login |

Fear The Walking Dead – 4×06: Just in Case

2018. 05. 22. 21:45 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: kritika,

És akkor most egy hét kihagyás? Szuper.

Nyilván a sorozat eddigi legjobb részét nehéz lett volna überelni, de ettől még a 4×06 menthetetlenül unalmasan kezdődött, és harmadtávon már fogalmaztam is a fejemben azt, hogy minek három különálló szálat vinni, ha csak az egyiken van mit mesélni. Akkor igazán ki lehet hagyni a jelent. Szerencsére kiderült, hogy valójában csak egy fő sztorija volt a résznek, és annak is volt értelme, hogy láttuk a “valós idejű” eseményeket. És összességében be is jött az epizód, szemét módon zárult.

Idán a Fear The Walking Dead (ez így hülyén hangzik, hiszen a 4. évaddal szálltam vissza) teljesen más szinten működik, mint annak idején mondjuk a The Walking Dead. Egyrészt valahogy felüdülés nézni, hogy amikor zombieksön van, akkor nem feltétlenül csak darálnak a zombirambók, hanem van olykor tét is. (Amire persze lehet mondani, hogy csak “tét”, de itt tényleg az van, hogy nem jut eszembe efféle necces szituáció közben, ld. amikor két-három résszel ezelőtt a jelenben élő került szorult helyzetben a múltban.)

Másrészt a történetbeli fordulatok abszolút érzelmi szinten hatnak, valahogy át lehet érezni a történéseket, galibákat, itt komolyan belegondoltam egyik-másik karakter helyzetébe, hogy vajon mi járhat a fejében.

Harmadrészt pedig ez a szembenállás a (nevezzük így őket) rosszfiúkkal is sokkal érdekesebb. Még akkor is, ha szó szerint csak egymással szemben való állásról van szó. Mert elgondolkodtat? Vagy mert próbálok rájönni, hogy mi fog elcsesződni, ami borít mindent?

25 hozzászólás Ne habozz!

Nyílméregbéka - 2018. 05. 22. 23:24

Morgan karakterét egyszerűen már annyira rühellem, hogy megfordult a kasza is a fejemben miatta. Utáltam a TWD-ben is, de itt különösen irritáló ahogy az ixlábú osztja a tök értelmetlen “zen békét” egy ilyen világban. Belecsöppen egy tök ismeretlen szituációba, és máris csak rontani tud a helyzeten a nagy ne öljúnk meg senkit filozófiájával. Remélem kírják minnél előbb.

Geza Kovacs - 2018. 05. 22. 23:51

Rohadt béna volt, ezért a végén, az utolsó pillanatban lelőttek egy fő(?)szereplőt. Poén. Ennyire átlátszóan az anyasorozatban sem csinálták.

winnie - 2018. 05. 23. 04:55

Geza Kovacs: ezt nem értem, az a baj, hogy főszereplőt (ki mást?) vagy az, hogy a végén (ha a közepén, akkor jobb?)? ha nem lövik le, akkor egy másik főszereplőt lőnek le. ha a keselyűk lőnek, akkor is főszereplőt lőnek le. ha aliciák a másik irányba lőnek, akkor is (kvázi) főszereplőt lőnek le – vagy pedig egy névtelen melléket. ami lehet, hogy jobb, de nem látom, hol itt a gond? nyilván nem hal meg, ha erre célzol, de nem hiszem, hogy egy pillanatig is ezt akarják sejtetni – szemben a twd-vel, ahol a készítő azt mondja, hogy “majd kiderül”, mi történik, itt az interjúkban is azzal kezdik, hogy “nyilván nem hal meg”

winnie - 2018. 05. 23. 04:59

Nyílméregbéka: az “ilyen világ” kapcsán az jut eszembe, hogy sokan hiszik azt, hogy ez olyan világ, hogy amerre néz az ember, haramiák vágják le egymást, holott, ahogy a twd-nél is írom évek óta, ez olyan világ, hogy emberek nagy része x évvel az esemény után kialakították a saját minitársadalmaikat és békében túlélnek. miközben akadnak erőszakosabb csoportosulások, de az nem jellemző. amellett, hogy sosem voltam morgan-rajongó, logikusan az emberek nagyja sosem ölt, még talán zombit sem. és itt nem annyira a zen működik, hanem az, hogy ha adott két, nem erőszakra utazó csoport (nyilván nem ez mozgatja őket a legutóbbi két gyilkosság ellenére), akkor nem biztos, hogy nem lehet elkerülni az erőszakot. megpróbálni legalábbis nem hülyeség. más kérdés, hogy nyilván neki fogalma sincs a szituról.

monti - 2018. 05. 23. 09:02

az a agyhalott nő miért lőtte le vajon a kedvenc színészemet :-D
inkább ez a csajt takarították volna el annyira unszimpatikus meg csúnyácska a dülledt szemeivel

_Peter - 2018. 05. 23. 15:30

Az 5. rész nagyon tetszett. Ez sajnos borzalmas Gimple rész volt, bővebben kibeszélőben írtam le.

dexike3 - 2018. 05. 23. 16:26

érdekes epizód volt. számítottam a végén a fordulatra. és így beigazolódott, hogy Alicia és csapata megvezette John-t és Morgan-t Naomi-val. kicsit unszimpatikusakká vált most a Clark Klán. nem tudom, hogy ez volt e az írók célja. ez Before-oskodást sem értettem, hiszen egyértelmű mi történt korábban és mi a jelenkorban.

Geza Kovacs - 2018. 05. 23. 17:52

Az a baj, hogy rohadt szánalmasan ostobán béna jelenet volt a lövéssel, hogy a dögunalmas részt feldobják. És biztos elolvassátok az összes interjút meg háttércikket, de engem azok nem érdekelnek, szóval sose olvasok ilyet, csak a történet érdekel, és ha valakit gépkarabéllyal meglőnek egy nem vígjáték filmben, aki utána a mellkasához kapva összeesik, az nekem a halálát sejteti. Ami nem baj, ha illik a történetbe, de nekem itt gázos volt.

winnie - 2018. 05. 23. 18:28

Geza Kovacs: sajnos nekem nincs időm interjúkat olvasni, de mivel ez volt az első mondat, így elolvastam:) de itt miben dobna fel egy részt ilyesmi? az esetleg, ha lett volna egy tűzharc, itt az egész egy nagy kérdőjelet volt hivatott elültetni a nézőben, hogy miért pipult be alicia, hogy mit tett naomi – itt konkrétan nem a sokkfaktorra mentek rá, hanem a folytatásban elmesélésre kerülő történetet lebegtették be. mivel nem tudjuk, hogy mi a háttere, ezért nem tudom ostobának megbélyegezni, hiszen aliciának nyomós oka volt, hogy így reagált (az is beszédes, hogy nem rögtön lőtt), az pedig nyilván nem kell magyarázni, hogy john miért akartad megvédeni a nőt.

irgum76 - 2018. 05. 23. 20:50

nekem bejött ez a rész is

viszont Alicia-nál nem tudom milyen fegyver volt de leginkább egy gránátvetős zsebágyúnak tűnt
nagyon badassen nézett ki szerintem az aliens kelléktárából kölcsönözték
viszont kíváncsi vagyok én is, hogy ezt hogy lehet élve megúszni

sasfioka - 2018. 05. 23. 21:18

Hany reszes ez az evad? Csak 8 lesz?

winnie - 2018. 05. 23. 21:22

16 (8+8)

Hugo - 2018. 05. 24. 04:26

Kis idézet a 4. részes hozzászólásomból:

Amit én nem értek:
– Vészesen fogy az élelmünk.
– A közelben mindent felderítettünk és kifosztottunk.
– Termés elpusztult, talán a termőföld se lesz már a régi.
– Egy csapat keselyű tivornyázik a kapu előtt.
– Ellenségtől már szivárgott be ember,talán nem csak egy?
Ezen tények alapján eldöntjük hogy maradunk. Kérdem én, normálisak vagyunk? A válasz nem.

Mondom én hogy teljesen hülyék.

A mai rész is zseniális volt. A végére mindenki összegyűlt. Volt nekünk három amígónk, megjöttek a gonosz banditák is. A csodálatos kamerás-lányunk is jelen volt(na az ő sztorijára jujj de kiváncsi leszek), na meg a két irgalmatlanul hülye szamaritánusunk is emelte az est fényét.

Nem emlékszem hogy találkozhattak-e a stadionban, de lehet hogy Charlie Naomi lánya? Aztán a végét még egyszer megnéztem, simán az is lehet hogy Naomi az elejétől a keselyükkel van. Talán még ő a főnökük is.

winnie - 2018. 05. 24. 05:00

hugo: szerintem sok ember nem szívesen merészkedik ki a szabadba, ahol ilyen lények vannak. el vagyunk kényeztetve a zombiölőkkel, de az emberek 95%-a nem használt fegyvert, nem ölt zombit, hanem az életéét remeg.

ha egy közösség végre talán egy olyan helyet, ami permanens menedék is lehet, akkor nem áll távol a racionalitástól, hogy ragaszkodik hozzá, főleg, ha már jó ideje ott van. megpróbálják működésre bírni. mert mi a másik opció? a totál ismeretlen, a bolyongás olyan emberekkel, akik erre nem biztos, hogy alkalmasak és az, hogy talán sosem találnak újabb helyet maguknak. nyilván pótmegoldást kéne keresniük közben, ha nagy lenne a baj.

Csilla0422 - 2018. 05. 24. 07:53

Nagyon nem jött be, ez tipikus Fear rész volt, írtam már a kibeszélőben.

Naomi szála tetszett egyedül. Viszont a története nekem kicsit sántít. Azért nem tudom hibáztatni, hogy nem szólt senkinek a beteg lányáról, mert akkor kikerültek volna az utcára. De honnan tudja, hogy a lánya már az első nap meghalt és átváltozott, amikor amire visszért már mindenki zombi volt? Az eredmény látványos lett – zombik, de ki mondta el neki, hogy mikor történt?

A másik a Keselyűk, hogyan tervezték ezt a kiéheztetést, amikor Madison és csapata szabadon mászkál?

Alicia ahogyan harmadmagával sakkban tartott több felfegyverzett embert…:) Bár mondjuk S3-ban Madisonnak egy kanállal is sikerült.

winnie - 2018. 05. 24. 08:21

a sakkban tartáshoz elég egyetlen ember is, ha nem teszi le a fegyvert, főleg, ha arra céloz, aki a tűzparancsot adhatja ki. nyilván, ha valaki lőne, akkor nekik annyi, de senki nem akarja kockáztatni a saját halálát.

“A másik a Keselyűk, hogyan tervezték ezt a kiéheztetést, amikor Madison és csapata szabadon mászkál?”

gondolom úgy, hogy idővel nem fognak kaját találni, főleg, ha lenyúlják előlük, mint korábban. elég unalmas és időigényes taktikának tűnik, nem tudom, hogy fért bele nekik az eddig eltelt időbe, hogy korábban több tucatszor is megcsinálták, nem tűnik túl költséghatékonynak, főleg, ha nekik is elfogy a kajájuk:) furcsa. de mit tegyenek, ha nem akarják bántani őket? ezt ugye deklarálták.

Seni88 - 2018. 05. 24. 10:11

Az új “ellenség” azért is lehet szimpatikus a nézőknek, mert nem a szokásos felvezetéssel (megjelenünk–>megfélemlítünk–>támadunk ameddig el nem pusztulunk vagy meg nem adjuk magunkat) indult a feltűnésük. Arról nem beszélve, hogy rászolgáltak a nevükre, ami még egy pluszt ad a sorozathoz.
Amikor egyre kevesebb az erőforrás és ehhez jön még egy olyan csapat, amely szó szerint eltakarít mindent egy nagyobb körzeten belül ott elgondolkodnék azon, hogy maradjak-e egy helyen? A csatlakozás lehetőségét felkínálta a banda vezetője és Madisonék bizonyos fokú aljasságát ismerve nem lepődnék meg, ha egyszer beállnának a sorba.

Nyílméregbéka - 2018. 05. 24. 23:05

Winnie. Szerintem ennyi idő elteltével azért jóval inkább az erőszakosabb, úgymond “életképesebb emberek” mardtak meg zömében. Bármilyen békés közösségek alakultak ki, ez a világ az erőszaknak, erőnek kedvez, ez a természetes kiválasztódás. Nem véletlen, hogy mindkét sorozatban nem sokáig maradtak fent a békés közösségek, hamar elbuktak mert előbb utóbb megjelent egy erősebb, gátlástalanabb társaság és véget vetett az idillnek. Ha kezdetben nem is változott a békebelihez képest a “gonoszok” aránya, mostanra jóval átbillenhetett az arány az erőszakosabb emberek javára. Nagyobb az esély, hogy ilyen emberrel találkoznak mint “normálissal”… számomra ezért értelmetlen és logikátlan Morgan filozófiája, még ha ez is lenne a normális és üdvözítő.

Hugo - 2018. 05. 25. 02:55

Én már mindent értek, a célközönség:

https://www.youtube.com/watch?v=ihmSZ7x6mvE

winnie - 2018. 05. 25. 04:57

Nyílméregbéka: nyilván nem tudhatjuk a választ, és biztos vannak modellek, amik ellentmondanak annak, amit gondolok, de amit írsz, hogy akár 50%-nál is több lehet az erőszakos arány, az az én 90-10-emhez képest elég nagy eltérés – már csak az alapján is, amit a sorozatban láttunk, hiszen még a twd-ben is sokkal többen vannak a “békések”, mint az agresszívek, akik kvázi rabszolgákkal dúsítják fel a létszámukat. és esetleg azzal is érvelhetnék ellene, hogy a gonoszok, ha konfrontálódnak, ritkítják egymást.

nem tudom, de egyszerűen akkora az ország, hogy hihetetlen sok közösség jöhet létre alapból, amiket soha az életben nem háborgatna senki élő akár jó, akár rossz. főleg, hogy feltételezném, hogy idővel a vándorlás is leállna, hiszen a “békések” nagy része letelepedne elég hamar és önfenntartóvá válna. szóval szerintem hosszabb távon inkább erre tartanánk. kivéve, ha valóban működik a keselyű filozófia és nem lehet önfenntartóvá válni, és a békések is kénytelen vándorolni, mert akkor jelen lenne valami szűkösség, ami bizonyos lépéseket kikényszeríthetne.

tbgy777 - 2018. 05. 29. 12:10

Sziasztok!

Lehet nyugodtan (ki)nevetni, megértem, csak segítsetek légyszi – komolyan nem értem (nem átverés! ):

Alicia miért lőtte le a végén John-t???
😮

Köszönöm szépen a válaszokat! ☺

winnie - 2018. 05. 29. 12:42

naomi-t akarta lelőni, csak john elé ugrott. és, hogy miért akart a nőt lelőni, az ki fog derülni a folytatásban, ha kiderül végre, mi történt a stadionban és madisonnal.

tbgy777 - 2018. 05. 29. 16:55

Ahhh…, így oké, köszönöm szépen! ☺

Levi - 2018. 05. 31. 15:03

A kritika elején nem értettem, hogy mit keres ott az egy hét kihagyás – mert évek óta annyi van – de így már világos :)
Azt hittem dupla finálé lesz, ahogy tavaly is volt, de nem. Nem tudja valaki miért marad ki ez az egy het? Ha atsiklottam valami felett, ami le volt írva, akkor elnézést.

Enzo - 2018. 08. 19. 22:18

4×06 (pótlás szerdáról)
– Na végre beszéltek valamit (Madison és Strand) arról, hogy mi történt a gátrobbantás után közvetlenül…
– Fú, Naomi kislányos sztorija elég szomorú :'(
– Érdekes taktika, hogy beszámolnak a Keselyűknek a rengeteg szerzett cuccról, de végülis bejött…
– A vége azért odavert rendesen, WTF hogy Naomi is a Keselyűkkel van? És bazzeg Alicia! (John remélem nem hal meg)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz