login |

Once Upon a Time: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is.

2018. 05. 27. 21:20 - Írta: Qedrák

25 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Nem titok, hogy sokan már a hatodik évad végén meglendülni látták a kaszát a sorozat felett, amit azonban végül a hetedik évad hozott el.

Szinte csendben történt meg, hiszen még a tavalyi kaszagyanús híreknél is kevesebb érdeklődőt vonzottak a kibeszélők. Egy veterán sorozattól búcsúzni mindig fájó egy kicsit, különösen a rajongók számára, de egy méltó befejezés, amely nem hagy maga után fájó búcsút, felteheti a koronát az egész szériára. Ebben a posztban a hetedik évadról fogok röviden írni, hogy utána egy kis junkietörténelemmel felvértezve búcsúzzunk az Once Upon a Time-tól.

Tegyük fel rögtön az obligát kérdést: szükség volt-e a hetedik évadra?

Bármelyik sorozatról is beszéljünk, nincs annál fájóbb, mint feleslegesen elnyújtani a kreatív alkotást odáig, amikor már teljesen elfogyott a puskapor. Valószínűleg ezt akarták elkerülni a készítők, amikor új helyszínt, új színészeket és új történetszálat vezettek be a szezon legelején. Így elkerülték a fentebb említett végzetessé váló kreatív vergődést, de kétségünk ne legyen felőle: a hetedik évad egy közepesen jó országos sorozatnak felelt meg, amelyben gyengébb és jobb pillanatok váltogatták egymást.

Azt hiszem, nem követek el szentségtörést, ha azt mondom, hogy az S7 nélkül is teljes egész maradt volna a sorozat. Ugyanakkor a záróévad sem lógott ki a többi közül, bőven akadtak rosszabb félévadok a hét év során.

Az alkotók megőrizték egy másik szokásukat is: kiválóan értettek az egyes félévadok világának felépítéséhez, és borzasztó rosszul zárták le őket. A hetedik évad annyiban lóg ki a többi közül, hogy a lezárás abban a tekintetben nem lett rossz, hogy egy ikonikus széria búcsújának szánták, ám ha csak a hetedik évadot nézzük, azért mindannyian érezhettük rajta a kapkodást és az aktuális gonoszok gyors eltüntetését.

Mert kétségünk ne legyen felőle, a kasza azt eredményezte, hogy az utolsó két részben nem foglalkoztak a félévadot uraló történetszállal, így sűríteniük kellett az eseményeket. Ez többek között olyan látványos hiányosságokban mutatkozott meg, mint Dr. Facilier alakja, akiről végig azt mutatták, hogy egy komoly hátsó szándékkal bíró erőteljes figura, ám váratlanul és gyorsan eltűnt, anélkül, hogy a terveire napfény derült volna.

De látványosan gyorsan szabadultak meg a félévad mellékszereplőitől, elég csak Belfrey legelső epizódban látott sorsára, vagy a lányainak a történetből való ünnepélyes kivonulására gondolni. A tovább mögött folytatom apró spoilerekkel és nagyon sok nosztalgiával.

Gothel személyében ugyan egy erősnek és karizmatikusnak tűnő ellenfelet láthattunk, de az általa meghirdetett boszisovinizmust egyszerűen nem alapozták meg rendesen, a Nyolcakról meg a boszorkánykörről szóló terveit pedig talán monumentálisnak szánhatták, de ezt a benyomást az OUAT nagyjából teljes története során képtelen volt érzékeltetni bármelyik jelenettel kapcsolatban. A sorozatzáró konfliktus kibontakozásával egy időben a régi karaktereket tolták előre, az újakat pedig csaknem kivétel nélkül háttérbe szorították.

Mielőtt rátérnék a sorozatzárásra, még egy pillanatig érdemes elidőzni a hetedik évadnál.

Nem volt alapvetően bajom a történettel, csak végig az a benyomásom volt róla, hogy ebből többet ki lehetett volna hozni. Kihasználatlan lehetőség maradt a helyszín nagyvárosba helyezése, mert a statisztagárda és a belső terekben játszódó cselekmény pontosan úgy nézett ki, mint Storybrooke bármelyik kisvárosi jelenetében. A főszereplőpáros Henry (Andrew J. West) és Jacinda (Dania Ramirez) nem vonulnak be az OUAT legmenőbb párjai közé, és az is elgondolkodtató, hogy Henry és Ivy/Drizella (Adelaide Kane) között olykor több kémiát lehetett látni.

A szereplőgárdából talán utóbbit és az Alice-t játszó Rose Reynolds-ot lehetne kiemelni, aki bár nem nyerte meg a tetszésemet, de a rajongói oldalakon sok pozitív visszajelzést kapott. És hogy egy jó pontot megemlítsek az utolsó félévadból: végre megalapoztak és kibontakoztattak egy LMBT-szálat, és nem csak kipipálták, mint a korábbi esetekben.

Az utolsó két rész egyértelműen a nosztalgia és az emlékezés jegyében telt. Olyan szereplőket hoztak vissza, mint Pán Péter, Szörnyella, Arielle, vagy a hét törpe, de többségüknek legfeljebb három mondat jutott. Lássuk be, nem könnyű úgy történetet írni, hogy elsősorban arra kell törekedni, hogy mindenki kapjon beszélő szerepet.

Megjelent a Charming-házaspár is, akik ilyen adagban még egészen elviselhetőnek tűntek, továbbá Emma (Jennifer Morrison) is tiszteletét tette. A régi szereplők közül Robin Hoodot is láthattuk egy érzelmes, ám szerintem kissé felesleges jelenetben, hogy a történet végén végül Regina (Lana Parilla) is megkapja a boldog befejezést úgy, hogy őt választották meg királynőnek.

Nemcsak ő, hanem Gold (Robert Carlyle) is megkapta a boldog befejezést, amelyhez életében először egy alkumentes önfeláldozás révén érhetett el. Túlvilági találkozása Belle-lel elsősorban a nosztalgiafaktorra gyúrt.

Easter eggként még azt is megemlítették, hogy a lezáratlanul hagyott Lily-szál esetén Zorrót szánták édesapának – csak nem kaptak meg anno a jogokat. Ennek ellenére úgy vélem, nosztalgiahegyek ide, régi szereplők oda, hogy a hatodik évad lezárása volt az igazi. Látva a sorozat nézettségének a vergődését, azt hiszem, többen is így voltak vele.

Pedig a sorozat tényleg látott szebb napokat is, ami itt a Sorozatjunkie-n is jól nyomon követhető, úgyhogy az alábbiakban egy hosszabb történelmi visszatekintéssel búcsúzom a sorozattól.

A pilot beharangozójában winnie 80%-os, human 70%-os várakozási fokot adott meg, manapság ahogy látom azért ezeket az értékeket nem osztják ki gyakran. A kommentek között érdekes módon a legtöbben Jennifer Morrison miatt várták a sorozatot, a szavazáson pedig második lett az OUAT.

Született róla számtalan kritika, többek között időrendi sorrendben winnie, Snow Falls, Marianna, superpityu, eClipse, Dark Hollow, LaCRossE írtak róla, és végül én.

winnie pilotkritikájában 7,5/10-re értékelte a sorozatot. “Az Once Upon A Time (szó szerint) varázslatos, bájos, s ezek olyan jellemzők, melyek remekül el tudnak fedni bizonyos negatívumokat” – fogalmazott, kiemelve a bájos mesevilágot, ám hozzátéve azt is, hogy az alkotás nem mentes a problémáktól és kérdéses, hogy a végtelenségig fenntartható-e a miniepizodikus szerkezet.

Ami viszont kiemelkedő, az a pilothoz íródott 811 komment, ami manapság is kiemelkedőnek számítana. A második blikk már gyengülést mutatott, 6,5-re süllyedt winnie-nél a sorozat, az érdektelen mesevilági szálra panaszkodva.

A harmadik rész is kapott egy kritikát Snow Falls tollából, aki azt emelte ki, hogy “a fantasy téma ellenére próbál két lábbal a földön járni, s teszi ezt úgy, hogy közben hol egyszerű, de hatásos, hol jópofa, hol bájos megoldásokkal varázsolja el a nézőt”. A hetedik rész után winnie nem győzte ecsetelni a rajongói jeleket, azt, hogy a legnézettebb országos sorozatok közé emelkedett, és a Junkie-n is osztatlan sikert aratott, bezsebelve a heti legjobb epizód győzelmet. “Az Once Upon A Time egy aranyos, nagyon szerethető sorozat, egyszerűen túl sok benne a pozitívum, hogy a szórványos botlásokra felfigyeljek.” – írta, ám azt is hozzátette, hogy “‘csak” egy szolid és szerethető sorozat, jól kialakított karakterekkel, de semmi többel.

Az OUAT a 2011-es  JAws-on a legjobb újonc sorozat kategóriájában a Game of Thrones és a Homeland mögött bezsákolt egy harmadik helyet.tizenegyedik rész kritikáját írva winnie inkább kérdéseket fogalmazott meg, azt kutatva, hogy ki mit vár a sorozattól, és ő maga is feltette a később mind aktuálisabbá váló kérdést, hogy “a legkíváncsibb (…) arra vagyok, hogy mi lesz a második, vagy éppenséggel a hatodik évadban?”.


winnie első évadot záró kritikája még mindig 129 kommentet hozott, jelezve a töretlen érdeklődést, ám maga a fináléepizód mindössze 5/10-es értékelést kapott, ami előrevetítette az általam többször hangoztatott kritikát a sorozat felé, hogy építkezni tud, lezárni viszont nem. Érdekes módon a bírálata egyik központi elemét ekkor már a következménynélküliség vette át, azaz a történet elfelejtett reflektálni a saját múltjára. A kommentek viszont többnyire még mindig pozitív hangnemben szólaltak meg.

Érdemes kiemelni, hogy az epizódkritikák is mindig harminc körüli kommentet eredményeztek. A második évadra való várakozás során megtudtuk, hogy a magyar változatban miért lett Zörgőfürge, és megismertük az új állandó szereplőket, Belle-t és Ruby-t, de érkezett Aurora és Mulan is. Ekkoriban került a magyar változat a köztelevízió birtokába, és ennek örömére a Híradóban is promózták a sorozatot, amely egy ideig főműsoridőben futott itthon, ám a számok nem igazolták vissza a döntést, és később sokkal rosszabb sávokat kapott.

A beharangozók feltűnően vonzották a kommentelőket, ami előrejelezte a második évadot a Sorozatjunkie-n körbevevő döbbenetes hype-ot. Ezt leginkább az évadnyitó kritika 1236 kommentje jelezte. Ez egy olyan erős szám, amelyet itt csak a legnézettebb sorozatok, mint pl. a GOT vagy a Westworld szokott hozni. A hozzászólásokba bele-beleolvasgatva eleinte pozitív visszajelzéseket lehet találni, de főleg agyalgatós-találgatós kommenteket, míg a folyam vége felé megszaporodnak a negatív visszajelzések.

Talán nem véletlen, hogy winnie a félévad zárása után egyenesen azt írta, hogy “a Once Upon A Time 2. évadot nevezném meg, ha arról a kedvelt sorozatomról kérdeznének, ami ősszel a legnagyobb csalódást okozta”. Dögunalmasnak és érdektelennek tartotta annak ellenére, hogy kiemelte azt, hogy akadtak benne érdekes momentumok, és az Aurorát alakító Sarah Bolger, valamint a Hook-ot játszó Colin O’Donoghue.

A sok ötlet között azonban elveszett a történet és a kommentek között is egyre több lett a negatív hang. Bár a karaktere elindult a változás útján, Lana Parrilla a 2012-es JAws szavazáson a legjobb mellékszereplő kategóriában begyűjtött egy második helyet.

A folytatást már nem is winnie, hanem Marianna kritizálta meg, aki pozitívan értékelte a változásokat, különösen a New York-i kiruccanást, és Hook meg Cora Storybrooke-ba érkezését. A finálé előtti írásában viszont winnie nem tudta palástolni a megdöbbenését, mert furcsa volt látni, hogy egy, az 1. évadban szinte mindenki által istenített sorozat a második szezonjában mennyi negatív kritikát kapott”. A számokat látva a cápaugrás kifejezés használata korántsem tűnt indokolatlannak.

A kommentek elmaradoztak, és az évadzáró írást is superpityu vette át, aki a Charming-páros idegesítővé válását, valamint Regina és Gold háttérbe szorulását, no meg az állandóvá tett Ruby kevés játékidejét emelte ki. Valaki amúgy emlékszik Tamarára és Gregre? Mindenesetre 5/10-es értékelésre futotta. Közben befutott a Wonderland-spinoff, de a várakozásra jellemző, hogy winnie 25%-ot, human pedig 10-et adott neki.

A 237 hozzászólást eredményező harmadik évad nyitója nem nyűgözte le superpityut, mindö9ssze 5/10-es kapott, és winnie is tett egy próbálkozást, de ahogy kommentben jelezte, véglegesen elhagyta a sorozatot, miután minden első évados báját elveszítette, hozzátéve még, hogy a vizuális megoldások rettentő gagyira sikerültek.

A 3×03 után eClipse azért annyit kiemelt, hogy legalább a sohaországi hangulatra nem lehetett panasz, akadtak jó pillanatok, ám a túl sok karakter ezektől is elvette az időt. A hetedik részt követően Dark Hollow főleg a Henry-t játszó gyerekszínészre panaszkodott, de ő sem állta meg a Charming-házaspár ekézését. Valamiféle fényt azonban ő és a kommentelők is látni véltek az alagút végén, mert az általános vélemény szerint a harmadik szezon első fele verte a második évadot. Ezt a félévad zárója után superpityu is megerősítette, sőt sorozatzáró résznek is javasolta.

A harmadik évad szezonközi kezdéséről nem készült kritika, ám a zárásról igen. Superpityu alighanem joggal jegyezte meg, hogy “ha van valami ami miatt érdemes volt végignézni ezt a félévadot, az Rebecca Mader lenne”. Noha az évadot 6-7 közé tette, a zárás megint csak 5/10-et ért nála. A sorozatra jellemző volt ekkor, hogy a korábbiakhoz képest a kommentintenzitás jelentősen csökkent, a kritikák rendre száz alatti hozzászólással zártak.

Úgy a nézettségen, mind a sorozat körüli érdeklődésen egy ideig sokat javított a Frozen, azaz a Jégvarázs történetének behozatala, ekkor a szezonközi híreket is élénkebb kommentelés jellemezte, az évadnyitó pedig 186-ig jutott ezen a téren, a kritikában Superpityu pedig leginkább a “kellemes hangulatú” jeleneteket emelte ki.

A zárás előtti írásában vegyes, de inkább pozitív benyomásokat osztott meg velünk, kiemelve, hogy a mellékszereplők, Georgina Haig, Elizabeth Lail és Elisabeth Mitchell jól megformált karaktereket adtak, 7/10-re emelve az évadot. Lelkesedése olyannyira visszatért, hogy még egy külön posztot szentelt az utolsó előtti résznek is. A 2014-es JAws legjobb mellékszereplő kategóriájában Elizabeth Lail beverekedte magát a szavazásos körbe, és ott a negyedik helyet érte el.

A zárás azonban nem nyerte el a tetszését, viszont a Sötétség Királynőit felvonultató félévadról úgy nyilatkozott, hogy az bőven megér 7/10-et, a nyitó rész pedig “kellemes kikapcsolódást” nyújtott. A 165 komment többsége is hasonlóan érzett, ám a nézettségen ekkor már látni lehetett, hogy a Jégvarázzsal szerzett átmeneti lendület gyorsan fogyni kezdett.

Az évadzárás után Superpityu az egyik legötletesebb félévadként jellemezte a látottakat, ám azt is hozzátette, hogy túl sokszor verték át a nézőket. A Sötétség Királynőinek triászát hamar felszámolták, és bár Rebecca Mader visszatérésének örült, a visszahozatalának történetéről megjegyezte “annyi helyen vérzik, hogy nem is tudom hány logikai bukfencet tudnék felsorolni ennek kapcsán”.

Érdekes módon az ötödik évad nyitása egy váratlan fellángolást eredményezett, ami a kommenteket illeti, mert 371-gyel indított, a Dark Swan-szál egyértelműen megmozgatta a junkiekat. A kezdeti fellángolás Superpityu részéről elpárolgott, mert a félévad zárásáról azt állapította meg, hogy szerethető karakterek száma egyre kevesebb, vagy éppen nem tudják őket megfelelően használni és biodíszletként elsikkadnak a háttérben“.

A félévados visszatérés, amely az alvilágban folytatódott, nem nyűgözte le, mivel “sokat akartak a készítők egyszerre markolni, kiszolgálni a rajongókat, közben pedig haladni is, ráadásul ilyenkor illene a fontosabb szereplőket megmutatni“. Az ötödik évad fináléjáról már LaCRossE írt, aki lehangoló 4/10-est adott látottaknak, noha a kaszára még nem szánta el magát teljesen. Nagyjából ez az az idő, ahonnan inkább a sorozat vergődéséről beszélhetünk.

A hatodik évad nyitójáról már én írtam, és ahogy az előzőek, úgy ez sem vonzott már száz kommentet sem. A korábbi megjegyzésekre reflektálva emeltem ki azt, hogy “egyszerűen túl sok szereplőt mozgat túl kevés idő alatt. Az állandó karakterek és a nagy létszámú beugrók egyszerűen egymás elől veszik el az időt”. A félévad zárásánál pedig megjegyeztem, hogy a sorozat kissé érdektelen részeket szállított hétről hétre (…) és kifejezetten önismétlővé vált”.

Az új félévad már a nosztalgiafaktort erősítette, hogy végül a vegyes, bár utóbb meglepően inkább pozitív visszajelzéseket kapó hetedik évados reboottal zárjuk a sorozat életét.

Azok számára, akik a kasza felett sajnálkoznak, nehéz lenne bármilyen pozitív hírrel szolgálni. Azonban mostanság egyre több az olyan sorozat, amely egy-egy korábbi alkotás feltámasztásaként indul újra. Az OUAT pedig tipikusan azon ötletek közé tartozik, amelyet talán egyszer majd ismét elindíthatnak, új szereplőkkel és új történetekkel, esetleg egy-egy régi szereplővel. Talán ez lehet a sorozat rajongóinak jövőbeli reménye. Hogy sor kerül-e valaha is egyfajta újrakezdésre, az majd a jövőben kiderül.

25 hozzászólás Ne habozz!

Platschu - 2018. 05. 20. 18:50

Bár én az 5. évad végén kaszáltam, illetve helyesebben szólva elnapoltam, most meg kellett néznem a sorozatzárót. Nagyon megható volt és legalább egy villanásra visszahozták a régi szereplőket is. 7 év és 155 epizód. Bravó OUAT. Azt hiszem, azért sokunknak hiányozni fog ez a sorozat.

“Every magic comes with a price.”

Bence004 - 2018. 05. 21. 09:03

nekem nagyon fog hiányozni. tény, hogy sok hibája volt, de akkor is egy remek “fantasy” volt számomra. nagy űrt fog hagyni maga után.
a finálé nem volt rossz, de kicsit gyorsan történt minden, amit betudhatunk a hirtelen kaszának. Összeségében ez jobb sorozatzáró, mint a tavalyi lett volna, hiszen itt mindenre megoldást találtak ezzel az utolsó akcióval.

Roxi - 2018. 05. 21. 13:06

Szerintem meg a 6. évad utolsó része, jobb sorozatzáró lett volna.Persze örülök,hogy lett 7.évad ,de annak nem ahogy befejezték.

Platschu - 2018. 05. 21. 22:59

Azért egy-két aranyköpésre mindig emlékezni fogok:

“A child can not have an other child.”
“Once you go Green, you’ll never go Queen.”

Az idióták túláradó optimizmusa nekem egy kicsit túl sok volt. Mert szép dolog a remény, a szeretet, a család, de ez nem old meg mindig minden problémát. De végül is ezért mese a mese, hogy ebbe az illúzióba ringassuk magunkat.

S azért ezek olyan fordulatok voltak a sorozatban is, amire azt mondtam, hogy ejha! Ezekre tuti sokáig emlékezni fogok. SPOILER veszély:
https://www.youtube.com/watch?v=z6jR_xypEnE
https://www.youtube.com/watch?v=muY3jOTpL7U
https://www.youtube.com/watch?v=WGnTz5_Z9OA
https://www.youtube.com/watch?v=MqJEWi09_XQ
https://www.youtube.com/watch?v=aokyoduJgnQ
https://www.youtube.com/watch?v=8Hb53zm9gpM
Rebecca Mader (Zelena) rendesen lejátszott jó pár színészt a sorozatban. Ő, Regina és Rumple voltak a legjobbak a sorozatban.

Page - 2018. 05. 22. 17:47

Nekem a végére egy katyvasz lett az egész ezzel a visszamentek az időben átokkal és kívánság világgal. És most, hogy egyesítették a világokat, így mindenkiből legalább kettő van, és párhuzamosan folyik az életük?

Az évadzáró fényében nagyon nem kellett volna ez az évad.

Joskabela - 2018. 05. 22. 22:46

Ez a vége nekem se volt tiszta, most akkor ezek szerint pl Henryből is három van (gyerek, felnőtt, Wish realm version)? Meg akkor Reginából is kéne, most akkor melyiket koronàzták meg?

Roxi - 2018. 05. 23. 19:10

Igazából ha valakit át kellett volna hozni a kívánságvilágból az Robin Hood lett volna,hogy Regina megkapja a happy endingjét. Erre inkább lett dupla Hook,meg dupla Henry.

chipesz - 2018. 05. 24. 19:38

@Roxi: wish Robin már az előző évadban összejött Regina kiszakított (Evil Queen) felével. Tehát ő már foglalt, Reginával nem tudott volna összejönni.
A happy endet megkapta, nem feltétlenül a csávó volt számára a boldog befejezés, hanem hogy elérte azt hogy megválasszák királynőnek, azért amilyen ő maga, és nem csak úgy, hogy házasság útján szerezte a jogot.
Plusz a karaktereket tovább gondolhatod, csak akkor van vége, ha mindenki meghal, vagy akkor sem, mert ott a túlvilág (Lost), de ugye itt is ugyanúgy van.

Necridus - 2018. 05. 27. 21:50

Csak akkor csatlakoztam be, amikor a sorozat a 3. evadaban jart, de gyorsan utolertem, annyira fuggove tett, s azota kovetem hetrol hetre…egeszen a 7. evadig, ahol mar neha elnapoltam, s erot kellett vennem magamon, hogy kibirjam az uj karaktereket, az uj tortenetet. De szerencsere hamar visszakaptuk Reginat, Goldot, es vegul Henryt es Hookot is. Nekem a 6. evad vege volt az idealis, de aztan a vegso lezaras ratett egy lapattal, meg jobbnak talaltam. A 7. evadnak az utolso par resze jott be, a tobbit neha fapofaval neztem, neha kinevettem, s neha elmosolyogtatott.
Mindenesetre nem bantam meg, hogy megneztem az utolso, rebootolt evadot is, s barmennyire is olcso cgi, ismetlodo tortenet, tul sok karakter, nagyon jo sorozat volt, s hianyozni fog.

mse - 2018. 05. 28. 00:11

Magamat is megleptem azzal, hogy mennyire megkedveltem a 7. évadot, főleg mivel eredetileg azok között voltam, akik elköszönni kèszültek a hatodik évad végén. Persze tudhattam volna előre, hogy ez a megtűrtőztetés nem fog soká tartani, hisz számomra az OUaT mindig is azon sorozatok közé tartozott, amit menetrendszerűen letettem egy-egy évad közepette, majd nyáron, vagy akár másfél év múlva ismét behoztam magam belőle.

Mondanom sem kell tehát, hogy a sorozat rég megérett a kaszára a szememben, de azért mégis kicsit sajnálom, hogy mindez ennek az évadnak a végén történik. Na persze nem azért, mert mágikusan kikupálták a sorozat összes baját erre az évre, sőt! Olyan logikai bukfencek voltak itt, hogy már az írók is inkább csak a meta közelítést használták az idővonalak nem-elmagyarázására például. De azért alapvetően igenis jót tett szerintem a sorozatnak a vérfrissítés, és amellett, hogy az új karakterek számomra minimum mind szimpatikusak lettek, szerintem a gonoszokat is régen találta el ilyen jól az OUaT. Ivy-t én is messze kiemelném, de Victoria sztorija is meglepően érdekesre csavarodott, és Gothel sem érződött teljesen lerágott csontnak végre.

Igazából nem is azt sajnálom, hogy nem látunk többet az új felállás szereplőiből, hisz az OUaT már bizonyította, hogy milyen könnyen és gyorsan képes kifutni a puskaporból bármelyik történetszálában; hanem azt, hogy nem kaptunk egy kerekebb lezárást ehhez az évadhoz specifikusan. Valóban nagyon érződött a kapkodás a végén, ahogy tettünk egy gyors vargabetűt, hogy az évadzáróból sorozatzárót csináljunk, és ezt tudatosan az új karakterek és történetek kárára tették. Nem mondom, hogy nem értem meg ezt persze, egy sorozatzárótól – főleg egy OUaT esetén – pontosan ezt a visszatekintést és nosztalgiát várom el én is, még ha felejthető és izzadtságszagú is lett az eredmény… De ugyanakkor nagyon hiányzott magának az évadnak, még ha sorozat szinten is, de átgondoltabb lezárása, főleg, hogy az új karakterek még nem mentek át ötször ezeken az ismétlődő ütemeken.

Búcsúzhatnék azzal, hogy hiányozni fog a sorozat, de ez talán nem lenne egy teljesen őszinte kijelentés részemről. Helyette inkább azzal zárnék, hogy ez a korszak is lezárult, és a mélyrepülések ellenére is nosztalgiával fogok visszatekinteni minden egyes pillanatára.

energy - 2018. 05. 28. 02:25

Én többször is kaszáltam, csak mindig visszatértem. Nem tudom miért, soha nem volt kedvenc, csak jégvarázs… Meg minden… De a 7.-et nem néztem. Olyan sok sorozat jobb volt, és első, második évadban kinyírták… Nem volt ez soha olyan jó, hogy 6 évadig húzza… A 7 meg már…
Nem fog hiányozni.

Ennn - 2018. 05. 28. 03:51

Mindkét kedvenc mesés sorozatomat elkaszálták végül…
Hiányozni fog.

Thrasher - 2018. 05. 28. 07:12

1 évig remek volt ez…

Platschu - 2018. 05. 28. 10:14

Én nagyon szerettem ezt a sorozatot és kellenek az ilyen “soft fantasy” jellegű sorozatok. Ügyesen variálták a szálakat, mert néha azért tényleg megleptek az írók. Amivel talán nem vagyok annyira kibékülve, hogy végül az összes, kiemelt gonosz karakter (Rumple, Regina, Zelena és még Cora) is elérte a saját happy endjét, miközben a sorozatban vidáman halomra ölték a mellékszereplőket. Tehát ezt egy kicsit fals üzenetnek érzem, hogy pár jó cselekedettel minden kompenzálható, mert azért ők négyen sorozatgyilkosok voltak ám rendesen. Ettől még ezek a cross-over mesék nagyon bejöttek, még ha a családfát már úgy megvariálták, hogy kvázi mindenki mindenkinek a rokona lett a végére.

Adam9456 - 2018. 05. 28. 11:28

Én az indulása óta nézem, emlékszem hogy anno igazából azért érdekelt mert akkor nyáron daráltam le a LOST-ot és láttam, hogy ez lesz a LOST íróinak új sorozata. Meg persze a mesés alapötlet is érdekes volt. Aztán a pilotot megnéztem és emlékszem annyira nem jött be, gondolkodtam rajta hogy nem is nézem tovább, de végül nem tettem és milyen jól tettem! A hetedik résztől vett meg igazán a sorozat, aminek Graham seriff meghal.
Ellentétben sok más sorozatommal ezt sose hagytam abba hosszabb-rövidebb időre, mindig hétről hétre néztem.
Az első évad volt szerintem a legjobb tényleg, főleg a második fele. Nagyon jó volt még a 3. Évad első fele, és a negyedik évad is. De minden évadban voltak nagyon jó részek és meglepő fordulatok.
Rengeteg jó karakter az évek során: Regina, Gold, August, Zelena stb.
A hetedik utolsó évadnak voltak jobb pillanatai és kevésbé jók, összességében nekem hiányzott Emma és Storybrooke is belőle, már nem volt annyira az igazi az egész, de a felnőtt Henry és Alice jó karakterek voltak.
Az előző évad lezárása tényleg jobb volt kicsit kerekebb egész volt, de tetszett ez a finálé is, örülök hogy Regina megkapta a boldog befejezését.
Minden hibája ellenére én szerettem és tényleg hiányozni fog, fura lesz most ősszel hogy nem lesz új évad.
Köszönöm a kritikát, érdekes volt ez a kis visszatekintés.

Adam9456 - 2018. 05. 28. 11:29

*amiben

Sinyster - 2018. 05. 28. 12:20

Bakker, Adalaide Kane anno a Reign-ben jól adta az uralkodót, de nem gondoltam, hogy gonoszként is ennyire jó lesz! Egyébként az évad első fele teljesen rendbe volt, de a második katyvasz, legyen gyorsan lerendezve érzetű volt. A befejezés meg érthetetlen, most melyik Regina lett a királynő, meg hogy több idosik egy helyen… Emiatt lett rossz szájízem a befejezés miatt.

Madarász Liza - 2018. 05. 28. 15:34

IMÁDTAM úgy ahogy van.
A kedvenc sorozatom volt annyira jól áttudtam élni amikor a szerpelő szomorúak voltak vagy épp örültek valaminek.
Hiányozni fog nagyon.❤

Passione - 2018. 05. 28. 19:52

A szìvem szakadt meg, hogy vége lett a sorozatnak. Rengeteg sorozatot néztem már,de számomra ez mindent vitt fantasy kategóriàban. Amilyen kapcsolatokat építettek ki a különböző mesevilàgok és szereplőik között az páratlan. Imádtam a fordulatokat és a kiszámíthatatlansàgàt. Mindig meg tudott lépni, minden évadban volt valami meghökkentő. Az utolsó évad is bejött. Tetszett, hogy mindenkinek jár egy második esély és mindenki lehet jó… 💜💚

infinity - 2018. 05. 29. 11:01

Az egyik nagy kedvencem volt a sorozat és emiatt persze sajnálom, hogy véget ért.
Másrészről viszont szerintem nem volt szükséges a mostani évad, mert nem volt olyan jó…, így a 6. évadot tekintem a sorozat végének.

(Henry és Jacinda nekem nem jött be, és tényleg Henry és Ivy/Drizella (Adelaide Kane) között több kémia volt. Adelaide Kane szerintem itt is jó volt, akár a Reign-ben.)

Nyilván a sorozat eleje volt a legjobb, de a 4.évadig, nálam minden rész várós volt. Persze minden évadban akadtak kiváló jelenetek, a végére sajnos már kicsit csalódás volt az OUaT. Ennek ellenére pozitívan könyvelem el a szériát, örülök, hogy felfedeztem és részese lehetettem.

Regina volt a kedvenc karakterem és amit Lana művelt, az valami elképesztő volt és öröm volt nézni! Nagyon sok felejthetetlen jelenteket láttam tőle és a vége felé, már csak ezért néztem a sorozatot.

Casey Novak - 2018. 05. 29. 20:07

Iszonyatosan odavoltam az OUAT-ért, ismétlődés, helyenkénti laposság és egyebek ellenére. Azt hiszem ennél tökéletesebb befejezéssel még egyik sorozatomnál sem találkoztam.
Olyan jó hinni benne, hogy valahol Maine-ben fekszik egy (most már nem is olyan kicsi) város az összes tündérmese összes szereplőjével. Talán éppen Derry mellett. ;)
Igazi happy ending :’)

Roxi - 2018. 06. 01. 07:54

Na akkor én is írnék hosszabban a sorozatról.
Az alapszitu nagyon vonzott,egy kisváros ahol mesehősök élnek,de nem tudnak róla,hogy azok. Ennek megfelelően az első évad végig izgalmas volt,hogy ki mikor jön rá az igazságra. Utána el nem tudtam képzelni,hogy most akkor miről fog ez az egész szólni. De gyakorlatilag végig tudtak érdekes történeteket,új karaktereket és világokat behozni.Persze voltak jobb és rosszabb részek,de azért mindig hozott egy megbízható minőséget ,ezért én mindig hetiben néztem,vártam a folytatást. Ha visszamehetnék az időben(ha már ilyen sorozatot nézek,ez nem is lehetetlen ugye?) és elmesélném első évad néző énemnek,hogy a sorozat közepétől Regina és Rumple lesz a két legnagyobb kedvencem biztos nem hinném el. Pedig így lett. És nemcsak azért,mert két remek színész játszotta. Hanem mert mindkettőjükről kiderült,hogy nem eredendően gonoszak,csak az élet tetet azzá őket. De a végére megtalálták az igazi énüket és ennek megfelelően megkapták a boldog befejezést.De persze azért az átmeneti gonoszságuk nyomot hagyott ezen is és nem tökéletes happy endet kaptak.Ahogy írtam,jobban tetszett az a befejezés,ahol Rumple él és úgy van együtt Belle-el.De azért ezt a variációt is szépen megoldották. Valamint Regina akinek , “szakmailag” meg lett a boldog befejezés,de szerelmileg nem. Összességében kár,hogy vége lett,de örülök,hogy ennyi évadot megélt. és ebben bármikor benne van egy folytatás lehetősége is.

Attee - 2019. 08. 05. 01:39

Épp ideje volt, az 5. évad kaszáltam már az elején. Nagyon erőltetett.

solymosgyu - 2019. 08. 16. 09:22

És mi történt a főszeeplővel? henry mamájával?

MacikaG - 2019. 09. 05. 13:15

Én kezdettől imádtam a sorozatot, 5 évadig “live”-ban követtem is, a 6 és 7.évadot meg utólag néztem meg. (a 7. utolsó 2 része még hátravan)
Nekem túl sok volt az új szereplő/helyszín a 7.évadban a végére derült csak ki nagyjából, hogy ki kicsoda és mit akar. Az egyik legnagyobb bajom, hogy Hamupipőkét választották Henry szerelmének, mikor Hamupipőke már szerepelt a megelőző évadok valamelyikében és teljesen más játszotta őt is és a mostoháját/testvéreit is.
A teljes sorozat nagyon bejött, szóval pár év kihagyás után jöjjön a 8.évad vagy nevezzük bárhogy, de ebben a mesevilág kavalkádban még bőven van potenciál ami kiaknázható.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz