login |

Agents of SHIELD.: vége az 5. évadnak

2018. 05. 30. 21:27 - Írta: superpityu

45 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Mi történik akkor amikor már a készítők sem bíznak abban, hogy folytathatják a sorozatukat? Akkor elkészülhet az Agents of S.H.I.E.L.D. 5. szezonja, ami tökéletes zárás lehetett volna.

Szépen végignézhettük, hogy honnan indult el a sorozat és elgondolkozhattunk azon, hogy mennyire közel kerültek hozzánk a karakterek. Mert a rosszabb sztoriszálakat is rendre megmentették a szereplők, akiknek a fejlődése tényleg nagyon szépen lett kivitelezve. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Nem akarok giccsesebben fogalmazni, de úristen, hol van a pilot óta Jemma és Fitz? Ki gondolta, hogy 5 évvel később ennek a két tudósnak szerelmi szála lázba fog hozni, hogy annyi megpróbáltatás után mindig megtalálják egymást. Azt sem gondoltam, hogy rajtuk keresztül így sikerül bemutatni a feltétel nélküli szeretetet, azt, hogy Fitz galaxisokat és időt is képes lesz átutazni Jemma miatt.

Mennyit fejlődött Mack amióta először találkoztunk vele? Mennyire vált menővé a shotgun-axe a 2. évad óta? Bár számomra még mindig ő a legkevésbé érdekes figura, mégis fájna ha egyszer megválnának tőle főleg azután, hogy kábé minden évadban ki akart lépni.

Hol tart a 3. évadban megismert Yo-Yo, aki az egyik legizgalmasabb csapattaggá vált? Olyannyira, hogy idén már állandó szereplővé lépett elő, és nem mellesleg az egyik legfontosabb kulcsfigurának tűnt az évadban. Igaz, közben azért elég sokszor volt idegesítő.

May pedig 5 évad alatt egyszerűen nem tudott megkopni. Sokkal nagyobb szíve lett ugyan, mint ahogyan először gondoltuk, de brutálisan kemény maradt az összes megpróbáltatás ellenére. És egyébként kihasználnám az alkalmat, hogy megemlítsem, hogy nem csak a karakter, hanem maga Ming-Na Wen is rettentő kemény színész, aki 54 évesen rengeteg akciójelenetet maga végez el, s ez azért elismerésre méltó.

Viszont a legnagyobb fejlődésen mindenképpen Daisy esett át. Az ő ideáig vezető útját mindenképpen érdekes megnézni. Ugye emlékeztek ti is arra, amikor a pilotban egy Rising Tide nevű hacker csoport tagjaként került a S.H.I.E.L.D. látóterébe. Ekkor még származásáról mit sem tudva Skye-ként került bemutatásra, és szinte rögtön elég nagy kedvenccé vált a nézők körében.

A 2. évadban pedig elmerülhettünk a lány múltjában, még képességeket is kapott, így a sorozat közelebb jutott ahhoz, hogy legyen egy saját szuperhőse. A folytatásban fel is vette a családnevét és immár Daisy Johnson-ként aprította az ellenséget. Összeállította a Secret Warriors-t, hogy aztán a 4. évadra önmagából kicsit kifordulva felvegye Quake alteregóját és kvázi tényleg szuperhőssé váljon.

És  az 5. szezonban sem volt vége ennek a folyamatnak, hiszen idén újabb nevet tűztek hozzá. Kicsit olyan mintha az ő karaktere a nézőkkel együtt nőne fel, velük együtt ismerné meg a nagyvilágot. És a fináléban még egy igazi szuperhősös romboláspornót kapott. Miből lesz a cserebogár?

Viszont hiába Daisy útja a leglátványosabb a sorozat szíve és főhőse még mindig Coulson ügynök, ő a ragasztó ami összetartja ezt a csapatot. Viszont azt semmiképpen sem mondanám, hogy sokat változott a kezdés, sőt a filmek óta. Még mindig ugyanaz az egyszerű fickó, akit csak kedvelni lehet.

Az az igazság, hogy idén pont az tűnt el a sorozatból, amiért én nagyon szerettem. Láthatóan visszavettek a sorozat költségvetéséből és szinte minden jelenetet beszorítottak pár belső díszlet közé. Az egész sorozat olyan szürkévé vált ettől az egésztől.

Szóval idén volt egy időutazás a jövőbe, ahol a hőseink szembesültek azzal, hogy „elvileg” Daisy a képességei révén felrobbantotta a Földet. Jött is a feladat, hogy visszatérjenek a jelenbe és megakadályozzák az egész eseménysorozatot.

A szezon első fele el is ment arra, hogy hazajussanak, a második felében pedig feltették a sakktáblára a szereplőket, megismertünk újabbakat, hogy elszórakozzanak azzal, hogy milyen lehetőségeik is vannak.

A Hydra sosem akar eltűnni. Elvileg most találkoztunk a két utolsó taggal, akiket még egészen jól karakterizáltak is. Hale egy egészen szimpatikus szereplő volt, aki képes volt a “nagyobb jót” is a szeme előtt tartani. Viszont a lánya, Ruby leginkább furcsa volt. Pedig nem lett volna rossz a karaktere, még nagyjából a motivációit is megértettem, de Dove Cameron olyan buta picsásan játszotta a szerepét, hogy minden jelenetében a halálát kívántam.

Közben pedig még földönkívüliek is érkeztek, hogy bonyolítsák a történetet és hogy a sminkeseket megdolgoztassák a pénzükért.

Ruby és Hale megismerése után elkezdték felgöngyölni a szálakat, kiderült, hogy miért kellett nekik Talbot, Creel és a gravitónium. Miközben próbáltak egy új szuperkatonát is létrehozni, egy bizonyos Destroyer of Worlds névre hallgató programmal.

Az első próbálkozás után, ami Ruby életébe került teljesen meglepő módon Talbot lett az akinek köszönhetően megszületett Graviton. Daisy és az ő összecsapása volt a finálé nagy durranása, amiben sikerült egy kis segítséggel megváltoztatni az idő menetét.

És hiába a nagy boss fight, eltörpül az egész amellett, amin Jemma és Fitz ment keresztül. Ugye a 100. epizódban megtörtént a házasság. A jövőből pedig hazatért velük az unokájuk is. Minden adva volt, hogy ölhetetlen karakterek ők ketten és bumm, akkor jött a finálé: Fitz meghalt, a sorozat legizgalmasabban felépített karaktere mindenképpen ő volt. Sőt színészileg is ő volt a legjobb, elég csak az 5×14-re gondolni, ahol úristen, mekkorát játszott Iain De Caestecker.

Coulson pedig a Ghost Riderrel kötött alkuja miatt haldoklott az egész szezonban, hogy a fináléban végre eljusson Tahiti-re. Szép zárása volt ez a karakternek, de a 6. évad berendelése miatt kicsit félek, hogy előrángatják megint.

Összességében továbbra sem rossz az Agents of SHIELD, csak kicsit megöli a büdzsé, illetve annak hiánya. A történetre nem sok panasz lehet, mert abban mindenki odapakolta magát. Egy év múlva találkozunk, hiszen nyáron érkezik a folytatás.

45 hozzászólás Ne habozz!

Yamagato - 2018. 05. 19. 21:28

A finálé ezzel a 42 perccel kárpótolt engem az előtte lévő 21×42 percért. Végig ott volt a SHIELD feeling, amit alig-alig éreztem az évad során. Coulson búcsúja tényleg szívszorító volt, egy rövid, de ütős Skye vs Talbot meccset is kaptunk. Yo-Yo-tól falra mászok, de rész eleji vitában a szérumról totál szimpatikus volt, végre átjött a motivációja. May meg magához híven huss eldöntötte a vitát:) Skye karakterének sok éves építgetése után Mac-et megválasztani vezérnek érdekes volt, de erre a maradék pár percre mindegy is.

A Fitz vs törmelék húzáson meglepődtem, de így utólag ez jó húzás volt az írók részéről, én már el is feledkeztem a fagyott Fitzről (de persze ha nem oldják fel ezt a kérdést, utólag azért csóváltam volna a fejem).

Az mondjuk fura volt, hogy a győzelem után senki sem kereste Deke-t létezik-e vagy nem.

Az IW-s csettintést nem is vártam, sőt totál hülyeség lett volna beletenni. Egy évad küzdelem után nyernek és aztán minden ok nélkül eltűnik a fele? Ők nem Thanos, hanem Kassius és Talbot ellen harcoltak, dramaturgiai szempontból behozni egy tőlük teljesen független esemény hatását nagyon fura lett volna. Akkor mi értelme volt az egész évadnak? Szerintem teljesen jól megoldották, hogy említés szintjén kapcsolódjanak az univerzumhoz, de ne írja felül őket teljesen a filmes cselekmény.

A finálé tükrében nem értem mi értelme van még egy rövid évadnak (már sztori/minőség szempontból). Nem maradt lezáratlan szál, elment sorozatfinálénak. A sorozat szívét-lelkét adó Coulson-t kiírták. (és a feltámasztása már annyira elcsépelt lenne). A budget a béka feneke alatt van. (bár az évad második felében azért volt pár jelenet a finálén kívül is, amin ámultam pl.: Zephyr az űrben; támadás Hale bázisa ellen). Az a sorozat még meglévő renoméját rombolja ha Coulson nélkül ücsörögnek egy sötét szobában 13 részen keresztül. De egy év alatt sok víz lefolyik a Dunán, még valami jó is elsülhet belőle.

Malachi - 2018. 05. 19. 23:49

Az évad méltatlan volt, a filmes világtól való teljes szeparáció gyáva és nevetséges, a rész viszont tetszett. Teljesen látszott, hogy sorozatzárónak íródott – de ha nem tudnám, hogy lesz még legalább 13 rész baromi dühös lennék – azért valljuk be ez a sorozat százszor jobb valódi befejezést érdemelne .

Nem számítok sok jóra, de hátha rendes lesz a folytatás. Nézni fogom.

rodosto13 - 2018. 05. 20. 00:23

A finálé kifejezetten tetszett, az évad viszont valóban gyengébb volt az előzőeknél számomra. Az biztos, hogy az írók tudnak érzelmeket kiváltani, de ez a korábbi epizódokra is igaz volt, amikor meghalt valaki, valamiért úgy szíven tud ütni (egyedül Csillagkapunál éreztem ilyet, de akkor még gyerek voltam :D ). De nem csak ott, az epizód elején is YoYo ahogy próbálta racionális döntésre bírni a többieket.
Coulson nélkül tényleg nem tudom elképzelni, hogy milyen lesz a sorozat, nekem már az MCU-s filmekből is rendre kedvenc mellékszereplőm volt a stílusa/személyisége miatt, ami itt a sorozatban tovább erősödött. Jövőre kelleni fog valaki új, erős karakter, mert sajnos én sem érzem úgy, hogy a csipet-csapat elvinné a hátán a showt ebben a felállásban.

Az MCU-val való kapcsolat az tényleg szívás itt, és nem is értem, hogy legalább az első évados szintet miért nem lehetett fenntartani (Fury, Lady Sif cameo).

IW SPOILER!
Ilyen szempontból gondolom az összes MCU sorozatíró átkozódhat, mert statisztikailag a The Defenders stábjának fele elporladt elvileg, és akkor még nem is beszéltem a Runawaysről, illetve vagy Cloack vagy Dagger maradt meg a trailerekből a pilotra, a New Warriors is csak fele stábbal kezd? (nyilván az utolsó kettő csak vicc :) )

Viszont ha már az IW után kerül adásba a hatodik évad, akkor jó lenne, ha újjáépítenék a SHIELD-et, mert szebb lenne látni egy ténylegesen működő szervezetként, mint egy kis csipet-csapatként. Jó-jó volt eddig, de ennél jobban már ne akarjanak már elfogyni, mert nincs hova.

kpeter - 2018. 05. 20. 10:55

Sajnálom Coulsont. Tudtam, hogy ez lesz, de mégis reméltem, hogy valahogy megmentik. Számomra Shield=Coulson. Szerintem pótolhatatlan űrt hagy maga után. Nélküle sokkal kevésbé érdekel az új évad. Aztán itt van Fitz esete, vajon hány részen keresztül fogják keresni? Mert ő volt a másik legerősebb szereplő.

pansz - 2018. 05. 20. 18:39

a Fitz-es dolog azért eléggé megrázott, és nem tudom, hogy érezzek a dologgal kapcsolatban. mert egyrészről örülök, hogy nem írták ki végleg, nagyon hiányozna a sorozatból, de másrészről meg most így az egész 5. évados karakterfejlődését eltörlik ezzel. nem volt ott a saját esküvőjén, nem ismeri Deke-t, stb. meg amúgy. nem értek az időutazáshoz. de ha most kiszedik, akkor nem lesz ott a jövőben, ergo később nem fog tudni segíteni nekik visszajutni, meg semmi, nem? á, nem vágom én ezt. annak viszont nagyon örülök, hogy így akkor valószínűleg kapunk megint Enoch-ot is, őt megkedveltem.

hummel - 2018. 05. 20. 23:00

Valóban tisztán átjött, hogy a készítők ezt sorozatzárónak írták, de maga az évad során a pillanatokra visszahozott karakterek is ezt sejtették. Felkészültek a legrosszabbra, de még egy darabig szőhetik a történetet.

Pár gondolat:
– Fitz 2 az űrben szundikálva egy csomó dolgot kihagyott. Egy kisebb érzelmi sokk kinéz.
– Az időhurok két ponton változott alapvetően: Coulson odacsempészte a szérumot Daisy-nek, illetve Fitz és May elment megmenteni Mack-et és Polly-t. Nem tudom hányadik körnek futottak neki, de vajon mi váltotta ki most a változást? Első esetben talán Yoyo beszélgetése Coulson-nal, aki ugye némi jövőtudással felvértezve próbált végig változást elérni – persze kérdéses, hogy az előző körökben ez nem történt-e ugyanígy -, de a másik esetre még tippem sincsen.
– Szavazzunk ki legyen a főnök? Erről Coulson-Hill féle eszmecsere jutott eszembe, ahol Gonzalez szavazásos döntési metódikáját nonszensznek tartották.
– Deke megérdemelt volna egy kis tőrődést, persze értem, hogy Coulson haldoklik, de Deke eltűnt az éterben, és jó eséllyel létezni sem fog.
– Framework után 2091 megint egy történetszál ahol végletekig küzdenek, hogy változást érjenek el, majd ez az egész elveszti értékét és lenullázódik. Hm…
– Jó pár szálat és karaktert lezártak az elmúlt évadokból: Hydra, Hall, Ivanov, Creel, Talbot. Nekem egy hiányérzetem maradt csak: Vijay Nadeer.
– Úgy tűnik a csapat egy kis levegőhöz jutott, szóval lassan elkezdhetnék építeni az új Shieldet.

kobriszvaldez - 2018. 05. 21. 16:41

Amúgy a készítők meglátták hogy mely színészek tudnak jól játszani,ezért az érzelmileg kemény jeleneteket is simán le tudják hozni úgy hogy az állunk leesik,és ezért őket csontra szopatták az évadok alatt? FitzSimmonsra gondolok természetesen.

adam000 - 2018. 05. 22. 14:44

Sziasztok!

Valaki legyen kedves világosítson fel, hogy Fitz-el mi történt végül?? Nem igazán értem hogy a romok alól kettétörve,elvérezve hogy kerül ő egy temetőn kívűl bárhova máshova ?? Követem a sorozatot az elejétől fogva és rémlik hogy ő az évad elején is külön került a jövöbe lefagyasztva de most itt visszajött a csapat megváltoztatták a jövőt kész passz nem ??

A másik dolog hogy a Daisy/Talbot harcon a végén nem tudtam hogy sirjak e vagy nevessek…aláfekszik azt kilövi az űrbe????? ez mi ???? Talbot miért nem fékezte le magát ??? Quakenek mostantol csak annyi a dolga bármilyen ellenséggel szemben hogy felülteti a katapultra és csaó ??? Ennyi erővel Hulkot is kilőhetné v bármelyik Avengert…nekem ez nagyon gagyinak hatott..

Elég vegyes érzéseim vannak. Fogom nézni a 6. évadot is, mert kiváncsi vagyok mi lesz a maradék szereplővel de talán jobb lett volna ezt itt most rendesen befejezni.

Neoprimitiv - 2018. 05. 22. 16:24

adam000: ha jól értettem az időutazós pingpongot, akkor az idővonal úgy néz ki, hogy a csapat elteleportál a jövőbe, Fitz nélkül. Fitzet lecsukják, megszöktetik, eljut a Lighthouse-ba, ahol Enoch lefagyasztja és kilövi a kapszulát, hogy az parkoljon valahol az űrben, amíg időben be nem éri Coulsonékat és így megmeneküljön a Föld szétesésétől.

Amikor a csapat (immár vele együtt) visszatért a jövőből, akkor egy ez utáni időpontba érkeztek, vagyis Fitzből az évad utolsó részében két példány volt – egy hibernálva az űrben, egy meg a Földön. A földi meghalt, de ha megtalálják a kapszulát, akkor abban lesz egy cseredarab :)

ata - 2018. 05. 23. 04:03

Amennyiben igaznak bizonyulnak a pletykak, hogy időutazás lesz a fegyver Thanos ellen, akkor ugye elvileg az elso bosszúálló filmig utaznak vissza, ergo akar Coulsont is megmenthetik Lokitol, aki igy mar nem lesz kiteve a kree gyogymodnak. Akár

Enzo - 2018. 05. 24. 01:29

Hú, mit is mondjak…na kezdjük az általánosabb dolgokkal. Belengették az idővonal megváltoztathatatlanságát azzal a jelenettel, amiben Daisy pont ugyanúgy megy el a gépről, ahogy a jövőben a videón látszott, aztán rendesen sorozatzáró feelingje is volt a résznek, főleg a vége felé. A Daisy-Talbot harcot a szérumos csavar ellenére is kicsit gyorsan lezavartnak éreztem (feltaszítja az űrbe és ennyi?), igazából mintha Coulson búcsújára lett volna kihegyezve az egész, de ezt meg nálam teljesen elhomályosította az a bizonyos szemét húzás. Amikor Fitzre ráesett a törmelék, csak legyintettem, hogy “áh, csak belengetnek megint egy halált”, aztán pislogtam nagyokat, amikor nem érezte a lábát és kizoomoltunk hogy beleállt az a fémdarab :O A következő 7 percet kb olyan sokkban néztem végig, mint az Infinity War utolsó fél óráját, hát mondom ez aljas húzás volt, ezt nem tehetitek, ilyen nincs… és tényleg nincs, mert Fitz nem veszett oda, csak előszörre nem esett le, hogy miért nem. Hála a jó égnek tényleg ott van a lefagyasztott kapszula (köszi a kommentmagyarázatot fentebb!)…

Kisebb dolgok, amire azért húztam a szám:
– Talbot amikor “leparkolja” a gépet Chicagoban, az első ilyen jelenetben kicsit félmunkát végeztek a készítők: ott egy marhanagy repülőgép, rombolódik a felhőkarcoló, dől a füst, minden, de a part menti úton az autók csak mennek tovább lazán, semmi reakció, pedig tömeges fékezésekre és pánikra kéne számítani.
– Apropó helyszín, most kajak pont Chicago alatt van gravitónium? Nem lehetne valami kevésbé klisés? Olney Springs, Colorado? Vagy Biharkeresztes? Vagy Kenya?
– A “mi vagyunk a SHIELD és kimenekítünk mindenkit” jelenet is kicsit elnagyolt lett.
– Hol van Deke a végén?

Egyéb dolgok, amik tetszettek:
– Mack lett a főnök, korrekt :)
– Coulson hova máshova menne utolsó napjaira, mint Tahitire :D és naná, hogy bemondja, hogy “magical” :D

Tényleg nem volt kihatása a *SNAP*-nek…úgyhogy az Avengers 4 után, azaz egy év múlva találkozunk, meglátjuk, milyen alapszituációban. Az évad második és harmadik harmada tényleg a szokásosnál gyengébb volt, egy kicsivel a 4/I (Ghost Rider) harmadévad színvonala alá lőném be. Akár le is lehetett volna zárni a sztorit, de én nem bánom a 6.évadot – ami ugyan nincs kimondva, hogy utolsó, de úgyis az lesz. Csak legyen egy frankó utolsó történetszál meg folytassák a mostanában behozott múltidézést, búcsúzzon szépen a sorozat! Season 6 #ottali!

#hétidézete:
“I’ve given you all the tools you need to handle this. Now you find the strength in your heart to appeal to his good nature, and if you can’t, find the strength in your arms to beat his ass senseless.” :D /Coulson Daisynek/

DarkEagle - 2018. 05. 24. 02:31

Jesszus, végre eljutottam odáig, hogy megnézzem a finálét de elég szépen felhúztak. Még akkor is ha végre Daisy valódi pompájában tündökölhetett. Mert igen, EZ a valódi Quake.

Viszont a másik részről baromira felhúztak ezzel a Fitz dologgal. Amíg fentebb Neo nem írta le hogy szerinte mi van vele le sem esett. bár nem volnék biztos az ő magyarázatában sem hiszen semmit se magyaráztak meg, csak mutattak egy képeslapot amit ő küldött, bár az ugye elvileg a múltban íródott mielőtt elindult megmenteni a többieket a jövőben szóval valószínű igaza van Neonak. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy a jövő átíródott akkor Coulson miért haldoklik és YoYo-nak miért nincs még mindig igazi keze. Elvégre a lényeg akkor az lenne hogy átírták a sötét jövőt. Hát igen, Marvel, nem tudtak mit kezdeni az időutazós cuccal.

Egyébként milyen durván látszik hogy Iain De Caestecker mennyivel magasabb szinten űzi a szakmát mint a többiek, és ez megint egy alig 3 perces jelenetből derült ki.

Összességében nem volt rossz évad de nem is vagyok túl elégedett vele, nagyon látszik hogy erőlködtek. Ahogy fentebb írta Neo, anyagiak miatt de szerintem itt a fő ok a Marvel baromsága, hogy ragaszkodnak hogy egy univerzum legyen a sorozat a filmekkel. Jövő nyáron talán lezárják normálisan, bár az se lepne meg ha a Disney mindig megmentené a sorozatot. Csak így akkor most May és Coulson nélkül mi az értelme az egésznek? Rajtuk kívül Daisy, Fitz és Simmons az aki ér valamit. Mack és YoYo teljesen felesleges, az meg kész vicc hogy Macket nevezték ki górénak. :D Semmivel se jobb a többieknél, ő is ugyan úgy a saját fejét követi.

Mimi - 2018. 05. 24. 09:52

Azon már túl tettem magam, hogy kb semmi kapcsolat a IW-ral és senki nem porlad el, de akkor sem tetszett. Nekem ez a zárás nagyon gyenge volt. A Harc Talbottal meg gagyi. Olyan érzésem volt, hogy csak úgy összecsaptak valamit az utolsó részben. Pedig tényleg jól indult az évad, de miután visszajöttek a jövőből nagyon nem volt az igazi. Nem ezt a színvonalat szoktuk meg. A látványon meg a pénzhiányon túl tudom tenni magam, ha izgalmas a sztori, de itt nem mindig volt az. Persze ettől még nézem a 6. évadot, meg marad az egyik kedvenc sorozatom, de picit csalódott vagyok.

Ami még nagyon zavart, hogy mennyire felelőtlenül hozzák meg a döntéseiket. Imádom Coulsont és miatta kezdtem nézni a sorozatot, na de hogy szétszakítsuk a világok csak azért hogy megmeneküljön? Én Jojot amúgy nem kedvelem, de ebben a részben komolyan sajnáltam, hogy hiába próbálkozott senkire nem hatottak az érvei.

Értem én, hogy meg tudják keresni Fitzet, na de azért nem ártott volna egy kis szomorkodás a halála miatt. És igen Deke-t miért nem kereste senki? Ok, hogy mondta majd elmegy de akkor is. Mi van ha szerencsétlen már nem is létezik? Legalább Jemmat érdekelhetné, mégiscsak az unokája.

DarkEagle: szerintem May visszamegy majd a többiekhez, csak az utolsó pár napot Coulsonnal szeretné tölteni.
Megjegyzem nekem tök fura, hogy ők egy pár. Cuki meg minden csak nekem nem áll össze. Karakteridegen az egész.

Neoprimitiv - 2018. 05. 24. 10:52

Mimi: Deke-et azért nem kereste senki, mert az idővonal megváltozásával ő nincs. Hiába születik meg Simmons gyereke, az már nem ugyanazokkal az emberekkel fog találkozni, nem azt az idővonalat fogja élni, amiben Deke megszületik.

Deke amikor megmutatja Daisynek a szobáját el is mondja, hogy ha igazak a sejtéseik és sikerül megszakítani az időhurkot, akkor ő egyszerűen csak eltűnik, ezért még addig el akar menni egy kicsit körülnézni.

Igazából engem pont ez zavart, hogy ezzel egyáltalán nem foglalkoztak. Se Fitz, se Gemma, se senki nem tett egyetlen gesztust sem, hogy itt van valaki, aki mindent megtesz értük, pedig tudja hogy ez a saját megszűnéséhez vezet. Értem én, hogy Fitz halála, meg Coulson búcsúja két, érzelmileg súlyos momentuma volt a résznek, de azért megérdemelt volna egy búcsúszót a családjától…

zolij - 2018. 05. 24. 13:05

Neoprimitiv: de ilyen nincs hogy Deke csak úgy simán eltűnik. Ha Deke csak úgy eltűnne, akkor a szereplők jövővel kapcsolatos emlékei is csak úgy eltűnnének és épp ezért nem is tudnának változtatni az események folyásán.

Gemma pedig Jemma.

Neoprimitiv - 2018. 05. 24. 13:58

“de ilyen nincs, hogy Deke csak úgy simán eltűnik” – ezt talán az írókkal vitasd meg.

DarkEagle - 2018. 05. 24. 15:56

Teljesen egyet kell értenem Neo-val. Ez megint olyan baromság, hogy több időt fordítottak YoYo drámájára és egy totál fölösleges szereplő halálára, lásd Ruby, mint arra hogy Fitz mit tett Daisy-vel vagy hogy most meghalt Fitz és Deke eltűnt. Ha csak fele annyi időt kapott volna YoYo akkor maradt volna idő Deke búcsújára és arra is hogy elmagyarázzák rendesen mi is történt Fitz-cel. Mert oké, ki lehet találni a sok humbugból amit mondta a vedelésnél de azért na. Azt még lenyelem és nem is érdekel túlzottan hogy az IW-al nem volt túl nagy kapcsolat és hogy az idővonalat se magyarázták agyon, elvégre ez Marvel, ezek semmit se magyaráznak túl. De azért a fontos szereplők sorsáról nem ártana tájékoztatni a nézőket. Főleg hogy mennyit nyomott volna a latban egy Jemma-Fitz-Deke búcsú pl. Nézni ahogy Jemma elbúcsúzik Fitztől miután meghalt, majd utána az unokájától is aki meg eltűnik az idővonal változása miatt. Konkrétan a két legjobb színészt megint nem hagyták érvényesülni mert a Coulson románc fontosabb volt meg YoYo depije. C-re is mennyi időt elpazaroltak aztán fejem merném rátenni hogy jövőre úgyis visszajön.

Neoprimitiv - 2018. 05. 24. 16:40

zolij: az egyébként butaság, hogy az idővonal változása miatt az ő emlékeiknek is el kellene tűnniük a jövőről. Az emlék emlék, az ő részük, ahogy az álmodat sem felejted el automatikusan, amint felébredsz. Az időugrásuk a monolithnak volt köszönhető, ami abba a jövőbe teleportálta őket, ami az akkori, a teleportáláskor “elrendelt” jövő volt. Amit a jövőben átéltek az onnan kezdve az ő emlékük, a saját napi múltjuk.

Deke viszont kizárólag abban a jövőben történt meg (de engedékeny vagyok: történt meg pont úgy), ahogy találkoztak vele. A hurok megtörésével vagy meg sem születik, vagy lány lesz vagy egy elhízott pizzasütő Balatonborzalmason – az az egy biztos, hogy nem születhet meg egy szét nem robbant Föld maradványán.

Nebojsa - 2018. 05. 24. 17:29

Szerintem Deke nem tűnt el, csak egy nagy plothole van a sztoriban és kimaradt. A csettintés pedig még csak eztán lesz, kB. Az Avemgers 4 fel fogja oldani az IW történeteit és nem lesz kihatással a SHIELD sztorira. Vagyis felé banda elporlad, de vissza lesznek hozva.

zolij - 2018. 05. 24. 22:06

Neoprimitiv: mondjuk az alvás az nem időutazás, szóval elég gyenge hasonlat :)

Szerintem itt párhuzamos valóságok vannak, onnantól hogy Fitzék bementek a roncsok közé, illetve Coulson elrejtette a szérumot Daisynél, az addigi egy valóság kettévált (persze számtalan egyéb van, de mi ezt az egyet láttuk). Az egyikben legyőzik Talbotot, a Föld megmenekül, Fitz meghal, Coulsont nem gyógyítják meg. A másikban pedig Talbot elpusztítja a Földet, ami az évad elején látott jövőt eredményezi. Ez utóbbiból utazott vissza Deke és a csapat és mivel ez továbbra is létezik, így Deke sem tűnik el. És pont ez az ami miatt kiszedhetik Fitzet a fagyóból, mert a sorozat által kövezett valóságban ez nem befolyásol semmit.

Neoprimitiv - 2018. 05. 24. 22:29

zolij: nem párhuzamos, hanem vagy-vagy. A párhuzamos valóság azt jelentené, hogy egyszerre van egy szétrobbant és egy megmaradt Föld, stb.

Fitz nem egy párhuzamos valóságban lebeg hibernálva, csak az ő sorsát nem befolyásolta az, hogy mi történik közben a Földdel. Azt, hogy mire ébred, azt igen, de addig ő “csak van”. Fitz hibernálása az idővonal megváltoztatása előtt történt, ezért nem befolyásolja az ő állapotát a változás.

Deke viszont csak az idővonal megváltoztatása után “lett”, de a változás miatt az a valóság, amiben ő megszületett, felnőtt, majd találkozott a csapattal, végül is nem jött létre. Ha Jemma lánya majd egyszer felnő és bepasizik és lesz egy gyereke, aki felnő, az nem fog tudni magától (a csapat segítsége és a monolith nélkül) visszamenni abba az időpontba a múltba, ahol Daisy most megváltoztatta az események mentét. Ezért tűnt el Deke.

A hasonlat pedig egyáltalán nem gyenge – amit átéltek azok az ő emlékeik. Tök mindegy, hogy egy álomra emlékszel, egy valós dologra vagy valamire ami ugyan megtörtént, de egy más idősíkban, az emlék a tiéd. Akkor nem emlékeznének rá, ha maga az időutazás sem történt volna meg, de itt erről nincs szó.

zolij - 2018. 05. 24. 23:00

Neoprimitiv: igen, én pont azt mondom hogy egyszerre létezik a két valóság, csak mi most a sorozatban azt látjuk, hogy a másik valóságban (kree-s jövő) szerzett információk alapján az itteni cselekedetekkel sikerült a csapatnak egy új idővonalat létrehoznia. Ettől még a másik valóság ugyanúgy létezik és a monolit is onnan lett aktiválva (amikor az évad elején elrabolják a csapatot, mondják is hogy adott időre kell őket a monolithoz vinni, ergo nem ők aktiválják, hanem Deke haverja a jövőben). És amúgy az semmit nem jelent, hogy Deke nem volt ott a nagy búcsúzkodásnál, mondta hogy ha eltűnik akkor azért nem lesz ott, ha meg nem, akkor világot szeretne látni, mert egész addigi életét a Lighthouseban töltötte.

Persze ez meddő vita, majd a 6. évadból remélhetőleg kiderül, hogy akkor most mi van.

Great - 2018. 05. 30. 21:46

Nekem tetszett az évad. Ahogy haladtunk előre az évadokkal egyre jobban érdekelt a sztori és egyre jobban vártam a folytatást. Sajnálom, hogy az elejétől nem ez a színvonal ment, mert akkor még sokáig mehetne a sztori, nagyobb költségvetéssel és több karaktert is behozhatnának, meg talán szorosabb kapcsolat is lehetne a filmekkel, de sajnos erről már le kell mondanom. A fináléval kapcsolatban én csak azt nem értem, hogy Coulsont most akkor a frameworkbe rakták be? És oda ment vele May is? Mert neki elvileg muszáj meghalnia az alku miatt.

emptyyyy - 2018. 05. 30. 22:30

DarkEagle
“Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy a jövő átíródott akkor Coulson miért haldoklik és YoYo-nak miért nincs még mindig igazi keze. Elvégre a lényeg akkor az lenne hogy átírták a sötét jövőt. Hát igen, Marvel, nem tudtak mit kezdeni az időutazós cuccal.”

Coulson egészségének semmi köze a jövőhöz, a Ghost Riderrel kötött alkuja miatt haldoklik :)

gatling - 2018. 05. 30. 23:53

Ha olyan nagyon szeretnék ide is átkötni az Infinity War befejezése okozta katyvaszt, akkor miért nem tolnak pár áthidaló webizódot, mint anno a Slingshot volt? És már rögtön nem is kellene akkora magyarázkodással kezdeni az új évadot…

Ennn - 2018. 05. 31. 05:12

Én igazából azt hiányolom, hogy már nincs átjárás a sorozat és a film között.
A második évad óta semmi.
Illetve: Tényleg nem lehetne egy icipici jelenetre beletenni akárkit, bárkit a moziba?
Mittom én valaki a csapatból segít nekik időt utazni, és elmond két poént/csúnyán néz Lokira Coulson miatt / Colson tér vissza és eljátsza a saját szellemét és beszaratja Lokit / Daisy Lezúz valakit ami megment valakit… Úgyis annyian vannak benne. +1 nekik már nem számít, de a sorozatnak lehet hatalmas löketet tudna adni.

Laci - 2018. 05. 31. 09:22

Fitz halála biztos?
Nem láttuk a holttestét, csak hogy nagy gázban van.
Nem hallottuk senkitől sem, hogy kimondaná, hogy meghalt.
Colson mondata is az volt, hogy “Ez nem egy temetés, hanem egy ünnepség.”
Jemma is, azt mondta Colsonnak: “Fitz örülne, ha most itt lehetne.”
Illetve emlék tábla is csak Colsonnak lett felrakva.

Fitz halála biztos? :D

winnie - 2018. 05. 31. 09:24

persze, az biztos. meghalt és nyilván vissza fog térni, ahogy szó is volt erről az írásban is. de majd eldöntik, hogy mi legyen.

motch - 2018. 05. 31. 09:33

Én voltam az egyetlen aki azt várta hogy mikor tűnik el minden második ember, mert talán a 19. részben Mack nézi a tv-t ahol megtámadják New Yorkot ahol a végtelen háborúban harcolt vasember és pókember, ami kb egy nappal Thanos csettintése előtt játszódik. Azt ne modja nekem valaki hogy az utolsó négy rész fél nap alatt játszódik le.

jesustomer - 2018. 05. 31. 09:50

Fitz csak le van fagyasztva nem?

Grizon - 2018. 05. 31. 10:01

Ming-Na Wen 54 éves?????? 15-öt lazán tagadhatna…

Gru - 2018. 05. 31. 10:18

Finálé számomra kellemes volt – bár Talbot kilövésén nekem is megemelkedett a szemöldököm…
Deke eltűnését szerintem “szépen” megoldották a szobával. Először ők voltak bent Daisyvel, ahova már egy csomó limlomot összehordott, és olyan kinézete volt a jövőbeni szobájának. Illetve említette is, hogy elvileg majd “törlődik”, ha sikerül változtatni a jövőn. Majd az epizód végén benyit a teljesen üres szobába Piper! (Legalábbis szerintem az Deke szobája volt…) – Az időutazás azon paradoxonát hagyjuk, hogy ha Deke törlődött, és összehordott tárgyak illetve a cselekedetei is törlődtek, akkor elvileg a 6×11-től is más idővonal létezik, mert ő nem is jött velük vissza… Szóval meg sem történtek ezek a részek, amiket láttunk… :D

Enzo - 2018. 05. 31. 11:22

Én azért megemlítettem volna a posztban, hogy Fitzből a másik példány még ott van az űrben, mert – mint a mellékelt ábra mutatja – így elég sokan benézték, hogy tényleg véglegesen meghalt (ahogy a rész közben én is). Mondjuk némi komment-visszaolvasással azért kiderül, többen is írták…

Csigusz - 2018. 05. 31. 15:40

Az évad első fele nagyon tetszett, kedve azzal a húzással, hogy a nézők a karakterekkel együtt fedezték fel a történetet, mert ötlete nem volt senkinek sem hova kerültek.
A költségvetés megvágása valóban fájó, és észrevehető volt, rengeteg belső felvétel volt, a külsőket a két kezünkön meg tudjuk számolni.
Az “idegenek” változatosságát meg hagyjuk: valahogy mindig előkerül egy faj, aki tökéletes angolsággal beszélő, átlagos humanoid, csak éppen kék, vagy fekete/fehér sminket kap. Ez kb a 90-es évek low-budget szintje.
A végén a “bossfight” sajnos a büdzsé-hiánya miatt eléggé fapados lett, az pedig külön fájó, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja az MCU történéseit. (Thanos 1 soros említése vicc volt, ahogy az is, hogy egy űrhajó lerombolja Chicago-t de nyilván erről a sorin kívül senki sem tud…)
A Hydra-s szál ha lehet még fapadosabb, és belső helyszínre szorítkozós volt, kicsit ott középtájon nekem le is ült a szezon; Ruby pedig valóban halál idegesítő volt, de mivel durván eyecandy, így eltekintettem ettől :)

Ja és “Fitz dies, but not really”.
Sok volt megint a 22 rész, ha feszesebbre veszik, kidobják a tölteléket, akkor 15-ben is megállt volna – bár ez szinte minden network sorozatra igaz kivétel nélkül szerintem :D
Igazából nem fájt volna a kasza, de a maradék fél szezont már csak nem hagyom ott.

Neoprimitiv - 2018. 05. 31. 16:27

“Dove Cameron olyan buta picsásan játszotta a szerepét, hogy minden jelenetében a halálát kívántam”

Ötcsillagos megállapítás. Volt az a rész, amikor Hale múltját mutatták be, a Hydra akadémiával, stb. Na ha az a színésznő, aki a – papíron Rubyval egykorú – ifjú Hale-t játszotta lett volna Ruby, akkor talán nézhető lett volna a története.

Így csak egy hatalmas facepalm a közösségi média mindenhatóságára építő marketingeseknek, akik gondolom Barbie 18 millió feletti insta követőjében bízva adták neki a szerepet. (Ez a 18 millió a számomra még mindig felfoghatatlan – összehasonlításul Chloe Bennetnek van kétmillió, Elisabeth Henstridge-nek 700 ezer követője…)

jesustomer - 2018. 05. 31. 17:12

Na akkor mivan Fitz-el? Hogy van egy másik Fitz az űrben?

Csigusz - 2018. 05. 31. 17:36

@jesustomer: úgy, hogy aki ‘meghalt’ Fitz az ugye az volt aki már felébredt a 80 éves cryo-álomból, zúzott velük a jövőben, majd visszajött velük a múltba.

Míg a ‘jelen’ történésekor, vagyis amikor épp játszódott az utolsó rész, ott éppen még csak lebeg az űrben, arra várva, hogy majd felébred ugye 2091-ben, ahol az egész indul elölről…

Amúgy az ilyen időkavarós sztorik általában ilyenek, el kell fogadni, hogy ez van, mert ha gondolkodsz rajta akkor csak magaddal szúrsz ki :D

Neoprimitiv - 2018. 05. 31. 17:37

jesustomer: azért 36 komment nem olyan sok, hogy ne lehetne átnézni…

“az idővonal úgy néz ki, hogy a csapat elteleportál a jövőbe, Fitz nélkül. Fitzet lecsukják, megszöktetik, eljut a Lighthouse-ba, ahol Enoch lefagyasztja és kilövi a kapszulát, hogy az parkoljon valahol az űrben, amíg időben be nem éri Coulsonékat és így megmeneküljön a Föld szétesésétől.

Amikor a csapat (immár vele együtt) visszatért a jövőből, akkor egy ez utáni időpontba érkeztek, vagyis Fitzből az évad utolsó részében két példány volt – egy hibernálva az űrben, egy meg a Földön. A földi meghalt, de ha megtalálják a kapszulát, akkor abban lesz egy cseredarab :)”

karit - 2018. 05. 31. 18:13

“akkor abban lesz egy cseredarab” – aki, ha fölkeltik, sosem fog eljutni a szétesett Földre, hogy visszahozza Jemmáékat, ha pedig nem jöttek vissza, nem csak Deke-nek kellene eltűnnie, hanem mindőjüknek; de akkor ki ébreszti majd fel Fitzet? (És minek?) … hmm, tényleg csak magammal szúrok ki… :S

Neoprimitiv - 2018. 05. 31. 18:36

karit: már nem is kell eljusson, hiszen megváltozott az idővonal, nem esett szét a Föld. Én elég szkeptikus vagyok az időutazásos cuccok kontinuitásával, de itt kivételesen egészen jól és logikusan rakták össze. A legtöbb sorozatban az időutazásos konfliktust az jelenti, hogy NE változtassák meg a jövőt. Itt viszont pont az volt a cél, hogy megváltozzon.

Yoyo karja is azért nem nőtt hirtelen vissza, mert sebesülése az idővonal megváltozása előtt történt, Deke viszont azért tűnt el, mert az ő létezése az eredeti idővonaltól függött. (A cuccok eltűnése a szobából viszont baki, mert azokat szintén az idővonal megváltozása előtt halmozta fel. Meg kellett volna maradjanak, de így hatásosabb volt a jelenet.)

Neoprimitiv - 2018. 05. 31. 18:45

Bocs, még valami: ami valóban komoly baki az idővonalon, az az, hogy ha nem esik szét a Föld, akkor Coulsonék hova teleportálnak az egész ugribugri legelején? Bár ezt el lehet ütni azzal, hogy a Földre, hetven évvel később, csak azt már nem látjuk majd, hogy ott (még egyszer) szépen megöregszenek és boldogan élnek, amíg (még egyszer) meg nem halnak.

superpityu - 2018. 05. 31. 21:43

lol. nekem tökre kiment a fejemből a hibernált fitz. pedig még mintha említették is volna, de csak néztem, hogy akkor miről is beszéltek ott…

chamichaze - 2018. 05. 31. 22:41

viccből mondom, szerintem Deke nem tűnt el. Látom a következő évad első részének cliffhangerét, ahogy zajlik az akuális sztori aztán egyszer csak mutatnak mondjuk egy kis boltot, ahonnan Deke kilép mondjuk vattacukrot majszolva
a másik meg, hogy kiderül, hogy Coulson felvett egy csomó utasítást, és a következő évadban folyton hologramként lesz jelen, legalább megint ellőheti a Leia hercegnő poént.

sok mindent szerettem ebben az évadban.
Talbot miatt az egyik szemem sír, a másik nevet. Mindig ő volt az egyik kedvenc mellékszereplőm, ebben az évadban is hatalmas poénjai voltak és valahol menő, ahogy átváltozott, de azért sajnálom is, hogy ez lett a vége.
jajj de messze van még az a jövő nyár

karit - 2018. 06. 01. 00:55

Neo: “ami valóban komoly baki az idővonalon, az az, hogy ha nem esik szét a Föld, akkor Coulsonék hova teleportálnak az egész ugribugri legelején?”

Nem csak az írók ‘bakiztak’, hiszen még a mindentudó Fitz is tévedett: a jövő mégis megváltoztatható. Akkor viszont nem kell következetesnek sem lennie; az egész loop akár le is vágható azzal (filozófiailag), hogy az elején nem a jövőbe ugrottak, hanem a visszatérésük pillanatába, és az útjuk csupán kollektív halu volt, afféle multiverzumos jedi elmetrükk. Na igen, Deke…

Talán azért nem említették a végén a sorsát, mert így ‘ha a Dizni megkegyelmez, lesz egy évünk kitalálni’, maradjon, vagy az emléke is törlődött. Ha meg addig sem jut semmi hihető az írók eszébe, Fitz mellett ott van még az emberbőrbe bújt robotgondnok is, majd ő elmagyarázza nekik.

(IceFitz csupán azt sajnálhatja, hogy lemaradt a nászéjszakájáról. Bár, mivel technikailag az igent se mondta ki, legalább Jemma repetázhat.)

Neoprimitiv - 2018. 07. 22. 13:01

zajlik az SDCC, két hír:
– a hatodik évad nyitó epizódját Clark Gregg rendezi
– Jeff Ward (Deke) állandó szereplő lesz – ennyit az él / nem él teóriákról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz