login |

Lucifer: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Andris

2018. 05. 22. 15:15 - Írta: vendegblogger

54 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

(Az évadon kívül leadott két részről külön írtunk.)

Végéhez ért a Lucifer 3. szezonja, és ezzel sokak bánatára, a sorozat is. Persze nézettségét tekintve ez cseppet sem volt meglepő, de ettől még ugyanúgy sajnálatos. (Valójában még két évadközi epizód hátra van, amik napokon elül elérhetőek lesznek, ezek a készítők szerint a legjobbak közül valók, de az összképet tekintve nem fognak osztani vagy szorozni.)

Főleg azért sajnálatos, mert hatalmas potenciál volt ebben a történetben, melyet úgy tűnt sikeresen ki is tudnak aknázni a sorozat elején, de aztán valami félresikerült a 3. évadban, és végül eljutottunk oda ahova. Személy szerint én nagyon sajnálom, hogy ez lett a vége, és mindenképp hiányozni fog a Lucifer. A tovább mögött folytatom, rengeteg spoilerrel.

Az idei évad ott folytatódott ahol az előzőt abbahagytuk. Lucifer kint rekedt a sivatagban, nem értve hogy mászhattak vissza hátára az előzőleg levágott és elégetett szárnyai. Főhősünk rögtön lázas igyekezettel próbálja kideríteni, hogy mégis mi történhetett, és nem meglepő módon az apját okolja, már csak a miértre és a hogyanra akar rájönni.

A válaszra rendkívül sokat, 9-10 részt kellett várnunk, és nem is volt ez sem csak amolyan fél válasz, miszerint egy hírhedt bűnöző, a „The Sinnerman” áll a háttérben, akiről hamar kiderül, hogy időközben csatlakozott, és a rendőrőrs új parancsnoka, Marcus Pierce az.

Róla továbbá kiderült az is, hogy ő maga a bibliai Káin, aki keresi annak lehetőségét, hogy eltávolítsa Isten jelét magáról, hogy végre meghalhasson. És mivel megtudta, hogy Chloe-nak van egyfajta immunitása a földöntúli dolgokkal szemben, a célja (az évad során mindvégig egyébként) az volt, hogy eltávolítsa mellőle Lucifert, hogy kihasználja a nő tulajdonságát és végre békében nyugodhasson… Aztán kapunk ebbe még egy nagyon kicsi csavart majd.

Tehát a szárnyakról még mindig nem tudtunk meg semmit. Teljes magyarázatot pedig nem is kapunk az utolsó előtti, 23. részig, így talán nevezhetőek ezek a szálak az évad átívelő szálainak. Ez még talán rendben is lehetne, hiszen megadja az évad felvezetését, nem pedig az első rész első fél órájában derül fény a feloldatlan rejtélyre.

Az évad számos problémái ott kezdődnek, hogy azért kellett ennyit várni egy kis válaszféleségre, mert a tavalyi évadból áthoztak 4 részt idénre, és ebből a 4 részből legalább hármat történetvezetés szempontjából rendkívül szerencsétlen helyre sikerült bepasszírozniuk.

Persze a másik oldala az éremnek, hogy sehogy nem jött volna ki ez szerencsésen, hiszen ha egy blokkban leadják rögtön az évad elején, akkor az talán még problémásabb lett volna, mivel csak pislogna a néző, hogy itt meg mi folyik. Nyilván szezon végére sem tehették, hát sok opciójuk nem maradt. Akárhogy is, nagyon szerencsétlen húzás volt áthozni az epizódokat, én merem azt állítani, hogy nagy részben ez okozta a sorozat vesztét, de erre még később kitérek.

Egyetlen részt sikerült csak viszonylag jó helyen leadni, a (szerintem sajnos) szokássá vált évad közepi hosszabb szünet után közvetlenül, tehát a 11. részkénr. Ezek a részek mind háttérsztorik, mindegyik egy külön karakterhez.

A probléma velük az, hogy ezek 2 éve lettek leforgatva, így az S1 és az S2 történeteibe illeszkednek bele. Tavalyi és két évvel ezelőtti ügyeket látunk benne, és ez – legalábbis számomra -, nagyon összekavarta a 3. évad felvezetését, viszont mellettük szól, hogy kellettek ezek a háttérsztorik, mert önmagukban nagyon jók és többnyire érdekesek voltak. Vagyis kellettek, de nem most, hanem egy évvel ezelőtt.

Az évad első fele egy kaotikus, hullámzó katyvasszá vált, teljesen ellehetetlenítve azt, hogy rendesen felépítsék a karaktereket és a történet szálait. Ezek után olyan érzésem volt a folytatás láttán, mintha a közepébe csöppentünk volna a dolgoknak, mert már ki emlékszik arra, hogy mi történt közel két hónapja, arra pedig ilyenkor a 3×12 környékén nincs idő, hogy elölről kezdjék a karakterépítést.

No de ezzel még nem veszett volna el semmi, csak sajnos beleestek az írók a már oly’ sokszor látott hibába, hogy a 13 részes első, és 18 részes második évad után nem tudták eldönteni mit kezdjenek a hirtelen ölükbe hullott rengeteg idővel, amit a standard 21-22 részes évad biztosít.

Sajnos nem tudták kihasználni a sok idejüket, hogy mélyítsék a karaktereket, vagy többet foglalkozzanak a történet mitikus elemével, vagy bármivel, hanem inkább drámázásokba kezdtek a karakterek között. Ezzel aztán olyan szappanoperás érzetet adtak a sorozatnak sokszor, hogy néha komolyan úgy éreztem, hogy a vége előtt elkapcsolom az adott részt.

Ehhez jön még az is, hogy új személyes célokat adtak minden héten a szereplőknek, melyet már el is lehetetlenítettek ugyanabban a részben. Például Amenadiel minden részben mást talált ki, hogy mi az apja által elé állított tesztje, melynek habár jó végkifejletet ad az utolsó két rész, mégis, olyan érzés volt, mintha újra és újra ugyanazokat a köröket futnánk.

Ugyanezt tették Luciferrel is, aki mindig új dolgot talált ki az apja bosszantására, és ez valamilyen nyakatekert módon ráhúzható volt az éppen aktuális heti ügyre (már ha volt ilyen). De már a rész végére rájött, hogy igazából pont nem érdekel senkit az ő kis „bosszantási célja”, vagy pedig a nyomozót sodorta volna veszélybe, stb, stb, így rögtön fel is hagyott ezzel.

Chloe-t meg, annak ellenére, hogy elvileg ő az egyik főszereplő, csak ide-oda tologatták erőtlenül Pierce és Lucifer között, ezzel teljesen tönkretéve az amúgy sem bivaly erős karakterét. Ha pedig volt is valami cliffhanger szerűség az adott rész végén, a folytatás első 5 percében semmissé tették azt, így súlytalanná téve a sorozatot. (Konkrétan a 15.-21. részekre gondolok, amikor is a már elejétől fogva csak cseppekben adagolt misztikumot itt majdnem teljesen nullára redukálták.)

Félreértés ne essék, szerintem nagyon jó volt első két évadban, hogy alig kaptunk effajta szórakoztatást. Van a Luciferben akció, de nem ilyenfajta. Ez hogy csak moderáltan kaptunk valamit nagyon jót tett a sorozatnak, mert még hatásosabbá tette, amikor például az Ördög az első évadban átpöccintette az üvegfalon azt a futball menedzsert.

Idén viszont már szinte azt a képességét sem használta, amikor kiszedi az emberekből a legféltettebb vágyaikat. Két kezemen megtudom számolni az ilyen alkalmakat, hozzászámolva azt is, hogy mikor láttunk egy angyalszárnyat vagy bármit. Egyértelművé vált ama bizonyos jelenettel, amikor Amenadiel felszállt a mennybe, hogy itt bizony az alacsony költségvetés a ludas, de hát ez van. Még ezt is ellehet fogadni, de azt viszont már nem, amit a karakterekkel műveltek.

Valami oknál fogva teljesen a háttérbe szorították mind Lucifert, mind Chloe-t, és mind a kettejük kapcsolatát, és áttették a hangsúlyt a mellékkarakterekre. Nos, ezzel csak az a gond, hogy Luciferről szól a sorozat, és habár kell a karakterépítés a mellékszereplőknek is, de nem úgy, hogy az a főszereplő(k) rovására menjen. Itt pedig mindenképp Lucifer karakterének rovására ment.

Már az első két évadot is többnyire Tom Ellis vitte el a hátán, hiszen nagyon jól adja a könnyed, gondtalannak tűnő, mindig vicceseket beszóló, angol akcentusos, mindig derűs, laza sármőrt. Eleve nem idegen tőle a karakter, hiszen Lucifer előtt a Rush-ban is hasonló szerepet játszott. Idén nem volt több egy unalmas, sokszor a háttérben álló szereplőnél, akinek nincsen igazi ráhatása az eseményekre.

De ha már átkerült a hangsúly a mellékkarakterekre, akkor legalább azokat írták volna meg jóra. Előző évad(ok)ban nem tudtam felhozni egy szereplőt sem, aki ne lett volna szerethető, erre most sikerült elérniük azt is, hogy még szerencsétlen Ella-t is (Aimee Garcia) idegesítőnek tartsam, nem is beszélve Charlotte-ról (Tricia Helfer), aki tavaly nagyot futott, és Maze-ről (Lesley-Ann Brandt), aki első két évadban végig egyrészt nagyszerűen teljesített, másrészt nagyon szépen fejlődött az eleve jó karaktere. Sajnos nem tudták jól kezelni a színésznő terhességét.

Persze a motivációik javarészt rendben voltak, érthetőek voltak, azonosulni is lehetett velük, de a megvalósítás teljesen elrontotta ezt. És – nyilván ahhoz mérten, hogy a sorozat nem top kategóriás -, senki játékával nem volt gond. Például Tricia Helfer szerintem kifejezetten jól játszotta a kétségek között gyötrődő, hol belenyugvó, hol harcos tüzességgel az üdvösségéért küzdő embert.

A többiek pedig nyilván olyanok voltak amilyenek, ez szerintem teljesen szubjektív, persze nem egy Gary Oldman-szintű színészi játékot vár el senki egy ilyen sorozattól, és még ha páran kicsit talán gyengébb színészek is, megállták a helyüket.

És végül a harmadik nagy probléma az átívelő szál, vagy annak hiánya volt. Mint ahogy írtam tekinthető az átívelő szálnak, hogy Lucifer keresi folyton visszanövő szárnyaira az okokat, vagy pedig az, hogy Pierce mindent megakar tenni azért, hogy meghalhasson végre, csak valahogy ez útközben teljesen feledésbe merült. Alig adnak hozzá ezekhez a szálakhoz valamit, alig veszik elő őket (jó talán ez a Pierce-félére nem igaz), és így ezek csak simán elfelejtődnek, hogy aztán majd az utolsó részekre előkapják őket.

Sok kitartó rajongó áltatta magát azzal, hogy “várjuk ki, mert a végére össze fog állni minden mindennel”, és… végülis igazuk is lett, ha csak azokat a kis információmorzsákat vesszük figyelembe a részekben, de sajnos egy 22 részes, részenként 40 perces játékidővel rendelkező sorozatnál ez harmatgyenge.

Ezzel szerintem vége is a negatívumok sorának, áttérhetünk a pozitívumokra, mert azokból is volt nem kevés. Ha az említett pár részt nem veszünk figyelembe, igazából az idei 3. évad is egy meglehetősen erős szezon volt, sőt. Nem egyszer kaptunk rendkívül hatásos jeleneteket, gondolok itt például a két halhatatlan testvér harcára, vagy amikor Maze végre rájön, hogy már az elejétől fogva csak kihasználják, és még sorolhatnám.

Ezek legalább voltak olyan erős vagy éppen vicces jelenetek, mint mondjuk, amikor az első évadban Lucifer összetalálkozik az utcán szónokló pappal.

– Have you seen the face of the devil?
– Every morning in the mirror, pal.

Néha utólag vettem észre magamon, hogy visszafojtott lélegzettel pislogok ki a fejemből. Nem is beszélve a 23. és 24. részről, amik gyönyörű pontot tesznek fel arra a bizonyos i-re. Ez utóbbi két rész alatt végig úgy éreztem magam, mintha az első, második évadban lennénk újra.

Végre valóban összeértek azok a bizonyos szálak, mind Amenadiel, Charlotte, Dan, de még Maze is olyan katarzison estek át, hogy öröm volt nézni. Különösen Amenadiel az új felismerésével, miszerint nem Isten áll minden mögött, mint ahogy ezt hallhattuk eddig egyfolytában, hanem mi vagyunk a magunk sorsának kovácsai. És amint ezt elfogadta és tényleg felfogta, sikerült is megbékélnie önmagával és visszatérni a mennybe.

Nem is beszélve Luciferről, végre valahára ő is, valóban, maradandóan fejlődött karakterében. Hiszen gondoljunk csak bele: sokszor láttuk azt, hogy Linda próbálja rávezetni végig, az amúgy helyes megoldásra magával kapcsolatban, de Lucifer mindig félreérti és kiviharzik a jelenetből.

Most mintha végre megértette volna egy csapásra Charlotte halálával és Amenadiel révbe érésével, hogy mit is akart mondani a pszichológus, és nem hazudott magának tovább. Végre valahára Lucifer és Chloe megnyílt egymás felé, és együtt legyőzték a megtévelyedett Káint is, akinek még a halál sem volt elég ahhoz, hogy észrevegye, hogy végig becsapta magát és hogy hályogon keresztül látta csak tettei súlyát, illetve hogy nem tud kibújni bűnei alól, hiába érzi magát ártatlannak. Elképesztő jó volt.

Persze az utolsó két részben is érződtek az évad hibái, de szerintem könnyen ellehetett tekinteni ezektől. De pont a karakterfejlődések miatt gondolom, hogy lezárásnak is jó volt ez a két rész. És cliffhanger ide vagy oda, természetesen jó lenne látni hogyan lenne tovább a sorozat, de szerintem ennek ellenére is tekinthető lezártnak.

Összességében “jó” volt a 3. évad, bár nem olyan, mint az előző kettő, és látom, sőt nagyon fájlalom is a hibáit, már csak azért is, mert szerintem ezek okozták a sorozat vesztét. Az az igazság, hogy dühös vagyok. És nem azért, mert rossz lett volna az szezon, vagy pedig időpocsékolás lett volna nézni a részeket (eltekintve egy-kettőtől).

Dühös vagyok, mert annyi mindent kilehetett és kilehetne még hozni ebből a történetből. Gondoljunk csak a 3×24-ben lévő utolsó jelenetre, de egyébként is, annyira üdítő volt, hogy végre itt egy sorozat, ami felbontja a biblikus történetek egy részének berögződött konvencióit, itt az ördög, akinek teljesen más fogalma van a bűnről, és szerintem felesleges azon vitázni, hogy ezek a dolgok valóban így vannak-e, de legalább látunk egy másik perspektívát is, egy egyébként nagyon szórakoztató körítésben.

Csak ismételni tudom magamat, nekem nagyon fog hiányozni a sorozat, és csak reménykedni tudok benne, hogy valamelyik csatorna egyszer feléleszti. Én erre az évadra 6.5/10-et tudok adni, a sorozatra pedig 7-7.5/10-et. A remény hal meg utoljára…

It’s all true…

UPDATE: A Netflix megmentette a sorozatot.

54 hozzászólás Ne habozz!

Adamzget2 - 2018. 05. 14. 09:56

A vége… Mikor elkezdődött a 3. évad már akkor sejtettem, hogy ez a “titkolózás” nem bír ki 3 évadot, aztán most mikor kiderült, hogy a készítők direkt cliffhangert tettek a fináléra, valahogy éreztem, hogy pont ez lesz az. Maga a rész nem volt olyan vészes, sőt… bár én ezt simán elhúztam volna 2 részen keresztül, túl gyorsan le lett rendezve szerintem. A cgi viszont hagy némi kivetnivalót maga után, főleg mikor Lucifer berepült az ablakon.

Ancsa - 2018. 05. 14. 11:09

Hm, kíváncsi vagyok innen hogyan folytatták volna. Most marad az, amit mindenki gondol magában.
Nem volt ez olyan rossz zárás.

Starlark - 2018. 05. 14. 14:06

Ha ez a rész az évad közepén lett volna, a sok filler részt kihagyva, lehetett volna egy egész jó évadunk…

Tyberius06 - 2018. 05. 14. 20:57

Hm… a bajom annyi, hogy az utolsó két rész nem tudja feledtetni az előtte levő 16-18 kritikán alulit (nem számolom direkt a második évadból áthozott részeket). Egyébként baromi érdekes, hogy végül Lucifer miért döntött úgy, hogy akkor mégis inkább ördög, mint angyal, hiszen angyalként mentette meg Chloe-t és fura elhinni, hogy nem érezte, hogy végül átalakul a végén.
Egyébként ennek a résznek és az egész Pierce/Cain szálnak valahol a félévad környékén kellett volna történnie (igen kihagyva a sok szart, a felesleges szerelmi ide-oda bohóckodást), lezáródnia, hogy a maradék 10-12 részre valami új történetet kapjunk.
Egyébként cliffhanger ide vagy oda, ha be is lenne rendelve az új évad, annyira nem lennék rápörögve, mert egyébként nem egy erős cliffhanger, max annak szánt… Nem mellesleg, sorozat zárónak se utolsó, lehet egy dupla részben jobban le lehetett volna ezt zárni…

Starlark - 2018. 05. 14. 21:41

Kicsit más befejezést vártam.

Végre rájöttek a nyilvánvalóra hogy rajtuk múlik mik lesznek és hogy Káin bélyege az áldozattól és nem a szerelemtől múlott el. /Nem is értettem hogy tudtak ilyen bugyuta következtetést adni a szereplők szájába/

Igazából reméltem hogy Lucifer sebezhetősége végre elmúlik Chloe közelében, és persze megmenti mindenféle véres szárnyak nélkül, majd fogja Káint és leviszi a pokolba.

Ami még számomra értelmezhetetlen volt Káinnal kapcsolatban hogy hogy a fenébe gondolta a mennybe jutást? Sinnerman-ként azért gondolom nem jótékonysági kampányokban vett részt. Az álsinnerman-t is hidegvérrel kinyírta.
Vagy akkor minden pszichopata, szociopata is a mennybe jut mert nincs lelkiismeretük és nem bánnak meg semmit?

No, végülis mind1 :)

Luci - 2018. 05. 15. 09:57

Én azért dühös vagyok egy kicsit. 3 éve várok a ” a nagy jelenetre”, erre sosem fogom látni a következményét…

Caeiro - 2018. 05. 16. 00:09

Hát, sajnálom, hogy ezzel lett vége, a lényeget kb. leírták az előttem szólók. Remélem a kimaradt 2 epizódot kirakják valahova, hogy meg lehessen nézni, bár tippre inkább filler részek lehetnek, ha ki tudták hagyni.
Ha mégis folytatnák – nem hiszem, hogy a nyomozó még egyszer úgy tudna Luciferre nézni, mint azelőtt (jó, van az az írói stáb, aki beleszuszakolja a sztoriba, de akkor is valahol agyonerőltetett lenne). Egy dolog mondani, hogy én vagyok az Ördög, meg egy másik látni azt az arcot, és tudni, hogy akibe beleestél az a Sátán/Szamael/Lucifer/Belzebúb stb.

Nari - 2018. 05. 16. 10:02

Végeredményben nem meglepő a kasza, ez a 3. évad nem volt annyira élvezhető, mint az előzőek. Pedig kedvenc sorozat volt. túl sokáig húzták a leleplezést. Sok volt a filler rész. Most, amikor végre kiderült a fő pont, vége szakad. Egyébként hozzátenném, hogy Linda és Chloé közt a felismerés aránya kb. 0,00 és a végtelen aránya. Amikor Linda látta Luci ördögi mivoltát, az szimplán Oscar díjas volt. Ezzel szemben Chloé, ja, hát tényleg igaz..faarccal. Én is örülnék, maradék részeknek, hátha, de nem valószínű, hogy látjuk.

Brigante - 2018. 05. 16. 22:34

Könnyed sorozat ami mellett meg lehet inni egy pohár sört. Hogy stílszerűen mondjam: pokolian fog hiányozni …

LaCRossE - 2018. 05. 22. 15:57

Hallelujah!
Ez már nem az a sorozat volt, aminek az első két évadját egy hét alatt ledaráltam (bár a 2. évad is mutatott némi csökkenő tendenciát). És mivel a kasza nekem sokszor nehezen megy, örülök, hogy ki lett véve a kezemből a döntés.

rotinaJ - 2018. 05. 22. 16:19

Nekem kifejezetten negatív volt az évad.
Kezdve azzal, hogy minden epizód arról szólt, hogy Lucifer nem ért valamit, és a rész végére valaki más szituációját meséli, s közben ráeszmél a saját dolgára. Úgy tűnik végre haladunk valamerre, erre a következő epizódban megint ugyanez megy. Nem haladt semmit a kapcsolata Chloeval.

A másik idegesítő dolog, hogy egy fél évadot arra szántak, hogy Pierce mennyire meg akar halni, sőt talán még az a mondat is elhangzott tőle, hogy semmi nem állhat az útjában a célja elérése érdekében. Eltölt két epizódot Chloeval, lekerül a seb, és hoppá mégse akar meghalni. Komolyan..aki egész életében másra sem vágyott, csak hogy meghaljon, most megtudna, és hirtelen mégsem akar? Annyira nem mentek bele a szerelmi szálba Chloeval, hogy érthető legyen, hogy mennyire oda volt érte. Nagyon gyenge.

A többi karakter nekem oké volt, kivéve Maze. Teljesen felesleges volt az évadban, konkrétan azt vártam, hogy mikor ölik már meg. Jó karakter volt, de ebben az évadban nagyon érdektelen lett, és csak negatívum volt, akárhányszor láttam.

Sajnálom a sorozatot, de ez az íróknak köszönhető idén, és talán jobb is, mielőtt teljesen elrontották volna.

Andris - 2018. 05. 22. 16:20

Hát mint ahogy írtam pénzhiány.. :D Amikor felhozták Ábelt a pokolból azt is csak egy béna vágással oldották meg, hogy Lucifer leruccan, szóval ja. Utolsó két részre mentették a pénzt, hogy legalább akkor tudjanak adni valamit.
Egyébként tényleg nagyon idegesítő volt hogy mindig hajszálon múlott, hogy kiderüljön minden, vagy ki tudja, lehet sokaknak így tetszett, nekem annyira nem jött be ez a módi, viszont az nem zavart hogy csak 3. évadra derült ki, vagy inkább a 4.-re, mert azt sem tudják legtöbbször kezelni hogy pl összejön a két főszereplő. Például egyből a Chuck meg a Bones jut eszembe. Szerintem ott sem tudták jól megcsinálni, hogy mi legyen a fő karakterekkel azután hogy összejöttek.

Aszusz - 2018. 05. 22. 16:25

Egyetértek a kritikával, nekem is hiányozni fog a sorozat. A végére tényleg összekapták magukat, kár az évad közbeni tökölődésért és előre-hátra lépésekért. Azért volt sok jó pillanat is benne, alapvetően élveztem ezt az évadot is.

Andris - 2018. 05. 22. 16:28

Egyébként szerintem egy másik és jobb írói gárdával vissza lehetne hozni ezt a sorozatot a gödörből. Csak hát ahhoz kapniuk kéne még egy esélyt, ami a nézettséget tekintve esélytelen. Az évad második felében majdnem 1 millió nézőt veszítettek, és már azelőtt sem voltak sokan…

A fentebb leírtakkal amúgy javarészt egyet értek, pl sokkal jobban megkavarhatták volna részeket, és akkor a felénél érezhettük volna, hogy jó, van pár rosszabb rész de a sorozat nincs elveszve. Most meg a végére kaptunk jót, csak hát ugye akkor már kevesebben maradtak kitartóak. Na mindegy, sok kaszánál érezték sokan hogy nagyon fáj meg itt a vég, aztán mindig kapunk valami új marha jó sorozatot, biztos így lesz most is :D

zolij - 2018. 05. 22. 17:09

Engem asszem a 3×05-nél veszítette a sorozat, amikor visszahozták Charlotte-t és Lucifer elkezdte a szokásos picsogását. Ott megköszöntem az eddigieket és kinyomtam rész közben.

ThomassLord - 2018. 05. 22. 17:12

A plusz két részt lehet tudni mikor lesz elérhető? Vagy már az? Azokkal együtt végülis hány részes a szezon?

Caeiro - 2018. 05. 22. 17:33

Köszönöm a kritikát, látszik, hogy sok időt és energiát fektettél bele, hogy elkészítsd. Szépen összefoglaltad a show összes negatívumát és pozitívumát. Teljesen egyetértek veled abban, hogy érdekes volt az ördögöt egy másik fajta megközelítésben szemlélni, és ugyanúgy sajnálom a kihagyott ziccereket, mint te.

DaMan - 2018. 05. 22. 17:43

A szezon 98%-ban úgy éreztem, kár lesz, ha elkaszálják. Mert ugyan tényleg nem mindig volt jó, de olyankor jött be a könnyed szórakoztató/kikapcsoló-faktor. Aztán az a legutolsó jelenet meggyőzött, hogy a készítők nem a sorozat érdekeit helyezték előtérbe ezzel, csak a sajátjukat. Egy ilyen jelenet után hány részig lehet még ezt húzni? A finálé után gondolkodtam jó pár percig, maximum 6-ra jutottam, de legalább egy fél éves időtartamot lefedve. Oké, a FOX sem segített az epizódok elosztásával (amikor visszajöttek a téliszünetről egy prequel epizód leadására, ott lettek volna kérdéseim a műsorigazgató felé), de maga az írás csapongó volt, a Chloe-Marcus eljegyzés konkrétan egy részig tartott – ha ez nem kiált fillert, nem tudom mi.

Összességében azt érzem, mint a HIMYM fináléja után: így kell keserűvé tenni egy jó sorozat emlékét. Az írók meg örülhetnek, hogy nem vagyok studio exec.

Andris - 2018. 05. 22. 17:58

Caeiro:

Nincs mit, örömömre szolgált megírni, mert hamar kinőtte magát nálam a sorozat guilty pleasure-ből váróssá.
Annak pedig örülök, hogy tetszett amit írtam. Igazából ennél kicsit hosszabb lett, de érthető módon meg lett vágva mert eléggé elszaladt velem a ló, már ami a kritika hosszát illeti. Sajnos sosem tudom magam pár mondatban kifejezni, elég bőbeszédű vagyok. :D

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 22. 20:29

szerintem az előző évadból áthozott részeknek, a pozíciónálásuknak semmi köze nem volt a bukáshoz – egyszerűen ez a pierce szál és a színész kritikán aluli volt, de maga a történet is, ahogy oda-vissza ugrálnak a színészek a karakterükön belül, a tökölés és bénázás, a sátán picsogása, egyszerűen sok volt, hogy ennyire kevés lett

Thorongil - 2018. 05. 22. 20:48

nekem kb az volt az érzésem mintha a showrunner-t azért fizették volna hogy tegye tönkre a sorozatot. a 3. évad nagyon gyenge volt történet terén meg többször is volt a részek között nagy szünet. tartottak egy hónap szünetet leadtak 3 részt aztán megint 3 hétig semmi.

+ sok időt kaptak érdektelen karakterek: Dan, Ella, Charlotte (őt konkrétan gyorsan ki kellett volna írni az évad elején)

denee - 2018. 05. 22. 20:54

whatnext szerint kap még 2 részt, erről mit tudtok?

Zsanna - 2018. 05. 22. 21:09

Sosem kedveltem különösebben Tom Wellinget. Amikor kiderült, hogy állandó szereplő lesz, akkor beugrott a Smallville-es bugyuta friszkója, és éreztem, hogy végünk. Őszintén szólva nem tetszett a Káinos sztori. Jó lehetett volna, de nem így. Mindig is idegesített egyes sorozatokban pl.: Teen Wolf vagy épp a Shadowhunters, hogy egyes igenis komoly következményekkel járó események súlytalanná válnak. Megyünk tovább mintha mi sem történt volna. Valahogy itt is ez ölte meg a sztorit. Pierce Sinnerman? Kit érdekel! Charlotte egy önző, gonosz nő volt? Kit érdekel! Linda elárulta a barátnőjét? Kit érdekel. Maze szabadon gyilkolászgat? Kit érdekel! Lucifer megcsókolja Chloét, lelép, majd visszatér, mintha mi sem történt volna? Kit érdekel! Chloé – aki a munkájának él – folyamatosan szerelmes Luciferbe, de pikk-pakk összejön a főnökével, majd kidobja? Kit érdekel!
Hatalmas összevisszaság volt a 2. és 3. évadban is, mert egyetértek, a bajok igenis ott kezdődtek. Az elgondolások jók voltak, az ötletek megállták volna a helyüket, de valahogy a megvalósítás kicsúszott.
Én szerettem a sorozatot. Szórakoztató volt. Hétről-hétre követtem, ami egyre kevesebb műsorról mondható el. De akkor is elb@szták. És ezt a haldoklást szörnyű volt nézni. Még reménykedek, hátha valaki lát benne fantáziát. De az tény, hogy több pénz kellene a megvalósításhoz. És az biztos, hogy új írók. Mert ez béndzsa volt. Béndzsa.

LaCRossE - 2018. 05. 22. 21:11

Mai hírekben írta winnie, van két le nem adott rész (talán?) a 2. évadból, azokat adják le.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 22. 21:34

56. 3-25 28 May 18 Boo Normal
57. 3-26 28 May 18 Once Upon a Time

Mom - 2018. 05. 22. 21:41

A rászánt időt végül is nem sajnálom, de ha belegondolok mennyi potenciál volt benne, akkor devil face.
Bennem is motoszkál a gyanú, hogy a részek átpakolása volt a felelős a zuhanórepülés egy jelentős szakaszáért, de nyilván már sosem tudjuk meg, hogy mi lett volna, ha minden az eredeti tervek szerint marad és ebben az évben a 22 részt kellett volna gazdaságosan beosztaniuk. Lehet, hogy akkor is felemás eredmény születik, csak nem lenne egy plusz kifogás a tarsolyban.

Nem tudom eldönteni, mennyire sajnálom a kaszát. Még egy évadot azért adtam volna neki, hogy hátha összekapják magukat az írók, de a sorozatos tapasztalataim alapján ez a ritkább forgatókönyv… Talán így jobb. De ha mégis valaki felkarolná (kábelcsatornák, streamek, khmmmm) kapna egy új esélyt tőlem is.

Káin szálát nálam abszolút a szerelmi háromszöggel vitték el a susnyásba. Ha az nem lett volna…
Maze-zel hol együtt éreztem, hol a fejemet fogtam teljes értetlenséggel.
Lindát alulhasználták és ezt nagyon sajnálom, mert szerintem szuperek együtt Luciferrel.
Chloé és Lucifer kapcsolata meg szerintem is fél évados csúszásban van… Ennek kellett volna lennie a félévadzárónak, már ami kettejük viszonyát illeti és mostanra lehetett volna szépen feloldani kb ezekkel az eseményekkel összhangban. De nem, nekik a szerelmi háromszöget kellett erőltetni, ráadásul az idei “főgonosszal”, hogy neki is a játékidő nagy részét ez vigye el. Nehogy már megtudjunk valamit arról, hogy mit csinált több ezer éven át a földön, vagy mi történt tulajdon képpen Ábellel és Istennel…

Kádi - 2018. 05. 23. 10:42

Nem lefutott még ez a kasza, folynak a tárgyalások több céggel is azt olvastam.

LuluHead - 2018. 05. 23. 11:24

Borzasztóan fog hiányozni a Lucifer…szerintem nem volt még olyan sorozat, aminek a kaszája ennyire fájóan érintett. Láttam a hanyatlást a 3. évadban. Sokszor morgolódtam, hogy mi ez a töketlenkedés, hol van a misztikum, mért csináltak ekkora pojácát Luciferből… sorolhatnám. Ez a “Sinnerman” szál is olyan jól indult, de teljesen súlytalanná tették, illetve, Tom Welling színészi játéka annyira csapnivaló, hogy már olykor fájt nézni.
Nagyon szeretném, ha mégis kapna egy másik esélyt a sorozat és valahogyan vissza tudnák hozni az 1. és 2. évad érzetét. Bizakodok még… Közben el is kezdtem nézni a legelejétől… olyan sok potenciál volt/van/lenne benne!

JeLo - 2018. 05. 24. 23:13

Mélyen megrendültem, hogy vége lesz. Én magyarul nézem, mert bár az eredeti nyelv híve vagyok, ez a sorozat valahogy nekem nem jött át angolul, szóval nekem van még pár rész. Azért nem értem az egészet, mert az évek alatt olvasgatva a kommenteket, úgy tűnt, hogy a sorozat kapcsán van a világ összes embere és én. Én úgy tekintettem a sorozatra, mint egy helyszínelők paródiára és ha mondjuk az agyatlan májámi csí helyszínelők megélt 10 évadot Horáció 10 éven keresztüli napszemüveg levételáével, akkor ennek minimum 20-at kell. Én sosem értettem a rajongók teóriázásait egy olyan sorozat esetében, aminek nincs története. Ha történetet kellene beleerőltetni, akkor azt mondanám, a sztori egy Bibliai katyvasz. Számomra pont az volt az erőssége, hogy nincs történet, éppen ezért tehette meg a sorozat, hogy akár évad közben, akár egy évad végén olyan fordulatokat hozzon, aminek semmi logikája. A sorozat másik nagy előnye, hogy sosem vette komolyan magát, nem akarta megváltani a világot, nem akaer elmondani semmit, pusztán a jelenben élt és csak szórakoztatni akart és ezt maximális sikerrel tette. Én is éreztem a törést a 3. évadban, de ez elmúlt a 13-14. résszel, mert azon halálra röhögtem magam. A történelemben nem volt még ilyen, hogy egy sorozatrész jelenetről jelenetre lesz egyre szürreálisabb és viccesebb. Egyedülálló sorozat volt és véleményem szint a kasza amiatt van, hogy az emberek mást, többet akartak belelátni, mint ami. Legalábbis ezt bizonyítják a kommentek…

Wicoo - 2018. 05. 29. 22:02

Nézem a kiadott plusz részek közül az elsőt.. 4 percet láttam eddig, és ez alapján talán tényleg el kellene búcsúzni a sorozattól… Hogy a háttérben nézelődő szürke kosztümös kollegina miket tud teleportálni, valami egészen elképesztő :D 3:15-3:30 közötti jelenet.
Amúgy már az egész rész annyira bénán kezdődik, mintha valami újonc sorozat lenne, ahol a színészek még nem csiszolódtak össze.
Kár érte, szerettem.

Starlark - 2018. 05. 29. 23:04

Bónusz részek

Látszik vissza akartak nyúlni a képregényhez.
Csak nem értem miért kellett összemixelni Elaine Belloc karakterét Azrielével.

Maze maszkja bejött, viszont ha ez lett volna az eredeti pilot biztos nem kattanok rá a sorozatra.

szk - 2018. 05. 30. 14:28

Ez a két rész maradhatott volna dobozban is szerintem. A 25-ös nagyon középszerű, a 26-os borzalmasan gyenge.

Lui - 2018. 05. 30. 22:51

Kérdés:
Kijött a 25 – 26. rész. Mivel úgy olvastam, hogy ezt még évad közben akarták elszórni, így érdemes volna ezt a két részt megnézni, és aztán a finálét?

LaCRossE - 2018. 05. 31. 00:14

Lui: nem sok köze van a harmadik évadhoz, szóval nem muszáj.

tonyrulez - 2018. 05. 31. 09:03

Konkrétan semmi köze nem volt a történethez, fillerek voltak. Meggyőzött ez a két rész, hogy nem fogom hiányolni a Lucifert. Ténylef rettentő rosszak voltak, nem csoda hogy ezeket nem akarták leadni.

winnie - 2018. 05. 31. 09:29

ez A Történet. az átíveléshez vagy a mitológiához nincs köze – cserébe a karakterekhez elég sokat adhat egy “What If”-epizód.

és leadták őket. nem “nem akarták” leadni, hanem nem fértek bele és ezeket könnyen ki lehetett venni (illetve direkt írtak ilyeneket is minden eshetőségre felkészülve). de egy epizodikus nyomozós sorozatban egy epizodikus nyomozós rész nem nagyon értelmezhető fillerként – mármint gondolom, hogy mint töltelék részt érted. viszont mivel ez a műfaj lényege, hogy ilyen részekből áll össze, ezért ezek nem a normától eltérő, hanem az azt erősítő epizódok, nem? ezt nem mondom, hanem kérdezem, hiszen nyilván változ(hat)tak a hangsúlyok, de akkor az egész első évad töltelék volt? mi minden maradna, ha minden nyomozás eltűnne, és csak a mitológia és a karakterek lennének?

az az érzésem, hogy sokan fordítva tekintenek erre a műfajra. az epizodikus sztorik a deafaultok és a mitológia az a hab a tortán. nem pedig fordítva, hogy a mitológia a default, az epizodikus sztorik pedig lerontani hivatottak az összképet.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 31. 13:18

@winnie: általában az epizódikus nyomozós sorozatoknál valóban a nyomozás a fontosabb (és érdekesebb) és csak azután jönnek a háttér szálak

itt azonban az alapfelütés (a sátán feljön bulizni a földre) volt annyira érdekes és erős, hogy pariban legyen az alapstílussal, majd átvegye a “főszerepet”

Tyberius - 2018. 06. 06. 09:37

Ezek olyan “fillerek” voltak, hogy akár a második évadba is befértek volna. Ugyanis egyikbe se volt Mr. Smallville/Káin. De nekem egyébként tetszettek. Sokkal inkább mint az utolsó az évad második felének legtöbb része. Szóval el tudom képzelni, hogy ez valahonnan az évad elejéről került ki. Egyébként a What-if-es rész még évadnyitó is lehetett volna :D :D csak hogy totál összezavarja a nézőket, hogy akkor most mi a fasz van… :D :D :D
Vagy egy esetleges 4-dik évad nyitója… Well, ez a vonat már elment…

Starlark - 2018. 06. 06. 20:59

Úgy értettem, hogy ez a 2 rész már a 4. évadhoz készült ott adták volna le.

Caeiro - 2018. 06. 07. 10:42

Ez a What if-es rész nem is volt rossz, ha úgy gondolok rá, talán még egy fura zárásnak is elmehet. Bár gondolom máshogy írták, rendezték, vágták volna, ha tudják, hogy mi lesz a sorsa. Részemről így könnyebb elengedni a sorit, mint az évadzárónak szánt résszel.

Isaac - 2018. 06. 07. 12:48

Ez a két bónusz rész csak azt erősítette meg bennem,hogy tudnak ezek az írók ha akarnak. Mind a kettő érdekes volt változást hozott a tematikába és nagyon sajnálom,hogy nem láthatok további részeket :(

Tyberius - 2018. 06. 07. 15:21

@Starlark: nope. Ez a két rész a 3-dik évadhoz készül.
A második évad 22 részesre volt tervezve, de kifutottak az időből a csatornárál, így kiszedtek 4 részt és áttolták a 3-dik évadra (a második így lett 18) és akkor a 3-dik évad kapott 22 részes normál évados berendelést. 22+4=26… Itt ugye szintén időhiány miatt, végül kiszedték ezt a két részt és csak 24-et küldtek adásba a 3-dik évadból és ha lett volna folytatás, akkor ez a két rész ment volna a 4-dik évadra, de mivel kasza lett, így átértékelték és leadták mégis…

Krityu - 2018. 06. 11. 23:19

Az Amazon hivatalosan megerősítette hogy tárgyalnak a megmentéséről, talán még lesz folytatás! :D

tonyrulez - 2018. 06. 16. 06:09

És a Netflix ezt a sorozatot is megmentette, lesz 4. évad.

Isaac - 2018. 06. 16. 11:55

Igaz hivatalosan még nem erősítették meg,de 10 részről
csicseregnek Varys madárkái ;)

Zora - 2018. 06. 16. 17:02

Éljen a Netflix!!!

Starlark - 2018. 06. 17. 14:11

Örülök a Netflixnek. Az első 2 évad is fent van már.
Így végre nem kell töltögetnem :)

Remélem az író gárdát ráncbaszedik.

Caeiro - 2018. 06. 19. 10:23

Kíváncsi vagyok, hogy most a 10 részes berendelés után mennyire fognak sűríteni az íráson a kedves készítők és főleg mennyivel lesznek bevállalósabbak. Mert ha megint akkora üresjáratok lesznek, mint a 3. évadban, akkor ennek a lehetőségnek is annyi.

Brigi - 2018. 10. 13. 00:44

Nagyon sajnálom, hogy vége a Lucifernek. Nagy kedvencem volt a sorozat. Sztem inkább Lucifer és Chloe kapcsolatára kellett volna építeni több misztikummal.

winnie - 2018. 10. 13. 06:54

nincs vége. klikkelj a cím alatti címkére.

Betti - 2018. 11. 02. 14:03

Sziasztok!
Én egy kis változatosság kedvéért a saját Lucifer folytatásom osztanám veletek. 10 fejezet kb. 30 perc egyet elolvasni.
https://www.wattpad.com/story/164487170-lucifer-a-v%C3%A9gzet-ereje-befejezett
Random jött az ötlet a két utolsó rész után, hogy én befejezem, felhasználva az alternatív világot is tovább gondolva és felváltva részenként a valósággal. 2-3 hét alatt írtam meg, munka és család melett, teljes amatőrséggel, semmi írói háttérrel. Nemrég óta olvasható a wattpadon is. Azóta sokan elolvasták, véleményezték, kaptam hideget és meleget is, de én nagyon örülök ennek, mert legalább megmozgattam az embereket. Szóval aki elolvasná, fentebb a link, regisztrálva az oldalra szavazni is lehet a részekre, kommentet írni és persze külön privát üzenetben is ki lehet ott a véleményeket fejteni.

Ela1010 - 2018. 12. 09. 22:18

En a harom szezont egymas utan daraltam le.Ezek a bunugyes szalak egyaltalan nem erdekeltek, volt hogy bele is tekertem, es azok nelkul is a foszal teljesen ertheto.Ki lehetett volna hozni a tortenetbol sokkal tobbet is,mert maga a story nagyon jo.( Mondja ezt egy supernatural fan)A poenok is utottek,regen nevettem hangosan ennyit egy sorozaton.Lehetet volna azert kevesebb bunugy.Kivancsian varom, hogy milyen lesz a 4. szezon,remelem kicsit darkosabb,es jo lenne latni egy kis betekintest Lucifer multjaba is.

winnie - 2018. 12. 10. 02:27

egyrészt érthető, másrészt pedig ez alapvetően egy krimisorozat, egy természetfölötti krimi, vagyis mondhatjuk azt is, hogy az aktuális bűnügy mindig a főszál, az átívelés pedig a mellék, hiszen így két legyet üthetnek egy csapásra: megszerzik a nyomozásokért rajongókat (akik nagyon sokan vannak), és azokat is, akiket a mitológia érdekel, de elviselik a krimit. a lényeg, hogy a krimi, a bűnügyi rész adja a sorozat motorját, amire felfűzik a többit, ezt sajnos el kell fogadni.

nagyhegy - 2019. 09. 16. 15:22

ez a harmadik évad, főleg a második fele, kritikán aluli volt. komolyan mondom sztem volt olyan rész ahol semmilyen természetfeletti nem történt, konkrétan egy kis utószinkronnal simán elment volna egy brazil szappanopera résznek is. csak azért nem kaszáltam el, mert rohadtul érdekel milyen lett a negyedik évad a netflixen. egyszer tanítani fogják, hogyan lehet egy jó koncepciót ennyire elrontani. most is voltak azért zseniális húzások pl. mikor Luci nem aludt és összemontázsolták miket csinált, de a részek nagyja azzal telt “őtszeretemnemmegsemdeigenhozzukosszeöketnehozzuk…”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz