login |

Krypton: vége az 1. évadnak – írta Spyblat

2018. 05. 28. 18:30 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Bevallom, a Syfy sorozatának elején még én is a szkeptikusok közé tartoztam, mondván a Krypton túlságosan távol áll az ismert tényektől, illetve mivel ismerjük a jövőt, túl sok meglepetésre nem számíthatunk.

Tévedtem. Na, nem arról van, szó, hogy egy zseniális szériát kaptunk, inkább egy baromi korrekt módon és tudatosan összerakott sci-fit, mely bizony sokszor meg tudott lepni a csavarjaival. Olyannyira, hogy gyakorlatilag az első rész után már el is tudtam vonatkoztatni Supermantől.

Az alapkoncepció ugye az, hogy Kryptonon, egy idegen bolygón egy fejlett társadalomhoz képest elég furcsa, diktatórikus, vallási alapokkal rendelkező, társadalmilag totál egyenlőtlen rendszer van. Ez a rendszer halálra ítélte Val-Elt, Seg-El nagyapját. Mindennek az volt az oka, hogy rájött, van élet Kryptonon túl és az egyik képviselője már közeledik is feléjük.

Ezt követően Seg-et és szüleit megfosztották a rangjuktól, tehát már nem El a nevük. A már felnőtt Seg-hez később megérkezik egy idegen, Adam Strange, aki a jövőbeli Földről jött, kezében az Superman egyre fogyatkozó köpenyével, és azzal, hogy Brainiac (Agykeselyű) közeledik, hogy elpusztítsa Kryptont, akkor pedig bizony pápá, Superman.

Tulajdonképpen bőven voltak az évadnak leülősebb pillanatai, köszönhetően a néhol még a The Flash-t is lepipáló “lelkizéseknek”. Ráadásul a karakterek nem egyszer hoztak teljesen idióta döntéseket, de ezek összességében nálam nem jelentettek túl nagy súlyt a negatív oldalon, hisz a csavarok tényleg jók voltak. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Szóval viszonylag hamar kiderült, hogy Superman egyik legnagyobb ellenlábasa, Zod tábornok is itt flangál és bizony ő is Brainiac ellen van. Ez rögtön magával hoz egy másik meglepetést, hogy valójában Brainiac városokat gyűjt. Krypton fővárosa kell csak neki, nem az egész bolygó. Ez vezet azonban a bolygó elpusztulásához és Superman Földre küldéséhez, így az a furcsa szituáció alakult ki, hogy konkrétan már az ismert jövőt akarják immár megakadályozni a bolygó megmentésével.

Így el is érkeztünk a sorozat történetének leggyengébb láncszeméhez, de dramaturgiailag a legfontosabbhoz, az időutazáshoz. Ez a vonal azért lett eleve betéve, hogy lehessen számunkra valami kapocs a jelennel, de aztán kiderült, hogy tök felesleges is egyben. Úgy értem, ha minden abban a mederben folyik, ahogy annak történelmileg kellene, akkor mi a francot akar itt Adam Strange?

A csavarok, miszerint Zod apja Seg-El (tehát Zod egyben Superman nagybátyja), Doomsday kiszabadulása, hogy Seg nagyapja végig a fantomzónában volt, mind nagyon jó kis történetszálakat szolgáltattak, melyeket hol jól, hol pedig középszerűen aknáztak ki.

Bevallom én nem erre a végkifejletre számítottam. Azt hittem, beáll egy újfajta rendszer Kryptonon. Mondjuk nagyjából ez történt, csak kissé kitekerve. Brainiac-kel együtt Seg-Elt is elnyelte a fantomzóna, így jelen állás szerint Krypton nem pusztul el, Superman pedig soha nem születik meg. Zod az utolsó percekben pedig már ki is alakította az új katonaállamot, jól az élére állt, és már ki is tűzte célnak, hogy leigázza a fél univerzumot.

Innentől pedig teljes mértékben borítékolható a megoldás. Valószínűleg az ellenállás – élükön Val-El nagyapóval – visszahozza Seg-et és Brainiac-et és szépen belátják, hogy a kialakult helyzetnél ezerszer jobb, ha Krypton elpusztul. Egy év múlva majd visszaolvassuk ezt a posztot, hogy igazam volt-e.

A Krpyton szerintem képregény-fanatikusoknak kötelező, amúgy egy nagyon óvatos 7/10-et adnék az első szezonra. Fura érzés, mert amikor épp nézem, akkor nagyon tetszik a sorozat, ám utána hamar el is tűnik a szervezetemből, nem érzem azt, hogy nagyon foglalkoztatna. Éreztem minden gyengeségét, de végső soron a maga nyers csattanói elvitték a hátán az évadot. Maradok a következőre.

14 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2018. 05. 24. 17:13

Na, kérem, ez finálévolt a javából. Elég durván átírták a történelmet. Bainy nagyon jó volt. De arra nem számítottam még én sem, hogy Seg elballag a fantomzónába és magával viszi őt is, bár tök logikus lépés. Leszámítva, hogy emiatt most Zod átvette a hatalmat és Superman is Zod lett. Tisztára olyan most így a sztori mint ha egy Ultramanről szólna. :D

Kíváncsi vagyok mi lesz a 2. évadban, tekintve hogy a kis barátunk is kiszabadult. Nyssa pedig kinőtte magát az egyik, sőt a legjobb női szereplővé. És az hogy ő egy másolat szintén meglepett. Azért nem semmi, hogy egy sorozat 1 részen belül 3 dologgal is meg tud lepni.
Az egyik Nyssa, a másik Brainy és Zod fordulat, az utolsó pedig hogy Doomsday kiszabadult. Aki nem mellesleg nagyon f.szán néz ki. :D

Bikuci - 2018. 05. 24. 21:44

Ez a sorozat állati!! DC nem vonz, de ez éppen azért tetszett, mert frisseséget, eredetiséget éreztem rajta. Várom a folytatást. Remélem több pénzt kapnak rá, mert a minőség, helyszínek gagyik voltak.

Daxamite - 2018. 05. 25. 14:59

Megnéztem a finálét és ez tetszett, remélem a második évad sokkal jobb lesz amiket a fináléba felvezettek az alapján biztos.

jenga - 2018. 05. 28. 19:05

5 v 6 resz utan felretettem. Strange nagyon idegesitett, a jeleneteit at is tekertem, mert semmi erdekeset nem nyujtottak.
Egyedul a szoke leany volt erdekes szamomra, de keves volt, hogy folytassam.

Mate4182 - 2018. 05. 28. 19:16

Szerintem baromi korrekt elso evad volt, pedig fel volt adva a lecke (DC rajongok, DC utalok, kepregeny fanok, kepregeny utalok, mind mind bele tudtak kotni mar az elkepzelesbe is) de megugrottak a lecet.
Olyannyira hogy en a 7est kicsit keveslem is, minimum egy 7,5 vagy ha mar kerek szam, akkor legyen egy 8as.

Python - 2018. 05. 28. 19:38

Kétkedve vágtam bele, de aztán bevonzott a sorozat. Na nem egy remekmű, de az kijelenthető, hogy a korrekt iparos munkák közé tartozik. Az utolsó 4-5 rész elég jó lett, a finálé meg olyan csavar, hogy nem csodálkozom a 2. évad berendelésén. Maradok én is a következő évadra.

DarkEagle - 2018. 05. 28. 20:34

“Úgy értem, ha minden abban a mederben folyik, ahogy annak történelmileg kellene, akkor mi a francot akar itt Adam Strange?”

Ezzel nem értek egyet hiszen a finálé pont azt mutatta meg hogy miért van szükség Strange-re. Megváltozott a jövő is hiszen Zod uralkodik mindenhol.

Egyébként én arra se vetnék mérget hogy ez a Zod az a Zod akit ismerünk a filmekből. Az is lehet hogy hazudott vagy hogy a sok időmanipulálás végett lett más. Idővel úgyis helyre kerülnek majd a dolgok. Mondjuk az is lehet hogy azért lett fekete Zod mert Michael Shannon-t castingolni túl drága lett volna. De ez úgyis kiderül. Szerintem hiába látszik úgy most hogy Zod igazából félik El, a végére úgysem lesz az. Az meglepő húzás lenne. Plusz még az se biztos, hogy ez a Zod tényleg az akit ismerünk hiszen a Zod nevet bárki megkapatja aki legyőzi a vezetőt.

Engem inkább Doomsday dolog érdekel, hogy mit kezdenek vele mert az nyilvánvaló hogy Seg és Brainiac vissza fog térni idővel.

AvaMoore - 2018. 05. 28. 21:16

“így jelen állás szerint Krypton nem pusztul el, Superman pedig soha nem születik meg.”

Amikor Seget elnyeli a Fantomzóna, mutatják, hogy Superman köpönyege ismét teljes, Seg még el is mosolyodik talán. Szóval bármi is lesz ezután, Superman egyértelműen meg fog születni. Én legalábbis így értelmeztem.

DarkEagle - 2018. 05. 28. 22:31

Ja a köpeny megmaradt csak azt felejtetted el, hogy az “S” eltűnt róla és átváltott a Zod ház címerére, a végén még mutatják is hogy a jövőben ott van Zod szobra. Szóval ja, nincs Superman.

AvaMoore - 2018. 05. 29. 10:51

Tényleg, igazad van :-))) Csak az volt a fejemben, hogy a köpeny megvan. De valóban, így volt.

Zoltánka - 2018. 07. 09. 00:50

Nem volt ez rossz, érződik rajta még sok gyerekbetegség, meg hogy elférne még ott lóvé, de összeségében pozitív. Mondjuk amikor elösszőr mondták ki, hogy agykeselyű hangosan felenvettem :D Picit kevésbé lehetne képregényes és jobban sci-fi az acélember nálam ezért működött nagyonis. Mondjuk azt sosem értettem, hogy baszki ezek is emberek…. Nem más faj, közös ős stb… Ez nem tűnik fel senkinek? Nyilván az évezredek alatt mi a földhöz alkalmazkodtunk, de ennyi.

Daniel - 2018. 11. 09. 16:30

Hogy van most ez??
Superman megölte Zodot az acélemberben. Akkor Hogyan utazott vissza a múltba kryptonra? Vagy mikor? Nem tudta, hogy meghal. Át akarta alakítani a földet kryptonná és Superman megölte..Azóta feltámadt és visszautazott? Vagy mi.

László - 2018. 12. 01. 14:06

@Daniel: A sorozat végül nem az Acélember (és a DC filmes univerzum része). Feltételezem a nagyobb szabadság, miatt döntöttek így, annak ellenére, hogy eredetileg kapcsolódott volna hozzá.

Gábor - 2019. 01. 28. 13:10

Mikorra várható a 2. évad ?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz