login |

Riverdale: vége a 2. évadnak

2018. 06. 01. 14:50 - Írta: superpityu

19 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Hogyan ne csináljunk tinisorozatot?

Akár ez is lehetett volna idén a Riverdale alcíme, mert míg az évadkezdésnél még bizakodó voltam, a félévadzárónál pedig még inkább. Mostanra viszont a sorozat már nem elég, hogy a guilty pleasure-kategóriából kiesett, de egyenesen oda került fölé a pure trash címke, én meg mégis nézem valamiért. De „miért is?”, teszem fel magamnak hétről hétre a kérdést.

Míg az első évad tele volt bugyutaságokkal és kicsit túl volt benne minden tolva, winnie-ékkel ellentétben úgy éreztem, hogy volt egy egészen különleges bája, amit nehezen lehetne nem elismerni. Izgalmas atmoszféra, és igen klisés karakterek, akik nem viselkedtek 25 évesként. Na idén ez az, ami eltűnt a sorozatból, mert a főszereplő négyes (Betty, Veronica, Archie és Jug) botrányosan viselkednek. Ezek, hiába járnak iskolába, már nem tinik, egyszerűen semmi közük a tinédzserléthez.

És nem, még véletlenül sem a történet miatt „nőttek fel”, hanem az írók hanyagsága miatt. Mert míg tudnak írni az egyik karakternek egy egészen érdekes coming out sztorit, amit tényleg tinisen közelítenek meg (over the top helyzetben ugyan, de mégis volt fiatalos bája), addig a többiekkel egyáltalán nem tudnak mit kezdeni. Bedobják őket a felnőtt szereplők mellé, hogy ugyanúgy viselkedjenek, mint azok.

De menjünk végig azon, mi is ment itt félre. A tovább után folytatom apróbb spoilerekkel. 

Szóval ott kezdődött a szezon, hogy valaki lelőtte Fred-et, majd egyre több áldozatot szedett egy bizonyos Black Hood, aki kihívta a hóra a szereplőinket. A fickó szerint mindenkinek bűnhődnie kell a tetteiért, így pedig a mocsokban egyre inkább süllyedő szereplőkért jogosan lehetett volna aggódni.

Sőt volt a szál elején egy Betty-Black Hood kapocs is, ami rohadt jó lett volna, ha nem zavarják le 1-2 rész alatt. Nem csak azért, mert Lili Reinhart messze tehetségesebb a társainál, hanem mert érdekes irányba vitte volna a sztorit ha ezzel szétszedik a négyest, nem pedig összevesznek minden 2. epizódban, hogy a következő első 10 percében kibéküljenek egymással.

Igazából az évad első 8 részével nem volt annyi gondom, szépen épült a sztori, hol jobban, hol rosszabbul, volt egy főszál is, ami mellett elkezdtek kibontani több kisebbet is. Ami nem lenne baj, ha nem arról szólt volna az egész, hogy Hiram Lodge mit csinál, vagy mit nem csinál, vagy mit akar csinálni. Konkrétan erre a fickóra hegyeztek ki mindent a félévadzáró óta.

Oké, kicsit sarkítottam, mert nem csak V apja kavar összevissza, Betty is kapott egy szálat a Black Hood után, ami annyira borzasztóan volt megírva, hogy szinte fájt. Szóval megismertük Alice első gyermekét, akit örökbeadott fiatalon, természetesen elég kétes alakról van szó, mert csak olyanok élnek ott Riverdale környékén. De inkább nem lövöm le, hogy milyen dolgok derültek itt ki, de egyszerűen ez a szál egy vicc. 

Az, hogy a verbális adok-kapok mennyire szánalmasan szar a szereplők között, arra nem vesztegetnék sok szót, de rossz látni, egy Madchen Amick elpazarlását ebben a szerepben. Az pedig, hogy “28” duplacsavar volt ezen a szálon is, mindössze azt eredményezte, hogy végül semmit se változtasson a sorozaton egyes sztorik létezése. 

Sőt a sztori pikantériáját egyébként számomra az adja, hogy volt ezen a szálon egy gyilkosság, amit képesek voltak úgy kezelni, mintha csak valami random hétköznapi dolog lett volna. 4 állandó szereplőt is belekevertek ebbe a szálba és így sincs szinte semmilyen hatása a történetre.

V és Archie pedig Hiram hálójában próbáltak meg minél jobban lavírozni a szarzuhatagban. Kezdjük ott, hogy Archie borzalmasan megírt karakter volt ebben a szezonban. Teljesen idióta, nincs íve a karakternek, szembe megy mindennel, amit az első évadban megtudtunk róla.

Veronica helyzete pedig rendkívül kellemetlen lehet. Egyik epizódban bizonyítják, hogy nem szentfazék ő sem, majd a következőben együtt kellene vele érezni azért, mert a többiek nem úgy foglalkoznak vele, ahogy ő azt szeretné. Mi a fene?

Az egész Lodge-szál egyszerűen akkora lufi, hogy nehezen hiszem el, hogy ennél jobbat nem lehetett volna kitalálni. Rátelepedett az egész sorozatra, és igazából az érdekesebb történeteket teljesen elnyomják ezzel.

Legalább Cheryl karaktere nem lett annyira meggyalázva idén. Ne értsetek félre az utolsó 2 részben ott is toltak olyan WTF pillanatokat, hogy csak néztem, de ő kevésbe volt csapongó figura. Cserébe a tetteinek semmi következménye nem lett. Oké, kapott egy barátnőt, akivel még aranyosak is, de ha belegondolok akkor szinte semmit nem változtatott a jelenléte idén.

Oké, ez nem teljesen igaz, hiszen a teljesen érthetetlen módon eltitkolt íjásztehetsége sorsfordító momentum volt. És ezt teljesen komolyan mondom, mert talán egyszer volt az évad során utalás rá, hogy ért hozzá, erre az egyik pillanatban kifosztotta az Arrow-os bagázs öltözőjét és lenyilazta a rátámadó fickót. Én már nem is keresek semmi logikát ebben, annyira látszik az egészen a hanyag írás.

De azért emlékezzünk meg a többi fontos karakterről is, olyanokról, mint Kevin, aki nagyobb meleg sztereotípia nem is lehetne, Josie, akinek néha képes vagyok elfelejteni a nevét is, annyira semmit nem csinálnak vele és Reggie, akivel még kevesebbet kezdenek. Konkrétan csak vegetálnak, és bepakolják őket pár jelenetbe dísznek.

A finálé pedig ne is akarjátok tudni, hogy mennyire botrányosan rossz volt. Lehetett volna végre egy nagyon izgalmas jelenete a sorozatnak, erre azt nem mutatják, csak az utózöngéiről értesülünk. Ahogy a Betty-szál lezárása is szánalmas lett, köszönhetően annak, hogy maga az alap, amire az az egész építkezett, önmagában borzasztó felütés volt.

De ez még mindig nem minden. A Riverdale gimi tanulói egyszer csak úgy döntöttek, hogy már nem zavarja őket a hozzájuk deportált Serpent kölykök, így egy emberként kiállnak mellettük. Igaz két résszel korábban még kis híján megölték egymást, de kit érdekel.

Ha ezek a dolgok nem is nyomták fel a vérnyomásom (de), akkor ott van a Lodge-szálon V mesterkedése, amit én abszolút nem értek. Tényleg semmi értelme az egésznek azzal az alkuval, amit kötött. Archie-ról nem is beszélve, aki még mindig iszonyat hülye, s bár vele kaptunk egy sótlan cliffhangert, de inkább nem pazarolnék több szót rá.

Komolyan nem tudom, melyik sorozat nézte már ennyire hülyének a nézőit, de annyira borzasztó, amikor mindig elmondanak valamit, hogy az két perccel később hozzon valami fordulatot. Lehet, hogy valami apró baromságról van szó, de egyszerűen annyira látványosan kiemelik ezeket a dolgokat… Ehh, borzasztó, mint mondtam.

Tudom, hogy csak csapongtam, és igazából hiába sírok fennhangon, ott leszek a folytatásnál, mert ennyire egyértelmű katasztrófaturizmusban még nem igazán volt részem. És bevallom, arra is kíváncsi vagyok, hogy van-e ennél még lejjebb. Tippre van.

19 hozzászólás Ne habozz!

süsü - 2018. 06. 01. 15:03

Hú, de egyetértek a kritikával! Az első évad guilty pleasure-be még belefért, volt benne sok gagyiság, de lehetett szeretni. Évek óta a legnagyobb hibám volt megnézni ezt a második évadot, de valamiért minden héten el-elnézegettem a részeket és vártam a csodára. Erre sajnos nem igaz, hogy annyira rossz, hogy már jó, ez egyszerűen rossz, ami a következetesség és logika nélküli írók munkájának köszönhető főleg. Néhány jeleneten azért jót röhögtem, bár mindet komolynak szánták (pl. a Serpentek Betty megmentésére egy teljes piaci bicskakollekcióval készülnek és rettentő elszántak). Még a musical-részt kiemelném, szerintem az volt az abszolút mélypont az amúgy is gyenge évadban. :)

- T - 2018. 06. 01. 15:44

Mintha csak a saját véleményemet olvasnám vissza. Nagyon jól összefoglaltad a bajomat a sorozattal. Én egy kis időre hanyagoltam is, aztán a musical epizódra visszatértem, mert azt hittem, hogy visszavesznek ebből a Lodge-os maffiás szálból, de sajnos nem ezt tették…ami baromira rosszat tett a sorozatnak. Túl darkos lett (tényleg, most nem azért de az évad második felében alig volt olyan jelenet, ami “nappal/világosban” játszódott volna.
A másik ultra gáz dolog az a Chick szál volt. A színésztől a hideg rázott és borzasztóan unszimpatikus is volt.

Mindenesetre, a borzalmas cliff. ellenére visszanézek 3. évadra, de ha továbbra is ennyire sötét lesz és marad ez a Keresztapa szál, akkor hamar suhanni fog a kasza. Ezúttal végleg.

krigin - 2018. 06. 01. 16:34

Részint egyetértek a kritikával, főleg annak fényében, hogy a Lodge szál rohadtul unalmas….a 13.rész környékén raktam félre, majd a musicalre tértem vissza. Mivel az tetszett és végre a Black Hood is visszatért, igy én is, amit nem bánok, DE ez a Hal a Black Hood annyira foooooooos, hogy arra szavak nincsenek, remélem igazából az ikertestvére az, aki előbukkan hirtelen S3-ban.
A Lodge szálat kérem hanyagolják, mert V apukája annyira unszimpi, hogy azért nézem csak mikor gyilkolja le valaki végleg…
A szinészekkel nincs bajom, Betty kaphatna még több időt, meg Cheryl, a többieknek nem muszáj :D

PositiveRush97 - 2018. 06. 01. 16:47

Én is teljesen egyet értek,
körül belül az évad második felében minden rész után azt terveztem, hogy kaszálom, de aztán mégis mindig folytattam, (sajnos) de valóban nevetséges az egész és tényleg vannak olyan random WTF pillanatok, hogy logikát felesleges keresni benne, a tinik felnőttként viselkednek a felnőttek meg gyerekként, és annyira túlbonyolították a történetet, rengeteg felesleges fordulatot dobtak be amiknek aztán semmi jelentőségük sem volt, a Black Hood szál tetszett az évad első felében, de

SPOILER_________________
a világ legnagyobb hülyesége, hogy Betty apja volt a gyilkos, szinte biztos vagyok benne, hogy az írók se tudták, hogy ki legyen a gyilkos és így random beleírták, az 1.évadban semmi ilyen nem jött le az apjáról, ebben semmi logika nem volt
________________________

én az évadzáró résznél jutottam el arra a pontra, hogy nem bírom tovább a hülyeséget, úgyhogy az utolsó részt már meg se néztem, nem biztos, hogy lesz idegzetem folytatni, majd meglátom milyen véleménnyel lesztek róla, hátha javulna bár nem hiszem, az 1.évad se volt egy nagy durranás de ott még volt jelentősége a dolgoknak és nem volt (ennyire) bugyuta.

wellwellwell - 2018. 06. 01. 17:40

En az elso evadot imadtam, ezzel egy darabig szenvedtem, aztan kaszaltam. Hiteltelen szartornado lett belole. 🤮

Tibi - 2018. 06. 01. 18:00

Múlt héten daráltam le egyben a 2. évadot, és imádtam, nagyon addiktív volt.

De most, hogy leírod a hibákat csak bólogatok, hogy “aha, ez jogos”, de nézés közben egyik sem tűnt fel.

Nem tudom mi lehet a oka: én vagyok a szokásosnál fáradtabb (durva volt a májusom meló miatt), vagy egyszerűen annyira jó feelingje és vágása van a sorozatnak, hogy a pörgősség miatt fel se tűnnek a komolyabb hibák.

Mindenesetre várom a harmadik évadot :)

Thomas - 2018. 06. 01. 18:02

Nekem is hasonló a véleményem róla, pedig az elején még milyen lelkes voltam, de ez a sorozat nem az én világom. Sem a nyomozgatás, sem a keresztapás baromságok, sem az, hogy minden szereplőnek úgy alakul folyamatosan a jelleme, ahogy az aktuális történethez kell.

Veronica meg Archie a legszörnyűbb. V az 1. évadban még tisztában volt vele, milyen ember az apja, tanúskodni sem akart mellette a bíróságon, aztán itt hirtelen beállt mellé, és össze-vissza manipulál mindenkit a kedvéért. Aztán Archie is beállt mellé, szembe ment az apjával. Aztán kiderül, hogy egy börtön miatt volt ekkora cirkusz? Ja igen, van lejjebb is, Jughead, aki csak úgy beáll kígyónak, és éhségsztrájkot hirdet a suli ledózerolása miatt, ahova kb. 2 hétig járhatott.

Itt adtam fel valahol, a 2×16 közben jött el a pont, hogy nem is érdekel ez az egész. Bezártam és letöröltem az egészet, szóval nekem az is új infó, hogy Hal volt a csuklyás:) És Chickről mi derült még ki? Addig jutottam, hogy Betty letesztelte a DNS-ét, és nem közös az apujuk. Az a szál tényleg nevetséges volt:) Mint kb. minden már, nagyon nem ilyen sorozatra fizettem én be.

jessm - 2018. 06. 01. 18:21

Thomas : Chick-ről az derült ki, hogy nem is ő testvére, mert az igazi testvérét “megölte direkt vagy véletlenül .

Kritika minden mondatával egyetértek . Tényleg nevetséges volt az egész 2. fele Hiram, Chick, Betty apu, banda háború, Cheryl átnevelése. Meredt szemmel néztem, hogy mi ez a sz*r?
Amugy én kaszáltam a sorozatot, hiába jó együtt Betty és Jughead azért ez nem elég hogy itt maradjak.
Az külön bosszantott , hogy elkezdték Archie és Betty kapcsolatát építeni és azt gondoltam, hgoy ezt második felében kifejtik. erre mintha az írók beijedtek volna és elfelejtették az egészet és hirtelen mindenki újra összejött és amikor kiedrült a csók, akko mindenki nagyon cool lett. ÉS még mindig borzongok a Jughead / veronica csók után. Az annyira kellemetlen volt minta 1 óráig tartott volna Brr.

Evee8 - 2018. 06. 01. 19:23

Minden egyes szóval egyetértek, az 1. évad után ez a 2.összességében egy vicc volt, pedig annyira jó is lehetett volna. Archie jeleneteit már nézni sem bírtam, igazából azt sem tudom a sorozatot miért is néztem. A folytatástól pedig már előre félek….

Kacsa Mester - 2018. 06. 01. 20:49

Teljesen egyetértek a kritikával. Az 1. évad még belefért a guilty pleasure kategóriába, de ez a 2. évad…nem is értem miért nem kaszáltam. Számomra a musical rész és Chick szála volt az abszolút mélypont, de az egész évad tele volt ostobaságokkal és felesleges fordulatokkal. A szereplők néha olyan idiótán viselkedtek, hogy a fejemet fogtam.
Nem tudom, hogy ezek után majd belenézzek-e a 3. évadba…

Zsanna - 2018. 06. 01. 22:43

Ú, pedig annyira kifogytam, hogy gondoltam, folytatom, ahol tavaly abba hagytam. De akkor nem. Mindenesetre én jól szórakoztam az írásodon. Lehet, hogy ezért bevállalom a finálét, hátha kikészülök tőle én is.

Zsanna - 2018. 06. 01. 22:44

*abbahagytam.
Bocsi. Késő van, és írogatok össze-vissza.

Karcsi - 2018. 06. 02. 02:59

Valaki elmagyarazna, hogy miert van ugy fenykepezve ez a sorozat mintha a Neon Demon es valami szoftporno talalkozasa lenne?

Anonimus - 2018. 06. 02. 08:38

Nem annyira értek egyet. Mármint persze, nem egy tökéletes írói (illetve színészi) munka áll a háttérben, de szerintem nem volt olyan rossz, mint ahogy gondolod. Mindennek köze volt mindenhez, ha észrevetted. (Nem mellesleg a célközönséget mégis foglalkoztatta) Leginkább a karakterek jellemfejlődéséről és változásairól, de hiszékenységről, befolyás(olhatóság)ról, kitartásról, véleményről vagy akár tipikus “tini problémákról” (kirekesztés, gyerek-szülő eltávolodás stb.) és a többiről van szó. Mind persze erősen eltúlozva, de ha a dolgok mögé nézünk erősen elgondolkodtató Arcnie is. Teljesen megválroztatja, hogy eleinte megakar felelni Veronica apjának. És persze az emberek sötét oldala.

Persze igazad van bizonyos dolgokban, de egy kicsit elkapkodott volt ez a dolog. Mindenesetre ez csak az én véleményem és tényleg, egyes dolgokban egyet is értek.

wewe - 2018. 06. 02. 11:01

Többnyire egyet értek! Nekem az utolsó rész valami katasztrófa volt. Annyi dolog történt egy részben, hogy csak kapkodtam a fejem hogy mivaaan. Az utolsó részek ilyen szempontból össze lettek csapva. Ami borzalmas az a Lodge story. Annyira unalmas már, amit Hiram művel már nagyon gáz, kicsit vissza vehetne, és Archie részeit már alig bírtam nézni,hogy teljesen V apjának akar megfelelni, és mindent elhanyagol emiatt. Az hogy Betty apja a Black Hood az fuuuh.. Néztem hogy most miért meg ilyenek. Egyébként jó mert a legtöbb dolognak van magyarázata, csak nagyon sok felesleges fordulat van benne. De amúgy imádom és Betty és Jug a legjobbak!😍

Izz - 2018. 06. 14. 17:09

SPOILERES!

Hatalmas csalódás a 2.évad.
Az 1. még egy nyomokban komolyanvehető, klasszikus Twin Peaks-i narratívára épülő kellemes kis sorozat volt (gimi menő pasiját/csaját megölik; felzaklatja a poros városkát stb. Laura Palmer=Jason Blossom ebben az értelmezésben), de ez a második iszonyúan túlírt és zavaros.
– Black Hood szál: nagyon belemagyarázással még lenyeli az ember, hogy ki is a gyilkos…de hogy a második BH kiléte ilyen random legyen….
– Chick: totál kuka,pláne a “megöltük a drogdílert” szállal együtt, bár az tuti a 3.évadban robbanni fog
– Jug-Archie-Veronica-Betty dinamika: szappanoperaszerű összeborulások, veszekedések; 10. rész óta követni nem bírtam. (pláne B+A ….)
Amire emlékezni fogok: musical epizód, Pickens Day felvonulásos epizód (Duran Duran cover mondjuk jó volt),Betty Serpentté “avatása” (noha erőltetett és ‘edgy’re sikeredett.)

22 epizódból simán felesleges tíz, maradhatott volna a 12-3 epizódos formátum. Az írószobában értelmesebb témákra kellene koncentrálni a berendelt 3.évad kapcsán, pl.: Serpent szál (underground gang-ek hatása a fiatalokra), Cooper család; szívesen látnék Jones-okat;kevesebb Troy “High School Musical” Bolton szerű Archie szenvedést. Mi lesz Veronica fancy életstílusával,-módjával így, hogy Hiram nem ad neki több pénzt? stb.

lzl - 2018. 07. 06. 08:59

A Westworld finálé után gondoltam visszatérek a Riverdale-hez kellemes kikapcsolódásként, hát ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Fogalmam sincs, hogy az írók mit csinálnak, de egyszerűen borzalmas amit ezzel a sorozattal tettek.

Szerencsére “csak” a 10. résztől kellett darálni, mert a mid-season finálé előtti részeket még ősszel láttam.

Ami pozitív a riverdale-el kapcsolatban, és esetleg a folytatás mellett szólhat:
– atmoszféra
– casting

Éééés kb ennyi. A karakterek nem fejlődnek, hülyébbnél, hülyébb döntéseket hoznak (Archie karaktere ebből a szempontból bűn rossz), a szülőkről nem is beszélve, akik sokszor még a gyerekeiknél is hülyébbek (FP, Alice…)

Hiram Lodge ügyeletes villain/gengszter egyszerűen nevetséges, de akit főképp sajnálok az Hermione, aki mióta visszatért az ura a börtönből fele/harmad/negyed annyi képernyőidőt kap, és pusztán kellékként szerepel, úgy ahogy rengeteg karakter a sorozatban (superpityu ezt jól kiemelte).

Annyi féle szálon próbálnak dolgozni, annyi mindent próbálnak egybe sűríteni, hogy a végén átesnek a ló túlsó oldalára és egyik szálból sem lesz semmi, érdektelenné válik minden.

A cliffhanger-t valószínűleg 3 perc alatt lezárják, bár ezek az írók biztos tudnak egy 1 perces megoldást is írni, és/vagy ez adja majd a 3. évad első felének a gerincét (tárgyalás) lásd 13 reasons why 2. évad (szintén rossz volt), de remélem nem így lesz.

Cheryl karaktere még mindig a legszórakoztatóbb számomra. Az egysorosain szoktam nevetni, de egy hangsúlyosabb szál neki is kellene.

Ha már végképp slasher akart lenni a második évad jó lett volna, ha a kellékszereplők 3/4-ét kiírtják, tudtam volna értékelni…
Sajnálom az egészet, mert az alapanyag jó lenne, és van benne potenciál.

Kiki - 2018. 07. 21. 23:49

En nekem oszinten nagyon nagyon tetszett ez a sorozat,a szinezek mind jok foleg,a jedvencem cole.
Nem ertek egyet a velemennyel,en 1 het alatt bedaraltam az egesz 2. Evadot ugyhogy most mar csak varom a 3.at.

A. - 2018. 08. 03. 13:45

Most pótoltam a 2. évad 2. felét. Teljesen jogosak az észrevételek, de én imádtam:) pont ezekért a nonszensz dolgokért szeretem a Riverdalet, a valóságtól teljesen elrugaszkodott, logikátlan, over the top jelenetekért. Amikor olyan pillanatok vannak benne, mint Cheryl az íjjal (hangosan felröhögtem mind2 alkalommal), minden még van bocsátva:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz