login |

The Americans: vége a 6. évadnak. Es a sorozatnak is. – írta Mom

2018. 06. 06. 21:25 - Írta: vendegblogger

51 hozzászólás | kategória: kritika,

Lehet, hogy sokan fogják másképp gondolni, de ki kell mondanom: nem vagyok elégedett! Sok szempontból nem vagyok az! Igazából csak egyetlen pozitívumot tudnék kiemelni a zárásból, ez pedig a hangulat.

A befejezés hamisítatlan The Americans volt: a sok elhúzódó néma jelenettel, az aláfestő zenékkel, a súlyos döntések és az ügynöklét által kiváltott folyamatos nyomás és feszültség itt is megjelent, és szépen hozta a rá kiosztott szerepet. Na de a többi? Hát, azokról a tovább mögött spoileresen folytatom.

Azt hittétek, itt lesz valami, ugye? Hát nem! Érzelmi szinten működött a befejezés, de az elegáns lezárás közben gyakorlatilag elfeledkeztek arról, vagy csak figyelmen kívül hagyták, hogy a nézőkben bőven maradtak nyitott kérdések, amikre szeretnének választ kapni. Vagy legalább sejtetést, iránymutatást.

Kezdem azzal, amit tudunk. Stan mindenre rájött, mégis hagyta őket elmenni. Elizabeth és Philip kijutottak az országból, Paige féltávról visszafordult, Henrynek jobb, ha marad, ahol van, mert úgysem vennék hasznát az óhazában. Azt hiszem, semmit nem hagytam ki a felsorolásból. Ja, de, Oleg még mindig az FBI börtönében van, ha esetleg keresnétek.

És hogy mit nem tudunk? Mi lett Marthával? Philip másik fiával? Oleg hátramaradt családjával? A csúcstalálkozóval és a Gorbacsov elleni szervezkedéssel? (Oké, ehhez elővehetnék egy töri könyvet, na de ezzel az erővel az egész sorozat minden konfliktusánál elég lett volna, ha előveszem és nekik semmit nem kell elmesélni) És Tuannal, akiről azt hittem, még viszontlátjuk?

Hogy fog Paige tovább élni identitás, szülők és a KGB nélkül? Mi lesz az utazási irodával, a házzal, Henryvel? Ki fog ezek után Stannel squash-olni?

Mi a fene volt az az álom a repülőn és hogy jött ide? Minekután Elizabeth a KGB ellen fordult és még az egyik ügynöküket is lelőtte, ki fog rájuk vigyázni otthon a saját szervezetük önkényével szemben? Mi a fenét fognak ott csinálni? Hány éves a kapitány?

Stan új felesége szintén orosz kém? (Ez mondjuk egy nyitva hagyott kérdésnek jó és sejtelmes lett volna, de sajnos csak beállt a sor legvégére)

Mindig fejtörést okoz számomra, amikor egy sorozat készítői tudnak a lezárásról és mégis kapkodva varrják el a szálakat, vagy mint esetünkben: sehogy. Ez kérem tiszta vágás volt, itt nincs helye happy vagy unhappy endnek, sem magyarázkodásnak, sem húsz év múlva flashforwardoknak. Egy darabig forgatták, aztán meg már nem.

Még csak azt sem mondhatnám, hogy a többit majd odaképzeljük, mert semmihez nem lehet kötni, nincs mibe kapaszkodni, innen nagyjából minden szereplőnek kismillió forgatókönyvet lehetne írni. Oroszországban elítélik őket, vagy kitüntetik, dolgozni fognak, vagy végkielégítésből járnak majd pszichiáterhez, hol fognak élni, együtt maradnak, lesznek még gyerekeik, találkoznak még valaha Paige-dzsel és Henryvel? Stan marad az FBI-nál egy ilyen fiaskó után, kiderül valaha, hogy ő engedte őket meglépni, mi a lesz a feleségével?

Oleg a börtönben fog megrohadni, a felesége meg otthon megbolondulni? Eljut végül Elizabeth üzenete a megfelelő emberekhez? A gyerekek hol fognak lakni, hogy fogják feldolgozni, milyen élet vár rájuk ezek után, van egyáltalán kilátásuk tisztességes jövőre, vagy egyszer csak ők is Oroszországban találják magukat? És még sorolhatnám.

Jó, bevallom, nem vagyok a nyitott végek lelkes rajongója, szerintem az író dolga megmondani, mi a vége a történetnek és nem (csak) az olvasóé, hogy elképzelje. Ezzel sokan nem értenek egyet, mert szeretik a fantáziájukat megmozgatni, de akkor ennek a történetnek szerintetek mi lett a konkrét vége, kihatása a karakterek jövőjére?

Természetesen az évad során több dolog is történt, a teljesség igénye nélkül írok néhányról, csak úgy nagy vonalakban, mert nem volt hozzá kibeszélő. Talán a leglényegesebb momentum, hogy Philip visszavonult kémként már csak az utazási irodát vezeti, de Oleget elküldik hozzá Oroszhonból, mert Gorbacsov ellen szervezkednek a KGB-nél és megtudják, hogy ebben Elizabeth kulcsszerepet játszik. Elizabeth sokáig mutatja a megszokott elvakult rajongását az anyaföldért, de a végére belátja, hogy Philipnek igaza volt, és szembe áll gyakorlatilag mindennel, amiért egy fél életet dolgozott.

Ezen kívül az biznisz nem hasít, így Henry taníttatására nem nagyon futja már, de ez a végére mindegy lesz, hiszen orosz kémek gyermekeként valószínűleg amúgy sem fogadnák tárt karokkal az Ivy League-ben.

Paige gyakorló kémkölyök, aki kezd megismerkedni a kémlét árnyoldalaival, és számomra az ő eredeti motivációja is tök hiteltelen volt, szóval mégis hogy lehet valaki ilyen. Hagyjuk is, ismerkedik az orosz hagyományokkal egy évadon keresztül, majd az utolsó előtti pillanatban rájön, hogy inkább lesz szökevény, mint orosz állampolgár. Ja, meg nem hagyhatja itt Henry-t egyedül, legalábbis azt hiszem, mert szó nélkül szállt le a vonatról. A jelenet amúgy a szülők reakciója miatt jól sikerült, de a legitim okot még keresem.

Szintén érzelmes pillanat volt, amikor elásták a személyazonosítóikat, meg a jegygyűrűiket, és felvették azokat, amivel az (utóbb őket eláruló) ortodox pap összeadta őket pár évaddal ezelőtt.

Kiemelnék még pár jelenetet a hatodik évadból: amikor Philip elment segíteni Elizabeth-nek Chicagóba, mikor Page-dzsel verekedtek, mikor elárulta Elizabeth-nek, hogy megkeresték őt és róla akartak információkat, az orosz pár lemészárlása és utána a kisfiú. Idén még a beépülős munka is kifejezetten érzelmesre sikerült a halálos beteg nővel.

Az évad egyébként hozta az elvárt és megszokott magas minőséget, sok érzelmes pillanatot szállított, fenntartotta a feszültséget és az érdeklődésemet, tényleg kíváncsian vártam, mi lesz a végkifejlet. Sőt egyenesen fel voltam készülve, hogy felzaklatnak majd érzelmileg. De nem erre gondoltam! Sokkal inkább élet-halál súlyú döntési helyzetekre és csavarokra, érzelmes vallomásokra, „x years later” feliratra.

Így sajnos keserű szájízzel veszek búcsút az egyébként általam nagyra becsült sorozattól. До свидания! (Dá szvidányijá!)

51 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2018. 06. 06. 21:50

Egyetértek, nem vagyok elégedett én sem. Nem is a nyitott kérdések miatt amik lezáratlanok. Inkább azért mert túl gyorsan kapkodva akarták lezárni az évadot.

Tulajdonképpen csak az évad felétől kezdődött a sorozat végjátéka, pedig (ahogy írtad) már tudni lehetett hogy ez az utolsó.

Előkészítetlenül indult be Stan gyanakvása, Paige beszervezése. Philiph terjeszkedése és csődje. Elisabeth lelki megtörődése a rajzolással. Szerintem ő ezzel kezdte elveszíteni kemény kegyetlenségét, mert eleinte minden részben megölt minimum egy embert.

A rövidebb végjáték miatt kapott alig szerepet Oleg is, és Paige is, több epizódban nem is szerepeltek.

Nekem Paige beszervezése nem volt hiteltelen. Egy rajongó, valami jobb világot kereső fiatalt könnyű rávenni. Neki még, a keresztény segítő mozgalmak, és a Világbéke érdekében kémkedés tulajdonképpen ugyanazon két különböző út ugyanazon célért. Utóbbihoz adjuk hozzá a hazafias hősies agymosást amit Elizabeth, és a hiányzó pót-nagymama Claudia tartott neki nőszemináriumként.

Ami a végét illeti, bizony nem erre számítottam a több évadon át felépített karakterek alapján. Annyira nem vagyok csalódott mint a LOST lezárásakor (azt nem lehet alulmúlni) de családi drámára, tragédiára sokkal inkább vártam.

Alain Prosztó - 2018. 06. 06. 21:50

Szerintem nem kapkodás volt ez, hanem tudatos.

A sorozatlezárásoknak az egyik extremitása, mikor minden létező szálat elvarrnak, a skála másik végén meg nagyjából a Sopranos zárása áll.

Szerintem ez itt szinte a tökéletes középút volt. A leglényegesebb kérdésre megkaptuk a választ (mi lesz a főszereplőkkel – lebuknak, meghalnak, hazakerülnek, disszidálnak, stb., és ezek kombinációi), a többit viszont fantáziából kell hozzátennünk.

A túlzott szájbarágás nem lett volna itt jó.

Egyedül az volt a bajom a sorozatzáróval, hogy sok helyen hatásvadász volt (érzelgős zenék a jelenetek alatt), de mindent összegezve nálam ez így 9,5 pont.

winnie - 2018. 06. 06. 22:01

Alain Prosztó: a tudatossággal egyet értek, de szerintem az még nem szájbarágás, hogy adnak válaszokat bizonyos kérdésekre, bár lehet, hogy a középútban van valami.

Mom - 2018. 06. 06. 22:07

Jogos, Stan hirtelen jött gyanakvásán én is csodálkoztam, de aztán erről meg is feledkeztem.

Paige részéről az útkeresést teljesen megértem, még a befolyásolhatóságot is, de nekem mindig ott maradt a kérdőjel, hogy a saját hazájáról beszélünk, ahol szép és kényelmes élete van, egészen biztos, hogy úgy is lehet segíteni a világ éhező árváin, hogy közben nem árulom el az embereket, akikkel egy kontinensen osztozom békességben 16 éve. Házépítés, abszolút hihető, missziós út abszolút hihető, harmadikvilágbeli országban gyógyítani, hihető, élelmiszert gyűjteni, hihető, kémkedni a szomszédaim ellen: ezt az én gyomrom nem veszi be. És ha tényleg úgy gondolta, hogy jó tesz, miért maradt itt?
Csak ezekre a kérdésekre és konfliktusokra fel lehetne építeni egy spinoffot :P Amúgy azt szívesen megnézném, de még akár Henry szemszögéből is, hogy hogy lehet egy ilyen helyzetből felállni, ha lehet egyáltalán.

Geza Kovacs - 2018. 06. 06. 22:19

A végére annyira belelassultak a sztoriba, és olyan szinten tárgyilagossá váltak már, hogy ez a befejezés így már illett hozzá. A parkolós nyáladzás gáz volt nagyon, amúgy az meg tetszett, hogy a két szülő kerül csak vissza. Viszont a visszatérésükre szánhattak volna talán egy fél részt, vagy csak 10 perccel többet. Mindegy, a korábbi évadok jobbak voltak, szép volt, jó volt, elég volt.

GeoCucc - 2018. 06. 06. 23:02

Hát nagyon vártam ezt a kibeszélőt, viszont annyira nem értek egyet a szöveg tartalmával, hogy jaj. Már tényleg a Lostot megszégyenítő ez a sok kérdés, ami fel lett téve, pedig ehhez képest szerintem nagyon kerek, nagyon tudatos, évadok óta nagyon szépen felépített lezárást láttunk.

És nagyon drámait. Nem tudom, mi kellene annál nagyobb és érzelmesebb dráma, mint hogy két szülőnek le kell mondania mindkét gyerekéről, végül még arról is, amelyikről nem “akart”. Minden szereplő óriásit veszített, nem volt egy darab győztese se a finálénak. Philipék elvesztettek mindent, amit az elmúlt 20 évben felépítettek, a gyerekek a szüleiket, Stant örökké emészteni fogja a tudat, ráadásul ott fekszik mellette a felesége, akivel kapcsolatban a fülébe ültették a gyanút – ezzel teljesen tönkretették az életét. Oleg vált talán a legpozitívabb, legőszintébb karakterré, akit az utóbbi évadokban már tényleg csak a jószándék és a hűség vezérelt, végül mégis börtönbe került, őt is könnyű volt sajnálni.

Csavar kellett? Tegye fel a kezét, aki azt várta, hogy itt 1-2 főkarakter is meg fog halni a fináléban. Nyilván mindenki, mert hát adta magát, a The Americansben mindig meghal valaki, meg ott volt a red herring tabletta is. És itt jött a nagy meglepetés, mert váratlanul egy olyan részt láttunk, amelyben mindenki életben maradt, és mégis minden főbb szereplő többet veszített még annál is, mintha meghalt volna valaki hozzá közel álló.

Hogy hogyan fognak élni Oroszországban, az a sorozat legelső részétől fogva egyértelmű volt, hogy castingolási okokból nem fog kiderülni, mivel olyan főszereplőket válogattak, akik nem beszélik az orosz nyelvet.

Hogy mi fog velük történni? 3-4 év múlva véget ér a hidegháború, megnyílik a lehetőség hogy újra találkozzanak a szülők a gyerekekkel, de persze ezt még nem tudhatják a zárás pillanatában. Az addigi akadályok, égető problémák hirtelen megszűnnek. Paige valószínűleg nem keveredik gyanúba, elvégre egyedül Stan tudja, hogy ő is be volt avatva, ő viszont nem mondhatja el, mert azzal elárulja, hogy tudott róla és nem cselekedett. Valószínűleg némi kihallgatás után élhetnek tovább kettesben Henryvel. De tényleg Paige befejezőjelenete tűnt csak egy kicsit wtf-nek, első pillantásra valóban nehéz volt végiggondolni, hogy ez most miért jó neki és mire számít.

Mindazonáltal persze én is szívesen megnéznék 3 év múlva egy miniseriest arról, hogy hogyan változott a szereplők élete. De félbehagyottnak, lezáratlannak titulálni én nem is értem, hogy ezt hogyan lehet. Minden sorozat véget ér valahogy, és még a tervezetten lezártak is olyanok, hogy éppen lehetne folytatni, mert hát a szereplők élete megy tovább (hacsak az összes meg nem hal, de nem tudom van-e ilyen sorozat :) ).

Voltak hibái és gyengébb szakaszai, de a The Americans a sajátos, egybefonódó történetvezetésével és az eddig nem nagyon bolygatott témaválasztásával (plusz a rengeteg orosz beszéd bevállalásával, mindkét oldal részletes bemutatásával) az egyik kedvenc sorozatommá vált.

Adam9456 - 2018. 06. 06. 23:11

Nekem nagyon is tetszett a finálé, két jelenet ami igazán kiemelkedett számomra: a parkolós és a vonatos. Le a kalappal a színeszek, készítők előtt, olyan drámai volt, díjat érdemelnek!
A színészgárdában nagyon erős sorozat volt: Matthew Rhys, Keri Russell és Noah Emmerich úgy érzem nem kaptak eddig elismerést ezért a sorozatért.
A vonatos jelenet, Paige leszállása, annyira profin volt megcsinálva és a zene is annyira passzolt, már többször visszanéztem. De összességében is bejött az egész finálé. Őszintén számomra az egyik legjobb sorozatzáró amit eddig láttam , pedig láttam már egy jó párat.
Mindig is elég lassú tempójú sorozat volt, főleg az előző 5. évad, te jó ég! (Némelyik részen tavaly bealudtam) De emellett nagyon minőségi és profi munka volt, elismerésem, és ez az évad jobban bejött mint a tavalyi.
Az egész évadból nekem is ezek a jelentek voltak a legemlékezetesebbek amiket a kritikában kiemeltél.
A nyitott kérdések közül engem csak 2 izgat kicsit: Martha és Philip másik fia. Őket jó lett volna újra látni legalább egy-két zárójelenetre, de igazából valamennyire lezárták mindkettőjük sztoriját tavaly , csak nem annyira kielégítően.
A többi a felsoroltak közül nem zavar, hogy nem kaptunk egyértelmű választ, (Renee és Oleg) nekem így is működött a finálé. A hangulata, az orosz párbeszédek és a kor miatt hiányozni fog, néhány díjat megérdemelnének az utolsó évadért a készítők és a színészek is.

gd42 - 2018. 06. 07. 02:11

Nekem 10/10-es volt ez a lezárás. Sőt, a némileg unalmasnak tűnő 5. évad is értelmet nyert (csak fura volt a 4. és 5. közötti hangulatbeli váltás). Mondjuk én szeretem ezeket a lezárásokat, mert sokkal valószerűbbnek tűnnek. Mindenki történetszálának szép íve volt, nem hiányzott a “boldogan éltek” szintű explicit lezárás.

Azért szerintem lezárták mindenki sztoriját (azaz nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy tudjuk, kivel mi lett).

Philip és Elizabeth kb. elvesztettek mindent, de sikerült eljuttatniuk az infót (abból, hogy Arkady vette fel őket ez nyilvánvaló szerintem, még a történelemkönyv nélkül is). Philip amúgy is kiszáll és kétlem, hogy Elizabeth tudná folytatni a kémkedést, esetleg kap valami íróasztali munkát a KGB-ben. A silver lining az, hogy végülis megőrizték a “békét”, és bár a SZU széthullik pár év múlva, nem lett atomháború.

Stan nyilván abbahagyja a kémelhárítást (amit már ugye abba is hagyott az évad elején, csak Aderholt unszolására jött vissza a chicago-i illegális miatt). Renéé-re innentől gyanakodni fog, bár el tudom képzelni, hogy már nem is érdekli az egész, elvégre Philippel is milyen jól megvolt sok éven át. :)
Kb. belenyugszik, hogy ez a sorsa. A “hirtelen” gyanakvás szerintem érthető, hiszen már az első részben is gyanúsak voltak neki a Jennings-ek, és most annyi véletlen egybeesés történt, hogy ismét fellángolt benne. Ráadásul ő sem volt meggyőződve az igazáról, látszott rajta, hogy nehéz feldolgoznia, amikor Paige lakásánál meglátta őket.

Henry-nek szar, de túléli az egészet, főleg, mivel Stan vigyáz majd rá. Ezt láthattuk is, ő egyedül ment elmondani neki mi történt, nem egy rohamosztag csapott le rá.

Paige-nek annyi. Vagy elkapják vagy öngyilkos lesz. Nem maradt senki, akit ismer (Claudia elmenekült, barátai nincsenek, még a szerencsétlen pap is egy kontinensre van tőle). Egyszerűen nem tud megbirkózni a helyzettel, mint ahogy korábban sem tudott semmivel, csak már nincs aki irányítsa.

Oleg börtönben marad. A családja szomorú.

Martha éli életét az örökbefogadott gyerekével.

Philip fia talán az egyetlen ami teljesen nyitott kérdés maradt, ha jól emlékszem Philip tesójánál lakik, szóval esélyes, hogy összefutnak.

Méltó lezárás egy nagyon minőségi sorozatnak. A színészi játék hibátlan volt a az egész évad során.

Sigismundus - 2018. 06. 07. 04:57

Khm, most olvasom más oldalon, hogy Matthew Rhys és Kerri Russel összejöttek, összeházasodtak a valóságban is forgatás közben..

Sigismundus - 2018. 06. 07. 05:43

Pár gondolat az egész évadról.

1. Philiph orosz fia szálának szép hosszú felvezetése majd kurta furcsa lezárása nagy kihagyott lehetőség. A megjelenése apja környezetében érdekes dolgokat indíthatott volna el, nem is csak Philiphben, hanem Elizabethben. Gyilkolgat a szűklátókörű meggyőződésétől hajtva Anyácskáért. Erre jön egy, Afganisztánt járt szovjet fiatal, és közli, odahaza minden hazug, élhetetlen.

2. Russel és Rhys jó színészek és jól alakítottak. De valódi kémként így ilyen akciókban, ilyen arcokkal nagyon hamar lebuktak volna. Elizabeth kemény tekintete, szemöldöke, Philiph szomorú bohóctekintete annyira jellegzetesek, egyediek, hogy semmilyen paróka, állszakáll hajfesték nem tudja ezeket tartósan eltakarni. A szemtanúk alapján készült profilozásokban a sorozatban is megjelentek ezek a vonások rendszeresen. Valóságban ez az ismétlődés szerintem már hamarabb fel kellett volna tűnjön egy valódi Stannek.

3. Az sem valóságszerű, hogy a házaspár egy utazási irodai munkára hivatkozva tud ilyen sokat akciózgatni, a nap 24 órájában bármikor. A jó támogató logisztika erre nem elégséges magyarázat. Közben meg két kiskorú gyerekük van otthon akikkel vacsora, tanulás, betegségek járnak. És ez nem okoz fejlődési zavarokat a gyerekeknél, hogy apa-anya sokat és váratlanul vannak távol? És hogy nincsenek ismerőseik barátaik rokonaik akikkel összejárnak rendszeresen.

Szóval van/volt pár ilyen kérdés amit nem fejtettek ki, válaszoltak meg igazán, de én nem is hiányolom ezekre a választ.

Jó sorozat volt, olyan amit majd visszanézek.

Sigismundus - 2018. 06. 07. 05:53

+ 3/A. Hogy az utazási iroda, mint álca mennyire egy észrevehető dolog volt, azt azért a sorozatban is megemlítették, igaz a végén. Amikor Philiph elment Stavroshoz hogy bocsánatot kérjen a legrégebbi dolgozótól a kirúgásért. Ő meg utalt rá, hogy gyanús volt neki rég a sok hátsó szobás beszélgetés főnök és főnökné közt, de nem szólt senkinek, mert azt hitte maffia-pénzmosás…

KG - 2018. 06. 07. 06:12

Nagyon jó sorozat volt, hiányozni fog

Zoranje - 2018. 06. 07. 07:00

Szvsz tokeletes volt a lezárás. Mint ahogy az egész évad agyalos volt, a felében az agyadban sakkozhattal, h most éppen mi miért tortenik. Hat most sakkozhatunk a jövőn. Mártát le…Om, 5. Évadban találkozott kicsi arvaval, Valszeg vele lesz. De magadban kialakithatod, h a hősök közül innentől kinek milyen élete lesz. Bennem nagyjából kialakult h mindnek nyomorult. Philip es elizaberh gyerekek nelkul a nyomaszto otthonban. Es kb a rendszerváltás utan sem térhetnek vissza ennyi mocsok utan. Pa ige-nek ott a vodka, eléggé beszédes volt az o szempontjából a vége. Stan pedig… Sztem o is kuka. Feladta az elveit, mindazt Mit képviselt, kizárt h ebből jol kijöjjön. Henry egyelőre hidegen hagy, de Sztem stan es pa ige vele lesznek. Oleg??? Ismerve a történelmet Görbicz simán.hazaviszi. Otthon is jo kapcsolatai vannak. Ennyi. Szép volt. Hiányozni fog

Zoranje - 2018. 06. 07. 07:02

Hülye autokorrekt: gorbicz=gorbi :)

Mom - 2018. 06. 07. 09:09

Nehát, azt hittem, a fejem tele van lehetséges forgatókönyvekkel a karakterek további sorsáról, de simán írtatok olyat, amire én nem is gondoltam volna, köszi! :)

És tényleg örülök, hogy nem mindenkiben hagyott lezzáratlanság-érzést a zárás! :)

zoranje - 2018. 06. 07. 11:44

Amugy

bőven bőven benne van ebben a spinoff… csakhogy a készítők megmondták, h ne is álmodjunk róla… sztem ez így teljes :D

Neoprimitiv - 2018. 06. 07. 11:45

Engem az, hogy nem adtak a karakterekhez egy “x év múlva” képeslapot, nem zavart. Mindenki elképzeli maga a saját élményei, ítéletei és előítéletei alapján, hogy kivel mi lett, ez nálam rendben volt.

Ami nem volt rendben, az a fő csavar, ahogy Stan elengedi őket. Rettenetesen érződött rajta, hogy előre eldöntötték, Philipéknek túl kell élniük, de mégis akartak egy közvetlen konfrontációt vele és végül megszületett ez a nagyon erőltetett “az egyetlen barátom voltál” szituáció.

Ha már okvetlenül el kellett engedje őket, ennél az is jobb lett volna, ha Paige miatt teszi, ha ő a kulcs. (Nem akarja lelőni egy gyerek szüleit a szeme előtt.) Azt is csak remélni tudom, hogy Renée tényleg orosz ügynök – az végképp a szemétség netovábbja lett volna Philiptől, ha ezt a kést csak a poén kedvéért döfi bele.

Paige volt nekem a másik nagyon nem jól kibontott karakter. Normál amerikai tinédzserként 18 éves korára nem látott filmet, tévésorozatot ahol a kémnők szexszel szerzik meg az információt? Azt, hogy elhitte a fennkölt jó ügyért harcolunk szöveget én nem bántam – ma az internet korában is be tudott szervezni hasonló korú fiatalokat az ISIS. A gyakorlati naivitása viszont zavaró volt.

Összességében a játék, a hangulat a befejező részben is rendben volt (lehet fújolni, de a With or without you nagyon hatásos volt), viszont konfliktusok feldolgozásával, az írói munkával nagyon nem voltam elégedett. Ha már megkedvelt, de azért erkölcsileg fel nem menthető főhősökről van szó, akiket nem akartak megölni, akkor pl. a Justified írói nagyságrenddel jobb munkát végeztek ebben a kecske – káposzta kérdésben.

Eva - 2018. 06. 07. 12:07

Anno a rajongók összedobtak annyi pénzt, hogy a Veronica Mars egy filmmel lezárást kaphasson. Én is megnéznék egy “10 évvel később…” kezdetű filmet.

Geza Kovacs - 2018. 06. 07. 18:31

Mellesleg a későbbi idők ismeretében az ilyen emberekre fényes jövő várhatott később, úgy Putyin idején, ha nem hamarabb. Ugyebár 1940 körül születhettek kb., vagyis a 2000es évek elején magas rangú titkosszolgálatosnak vagy minisztériumi állásba is pont mehettek még, és akár közre is működhettek az országuk jelentőségének növelésében.

PLarge - 2018. 06. 07. 20:03

Kedvenc karakterem egyértelműen Oleg volt. A laza stílusú beszéde, mozgása… A szerencsétlen rugóhajú pap meg gyanúsan hasonlít a méltán híres Goombay Dance Band énekesére :D

Neoprimitiv - 2018. 06. 07. 21:22

Geza Kovacs: mellesleg az ilyen emberekre Putyin hatalomra kerülésével minimum a kikukázás, rosszabb esetben valamilyen váddal egy golyó várt egy börtönfolyosón. Nem teljesített egy határozottan, többször is parancsba adott utasítást (amivel éppen a Putyin számára nem túl kedves Gorbacsov érdekeit szolgálta), Phillip pedig már korábban kiugrott és nem volt hajlandó a Rógyina üdvéért tevékenykedni.

Egy olyan aktív ügynök, aki a saját feje után megy, egyénileg véleményezi, hogy ő a központ utasításaiból mit hajt végre és mit nem (sőt: mit árul el az ellenfélnek) a világ bármelyik hírszerzésénél akkora “SOHA TÖBBÉ” jelzést kapna a dossziéjára, mint a Kreml harangtornya.

zoranje - 2018. 06. 07. 22:47

Eva! Lattam veronica Marsot de ugye nem akarod a kettőt egy kalap alá vonni :)

Misha - 2018. 06. 07. 23:51

Köszönöm, hogy – a finálét magasztaló kritikák tucatjával ellentétben – leírtad majdnem az összes gondolatomat a fináléval kapcsolatban.

Bár döcögősen indult az évad, a felénél elkezdtek felgyorsulni az események, és egy kicsit mozgalmasabb zárásra számítottam, és talán joggal feltételeztem, hogy az egyre inkább szétesőben lévő családot valamilyen formában utoléri a végzete. Tévedtem.

Az, hogy a Jennings család (fele) kvázi atrocitás nélkül elhagyja az országot, teljesen irreális volt számomra, és ezt még Paige váratlan “disszidálása” sem tudta korrigálni. Minden pillanatban arra vártam, mikor üt be a crach, Stan garázsos jeleneténél (erről később), a határellenőrzésnél, még akkor is vártam valamire, mikor már a jó öreg Arkagyij elvtárs autójában szuszogtak békésen egymás vállán. Egyszerűen valahol igazságtalannak éreztem, hogy a lányuk elvesztése lesz Elizabeth és Phillip karmája az összes emberi életért, amit tönkretettek/kioltottak. Kiváltképp, ha azt nézzük, hogy velük ellentétben akik sokszorosan rábasztak, azok a saját gyekeik: a barátokkal, kapcsolatokkal vagy akár egy lakhellyel sem rendelkező, feltehetően körözés alatt álló Paige, valamint Henry, akinek ígéretes hokis pályafutásának aligha tesz majd jót, amikor beállít a szomszéd FBI-ügynök (aki korábban sokszor pót-apaként szolgált Henry számára), és elmeséli a gyereknek, hogy “Képzeld öcskös mi történt, kiderült, hogy a szüleid bizony szovjet kémek, lebuktak és megpattantak, mert hagytam őket elmenni, de azért rám bíztak, hogy gondoskodjak rólad.”

Amikor Stan utolérte Jenningséket a garázsban, szinte biztos voltam abban, hogy mind a négyen nem fognak élve kijutni. Azonban álmomban sem hittem, hogy a teljesen kiábrándult és megtört Stan pár keresetlen szó után futni hagyja őket. Stan halálától eléggé féltem az utolsó részek alatt (tény viszont, hogy nagyon szomorú lettem volna, talán a kedvenc karakterem), és kétségtelen, hogy Phillippel ellentétben Elizabeth az első adandó alkalmat megragadta volna a szabadulásuk érdekében. Ez valamelyest adhatott volna egy löketet, némi feszültséget a finálénak. Amikor pedig Phillip odaszúrta a végén, hogy “hát az is benne van, hogy a nejed is közülünk való, tehát kvázi mindenki, akit szeretsz, orosz kém, a fiadat talán kivéve”, akkor egyenesen vertem a fejem az asztalba. A gondolat, hogy Renee szintén illegális, akkora csehovi puska volt, hogy külön fáj, hogy Stannel együtt nem nyertünk erről megerősítést.

Lényegében tehát kaptunk egy katarzis nélküli lezárást, aminek lényege, hogy mindenki szenved:
– Phillip és Elizabeth (akik bár egyben és együtt hazaértek, ott hagyták a két gyereküket az Államokban, és valószínűleg soha többet nem látják őket, de legalább hazaértek az édes anyaföldre, juhé)
– Paige (aki a már fentebb leírtak alapján nagy valószínűséggel egy dolgot tesz, amit ilyenkor lehet: iszik)
– Henry (akikhez a lelépőben lévő kamu személyazonossággal rendelkező családja lefalcolás előtt még csak beugrani sem tudott elköszönni, , most pedig egy jó darabig a jogi hercehurcák miatt még nem kerülhet Stan gyámsága alá)
– Stan (aki sosem lehet biztos benne, hogy az éppen FBI-hoz avanzsáló nője nem fog-e lehallgatót tenni a frissen vasalt nyakkendőjébe)
– Oleg (aki már semmilyen használható infóval nem rendelkezik, de azért jó pár évre be fogják varrni, és vádalku sincs, hisz nem hivatalosba ment kémkedni, mert az egy feleséggel és egy három éves gyerekkel egy hatalmas ötlet, ugye)
– Oleg apja (avagy hogyan vesztettem el fiaimat a kommunizmusnak hála)
– Martha, a képviselői gyakornok srác, és még sokan mások.

Akik örülhetnek:
– Gorbacsov

Mindennel együtt úgy érzem, a sok névtelen áldozat után igazán kijárt volna a sorozatnak, hogy a véghajrában legalább egy szereplő távozzon az élők sorából, de úgy tűnik, az Americansból kicsit sem lett Trónok Harca. Összességében kiemelkedő élmény volt számomra ez a hat évad, mindennel együtt 8/10-et adnék rá alle összességében. Egy brilliánsan kivitelezett, a kor hangulatát tökéletesen visszaadó családi (?) dráma, ami nagyon fog hiányozni.

Ui: amit viszont nem fogok tudni megbocsátani semmiképpen, az Phillip másik fia. szerencsétlen gyerek elindul angoltudás nélkül a tökidegen, kvázi háborús ellenfél Amerikába, elszedik a pénze nagy részét, átcsempészik a fél világon keresztül, majd Gregory közli vele, hogy ezt így nem, és menjen haza. egy karnyújtásnyira a céltól. ez volt a leginkább elszalasztott lehetőség, mert nagyon vártam Phillip és sosem látott fiának találkozását.

Zoranje - 2018. 06. 08. 06:56

Misha! Lányuk elvesztese az egyetlen büntetésük? Sztem az egész jövőjük. Mindketten nagyobbat szopnak igy, mintha meghaltak voln. De ahogy írtam is fentebb, mind az 5en szopnak innentől. Miért kell ennél katartikusabb lezárás.? Én legalábbis ezt látom benne

jenga - 2018. 06. 08. 19:35

Nem azert, de Paigerol senki nem tud semmit. Stan is csak annyit, hogy a lany tud a szulei foglalkozasarol.
Szerintem ezt o is felfogta, es azert szallt le a vonatrol.
Nem is kovetett el semmit, amit ratudnanak bizonyitani.

Neoprimitiv - 2018. 06. 08. 19:48

jenga: ráadásul van egy kanadai útlevele, amivel vígan elmászkálhat az USA-ban.

CaTo - 2018. 06. 09. 16:11

Misha: szerintem Stan azért engedi el őket a garázsban, mert megérti, hogy Oleg üzenetének el kell jutnia a Szovjetúnióba. Ha ő nem akar segíteni, akkor el kell engednie Jenningséket, hogy hazajussanak vele. Ez amerikai érdek is.
Másrészt felfogja, hogy Henry rámarad; lője le a szüleiket? Nem fogják megadni magukat…
Nekem tetszett a lezárás. Misa és Nagyezsda negyedszázad múltán oda jutottak, ahonnan elindultak: egy idegenné vált országban kell új életet kezdeniük, és most oroszul mondja Elizabeth a végén: majd megszokjuk.
Nagyon szerettem a sorozatot, ékkő volt.

Mordekai - 2018. 06. 10. 12:39

Minden idők egyik legjobb sorozatfináléja volt ez.

Teljesen szembe ment volna a sorozat alapkoncepciójával egy ilyen mindenkit-bemutatunk-pár-év-múlva montázs. A felsorolt “hiányosságokat” annak tükrében kellene értelmezni, hogy:
1. A rejtélyes Szovjetúnió örök homályzóna marad. Amit nem láthatunk, azt ne lássuk, kész.
2. Jennings-éknek hirtelen kellett lelépni, nekünk hirtelen kell elengedni a történetet. Pont.

Sigismundus - 2018. 06. 10. 20:28

Geza Kovacs – 2018. 06. 07. 18:31

” Mellesleg a későbbi idők ismeretében az ilyen emberekre fényes jövő várhatott később, úgy Putyin idején, ha nem hamarabb. Ugyebár 1940 körül születhettek kb., vagyis a 2000es évek elején magas rangú titkosszolgálatosnak vagy minisztériumi állásba is pont mehettek még, és akár közre is működhettek az országuk jelentőségének növelésében. ”

Kizárt hogy az ilyen illegális terepügynökök magas polcra kerültek volna mostanára. Ők végig távol éltek a szovjet valóságtól, viszonyoktól, kapcsolatok nélkül hazatérésük után. És ahogy egy cárnak mondta egy minisztere ” Ők már látták Európát (USÁ-t) ”
Ők kiégett, talajt vesztett emberek, inkább a Kim Philby féle kém-sor vár rájuk, a piálás, kiábrándulás.

A putyini karrier volt kémeknek inkább olyanoknak jöhet be akik végig megmaradtak nem-illegálisnak, a Rezidentura embereinek, Olegnek, Arkagyij Ivanovicsnak. Akik megmaradtak szovjetnek.

_Peter - 2018. 06. 11. 15:30

“Nekem tetszett a lezárás. Misa és Nagyezsda negyedszázad múltán oda jutottak, ahonnan elindultak: egy idegenné vált országban kell új életet kezdeniük, és most oroszul mondja Elizabeth a végén: majd megszokjuk.”

Ez tetszik. Otthon ők lesznek “az amerikaiak”

Philip utazási iroda pénzügyi stressznél mondhattak volna valamit arra a KGB miért nem ad pénzt az üzletbe.

A garázsnál örültem nem lett lövöldözés belőle, minden részben ha csak egy korty vodkát ittam volna amikor Elizabeth megölt valakit már oda lenne a májam, örültem a finálé békés és Stan megúszta. René már a felbukkanásakor gyanús volt, amióta FBI-hoz jelentkezett 99% kém ő is.

Paige majd kitanulja a számítógépeket és 50 évesen irányítja a Twitter botokat trumputyin megválasztásáért :D

Egy külön taps a kellékeseknek, a sok régi elektronikai eszköz és ruha, a sok régi autó az utcai jelenetekhez, nem emlékszem utcaképeknél kakukktojás modern dolgokra.

mm - 2018. 06. 12. 22:43

sztem is jó volt, azért ennyi kérdésre amit a cikkíró feltett nem is szoktak válaszolni, talán egy másik sorozat elég is lenne rá, nekem tetszett, pedig nagyon lassan indult az évad, igazi érzelmi hullámvasút volt

Zora - 2018. 06. 17. 10:14

Még nem olvastam el a kommenteket, lehet, már írta valaki: Martha.
Az ő szála lezárult azzal, hogy kapott egy árva, 4-5 év körüli kislányt, ezzel teljes lett az élete. (Én legalábbis így gondolom, hogy ő nagyon vágyott gyerekre, mindegy, hol.)

Zora - 2018. 06. 17. 10:19

Szerintem Stan gyanakvása nem hirtelen jött. Hiszen, az első részek valamelyikében szintén betört a garázsukba, leellenőrizni Philipék autójának csomagtartóját, míg Ph. a garázsban bujkált, hogy szükség esetén leüsse Stan-t.

A gyanakvás csupán feléledt, mert Stan annyira kétségbe volt esve, hogy nem haladnak előre a szovjet ügynök párral, hogy elővette a szomszédjait.
Ez nekem rendben volt.

Zora - 2018. 06. 18. 18:33

Szerintem Paige-dzsel is minden rendben lesz. 20-21 éves, kanadai útlevele van, az új neve nem ismert – persze, a sulit ott kell hagynia, és a várost is érdemes – bár Claudia lakása ott van, de belefuthat ismerősökbe. Néha-néha messziről megfigyelheti Henry-t hogy valahogy gondoskodjon róla – talán még a lelkészhez is kimehet Dél-Amerikába.

Peter Wiggin - 2018. 06. 21. 13:02

Az első 3-5 rész nagyon tetszett, aztán volt egy kisebb megtorpanás, de a 9-10 megint bejött. Erre a zárásra nem számítottam, de igazából nincs bennem hiányérzet.

Mondjuk nálam valami olyasmi lett volna a vége, hogy lebuknak, Elizabeth feláldozza magát értük, Philip megpattan Henry-vel, Paige pedig otthagyja őket és új személyazonossággal vagy bejelentkezik a CIA-nál, vagy a KGB-nél. A lebukásban Stan-nek nem lett volna szerepe, mert Renee (mint ugyancsak beépített KGB-s) elterelte volna, de később Stan szembesült volna Jennings-ék igazi identitásával.

Mask J. - 2018. 07. 03. 10:49

Ennek a sorozatnak pont egy ilyen “vég” kellett… kaptunk válaszokat és volt, amit direkt a mi gondolatainkra bíztak! Szerintem mindenki azt kapta, ami igazából járt neki, kivéve szegény Henry-t, aki aztán tényleg a megtestesült amerikai álomgyerek volt.
Stan gyanakvása végül igaznak bizonyult, ugyanakkor együtt kell élnie a gondolattal, hogy elengedte őket. Igaz, ebben azért benne van Philiphez fűződő baráti viszonya és a lelkiismeret furdalása a fiatal KGB ügynök kivégzése okán. Nem mellesleg mindezek mellett ott van René is, aki miatt a bogár egy életre ott van a fülében, cserébe már tudja, hogy jóval óvatosabban kell bánni vele és esetleg dezinformációkkal láthatja el! És ne feledjük, hogy végül megkapta azt a gyermeket, akit a lelke mélyén igazán akart Henry személyében, hisz vele sokkal mélyebb apa-fia kapcsolat alakult ki köztük az évadok során. Henry annyiban járt rosszul, hogy az egész élete hazugságra épült a családjával kapcsolatban! Cserébe megkapta azt az apát, akire igazán vágyott, akire igazán felnézett és biztos vagyok benne, hogy Stan segítségével a sulit is be fogja tudni fejezni! Ő az abszolút nyertese a törénéseknek! Renéé… 100%, hogy KGB ügynök!!! Nem kell nagy ész, elég csak Philip észjárása és az út, amit Stannel bejárt! Martha már az előző évadban kapott egy “boldog” lezárást, hisz gyereket szeretett volna. Ráadásul azért róla gondoskodnak, hisz elég sokat segített, még ha nem is így és annak akinek akart. Paige-nek nincs félnivalója, de ő még nem volt kész! És nem tudott Henry-ről sem lemondani… ő kém akart lenni, mint az anyja, de amikor szembesült azzal, hogy az ügy miatt nem rest tönkretenni akár egy fiatal, hatalmas jövő előtt álló ember életét, ott megtört valami benne… főleg, mikor leesett neki, hogy az anyja nem egyszer a testét használta fel az információk megszerzéséhez… de neki ott a kanadai útlevél, ott van Tim atya vagy akár Stan is! Az ő jövője az egyetlen, ami igazán nyitott maradt… Aki a legnagyobb vesztese ennek, Oleg… bár ott a családja, és Stan is mellette áll a Philipéktől hallottak fényében, de ő hosszú évekre börtönben lesz és mindez miért… az elvei miatt! Azon elvek végett, ami miatt egyszer már csalódott nemzete rendszerében! Philip és Elizabeth is sokat vesztettek, Philip talán jóval többet a legjobb barátjának és az amerikai álom elvesztésével, de a legérettebb döntést ő hozta fiával kapcsolatban, mint ahogy egy percig se mondott le feleségéről! Persze végig érthető volt Elizabeth is, ízig-vérig kém volt, hitt a rendszerben és, hogy minden tette az anyaországot képviseli! Mégis a férje az, aki miatt szembemegy a saját elveivel és a munkaadóival… Ha azt nézem, hogy senki számunkra fontos szereplő nem halt meg, akkor pozitív lezárást kaptunk megfejelve azzal, hogy végül Jenningsék sikerrel jártak, hisz Arkagyij vette fel őket otthon… ugyanakkor a fontos szereplőket ért veszteség végett lett ez a sorozat realista és a zárás felkavaró! Lenne inkább kevesebb, de ilyen minőségi sorozat… le a kalappal a készítők előtt!

trader - 2018. 07. 10. 15:08

Mask J.
Nagyjából egyet értek azzal amit leirtál. De itt szerintem a legnagyobb lelki törés Henryt érte. Komoly lehet amikor egyik pillanatról a másikra eltűnik az egész családod és kiderül róluk, hogy végig kamú volt az egész életük.
Szerintem Oleg nem lenne sokáig börtönben. Valószinűleg az apja beszélne Gorbacsovval (aki tulajdonképpen hálás is lehet Olegnek) és valami amerikai fogolyra gyorsan kicserélnék.
Stannek nem hiszem, hogy ezek után nagy jövő nézne ki az FBInál.
Philip és Elizabet valószinűleg kapnának valami jó állást esetleg mint kiképzőtisztek…

Nem tudom melyik élet a jobb Jenningséknek. A nyugodt hivatalnok élet Moszkvában elszakitva a gyerekeiktöl vagy a stresszes kém élet az USÁban.
Viszont abban biztos vagyok, hogy nem teljessen kitalált történet volt, kitalált szereplőkkel…
10/9

CaTo - 2018. 07. 11. 15:54

trader: “Viszont abban biztos vagyok, hogy nem teljesen kitalált történet volt, kitalált szereplőkkel…”
Valahol volt róla szó, hogy a készítők saját tapasztalatukat is beledolgozták, csak már nem emlékszem, hol.
Egyébként a lezárás hitelét az is erősíti, hogy a valóságban sem szokták nagydobra verni az ügynökök lebukását és kivonását. Kölcsönös érdek, hogy a titkosszolgálati balhék maradjanak a szürkezónában.

Neoprimitiv - 2018. 07. 11. 16:10

trader, CaTo: Joe Weisberg korábban maga is a CIA-nak dolgozott (nem irattárosként).

A kémanyu – kémapu -fogalmatlan gyerekek sztori pedig kevésbé hepiendes formában valóban megtörtént:

https://www.theguardian.com/world/2016/may/07/discovered-our-parents-were-russian-spies-tim-alex-foley

Alamuszi Nyuszi - 2018. 07. 19. 07:36

Én viszont maradéktalanul elégedett vagyok.
Nem azért, mert nem tudok én is ezer logikátlan szálat felsorolni, hanem mert valahogy fílingben visszahozta nekem a régi Americanst, ami az előző pár évadban szerintem csak takarékon volt meg.
Sok helyen szájbarágós lett (pl. mikor Philip countryt táncolni megy, és látjuk, mennyire élvezi Amerikát) vagy az egész szál azzal, hogy Elizabeth mennyire túlterhelt érzelmileg túl lett nyomva, szerintem kevesebb több lett volna.
Az is vicces volt, ahogy Stan rájön a dologra: igen, elvileg sok minden mutatott egy irányba, de korábban is így volt, ő meg akkor fog gyanút, amikor amúgy téved, és Philip tényleg azért (is) aggódik, mert szarban az utazási iroda (apropó, az oroszok nem adnak erre pénzt? Meg pont akkor, amikor végre ott van, és csinálja, nem akkor, amikor ketten le se szarták az egészet?)
Azt se igen értem a lezárásban, vajon miért opció, hogy a gyerekek maradnak, Henrynél egyrészt miből fog megélni (Stan?), Pageről viszont tudják, hogy benne volt a dolgokban, tehát ő hiába marad, max. messziről vigyázhatja a tesója lépéseit, ha egyáltalán.
De valahogy bennem ezek részletkérdésekként maradtak csak bennem, valahogy úgy magukba meséltek, hogy nem ez volt az elsődleges, hanem az, hogy szurkoljak nekik. Szóval, én tényleg elégedett vagyok a lezárással, szerintem soha rosszabbat egy sorozatnak!

Alamuszi Nyuszi - 2018. 07. 19. 08:07

Ha már felmerült kérdések, akkor bennem ezek motoszkáltak:
-tényleg van olyan, hogy Philip úgy dönt, nem akarja tovább csinálni, és akkor békésen polgári foglalkozásra vált, elnézik nekik a főnökei? (sőt, időnként besegít az asszonynak, meg óhatatlan, hogy immár civilként tud egy-két folyó ügyről is)
-tényleg van olyan, hogy nem likvidálják azt az ügynököt, aki nem, hogy tudatosan nem hajt végre egy utasítást, de aktívan megakadályozza másnak is, hogy végrehajtsa? (az orosz tárgyaló nemlelövése, sőt, a merénylő kiiktatása) Ha a helyszínen nem is csinálják ki Elizabethet, szvsz nem a legokosabb dolog hazamenni, ahol akár nem hivatalosan is baja lehet egyszer csak?
-ahogy az utolsó évadban bemutatták Elizabethet (de az előzőekben is, csak itt nagyon koncentrált volt), mennyi az esélye, hogy valaha is fog tudni nem, hogy civil életet élni, de akár maradni a kém életben, de nem naponta megölni valakit? (hiszen még a gyerekeivel is kurva keményen tudott bánni, szerintem benne van, hogy majd a civil életáben is az agresszió lesz a megoldás egyes problémákra)
– mii értelme volt Page-et beszervezni, és akciókba vinni, amikor szegénykém egy harmatos, ártatlan, erélytelen tubarózsa csak. Oké, idealista, oké, behülyítették, de ügyetlen, nem elég rafkós. Az oké, hogy mint született amcsit, be akarják juttatni majd valami tuti helyre, ahol kémkedhet, de ehhez miért kell, hogy véres akciókba is bevonják, amiknél jó eséllyel elcseszhet mindent a mimóza lelkével?
-az egész utazási iroda fedősztori az összes évadon keresztül nagyon gyenge volt (nem tudom, mi lehet rendes fedés egy ilyen tevékenységre), de egyszerűen nem tudok olyan helyzetet elképzelni, amikor egy utazási ügynöknek fel kell ülnie egy repülőre és mondjuk lóhalálában és személyesen X városba utaznia. Eleve, mire kiér a reptérre meg odajut, mondjuk pár óra, és aztán mit tud személyesen intézni pl. ha nincs szállás, vagy ha nem volt meg egy lefoglalt program?
-ennek egy leágazása, hogy ezzel a melóval szerintem egyedül lehetetlen két gyereket felnevelni, met oké, mi már akkor kapcsolódtunk a történetbe, amikor a gyerekek kiskamaszok voltak, és egyedül hagyták őket (ez sem oké, de mondjuk), de mi volt előtte? Miért nem kaptak egy nyugdíjazott orosz kémet nagyinak, aki ekkor ott lett volna és tompítja azt, ami az utolsó évadban fel is tűnik Stannek, hogy ezek a legfontosabb pillanatokban is eltűnnek otthonról úgy, hogy a gyerekeik magukban, vagy idegenekre maradnak?
-és tudom, hogy ez egy sorozat volt, tehát valami cselekmény kellett bele, de mi értelme megbízásokkal tömni a kémünket, hogy annyira túlterheljük, hogy óhatatlan legyen, hogy hibázik vagy hogy valamire nem jut elég energiája? Eleve nagyobb a lebukás esélye, hiszen van egy fedőfoglalkozása is, amiben a sok ügy sokszoros időt vesz el, az meg tényleg hülyeség, hogy senki ne venné észre, hogy ezek sosincsenek bent, nem foglalkoznak utasokkal…. (persze, Stavros beszól Philipnek -akinek ezért minimum ki kellett volna csinálnia, mert hát tekinthető lett volna ez egy zsarolási kísérlet első lépésének is!- de ezer más ember is gyanút foghatott volna, hogy itt valami nincs rendben (ha nem is arra gyanakszik rögtön, hogy orosz kémek)
És lehet folytatni a sort.
(aminek a vége az, hogy persze a sok “tuti” álcát, amit a legtöbbször csak úgy magukra kapnak is csak a film miatt, a játékért magáért fogadom el, mert mondjuk oké, felteszek egy parókát, de attól hogy vágom át Marthát, aki a feleségem, és aki lát minden helyzetben (nem esik le az a póthaj sose?) És egy szemüveg, egy bajusz jó lehet arra, hogy egy futó járókelő gyanúját ne ébresszem fel, hogy én vagyok én, de azért egy idő után TÍPUSOSAN hasonlítani fogok magamra….
De mondom, mind ez csak kekeckedés, mert ennek a sorozatnak pont az volt a lényege, hogy a legtöbbször annyira be tudott vonni a mesébe, hogy ilyesmiken ne rágódjak, tehát úgy működött, mint a mese, ahol nem akad fenn az ember azon, hogy no de nincs olyan, hogy hétmérföldet lépő csizma meg beszélő aranyhal :-D
JA, és igen, valóban igaz a történet, hogy volt egy igazi Elizabeth-Philip kémpár, de nekik a gyerekeik kerültek csak “haza”

Snoopyzit30 - 2018. 11. 07. 17:25

@Alain Prosztó:
“Szerintem ez itt szinte a tökéletes középút volt. A leglényegesebb kérdésre megkaptuk a választ (mi lesz a főszereplőkkel – lebuknak, meghalnak, hazakerülnek, disszidálnak, stb., és ezek kombinációi), a többit viszont fantáziából kell hozzátennünk.”

Most daráltam le a teljes sorozatot kb. 1,5 hét alatt, szóval most elég jól képben vagyok. Én is a fenti meggyőződéssel értek egyet. Nem is értem, hogy ez a sok kérdés, amit felsorolt a kritika írója az m is akar lenni. A kérdései 90%-a durva szájbarágás lett volna ha megválaszolják vagy egy következő vagy azt követő (10. évad) történései. Miért kellene az íróknak 30 kérdésre válaszolni, ami felmerülhet emberekben, de a fontos kérdésekre egyértelmű válasz van.

Mi lett Marthával? Tök egyértelmű mi lett vele, a legnagyobb nyomorban él Oroszországban, megtanult oroszul, támogatják amennyire szükséges, hozzásegítették, hogy örökbe fogadjon egy árvát, hogy legalább ne vágja fel az ereit.

Philip másik fiával?Valószínű most hogy hazamentek már nem lesz semmi akadálya, hogy találkozzanak és kiépítsen egy kapcsolatot a fiával, el fogja tudni neki magyarázni, hogy mi miért volt.
Oleg hátramaradt családjával? Oleget börtönbe zárják kémkedésért, a családra vigyáznak Oleg szülei, az utolsó jelenetekben is mutatták, hogy Oleg apja figyeli őket, egyértelmű, hogy segíteni fogják őket.

A csúcstalálkozóval és a Gorbacsov elleni szervezkedéssel? (Oké, ehhez elővehetnék egy töri könyvet, na de ezzel az erővel az egész sorozat minden konfliktusánál elég lett volna, ha előveszem és nekik semmit nem kell elmesélni) Szerintem ez pont az egyik leglényegesebb dolog és tök mindegy hogy hogy, de sikerült a terv, itt pozitívum, hogy segít minket a történelem, abból is lehet sejteni, hogy Gorbacsov maradt, hogy a korábbi rezidentúra vezetője ment eléjük kocsival, aki mondta Oleg apjának, hogy ha nem jön be a terv, akkor valszeg őket elviszik és annyi, de nem vitték el, szóval ez a kérdés is megválaszolt. Egyébként simán lehet, hogy Stan lehetővé tette ezt is, erre is volt utalás a végén, amikor elengedi a családot a parkolóházban, akkor ott szerintem Stan megvilágosodik, hogy miért is kell Gorbacsovnak maradnia. Összerakta akkora képet, amit Olegtől halott plusz amit ott Philiptől.

És Tuannal, akiről azt hittem, még viszontlátjuk? Ő folytatja ténykedését, még Elizabeth mondta is neki, hogy segítenek mellé találni egy párt, akivel együtt csinálhatják tovább amit eddig. Szívük szerint elvitték volna magukkal a srácot, de nem lehetett. Ez is egyértelmű. A srác nagyon elhivatott. Talán majd egy spin-offban ők fognak ketten Paige-dzsel nyomulni :-)

Hogy fog Paige tovább élni identitás, szülők és a KGB nélkül? Mivel Gorbacsov maradt hatalmon, így a Claudia által előrevetített tisztogatások megtörténnek és újra azok ülnek majd a KGB-nél akiknek kell, ergo Paige nem marad támogatás nélkül. Vagy felépítenek neki egy új személyazonosságot és azzal éli majd világát vagy ő is a KGB szolgálatába áll, én ez utóbbit tartanám ésszerűnek, szerintem a végére felfogta, hogy a szülei miért harcoltak és mekkora áldozatot hoztak.

Mi lesz az utazási irodával, a házzal, Henryvel?
Az utazási irodát felszámolják, a házat szintén. Henryt meg támogatja majd Stan vagy az új barátja gazdag szülei.

Ki fog ezek után Stannel squash-olni? Majd az új asszony.
Stan új felesége szintén orosz kém? A készítők zseniálisan nem fedték fel, hogy Renee most KGB-s vagy nem és ezzel az örök kétkedés el is van ültetve Stanben. Hatalmas húzás a végére.

Mi a fene volt az az álom a repülőn és hogy jött ide?
Elizabeth felidézte a jó dolgokat, ami történt vele, a pozitív emlékeket.

Minekután Elizabeth a KGB ellen fordult és még az egyik ügynöküket is lelőtte, ki fog rájuk vigyázni otthon a saját szervezetük önkényével szemben? Mi a fenét fognak ott csinálni? Erre ott van a válasz a korábbi Paige-es kérdésnél, a KGB-nál helyre áll a rend, ők már hősként tértek haza. Mit fognak csinálni? Amit akarnak. Okosak, intelligensek, elismertek, óriási tapasztalatuk van. Oktathatnak majd ott valami akadémián vagy dolgozhatnak a kémelhárításnak ott Moszkvában, szerintem számtalan dolgot csinálhatnak. Ha mást nem angolt fognak tanítani :-D

Nekem egyébként fentiekhez nulla képzelőerő kellett, szerintem ha jól figyel az ember, akkor a készítők megválaszolták a kérdéseket.

Nagyon tetszett ez a sorozat, minden hibájával együtt. Elgondolkodtató volt nagyon és nem csak a történelmi aspektus miatt vagy azért, mert tudjuk, hogy tényleg léteztek ügynökök. Tényleg ment az amcsiknál is az agymosás az oroszok ellen rendesen, jó volt a 2 világ szembe állítása. A látványtervezés szerintem elsőosztályú volt, ahogy a megvalósítás is (utalás a 80-as évekbeli dolgokra, mint Rubik kocka Henry kezében, aztán a Dallasra való utalás, aztán David Copperfield és a zenekarok, illetve zenék, a hajak, a kosztümök, a berendezési tárgyak, az autók.) Élvezet volt nézni a jeleneteket, egy időutazás volt az egész.

9/10 minimum az egész sorozatra.

Árpád - 2019. 01. 12. 09:52

Én még nem néztem végig ezt a sorozatot teljesen, mert később akadtam rá itt a neten. A titkosszolgálatok világáról szóló sorozatokat mindig is szívesen néztem. Itt két szereplő és családja áll a középpontba, akiknek családja nagyon megsínyli munkájukat. A két karakter eltérő is, mert Philip azért már nem mindig használja a fegyverét és a felesleges áldozatokat el akarja kerülni, míg Elizabeth az évadok során egyre kegyetlenebb lesz, sőt szerintem az utolsó évadban éri el kegyetlenségeinek csúcsát, ahonnan aztán saját korábbi életét vonja kétségbe. A végletekig elkötelezett a szovjet érdekek iránt, de ami egy kicsit zavar, hogy meggyilkol olyat is, akik ártatlanok igaz egy nagyobb cél részeként. Gondolok itt arra, hogy egy ártatlan autószerelővel is végez. Néha az események is kicsúsznak a kezei közül pl. Lisa esetében, akit kénytelen volt eltenni láb alól vagy amikor az utolsó évadban a férj meggyilkolásakor a feleséget is meg kell ölnie brutális kegyetlenséggel, mert kellemetlen szemtanú lett volna. Szerencsére a gyerek megmaradt, mert tv-t nézett és nem látott semmit. Kérdés, hogy ilyen előélet után, mert azért valljuk be nincs mit szépíteni rajta mindketten gyilkosok voltak igaz Philip azért humánusabb, mert pl. ő nem bírta megölni azt a hölgyet, aki szovjet katonákat gyilkolt a nácik idején. Ezt a gyilkosságot valahogy megértettem. Aztán végül mire számíthatnak bár kiváló szakértők, mintegy előttem szóló is mondta. Igaz a való életből véve Szudoplatov tábornok a Trockij-gyilkosság fő szervezője is ágyban-párnák közt lehelte ki a lelkét 89 évesen. Tudjuk, hogy a film annyiban valós, hogy a KGB és elődje az NKVD nagyon sok gyilkosságot követett el külföldön főként a Sztálin-korszakban, de utána is igaz kicsit ritkábban. Azt is tudjuk, hogy gyakran eltették láb alól a korábbi gyilkosokat is. Ilyen volt pl. Jezsov, Jagoda NKVD főnökök.

Árpád - 2019. 01. 18. 19:15

Azért végignézve a film statisztikát elsősorban az áldozatokét Elizabeth az utolsó évadban ölte meg a legtöbb embert az évad első felében minden epizódban volt áldozata, tehát azért korábban nem volt ennyire véreskezű.

Skog - 2019. 02. 26. 09:03

Sziasztok!
Én is végigértem a sorozaton.
Phű.
Rég láttam ennyire jó sorozatot, a téma pedig különösen passzolt hozzám.
Aztán meg az is szerencsém, hogy volt lehetőségem végigolvasni a sok kommentet itt. Annyira kedvelem ezt is, szépen végigmazsolázza az ember a sok véleményt, gondolkozik egy keveset, majd (luxus) újraolvas.
Szóval:
Nekem is volt egy kevés hiányérzetem a befejezés miatt, nem kell minden szálat elvarrni óes vagy kiírni, megmagyarázni etc., de ez így, kicsit izé.
A többiek által felsorolt kérdések, hiányok többsége bennem is felmerült, volt amire tudtam a választ, volt aminek itt leltem logikus megoldására. Volt, ahol kicsit kevésnek érzem az “megoldást”.
Jó az is áll, hogy nem kedvelem annyira a nyitott Soprano-s befejezéseket.
Tételesen:
Stan: Nem teljesen koherens a befejezés Renee esetleges KBG-s mivoltának belengetésével, bár a sorozat egyértelmű választ adott nekem a betakargatós jelenettel, azért nekem is arra hajazott a sorozat, hogy márpedig Renee, nem az akinek látszik. Az, hogy elengedi a garázsban a csonka Jennings familyt az tök rendben volt. Nem voltam elégedett teljesen itt a befejezéssel. Ezt menti a garázsjelenet tökéletessége. Zseniálisan játszott.
Philip: A legjobban megrajzolt szereplő nálam. Értem, mit miért csinált, és az is rendben volt, hogy végül Moszkvában köt ki. Zseniálisan játszott
Elizabeth: Ő is alapvetően jól volt vezetve, megírva, de a Paige-el való konfliktusa, hazugságai nekem sok volt, pont Paige karakterét rombolta részben le. Ő is zseniális volt.
Paige: Jót játszott, de valahogy nem teljesen hittem el ezt az utolsó évados alakulgatást és nem a játéka miatt, bár az is mintha kicsit elfáradt volna, ettől még imádtam, mert nagyon fontos szerepe volt a családi struktúrában és dramaturgiában egyaránt, vele lett pucér a király, vele lett családi (is) a dráma.
A zárójelenetére én is wtf-el reagáltam elsőre, de végül is megmagyarázható.
Henryről annyian leírták tűpontosan, hogy neki teljesen érthető ez a befejezés, még Elizabeth is viszonylag hamar elfogadta…Talán itt vártam egy olyan Stavos-os beismerést, hogy nyugi én is tudtam, szerintetek miért vagyok itt?! Jól játszott a srác.
Oleg: Nagyon szépen megírt és elvarrt szerep az ővé és nagyon szépen eljátszott is. Nyilván nem marad börtönben, e felől sem hagy kétséget Arkadgyij Ivanovics megjelenése a végén és a történelem. Nagyon jól játszott ő is.

Nekem hiányzott, hogy Elizabeth kegyetlenül elvarrjon egy szálat, szerintem/nálam lelőtte volna az öreglányt. Paige döntését teljesen megértem, de Stannél nem tudom valahogy nem teljesen korrekt úgy az a megzuhanás, még ha ahogyan egy csomóan írtátok, Henry sok mindenre magyarázat lehet nála.
Összeségében én megadom a sorozat a 10/10.
Eszméletlen rég izgultam a végén egy sorozatnak így.

Kosztyja Ronyin - 2019. 02. 26. 21:54

Láthatóan sok nézőnek bejött a The Americans, méltán. Viszont némelyek kételkednek abban, hogy van valóságalapja a sorozatnak. Nem is kételkednek, lehetetlennek vélik. Nos, számukra egy kis háttér. Az ilyen típusú KGB-s (ma FSZB-s vagy GRU-s) alvóügynökök avagy illegálisok léte maga a rögvalóság. És ez még semmi. Nemhogy a múltban, de ma is. A producer-író szépen merített ebből is, tessék utána olvasni a sorozattal kapcsolatos cikkeben.
Tádám, a Weisberget ihlető esethalmaz kb 10 éve esett meg, abban az időben, amikor Putyin még sokkal civilizáltabbnak tűnt mai önmagához képest.
https://en.wikipedia.org/wiki/Illegals_Program

Igaz, a polóniumos gyilkosság Londonban 2006-ban történt egy átállt ex-KGB-s tiszt, Litvinyenko ellen, de ez még a szélesebb közvélemény számára nem tette egyértelművé, milyen idők jönnek, vagy térnek vissza, részben azért is, mert a britek nyomozása hosszú évekig tartott. Mindenesetre, noga Vlagyimir magában valószínűleg már eldöntötte, hogy kíméletlen árnyékháborút kezd a Nyugat elle a szovjet gyarmatbirodalom helyreállíásáért, még nem volt nyíltszíni izmozás, se Krím, se Donyeck, se novicsok (2017), így szankciók sem, és Amerikában is sokan gondolták úgy, hogy a hidegháború végképp a múlté, ahhoz hasonló gyilkos szembenállás egyszerűen nem lehetséges többé. Amde, 2010-ben, sok év nyomozás után az FBI 10 (tíz!) ilyen Jenningsékhez hasonló illegális orosz ügynököt fogott Amerikában, miközben további 3-4-nek sikerült időben lelécelnie. Végül, elég hamar, kicserélték őket olyan orosz profi hírszerzőtisztekre, akik átálltak a nyugathoz (amerikaikhoz vagy britekhez), és, újabb komoly részlet, az egyikük Szergej Szkripal volt, aki orosz hírszerzőtisztként informálta a nyugatiakat például az orosz maffia európai uniós pénzmosási műveleteiről. Szkripal végül lebukott, ült vagy 5 évet, mire 3 társával együtt kicserélték a Washingtonban elfogott KGB-sekre (tudjuk, mai neve más, de így közérthetőbb), “Jenningsekre”. És itt még mindig nem ér véget az ügy, hiszen Putyin, felrúgva a kémcseréhez kapcsolódó elemi etikát, pár évvel később megmérgeztette az Angliában letelepülő Szkripalt (meg a lányát, plusz brit civileket, hiszen Moszkvában a jelek szerint ma sem számít a civil “járulékos” emberi veszteség). Szkripal hosszú kórházi kezelés eredményeként végül túlélte az idegméreggel (novicsok) elkövetett barbár merényletet (bár azóta állapota ismét romlott, szóval nem kizárt, hogy már sosem léesz egészséges és hamarosan meghal), lánya, Julia is, két angol civil viszont nem. Azt hiszem, ez az idegmérges mészárlás önmagában is felülmúlja a The Americans-ban látott összes KGB-s rémtettet, az élet mindig még szörnyűbbet is tud peodukálni (a nyugatiak pl a britek nem mészároltatták le még Kim Philbyt vagy a Cambridge-i ötök más tagjait sem, pedig ezek a KGB-hez átállt nyugati csúcskémek, kroábbi titkosszolgálti vezetők nagyságrendekkel több kárt okoztak, mint mondjuk Jenningsék). A Szkripal-dosszié nyilván már nem kerülhetett be a sztoriba, 30 évvel visszavetítve sem, mert addigra megcsinálták a hatodik évadot. Látjuk ugyanakkor, hogy a Szkripalt is magában foglaló fogolycsere előzménye, a 2010-es illegális lebukás viszont bekerült, sőt, jelentős részben ez ihlette a zseniális sorozatot. Amely ugyan mindvégig fikció, ám éppen azért nagyon valóságszagú, mert jórészt megtörtént eseményekre alapul. Emlékeztek, Elizabeth hogyan mérgezte meg a feket srácot, akinek az anyukája Weinberger hadügyminiszternél takarított? Egy preparált esernyővel. Nos, ez is megtörtént a valóságban, egy nyugatra szökött bolgár írót ölt meg így, méreggel, egy londoni buszmegállóban a bolgár kommunista titkosszolgálat, a mérget a KGB szállította.
Azt hiszem, sok-sok hasonló sorozatra valót tartogat még a törtémelem, és sajnos napjaink is.
A kedvenc karakterem: Oleg, és Nyina (aki végül jó útra tért, ezért is halt meg szegény), persze Stan is szimpi volt. Elizabeth és Philip: mit tegyek, végig utáltam őket. Paiget kezdtem megutálni, végül megsajnáltam, Henryt csak sajnálni lehetett. Megmondom, mi lesz a hetedik évadban :) : Philip és Elizabeth otthon irodai melót kapnak, egy ideig el vannak vele, de a Szovjetunió összeomlásával kezd felkopni az álluk. A gyerekeik is hiányoznak nekik, ezért lelécelnek Nyugatra. Mivel nem sok mindenhez értenek kémkedésen kívül, feladják magukat az amcsiknak, és büntetlenségért cserébe mindenről kipakolnak, KGB ügynökök sokaságát lebuktatva. A tanúvédelmi programban új személyazonosságot és lakhelyet kapnak Nevadában, meg egy kis lóvét öreg napjaikra. Henry nem bocsát meg nekik, sosem látják újra. Paige igen, és hozzájuk költözik, szintén új néven, de végül lecsúszik, alkeszként tenegeti napjait, megcsúnyul, se barát, se barátok. Elizabeth nem kezd inni, megtér és templomba jár, úgy dönt, hátralévő éveit önkéntes munkával tölti. Philip lovakat vesz, és bár iszik, még szinten tudja tartani. Stan bevallja, hogy futni hagyta Jenningséket, egyéb és korábbi érdemire tekintettel megússza három év börtönnel. Miután kiszabadul, nem is akar már visszamenni az FBI-hoz, meg nem is vennék fel, új életet New York-ban, mint magánnyomozó. Reneét természetesen kidobja, hiszen bebizonyosodik, valóban Moszkva küldte a nőt. Ex-felesége, Sandra viszont visszatér hozzá, újra összeházasodnak, Matthew-val is rendeződik a viszonya, és persze Henryről is ők gondoskodnak. Oleget egy év fogság után Gorbacsovék kicserélik egy elfogott amerikai kémre, hazatér családjához, élnek, mint Kosztyja Novgorodban (Marci Hevesen). Titokban kideríti, hová kaparták el Nyinát, elhozatja hamvait és normálisan eltemetteti Moszkvában, ezt megírja Stan-nek is. Martha felneveli a kis Olgát, boldogok. Gregory a Szovjetunió bukásába beleőrül, diliházba kerül, Claudia Dél-Amerikába szökik, végül főbe lövi magát, mert Gorbacsovék lecsukatnák, ha hazatérne.
Paige végül sikeres elvonó kúrára megy, s bár titkárnő lesz, titokban újra felfedezi magában a szovjet-orosz hazafit. Közel húsz évig várja türelmesen hogy Putyin harcba hívja, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt kampánycsapatának tagjaként kiszivárogtatja Hillary emailjeit Moszkvának és a Wikileaksnek. Ekkor azonban Stan mobilja megcsörren, a nyugdíjas ex-FBI ügynököt maga Adelholz FBI igazgató kéri fel, hogy reaktiválja magát, mert a ruszkik megint a Mcdonalds spájzában vannak. :)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Georgi_Markov_(%C3%ADr%C3%B3)

Mate4182 - 2019. 09. 30. 16:45

bar mar nem hiszem hogy valaha valaki is elolvassa ezt a kommentet (igy meg ironikusabb a dolog) de szerintem a lezarasban azert let minden szal nyitott es maradt ezernyi kerdes mert a 80as evekben egy ilyen szituban a benne szereplok is ezt eltek at.

sosem tudjuk meg mi less velunk oroszhonban ahogy valszeg Paige sem
sosem tudjuk meg hogy Stan felesege kem volt e ahogy a 80as evekben is sokszor soha nem derult ki az ilyesmi
sosem tudjuk meg mi less Oleggel mert akkoriban az emberek tuntek cask ugy el veglegesen es a csaladjuk se tudta mi van veluk

eazt a hangulatot szerintem tokeletesen visszaadtak ezzel a ,,tudatlansagban” hagyassal de mas kerdes hogy en is orultem volna par valasznak

amugy Martha elokerult az utolso evadban, azt legalabb megmutattak nekunk.

edit hargitai - 2019. 11. 20. 00:45

Ez a sorozat úgy tökéletes,ahogy megcsinálták,a vége pedig egyszerüen szenzácios.

sári - 2020. 01. 07. 22:24

Nos, én most végeztem ezzel a sorozattal és nagyon szuper, hogy van egy ilyen kibeszélő. Még ha le is maradtam az igazi beszélgetésről, egy-két dolgot nekem is ki kell írni magamból. :)
Először is alapjában véve nagyon tetszett a sorozat, nagyon szerettem. De azok a kérdések bennem is felmerültek a befejezés kapcsán, amik a szerzőben. Jó volt olvasni a véleményeteket, így kicsit elfogadhatóbb lett nekem is.
De az nagyon nem tetszett, hogy Stan elengedte őket. Én azt vártam, hogy Elizabeth kinyírja őt is. Sőt, már amikor kanyarodtak ki az autóval, akkor sem csodálkoztam volna, ha elüti, hiszen ha nincs Stan, akkor jópár gonddal kevesebb nekik, legalább pár órát nyernek vele.

Értem, hogy az életben is vannak ilyen kémek, de a gyakorlatban egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy hogy működhet. Már magában két gyereket nevelni 0-24 órás elfoglaltság (nyilván túlzok… bár nem nagyon), emellett kb vinni egy rendes melót, ideig-óráig párkapcsolatban lenni akár teljesen más városban élő emberekkel és mellette képben lenni minden újdonsággal, annyit edzeni, hogy bármikor bárkit lenyomjanak, közben squasholni járni, szomszédolni, önsegítő meetingezni és egyebek… hát ha valaki ezt 20 évig csinálja, akkor az tényleg superman.

Ami nagyon zavart a sorozatban
– Elizabeth mindig oldalra fésült frizurája :D :D
– Az hogy Philip és Elizabeth lényegében sosem beszélt oroszul. Oké, hogy a parkban Oleggel, Gabriellel nem, de amikor kettesben voltak Claudiával vagy azzal biológus fazonnal és mindenféle titkokról beszéltek amúgy is, vagy legfőképpen, amikor hazamentek Oroszországba, akkor sem?? Itt nagyon kilógott a lóláb. Alapjában véve szerettem a két színészt, de erre a szerepre mindenképpen oroszul tudókat kellett volna castingolni.
– Elizabethnek miért nyomatták ezt a cigizést? Ennél még egy hatodikos is hihetőbben tud dohányozni. Nagy kár, hogy ilyenekkel kizökkentettek a sztoriból.

De a leült ötödik évadtól, a hibáktól és a nekem nem tetsző befejezéstől eltekintve nagyon jó kis sorozat volt. Köszönjük a készítőknek.

Rita - 2021. 11. 08. 06:05

Sziasztok!

Én angolul néztem meg, most már másodszor a teljes sorozatot.Engem teljesen beszippantott.

Nem mennék bele a hosszú fejtegetésbe.

Aki angolul látta, az hallhatta, hogy amikor Philip Stavrossal beszél, az utolsó mondatot, miszerint hűséges az ideológiához tökéletes angolsággal mondta. Így erős a gyanum, hogy ő is beépített segítő volt, csak ugye nem mindről tudtak Philipék.
(lásd. Renee )

takingsider - 2022. 04. 27. 01:08

baromi rég meg akartam nézni (akkor is, még “élőben”, de halogattam), mostanáig, a háború kitörése előtt kezdtem, most ért véget – baromi jó záróepizódot kapott, így kell ezt, a vonatos és még inkább a garázsos jelenet döbbenetesen jó

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz