login |

Pilot: Succession

2018. 06. 04. 21:54 - Írta: human

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Gazdagnak lenni sem egy leányálom, főleg ha csak beleszülettél, és a semmiből feltört apád miatt van csak vagyonod. Elsőre ez jött le az HBO új sorozatának a pilotjából.

Hogy is foglaljam össze a történetet? Mondjuk a cím tényleg eléggé árulkodó, főleg a magyar, mivel egy öregedő, talán Alzheimeres vállalatvezető pótlásáról van szó. A csavar, hogy egy hatalmas médiabirodalom élén áll az öreg, és a helyét már beígérte a valamennyire bele szaró, de tipikus Wall Street-i fiának.

De a legesélyesebben kívül még három gyereke van, és az öreg mégiscsak úgy dönt, hogy inkább marad még az élen pár évet, és addig összeugrasztja a fiatalokat, hogy az igazi vezérfarkas kerüljön az élre. Az üzletben nincs kegyelem, még a családon belül sem.

A pilotot ez repíti előre, mármint a családi dinamika bemutatása. Ki-hogy kezeli a másikat, mi van a múltjában, és hogy milyen embernek néz ki elsőre. Hogy aztán kivillanjon sokuk foga fehérje is, miután kiderül, hogy az örökséghez és a vezetői pozícióhoz nem csak egy út létezett.

Igazából rohadtul letört ez a sorozatnyitó. Nem úgy, mint a Patrick Melrose, de konkrétan elborzasztó volt látni ezeket az embereket. Ennek megfelelően persze az is egyértelmű, hogy az alakítások és az írás szinte tökéletes munka, hiszen ez a készítői szándék. Egymással sem bánnak kesztyűs kézzel, de ők tudják milyen játékban vesznek részt, viszont ahogy a körükön kívülieket kezelik, azt rossz nézni.

A Succession elsőre tipikusan a nézői kíváncsiságra alapozó sorozatnak tűnik. Hiába látom az erősségeit és tűnik minőségi, sőt kiemelkedő munkának mindenki részéről, valahogy egyelőre mégsem tudom igazán ajánlani. Nem olyan, mint egy Madame Secretary, vagy más középszerű, de profik által jól megcsinált sorozat, és van benne valami plusz, mégis nagyon nehéz ráhangolódni. Talán majd a folytatásban?

24 hozzászólás Ne habozz!

Babesz - 2018. 06. 05. 00:46

Nem volt olyan rossz, bár valamiért tényleg nehéz ráhangolódni. Az egyetlen szimpatikus szereplő talán a Greg nevű srác volt, mindenki más eléggé irritáló és az 1 milliós futásnál hányni tudtam volna. Ha ilyenek a dollármilliomosok akkor örülök hogy nem vagyok az :D Mindenesetre megnézem majd a következő részt is, hátha jobban fog tetszeni.

Lalolib - 2018. 06. 05. 10:25

Egy ilyen családnak én sem lennék a tagja. Talán túlzás is az egész történet, de ha nem, meg is érdemlik a dollármilliókat.

Alain Prosztó - 2018. 06. 05. 20:09

Mikor a kamera valamelyik szereplőre fókuszál, majd van egy nagyon hirtelen ki zoom (néha két részletben) – fogalmam sincs, van-e ennek valami szakmai elnevezése, és hogy mi az (talán megmondja valaki), de rohadtul idegesítő, hogy kis túlzással minden második snittben ezt használják.

De egyébként jó az egész, megnézzük, mi lesz belőle.

Alain Prosztó - 2018. 06. 05. 22:38

majd van egy nagyon hirtelen ki zoom = majd van egy nagyon hirtelen KIS zoom

GabeE3e - 2018. 06. 06. 16:46

Remélem a kamerakép váltás utáni apró,hirtelen kizoomolást nem erőltetik a továbbiakban,mert konkrétan a hányinger fog el tőle.

bvr - 2018. 06. 12. 14:11

A kamerakezelésben azok a plusz kis zoomok valóban rosszak, de sajnos ez a legkisebb baj.

A pilotot kíváncsiságból végignéztem de részemről ennyi volt, ez számomra reménytelen: nem egyszerűen antipatikus emberek hanem (számomra legalábbis) teljesen érdektelen emberek érdektelen dolgai. Azaz mondjuk amikor a House of Cards elkezdődött, az se arról szólt hogy emberileg szimpatikusak a karakterek (sőt!) viszont érdekelt amit és ahogy csináltak, közben a történetmesélés is érdekes volt, stb, stb. Itt meg a nagy semmi, szóval fel se merül bennem hogy ezt bármiért is nézzem.

Snoopyzit30 - 2018. 06. 12. 19:41

A pilot az valóban csak közepes, de a 2. részben már látszanak a töréspontok. Remekül ábrázolják az egyes karaktereket. A tanítványok felnőnek a mesterhez, mindenki magának akarja a hatalmat. Mindenki rohadt önző dög, az élre akarnak törni, és az apjuk ezt is várta el tőlük. Én abszolút nem várom el egy sorozattól, hogy nekem szerethető, kedves karaktereket mutasson, még csak szimpatizálni sem akarok egyikükkel sem. Legyen érdekesek a karakterek, kíváncsi vagyok hogy hogy lettek olyanok amilyenek. Láthatólag azért egyes szereplők jobban el vannak szállva, mint mások.
Szerintem a családban van agy csomó titok, mint ahogy a 2. rész végén már elő is bukkant egy nagy probléma, ami szerintem nagyon jól felrakta az i-re a pontot, a rész betetőzése volt.
Jók voltak a dumák is, és most láttunk egy másféle nézőpontot, mint amit pl. a Billionsban. Ott mások pénzével szórakoznak, itt pedig a saját megépített birodalom van most veszélyben.
Személyes véleményem szerint az öregnek 80 évesen már réges-régen el kellett volna intéznie az utódlást. Bármilyen nagy ember is vagy annak hiszi magát, az abszolút egy vezetési hiba, hogy nem tud lemondani a cégről, ezzel kockára téve gyakorlatilag mindazt, amit 30 év alatt felépített. Az is jelezte már, hogy nem tud józanul gondolkodni – azon túl, hogy már a WC-t sem találta meg a saját lakásában – hogy pont azt a 2 gyerekét akarta visszacsábítani a céghez, akik abszolút nem értenek a céghez.
Gondolom a későbbiekben ki fognak derülni dolgok. Be van rendelve a 2. évad, ami nagyon biztató. Jó az alapsztori, jók a dinamikák, van feszültség.

Nekem így 2 rész alapján 7-7,5/10

bvr - 2018. 06. 13. 12:23

@Snoopyzit30: mondjuk én kimondottan írtam hogy nem elvárásom hogy szerethető karakterek legyenek. A baj az amit utána egyébként össze is foglalsz: egy szellemileg lerokkant öreg, 2 abszolut hozzá nem értő gyerekkel (és a pilot alapján a harmadik gyerek, aki épp igazgatta a céget, na az se volt éppen ász) Ráadásként a pilotban szereplő ellenfél is egy tök érdektelen karakter. Mindez valami fogalmunk sincs milyen médiacégért, ami nem éppen úgy van bemutatva mint mondjuk egy Sorkin-féle Newsroom.

Mármint ezzel nem lebeszélni akarlak persze, nyilván ha számodra ezek érdekes karakterek voltak akik érdekesen küzdenek egy érdekes célért, akkor neked érthetően tetszik a sorozat.

Snoopyzit30 - 2018. 06. 13. 13:30

@bvr

Az ne várd, hogy 2 rész alapján eléd tárják, hogy mekkora médiacégről van szó, de azt azért érzékeltetik, hogy a világ 5. legnagyobb médiavállalatáról van szó, valamint az, hogy repülőgéppel repkednek ide-oda, valamint a viselkedésük már sejteti, hogy milyen életstílusuk van. A “nekem mindenből a legjobb jár” attitűd is végig jelen van.

Adott egy apa, aki látszólag meghozott egy komoly, felelősségteljes döntést, amit valószínűleg kényszer szült. Elhatározta, hogy befejezi a cég vezetését, valószínűleg, mert tisztába volt saját leépülésével és eldöntötte, hogy a cégben már hosszabb ideje dolgozó fia fogja vezetni a továbbiakban. Ezt a másik 3 gyerek is elfogadta, úgy mentek a szülinapi zsúrra, hogy ez nem is volt kérdéses. Majd váratlanul az öreg meggondolta magát, kérdés, hogy ez egy tiszta pillanatában történt-e vagy éppen ellenkezőleg, de kiborította a bilit.

Az hogy a fia, aki a céget eddig vezette mennyire kompetens azt még nem tudjuk, látjuk, hogy más irányvonalat képzelt el a vállalatnak, más a víziója és tudja is, hogy hogyan hajtsa végre. Az látszik, hogy eddig teljesen az apja árnyékában élt, minden döntése felett az apja bábáskodott, aki tudjuk, hogy mit hagyott a gyerekeire (egy giga nagy adósságot). Szóval arról lehetne vitázni, hogy mennyire lett volna jó döntés rá hagyni a céget, de 2 rész után még ehhez nincs elegendő információnk.

Az inkább a nagyobb kérdőjel, hogy a többi gyerek miért csak most akarja a cégvezetését? Korábban otthagyták, mert az egyik nem értett hozzá, a másik politikai karriert akart, a harmadik valami farmon éldegélt. Emiatt érdekesek a karakterek, mert nem nyilvánvaló a motivációjuk.

Írod hogy nem érdekes cél, amiért küzdenek. Gyakorlatilag egy életen át felépített birodalom megtartásáért, vezetéséért küzdenek. Elbuknak vagy még jobban felemelkednek. Valamint továbbra is kérdés, hogy az öreg miért akarta a gyerekeivel aláíratni azt a nyilatkozatot, hogy a felesége (mostohaanya) döntsön az utódlásról? Azt a döntést tiszta pillanatában hozta? Ez végig ott lebeg minden cselekedete felett, hogy nem tudjuk mit is akar valójában. Azt kizártnak tartom, hogy a vállalata összeomlását akarná. Talán csak az a célja, hogy mindegyik gyereke együtt vigye tovább az ő örökségét. Jelen esetben a “győzzön a jobbik” stratégia teljességgel hibás, nem egymás ellen kellene küzdeniük, hanem egymásért.

bvr - 2018. 06. 14. 13:33

@Snoopyzit30: most leírtad amit amúgy láttunk, ettől nyilván nem változik meg a véleményem :) Ahogy írtam is, megértettem hogy neked ez tetszik, _számomra_ viszont inkopetens érdektelen figurák érdektelen módon folytatott küzdelme egy érdektelen célért.

(utalok akkor megintcsak a House of Cardsra, aminek a pilotja rögtön berántott: érdekes és kompetens karakterek, érdekes cél (az usa elnökének elárulása és megbuktatása) nagyonis kompetens módon, az egyik legnagyobb politikai machinátor által (rögtön hozzá is látott a terve megvalósításához) És hát nem mellesleg szuper megvalósítás (pl. negyedik fal lebontása)

De mindegy, lényegtelen hogy nekem mi tetszene, mert ismétlem a legkevésbé sem lebeszélni akarok senkit, sőt, nézzék minél többen, a finálé környékén majd vissza fogok olvasni a topicba hogy 7-8 rész alatt hová fejlődtek a dolgok.

Snoopyzit30 - 2018. 06. 23. 08:32

1×03

Nagy játékos az öreg és egyben egy érzelmi manipulátor is. Látszólag kb. csak Kendallt érdekli, hogy mi lesz a céggel, ez a Roman meg egy igazi kretén. Továbbra is érdekel a story.

Mono - 2018. 06. 26. 13:02

Nem egy csúcskategóriás sorozat, de engem megvett. Most már bevezethetnének egy új műfaji kategóriát is az ilyen sorozatokra (House of cards, Billions): szarkeverős sorozat.

Snoopyzit30 - 2018. 06. 26. 17:11

1×04

Ez a rész most nagyon bejött. Rohadt jól csinálták az írók, hogy végig fenntartották a feszültséget. Végig azon agyaltam, hogy basszus az öreg most tényleg visszatért (és ge*ibb, mint valaha) vagy még mindig rottyon van csak ennyire ragaszkodik a hatalomhoz.
A legidősebb fiú reakcióját (aki az estélyt szervezte) nem értettem. Ennyire befosott attól, hogy visszajött apuci és már ment is árulkodni.

Most egyébként rengeteg olyan apró momentum volt, ami nagyon kemény volt. Nézem ezeket az embereket és csodálkozom, hogy milyen beteg dolgaik vannak, vagy milyen játszmázások mennek, elbeszélnek egymás mellett, vagy csak simán megfúrják amit a másik csinál, de ezek a tekintélyelvű megnyilvánulások, na az nagyon beteg.

Én még így 4 rész után is úgy látom, mintha csak Kendall akarná tényleg megmenteni a céget, csak kérdés, hogy ő képes-e rá, de az biztos, hogy ő nagyon elkötelezett. Remélem felnő az apja hírnevéhez és szanaszét fogja szívatni az öreget, megmutatva ezzel, hogy jó tanítványa volt a mesternek. (Azért az az irodába vizelős jelenet az nagyon erős volt).

Akinek a részért viszont a legnagyobb taps jármost jár az Matthew Macfadyen, teljesen meglepett azzal, hogy milyen penge színészi alakítást nyomott le ebben a részben. Ezentúl nem csak úgy fogok rá gondolni, mint aki csak középkategóriás hősszerelmest tud alakítani.

Ez most nekem egy 8/10-es rész volt simán.

DelMaar - 2018. 07. 11. 00:24

1×06

ez vitathatatlanul egyre jobb, de a konkrét bizalmi szavazás az egy ostoba blamázs volt, nem is értem hogy írhattak ekkora marhaságot, logikátlan és irreális momentumokkal tele, pedig annak kellett volna lennie az atombombának.

Snoopyzit30 - 2018. 07. 11. 07:14

1×06

Szerintem sikerült megtölteni feszültséggel azt a jelenetet. Jól kijöttek az erőviszonyok megint. Roman egy beszari kisfiú, nemhogy egy céget, de még egy motort se tudna önállóan elvezetni. Az várható volt, hogy az öreg hogy fog reagálni. Kendall legalább annyiban tökös, hogy meg merte lépni ezt az egészet. Egyébként én azt hittem, hogy az apja intézte el a légtérzárat is, de ezt kicsit túlgondoltam.

Mivel a 2.évad is be van rendelve, így feltételezem van még az íróknak ötletük, hogy hogyan tovább.

Eny - 2018. 07. 13. 22:20

Nemrég kezdtem el nézni, s már naprakészen állok vele.
Nagyon tetszik az egész a témája és karakterei ellenére.
Ha mondhatom azt,h valakit mégis bírok, az Kendall. Valamiért ő “kevésbé utálatos” számomra. Na meg Ewan Roy,Rava (Kendall ex-e) s Greg.

Snoopyzit30 - 2018. 07. 17. 15:24

Ez a 7. rész baromi jó volt. Most tényleg nagyon kijött, hogy ez a sorozat egy kamaradráma. Azok a jelenetek iszonyatosan jól működnek, amikor együtt van az egész család valamilyen szituációban. Nem kell ide semmilyen csicsás helyszín, csak ültessük le ezeket az embereket egy szobába és robban a bomba.

Snoopyzit30 - 2018. 07. 24. 20:43

Egyre jobban szeretem ezt a sorozatot. A 8. részben megint milyen jó pillanatok voltak már! Tom legénybúcsúja a folytonos aggódásával, hogy mi számít megcsalásnak és mi nem (tényleg most akkor Shiv is megcsalta?). Greg ahogy próbálja Kendallt a földön tartani, miközben ő is totál szétcsúszik.
Roman ahogy erőlködik a nagy riválissal, de a legnagyobb pillanat, amikor kiderül, hogy Sandy már rég beásta magát a cégbe egy trójai falóként és Kendall simán veszi a lapot és megindítja a háborút a különutas bohóckodás helyett.

Ja és még az öreg és Shiv közötti harcok. Nem tudta igába hajtani a lányát, ezért inkább az esküvőjére sem megy el. Kemény játszmák ezek, ahogy Shiv is mondja:

“Ha nem megy a két ló egy fenékkel, ne dolgozzon a cirkuszban.”

Már csak 2 rész van az évadból, de olyan jó, hogy be van rendelve a 2. évad :-)

JRC - 2018. 07. 29. 10:34

Hetek óta az első rész volt, ahol nem tudom elmondani, hogy jobb mint az előző! Ettől még, ha apró lépésekkel is előremozdult a főszál a cég feletti hatalomért és volt pár jó jelenet a klubban is. Nekem a 9/11 csajozós tanács volt a kedvencem.

Kendallnál megint ráerősítettek arra, hogy mennyire pocsék emberismerő vagy csak teljesen rosszul méri fel, hogy kivel, mikor, milyen stílusban, hangnemet megütve kell beszélni. Évad elején a hitelező bankkal tárgyalt telefonon úgy, hogy másodpercek alatt elhajtották, Stewie cimbije ott veri át ahol akarja, a startup cégnél is már a belépővel elvágta magát, a rész végén az apja elleni bosszúval is belehúzták a buliba, nehéz elképzelni, hogy bármit is nyerjen belőle.

Shiv Tom dinamika továbbra is nagyon jó és szerencsére egyáltalán nem telepedett rá a sorozatra Logan betegsége. Jól használtak az írók, hogy felnagyítsák a már létező konfliktusokat a családban és előrevigyék a történetet, mostanra kvázi teljesen felépült.

Snoopyzit30 - 2018. 07. 30. 08:18

@JRC

“Évad elején a hitelező bankkal tárgyalt telefonon úgy, hogy másodpercek alatt elhajtották ”

Nem akarok védőbeszédet mondani Kandell mellett, de az egy nagyon húzós szituáció volt. Kockáztatott és nem jött be. Semmit nem tudott arról az üzletről, hogy az apja konkrétan milyen emberekkel és milyen szituációban vette fel a gigakölcsönt és mivel iszonyú nagy nyomás alatt volt, szerintem az a szituáció érthető volt. Szerintem az nem lett volna hiteles, ha simán megoldja egy telefonnal a problémát.

“Stewie cimbije ott veri át ahol akarja”
Ezt mondjuk a fickó számlájára lehet írni, ezen én nem lepődtem meg. A kényszer nagy úr, vagy bukik az üzlet vagy beveszi a haverját, aki egy dörzsölt üzletember. Megvezette Kandellt? Igen, ez megint csak tovább viszi a sztorit.

“a startup cégnél is már a belépővel elvágta magát”
Pont hogy kiderült, hogy nem vágta el magát. A családnév volt ami miatt bukta az egészet. Itt is jól ki volt domborítva, hogy nem csupa álom egy ilyen névvel élni. Legalábbis ha önálló terveid vannak az életben.

“A rész végén az apja elleni bosszúval is belehúzták a buliba, nehéz elképzelni, hogy bármit is nyerjen belőle.”
Nem nehéz elképzelni. Biztos lesznek bonyodalmak belőle, de remélem jól megfingatják az öreget. Egy önző, zsarnok, akit csak a saját maga által épített birodalom érdekel semmi más az ég világon. Legkevésbé a gyerekei.

Snoopyzit30 - 2018. 08. 11. 20:45

A 9. és a 10. rész is nagyon jó volt, megvettek ezzel a sorozattal kilóra. Kár, hogy ennyire kevesen nézik, pedig szinkronos verzió is elérhető, de persze eredeti nyelven jobb.

Kár, hogy nincs több időm most elemezgetni a részeket.

Eny - 2018. 08. 12. 08:42

@Snoopyzit30 – Kár, h nincs időd elemezgetni az utolsó részeket, mert pont arra vártam, h elolvashassam :P

Snoopyzit30 - 2018. 08. 15. 07:11

@Eny – a jövő héten újranézem és írok róla ide :-)

Eny - 2018. 08. 15. 10:44

@Snoopyzit30- köszi, várom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz