login |

Borgen

2018. 06. 09. 15:50 - Írta: gromit

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

A dánok nem csak krimit tudnak csinálni.

A Borgen című politikai dráma már nem mai darab (2010-ben indult, 3 évadot élt meg), de igazi alapmű. Nagy érdeme volt abban, hogy a világ felfigyelt a dán sorozatokra – a nagy krimikkel (Fobrydelsen, Broen) szokás együtt emlegetni. Egész más műfajban és témakörben készült, de hasonlóan magas színvonalon. (Korábban nem is volt róla komolyabb írás, úgyhogy most pótoljuk, hátha valakinek most lesz nagy felfedezés.)

Birgitte Nyborg, a “Mérsékelt Párt” politikusának élete egyik napról a másikra megváltozik, amikor a miniszterelnök lemondani kényszerül, és ő lesz Dánia új és történelmének első női miniszterelnöke.

Természetesen nem csak annyi lesz a változás, hogy ezentúl már nem biciklivel fog munkába járni. A nagyobb felelősség és munkaterhelés a kezdetben lelkes és támogató család (férj, két gyerek) életére is óhatatlanul ki fog hatni.

A Borgen sokrétű, összetett sorozat. Néhány kiemelt és számos mellékkarakteren keresztül mutatja be a dán politikai életet több szempontból is. A miniszterelnök, más kormánypárti és ellenzéki politikusok, politikai tanácsadók, valamint az ő ténykedésükről is tudósító újságírók, tévések szemszögéből.

A sok karakter és mindenféle (fiktív) pártjaik eleinte kicsit megnehezítik a befogadást (a dán nézők párhuzamot tudtak vonni a valós politikai szereplőkkel és pártokkal, az átlag junkie-nak ez nem adatik meg), figyelni kell, de megéri. Az idő múlásával természetesen a felállások, illetve a betöltött pozíciók változhatnak, de a sorozat lényege végig megmarad.

A sorozatra egyszerre jellemző az idealizmus és realizmus is. A konfliktusok és vereségek, veszteségek ellenére is belengi egyfajta optimizmus, de a világa nem annyira idealisztikus, mint Sorkinnak. Azért jó látni, ahogy komoly témák felmerülésekor a kisebb-nagyobb pártok tárgyalásra és kompromisszumra hajlandóak tudnak lenni.

Azok, akik egy politikai drámában Frank Underwood világát keresik, persze itt is láthatnak mindenféle machinációkat. Az ábrázolásmód realisztikus, a témák aktuálisak, a karakterek hihetőek. (A 2. évad idején a valóságban is női miniszterelnöke lett Dániának.)

A legfőbb szereplő végig Birgitte, de kiemelt karakter még az ambiciózus újságírónő Katrine Fønsmark, és a cinikus politikai PR-os Kasper Juul. Szakmai karrierjük mellett az ő magánéletüket is közelebbről megismerhetjük, őszintén. Ezzel egyrészt mélyítik ezeket a karaktereket, másrészt az ő életükön keresztül újabb komoly témák is előkerülnek, akár az epizódban aktuálisan tárgyalt politikai témával összefonódva.

A színészi gárda összességében is nagyon jó, de erre a három alakításra különösen felfigyelt a világ, olyannyira, hogy azóta nemzetközi, neves amerikai sorozatokban is találkozhattunk velük (Sidse Babett Knudsen – Westworld, Birgitte Hjort Sørensen – GoT, Vinyl, Pilou Asbæk – GoT, Stag, The Borgias). Bónuszként a Fobrydelsen-nézők más ismerős arcot is fel fognak tudni fedezni (pl. Søren Malling, aki azóta az angol Wallanderben is vendégszerepelt).

7 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2018. 06. 09. 17:00

A harmadik évad gyengébb lett szerintem. Pilou Asbek már kevesebbet szerepelt benne (talán már máshol forgatott?)

Első két évad 9/10
A harmadik 7/10

Első skandináv sorozatom. És milyen jól tettem, hogy ezt bepróbáltam :)

Kati néni - 2018. 06. 09. 17:15

Nnna, ez lesz az egyik nyári darám.

Off:
Amúgy ezek a skandinávok hogyan tudják megtanulni akcentus nélkül az angolt?
Nekem nagy szerencsém, hogy gyerekként bámultam a Cartoon Networköt és a különböző német adókat, így általában az amerikai meg az északnémet embereket át tudom verni angollal vagy némettel, de például egy ritkább szó kiejtésénél lebukom (pl. a múltkor a syrup-pal, mert “szájröp”-nek ejtettem, ahogy Susan a Desperate Housewivesban.

Az egyik baràtnőm, Linda a kanadai apjával és német anyjával lakik együtt, és hiába beszél folyékonyan angolul, kibukik a németes szájíze.

Hegedda - 2018. 06. 09. 18:58

A harmadik évadot már valamiért nem néztem meg, viszont az első kettő nagyon jó volt, kissé idealista, de eléggé tényszerű is egyben.

turosz - 2018. 06. 09. 20:20

A harmadik évad már valóban gyengébb lett, de összességében egy nagyon jó kis sorozat volt, szinte mindenben egyetértek a kritikával, kivéve a dán politika realisztikus ábrázolását, vagy ha valóban ez a realitás ott, akkor néhány diktátor irígykedve nézhette :)

A másik dolog meg lehet, hogy reális, de nem csak magyar, de amerikai politikán is szocializálódva is furcsa volt, hogy a legpitiánerebb ügyekben is állandó élő tv interjúkra rohangál egy miniszterelnök, de persze ki tudja mi megy ott :)

JKJ - 2018. 06. 10. 07:13

Kati!

Csak sejtem, de az lehet, hogy náluk nem jellemző a szinkronizálás, hanem minden felirattal megy. Emiatt az iskolában is a megfelelő kiejtéssel kell, hogy oktasssák az angolt, mert minden gyerek hallotta már jól kiejtve és nem fogadják el az akcentusos nyelvtanárt.

Ancsa - 2018. 06. 10. 21:43

Köszi az ajánlót, begyűjtöttem és betettem a hamarosan megnézendők közé!

hamupipacs - 2020. 08. 24. 21:45

Nagyon örülök, hogy felhívtátok rá a figyelmet! Nagyon jó volt!
SPOILER?!

A romantikus lelkemnek nagyon fájt, hogy senkinek sem sikerült a családját valahogyan egyben tartania.

Vége.
Tényleg sokuknak dobott a karrierjén ez a sorozat. Az említetteken túl, a zöldek vezetőjét játszó színész is ismerősnek tűnt. Ő is szerepelt a GoT-ban. Egy harcos dothraki volt:-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz