login |

Follow the Money / Bedrag

2018. 06. 02. 15:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Ez a 2016-os dán sorozat a Borgen egyik írójától, hasonló alapossággal jár körül egy témát, több szempontból, több kiemelt karakter szemszögéből. A téma a pénzügyi világ, sőt általánosabban véve: a pénz, hogy mekkora hatalmat, illetve motivációt tud jelenteni, hogy megléte vagy hiánya hogyan befolyásolja az embert, emberi kapcsolatokat. A műfaj viszont nem simán pénzügyi dráma, hanem egyben krimi és thriller is.

A sorozat eredeti dán címe (Bedrag) csalást jelent, úgy érzem, az angol cím igazából találóbb. A sok karakter és látszólag random történetszál miatt a kezdés nehézkesnek tűnhet, érdemes kicsi türelemmel, rögtön két résszel bepróbálni.

Az első évad középpontjában egy megújuló energiával foglalkozó dán cég (Energreen) áll, sármos fiatalos vezetővel (Alexander), aki tévéinterjúra is biciklivel érkezik. Hamar kiderül azonban számunkra, hogy nincs minden teljesen rendben a vállalat háza táján.

Egyik ifjú jogászuk (Claudia) szabálytalanságot fedez fel valami szerződésben, amiről értesíti is a vezetőséget – és ezzel események sorozatát indítja el (valamint saját céges karrierjét is hirtelen felszálló ágba).

Mindeközben Mads Justesen egy vízből kihalászott holttest ügyében kezd nyomozni.

Hamar kiderül, hogy az áldozat vendégmunkás volt ez Energreen szélerőműparkjában, ahol a munkakörülmények nem voltak ideálisak. A kissé lobbanékony természetű Mads az energetikai céget okolja a halálesetért, de nincs könnyű helyzetben ezt bizonyítani is. Végül egész más megközelítéssel, egy gazdasági bűncselekmények felderítésére szakosodott nyomozóval (Alf) együtt dolgozva próbálja meg leleplezni az Energreent.

Ez a kiindulás, valamint hogy végig párhuzamosan követhetjük a nyomozást és a cégvezetés ténykedését, a két fél macska-egér harcát, nagyon jó alapot ad a sorozatnak. Ez a része, a thrilleres komponens nagyon jól működött a sorozatban, ez alapján már tudom ajánlani. Még úgy is, hogy összességében szerintem nem éri el a jövő héten tárgyalandó Borgen (elég magas) színvonalát, egyszerűen azért, mert nem minden karakter érdekel annyira, mint a politikai drámánál.

Pedig dramaturgiai szempontból még védeni is tudom Mads beteg feleségének történetét (karakterépítésen felül természetesen abban a kapcsolatban is előbb-utóbb elő fog kerülni a pénz dolga), valamint a kezdetben teljesen randomnak tűnő autószerelők szálát. Ez utóbbi végül nagyon jól illeszkedik a történetbe, de így is nehezen vettem a sorozatos világ egyik legidiótább karaktere (Bimse) felbukkanását. Ugyan következetesen idióta, de idegesítő is, párszor nyúltam volna a péklapátért.

A gyors egymásutánban érkezett 2. évad a korábban megismert karaktereket követi tovább nyomon, egy kisebb (másfél éves) időugrás után. A középpontba ezúttal egy kis, de forradalmi ötlettel előálló bank kerül. Szerintem nem sikerült hozni az 1. évad színvonalát, de még így is átlagon felüli a sorozat. A tovább mögött folytatom még pár gondolattal spoileresen.

Az első évadban Claudia szerepe és motivációja elég egyértelmű volt. Olvastam kritikákat, hogy ilyen fiatalon nem lehet ilyen magas pozícióba kerülni. A cégnek viszont pont rá volt szüksége és elsősorban kezdeti naivitására. Kellett valaki, aki összeállítja és aláírja a kétes szerződéseket, ő pedig mohón vetette bele magát az új szerepkörbe.

A 2. évadban eleinte nehezebb követni, kivel van, mi a szándéka, de végül gyakorlatilag kinevezi magát az eseményeket irányító zseninek. Azt el tudom hinni róla, hogy manipulatív, de azt már nehezebb bevenni, hogy valaki csak úgy besétál egy bankba azzal, hogy “vegyetek fel, majd én segítek és csakis én segíthetek nektek elkerülni a csődöt vagy felvásárlást”. A bosszúra szomjazás érthető, de a múltja nem jó ajánlólevél.

Bimse továbbra is leginkább csak idióta húzásaival tűnik ki, Nicky viszont egyre mélyebbre kerül az alvilágban. Szinte természetesen adódó fejlemény, de kezdőként nyilván el fog követni hibákat is. Ennek nem lehet jó vége, mondanám, de vele tuti fogunk még találkozni a 3. évadban is (a hírek szerint 2019-ben lesz a dán bemutatója).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz