login |

Chicago Med: vége a 3. évadnak – írta Sue

2018. 06. 01. 19:30 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Nem biztos, hogy előnyére válik egy sorozatnak, ha a finálé kevésbé hagy bennem nyomot, mint az azt megelőző két rész. Márpedig a Chicago-franchise legfiatalabb tagjával ez történt. Persze lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, de ettől még nem tudok nem így érezni.

Sok minden történt a kórház háza táján az őszi rajt óta, de abban továbbra sincs változás nálam, hogy a kellemesen kikapcsoló, szórakoztató sorozat. A karaktereket alapvetően csípem, úgyhogy ha az írók néha nem mennének az agyamra azzal, ahogyan egyesek életét alakítgatják, akkor akár sokkal jobb is lehetne a szememben.

Hogy mi történt az évadzáró részig? A tovább mögött spoileresen folytatom. A részenként szokásos esetek mellé érkeztek átívelők is, mint például a hajléktalan fiatalokkal kapcsolatosak, illetve Sarah édesapjának esete. Apropó Sarah. Idén az általam korábban nagyon is kedvelt rezidenslányka belépett az “olykor fel tudnám pofozni” szereplők táborába.

Kezdődött a remekbe szabott félelmeivel, amik előbb paranoiába, majd PTSD-szerű tünetekbe csaptak át, míg aztán végre a megfelelő segítséget megkapva elkezdett kilábalni ebből a bánya mélységű képződményből.

Értem, hogy pszichiátriai rezidensnek lenni nem egy leányálom, mint ahogyan alapvetően pszichiátrián dolgozni is külön bugyor az egészségügyben. De ha valaki erre adja a fejét, akkor nem árt, ha tisztában van azzal, hogy ez a terület fokozottan veszélyes lehet a betegek mentális állapota miatt. Ugyanakkor amit az egyik kényszergondolatokkal küzdő beteggel és a konyhakéssel amit művelt, hát erősen problémás volt… (Értem én, hogy ingerelárasztás, de konyhakéssel? Könyörgöm!)

Charles doki ebben az évadban is remekül hozta, amit tőle megszoktunk, Olivier Platt nagyon hálás szerepet kapott ebből a szempontból. Tudom, hogy sokan nem értenek egyet bizonyos lépéseivel, döntéseivel, de ez a karakter önazonos és hiteles a szememben. Ezért sem lepett meg, hogy Sarah édesapjával is olyan kapcsolatot épített ki, amilyet, és hogy az évadzáróban aztán úgy kezdett szép apránként az információmorzsákat csipegetve kirakózni Haywood professzor egykori tanítványa kapcsán.

Igen, Sarah édesapja felbukkant a kórházban. Sarah családi hátteréről eddig nem sokat tudtunk meg, erre most behozták az apját, aki annak idején elhagyta a lányát és feleségét, s akinek olyan súlyos szívproblémái vannak, hogy transzplantációra szorul. És közben „mellesleg” a dr. Charles-szal folytatott beszélgetései eredményeként megszületik a diagnózis, miszerint antiszociális személyiségzavara van. Köszi. Minden vágyam ilyesmit megtudni mondjuk valamelyik kollégám felmenőjéről.

Ennek a kórképnek többek közt pont az érzelemmentesség, a manipuláció, a fokozott agresszióra való hajlam is jellemzője. Ez utóbbi pedig gyanúra ad okot doktor Charles számára, amikor megtudja, hogy a professzor egyik tanítványa 10 évvel korábban eltűnt, s több olyan nyom is hozzá vezet, ami együtt már meglehetősen gyanússá teszi.

Erről a privát nyomozgatásról persze nem szól senkinek, de meglehetősen érdekessé teszi azt a helyzetet, amikor a fináléban Sarah édesapjának élete az ő kezében van, s ő nem feltétlenül akarja megmenteni.

A párocskák éve volt egyébként ez az évad: doktor Choi és April kapcsolata is kisebb-nagyobb bökkenőkkel alakult eddig, majd jött Emily, a dokink fekete bárány húga, akinek sikerül elég komoly zűrt kavarnia – olyannyira, hogy Emily először az utcára menekült a helyzetből, majd amikor itt betegen véletlenül rátalál a bátyja, April közli, hogy Emily a kórházból Ethan-höz megy haza, nem kettőjükhöz.

April öccsével való kapcsolata is érdekesen alakult évad közben: voltak komoly mélypontjaik, amikor April merő jószándéktól vezérelve védeni akarta a kisöccsét és segíteni neki, csakhogy ez a betegek előtt nem éppen jól jött ki. Mindenesetre ezen már túl vannak, és jó nézni őket, ahogyan együtt dolgoznak.

És ha már a párokat emlegettem, akkor vissza kell, hogy utaljak arra, amit az évadnyitónál már jeleztem: Will és Natalie kapcsolatát természetesen nem tudták zűrmentesre írni. Az, amikor Natalie kisfia kifejezte nemtetszését Will-lel kapcsolatosan a saját módján (dackorszakba belelépő gyerektől mi mást várhatunk alapon némi agresszióval), teljesen oké volt, ennek örültem is, hogy nem ment minden zökkenőmentesen ezen a téren, na de amikor a kapcsolatok a munkájukat is megnehezítette, mert Will védeni próbálta a nőt, annak csúnya vége lett.

Ezt persze Halstead dokink a maga módján más oldalán akarta egyetlen éjszaka alatt kiheverni, amit Natalie alapjáraton is nehezen bocsátott meg neki, majd jött a tömeglövöldözés a parkban, ami után Will a rendőri kapcsolatait kihasználva előkeríti Natali kisfiát, s azt hinnénk, végre béke van.

De neeeem, az évadzáróba bele kell köpetni ebbe a levesbe azzal a gyermeksebésszel, aki az egyéjszakás kaland volt… Pont akkor, amikor a dokink már a lánykérést tervezi aznap estére. Neeeeeem, nem voltam ideges emiatt az írókra, kicsit sem. Csak a már emlegetett szívlapátért könyörögtem velük kapcsolatban is.

Ezeken túl pedig még mi történt a sebészeten? Doktor Rhodes fűvel-fával próbálta enyhíteni bánatát, amikor Charles lánya, Robin elhagyja őt. Igen, Robin édesapja segítségével más városba távozott, mert úgy döntött, kapcsolatuk nem bírná már tovább sokáig, tekintve, hogy az ő gyógyulása meglehetősen nehézkesen ment.

Bekker doktornő is rákerül a növényhatározó listára, ezért közte és Connor közt átmenetileg feszültté válik a helyzet, ami azóta is erősen hullámzó. Mindenesetre a vesztegzár alá került kórházba való bejutási akció óta némileg rendezettebbé vált a helyzet kettejük közt, amikor is Connor bejutott Ava pedig egy buli helyszínéről próbált addig távműteni doktor Choit irányítva.

A fináléban mindenesetre láthatóan nem esik jó a fiatal doktornőnek, amikor megtudja, hogy Rhodes dokinak a Mayo klinika tett ajánlatot, miután bár eredetileg kiszállt a sziámi ikreket szétválasztó műtétből, menet közben mégiscsak az ő aktív szerepvállalásával sikerült megmenteni mindkét baba életét.

Hogy ne hagyjam ki a sorból a kedvenc ápolómat, illetve a kedvenc főnökasszonyomat sem, ezért őket is megemlítem röviden: Maggie többszörösen bajba kerül, mert egyszer a volt, majd átmenetileg ismét párja mentős, Barry miatt, majd pedig egy intubálás elvégzéséért, amit sima nővérként elvileg nem tehetett volna meg. Szerencsére kiderül, hogy mivel van mentős végzettsége is, ezért mentesül a további büntik alól.

És ott van még nekünk Goodwin főnökasszony karaktere is, akivel történt egy s más ebben az évadban: a volt férje új párja a sürgősségin landol, halálos betegséget állapítanak meg nála, majd az évad végéhez közeledve neki kell helyre tenni lelkileg az exférjét, aki meg akarta magát ölni a párja halála feletti bánatában, csak nem járt sikerrel. Ja, és közben bemutatja, hogy nem véletlenül volt ő főnővér annak idején, mert a kritikus helyzetben igenis ő is beáll vért venni (a tömeggyilkosos részben).

Menet közben a számomra lényeges szálakat az évadzáróból megemlítettem, úgyhogy több szót nem vesztegetnék már rájuk. Nem véletlenül: mint már mondtam, számomra nem volt annyira erős, mint az ezt megelőző két rész. Azért várom még a folytatást, de némileg már szkeptikusan: meglátjuk, mit hoznak ki ebből majd az ősszel, s ennek fényében meglátom, mennyire fogok ragaszkodni hozzájuk. (Bár valószínűleg jobban, mint a tűzoltókhoz.)

4 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 06. 01. 21:21

Engem majd az összes karakter felidegesített az évad során, főleg a Halstead-Natalie páros, szóval ez nálam kasza.

jessm - 2018. 06. 02. 11:48

Kicsit elbizonytalanodtam , hogy bepróbáljam-e. Pedig reménykedtem, hogy majd ez átveszi a Grey helyét, amit kaszáltam az idegesítő húzások miatt.
Na mindegy bepróbálom , aztán legfeljebb kasza.

Katey - 2018. 06. 15. 11:38

Számomra rettentően unalmas. Lassú, cselekménytelen, ritkán vannak jó esetek, a szereplők idegesítőek, a párosítások borzalmasak, semmi kémia.

Egyszóval én most a 3. évadban abbahagytam.
Még ha nagyon unatkozom sem kezdek bele, mert az életkedvem is elmegy tőle.

andás - 2018. 10. 15. 11:36

Én most kezdtem el nézni a sorozatot teljesen egyet értek veled amit le írtál. De nekem Will és Natalie kapcsolatát szeretem nézni hogyan csavarják az írok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz