve útja korlátlanul telepakolható töltelékekkel. A Bernard szálat meg annyira extrémen túlnyújtották, hogy nálam bizony elpattant.

Most már egyedül William miatt látom értelmét nézni, csak Ő meg az a karakter, akiért konkrétan izgulni nem tudok.

Maga a Shogun World meg igazából olyan meh… Jobban átjött volna, ha nem csinálnak kapásból egyfajta poént az egészből. Sokkal érdekesebbnek hatott az a szektor, ahonnan Grace menekült ki.

Rob90 - 2018. 05. 22. 16:13

Botrányosan összevissza volt ez a rész is, a narratíva copy mögé bujtatott szöveg hűen tükrözi mindazt mennyire nem tudtak összekalapálni a második évadra egy teljes egész jól megírt történetet.. Nagyon sajnálom ezt a sorozatot, pedig ennél sokkal többet éreztem benne ! A 4. rész adott egy kis reményt, hogy a végére még valami egészen jó is kisülhet belőle, de sajnos a több szálas “misztikum” és az időben ugrálás nagyon nem tesz jót ennek az egésznek, a legfőbb problémája a sorozatnak, hogy nincs miért és kiért izgulni, mert egy csettintéssel a robotok újra kreálhatóak vagy átírhatóak, vagy esetleg mint kiderült egy belső hang által vezérelhetőek.. Az emberi szál pedig oly annyira eltörpül, fel se tűnik, hogy egyáltalán bárki is veszélyben lenne, csak annyit látunk, hogy párat legyaktak valamikor és ennyi ! (szomorú..)

Féltáv után 1 igazán értékelhető és jónak mondható rész kevés ahhoz, hogy az emberek érdeklődését továbbra is fenntartsa, legalább is nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy a második évad döcögős szerte ágazó rosszul megírt zs kategóriás akció jelenetekkel tele tűzdelt kesze-kuszaság után továbbra is töretlen marad a sorozat iránt az érdeklődés.. Ha pontoznom kellene az eddig látottak alapján, akkor jóindulattal 6 pontot érdemelne a 10-ből, és ezt jócskán a 4.rész húzza fel !

heidfeld - 2018. 05. 22. 17:31

Nettó baromság, hogy Maeve tudja irányítani az androidokat. Dolores miért nem?? Kérdezném: Akkor miért vannak vele a programozók???
Shogun World amúgy tetszett volna, kivéve ezt a butaságot.
Valahol gondoltam, hogy a robotokból azonos egyéniségűek vannak – különböző világokban. És itt kérdezném meg: Hol volt a két csaj a végén?

irgum76 - 2018. 05. 22. 17:58

heidfeld:

“És itt kérdezném meg: Hol volt a két csaj a végén?”

ez aztán a velős kérdés…
a kanapén és nézte a tv-t pl

ha esetleg kifejtenéd kikre is gondolsz és mikor esetleg választ is kaphatsz rá
vagy értelmet nyer amire rá szeretnél világítani

Árpád - 2018. 05. 22. 18:08

Hadd kérdezzem már meg, aki egyszer host lett az valamikor ember volt és megölték, mert pl. Teddyről is volt olyan rész, mikor Angela megölte, mert lemészárolta városát és ha jól értettem Angela akkor már host volt. Valahogy nekem furcsa ez a sorozat és nehezen érthető, mert bemutatnak egy végeredményt és utána az előzményeket. A halálokat nem lehet igazán komolyan venni. Valaki egyszer meghal utána újratámad. Dolores is ott kezdi, mikor már host és utána van az előzmények. Épp ezért hiába mészárolnak itt az nem komoly. Vannak ennél sokkal komolyan vehetőbb sorozatok is. Nolannak a Person of Interest-je sokkal érdekesebb volt, de úgy tűnik ez a mesterséges intelligencia dolog nagyon érdekli. Kérem, aki tud tájékoztasson.

heidfeld - 2018. 05. 22. 19:10

@ Irgum 76: Roppant egyszerű: Az azonos személyiségűek, vagy úgy is mondhatom, azonos programozásúak.
Simán benne volt a pár sorban, de mindegy is..
Egyébként kissé zavaró a több idősík, de lassan csak kezdenek tisztázódnak a dolgok.

DanX - 2018. 05. 23. 02:56

Én azon agyalok, hogy Maev akkor most kezd arra a pontra lépni amikor teljesen öntudatra ébred mint Dolores? (Elér a labirintus közepére)

Nekem az a gond a részekkel, hogy néhol nekem kicsit vontatott. Mintha amúgy két évadosra tervezték volna amit 3 évadig ki akarnak nyújtani. A keszekuszasága a történéseknek meg azt akarja ábrázolni amit Bernard is átél. Nem tudja mi történik most és mi az ami régi felszínre törő emlék. Ami ugye ebben a részében is benne van. Első évad is ilyen volt. Ott Dolores szemszögéből volt így vágva a történet.
De én szerintem nagyjából követhető mi mikor történik. :)

Zombiebie - 2018. 05. 23. 09:31

Szép volt, jó volt, de én nem ilyen pónit akartam…

Dave - 2018. 05. 23. 09:45

Nekem bejött, főleg a PAint it Black homage jelenet úgy ahogy van.
Én azt (sem) értem, hogy az időjárást hogy manipulálják? Sivatagban/bengáli száraz idő, shogunban meg köd.

Shred - 2018. 05. 23. 11:23

Az időjárás tényleg érdekes, még az is lehet, hogy egy óriási búra alatt vannak a parkok, festett égbolttal:)

Heidfeld: Maeve az első évadban felhúzatta a technikusokkal a skilljeit, Dolorest meg csak az aktuális program hajtja. A tekik meg azért tartanak velük, mert gyakorlatilag foglyok, és így valamennyire biztonságban is vannak a többi robottól.

todie - 2018. 05. 23. 14:19

6x aludtam el rajta, pedig nem is voltam igazan faradt :/

Néma Harcsa - 2018. 05. 23. 14:51

Sajnos tudtam, hogy ShogunWorld lesz, így filler-epizódra számítottam. Se negatív, se pozitív csalódást nem okozott.
Az előző epizód bravúros volt a sorozathoz képest (egyébként is), eszembe se jutott, hogy hoznák itt azt a szintet

terminadmin - 2018. 05. 23. 17:00

#geciunalmasrészvolt

ezért kár 60 perces részt csinálni

ThomastheBuzz - 2018. 05. 23. 18:36

Elment a rész. Ami számomra csalódáskeltő volt, hogy (személy szerint úgy gondolom lustaságból) nem voltak hajlandók karaktereket írni. Nagyon fellendítené a sorozatot új karakterek bemutatása és megtartása.
Dolores karakterfejlődése részről-részre kiszámítható, a történetszála nem szolgál túl sok izgalommal. Egyedül az dobja fel a sztoriszálát, hogy el lehet szórakozni a balfasz embereken (a tényleges emberekre gondolva).
Maeve új “ereje” nekem tetszik, ami kevésbé tetszik az erejében, hogy túl op, gyakorlatilag bármire képes, a karakterében nincs semmi ami sebezhetővé teszi. Így fő sztoriszálak közül maradt érdekes Mib kiegészülve a lányával és Bernard.
Ebből a részből kimaradtak az érdekesebb karakterek és még csak filozofálás sem jelent meg gyakorlatilag semennyire.
Ha teljesen autonóm világ lett volna a sógun és nem csak tükörkép karakterek, nagyon fasza rész lehetett volna.
Ehelyett egy gyengébben megírt rész lett, így valóban nagyobb lett a füst és a láng.
Ami sokat segíthetett volna a részen, ha Maeve és a többi robot kerül a sógunos narratívába és játszanak akárcsak a parkba látogatók. Később még lehetne rá esély, de úgy nem igazán van jelentősége, ha Maeve minden robotnak tud parancsolni.
Így az ő sztorijában csak annyi maradt, hogy hol találja meg a gyerekét.
Nem tartom rossz epizódnak, a színészi játék mentette nagyot húzott a részen, cserébe gyengén megírt lett ami tényleg a külsőségekbe veszett.
Az alig pár percet kapott india világ 2 résszel ezelőtt százszor izgalmasabbnak tűnt.

futu-retro - 2018. 05. 24. 15:24

Az a baj, hogy a második évad túlságosan kiszámítható. Ha jön valami érdekesnek ígérkező dolog, arra a következő részben adnak egy tök egyszerű magyarázatot és az érdekesség egy csapásra köddé válik.
Szerintem a következő dolgokra fog fény derülni az évad végéig:
-Ford már az első évadban is istent játszott, így simán elképzelhető, hogy nem halt meg csak másik testbe költözött.

-Kiderül, hogy Ford irányított mindenkit a háttérből és nincs semmiféle öntudatra ébredés.
Érdekes, hogy míg az első évadban fontos tényező volt az, mikor Felix megmutatja Maeve-nek, hogy a gondolatai előbb jelennek meg a kijelzőn, minthogy kimondaná azokat, ergo azok nem az Ő gondolatai (ekkor mondja is, hogy valaki belepiszkál folyamatosan a rendszerbe), addig most egyszer sem jutott senkinek az eszébe, hogy ismét utánanézzen ennek, pedig ott van náluk az a tablet, vagy mi a franc.

-Szerintem MIB robot. Az első évadban többször elmondták, hogy minden idejét ott tölti és azt is, hogy csak ő nem akarja bezáratni a parkot. Ez elég érdekes, mert Ford sem akarta bezáratni. Nem csodálkoznék rajta, ha az öreg Williamet megölte volna Ford és a másolatnak csinált volna egy olyan narratívát, amiben az öntudatra ébredés jeleit kell keresnie a parkban.
Most pedig a rejtvény oda fut majd ki, hogy szembesíti robot mivoltával.

-A Dolores által látott külvilág biztos, hogy nem a valódi világ. Még Arnold is mondta, hogy azért költözik az új házba, mert közel akar lenni a munkájához és a családjához is. Ebből arra következtettem, hogy a cég dolgozói és annak családtagjai is ott élnek a park egyik világában.

-A parkok különböző időjárásából pedig arra következtetek, hogy a park vagy nem is a Földön van, vagy egy olyan helyen, mint a Truman Show. Szerintem az utóbbi lesz a helyes válasz, mert az még vicces csattanó is volna, hiszen a Truman Show-ban is Ed Harris volt a “fejes”.

Mellesleg öröm volt látni a 47 Ronin két szereplőjét ismét együtt játszani az 5. részben (Hiroyuki Sanada, Rinko Kikuchi). Komolyan mondom, már azt vártam, hogy pár percre Keanu Reeves is betoppan.

Néma Harcsa - 2018. 05. 24. 19:08

Maeve godmode-ba lépett (elég hülyén, a zenészeknek pl. volt működő fülük), de Ford “szelleme” is abban van, simán lehet, hogy ők ellenfelek lesznek előbb-utóbb.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 24. 22:37

@futu-retro: kedvenc teoriám a park helyszínéről a tenger mélyén lévő óriás kupolás bázis :D bár az első részben kissé beletrollkodtak a készítők ebbe a kínai járőr hajókkal, de amúgy teljesen korrekt felvetés volt szép levezetéssel

irgum76 - 2018. 05. 25. 09:16

na ennél coub-nál megjött az eredetinél általam hiányolt libabőr
nem tudom miért de itt működött az epizódban nem talán azt is ilyen feszesre kellett volna vágni vicces beszólások nélkül

https://coub.com/view/18e5is

RadicalEnemy - 2018. 05. 25. 13:55

@MKay Nekem is ez jutott eszembe, hogy mennyire kellett rosszul tejesítenie Teddynek az ágyban,ha már Dolores nem tanítani kezdi, hanem szoftveresen javítja a teljesítményét XD

Plusz pacsi a készítőknek a japánosított zenéért (bár tudtuk előre, hogy ez lesz) és a narratívamásolásért. Viszont az a zen íj csak nekem nem stimmelt baromira?

Egyébként én ebben a Maeve féle telepátiában is látom a lehetőséget. Például, ha ugyanabból a táptalajból – az öntudatra ébredt szextárgyból – két új vezéregyéniség, két elétrő világnézet kiemelkedne: Dolores/Wyatt aki a szabadság címén hatalommániás diktátorr és Maeve, ugyanakkora hatalommal de valami normálisabb céllal.
És az évad vége, vagy mondjuk a 3. évad vége, már nem azzal zárul, hogy az emberek harcolnának öntudatra ébredt robotokkal, hanem az androidok harcolnának egymással ideológiák alapján.
Ha az írók még profibbak lennének, olyan hátteret és okokat adnának mindkét félnek, hogy mi nézők is csak nagyon nehezen tudjunk választani oldalt, és izguljunk mindkét félért.

Ezek persze pusztán az én fantáziálmányaim, úgyse így lesz….

Quantumleap - 2018. 05. 26. 00:49

Én azt nem igazán vágom, hogy mi értelme japán nyelvet írni a shogunworld lakóinak. Hisz a vendégek többsége valószínű nem tud japánul, és így nem is értik a dolgok többségét.

irgum76 - 2018. 05. 26. 06:10

Quantumleap:

a nauratíva író srác mondja, hogy valami bug van mert át kellett volna váltaniuk a látogató nyelvére

Quantumleap - 2018. 05. 26. 12:22

irgum76:

De így még érthetetlenebb. Minek nekik megírni, ha a vendégek előtt úgyis angolul beszélnek? De úgy egyáltalán minek?

kalapkabát - 2018. 05. 26. 14:31

Egyfelől érdekes hogy a nők a főszereplők. A pasik meg az alárendeltek.

Az emberré válás filozófiai vonala már elveszett.
Hisz Dolores is robothadsereget akar akik mind szenvtelenül gyilkolnak a nevében. És ilyenné is programozza őket.
Maeve szintén egy zombisereget kap akik szenvtelenül gyilkolnak a nevében.

Az önálló gondolatok elvesznek.

Az alapötlet jó volt de még mindig várjuk hogy mivé is alakul ez. Ami így az 5. résznél kicsit fura…

A fekete kalapos és Bernard szerintem is a legérdekesebbek jelenleg. A csajokból-hadvezér vonal nekem kicsit fura.
Ja és így egyiket sem tekintem embernek. Nincs veszteségérzés ha meghal bármelyik…
De bármi lehet belőle. Szóval nézős marad.

winnie - 2018. 05. 26. 15:08

kalapkabát: amellett, hogy szerintem nem feltétlenül érdekes, mert azért manapság egyre többször van ilyesmire lehetőség, és a kiegyenlítődés felé tartanak a sorozatok, nem feltétlenül nők a főszereplők, ld. william 1 és 2 vagy bernard – és igazából ők az emberek, akiknek érdekelheti a sorsa vagy a gondolatai a nézőket, mert nekik van ilyesmi, de a parkokban valóban két női robot (akiket nyilván kedvükre használtak ki a vendégek) áll a szereplők élén. más kérdés, hogy a westworld készítői bármennyire büszkék az erős női karakterekre, megette a fene, ha programozható bádogdobozokról van szó, illetve ha az erő csak tömeggyilkosságban manifesztálódik:)

Shannen - 2018. 05. 26. 22:53

Valahogy éreztem, hogy a 2×04 után lesz egy kis visszaesés, ráadásul az új park sem érdekelt előzetesen annyira.
Borzasztó hosszú(nak érződött) volt a rész, és hiába a párhuzamok Maeve sztorijával, abszolút nem hatott meg az újakkal való történés.
Dolores meg egyre idegesítőbb.

Tényleg kár, hogy két ilyen erős női karaktert ilyen rosszul használnak. De legalább Thandie Newtont mindig jó nézni játszani.

tüske - 2018. 05. 27. 12:14

Jobban örültem volna egy ShotGun World-nek, ha már mészárlás van.

Látszik, hogy a készítőket valóban érdekelte a keleti környezet (lásd az ígykészült videót fent), komolyan azt hitték, hogy ez számít – de nem. Ebben a sztoriban a történet számít, és a karakterek. A körítés (Vadnyugat? India? Japán?) tökmindegy. A látványért (és a Paint it black-ért) persze jár a piros pont, de ez ma már a minimum, minden igényes sorozat jól néz ki, el vagyunk kényeztetve.

Ez egy átvezető, filler rész volt, Maeve új képességén kívül az égvilágon semmit nem haladtunk előre. Reméljük, ez volt a vihar előtti csend.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 27. 18:18

hmm, miért kellett 300 sztorit villámtempóban 3 hét alatt megírni? eddig csak egy poénnak és egyfajta kikacsintásnak gondoltam ezt a megjegyzést, de mi van, ha ennek több köze van a fő szálhoz, mint elsőre gondolnánk?

Shred - 2018. 05. 27. 21:15

Erősek ezek a nők, csak éppen nincs jelentőségük. Nem azért érdekesebb a Bernard/MIB vonal, mert ők férfiak, hanem mert komolyabb hatással bírnak a park sorsára. Ha annak idején nem ölik meg Teresát (ki tudja, lehet hogy visszatér), akkor ő is egy izgalmasabb vonalat vinne. Dolores és Maeve bennem csak Teddy 2.0 érzést keltenek. Vagy Armistice 2.0, whatever.

Árpád - 2018. 05. 29. 06:33

Ha Dolorres felől néznénk az öntudatra ébredést a szabad akarat szempontjából és átvetítenénk a való világra, akkor Hitler vagy Sztálin is öntudatra ébredt, mondjuk Hitler a hosszú kések éjszakáján, Sztálin pedig a Kirov-gyilkosság után?

Enzo - 2018. 06. 11. 21:41

2×05 (pótlás tegnapról)
Hát, ebből a részből most csak a highlightokat emelném ki: a Paint It Black feldolgozás nagyon király volt, a párhuzam a két narratíva közt is tetszett, Maeve unlockolt egy új képességet, Sizemore meg eltett egy adóvevőt, amiből még biztos lesz valami.
Dolores szála nem igazán mozgat meg továbbra sem. Oké, a végén azért az meglepett, hogy Teddymacin valamit kalibrálnak, na meg Sakura legyilkolása és a sógun még brutálisabb lefejezésére is pislogtam rendesen.

#hétidézetei (kb. 1 percen belül mind a 3 a rész elején):
“-You know the old saying about knives and gunfights?
*megkötözik őket lasszóval*
-Does the saying have a footnote about fucking lassos, then?” :DDD /Maeve & Sizemore/

“Beautiful way to watch the sunrise. Glistening off the intestines of the recently mutilated.” :DD /Sizemore/

“-Can’t you say something to them?
-I’m from Hong Kong, asshole.” :D /Sylvester & Felix/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz