login |

Gotham: vége a 4. évadnak

2018. 05. 29. 14:55 - Írta: superpityu

20 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Azt hiszem, hogy nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Gotham a 4. szezonjával elért a csúcsra. Annyi minden volt az évadban, mégsem esett szét, mindig mozgattak olyan szálakat, amik a képernyő elé szegeztek minden héten. Batman történetéhez talán az animációs sorozat óta nem nyúltak hozzá ennyire jól, mint itt, ez pedig rohadt nagy szó.

Persze akár azt is mondhatnánk, hogy könnyű dolga van a sorozatnak, mert remek alapanyagból kell dolgozni, de mégsem csak ennek a javára írnám azt, hogy ennyire kemény és konkrétan talán az egyik legszínvonalasabb országos csatornás sorozat lett a Gotham-ből. Persze némiképp talán túlzok, de hihetetlenül sokat fejlődött évadról évadra.

Az S4 pedig meglepően sok dolgot tett le az asztalra. Ugyan az előző szezonokban is a gonosz karakterek vitték el a hátukon a sorozatot, idén sem volt ez másként. Csak közben megszülettek olyan ikonikus rosszfiúk/lányok is, mint Scarecrow, Poison Ivy és Joker (vagyis nem hívták így, de azért, ha ő sem az, akkor senki). Plusz volt R’as al Ghul, akinek a szálára meglepő szereplőt írtak és még így is betaláltak vele.

Amit mindenképpen ki kell emelnem, hogy Jim még mindig elég gyenge karakter. Konkrétan minden szereplőt lehúz maga körül. Erre pedig nincs is jobb példa, mint Barbara és Lee. Milyen unalmas és csapnivaló, mit sem érő szereplők voltak mellette, míg nélküle két olyan brutális femme fatale karaktert csináltak belőlük, hogy nehéz lenne nem elismerni a pozitív változást.

A másik kicsit sántító karakter Bruce, aki bár rengeteget fejlődött még így is sokszor van kispadra ültetve. Mert magával a figurával nincs gondom, szépen halad azon az ösvényen, amin mennie kell, de néha nem tudnak neki jó sztorit írni. Ahogy mondjuk Selina-nak sem tudnak önálló történetet adni, mindig hozzácsapják valakihez. Egyedül a Poison Ivy-szálon volt ez kicsit másként, és basszus ott működött legjobban az ifjú macskanő.

Elég sok dologról akart szólni ez az évad. És szólt is, hiszen volt itt rengeteg szál, amit talán most a 4. évadban sikerült először normálisan összerakni. Senkit sem toltak túl, senkit sem vettek nagyon vissza, kimondottan jól egyensúlyoztak a rengeteg szereplővel.

Volt itt Ra’s al Ghul, Sofia Falcone és a maffia, Poison Ivy, Jerome és vele kapcsolatban pár durva csavar és Lee is kapott egy nagyon pofás saját szálat, amiért nagy pacsi jár a készítőknek, mert jó volt látni végre egy új arcát a karakternek. Nagy pozitívum, hogy nem húznak szálakat feleslegesen, ha kell, egy fontosabb sztorit simán képesek lelőni az évad közepén, hogy azután tudjanak a többivel is foglalkozni.

És hiába sok a különféle gonosz, a rengeteg különálló részecske és karakter a fináléra összeért egy csomó szál, hogy aztán összehozzanak egy nagyon durva leszámolást és egy új kezdetet a Gotham-nek. De jöjjenek a spoilerek a tovább után.

Gotham elesett. Jerimiah és Ra’s al Ghul terve összejött. Bruce pedig elindult az úton, hogy Batman legyen.

A finálé utolsó pillanatai eléggé durvára sikeredtek, a különböző bandák elkezdték elfoglalni a várost, most mindenki ki fogja mutatni a foga fehérjét. Miközben lesznek durva összetűzések is a bandák között. Pingvin új erőre kapott, miközben Tabitha bedőlt neki és szeme láttára nyírta ki Butch-ot.

Barbara pedig miután annyiszor esett le a magas lóról (és volt néha rettenetesen idegesítő a hisztijével), most Ra’s kinyírása után valószínűleg megörökölhette a képességeit is. Rettentően izgalmasnak hangzik ez az egész már most is, az pedig, hogy az elsődleges célpontjai a férfiak lesznek biztosan érdekes lesz.

Lee és Ed hullája pedig Hugo Strange kezében van, kíváncsi vagyok, hogy mit fognak kezdeni velük. De egy kicsit már fárasztó, hogy senki sem tud itt rendesen meghalni (khm, Sofia Falcone).

Jim és a GCPD egy része a városban maradt, hogy megakadályozza a bandaháborúkat. Bruce szintén, a rész végén szépen le is pacsiznak, miközben rájönnek, hogy mennyire jó ötlet is az égre világítani, ezzel jelezve, hogy segítenek azoknak, akiknek kell.

Összességében a csúcson van a sorozat, megtanulták kezelni a sok szereplőt. Olyan 8/10 simán meg volt ez a szezon. Az utolsó évadtól pedig legalább ilyen minőséget várok el, remélem tudják tartani a szintet.

20 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 05. 18. 03:02

Ez egy epic finálé volt, annyi minden történt, valami hihetetlen.

Eddig magasan az év legjobb fináléja, de lehet, még epizódja is.

DarkEagle - 2018. 05. 18. 17:12

Hát, igen. Zseniális évad zseniális befejezése. Nagyon sok dolgot ki tudnék emelni, de minek, aki Batman fan az úgyis látta. Viszont Pingvin meglepett már megint. Eszembe se jutott hogy ez a terve. Nagyon beteg egy állat. :D Szerencsétlen Butch.

A rész vége meg úgy ahogy van aranyat ér! És ezt a sorozatot kaszálták. Nagyon remélem hogy jövőre felkarolja valaki mert nagyon megérdemelnék. Évek óta hozzák az elvárt színvonalat. Egyébként most olvastam hogy jövőre kik várhatóak. Lesz pár igen jó új gonosz. Nem linkelem be mert nem akarok spoilerezni akit érdekel úgyis rákeres.

gothamite - 2018. 05. 18. 17:15

az elvette a kedvemet hogy Ra’s megint megölték. Mintha nem tudták volna eldönteni hogy mit akarnak vele.

Viszont Pingvin visszatért. Ő úgy a 3.évad közepétől nem jött át annyira mint régen, de itt most megint ő volt a kedvencem.

Edrick - 2018. 05. 19. 03:35

Na, hát ez példás volt. Számomra talán egy hajszálnyit elmaradt a tavalyi befejezéstől, de hozta az évad szintjét – azét az évadét, ahol fergetegesen nagyot mentek a karakterek fejlődésével, úgyhogy illő zárást kaptunk.
Pingvin lépése tetszett, sőt igazából az is, hogy bár nagyobb szerepe csak az évad első felében volt, utána úgy tartották meg mellékszereplőnek, hogy egyrészt nem kellett megint “megölni”, másrészt pedig nem tartották fókuszban valami egyre erőtlenedő, vagy egyre inkább érdektelenedő szál kedvéért. Ő szépen elvolt a háttérben, és ez meglepő módon be is jött. Így az utolsó húzásra lehetne azt mondani, hogy nem alapozták agyon, de végül is tényleg nem jutott el soha a bosszúig, szóval ez egy lett a szép, és erős pillanatok közül.

Amúgy fejlődések terén Lee és Ed is nagyon jó volt, különösen előbbi, utóbbinál inkább annak örültem, hogy nem arról volt szó, ahogy ő és Oswald lépten-nyomon próbálják megölni egymást. Lee mellett jó volt nagyon.
Nem szeretnék mindenkin végigmenni (nyilván van még legalább Bruce és Barbara), de elképesztő, mekkorát ment idén a Gotham karakterek terén. Tetszik az új status-quo, kíváncsi vagyok, hogy fognak vele játszani jövőre. (A léc most már egyre magasabban van :)

sledge - 2018. 05. 21. 20:58

Egy szó: Zseniális.

heidfeld - 2018. 05. 25. 19:40

Megmondom őszintén: Ez a Jeremiah- dolog egy nagy tévedés, egy percig sem érdekelt. Egy jó hozadéka volt: Ecco.
Évadzáró ezen kívül rendben volt, de nem volt olyan lehengerlő, mint vártam.
Sajnos Jim Gordonnál egysíkúbb, érdektelenebb, unalmasabb, reménytelenebb karakter nincs is, Gotham Cityben. Minden perc vele csak felesleges pazarlása az időnek. Aki meg tud győzni az ellenkezőjéről, fizetek egy bambit:D
Barbara és Pingvin viszont remek volt.

Milkolagher - 2018. 05. 28. 09:50

Most én is elmondanám a véleményemet a 4.évadról. Szerintem ez volt eddig a legkimagaslóbb évad, a karakterek nem semmi változáson mentek át és a végkifejlettel is totálisan meg vagyok elégedve. Vagy mégse?
Az egyik kedvenc karakterem ugye Oswald, akihez az évadban nem tudtak úgy nyúlni, nem tudtak mit kezdeni vele, egyedül az évad utolsó részében, mikor megbosszulta édesanyját akkor tett valami olyat, ami maradandó. De igazából Ozzie-inkat teljesen töltelékszereplőnek éreztem idén. A másik Ed és Lee kap kapcsolata. Mindvégig tudtuk hogy Lee csak kihasználja Ed-et, mindenki tudta sőt még ő maga is. Látszott hogy Lee még mindig meg van bolondulva Jim-ért szóval….de azért rendesen megleptek ag utolsó jelenetükkel arra tényleg nem számítottam. Bruce barátunk egyre közelebb és közelebb kerül a Batman-né vállásához és Selina-hoz is aminek nagyon örülök. Jim-mel az utolsó jelenetük telitalálat volt.
Barbara drágám. Hát az ő szálla hol érdekes volt, hol már nagyon idegesített a karakter. Ras nagyon érdekes és badass karakter, gáz hogy akkor sikerül megkedvelni mire….elporlad.
Nah és utóljára hagytam végső kiakadásom.
Jerome és Jeremiah Valeska.
Na oké.
Eddig sem tartottam jó ötletnek ezt az iker szállat, de mostmár tutira biztos vagyok benne hogy ez egy pocsék ötlet volt. Oké azt aláírom hogy Cameron Monaghan csodálatos színész, a tehetségének párja nincs hiszen mind két karaktere csodálatos és tökéletes.
De szerintem ez az egész értelmetlen. Felvezetnek egy karaktert aki kiköpött Joker…aaaaaa kinézetét kivéve, habár meg lehetett volna oldani szerintem hogy Jerome legyen A Joker. Epizódról epizódra kaptuk az utalásokat, olyan mondatokat adtak a színész szájába hogy már kezdtük azt hinni hogy valóban ő lesz a mi zöld hajú gazfickónk deeeee nem lett az mint tudjuk. Ugyanis felbukkan az ikre és köztünk legyen szólva….nekem túl komoly. Oké hogy Joker egy intelligens, megfontolt, okos , de mégis őrült izé bizé, de nem röhög úgy amit például Jerome-nál imádtam és nála érezni is lehetett az őrületet nem úgy mint Jeremiah-nál. Deee ezt nem én akartam így. Úgyhogy Jerome halott ( sajnos!) Jeremiah meg tovább komolykodik. Remélem a befejező évadban teljes Joker-t kapunk. De Jeremiah? Miért vagy ilyen komoly?

G4br1el - 2018. 05. 28. 12:10

Még Jeremiah-nak is juthat egy “One bad day” ami majd teszi a dolgát :D

Kol - 2018. 05. 29. 16:13

Egyértelmüen amúgy Cameron Monaghan hozta az egész évadot, ha nem az egész sorozatot… Jerome és Jeremiah karaktere tökéletes Joker, mérföldekre oda verve pl Letot… Így tovább, remélem az utolsó évadra állandó szereplővé teszik :)

Kol - 2018. 05. 29. 16:57

Milkolagher

Egyértelműen Jeremiah lesz a végső Joker, de a szinész is nyilatkozta, hogy szerzői jogok miatt nem lehet a haja zöld és nem hívhatják a karaktert Jokernek :(

Kati néni - 2018. 05. 29. 22:38

Baromi jó sorozat, de csak azért, mert sose lehet rajta unatkozni. Hétről hétre vártam. Akad egy-két gyöngyszem színész, de a többiek közepesek vagy egyenesen csapnivalóak. Az akciók, a tömegjelenetek, a CGI szánalmasak, így is elég nagy a díszlet egyébként, de egy Batman-sztori sokkal sokszínűbb helyszíneken játszódik (pl. a Wayne Manorból összesen eddig kettő helyre emlékszem…, Ebből az egyik az állandó díszlet).

Most gondoljatok bele, hogy mennyivel jobban működne az egész Netflixen, 7 szezonnal, 12-16 részes évadokkal, evadonkent kevesebb sztorival, kevesebb, de jobb szïnészekkel…).

Kati néni - 2018. 05. 29. 22:40

Amúgy siman lehet Joker legacy character, ezzel magyarázhatjak, hogy meghal, de mégis mindig “föltámad”, mert vki mindig a helyebe lép. Tök jól végigzongorázható lenne így a sok különböző Joker-interpretáció.

heidfeld - 2018. 05. 30. 05:55

Egy fő gondom van a sorozattal: A túl sok karakter miatt nem jut elég idő mindenkire.
Színészi-gárda elég jó. Nyilván vannak, akik az igazán kimagaslók mellett észrevehetően gyengébbek, de soha rosszabbat!
Jim Gordon viszont teljesen felesleges. Nélküle még jobban működne e világ.

zso17 - 2018. 05. 30. 10:05

“Jim és a GCPD egy része a városban maradt, hogy megakadályozza a bandaháborúkat.” Kérlek. A Gotham rendőrsége a leginkompetensebb amit valaha láttam :D

noodles - 2018. 05. 30. 16:05

én csak azt sajnálom, hogy Jerome helyére Jeremiah lépett. sokkal jobb volt Jerome, legalábbis nekem.

aprincessofcrime - 2018. 05. 31. 12:21

noodles

Teljesen egyet kell hogy értsek. Sajnos. Szerintem ennek az iker szál dolgognak sem volt sok értelme, látszott hogy hirtelen gondoltak egyet az írók és csináltak egy ikertestvért csak azért hogy Jerome csak azért se legyen Joker. Számomra nekem mindig Jerome lesz a Gotham sorozat Joker-e hiába alakít nagyot Cameron Jeremiah-ként is. Csalódott vagyok hogy így alakult, de hát ha nekik így jó….

lopikula - 2018. 05. 31. 18:54

Mikor lesz szinkronosan?

Mate4182 - 2018. 06. 20. 15:28

NA VEGRE!!! par napja bedaraltam az utolso 10 reszt vegre!
Ez valami fenomenalis volt …
Elsosorban emelem kalapom hogy ennyi karaktert tudtak felvonultatni, vegig kepben lehetett maradni az osszes szallal (pedig a vegere mar osszeszamolni se volt egyszeru), a krakterek szinte egytol egyig javultak az evad folyaman
En meg Jim Gordont is birom :D

A Jerome Jeremiah dolog viszont … en is egyetertek azokkal akik azt mondjak hogy Jerome volt az igazi Joker
Jeremiah jokere a kozelebe sem er, de azt el kell ismerni hogy a csavar mukodott (hozza teszem hogy teljesen elzarkoztam a spoilerektol meg mindentol)
nalam ez az evadzaro 10/10

Enzo - 2018. 07. 27. 17:21

4×22 (pótlás múlt hét szerdáról)

Wow, ez aztán tényleg epic gamechanger epizód lett, remek alapfelállást biztosít a következő évad kezdésére. A sok szedett-vedett banda és egyéni torzszülött (Pingvinék, Fries, Firefly, Crane, új para arcok) uralja az elszigetelt várost, szívesen megnéznék egy térképet, hogy hogy oszlik fel egymás közt a terület. A Barbara+Tabby gang meg feminista lett, az is egy érdekes adalék lesz…az epizódzárás pedig rendesen ott volt a szeren az ikonikus fényvetítéssel.

Szóval, darabkák:
– A tábornok remekül (azaz idegesítően) hozta a tipikus “nagyfejű főf@sz, aki idejött, aztán semmit nem tud a helyi viszonyokról, de főnökösködik” karaktert. Azt viszont majdnem megtapsoltam, amilyen szépen kiálltak Gordonért a GCPD emberei :)
– Ami kicsit túl könnyedén ment: emberek megtalálása a részben – Strange is csak így simán ott volt egyszercsak, Barbara és a csipetcsapat is pofonegyszerűen bukkant rá Ra’s-ékra.
– Ra’s megölése kicsit antiklimaktikus volt, ahhoz képest, hogy ő az egyik főellenség. Kb széttárt karokkal várta a kést.
– Micsoda kis duplacsavaros Rómeó&Júlia halál lett volna Ed & Lee párosa, de persze naná, hogy nem haltak meg, senki nem hal meg.
– Tabby-t amúgy nem akarta életben hagyni Pingvin? Mintha azt mondta volna, hogy hadd lássa szenvedni Butch halála miatt, erre lelövi. Amúgy esküszöm mindenkit hasbaszúrtak/lőttek az utóbbi ~2 rész alatt: Selina, Ra’s, Butch, Tabby, Lee, Ed…ez az új divat?

Tyberius06 - 2018. 09. 30. 12:10

@Enzo: lábon lőtte, hogy ne tudjon utána menni. Sofia meg fejbe lett lőve mégis túlélte. Azon morogtam egy sort azért. Már Butch nem halála is a fejlővés után sántított. Legalább Barberánál tudjuk, hogy jött vissza.

Ahhoz képest, hogy anno a 2×8 környékén kapott egy kaszát a sorozat tőlem, illetve nem is annyira kaszát, de nem terveztem folytatni, végül a sok pozitív hozzászólás hatására vissza tértem. Ez valahogy kitartott a 4×18-ig, de az utolsó 4 részre besokalltam és simán csak ide-oda belepörgettem a részekbe, hogy képbe kerüljek a főbb dolgokkal.
Kezdem azt érezni, hogy 22 rész ezekből a sorozatokból túl sok. Semminek nincs igazi jelentősége, nincs jelentősége a haláloknak.
Bruce karaktere helyenként jó, de többnyire sántít nálam, plusz ebben az évadban Ra’zsal nagyon túltolták ezt a sötét lovagos témát.
Gordon és úgy az egész rendőrség középszer, viszont az tényleg szembe tűnő, hogy Barbara és Lee is az ő hatására, de nélküle vált baromi erős karakterré. És külön jó volt, hogy Lee karaktere mennyire felhozta Nygmát.
Viszont ami baromi sok volt nekem az az őrült Trió és munkássága Gothamben.

Szóval vegyesek az érzéseim, engem kiégetett a negyedik évad a sok váltással (mármint ennyire részre kellett ennyi váltás, de attól még sok volt) és azzal, hogy baromira unok karaktereket. Pl. unom Pingvint. Hiába jó, de már nem köt le.

Hm… oh, igen Jerome halála, szép kikacsintás volt a Burtonös első Batman mozi hasonló jelenetére, mint ahogy az egész évad szépen építkezett és rakta össze az elemeit Nolan Dark Night-jának.
Nem ismerem a képregényeket, nem olvasok egyet sem, szóval nyilván van valami képregény sorozat a Batman tematikában, amire az a sztori is épült, de én a filmeket ismerem referenciaként.
Szóval annak viszont örülök, hogy a folytatás és egyben zárás nem most jön, hanem várni kell rá fél évet. Addigra picit ürül a szervezet és lehet képes leszek normálisan megnézni az utolsó négy részt és hozzá az utolsó évadot is.

Addig meg marad a Legends of Tomorrow…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz