login |

SEAL Team: vége az 1. évadnak – írta Laci

2018. 05. 29. 18:45 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Vegyes érzelmeim voltak az évad első felében, mivel szeretem az ehhez hasonló katonai sorozatokat, de helyenként mégis elgondolkodtatott, hogy megéri-e heti 40 percet áldozni rá? Hát, végül megérte. Az itteni pilotkritikákkal sem teljesen értettem egyet (winnie, human), nekem már az első rész is elérte a 6,5/10-et, s bár a pontszámot nem tudta tartani végig, az évad felénél a nagy váltás megmentette.

A tovább mögött minimális spoilerrel folytatom.

Az első pár részben láthattuk, ahogyan a Bravo team küldetésekre megy, megismerhettük valamennyire a magánéletüket, és közben láthattuk az egyik újonc kiképzését. Ez zajlott egészen a 8. részig: “heti ügyek” (jók és rosszak egyaránt), kiképzés (ami többnyire untatott, mintsem hogy adott volna valami pluszt), és magánéleti dolgok, amelyek egészen idáig megint csak nem voltak túl érdekesek.

Az 1×08-tól viszont megváltozott a sorozat, abban a tekintetben főleg, hogy Clay csatlakozott végre a csapathoz, és hátrahagyták a kiképzést. Mondjuk folytatódtak a heti ügyek, kiegészítve minimális magánéleti, vagy akkor még teljesen érdektelen átívelő szálakkal.

Ezt követően lassan elértünk a 13. részhez, ahol bejött a sorozat igazi átívelő szála: eltűntek az otthoni családi jelenetek és a SEAL Team ismét megváltozott – csakhogy most végre annyira amennyire kellett. Innentől kezdve ugyanis a küldetések olyan szépen épültek bele az átívelő szálba, és annyi változatosság is volt bennük, hogy alig lehetett észrevenni az epizodikus szerkezetet.

Az átívelő szálunk fő mozgató eleme az Echo team volt, egy másik SEAL csapat, mely mind a hat tagját felrobbantotta egy öngyilkos merénylő egy bevetés során. Hamar kiderült, hogy ez az egész robbantás egy nagyobb összeesküvés része, és szándékosan vették célba az egész csapatot. Innentől elindul a nyomozás: ki a felelős az Echo-ért?

Ehhez kapcsolódóan láthattunk több rajtaütést, autós-drónos üldözést, azt hogy mennyire megnehezíti a bürokrácia a katonák életét is, hogy hogyan viselik a szeretteik távollétét, és hogy miképp kell megbirkózniuk a hibáikkal, érzelmeikkel.

A SEAL Team egyik hatalmas pozitívumát egyértelműen az akciók jelentették, azok nagyon jól meg lettek csinálva, főleg az éjszakai jelenetek, amikor mi is „zöldben” látunk, vagy épp a drón szemével. Igazából csak egy gondom volt nagy ritkán, a csapat vicces fiúja, Sonny olykor elfelejtette, hogy éppen egy tűzharc közepén vannak, és még akkor is poénokat mondott a rádióba, mikor nagyon nem volt helyénvaló. (Például a teljesen reálisan ábrázolt afganisztáni bevetést egyetlen mondatával teljesen hiteltelenné tette számomra.)

Sajnos azonban a karakterek fejlődéséről már nem tudok sok jót elmondani, mert elméletben ez hiába volt folyamatos, mégis az évadzáró epizódban jöttem rá, hogy van olyan szereplő, akit minden részben láthattunk, de a nevén kívül mást nem is tudunk róla. Egy társa meg az egész évad alatt kis túlzással 5 percnyi tiszta játékidőt kapott, végig névtelen maradt számomra, bár az igazat megvallva a kutyás emberünk is hasonló kezelést kapott. (Arról nem is beszélve, hogy eközben a főhős, Jason életéről olyan felesleges dolgokat tudtam meg, hogy papíron aláírta, hogy nem lesz mérges, ha a lánya részegen felhívja egy fuvar miatt – ami nyilván fontos tény, csak még nem tudom, miért.)

Összességében azért az évad összeszedte magát a második felére, így az egészre nyugodtan adok 6,5-7/10-et. A 2. évadra természetesen maradok, meglátjuk, hogy az új showrunner, hogy fog szuperálni.

17 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2018. 05. 29. 19:13

Nekem is bejött a sorozat, tetszett, hogy (valszeg) szakértőt alkalmaztak, mert a felszerelésük, akciók, protokoll meg úgy az egész katonás rész egyben volt és hiteles, csak pár apróság nem, de azok nyilván a történet miatt voltak.
A háttér meg a családi történések, hát ez egy amcsi sorozat mégiscsak kell nekik ez bele,:) ha nem lenne akkor egy doku lenne a Seal-ről
Ami nekem nagyon bejött hogy a régi The Unit szereplő itt is benne van és kiképző..a sorozat egyébként is mintha folytatáas lenne..így viszont szinte hihető is :)
Nekem simán jöhet még vagy 4-5 évad

8/10

payskin - 2018. 05. 29. 19:47

Egyetértek, az elején, amíg még epizodikus volt, én is haboztam, hogy biztosan akarom-e én ezt nézni… Aztán az átívelő “Echo Team” sztori helyre rakta a dolgot. Nem volt valami hű de nagy ív, amit sajnálni kell, ha valaki nem látta, volt benne sok zsákutca, üresjárat meg marhaság, de egy csomó olyan jóság és apróság is, ami miatt érdemes volt nézni. Én nem számozom, maradok a 2. évadra, ha lesz.

Zordon - 2018. 05. 29. 20:23

“egynek elmegy”, az unalmas reszeket porgettem, de nem bantam meg, hogy neztem.

payskin: 2. evad zsakban, szoval maradhatsz :).

Laci - 2018. 05. 29. 22:10

Annyit még talán hozzátennék, hogy az 1×15 első kb. 2 perce volt a kedvenc jelenetem.
Valószínűleg a Blues Saraceno – Dogs of War c. száma miatt, ami alatt láthatunk egy videómontázst, ami kicsit túlozva, de átadja az évad második felének hangulatát.

Geza Kovacs - 2018. 05. 29. 23:10

Ahogy letudták az otthoni családi szenvedezést, és arról kezdett szólni, amiről vártam, rögtön nézhetővé vált. Kissé sziruposan tanmesésen hazafias, de azért érdekes. Más témakörben a Blue Bloodshoz tudom hasonlítani, ami viszont nekem százszor érdekesebb, de azért itt is felmerül sok olyan téma, ami új megvilágításban mutatja be az USA külföldi működését, illetve az elitkatonák munkáját a mindennapokban. Azt viszont nem tudom, hogy ebben így mennyi van még, mert azért itt – ha nem lépnek valami merészet – viszonylag unalmassá válhat a sorozat, ha mindig el kell rabolni valakit, megmenteni pár bajba jutottat, vagy ki kell nyírni egy gaz terroristát a világ tetszőleges pontján, pláne ha leragadnak Afganisztánban. Remélem a legjobbakat azért.

Ace - 2018. 05. 30. 08:36

Köszi a kritikát. Ledarálom. Remélem tényleg jók és realisztikusak az akciók jó lenne rendes fegyverkezelés, remélem nincs végtelen tár meg a pisztolyoknál nem működő szán csak odateszünk egy cgi villanást mert ezek szánalmasan néznek ki. Ha ezekre figyeltek engem kb meg is vettek ;)

csekov - 2018. 05. 30. 08:59

Had kukacoskodjak egy kicsit: nem öngyi merénylő robbantotta fel az echot, hanem a házat drótozták be és távirányítással robbantottak, amikor már mindenki jó mélyen bent volt.
Az évadhoz: igen, valóban onnan lett jó, amikor már nem jöttek vissza Afganisztánból, és csak az felelősök utáni hajszára koncentráltak, az otthoniak meg csak a pár soros beszélgetésekben bukkantak fel. Hogy mennyire hiteles, az az ilyen sorozatoknál mindig kérdéses, de valóban összeszedetnek tűnt. A készítők egyik legjobb húzása a kutyakamerás felvételek voltak szerintem.

winnie - 2018. 05. 30. 10:10

a kutyás cuccokat az elején imádtam – a kamerát, meg a felszereléseit:) akkor ez azt jelenti, hogy a továbbiakban sem hanyagolják őt?

Laci - 2018. 05. 30. 13:23

@winnie: A továbbiakban is van, habár jóval kevesebbszer tűnik fel, mint az elején. :)

Lalolib - 2018. 05. 30. 15:45

Talán ha három epizódot bírtam. Kár rá időt áldozni. Sablonos, unalmas és próbálnak néhányan viccet elütni, de azon legfeljebb sírni lehet.

Berni - 2018. 06. 28. 08:24

A sorozatban szereplő kutyus Dita igazi rendőrkutya a kiképzője és gazdája szerepel vele Justin Melnick. Szóval valószínűleg ő azért nem kap több szerepet mert nem színész. Pedig tulajdonképpen ő az igazi profi a csapatban. :) A Trent-et alakító Tyler Gray pedig a producere a sorozatnak, így gondolom belőle sem fogunk sokkal többet kapni. Mindenesetre várom a következő évadot.

Sanya - 2018. 07. 10. 19:43

Lessz 2.évad mert nekem nagyon tetszik a sorozat ! vagy valaki hallott rola valamit hogy berendelték volna a 2.évadot ?

Levix - 2018. 07. 12. 14:31
Ace - 2018. 10. 01. 12:47

Eszembe jutott ,hogy ide nem is írtam pedig ledaráltam az évadot.
Szóval az évad második fele mégjobb lett mint az első etap bár nekem azzal sem volt komolyabb gondom de nagyon jót tett ,hogy a srácok hosszabb küldetésre mentek messze a családtól. Aktualításból is kapott rendesen a sorozat ami nagyon tetszett volt Szíria és ritka földfémek után kutató coprorate is. A kutya végig kedvencem volt és tényleg ötteltesek oltak a kutyakamerás dolgok.
Az is bejött ,hogy álltalában rendessen megtervezték az bevetéseket tehát voltak briefing-ek is. Szerencsére volt pénz is benne rendessen ami látszott a helikopteres bevetéseken nem csak kocsival mentek mindenhova a költséghatékonyság miatt hanem bizony helikoptereket is használhattak ami sokat dobott a real érzésen. Az akciókra jobban rámehetnének kicsit néha egy egy tárcsere elakadt fegyver vagy más probléma előjöhetne. Amit még hiányoltam hogy egy-egy bevetés közben berepűlhetett volna a kaki a ventiláttorba és töbször kerülhettek volna bajba hogy lehessen miért izgulni. De alapjában véve jól szórakoztam. Szóval várom a következő évadot.

Rivombrosa - 2018. 11. 01. 08:07

Sziasztok! A 2. évadról nem akar írni valaki?

winnie - 2018. 11. 01. 08:10

ha nem lesz vendégíró, akkor írok.

Rivombrosa - 2018. 11. 05. 06:08

Köszi winnie!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz