login |

For The People: vége az 1. évadnak

2018. 06. 06. 14:55 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

– This algorithm Barish wants to use is so far from objective I can’t even find a word to describe it.
– Subjective?

Az évad legjobb országos újonca? Nem biztos, hogy a For The People, de közel áll hozzá.

Általában könnyen meg tudom válaszolni ezt a kérdést, mert legtöbbször kábé 5 országos újonc marad meg nézősnek, de idén elég jó lehetett a felhozatal, mert talán 10 friss széria vetette meg nálam magát a nézősök között. És csak azért nem szavazok (még) nyugodt szívvel erre a jogi sorozatra, mert egyrészt a 7,5/10-es kezdőrészek után leheletnyit visszaesett, másrészt pedig a hasonlóan jól induló Good Girls szezonjának a fele még hátra van, a Life Sentence-nek meg csak a pilotja volt meg a napokban, de az nagyon bejött.

Alapból nem nagyon tudnék sok mindent írni a For The People-ről konkrétumok nélkül, hiszen egy epizodikus jogi sorozatról van szó (minimális szappannal, sőt!), amiben erősen karakterizálnak (de javarészt ügyeken belül), szinte minden azon múlik, hogy a 3 fiatal kirendelt védőt és a 3 fiatal ügyészt, illetve a szereplők dinamikáját mennyire találjuk érdekesnek.

– I picked you for this case because you are stone cold.
– I do have feelings.
– They’re in the way.

Engem a figurák zöme már a pilottal megnyert, elég jól megrajzolták őket, így az már csak a hab volt a tortán, hogy a jogi esetek nagy része is működött. Oké, nem úgy, mint a How To Get Away with Murder első szezonjában, szóval nem minden eset volt agyafúrt és csavaros, viszont jó apropóként szolgáltak az egyrészt pro és kontra érvelésekre, másrészt pedig a karakterek verbális összecsapásaihoz, illetve egyéb interakcióihoz.

A pilotban egyébként nagyon látványosan egymás ellen eresztették az ügyvédeket és ügyészeket, és az volt a látszat, hogy a részenkénti 3 ügyben mindig ez lesz a felállás, de szó sem volt ilyesmiről, sőt, a folytatásban talán kevesebb volt a konkrét párbaj a kiemelt szereplők között, pedig az mindenképp hozott volna az ügyek kapcsán némi kiszámíthatatlanságot, legalábbis a “győztes” személyét illetően.

– Do you watch law shows on TV?
– No.
– You’re not missing a whole lot. They always have defense lawyers struggling with how they can defend their horrible clients. Do you know how often I ever feel that struggle?
– Never.
– Not ever. It’s a total fiction about who we are and the work we do and the way we approach this job.

Így, hogy többször random ügyészek vagy ügyvédek ellen vonultak a szereplők, szinte mindig hozták az ügyeiket, ami persze csak olyan szempontból volt sajnálatos, hogy így oda lett a bizonytalanság, de a hangsúly a sorozatban nem is ezen volt, hanem inkább mindkét oldal érveinek megismerésén, a tárgyalótermin csatározásokon, illetve annak bemutatásán, hogy a hol idealista (azt szeretni szoktam!), hol pedig kíméletlen jogászok hogy készülnek a perekre, illetve, hogyan élik meg azokat. Illetve, hogy milyen jövőképük lehet.

Emellett elég jól megismerjük az Anyabíróságot (Mother Court), amit eddig sorozatban nem nagyon mutattak be. Ez szerintem kifejezetten érdekes szelete az igazságszolgáltatási struktúrának, mint azok a nüanszok is a kint jogrendszerről, amiket megismerhettünk (pl. az algoritmusos ítélkezés), plusz az is elég látványos volt, hogy egyes eseteket való életbeli furcsaságokra alapoztak.

A kiemelt szereplők mellett a mellékalakok (a jogászok anyuja és apuja, a bíró és a bírósági segítő, akinek biztos van hivatalos beosztása) is megkapták a saját sztorijaikat, amik nem nagyon lógtak ki a sorozatból, de érezhetően, nem ők a húzószereplők, cserébe a veteránok jól aládolgoznak a fiataloknak, akik között egyébként tényleg nem tudnék főszereplőt megnevezni, mert még Britt Robertson karaktere sincs sokszor előtérben. (Bár Jay eléggé hátul van.)

A For The People a Scandal-höz hasonlóan pörgős párbeszédekkel és sok dumával operál, az ember olykor csap kapkodja a fejét, de az ilyeneket mindig is élveztem, ráadásul még egy unalmasabb részt is simán dinamikussá tesznek az efféle párbeszédek. Az is pozitív volt, hogy olykor visszautaltak korábbi esetekre, a legjobb epizód pedig talán az 1×08 volt, ahol rész közben kvázi oldalt cseréltek az ügyvédek és ügyészek, ami elég tanulságosra sikeredett.

Az évad előrehaladtával kicsit szürkébb lett ugyan a For The People, nem maradt meg konstansan a 7,5-es szint, de a legtöbb rész simán hozta a “tuti nézős”-kategóriát. Amikor kellett, akkor (kiszámíthatóan) drámai volt, amikor kellett, akkor pedig vicces (meg feelgood!), és a Kate Littlejohn-t alakító Susannah Flood minden pillanata aranya és szörnyen élvezetes volt, bárkivel került egy légtérbe egy dialóg erejéig.

A sorozatnak Shonda Rhimes csak az executive producere, lévén az ő cége a produkciós iroda, de ettől még nagyon kellemes meglepetés volt, hogy elég minimálisan folytak bele a fiatal jogászok magánéletébe, a szerelmi élet pedig végképp minimális volt (kettejük között a pilotban volt romantikus kapcsolat, de az akkor meg is szakadt azonnal), és a szerelmi háromszög is csak egy kis időre tűnt fel az évadzáróban – nyilván lesz ez még így sem, nem véletlen, hogy az 1×10 szégyentelenül szappanos promót kapott, a rész pedig három páros vad szeretkezésével indított, bár okkal és stílusosan.

You are worthy.

Mindegy, az 1. évadot már senki sem veheti el tőlem. Az a Scandal esetében is az all time kedvencek között van, utána a 2×02-vel pedig kaszáltam is azt a sorozatot. Hátha a For The People-t nem kell kidobnom rögtön ősszel. Az esély ugyanis simán megvan rá, hogy elviszik “rossz” irányba, mert azt gondolják, hogy a gyenge nézettségen változtatásokkal javítani lehet.

3 hozzászólás Ne habozz!

Csigusz - 2018. 06. 07. 09:43

Nem terveztem nézni – meg a műfaja alapján nem is az én világom – de az a második kép Susannah Flood-ról… Azóta bánkódom is miatta, hogy nem nézem :D

kisanna - 2018. 06. 07. 11:51

néztem belőle 1-2 részt, tetszett, de aztán annyira unalmas lett, hogy nem bírtam tovább.

Piros11 - 2018. 06. 07. 14:00

Nagyon sajnálom,hogy nincs hozzá felirat,sokkal kevesebb emberhez jut el mint kéne,egyébként én is jó ideig vártam rá,de már annyira érdekelt,hogy ez lett az első sorozatom amit full angolul néztem.
És abszolút megérte,engem az elejétől a végéig lekötött és imádtam minden percét,2 nap alatt le is daráltam.
A kiszámíthatóságnak lehet jobb lett volna ha többször mentek volna egymás ellen,de picit erőltetett lett volna szerintem.
A karakterek teljesen rendben vannak,a mentorok kapcsolata is érdekes volt.
Az 1×08 mellett én azért még az 1×05-ös bírós epizódot is kiemelném.
Remélem azért a nézettséggel valami csoda történik,és kaphatunk 3. évadot,bár én már azt is csodálom,hogy most megkapta a berendelést.
ui.:Hol tudok magamnak venni egy Kate Littlejohnt? De most komolyan nekem kell egy,eddig abszolút nem ismertem Susannaht,de remélem még sokat látom viszont.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz