login |

Before We Die: vége az 1. évadnak

2018. 05. 26. 15:34 - Írta: gromit

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A gyakorlatilag hosszú felvezetésként működő nyitány legvégén kezdett csak körvonalazódni, hogy igazából miről is fog szólni ez a svéd sorozat. (Értelemszerűen, továbbolvasás előtt érdemes előbb lecsekkolni a linkelt pilotírást.)

A lényeg csak az 1×01 jön, és onnantól válik érthetővé, hogy műfaját tekintve miért aposztrofáltuk  előzetesen családközpontú thrillerként. A keménykedő motoros bandákra önmagukban nem biztos, hogy olyan nagyon kíváncsi lettem volna, de a csavar, hogy ők tulajdonképp csak (gondosan tervezett) mellékszál, sokkal érdekesebbé tette. A nyomozás hamar egy Stockholmban élő délszláv család irányába tolódik el.

A középpontban a nyomozó Hanna és fia, Christian (Chippen), valamint az ő finoman szólva is bonyolult kapcsolatuk áll. Hanna az “aggódó szülőséget” olyan magas szintre vitte (rendőri jelvénnyel kombinálva), hogy börtönből nemrég szabadult fia szóba se akar vele állni. Tudtukon kívül kezdenek el együtt dolgozni Mimicáék lebuktatásán.

Nézői szemmel érdekes, hogy az alapból feszültséggel teli kapcsolat hogyan befolyásolja az együttműködést, és fordítva – amíg nincsenek is ennek tudatában, illetve miután számukra is kiderül. Miközben nekik is, meg nekünk nézőknek is lehet azon izgulni, vajon le fog-e bukni. A Christiant játszó Adam Pålsson (Bron/Broen) alakítását mindenképp ki kell emelnem.

Mimicáék a délszláv háborúból menekülve telepedtek le Stockholmban, a gyerekek már svéd környezetben nőttek fel. Nyitottak egy vendéglőt, ahol minden családtag besegít, miközben alvilági ténykedésük és még magasabbra törő ambícióik mindeddig rejtve maradtak a svéd rendőrség szervezett bűnözés elleni ügyosztálya elől.

Van itt néhány skatulyából előhúzott figura. A látszólag üzletember családfő (Davor), aki amúgy könyörtelen bűnöző. A hallgatag végrehajtó. A lány (Blanka), akinek a legnagyobb a kapcsolata a “külvilággal”, egyetemre jár, kevésbé jártas a család piszkos dolgaiban, de így is menekülne. A vőlegénye (Stefan), akit a család még gyerekkorában vett pártfogásába, igazi wannabe, keménynek és menőbbnek akar látszani, mint amilyen.

A sorozatban vannak klisés megoldások (például a szerelmi háromszögön senki nem fog meglepődni vagy hogy másnak is lehet beépített embere), de voltak teljesen váratlan húzások is, és ütős jelenetek is. A legnagyobb hibának tűnő gyenge pontját is utólag át lehet értékelni (erre majd még visszatérek).

Végig sikerült fenntartaniuk a feszültséget, miközben az északi borongós hangulat is ugyanúgy jellemző rá. A végével, az ügy lezárásával nem voltam elégedett, de az utolsó jelenettel belebegtetett folytatásra kíváncsi lennék – és valóban, már berendelték a 2. évadot. A tovább mögött fűznék még hozzá pár gondolatot, spoileresen.

Az a telefonos kapcsolattartás! Komolyan, sokáig azon tanakodtam, hogy lehet az, hogy nem bukott le vele. Persze lehet, hogy csak a dramaturgia miatt pittyent minden egyes SMS, és a sorozat valóságában nem is (bár már a rezgésre is simán fel lehet figyelni), de akkor is elég feltűnő volt, hogy állandóan nyúlt a telefonért (és volt aki konkrétan látta is azt a másikat). Ezt elég nagy hibának éreztem, de így utólag átértékelve a jelentőségét – gondolom, ez is része volt Mimicáék tervének. Sokkal hamarabb gyanakodhattam volna, hogy nagyon is tudatában vannak a rendőrségi megfigyelésnek, és hogy mekkora átverésre készülnek.

Az ügy lezárásával nem voltam maradéktalanul elégedett. Hanna ugye az a fajta elkötelezett zsaru, aki még a saját fiára is képes ráküldeni a kábszeres ügyosztályt razziázni. Ehhez képest az az embervadászat eléggé elvetemültnek tűnt, de persze az anyatigrisnek igaza volt abban, hogy Christian sehol se lenne biztonságban. (Ezzel együtt is, nem tudom, vissza fog-e térni a srác karaktere.)

Az utolsó jelenet alapján a korrupt zsarus vonalat tudom elképzelni a 2. évados folytatásra, bár mi nézők már tudjuk, ki a hunyó, aki ráadásul elvesztette “főnökét”. Lehet, hogy Mimica-mama viszi majd tovább a boltot, vagy simán csak valaki más alvilági figura is megtalálja magának a korrupt zsarut. Majd meglátjuk.

1 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2020. 05. 02. 22:07

Senkit nem érdekel(t) rajtam kívül? :)
Kár.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz