login |

A Szívek szállodája szinkronizálásáról

2018. 06. 03. 16:20 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: szinkron, video,

Na, akkor döntsük el, hogy jó cím-e a Gilmore Girls-nek a Szívek szállodája vagy sem? Mondjuk szerintem nem vita, a tovább mögötti Aprics László-interjúból kiderül, hogy a szinkron készítőinek sem nagyon tetszett, tiltakoztak is ellene. Ezt és még pár kulisszatitkot mesél el a sorozat szinkronrendezője. (Készítette Galgóczi Adrián és Kelemen Zoltán.)

22 hozzászólás Ne habozz!

monti - 2018. 06. 03. 17:03

ja túl (nyálas) szappanoperaszerű, holott ettől áll a legtávolabb.
Én évente darálom, ez a top1 nálam de csak harmadik évadtól jöttem rá hogy kedvelem mert addig elriasztott a címe :-D

Energiavampir - 2018. 06. 03. 20:02

Béna nyálas cím
ezen nincs mit ragozni

winnie - 2018. 06. 03. 20:40

azért béna, mert nem tetszik annak, aki nézi a sorozatot?:)

a cím olyan szempontból vitathatatlanul jó, hogy szerepe lehet abban, hogy siker lett a sorozat. de engem mindig meglep, hogy valakit a puszta cím képes eltántorítani attól, hogy utánanézzen egy sorozatnak, hogy milyen. nem a belenézésre célzok, mert az érthető. reflexdöntés. vagy aki a szívek szállodája miatt elment a sorozat mellett, az mondjuk a gilmore lányokra beindult volna?:) persze lehetett volna jobb cím ezeknél, lehet, hogy megfuttatom egy hét kérdésében.

abba - 2018. 06. 03. 20:54

Winnie, azért béna a cím, mert műfaj- és történetidegen. Szappanra hajaz, és ez félrevezeti a potenciális közönséget. Most mondd, hogy nem hasonlít ez a cím mondjuk a Végtelen szerelem vagy a Vágy gyűlölete vagy mittudomén milyen címekre.

Az meg a másik, hogy a sorozat nem egy szállodáról szól, nem ez a központi motívum vagy ilyesmi.
A Gilmore Girls sem szuper cím, de megvan benne az, hogy alliterál és elénk tárja a sorozat központi témáját, a háromgenerációs családtörténetet. Most mondhatod, hogy mondjuk jobbat, de minek.

cherockee - 2018. 06. 03. 20:58

“Végtelen szerelem vagy a Vágy gyűlölete”

Hát ezen felröhögtem :). És teljesen egyet is értek abba-val.

Nyílméregbéka - 2018. 06. 03. 21:02

Winnie te most tényleg leírtad azt, hogy a Szívek szállodája vitathatatlanul jó cím??? :DDD szerintem meg az egyik legrosszabb címadások egyike a televíziózás történetében. Le is írták előttem, hogy miért. Én is azok közé tartozom akik bizony a cím miatt nem kezdték el nézni annak idején. Csak az évad felénél láttam tök véletlenül egy részt belőle szerencsére, mert azonnal berántott és azóta is top5-ös sorozat nálam.

winnie - 2018. 06. 03. 21:02

én értem, hogy miért mondják ezt sokan (meg egyébként is, ld. a posztban írtakat, csak szeretek magammal vitatkozni, minden dolognak két oldala van) de ezzel a cím megszerezte magának azokat a nézőket is, akiket érdekelhet az a műfaj, amire utal a cím. ez nem tűnik nagy bűnnek, sőt, ez igen pozitív dolog, hiszen az is lehet, hogy nélkülük sosem került volna adásba itthon mind a hét évad. meg a dvd.

én nem azért mondom, hogy mondjunk jobbat, mert “nem tetszik? akkor mondj jobbat!”, az a lehető legtávolabb áll tőlem. egyrészt tényleg érdekelne, hogy ha a kettőt egymás mellé állítjuk, a magyar címet, meg az eredeti tükörfordítását, akkor ki figyelne fel legalább az egyikre, és ki menne el lazán mindkettő mellett (vagy mondjuk a Locsifecsi Lányok mellett) – mert hogy ez az egyik fő érv a cím esetében, korábban is sokan ezt hozták fel, másrészt pedig egyszerűen maga a kísérlet érdekel, hogy találunk-e jó címet, vagy jobb címeket, mint a szívek szállodája, ami… alliterál és van szálloda is a történetben, bár jogos, hogy nem arról szól. szóval olyan címet kéne találnunk, ha van, ami nem is ennyire szappanos, és a nézőre is hatással van. és az mindegy, hogy milyen nézőre, mert a sorozatok esetében mindig csak a nézők mennyisége számít, nem a “minősége”.

cherockee - 2018. 06. 03. 21:17

A nézők minősége adja majd a mennyiségét, ha a minőség alatt azt értjük, hogy aki néz szappant, és aki nem. Az Expanse elé leülteted a Rosalinda rajongóit és ripsz ropsz nem lesz már az epizód végére se néző. És ez fordítva is igaz :). De tény, ez a cím nem megy annyival mellé, hogy ekkora csapás legyen belőle.

JRC - 2018. 06. 03. 21:25

Kíváncsi lennék, hogy ha már a szinkronrendező csapat sem értett egyet a címmel mi volt az alternatív javaslat? Ha már odáig jutottak, hogy levelet írtak a forgalmazónak, hogy változtatni kellene, biztos volt benne ajánlás is a magyar címre.

winnie - 2018. 06. 04. 06:11

Nyílméregbéka: tudom, hogy szembe megyek egy népszerű vélekedéssel, de én csak azt írtam le, közvetve, hogy “aki hülye, haljon meg” – még mielőtt valaki is felkapná a vizet, csak a mondást citáltam elő, természetesen nem szó szerint értem. és a posztban pedig azt, hogy egyértelmű, hogy jó-e vagy sem, nyilván nem arra célozva, hogy jó. de ettől még nem kell beállnom a sorba, hiszen tudok a másik oldalról is érvelni, de elég konkrétan leírtam, hogy miért jó a cím, amivel csak akkor lehet vitába szállni, ha az ember a címnek más szerepet tulajdonít, mint a márkanévnek, miszerint el kell adnia a terméket.

eladta a terméket a cím? igen, eladta. neked az a némiképp énközpontú problémád, hogy neked nem adta el – és erre mondom, hogy ha valaki úgy működik, hogy valamiről cím alapján lemond, akkor…, szóval no komment. valahol rejtezik a jelenségben egy tanulság is. (nem teszem fel álnaivan a kérdést, hogy mégis ki ítél cím alapján, és hányadik téves ítélet után szokik le erről, de én nem emlékszem, hogy tettem volna ilyet, de ettől még nem biztos, hogy sajátmagunk felületességére az ellentámadás, miszerint a címadó a hülye a jó válasz. mondjuk azt, hogy megoszlik a “felelősség”.)

a lényeg, hogy attól nem lesz “jó” a cím, ha neked eladja, másoknak pedig nem feltétlenül. a cím akkor jó, ha magát a sorozatot általánosságban eladja. sikerré teszi. de már megint csak ismétlem magam, pedig a korábbi kommentjeim olvashatóak fent, így azt a kérdést sem kell feltennem, hogy vajon a Szívek szállodája hallatán menekülő nézők hány százaléka mondaná mondjuk a Gilmore lányok cím láttán, hogy “Ezt muszáj bepróbálnom!”.

winnie - 2018. 06. 04. 06:31

(nyilván abban biztos vagyok, hogy a szívek szállodája és eleve az angol eredeti cím miatt még így is sokan vannak, akik nem próbálták be a sorozatot, pedig imádnák, de még többen lehetnek, akik a címek ellenére bepróbálták és sikersztorivá tették – még itthon is, annak ellenére, hogy az rtl lemondott róla, mondván ez nem lehet siker.)

én, ha már magyar változat, akkor a sorozat kapcsán a szinkront, illetve a fordítás szeretem előcitálni, miszerint remek példa arra, hogy annak ellenére, hogy nagyon sok poén, utalás eltűnik belőle, illetve a kimondott szövegek jelentéstartalmának sokszor a fele(!) nem kerül bele a beszédtempó miatt a magyar változatba, az infóvesztés ellenére is kifejezetten jónak mondható a magyar változat.

fjordok - 2018. 06. 04. 07:29

Mellettem is sokáig a cím miatt ment el ez a sorozat (mára a top 3-ból az egyik)
winnie szerintem meg ott téved abban, hogy ez nem ok arra, hogy ne nézzünk utána egy sorozatnak, hogy ez még egy másik korszakban ment.
Legalább is akkoriban én nem töltöttem le sorozatokat, nem olvastam a neten direkt utána sorozatoknak, azt néztem és akkor, amit és amikor adták a magyar csatornák, nagyon maximum felvettem.
És nem azért, mert technikailag nem értettem volna hozzá vagy mert az angol jobban ment mint ma, hanem mert…. mert csak :-D (talán akkoriban elég volt, amit adtak a magyarok, a szinkront meg mára tényleg nem is értem, mert mára, amikor csakis eredeti nyelven nézünk bármit, ha nincs magyar felirat, akkor angollal)
Szóval, szerintem más világ volt még az, amikor ez a sorozat bejött, és bizony átszaladt a szemem a címen. (amit csak ritkán csekkoltam a neten, talán még valami hard copy műsorújság is járt akkoriban, szóval pláne! :-D) Emellett akkor még szerintem sok ember tényleg inkább filmeket nézett, mint sorozatot, hiába voltak akkor is kultsorozatok, még nem az a világ volt, ami ma. Legalább is mi mára szinte egyáltalán nem nézünk filmet és tévét sem, csak sorozatot. (mi napiban nyomjuk, egyszerre egyet nézünk csak, csak megvan a lista, mik várnak még megnézésre. Pontosabban, ha nézünk az aktuális mellett mást, akkor az olyan, amit a másikunk nem akar megnézni: én lenyomom a történelmi angolokat, a párom meg mondjuk a skandináv krimiket)
Lényeg a lényeg, hogy fel sem figyeltem erre a címre, ahogy a szemem szkippelte a Paula és Paulinát meg társait, így ezt is. (az mondjuk jogos felvetés, hogy szvsz a Gilmore lányokra sem kaptam volna fel a fejem) A barátnőm ugyan nézte, és miatt egyszer belenéztem, de még akkor sem tetszett meg (épp Lorelai veszekedett irgalmatlan tempóban az anyjával (amikor kettesben egy wellness szállóba mennek hétvégére).
Aztán valamikor a barátnőm megkért, hogy veszegessem fel neki a részeket (talán a 6. évad környékén), mert átkerült egy olyan csatornára, ami neki nem volt a csomagjában, meg elmesélte, miről szól, de még akkor sem éreztem azt, hogy akkor nekem ezt muszáj látnom, bár azért már kicsit több barátsággal viseltettem a sorozat iránt.
Végül az taszított függőségbe, hogy a Viasat kezdte ismételni, és előtte a Miért éppen Alaszkát adták, amit anno az MTV-n láttunk és imádtunk, csak ugye ott nem adták végig. Tehát z Alaszkát néztük és utána óhatatlanul maradtunk a csatornán egy kicsit tovább is, tehát egyre többet és többet láttam a Gilmore-ból, és akkor rákaptam, majd rákapott az egész család, annyira, hogy aztán még DVD-n is megvettem az egész sorozatot, ahogy évadról évadra adták ki (pedig ilyet csak a Jóbarátokkal tettünk előtte)

Energiavampir - 2018. 06. 04. 08:54

Egyetértek sok véleménnyel, én is hanyagoltam sokáig a címe miatt, és ismerős hölgy unszolására vágtam bele, és nem bántam meg
Mondjuk 4-5x-i megnézés után már kijönnek Lorelai irritáló hibái :)
De nekem mindig is a mellékszereplők voltak a kedvenceim (Kirk, Paris)
A cím meg azért béna, mert mellélő a lehetséges néző stílusnak, ilyen címekre brazil török stb szappanos nézők ugranak..
A Gilmore lányok se biztos hogy jó lett volna, mint magyar cím, de legalább semlegesebb mint a béna :)

Bea - 2018. 06. 04. 08:55

Szerintem ez egy olyan cím, ami sokak számára már fogalommá vált. Ha kimondom, vagy hallom, hogy beszélnek róla, szinte egyben értem: szívekszállodája :D Nem tudom, ez így érthető-e, de ha el is gondolkodtam rajta, hogy jaj, de gagyi cím (mint a Hart of Dixie=Szívek doktora), valahogy nem érdekelt, mert ez már hungarikum :D

GodBadka - 2018. 06. 04. 09:26

Én is a címe miatt nem néztem soha. Ha tévében láttam, hogy ez ment, gyorsan elkapcsoltam. Miután lement az összes évad és itt láttam, hogy mennyien szeretik, akkor gondoltam rá, hogy belevágok, amit nem is bántam meg.

winnie - 2018. 06. 05. 05:39

” A cím meg azért béna, mert mellélő a lehetséges néző stílusnak, ilyen címekre brazil török stb szappanos nézők ugranak..”

igen, köszönöm, itt a kulcs. mármint, hogy azért jó, mert ugranak rá a szappanos nézők, akik elég nagy bázist adtak a sorozatnak és megalapozták a sikerét. mert gondolom, az senkiben nem merült fel, hogy csupán a “lehetséges nézői stílus” képviselői itthon eltartották volna a sorozatot, ha még amerikában sem jelentettek komolyabb erőt.

ezért írom, hogy egy sorozat esetében nem számít a néző ún. “minősége”. egy castle vagy bones sem azért lett sikeres itthon, mert krimi, hanem azért, mert egy bizonyos, lávsztorikért rajongó réteg rátalált a sorozatra.

vbalazs91 - 2018. 06. 06. 05:10

Rengeteg embert eltántorított a cím, ezért béna, pont. Olyan címet kellett volna adni, aminek nincs ilyen negatív töltete, és akkor szélesebb körben el lehetett volna adni.

winnie - 2018. 06. 06. 05:22

vbalazs91: És sokkal több embert hozott a cím, ezért jó, pont – épp erről volt szó feljebb. és én értem, hogy azt írod, hogy egy cím megítélésében az nem érdekel, hogy másra hogy hat, csakis az, hogy rád, de szerintem ezt már elég sokan leírták fönt, és mégis még mindig itt körözünk.

A hab a tortán, hogy a világon semmi negatív töltete nincs a címnek, full pozitív, egy tárgy van benne és egy nagyon szép dologra utaló kifejezés. Amire te gondolsz, az az, hogy vannak emberek, akikben 1. van valami címek alapján alkotott prekoncepció (mert túl sok szappant néztek és megcsömörlöttek?), 2. képesek valamit csakis cím alapján nem megnézni. És ők panaszkodnak, hogy rossz a cím, mert RÁJUK nem hatott, csak másokra. Ha sarkítani akarok, akkor kvázi nekik az fontosabb, hogy felületességük ellenére hamarabb rátaláljanak a sorozatra, amire egyébként is rátaláltak, mint hogy a sorozat soha ne érje meg itthon a zárását.

De, mint mondtam, ha azt mondod, hogy a sok Szívek szállodája-fób ember a Gilmore-csajok cím vagy a Locsifecsi lányok cím láttán leült volna a képernyő elé, akkor elfogadom.

winnie - 2018. 06. 06. 05:22

Egyébként már csak azért is nagyon, nagyon jó a cím, mert a jelek szerint “rengeteg” embert tanított meg olyan alapvetésre, hogy nem magyar cím alapján kell megítélni egy sorozatot. Ezért külön elismerés jár a címadónak.

Orsósné Rózsa Nikoletta - 2018. 11. 23. 21:33

Sziasztok! Tudja valaki hogy mikor lesz folytatás a 8. Évad után vagy hogy egyáltalán lesz e???

winnie - 2018. 11. 24. 07:24
Luther - 2018. 12. 31. 22:38

Csak még pár szó a borzasztó címhez…
Nekem is a brazil szappanoperák ugrottak be és zsigerből utasitottam el. Majd nagyobbik lányom felvette és én elkezdtem. Óriási kedvencem lett.
Ennél még a Szitakötő szálló is jobb lett volna bár az később volt…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz