login |

Pilot: Steins;Gate 0 – írta Scat

2018. 06. 05. 18:25 - Írta: vendegblogger

111 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Korábban már írtam a Steins;Gate-ről, aminek a végén megemlítettem, hogy elkészült az utolsó előtti rész újraértelmezése, és várhatóan spinoff lesz belőle. Nos, tavasszal már kezdetét is vette ez a sorozat.

Bár ez itt egy spinoff, ami alapesetben azt jelentené, hogy nem fontos ismerni az eredeti animét hozzá, de most ez nem igaz. Látni kell a Steins;Gate-et, mert egyrészt egy gyöngyszem, másrészt anélkül nehezen érthető, hogy miért is olyan drámai ez a széria.

A tovább mögött folytatom az alapsorozatból származó spoilerekkel, ennek tudatában érdemes csak tovább olvasni.

Tehát a Steins;Gate-ben Okabe ahhoz, hogy megakadályozza az időgép(ek) létrejöttét, meg kellett, hogy mentse Kurisu-t. Azonban ez csak úgy volt lehetséges, ha az első próbálkozáskor kudarcot vall, különben másképpen történnek az események, kvázi megszűntek volna létezni azon három hétnek az eseményei, amiről a sorozat szólt.

Miután nem járt sikerrel, visszautaztak a jelenbe, ahol kapott egy videóüzenetet a jövőbeli énjétől, aki elmagyarázta neki, hogyan lehetséges mégis megmentenie őt. Itt megbicsaklott a főhős, és ki akart szállni, mert már eddigre is rengeteget szenvedett, ám az üzenet és a barátai hatására mégis megpróbálta újra, és sikerrel járt. Ezzel ér véget az alapsorozat.

A spinoff viszont csavart egyet a dolgon, itt miután kudarcot vallott, nem kapja meg a jelenben az üzenetet, illetve a barátai sem sarkallják cselekvésre! Ez pedig azt jelenti, hogy nem kerülték el a világháborút, az időgép tervei nem semmisültek meg, Kurisu pedig halott maradt. Mindezt a Steins;Gate 0, 0. részében tudhatjuk meg, ami egy amolyan összekötő epizód. A tényleges első rész már úgy indít, hogy feltételezi: az alapokat már tudjuk.

Ebben a „világvonalban” Okabe már egyetemre jár, a labortagok egy része nem ismeri egymást, hiszen itt sosem vettek részt a csapat küzdelmében, illetőleg maga a „Jövőbeli szerkentyűk” projekt sem fut már.

Magyarul, haladnak az elkerülhetetlen világháború felé, amiről csak Okabe és Suzuha tud, hiszen ők ott ragadtak a jövőből. Csakhogy a főszereplő igyekszik megszabadulni a múltjától, elfelejteni mindazt, ami oly sok gyötrődést okozott számára. Bár Suzuha folyamatosan próbálja rábeszélni őt arra, hogy még nem késő változtatnia a dolgokon, egyelőre nem sikerül meggyőznie.

Az első rész végén kiderül, hogy egy tudós csoport, egy korábban elhunyt fiatal zseni terveit felhasználva (kitaláljátok, ki lehet az?), létrehozza az első érző M. I.-t. Mindezt úgy érik el, hogy egy valós személy emlékeit tárolják el, miként tovább létezhet majd. Mindenre emlékszik, amit a „kivonás” pillanatáig tudott, a személyisége is ugyanolyan marad, elméletileg.

Nos, gondolom elég nyilvánvaló, hogy mind a feltaláló, mind a kísérleti alany Kurisu volt. Azonban még a halála előtt mentették le őt, így aztán arra sem emlékszik, hogy ismerte Okabét. És mivel az ő egyetemén zajlik ez a kísérlet, úgy alakulnak az események, hogy ő lesz az új tesztelő. Azonban hogyan is magyarázhatná el neki kettejük viszonyát a történtek után? Ráadásul Kurisu ezekre nem is emlékezhet.

A sorozat ezzel a felvetéssel indul, és az első három része alapján is azt kell mondanom, hogy még mindig nem tudom, milyen irányba fognak haladni. Nyilvánvalóan nem lesz vidám történet, hiába sugallnak mást a kezdeti epizódok. Hiszen mi és Okabe is tisztában vagyunk vele, hogy első alkalommal ő ölte meg Kurisu-t, ráadásul szerették is egymást. Így nehéz hátrahagyni a múltat, ha folyamatosan felbukkan. Plusz közben folyamatosan ott van a háttérben, sejtetik is, hogy közeleg a háború.

Ha logikusan gondoljuk végig, akkor mi most azt az Okabét látjuk, aki majd végül elküldi a jövőből az üzenetet. Azonban ez így igen egyszerű és kényelmes megoldás lenne, úgyhogy bízom benne, hogy nem ez fog történni.

Mindemellett kaptunk pár új szereplőt is, de mivel ebben a „világvonalban” másképp alakultak a dolgok, ezért a régieknek is adhatnak más személyiséget. Bár ez az első három rész alapján nem lesz így.

Mivel ez az évad 23 részes lesz, ezért van idő, hogy felépítsék a cselekményt. Az eredeti sorozat is a felétől kezdett igazán komorrá és szívbemarkolóvá válni, szóval még nincs veszve semmi.

Nem ismerem az alapjául szolgáló játékot, illetve sokan nem ismerhetik, ezért kérem, hogy ne spoilerezzetek belőle.

111 hozzászólás Ne habozz!

Hououin Kyouma - 2018. 06. 06. 01:33

Nos, nem szeretnék spoilerezni, így nagyon nem is akarok sokat írni. De egyrészt, ez a sorozat nem spin-off. Én amolyan “midquel”-nek mondanám, ugyanis előzmény is és folytatás is egyben :) majd ha eljutunk a végére, megérted :)

Illetve, van valami, ahol nem értek egyet a leírtakkal, de spoiler nélkül sajnos nem tudom leírni, hogy miért nem.

Üdv,
Egy VN-ismerő :)

winnie - 2018. 06. 06. 05:14

itt lehet spoilerezni, ha arra van igány, de persze jelezni is lehet a spoilert.

TenRai - 2018. 06. 06. 08:32

az egyik legjobb anime, amit valaha láttam…

CrashBoostZoom - 2018. 06. 06. 09:01

Igen, ez valóban nem úgymond egy “spin-off”. Az újraértelmezett rész nem véletlen viseli a 23B jelzőt. B azaz Beta mert a cselekmény azon az idővonalon játszódik (angol fordításban Beta Worldline). Az itteni dolgok majd vissza fognak hatni a már látott cselekményre.

Az viszont igaz, hogy ez valóban nem egy vidám történetnek ígérgezik de a normál Steins;Gate-ben is voltak komoly részek.

Scat - 2018. 06. 12. 03:40

Nyilván, ha véget ér ez a széria, akkor majd megdöbbent a felismerés, hogyan is függ össze a kettő, addig viszont csak találgatni tudok :)

CrashBoostZoom - 2018. 06. 12. 10:13

@Scat Majd meglátjuk. Addig is, El Psy Kongroo

scz - 2018. 06. 20. 12:59

23 részes az évad?
Akkor miért volt, hogy

SPOILER-SPOILER-SPOILER-SPOILER

a tizedik részben, amikor Okabe idővonalat vált teljesen akaratlanul, és láthatóan minden külső cselekmény nélkül, akkor Kurisu mégis elküldi az üzenetet a telefonos időgéppel, hogy Okabe visszatérjen a jelenlegi saját, Beta idővonalra?
Majd megjelenik a Good bye felirat, és más a vége főcím, mint normál esetben. Mintha évadzáró lenne.

SPOILER VÉGE

Scat - 2018. 06. 20. 23:51

@scz

Egyrészt a tizedik részben nem történt idővonal váltás, másrészt a vége főcím sem változott.
Amiről te írsz, nem is teljesen világos, hogy melyik részre gondoltál, mert többet is összemostál.
Emiatt vélaszolni sem tudok azon kívül, hogy holtbiztos, hogy 23 részes lesz.

1×10

Időhúzós epizód volt. Illetve kis fanservice is, ezért nem is igazán tudok mit írni róla. Mondjuk azt egyből gondoltam, hogy a végén Okabe csak azért sem árulja el, honnan ismeri ennyire Kurisu-t.
Kíváncsi vagyok, kihez kerülhetett a laptop.

Hououin Kyouma - 2018. 06. 21. 01:51

@scz

Mert ez volt a rendező elképzelése? :D
Minden sorozatban vannak olyan részek, amelyek megérdemlik, hogy nem a megszokott befejezés van a végén. Ez is ilyen volt. (mivel tulajdonképp tettünk egy kirándulást az előző sorozat világvonalára, ahova

SPOILER
már valószínűleg nem fogunk visszatérni. Azért az ilyen részek megérdemlik a különleges bánásmódot.
SPOLIER VÉGE

És egyébként nem a 10. rész volt, hanem a 8.

És igen, 23 részes.

scz - 2018. 06. 21. 13:56

Nyolcadik volt? Na, basszus, akkor a csehkettőt néztem véletlenül. De legalább a cselekmény valóban megtörtént, és nem csak haluztam.

Scat - 2018. 06. 23. 23:37

1×11

Na, ez a rész egy nagy dolog felvezetésének érződött, hogy aztán a végén pontot tegyenek a bonyodalom végére.
Pedig nagyon vártam arra, hogy a vége felé megváltozik a világvonal. De nem.

Viszont így továbbra is ott van bennem a kérdés, hogy merre tovább? Okabe nem akar tenni már semmit, szóval továbbra is haladunk a vég felé, maximum lassabban a laptop miatt – persze tudjuk, hogy ez “nem igaz”, hiszen a jövőben el kell küldenie magának azt az üzenetet, tök mindegy, mi történik.

Illetve lehet, hogy már minden mögé látni akarok valamit, de Suzuha “anyukája” pont megvágta magát egy késsel, mi? Aha.
De ne legyen igazam, annál jobban meglepődöm :)

Hououin Kyouma - 2018. 06. 25. 13:44

Nagyon érdekes ahogy haladtak a dolgok a 11. részig. Úgy kavargatják a VN Route-jait, hogy még a VN-t olvasók sem tudják biztosra, hogy mi fog következni. Ez nagyon jó húzás lehet. Persze az ilyen kavarásokkal nagyobb az esély is arra, hogy csúnyán elrontják. De a forgatókönyvet ugyanaz írta, aki az első sorozatét is, így bízom abban, hogy most is remek munkát végzett.

Az első sorozatot könnyebb volt adaptálni ilyen szempontból, mert a VN szerkezete ott viszonylag lineáris volt, kisebb mellékvágányokkal közben, amelyek a különböző befejezésekhez vezetnek.
Viszont a Zero VN bonyolultabb, mert alapvetően 2 fő szál van (azaz két fontosabb világvonal, amelyen zajlanak az események) és a két különböző világvonal eseményei hatással vannak a másikra. Az animében sok történést gyúrtak egybe egy route-ba. Viszont egészen a 8. részig úgy tűnt, hogy addig csak az egyik route-ot követik (a VN-t is úgy célszerű kijátszani, hogy előbb azt a route-ot viszi végig az ember, így azt gondoltam, ők is azt adaptálják majd előbb). Aztán a 9. részben, amikor visszatért Okabe a Béta világvonalra, hirtelen átugrottunk a másik route-ra, és egészen a 11. részig azon is voltunk. (amivel a route első felét sikerült is adaptálniuk teljes egészében).

Azonban most jött ki a 12. rész PV-je:
https://www.youtube.com/watch?v=CTXjTC7dPtg

Ez viszont arra enged következtetni, hogy most megint visszaugrunk az eredeti route-ra. Nagyon kíváncsi vagyok mi sül ki ebből az egészből.

scz - 2018. 06. 25. 15:15

“Suzuha “anyukája” pont megvágta magát egy késsel, mi?”

Az amerikai tudósasszony pedig nagyon rejtegette a jobb kezét a takaró alá a repülőn ülve, szóval nem lehet tudni.

Hououin Kyouma - 2018. 06. 27. 23:53

12:

Ez nagyon szép, érzelmes rész volt! :) Viszont szerintem még mindig lassabban haladunk a kelleténél… És VN olvasóként továbbra se vágom, hogy hogyan is akarják a következő részeket megoldani. Spoilerezni nem szeretnék a VN-ből, hogy ott hogy s mint volt, mert simán lehet, hogy itt oda lyukadunk ki jövő héten.
Most már ideje lenne felpörgetni a dolgokat. Mert a végén még kapkodás lesz a vége.

Hououin Kyouma - 2018. 07. 02. 15:01
Hououin Kyouma - 2018. 07. 04. 20:26

13:

Az anime only nézők biztosan élvezni fogják, sajnos nekem nincsenek jó előérzeteim a továbbiakkal kapcsolatban

scz - 2018. 07. 06. 17:05

Nem játszottam/olvastam a visual novelt, ezért csak a sorozat alapján sima ötletelés, de azért lehet ELMÉLKEDŐ SPOILER

Kagari-chan gondolom Kurisu és Okabe gyereke, különben nem hasonlítana rá annyira; Okabe, mint apa pedig adott, mert rajta kívül csak a transzvesztita van, meg Daru.
Mivel árva, ezért a szülők bizony nem élték túl a háborút, és ezért fogadta örökbe Mayuri. Viszont ebben az idővonalban Kurisu ugye alapból halott, szóval az alpha világvonal jövőjéből származnak Suzuhával együtt?

ELMÉLKEDŐ SPOILER VÉGE

Vélemény?

Hououin Kyouma - 2018. 07. 06. 22:49

“Viszont ebben az idővonalban Kurisu ugye alapból halott, szóval az alpha világvonal jövőjéből származnak Suzuhával együtt?”

Itt bukik a dolog, ugyanis ez szembe menne az eredeti sorozatban lefektetett szabályokkal, miszerint ha időgépet/időugrógépet használsz, akkor az adott világvonalon belül utazol az időben, nem váltasz világvonalat. Tehát Suzuha és Kagari nem jöhettek másik világvonalból.
(Illetve ez sem korrekt, mert maga az időutazás és az időugrás is megváltoztatja a világvonalat, csak annyira kis mértékben, hogy sem Okabe Reading Steinere nem aktiválódik, sem pedig a Divergence Number nem változik meg tőle kimutatható mértékben – ugye az csak 6 tizedesjegyig jelzi az elágazási számot. Sajnos ez csak az első VN-ben volt ilyen részletesen elmondva, de ez az oka annak is, hogy miért nincsen egy 3. Okabe, amikor az eredeti sorozatban másodszor megy vissza Kurisut megmenteni)

Tehát időutazni/időugrani csak egy világvonalon belül tudsz.

Így értelemszerűen nem lehet Kagari Okabe és Kurisu gyermeke, hiszen Kurisu 2010-ben meghalt, Kagari pedig csak 2026-ban születik meg.

Kagari amúgy tényleg egy az egyben Kurisunak néz ki, csak nagyobb mellekkel :D

Ha az anime mégis adaptálja azt a részt, amit egyelőre szerintem nem fog (és én rohadtul sajnálnám, mert a kedvencem), akkor majd világos lesz, hogy miért döntöttek úgy a készítők, hogy Kagari hasonló legyen Kurisuhoz. De ez elég komoly spoiler lenne, így nem írnám le.

Hououin Kyouma - 2018. 07. 06. 22:52

Ja egyébként, ne felejtsétek el, hogy a jövő héten nem lesz új rész! 18-án lesz legközelebb sajnos :(

durian - 2018. 07. 08. 18:49

Miért nem lesz?

Hououin Kyouma - 2018. 07. 09. 20:47

Azt sajnos nem tudom

Hououin Kyouma - 2018. 07. 13. 15:24

18-án tér vissza sorozat a második felvonással (a kép enyhén spoileres)

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/37066165_1835482879830972_7274464238985281536_n.png?_nc_cat=0&oh=ca232536ef0f051882f9293d3e53fa6c&oe=5BEA698E

Új endinget is kapunk, amelyet nem más, mint Asami Imai fog énekelni (Kurisu szinkronja). Íme a borítóképe:

http://steinsgate0-anime.com/wp-content/uploads/2018/07/DVD_BAN_s-300×300.jpg

Korábban új openingről is szóltak a pletykák, de ez nem lett megerősítve eddig. Elképzelhetőnek tartok egy olyan opening váltást, amilyen az eredeti sorozat utolsó 2 részében is volt. Tehát ugyanaz a szám, csak most más szöveggel.

Scat - 2018. 07. 13. 20:17

No, pótoltam a 12. és 13. részeket.

Ahhoz képest, hogy a 11.-et úgy sikerült lezárni, hogy nem kiáltott folytatásért, egész jól vitték tovább.

Bevallom, nekem a 12., dal utáni nyomozása tetszett, még ha kicsit népmesés is lett, hogy kitől ered :)

Fenti hsz-re reagálva, a 13. rész, VN-t nem ismerőként, tényleg tetszett :)
Végre kezd elindulni valahová a dolog, persze ezt is ripsz-ropsz elvarrhatják, mint a korábbiakat. Őszintén szólva nekem már nem világosak a világvonalak. Eddig azt hittem, hogy még ugyanazon vagyunk, ahonnan az első rész indult, sőt, még most is így gondolom, csak már kissé bizonytalanul.

Ezt az alapsorozat olyan szépen el tudta különíteni, itt viszont kissé elvesztem.
Gondolok itt a vasúti jelenetre kicsi Okabéval, de már az sem igazán tiszta, hogy ki is mosta át Kagari agyát. Igaz, az épület a flashbackből, meg a romhalmaz a jelenből, tippre ugyanaz.

Bízom benne, hogy a következő részek tisztázzák a világvonalas dolgot.

Amúgy az endinget sajnálni fogom, az animék túlnyomó többségénél áttekerem, de ezt mindig meghallgatom. Talán a Wolf’s Rain volt az egyetlen másik, amiét szintúgy megnéztem.
(bár az anime elég felemás lett)

Hououin Kyouma - 2018. 07. 13. 21:34

“Fenti hsz-re reagálva, a 13. rész, VN-t nem ismerőként, tényleg tetszett :)
Végre kezd elindulni valahová a dolog, persze ezt is ripsz-ropsz elvarrhatják, mint a korábbiakat. Őszintén szólva nekem már nem világosak a világvonalak. Eddig azt hittem, hogy még ugyanazon vagyunk, ahonnan az első rész indult, sőt, még most is így gondolom, csak már kissé bizonytalanul.”

Nem ugyanazon vagyunk. Az 1.129848-ról indultunk az első részben, ugye ezt mutatták is. Aztán először a 3. rész végén változott a világvonal. Nos, az ottani rész kicsit fura volt, ugyanis ugye Okabe pár pillanatig átkerül valamilyen háborús világvonalra (én pontosan tudom, hogy milyen világvonal az, és még az anime is visszatérhet rá – nagyon remélem, hogy így lesz, bár őszintén szólva, szerintem nem…), majd aztán ismét a tetőn találja magát. Itt megjegyezném, hogy a tetőn lévő Okabe nem emlékszik arra, hogy mi volt azon a háborús világvonalon! Hogy ez miért van így, egyelőre nem magyarázom meg, mert akár komoly spoiler is lehet.
Na szóval, visszatérve a tetőre: úgy tűnhet, hogy ez ugyanaz a világvonal, ahol az előbb is voltunk, de aztán elhangzik a kulcsmondat: Okabe nem emlékszik arra, hogy visszahívta Amadeus-Kurisut, hogy bocsánatot kérjen, tehát ez egy másik világvonal kell, hogy legyen. Mivel nem kötötték az orrunkra, ezért a VN-re hagyatkozva azt mondom, hogy ez az 1.064750-es világvonal. Majd halad a történet ezután a 7. részig, amikor Amadeus Kurisu hívása után ismét megváltozik a világvonal, ezúttal egy alfa világvonalra. Az anime ennek a számát se kötötte az orrunkra, így a VN-re hivatkozva, legyen ez a 0.571082-es világvonal. Aztán a 8. részben egy D-Mailt küld Kurisu és Okabe, hogy visszatérhessen a béta világvonalra, és ekkor jutunk az 1.097302-es világvonalra, amit az anime is megmutatott. Azóta is azon vagyunk. Megjegyzem, ilyen számú világvonal a VN-ben nincsen :) Gondolom azért adtak neki új számot, mert az anime egy új történetszálat hozott létre tulajdonképpen azzal, hogy egybegyúrták a VN különböző route-jait.

“Gondolok itt a vasúti jelenetre kicsi Okabéval, de már az sem igazán tiszta, hogy ki is mosta át Kagari agyát. Igaz, az épület a flashbackből, meg a romhalmaz a jelenből, tippre ugyanaz.”

A vasúti jelenet az 2005-ben játszódik, ezt onnan lehet tudni, hogy a jelenet hajaz a Steins;Gate mozifilmben látható 2005-ös jelenetre, nem tudom láttad-e azt a filmet :)
Persze jogosan kérdezhetjük, hogy Okabe miért nem emlékszik arra, hogy találkozott Kagarival, és hogy tőle hallotta a dalt. Hát azért nem, mert Okabe múltbeli emlékei más világvonalról származnak, mivel volt jópár világvonal változás közben :)

Az, hogy ki mosta át Kagari agyát, azt hittem az anime-only nézőknek is egyértelmű lesz :D nézd meg jól azt az öreg professzort a flashbackben, majd nézd meg jól a sorozat openingjét, és vedd észre az észrevehetetlent! :D
Az épület a flashbackből és a romos épület nem gondolnám, hogy ugyanaz, merthogy a flashback az a jövőben játszódik ugyebár (ezután érdemes még flashbacknek hívni? :D). A romhalmaz meg ugye a jelen :) tehát a romhalmazból lesz szerinted az a szép modern laboratórium? Nem hinném :) (ez amúgy anime-original content, úgyhogy ezzel kapcsolatban én is csak találgatok)

Scat - 2018. 07. 14. 20:06

Hát de látod, ez nem stimmel. Az alapsorozatban hiába váltogatta Okabe úgy a világvonalakat, mint én a zoknijaimat, mégis mindenre emlékezett. Például a hetedik részben lévőre is.
De itt meg nem? Hát jó, hogy ezt nem veszem számításba, ha egyszer nem is így volt :D
Mindenesetre, kösz a magyarázatot.

Láttam a filmet, sőt, a jelenet után rá is kerestem youtubeon, hogy abban hogyan is történt (továbbra is baromi szívbemarkoló).
Amit ezzel kapcsolatban állítasz, valamennyire jogos, hiszen világvonal váltáskor nem emlékezett az évekkel azelőtti dolgokra, viszont akkor hogyan van az, hogy az anyja meg igen? Ő nem váltott vonalat?
Arra célzok, hogy az egyik nem emlékezhet a másik nélkül, mert egymástól tanulták. Ha Okabe nem emlékszik a dalra, hogyan énekelhette kiskorában? Ha meg világvonal váltás volt, akkor az anyja miért tudja? Elvégre az ott lévő Okabe nem taníthatta meg neki, ha egyszer nem is rémlik neki.
Maximum, ha az anyjának valami extra Olvasó Steinere van, vagy ilyesmi :)

Kagarira visszatérve, persze, oké, az amerikai prof adja magát, de bízom benne, hogy nem ennyire egyértelmű. (Bár a motivációjában még lehet csavar)

Miért ne szépülhetne meg 20 év múlva az épület? Annyira elrugaszkodott dolog lenne? :)
Egyébként sem egy romhalmaz mint hallhattuk, csak nem régóta ilyen, álca csupán, szóval simán lehet, hogy csak esztétikailag néz ki olyan silányul. De én is csak találgatok.

Hououin Kyouma - 2018. 07. 14. 21:35

“Amit ezzel kapcsolatban állítasz, valamennyire jogos, hiszen világvonal váltáskor nem emlékezett az évekkel azelőtti dolgokra, viszont akkor hogyan van az, hogy az anyja meg igen? Ő nem váltott vonalat?
Arra célzok, hogy az egyik nem emlékezhet a másik nélkül, mert egymástól tanulták. Ha Okabe nem emlékszik a dalra, hogyan énekelhette kiskorában? Ha meg világvonal váltás volt, akkor az anyja miért tudja? Elvégre az ott lévő Okabe nem taníthatta meg neki, ha egyszer nem is rémlik neki.”

Lehet akkor már régen láttad az előző sorozatot, de ott is így volt, mint itt.

Vegyük például onnan azt az esetet, amikor Moeka elküldte a D-Mailjét. Akkor a világvonal megváltozott egy olyanra, ahol csak Okabe találkozott vele, a többi labortag nem! De, Okabe ezt nem tudja, mivel neki az előző világvonalról maradnak meg mindig az emlékei! Ezért rögtön az első kérdése az, hogy hol van Moeka. Amire persze a többiek csak annyit tudnak mondani, hogy “Ki?”, mert ugye az új világvonalon ők nem találkoztak, és Okabe is tanácstalanul néz, mert nem érti, hogy miért nem tudják a többiek. Mivel neki az előző világvonalbeli emléke van meg, ahol bizony a többiek is ismerik Moekát.

Tehát egy világvonal változás úgy működik, hogy akiknek nincsen Reading Steinere, azok emkékei felülíródnak az új világvonal emlékeivel, akiknek viszont van (pl. Okabe), nekik nem íródnak fölül az emlékeik, hanem a korábbi világvonalon szerzett emlékeiket viszik tovább!

Okabe anyjának nincsen Reading Steinere, így őneki csak az aktuális világvonalról vannak emlékei, Okabénak viszont csak az előzőekről, amiken korábban járt.

Okabe azért nem emlékszik a dalra, mert az előző világvonalakon nem ismerte azt, és nem is énekelte. Hogy a jelenlegi világvonalon mi történt a múltban, arról neki fogalma sincs. 2010. július 28-ig (amikor az első sorozatban véletlenül elküldte az első D-Mailt) ő az 1.130426-os világvonalon élt. Az összes 2010 előtti emléke onnan származik, márpedig azon nem ismerte a dalt, és Kagarival sem találkozott 2005-ben.

(Most azt ne keverjük ide, ami az előző sorozatban is ki lett mondva, hogy a többi világvonalról mindenkinek vannak nagyon gyenge, nagyon halovány emlékei, amelyek álmok és látomások formájában nyilvánulnak meg. Így volt ugye lehetséges, hogy Feyris emlékezett a D-Mailjére, ami megváltoztatta Akihabarát, illetve, hogy a lány Lukako is emlékezett arra, hogy a korábbi világvonalakon fiú volt)

“Miért ne szépülhetne meg 20 év múlva az épület? Annyira elrugaszkodott dolog lenne? :)
Egyébként sem egy romhalmaz mint hallhattuk, csak nem régóta ilyen, álca csupán, szóval simán lehet, hogy csak esztétikailag néz ki olyan silányul. De én is csak találgatok.”

Megszépülhet, csak közben letarolja a világot a 3. világháború is, mint azt tudjuk :D
Egyébként a jövőbeli létesítmény hivatalosabb épületnek tűnik, nekem az jött le, hogy Mayuri valamilyen kezelésre járatja Kagarit. Tehát az valószínűleg egy kórház, csak minden bizonnyal mást is csinálnak Kagarival…

scz - 2018. 07. 16. 15:31

“Elképzelhetőnek tartok egy olyan opening váltást, amilyen az eredeti sorozat utolsó 2 részében is volt. Tehát ugyanaz a szám, csak most más szöveggel.”

Ott igazából az eredeti dal különböző versszakait használták, mert az első és utolsó Okaberól szól, a második Mayuriról, ha jól tudom.

Hououin Kyouma - 2018. 07. 16. 15:54

“Ott igazából az eredeti dal különböző versszakait használták”

Igen. Most is ilyesmire számítok

Scat - 2018. 07. 16. 20:25

Régen láttam, konkrétan akkor, amikor a róla szóló ajánlót beküldtem ide :)

Viszont, be kell ismernem, hogy meggyőztél, mert valóban, neki a legeslegelső világvonalról vannak emlékei, hiába változik annyi minden. Jogos.

Már csak ezért a magyarázatért is megérte beküldenem ide a pilot írást.

Hououin Kyouma - 2018. 07. 16. 21:06

@Scat:

Négyszer láttam az eredeti sorozatot, a VN-eket pedig idén játszottam végig, eléggé képben vagyok szerencsére mindennel :D bármilyen kérdés felmerül itt, igyekszem tisztázni, persze ügyelek rá, hogy ne spoilerezzek a mostaniból.

Mondjuk meg kell jegyezzem, a Zero-val kapcsolatban nekem is vannak ködös részletek a VN után is, sajnos az nem olyan jól felépített ilyen szempontból, mint az elődje (amelyben szó szerint minden szájunkba volt rágva, és meg volt magyarázva). A Zero után lehetett egy csomót gondolkodni pár plothole szerűségen… Kíváncsi vagyok az anime adaptáció mit kezd majd ezekkel, mennyit dolgot hagy nyitva, rábízva a képzeletünkre.

Scat - 2018. 07. 17. 01:01

Egyébként érdemes kipróbálni úgy a VN-eket, hogy ismerem az animét, vagy felesleges, mert nem (vagy alig) ad semmi pluszt?

Hououin Kyouma - 2018. 07. 17. 01:29

A Zero-t mindenképp, mert az animében sok minden máshogy lett már most is megoldva. Ugye egy VN-ben te alakítod a történeted a döntéseiddel (bár, nem túl sok helyen tudsz belenyúlni, legalábbis a Zero-ban, az eredeti az más tészta kicsit). Két fő szálat lehet kijátszani, és mindkettő szükséges, hogy a végén a “True Endinget” megkaphasd. Az anime adaptációban ezt a két fő szálat vegyítették, és hoztak belőle létre egyetlen történetszálat (amivel mondjuk szerintem elvették kicsit a VN lényegét, de erről spoiler nélkül nem tudok beszélni). Tehát így lényegében egy új történetet kaptunk, ami már meglévő elemekből épül fel ugyan, de attól még új is. Úgyhogy a Zero VN-t mindenképpen javaslom kijátszani.

Az eredetit akkor javaslom, ha érdekel részletesebben is a téma. Abban ugyanis sokkal jobban ki van fejtve, hogy hogyan működik a sorozatban az időutazás, jobban fel van építve a szabályrendszere is, és korrekten megválaszolta azt a kérdést is, amit az anime sajnos nem: miért nincsen 3 Okabe a végén, amikor másodszor megy vissza Kurisut megmenteni.
Mondjuk nem olyan meglepő, hogy több minden ki van fejtve, elvégre 50 órás játék… az animének 10 órában kellett elmesélnie a dolgokat.
Nekem ilyen téren jelentett pluszt a VN, emellett érdekes volt látni az 5 másik befejezést is, amelyek eltérnek az animében láttottól. És bizony, még az anime ismerőjeként is kellett végigjátszást néznem ahhoz, hogy minden endinget ki tudjak játszani :D (előbb láttam az animét).

Hououin Kyouma - 2018. 07. 17. 13:12

Közben itt van a 14. rész preview-ja:

https://www.youtube.com/watch?v=A8Wcpc93ehc

Sajnos igazolódni látszódnak a balsejtelmeim, hogy nem lesz egy bizonyos történetszál adaptálva. Ennek ellenére kíváncsian várom, mit hoznak ki a dologból.

Hououin Kyouma - 2018. 07. 17. 19:04

Itten pedig az új ending is meghallhatható:

http://mora.jp/package/43000033/A66172/

Hououin Kyouma - 2018. 07. 18. 21:16

14. rész: Korrekt epizód volt. A rendezés és az animáció egyre jobban fejlődik úgy érzem.

Nos VN-ismerőként egyetlen dolgot leszámítva nem okozott meglepetést a rész. Suzuha és Kagari összecsapása történt kicsit másképp, de így is működött. Bár, hogy Kagari miért vette le a sisakját, nem egészen értem…

Okarin és Leskinen beszélgetéséből pedig a lényeget sikerült kihagyni, bár ez betudható annak, hogy esetleg nem akarnak mindent hamar lelőni az anime-only nézőknek.

Az opening kapcsán igazam lett, tényleg a Fatima lett az a második részének szövegével, és új animációval :D
Az új animáció sokkal ötletesebb is volt, mint a korábbi. Mondjuk az egyik snittje egy orbitális spoiler is egyben, de lehet ez csak a VN ismerőknek tűnik fel :D

Az új ending zene is jó, de az animáció hozzá… meh… Nagyon minimalista lett, kissé olyan érzésem van, hogy nem maradt hozzá elég büdzsé…

Hououin Kyouma - 2018. 07. 23. 16:01
Hououin Kyouma - 2018. 07. 25. 20:22

15. rész:

Nos, nem az lett amit vártam, de így is élveztem :D bár picit gyengén kezdett a rész, de egyre jobb és jobb lett, még hogyha kicsit klisés is volt pár helyen :D A VN-ben nagyon sajnáltam Suzuhát azért, amiért egyetlen route-on se jött az össze az, hogy lássa a szüleit együtt. Úgyhogy örülök, hogy meglépték ezt itt :D És jár a taps a Gate of Steinerért is, amit most hallhattunk először a Zero-ban :)

Jó kérdés, hogyan tovább, mert ezzel megint lassítottunk kicsit, és már csak 8 rész maradt, amibe még nagyon sok mindennek kéne beleférnie…

Hououin Kyouma - 2018. 07. 30. 15:16

16. rész reklám:
https://www.youtube.com/watch?v=IqHpaU-iGyA

Várós, remélem nem cseszik el Okabe és Maho legjobb beszélgetését

Hououin Kyouma - 2018. 08. 01. 23:37

16. rész:

EZ IGEN! Tökéletes epizód, tökéletes adaptáció, tökéletes szinkronhangok, tökéletes soundtrack. Kitettek magukért.

Megtörtént hát Mahoék lebukása, és onnantól kezdve szinte tapintható volt a feszültség. Kérem szépen, így kell Steins;Gate-et rendezni! A végére csak belejön az új rendező!

A 12. résztől kezdve amúgy kifogástalan volt a rendezés nekem, de ez az epizód most mindent vitt, mindent überelt, még az eredeti sorozat legjobb részeit is!

Szokás szerint türelmetlenül várom a hétfőt, hogy lássam, merre tovább. Még mindig kérdőjel, hogy hogyan fognak 3 lényegesen különböző endinget eggyé kovácsolni

Hououin Kyouma - 2018. 08. 16. 16:27

17. rész: Egész jó volt, Mayuri szinkronhangja nagyot alakított

18. rész:
Soha nem hittem volna, egy Steins Gate epizódban ekkorát fogok csalódni. Elképesztően f*s rész volt, kezdve a borzasztóan szürreális Kagari jelenettől, ami leginkább a One Punch Man vagy a Mirai Nikki igénytelenségébe illett volna. A zeneválasztás szintén szörnyű volt, mind itt, mind az epizód végén, ahol leginkább sírnunk kellett volna, erre benyomják ezt a vidámabb tónusú zenét, ehelyett:

https://www.youtube.com/watch?v=EO0awwBOUnw

Képesek voltak elcseszni az egyik legjobb részt :(((

Az egyetlen ami tetszett, az Leskinen beszéde, ott a zeneválasztás is rendben volt a Tactics in Confusion-nel

Scat - 2018. 08. 19. 22:24

Visszatértem \o/

Meglepő, hogy úgy tűnik, kettőnkön kívül nem nagyon használják ezt a kibeszélőt. Mindegy, végeztem a The Americans darával, úgyhogy újra van erre is időm :)
Akkor folytassuk, HK (rövidíteném a felhasználóneved, meg eleve félrevezető az anime miatt, hogy mikor, hogyan értem).

1×14

Tetszett a párhuzam, hogy kihagytam egy hónapot, erre az a rész is egy több hónapos ugrással indított. A Kagari harc nem különösebben lepett meg.
Az “új” Endinggel meg csak azt sikerült elérni, hogy már azt sem nézem meg/áttekerem, ha van utána még jelenet.

1×15

Bár a főszál nem haladt, nekem tetszett. Töltelék volt, de abból a szívmelengető fajtából. Szeretem az ilyesmit, mégha az anime néhányszor baromi színpadiasan is adta ezt elő.

1×16

Ez ellenben szívfacsaró epizód volt. Az alapsorozatban is az tetszett az egyik legjobban, hogy Okabe végtelen fájdalmát és bűntudatát milyen hatásosan sikerült ábrázolni. Ahogy itt is felszínre tört ez benne az új “mikró” miatt, lehengerlő volt. Mayushi pedig végre szintet lépett, mindig is zavart, hogy annyira infantilis, hebrencs kislányként ábrázolják. Na jó, néha meg-megvillan, de ennyire mint ebben a részben, egyszer sem.

1×17

Oké, mikor elment a térerő, meghűlt az ereimben a vér. Egyből az alapsorozat jutott eszembe, és az, hogy most valaki meg fog halni. De nem, helyette lecsapott a hadsereg(?), Suzuha meg átment Linda Hamiltonba a Terminátor 2-ből, csak itt szerintem ostoba volt az egész jelenet, ahogy kiugrik az időgépből fegyverestül.
A jövő Daruról egyből az jutott eszembe, hogy az Okarin beöltözve :D
De hát, mindegy is, vagy kiderül vagy nem.

1×18

Leskin már adta magát egy ideje, de ez az indok, hogy csak kísérletezget, meg bizonyít…hű. Valami jobbat vártam. Bár, az őrült tudóshoz való hasonlítás mókás volt, főleg az “eszement nevetéssel” együtt :)

Az, hogy Okabe még ezek után se engedte volna el a lányokat, az meg egy vicc. Miért? Most mrá aztán tényleg tök mindegy, mikor már rég lebuktak és megtámadták őket, plusz Mayushi ugyanúgy állandóan veszélyben lenne. Ez egy ökörség.

A végén meg a cliffhanger… hát, engem meglepne, ha valami csoda folytán nem jutottak volna vissza.
Amúgy a zenében igazad van HK, azt kellett volna használni. Az egyik kedvencem.

Scat - 2018. 08. 19. 22:26

Oh, és az is tetszett, hogy a 17. részben visszatért a dátum számláló. Kár, hogy aztán a következő epizódban el is tűnt.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 20. 02:02

Na, örülök, hogy visszatértél, azért egyedül nem volt izgalmas társalogni :D

A dátumszámláló azért került vissza, mert ugye most kerül vissza a sorozatba az időutazás is.

A 17. részben borzasztóan volt meganimálva az akciójelenet szerintem is :D a képzett katonák csak úgy állnak ott mint a rohamosztagosok :D

Azóta a 18. rész okozta sokkot is feldolgoztam magamban, újra is néztem egyszer, már elviselhetőbb volt. Azért Kagari jelenetével nem sikerült megbarátkoznom… Leskinen beszéde, bár elég elcsépelt (tipikus: a grandiózus főgonosz győzelmi beszéde) volt, elég hangulatosra sikeredett a VN egyik legjobb track-jével karöltve.

Leskinen tervén én is meglepődtem, ugyanis a VN-ben más volt. Ott nem magának akarta az időgépet, hanem a tudást, amivel időgépet lehet építeni, eladni a nagyhatalmaknak, mint valami “atomfegyvert”. Továbbá fontos szerepe lett volna annak a szálnak is, amit ugyan elindított az anime, de valamiért mégis a levegőben hagyott: mégpedig az, hogy Fubukinak (Mayuri egyik barátnője) szintén van Reading Steinere, illetve nemcsak neki, hanem az összes betegnek, akiket az új encephalitis-szal kezelnek (erről pedig tévés híradások mentek a háttérben a szezon első felében)
Azért remélem még kezdenek ezekkel valamit.

A cliffhangerrel kapcsolatban annyit szerintem nyugodtan elmondhatok, hogy nem sikerült az időutazás, mert felrobbant az időgép. Hogy mi történt Mayurival és Suzuhával, az egyelőre még maradjon titok. Mindenesetre, az gondolom feltűnt, hogy nem voltak ott a holttesteik. Ez nem véletlen :)

Mayushii üzenete a végén pedig zavaró lehet, ugyanis sokan abból arra következtettek, hogy sikeresen visszamentek a múktba. De a helyzet az, hogy az üzenet akkor íródott, amikor Mayushii Suzuha felé tartott a laborból (17. részben off screen). Viszont a mobilhálózat rakoncátlankodása miatt, Okabe csak most kapta meg az üzenetet.

Scat - 2018. 08. 20. 03:38

Jaja, egy pillanatig én is meglepődtem Mayushi üzenetén, de aztán beugrott a hálozati hiba.

Kagari nekem nem volt olyan fájdalmas. Mármint a karakter rém idegesítő volt a felbukkanása óta, de azt értékelem, hogy igaz, átment kvázi szuperhősbe, de ebbe egyből bele is halt. Korrekt.

Belátom, hogy egy főgonosznak általában, tényleg jó és rendkívül ravasz indokot nehéz találni. Például a Trónok harca nagyon szövevényes, de az egész csak annyival kezdődött, hogy Kisujj hatalmat akart és megölette Lord Arynt. Vagyis az indoka sablonos, de okosan, aprólékosan vitelezte ki.
Leskin ebből a szempontból annyira nem rossz, mert ez a jövőből súgok a múltba ötletes, csak a karakter nem igazán lett felépítve. Olykor láttuk, de semmi markáns vonása sincs, azon kívül, hogy mindig tukmálta Okabét Mahora.

Most, hogy írod, igen, rémlik Fubuki, de annyira nem felejtették el, pár résszel ezelőtt elájult, talán a 15-ben. Egyébként nem tudom ez miért jó, az egész sorozat egyik lényege szerintem az, hogy csak Okabénak van Olvasó Steinere, ettől különleges, és ettől annyira tragikus az ő sorsa.

Animefan - 2018. 08. 20. 04:36

Én magyaru felirattal nézem az animét, eddig 17 részig fordították le ha minden igaz. Az eredeti széria nekem az egyik kedvenc animém top 5ben van. Amikor megtudtam lesz folytatása már alig vártam. Aztán utána olvastam az ismertetőjének, hogy miről fog szólni még jobban vártam. Az első pár részig nagyon tetszett Okabe mennyire megzuhant . Meg ott volt Amadeus christina. Aztán közepe nagyon unalmassá vált, cselekménymentessé. Most a vége felé mondjuk 16 résztől kezd újra izgalmassá válni. Nem tudom mi lesz a vége nem ismerem a vnt. Vagyis azt gondolom, hogy úgyis elküldi a múltbeli Okabenak a videós üzit csak az oda való utat nem tudom. 17 részig bezárólag számomra ez a széria nem üti meg az elődjét, sőt nem mondanám jónak, rossznak se, hanem teljesen átlagosnak. Ha nem tudnám,hogy steins gate 0 ez, akkor kasszálnám is. Egyszerűen többet ki lehetett volna hozni ebből a storybol. Okaben mindig ugyanaz a ruha van rajta, nem cseréli. Többször járhatna terápiára, alkoholozhatna…stb. Amadeus programtól is többet vártam volna. Egyszerűen több eseményt és konfliktust a storytol. A mellékszereplők totálisan 0 . Csak azért beszélnek és szerepelnek, hogy idő kitöltésre. Lehet a vn ben ez így megállta a helyét, de egy animében nagyon kevés. És nem akcióra gondolok, hogy verekedjenek, hanem olyan jelenetre ami izgalmassá teszi. Gondolok itt Okabe öngyilkosságot kisérelne meg, de vki lebeszélné. Vagy maho próbálná elcsábítani okabet. Na mind1. Én picit laposnak érzem 9.résztől. Az első 4jó volt meg a 8 de ennyi. Kagarit is behozták és semmi se történt. Amnézia majd utána mama majd elrabolták és agymosták. Belőle is többet gondoltam. Okabe pl elkezd felé vonzódni aztán rájön ő még se ö. Kevés benne a feszültség. Kíváncsi vagyok akik csak animét követik eddig hogyvtetszik nekik ez a széria.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 20. 10:28

Az, hogy másoknak is van Reading Steinere, Leskinen terveiben fontos volt. Ugye ő is foglalkozott ezzel, mondta is, hogy sok a dolga a kórházban. A VN-ben szépen kikövetkeztette, hogy Okabénak is van, és hogy Okabénak olyan emlékei vannak az Alpha világvonalakról, amelyek segítségével időgépet lehet készíteni.

Amúgy az, hogy másoknak is van, szerintem reálisabbá teszi a dolgot. Az eredetiben már-már fantasy elemnek tűnt a dolog, még ő maga is “varázsszemnek” nevezte. Ez viszont árnyalja a képet, hogy ez nem egy szupererő, ami csak Okabénak adatott meg. Sőt, tudjuk hogy mindenkinek vannak halvány emlékei a korábbi világvonalakról, szóval milyen mindenkiben meg van ez. Csak vannak emberek, akikben ez erősebb. Szerintem ez tudományosabb, mintha csak Okabénak lenne egy szuperereje

Scat - 2018. 08. 20. 18:00

@Animefan

Bár fordítást nem csinált hozzá az állandó indavideós kolléga, attól függetlenül az anime robog tovább.
Az alapsorozat szerintem is sokkal jobb a Zérónál. Viszont Okabe hétköznapjaira nem lennék kíváncsi, ez nem egy Slice of Life anime. Arra ott van mondjuk a ReLife.

@HK

Áh, akkor ez volt a hiányzó kórházi részlet? :)
De ez is egy jó példa, ezek szerint a VN-ben építgették a karakterét, aki minden aprósággal foglalkozott, hogy elérje a célját, az anime viszont semmit sem sejtetett ebből. Leskin csak elnagyoltan van jelen.

De ha mindenkinek lenne Olvasó Steinere, akkor Okabe helyetteísthető volna. Kellett neki valami markáns, egyedi tulajdonság, ami egy főszereplőhöz illik. Mint Kurisunak az, hogy csak ő segíthetett neki az időgéppel kapcsolatban. Sőt, jobban is értett hozzá.

Amúgy, lehet a VN-ben ezt jobban kezelték, de nekem a Zéróban nagy űrt hagyott maga után az, hogy nincs Kurisu. Hiányzik ebből a sorozatból egy olyan fontos karakter, és egy olyan jól működő kapcsolat, mint amilyen közte és Okabe között volt.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 20. 18:44

@Scat

Pontosan, az volt az a részlet. Arra gondoltam, amikor azt írtam korábban, hogy Okabe és Leskinen beszélgetéséből csak a lényeg maradt ki.

Az anime csak annyit sejtetett, hogy amikor Kagari eltűnt, ugye az emlékképekben mutattak pár dolgot az idős Leskinenből.
A VN-ben viszont, kiemelik, hogy Leskinen foglalkozott egy csomót a betegekkel. Még Okabénak is beszél róla, hogy “érdekes, ezek a betegek arról beszélnek, mintha egy másik világot láttak volna” – vagy valami ilyesmi. Aztán szépen összerakja a dolgokat, és rájön, hogy Okabénak is van ilyenje. És az is kiderül, hogy nem azért akarja ő az asszisztensének őt, mert olyan tehetséges lenne, hanem kell neki a tudás az időgépről, illetve egy olyan személy, aki nyomon követi neki a világvonalak változásait.

Az Olvasó Steinerrel kapcsolatban: halvány emlékei mindenkinek vannak a korábbi világvonalakról. Ez az eredeti sorozatban kiderült már: Feyris emlékszik rá, halványan, hogy volt egy világ, ahol meghalt az apukája. Lukako emlékszik rá, hogy volt egy világ, ahol fiú volt. Mayuri is emlékezett rá, rémálmok formájában, hogy sokféleképpen meghalt. Kurisu is emlékezett rá, hogy megkéselték, szintén álom formájában. Tehát az Olvasó Steiner mindenkiben jelen van.
DE, vannak emberek, akikben ez erősebb. Például Fubuki, illetve a többi beteg. Viszont, ha visszaemlékezel, Fubuki is csak arról beszélt, hogy azt álmodta, hogy Mayuri meghalt, ő pedig a kávézóban dolgozott. Szóval annak ellenére, hogy erősebben emlékezik a többségnél, ő sincs tisztában vele, hogy mi is ez.
És végül van Okabe, akiben a legerősebb ez. Legalábbis, a VN mindig is ezt sugallta, hogy őbenne a legerősebb ez a dolog, ráadásul ő az egyetlen, aki tudatában van annak, hogy mi is ez.

Nos, noha nekem Kurisu a main waifum (xD), én a VN-ből mégse hiányoltam. Maho alapvetően egy Kurisu pótlék, sok mindenben hasonlít rá, de mégis különbözik tőle jópár dologban. A VN-ben szépen ki lett építve a barátsága Okabéval is, de szerintem ebben az anime sem vizsgázott rosszul összességében.

Scat - 2018. 08. 20. 18:56

Az rendben is van, hogy másoknak is vannak emlékképeik, álmaik, deja vu-ik vagy nevezzük bárhogy, más világvonalakról. Viszont ha mindenki olyan pontosan tudná ezt kezelni, mint Okabe, az szerintem ostobaság volna.

Waifu? Sosem olvastam még ezt a kifejezést. Ma is tanultam valamit :)
Adja magát, hogy Mahot egy Kurisu pótléknak szánták, ezt a szánkba is rágják a Mozart-Salieri párhuzammal (ez a narratíva mondjuk piszkosul tetszett), csak hát, nem valami jó még annak sem. Nem baj, hogy nem olyan, mint ő, ne is legyen, nem egy másolat kell. Az csak a gond, hogy szerintem nem kaptunk még csak egy hasonlóan jó karaktert sem, Maho személyében.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 20. 19:34

Van akinek erősebb, van akinek gyengébb. És van Okabe, akinek a legerősebb, és tudja is, hogy mi az.

Amúgy abban nem lennék biztos, hogy Leskinen megmurdelt, a kövi rész simán kezdődhet azzal is, hogy megtámadják a labort és elkapják őket. Ez esetben előkerülhet a Fubuki-szál, viszont akkor az előbb komoly spoilereket lőttem el :D

Maala - 2018. 08. 21. 12:56

Mondjuk azért szép, hogy a filmben a hátrányával is foglalkoznak, nem csak az előnyével a RS-nek.

Külön öröm, hogy az eredeti SG-ben említett “rossz első csók élmény”, ami a filmben Kurisu volt (és amivel a SG-hez kötötte Okabe-t, az SG0-ban meg is mutatják ezt az első élményt Kagarival.

A belső fanboyom már a VN olvasásakor is örömujjongott, de animálva még jobb volt. :-)

Hououin Kyouma - 2018. 08. 21. 13:43

A film nagyon hangulatos, egy fanfilmnek tökéletes, de ellentmond minden létező szabálynak, amit az eredeti sorozat felépített, így kár számításba venni.

Először is, kitalálták ezt az “R” világvonalat, ahova Okabe átkerül, de közben meg a Steins;Gate világvonal is létezik nélküle. A S;G világában nincsenek párhuzamos univerzomok, egyszerre csak egy világvonal létezik, ez az alfája és ómegája az univerzumnak, és ezt kapásból szembeköpi a film :D

Arról nem is beszélve, hogy ha a S;G világvonalról kitörlődik Okabe létezése, úgy, hogy az emberek emlékei módosulnak (pl. Daru azt mondja, hogy ő alapította egyedül a labort), akkor Kurisu hiába utazik vissza az időben, a múltban se kellene hogy Okabe létezzen, mert a módosult világvonalon ő meg sem született.

Ez a probléma még akkor is fenn áll, ha az “R” világvonaltól eltekintünk

Hououin Kyouma - 2018. 08. 21. 15:33

Sajnos, a jövőhéten nem lesz új rész. Így a holnapi 19. rész után 2 hetet kell várni a 20.-ra.

Az okát nem tudom, így ne kérdezze senki

Scat - 2018. 08. 22. 23:32

Végre, elindult egy olyan esemény, amitől a Steins;Gate, Steins;Gate. Legalábbis számomra. Sajnálatos, hogy ez az utolsó öt résznél indult el.

Piszkosul tetszett, hogy újra szembesülhettünk azzal a ténnyel, hogy a dolgokat csak úgy, pikk-pakk nem lehet megváltoztatni. A 11.22.63 első részét juttatta eszembe.

A ending után jövő jelenet pedig tipikusan olyan volt, ami miatt eléggé zavar, hogy csak kettő hét múlva folytatódik.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 23. 04:56

Nos, VN-olvasóként bizony meglepett, hogy másodszor is felrobbant az időgép, ugyanis a VN-ben ez nem így volt!

Erre itt azért volt szükség, hogy Okabe másodszor is ugorjon… Viszont itt jön a csavar, amire szintén nem számítottam. Hogy bizony az ending utáni jelenet erősen arra utal, hogy ezúttal valami nem volt kóser az időugrógéppel, ami semmi jót nem jelent.

De talán ez a dolog fog eljuttatni minket, illetve Okabét ahhoz a fejezethez, amit már elképesztően régóta várok…

Még július 17-én írtam itt, hogy lehet ez nem lesz adaotálva, de most felcsillant a remény.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 23. 12:00

Ja, az egyébként nem olyan meglepő, hogy csak az utolsó 5 résznél kezdődnek el ezek a dolgok. A VN is ilyen. Okabénak kell hogy legyen rá oka, hogy olyasmit csináljon, amit mindennél jobban utál a világon.

A 0 alapvetően nem az időutazást helyezi középpontba, hanem Okabe lelkiállapotát

Scat - 2018. 08. 23. 15:53

Többek közt ezért is tetszik kevésbé az alapnál, mert ott ugye fordítva volt.
Az időutazás(ok) miatt változott a hozzáállása az élethez.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 23. 18:27

Második nézésre feltűnt egy érdekesség.

Másodjára hamarabb készül el az időugrógép, mint először. Ez erre enged következtetni, hogy ezúttal elkapkodták az elkészítését, így már nem csoda, hogy nem működött megfelelően…

Ez nagyon nem jó jel Okabéra nézve…

scz - 2018. 08. 24. 11:24

Vajon mit jelenthet a végefőcím utáni számláló viselkedése?

Hououin Kyouma - 2018. 08. 24. 12:12

Nos, semmi jót :D

Ma felkerült a japán Amazonra a hivatalos OST, track címekkel. Abból az egyik cím elég spoileres volt, és meg is erősítette azt a fentebbi feltételezésem, hogy a VN Promised Rinascimento fejezete következik.

Ez a töréses cucc amúgy anime originál, ilyen nem volt a VN-ben. Valószínűleg valami nem működött frankón a második időugrásnál, ezt akarta szimbolizálni. Remélem a következő részben erre is lesz valami magyarázat.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 05. 21:18

Na visszatért 2 hét után a sorozat, és milyen zseniális résszel! Erre érdemes volt ennyit várni! Tökéletes adaptációja volt a VN eme részének.

És valóban az történt, amire 2 hete számítottam :D

scz - 2018. 09. 06. 11:19

Érdekesre sikerült a rész, de tetszik, hogy a sad scientist ismét mad scientist(-szerűség).
Visszahozták az előző sorozatbeli Okabet, aki nem törődve magával segíteni akar a barátain, ahelyett, hogy belenyugodna a helyzetbe.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 06. 12:42

Ez még mindig nem az igazi Kyouma, de most már tényleg nem kell sokat várni rá :D

scz - 2018. 09. 06. 13:08

Három rész van az évadból, sorozatból, szóval tényleg nem lehet sok hátra.
Viszont egyre inkább úgy érzem, hogy a háború nem lesz elkerülhető. Ahogy az eredeti sorozat egyik befejezése sem volt az a kimondott happy end, hogy hőseink győznek, a rosszak elbuknak, és minden vidámság, így itt sem várok virágesőt.
Azt vettem észre, hogy animek esetén sokkal bátrabban zárnak le történeteket realistán, tehát a főszereplő bukásával. Nem írok címeket, mert spoiler lenne, aztán hátha valaki nézni akarja azokat.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 06. 15:43

“Ahogy az eredeti sorozat egyik befejezése sem volt az a kimondott happy end, hogy hőseink győznek, a rosszak elbuknak, és minden vidámság, így itt sem várok virágesőt.”

Hmm? Az eredeti végén Okabe megmentette Kurisut is és megakadályozta a háborút is.

Ez a sorozat azt egészíti ki, elmeséli, hogy a boldog befejezés annak az Okabénak, akit az első sorozatban láttunk, hogyan sikerülhetett. Nem egy nagy titok, hogy ez az Okabe küldi majd el a videóüzenetet, volt már róla szó itt is.

De megnyugtatok mindenkit, nemcsak ennyi lesz a végén, a Zero története valóban elég keserédesen ér majd véget.

scz - 2018. 09. 06. 22:54

Az eredeti végén Mayurival mi a helyzet? Nem emlékszem.
Elég nyomasztó volt, ahogy elmeséli Okabe, miként látta ezerszer látni a halálát, bármit is tesz.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 07. 17:43

Az eredeti nagy vonalakban így végződik:

Okabe kitörli az első D-Mailjét a SERN adatbázisából, ezzel visszakerülve a Béta vonzómezőbe, ahol Mayuri nem hal meg (mint kiderült mostanra, ez nem teljesen igaz…), Kurisu viszont igen. Feláldozta Kurisut, hogy megmentse Mayurit.

Majd megérkezik Suzuha 2036-ból, hogy elvigye Okabét Kurisu halálának napjára, hogy megmentse őt, mivel az ő időgép-tanulmánya miatt robban ki a 3. világháború.
Visszamennek, Okabe véletlenül megöli Kurisut.
Okabe fel akarja adni, Mayuri felpofozza. Suzuha közli vele, hogy kb egy hónapja kapnia kellett egy rejtélyes üzenetet. (Ezt az üzenetet az eredeti sorozat legelső részében kapja meg, de ugye nem tudja akkor megnézni, így elfeledkezik róla). Megnézi az üzenetet, benne az ő 2025-ös énjével, aki elmagyarázza, hogyan mentse meg Kurisut.
Ezután másodszor is visszamennek Kurisut megmenteni, ezúttal sikerrel jár, a világvonal megváltozik a Steins Gate világvonalra, ahol Kurisu él, Mayuri él, nincs időutazás, és nincs 3. világháború sem (illetve, a 3. világháború nem az időutazás miatt robban ki, azt semmi nem zárja ki, hogy egyszer majd lesz). Happy end.

Ugye a 23ß volt az, ami felvezette a Zero-t. Ebben annyi a módosítás, hogy Mayuri nem pofozza fel Okabét, illetve Okabe az égvilágon semmilyen üzenetet nem kapott, hiszen a Zero_Okabe lesz az, aki majd elküldi azt. Viszont a Zero_Okabe teljesen ugyanazokkal az emlékekkel rendelkezik, mint az eredetiben látott Okabe, teljesen ugyanazt élték át, kivéve, hogy a Zero_Okabe nem kapott üzenetet a jövőből.

Ezért ez az új ajánlott nézési sorrend, ha már teljes mértékben láttad az eredetit:

Eredeti SG 1-22
23ß
SG0 elejétől a végéig
Eredeti SG 23-24

Scat - 2018. 09. 09. 23:12

Na, pótoltam. Azt a leborult!

Baromi klassz kis rész volt, gyakorlatilag minden benne volt, amit szeretek. Szíven ütött Rukako halála, mégha az animében ez nem is egy maradandó dolog. Tudjuk, hogy úgysem hal meg senki végleg, de mégis. Persze, én ezt át is akarom érezni, szóval adja magát :)

A tudományos rész érdekes. Elrabolták, kómában volt, felébredt. Mondhatni, betöltődött a 2011-es Okabe. Na most, szeretném, ha segítenél, HK :D

Jól értem, hogy az a terv, hogy visszaugrik az időben az “elméjével”? Ha jól rakom össze, akkor ott a 48 órás szabály, ergó nem ugorhatna 25 évet agykárosodás nélkül. De! Az ő elméjében nincs nyoma a 25 évnek, tehát a tudata 2011 július hetedikétől nyugodtan mehet 48 órát, mivel nem szorít ki semmiféle évtizedeket az agyából, azaz, nem is sérülhet. Mert ugye a többiek ezért nem mehetnek vissza, illetve, ezért is nem mentek vissza.
Ezt csak akkor magyarázd el nekem, ha a következő részekben nem derül ki, tudom, nem tudhatod, az anime mit vesz át a VN-ből, de bízom az ítélőképességedben.

Persze felmerül a kérdés, hogy hol az időgép? Okabe kvázi “halála” miatt nem volt aki megépítse? Miért nem azt fejezik be? Mondjuk, feltételezem sietniük kell, azt meg időbe telne elkészíteni.

Amúgy mi volt az elején a 65536-ik ülés? Annyiszor megpróbálta már az összes világban? Miért látta azt? “Töltődés” közben “kiesett” az időből?

Nagyon felpörgött a történet a végére, tetszik.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 10. 09:03

Na, akkor sorjában:

Okabe időugrani akar 2011-ben, de a gép nem működik valamiért, nem küldi vissza az emlékeket a múltba. Viszont Okabe emlékadatai digitalizálva lettek ebben a pillanatban, és lementődtek a laborbeli pc-re. Így az utolsó emlék az lesz, hogy éppen az időugrógépet használja.

Telik az idő és 2025-ig, amikor Okabét elrabolják, kínozzák. Mire megtalálják, már leállt az agyműködése, gyakorlatilag “meghalt”. Daru azonban életben tartotta a testét, 2036-ban pedig megtalálta a régi pc-t, amin az emlékadatai vannak, és betöltötte a fejébe az időugrógépes eljárással. Így Okabe felébredt. Tehát annak ellenére, hogy a konvergencia miatt azt hitték, Okabe meg fog halni 2025-ben, mégis él 2036-ban. “Deceive the world” – innen jön Okabénak is az ötlet Kurisu megmentéséhez.

Igen, valóban vissza akar ugrani 2011-be. Hogy hogyan, majd szerintem a következő rész elején fogják megmagyarázni. Megjegyzem, ezen a ponton a VN elkövetett pár logikai bakit, úgyhogy remélem az anime korrigálja ezeket (eddig minden logikai hibáját javította a VN-nek, úgyhogy bizakodom)

Az időgép létezik, ott is van a háttérben amikor Okabe Mahoval beszélget. Az, hogy megépíti Daru, akár Okabe nélkül is, konvergencia. Ahogy az is konvergencia, hogy Suzuha visszautazik vele 2036-ból. Ha most Okabe meglépne vele, akkor Suzuha nem utazhatna vissza. Tehát vagy a Béta vonzómező nem hagyná, hogy Okabe használja, vagy egy új vonzómezőbe kerülnénk.
Esetleg Suzuha és Okabe együtt visszautazhatnának, ezt nem tiltaná semmi, de Okabe a legyengült testével, ami cirka 11 évig csak feküdt, nem sok mindent tudna tenni. Mellesleg ügyelnie kéne rá, hogy ne találkozzon a múltbeli énjével, nehogy problémákat okozzon. Úgyhogy több szempontból is logikusabb időugrani, mintsem fiziksilag is időutazni.

Az elején lévő jelenetet a VN egyfajta lázálomként írta le. Ez az a világ, amelyre Okabe vágyik. Ugyanakkor érzi közben, hogy itt valami nem stimmel (hideg van, élettelen stb…)
Viszont a következő levezetés nekem nagyon tetszik ezzel kapcsolstban:

“About that opening scene…
I think it is supposed to show us Okabe’s digital memories that have been inside the time leap machine for 25 years. It’s a fantasy world imagined by Okabe. This is why it has all the lab members but they still appear fake to him. When he says that his body feels cold as if his bones were made of metal, I think it is supposed to emphasize the fact that his memories are in some lifeless place (the time leap machine). Okabe has been organizing round table meetings all this while and has finally reached the limit (65536th meeting = 2\^16th meeting, which is supposed to be the maximum number that can be stored in a 16-bit computer (note that there is a technical error they overlooked here though)). Finally, we see the clock hand move forward as Okabe wakes up in this future world, showing us that time has finally started moving for him, once again.
This scene reminded me of Black Mirror for some reason…”

Amúgy ez volt az a rész, amiről a sorozat felénél azt gondoltam, hogy nem kerül be az animébe. Végül csak más utat bejárva jutottunk ide. Örülök, hogy nem lett igazam :D

scz - 2018. 09. 11. 11:25

Arra jöttem rá, hogy animet darálni kell. Heti 20 perc kevés :(
Főleg a végkifejlet környékén.

“Az elején lévő jelenetet a VN egyfajta lázálomként írta le. Ez az a világ, amelyre Okabe vágyik.”

A sorozat, amikor kezdődött, éppen egy háború sújtotta övezetben voltunk, Okabet menekítették katonák, aztán fogságba (?) került, ahol kihallgatták, és azon lamentált, hogy hol lehet, változott-e az idővonal. Ezek szerint akkor kapta el a Stratfor?

Hououin Kyouma - 2018. 09. 11. 13:15

Azzal kapcsolatban a sorozat végéig inkább nem mondok semmit. Még bízom abban, hogy lesz több jelentősége is, egyelőre csak látomásként kezeljük csak. Egyébként annyit elárulok, hogy annak semmi köze nincs Okabe elrablásához. Meg még annyit, hogy:

A VN egyik fő route-ján a Stray Sheep fejezet előtt volt egy ilyen látomása Okabénak, éppen egy világvonal változás közepette. Stray Sheep volt a címe az epizódnak is, amelynek elején láttuk ezt az animében.
Viszont a VN másik fő route-ján nemcsak látomásként, hanem valóban megtapasztalja ezt a világvonalat. De mindez 2011-ben történik és semmi köze a 2025-ös elrablásához

scz - 2018. 09. 12. 10:05

Ha 2011-ben történik, azt jelenti, hogy korábban kitör a háború, tehát egy újabb világvonal jön létre?

Hououin Kyouma - 2018. 09. 12. 17:40

Új világvonalnak mindenképp új lenne, de te szerintem a vonzómezőre gondoltál. Ami továbbra is a Béta lenne.

A világháború meg nem törne ki ezzel hamarabb, az anime világvonalán is 2011-ben tört ki, a 19. részben.

Na de úgy döntöttem hogy elmondom mi is az a korábban látott háborús világvonal, mert zéró esélyt látok rá, hogy erre az anime visszatérjen az utolsó 3 részben.

A VN-ben ezt a világvonalat az oroszok kreálták azzal, hogy úgy módosították a múltat, hogy a Szovjetunió nem omlott össze a 90-es évek elején, hanem még 2011-ben is létezik

Hououin Kyouma - 2018. 09. 12. 22:40

A 21. részhez csak ennyi hozzáfűznivalóm van:
https://www.youtube.com/watch?v=tx0fKrf5Wr8

:D

scz - 2018. 09. 13. 08:57

Hát, érdekes volt a legutóbbi rész.
Az őrült tudós visszatért, volt gonosz muhaha, elszántság, El. Psy. Congroo.
De mégis fillernek éreztem.
Pedig nagyon komoly jelentősége van, hogy képes volt visszaugrálni a 2036-os tudattal 25 évet, kéthetes iterációkkal, hogy a végén úgy tűnjön, teljesen hiábavalóan. Pedig ahogy a jövőben, itt is odatette magát minden labor tag, ki így, ki úgy.

Különösen tetszett, amikor megdicséri Mahot a jövőben, hogy Kurisu 48 órájáról kitolta a sávot 336 órára.

Szóval ruszkik: mostmár értem, miért hasonlított a helikopter egy Mi-24 Hind-re.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 13. 11:58

Amúgy durva, hogy úgy keverték meg a dolgokat, hogy a VN olvasóknak is legyen meglepetés. Most sem gondoltam volna, hogy a 3. alkalommal is felrobban az időgép!

Úgyhogy lövésem sincs, mi lesz a következő részben :) Gyanús nekem, hogy Reyes-szel és az oroszokkal is fognak még kezdeni valamit…

Hououin Kyouma - 2018. 09. 13. 12:03

Mármint az oroszokat úgy értem, hogy nem megyünk vissza szovjetes világvonalra, hanem itt, ezzel a ruszki helikopterrel kell kezdeni valamit.

Nem tudom feltűnt-e, de először egy DURPA-féle Apache helikopter robbantotta fel az időgépet (ennek okára mondjuk még nem sikerült rájönnöm)

Másodszorra egy Stratfor-féle Chopper. Leskinen azt gondolhatta, hogy ha felrobbantja az időgépet, Okarin úgyis vissza tud ugrani, és akkor lesz majd egy másik Leskinen, aki megszerezheti később.

Harmadszorra pedig valóban egy orosz Hind lőtte ki a rakétát.

scz - 2018. 09. 13. 12:21

Az Apache-ra emlékszem, a második robbanásra viszont egyáltalán nem.
De ez most kifejezetten feltűnt, hogy milyen tipus, annyira jelentőségteljesen emelkedett fel az épületek közül, és mutatták hosszan profilból.

Reyes a prof.nő? Aki alig szerepelt, mégis várható, hogy jelentősége lesz, főleg amikor takargatta a sérült kezét a repülőn hazafelé, miután összetört Kurisu laptopja a rablás közben.
Ő rajta az elején látszott, hogy Leskinen ellenében lesz.

scz - 2018. 09. 13. 12:24

Ja, és ÁLDÁS, hogy belinkelted a zenét. Alapból nem jutott volna eszembe rákeresni a VN OST-re, csak az anime OP-ED zenéket hallgattam eddig, de ez valami kurva jó. Hülye youtube meg nem ajánlotta fel, hanem játszotta automatikusan a megszokott anime zenéket nekem.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 13. 13:24

Reyest eddig kinyírta Kagari 2-szer (mindkétszer a robbanás előtt), most azonban nem történt vele semmi, csak mutatták, hogy elsétál (ő volt a szemüveges nő)

scz - 2018. 09. 13. 15:21

A szemüveges nő a tömegben, a kordon mögött.
De ő volt, aki megtámadta Mahot és Okabet, hogy megszerezzék a piros laptopot.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 13. 15:42

Igen, ő volt!

Amúgy ez nem egészen az a Re-Awake, ami az animében elhangzott. Az anime verzió picit át lett dolgozva, de az anime OST-ig még várni kell egy hetet.

scz - 2018. 09. 13. 17:29

Gondolom azért nem volt a tetőn meghalni, mert tudta, hogy a ruszkik robbantani fognak. Illetve fentebb is írtad, hogy Reyes és az oroszok – szóval ezek együtt dolgoznak.
Viszont meg kellene halnia, a konvergencia miatt, nem?

Hououin Kyouma - 2018. 09. 13. 17:43

Ilyet én nem írtam, bár a megfogalmazásom tényleg félreérthető volt.

Reyes: DURPA (Amerika) – Egy hivatalos amerikai katonai szervezet

Leskinen: Statfor (-) – Egy nem hivatalos titkosügynökség Amerikában, titkos információk adás-vételével foglalkozik. Nem Amerikát szolgálják.

A ruszkik meg a ruszkik :D

Ha Reyes a ruszkikkal együtt dolgozik, az az anime újdonsága lesz.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 13. 17:45

Sajnos nagy hangsúlyt nem fektetett rá az anime, hogy kidolgozza az ügynökös szálat, hogy ki kivel van.

scz - 2018. 09. 13. 18:09

Na, azért ezt jó, hogy leírtad.
VN még várat magára, de egyre jobban érzem a késztetést, bár akkor az első résszel kezdem úgyis.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 20. 01:28

22. rész:

Egy nagyszerű és érzelmes anime original epizódot kaptunk a finálé előtt, végén az Amadeus letörlésével. Amit már vártam, mert a VN-ben ez is része volt a megoldásnak minden route végén.

Kérdés az, hogy fogják rendesen lezárni az animét a maradék egyetlen részben? Vagy lehet hogy csak a decemberi blu-rayen érkező OVA lesz a lezárása a sorozatnak? Esetleg a jövő heti finálé extra hosszúságú lesz?

Scat - 2018. 09. 20. 01:43

Hát, nem estem hasra a 22-ik résztől sem. A karakterdráma jó, az nagyon működik, lassan olyan lesz, mint az alap sorozatban.

A többiről majd az utolsó rész után fejtegetek, de úgy tűnik, csalódni fogok.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 20. 22:53

@Scat: Ezt sajnálattal hallom :(

Hououin Kyouma - 2018. 09. 25. 14:31

23. rész (finálé) előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=Ks2tdCWaJko

Ezek alapján, csak a decemberi OVA lesz a rendes lezárása a sorozatnak… Inkább így legyen, minthogy egy részben összecsapják.

Viszont az előzetes egy másik problémát is felvetett, de erről majd az epizód után írok csak.

Scat - 2018. 09. 25. 23:04

Decemberi lezárás? Az egy derék húzás lenne. Áh, ez sem tetszik, a sima sorozat bezzeg meg tudta oldani anélkül is. Illetve, úgy kezelete a saját OVA-ját, ahogyan kell, extraként.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 26. 09:34

Igazából csak az epizódcímből következtettem erre (Arc-light of the Point at Infinity – Arc-light of the Sky)

A VN utolsó chapterének címe Milky-Way Crossing volt. Esetleg el tudom képzelni, hogy röviden megkapjuk az MWC legfontosabb részét ebben a részben is, a részleteket majd csak az OVA-ban. Ami még jó is lenne, legalább az OVA ténylegesen adna valamit a sorozathoz, nemcsak a fanservice-ról szólna (mint az eredeti esetében)

Hououin Kyouma - 2018. 09. 27. 11:01

Tévedtem. Befejezték rendesen a sorozatot az utolsó részben :D bővebben majd estefelé írok

Hououin Kyouma - 2018. 09. 27. 18:37

Na szóval, 23. epizód (finálé):

Kicsit sietős lett a vége, de összességében elég jól megoldották. Ugyan egy pár dolgot megkurtítottak, hogy beleférjenek a játékidőbe, az anime hozzá is adott a VN-hez: Láttuk Mayuriék időutazását 2010-be, azt hogy elfogy az üzemanyaguk, és azt, hogy Okabe utánuk megy BC 18000-be.

Ugyanokkor a D-Rine, amire alapozva az Operation Skuldot kitalálta Okabe, úgy tűnhet a semmiből jött, úgyhogy álljon itt egy validnak tűnő teória róla:

https://www.reddit.com/r/steinsgate/comments/9j67w5/explanation_for_sg_0_ending/

Ha valakinek kérdése van, jöhet :D

Elöljáróban 8/10-re értékeltem összességében az animét. Ez még változhat 1-gyel felfele egy újranézéssel, amivel megvárom a Blu-Ray verziót mindenképpen, reménykedve, hogy komolyabban is hozzányúlnak a 18. részhez, nemcsak finomítanak rajta.

scz - 2018. 09. 28. 09:52

Én a végét összecsapottnak éreztem, és nem is teljesen értettem, hogy mi miért történt végül.
De nagyon szép volt, hogy megszólalt a Hacking to the gate.
Volt türelmem, így a 22-23-at egyben néztem meg, és utána elindítottam az eredeti 24-et. Elég érdekes élmény volt a hirtelen váltás.

Hououin Kyouma - 2018. 09. 28. 10:11

@scz: Ha valamit nem értettél, ott a linken a magyarázat rá :) de ha kell, fűzhetek én is hozzá dolgokat

scz - 2018. 09. 28. 12:12

Ami mondjuk furcsa számomra, hogy az időgép nekilódul, és menet közben kifogy az üzemanyag. Miért i.e. 18000-ben landol? Miért nem ott áll meg, ahova éppen eljutott a naftával? Vagy tűnik el a tér-idő kontinuumból?

Hououin Kyouma - 2018. 09. 28. 12:24

Szerintem nem úgy kell elképzelni ezt, hogy lineárisan halad 2010.08.21-től 2011.07.07-ig.
Valahogy inkább úgy képzelem ezt el, hogy amikor elkezd utazni, akkor atkerül egy térbe, ahol “random pörög a dátumszámláló” egészen addig, amíg a Kerr-feketelyuk be nem lövi pontosan, hogy hova is kell landolni. Viszont menet közben kifogyott az üzemanyag, így a számláló egy random helyen állt meg, és oda lökte őket ki.

Amúgy meg dunno, nem tudni hogy működik az időgép, csak annyit, hogy Kerr-féle feketelyukakkal

scz - 2018. 09. 28. 12:40

Ezt mondjuk semelyik animeben nem láttam kifejtve, és a linkelt reddites fórumon sincs említés szintjén sem, nemhogy elmélet a működésre.
Mindegy, van, működik.
Megpróbálom elmagyarázni magamnak a végkifejlet cselekmény-sorozatát, aztán majd javítsatok ki:
1. Béta-vonalról B-Okabe útjára engedi B-Mayuri és B-Suzuha párost, azzal az instrukcióval, hogy “slap some sense into me” (nem pontosan így szólt, és magyarul nem tudok kifejezést).
2. B-Suzuha és B-Mayuri megérkeznek az Alfa-vonalra, ahol B-Mayuri instruálja saját magát telefonon keresztül.
3. B-Suzuha-B-Mayuri balra el, Alfa-vonalon megérkezik a sikertelen A-Suzuha és A-Okabe, A-Mayuri az instrukcióknak megfelelően cselekszik.
4. Továbbra is Alfa-vonalon megérkezik a videó D-Mail a B-Okabétól. “Deceive the world” No, én ezt úgy értelmezem, hogy Kurisunak nem szükségszerű meghalnia, hiszen Béta-vonalról tudjuk, hogy a halálától függetlenül folyik a versengés az időgépért. Illetve teljesen irreleváns, hiszen az időutazás létezik. Ha a jövőben létezik, akkor a múltban is.
5. B-Okabe 2036-ból visszarepül B-Suzuha-Mayuri párosért.
6. A-csapattal mi történt? SG 24, és kész?

Hououin Kyouma - 2018. 09. 28. 13:30

@scz: Szinte teljesen rossz xD Hogy jön ide az Alpha, oda már nem megyünk vissza. Az zavarhatott meg, hogy visszatértünk a pofonhoz, amit láttunk az előző évad végén. De az előző évad vége (a 22. rész végétől) már szintén a Bétában játszódik. A másik hibád, hogy a videó 2025-ből lett elküldve, és Okabe is 2025-ből utazott vissza Mayuriékért.

Na, úgy látszik, muszáj leszek leírni nagy vonalakban…

Szóval, az utolsó világvonalak:

Világvonal 1: Okabe biztosítja, hogy az időgép ne robbanjon fel, Mayuri_2011 és Suzuha_2011 sikeresen visszautazzanak. Ez a 23. rész közepéig történik kb.

Világvonal 2: Mayuri_2011 felhívja telefonon Mayuri_2010-et, utóbbi felpofozza Okarint a visszaérkezése után. Azonban ez nem elég a Steins Gate eléréséhez, és Kurisu megmentéséhez sem. Okabe ugyanúgy feladja, így a 2011-es Okabe Reading Steinere nem aktiválódik, annak ellenére, hogy a világvonal megváltozott (az ő szempontjából semmilyen változás nem történt). Ezen a világvonalon telik az idő tovább 2025-ig, amikor Okabénak végre eljut a tudatáig, hogy a világ megtéveszthető (Darunak sikerült, illetve már neki is, amikor megmentette az időgépet a felrobbanástól). Ezért küld magának 2011-be, pontosan az időgép felrobbanása után egy D-RINE-t, a következő üzenettel: “Deceive the world. Connenct the possibilities. The world can be tricked.” Azért, hogy a múltbeli énjének legyen még 14 éve kitalálni a megoldást. Hiszen ő meg fog 2025-ben halni, ezt tudja, ezért valahogy időt kell nyernie. Ezzel létrejön a Világvonal 3. (Világvonal 2 eseményeit nem mutatta meg az anime, csak kikövetkeztetni lehet). A D-Rine miatt nem aktiválódik a Reading Steiner, hiszen Okabe a következő világvonalon ebben az időben már nincsen jelen. Így ez az Okabe megszűnik létezni gyakorlatilag.

Világvonal 3: Mayuriék már múltban, Okabe 2010-ben felpofozva, Okabe 2011-ben az időgép elindulása után éppen röhög. Ekkor megérkezik a D-Rine a jövőből a telefonjára (“1 new RINE message”). Epic tetőtéri győzelmi beszéd Leskinen előtt. Telik az idő 2025-ig, a D-Rine-nak köszönhetően kitalálja az Operation Skuld-ot, amiről fel is veszik a videót. Azonban még nem küldik el. Okabe útnak indul hogy megmentse Mayurit és Suzuhát.

Világvonal 4: Okabe megtalálja Mayurit és Suzuhát i.e 18000-ban. (valószínűleg vissza is küldi őket a jövőbe, de igazából ez már nem fontos). A lényeg, hogy Okabe nem mehet vissza, majd mindjárt megmagyarázom miért.
2025-ben Okabe utazása után Daruék elküldik 2010-be a videót Okabénak, július 28-ra (eredeti Steins;Gate legelső része: https://imgur.com/a/aut5a8k). Ahogy az látható, nem tudja megnézni, mert titkosítva van. Csak azután tudja megnézni, miután már egyszer elhibázta Kurisu megmentését. Éppen ezért, a videó ÖNMAGÁBAN semmit nem fog változtatni, mert Okabe elfelejti azt az első rész után (csak hangyaversenyt látott a telefonján, és később már nem foglalkozott vele). Ezzel létrejön a Világvonal 5.

Világvonal 5:
Okabe megtalálja Mayurit és Suzuhát i.e 18000-ban.
2010.07.28-án Okabe megkapja a videót.
2010.08.21-én Okabe visszautazik, hogy megmentse Kurisut, de elhibázza.
Megkapja Mayuritól a pofont.
A videó ott van a telefonján, de erről SENKI sem tud, mert az a Suzuha, aki ekkor ott van, nem tud róla (ő még abból a jövőből jött, ahol nem létezett az üzenet)
2025 után: a videó elküldése után tovább telik az idő, elkészül a C204-es időgép, az a Suzuha, akit gyerekként láttunk a Zero utolsó részében felnő 2036-ra. 2036-ból Suzuha visszautazik 2010. augusztus 21-re, pontosan arra az időpontra, ahova a korábbi Suzuha visszautazott (ezzel felülírva a korábbi Suzuhát, aki nem tudott a videóról). Ezzel létrejön a Világvonal 6.

Világvonal 6:
Okabe megtalálja Mayurit és Suzuhát i.e 18000-ban.
2010.07.28-án Okabe megkapja a videót.
2010.08.21-én Okabe visszautazik, hogy megmentse Kurisut, de elhibázza.
Megkapja Mayuritól a pofont.
Suzuha szól neki, hogy a videó már 3 hete ott van a telfonodon, nézd meg. Megnézi. Visszamegy, megmenti Kurisut, Steins Gate is opened. Ennyi

És hogy az Okabe, aki i.e 18000-ba visszament Mayuriékért, miért nem térhet vissza 2036-ba? Mert ha jelen lenne, amikor Suzuha 2036-ból elindul, akkor aktiválódna a Reading Steinere. A világvonal 2036-ban megváltozna a Steins Gate-re. A Reading Steiner miatt pedig Okabe felülírná a Steins Gate-et már 2010-ben elért énjének az emlékeit, okozva ezzel magának egy 26 éves amnéziát (nem lenne semmilyen tudomása arról, hogy a Steins Gate világvonal mi történt 2010 és 2036 között)

Azt hiszem, mindent leírtam

Scat - 2018. 10. 01. 02:07

Hát, csalódtam is. Bár nem azért, amire eredetileg gondoltam.

Úgy véltem, hogy pont az fog történni, amit a fenti cikkben is írtam, hogy az egész sorozatot arra húzták fel, hogyan küldi el az üzenetet. Alapvetően ezzel nem lett volna baj, csak hát szarul csinálták meg.

Viszont, amiért valóban csalódtam az az, hogy a végére zavaros és követhetetlen lett az egész. Annyi minden történik, hogy komolyan, a feléről fingom sincs, hogy miért. Ez azért bosszantó, mert az alap sorozatnak hiába ugyanez a témája, hiába az időutazás köré épül, teljesen érthető, és ami a legfőbb, élvezhető volt úgy is, hogy nem ástam le magam a reddit bugyraiba és nem játszottam egy pillanatot sem a VN-nel.
Őszintén, HK, értetted volna az egész zérót, ha nem játszottál volna a VN-nel? Értette volna bárki is?

A sima sorozatba nem vitték bele a “párhuzamos világvonalakat”. Mindig ugyanazt az Okabét láttuk, aki egy világvonalon létezett, hiába volt emléke többről is, ezért követhető volt a cselekmény. (nem érdekelnek a másik által küldött videók, mert az csak a felvétel erejéig vonódott bele a történetbe) Hiába volt tucatnyi világvonal, akkor is csak egyet kellett figyelni. Erre a Zéró bedob egy csomót. Összevissza. Okabéból is van több fajta, nem is él, aztán kómában van, aztán kitörlődött, aztán a végén meg isten lett? Mi van?

Nem vagyok tárgyilagos, mert dühös vagyok a szériára. Komolyan felháborított. Főleg azért, mert a karakterdráma, amit korábban is kiemeltem, piszok jó lett. Az utolsó rész alatt is elfátyolosodott a tekintetem.
Kár, hogy ezt így pofán köpték a végén. Áhh…

Azért majd egyszer még megnézem egyben az utolsó 3 részt, hátha darálva logikusabb, de így, hetiben pocsék volt.

Évadzáró cikket majd a hétvégén írok hozzá.

Hououin Kyouma - 2018. 10. 01. 10:01

“Őszintén, HK, értetted volna az egész zérót, ha nem játszottál volna a VN-nel? Értette volna bárki is?”

Az utolsó részéig valószínűleg igen. Szerintem addig semmi különleges nem történt, már ami a világvonalasdit, időutazósdit illeti. Ami az utolsó részt illeti, nekem is el kellett gondolkodnom. Ezen a téren a VN se jobb, nem rág úgy a szádba mindent, ahogy az eredeti. Az anime megválaszolt olyan kérdéseket amiket az nem, a válaszom végén ezzel kapcsolatban mondok majd egy érdekeset.

“A sima sorozatba nem vitték bele a “párhuzamos világvonalakat”.”

Itt sem. A szabályok szerint egy adott időben csak egyetlen világvonal létezik egyszerre. Ezt nem sértette meg az anime (ellentétben mondjuk a mozifilmmel)
Okabéből itt is csak egyet követünk az elejétől egészen az utolsó részig (de bizonyos szemszögből nézve, utána is ugyanezt követjük).
Az utolsó részben egészen az időgép elmeneküléséig követjük azt az Okabét, akit elkezdtünk az elején. A többi kitalálásához pontosan kell ismerni az univerzum szabályait.
Amit kihagyott az anime:
Az időgép elmenekülése után Okabe Reading Steinere nem aktiválódik, mert hiába küldte vissza Mayurit, a pofonja önmagában nem elég ahhoz, hogy ne adja fel Kurisu leszúrása után az életét, így ez nem változtat semmit a múlton. Így az időgép elmenekülése után mintha mi sem történt volna, Okabe éli tovább az életét, keresve a megoldást a Steins Gate-hez, Valószínűleg 2025-ig (ugye ő abban az évben meghal a konvergencia miatt). A végső megoldásra nem jön rá, de arra igen, hogy a világ megtéveszthető (Darunak sikerült, illetve már neki is sikerült, amikor az időgép múltba utazását biztosította). Viszont, ő mindjárt meghal, így a múltba küldi ezt a tudást egy D-RINE-nal: “Deceive the world, connect the possibilities, the world can be tricked”. Ezt pontosan az időgép elmenekülése utáni pillanatra küldi.

A D-RINE értelemszerűen új világvonalat hoz létre (mint minden más múltba küldött üzenet, vagy bármiféle időutazás), méghozzá azt, amelyiket az anime is követ az időgép elmenekülése után. A Reading Steiner miatt az Okabe, aki 2025-ből a D-RINE-t küldte, felül kellene, hogy írja az új világvonalon lévő 2025-ös Okabét (mint ahogy az az eredeti sorozatban is működött). Viszont, mint az kiderült, az új világvonalon lévő Okabe ekkorra már eltűnt 2025-ből az időgéppel, hogy Mayuriék után menjen. Így a régi Okabénak nincsen mit felülírni, egész egyszerűen megszűnik létezni a világvonallal együtt (a múlt megváltoztatása új világvonalat hoz létre és megszünteti az előzőt).

Az anime pedig folytatódik onnan, hogy az imént említett D-RINE megérkezik (1 new RINE message), és követi Okabét egészen a végéig (videó elkészítése, eltűnés a múltba).

Nincs itt semmiféle párhuzamos világvonal. Ennek a kilogikázásához a VN-t sem kell ismerni. Csak a szabályokat kell ismerni pontosan és világosan.

Na és az érdekesség: az anime valójában nem adaptálta a VN-t, hanem kiegészítette azt. A VN volt számtalan kihagyott világvonal a true end előtt, ezekből mutatott meg jópárat az anime. Persze a VN legtöbb jelenetét ezekre az új világvonalakra is belecsempészték.
Olvastam, hogy Chiyomaru Shikura (a VN-ek fő készítője, a Steins;Gate atyja) a Zéró anime elkészítésében sokkal inkább részt vett, mint a sima anime készítésében. Szerintem az ő tudatos döntése volt az, hogy az anime inkább kiegészítés legyen, mintsem adaptáció. Hogy miért? Mert manapság így működik a videojáték-ipar: ha a teljes képet ismerni akarod, vedd meg a DLC-ket. Lefordítva ezt a jelenlegi helyzetre: ha ismerni akarod a teljes képet, vedd meg a játékot!
Persze én nem védem ezt a hozzáállást, de nem újkeletű dolog ez.

Amúgy 8/10-et adtam erre az animére, majd később részletes értékelést írok én is.

De még egy mondat a végére, ami elég meglepő lehet neked: az anime sokkal inkább megáll a saját lábán, mint a VN.

scz - 2018. 10. 01. 16:19

Azért megnyugodtam, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki kuszának érezte a végét.
Viszont elgondolkoztam: ha a 0 elején Kurisu halott, mert Okabe nem menti meg, akkor az eredeti sorozat is a Béta-vonalon kezdődött, hiszen Kurisu meghal a legelején.
És onnantól végig Alfa-vonalon haladunk, élő Kurisu-val, folyton meghaló Mayurival, aztán az eredeti vidám végén jutunk el a Steins Gate vonalra, ahol mindkettő lány életben marad.

Hououin Kyouma - 2018. 10. 01. 17:21

“Viszont elgondolkoztam: ha a 0 elején Kurisu halott, mert Okabe nem menti meg, akkor az eredeti sorozat is a Béta-vonalon kezdődött, hiszen Kurisu meghal a legelején.”

Igen. Ez mondjuk elég nyilvánvaló volt az eredetiből, ki is van mondva (“VISSZA KELL TÉRNED a Béta Vonzómezőbe, hogy megmentsd Mayurit”)

scz - 2018. 10. 03. 09:06

Hát, nem emlékszem minden mondatra.

Hououin Kyouma - 2018. 10. 14. 12:48

Na, lesz majd valamikor évadzáró cikk? :) Én már megírtam az értékelésem rég (8/10-et adtam rá), de ide nem akartam beírni, inkább a zárócikk alá :)

scz - 2018. 10. 15. 11:00

Engem érdekelne, illeszd kommentbe, max. kiemelik külön posztnak.
Illetve lesz még OVA decemberben, ha jól vettem ki a fenti kommentfolyamból.

winnie - 2018. 10. 15. 11:04

passz, nem tudom, hogy scat tervez-e, de kommentből szívesen kiemeljük, ha okés kritikának.

Hououin Kyouma - 2018. 10. 15. 11:55

AnimeAddicts-on írtam a fórumba, itt elolvasható, de ne számítsatok professzionális kritikára:

https://animeaddicts.hu/forum.php?viewtopic.41.52565.1#p1773402

A fórum regisztráció nélkül is olvasható.

Hououin Kyouma - 2018. 10. 15. 11:56

Ja, ott Sheev Palpatine néven vagyok fenn.

Scat - 2018. 10. 16. 18:01

Tervben van, de nem szépítek, csúszom vele. Winnie, ha ezt olvasod, egyezzünk meg abban, hogyha péntekig nem küldök be semmit, akkor emeld kommentből :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz