login |

Good Girls: vége az 1. évadnak

2018. 06. 10. 15:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Hát, igen, így múlik a világ dicsősége…, vagy valami ilyesmi. A 3. részek után még filóztam azon, hogy vajon a For The People lesz nálam a legjobb 2017/18-as újonc, vagy a Good Girl, ugyanis addig mindkettő többé-kevésbé stabilan hozta a pilot 7,5/10-es szintjét. Nos, a kifejezetten unalmasan csordogáló 1×04 és a semmilyen 1×05 után hamar el is dőlt a kérdés, mert a 6. résznek már csak 10 perc esélyt tudtam adni.

Pedig a Good Girls tényleg nagyon biztatóan indult, és ahogy láttam, a 10 részes évad további részében is akadtak erősebb húzások, azonban a bűnözőnek álló kertvárosi anyukák történetét a sok korlát miatt nem nagyon tudják a készítők érdekesen alakítani, a humor pedig nem volt elég ahhoz, hogy maradásra bírjon.

Azért is volt nagy kedvenc az elején a Good Girls, mert nekem általában bejönnek azok a sorozatok, amikben a főhős valami negatív dolgot tesz, és ahogy próbál kikerülni az őt mélybe húzni akaró örvényből, a kapálózásának köszönhetően egyre rosszabb és rosszabb helyzetbe kerül, hogy aztán passzív szereplőből, szenvedő félből hirtelen aktív legyen és az asztalra csapjon.

Ilyen sorozatra tipikus példa volt a Complications vagy valamennyire a Chance is. A Good Girls-ben az anyuk, miután kirabolják álarcosan/fegyveresen a boltot és sok pénzt kaszálnak, egyrészt azzal kénytelenek szembenézni, hogy valaki rájött, hogy ők tették és ezt ki akarja használni, másrészt pedig azt is tudomásukra hozzák, hogy bűnözők pénzét nyúlták le, akiknek a vezetője fenyegetni kezdi őket és újabb melókat hoz nekik.

És nagyjából erről szól a sorozat, kezdő bűnözők csetléseiről és botlásairól, miközben a viccesség álcája mögött azért elég komoly tét húzódik meg, hiszen egyrészt (látszólag) valóban az életükkel játszanak, másrészt pedig mindhárom anyának szüksége van a pénzre a családi problémáik miatt, és bizony a magánéleti gondok elég komoly hatással lehetnek rájuk, ha nem rendezik őket.

A humorforrást a lebukás elkerülése céljából tett lépések és az akciók abszurditása szállítja, a csöbörből vödörbe való kerülés (idővel képbe kerül az FBI is!), a drámát pedig nyilván a család előtti titkolózás – kár, hogy előbbi aspektus annak ellenére, hogy feszültnek akarják ábrázolni, nem hordoz magában semmi veszélyérzetet a viccesség, nem nagyon érezni, hogy súlyosabb következményei lehetnek a főszereplők tetteinek.

Pedig ezek a tettek elég változatosak eleinte, van, hogy leszállítani kell valamit, máskor pedig valakit rejtegetni, és persze az anyák, vagyis a Jó lányok idővel rájönnek, hogy miképp tudják boldogulásokat saját ötletekkel elősegíteni, azonban a fent említett 1×04 megmutatta, hogy nehéz a személyes sztorikat beleszőni a bűnügyek mellé – ott 40 percre mind a három család kapott valami minidrámát rémisztően elaprózva, hogy utána az egész 1×05 szinte csak bolti vásárlásokról szóljon…

A két rész után tényleg azt éreztem, hogy bármennyire is jók a bűnözős momentumok és megnyerőek a karakterek, a sok szál miatt szinte minden esetben csak a felszínt kapargatják, és ez a felületesség nem tud megtartani. A “marha élvezetesből” elég hamar a “nézhető”, “egynek elmegy” szintre csúszott le nálam a Good Girls, és ugye alapelv, hogy ami csak nézhető, az nem nézős…

Biztos voltak nézők, akiknél Rio, a fő rosszfiú nagy kedvenc volt, és szerintem Manny Montana jól hozza ezt a sármos és fölényes gengsztert, de az az igazság, hogy számomra idővel fenyegetőből inkább idegesítővé vált, hogy folyton feltűnt arcoskodni, arról nem is beszélve, hogy állandóan destruktív volt, ami mindig zavarni szokott, és most feleslegesnek is éreztem.

Az elején írtam, hogy szerintem a korlátoknak köszönhetően, hogy a sorozat nem tud igazán élni, hiszen alapvetően jó emberekről, szerető anyákról és feleségekről van szó, akikből nem lehet (azonnal) számító törvényenkívüliket csinálni, és csak akkor maradhatnak szimpatikusak a karakterek, ha kvázi áldozat nélküli bűncselekményeket követnek el, illetve ha vannak következményei a tetteinek.

Szóval a Good Girls jó kezdés után leeresztett, és bár a koncepció magában hordozza a további csúcspontokat, a hullámvasutazásból nem kérek, főleg, hogy a lejtmenetek túl hangsúlyosak. Az pedig, hogy egy, bár drámainak szánt, de összességében ennyire nulla cliffhanger-re futotta csak a készítőknek, végképp csalódás volt. Persze az pozitív, hogy nem felüllicitálni akarták magukat, de ettől még az ember nem fogja nyár során lerágni az összes körmét.

Lehet, hogy az eredeti tervek szerint mégiscsak szükség lett volna a pilotban arra a véletlen gyilkosságra, aminek szenvedő alanyát inkább életben hagyták a készítők?

ui: azért azokat az aranyos zenés montázsokat sajnálni fogom.

9 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2018. 06. 10. 16:30

Nekem végig stabil szintet hozott, és élveztem, pedig eleinte nem is akartam nézni, csak bepróbáltam. Végig lekötött, és kíváncsian várom a folytatást. Örülök, hogy Jenna Bansnak lett végre egy sikersorozata (bár nem túl acélosak a számok).

A Superstore “crossoverek” viccesek voltak.
Egyébként itt figyeltem fel Mae Whitmanre, és most, hogy a Parenthoodot darálom, nagyon meglepődtem, hogy főszereplő volt benne. Nagyon jó színésznő.

winnie - 2018. 06. 10. 17:44

hehe, őt láttam felnőni, elég fura volt anyukakén látni, hisz anno a jagben kisgyerek volt, de több sorozatban is a főhős lányaként szerepelt. meg a bionic woman unaired pilotjában is!:)

pody - 2018. 06. 10. 19:20

Itt csak egyetlen dologra bologatok nagyban, az a “fogonosz” Rio karaktere, abszolut jol jellemezted. Szerintem vegig tartotta a szinvonalat, semmi leeresztest, hullamvasutazast nem eszleltem. Szorakoztato dramedy, ami azert nem a legjobbak koze sorolhato, olyan 6-7/10 vegig. Kivancsian varom folytatast

winnie - 2018. 06. 10. 20:09

pody: a változást szerintem észre leh venni (szerkezetileg) azokban a részekben, mármint arra célzok, hogy a hullámvasút ezúttal nem szubjektív, a tempó módosult, max az a kérdés, hogy kinek mennyire tetszett.

arra gondolok, hogy az első 3 rész a vergődésről és a stiklikről szólt, tök jó volt, a 4. részben pedig szinte semmi stikli nem volt, cserébe 6 külön miniszálon drámáztak, szenvedtek. ami nem baj, csak arra célzok, hogy az a rész nem annyira fun volt, hanem karakterizálós – és ezt aláírom, hogy nehéz a személyes történeteket a bűnügyiekbe beleszőni ismétlődés nélkül (itt volt a rák, sadie “bunyója”, a lőtt sebes arc (ami stikli szál, de egy helyszínes, nem dinamikus – sokkfaktornak tök jó volt, de nem tudtak vele mit kezdeni, bár a slusszpoén jó volt), ruby kirúgása, stb.) és biztos, hogy jobban reagálok, ha nem manapság klasszikus, pár jelenetes sztorik lettek volna, hanem kiemelnek 3 szálat. így vékony ak éreztem őket, felületesnek.

de mindegy, mert az 1×05-ben visszajöttek a dinamikusabb stiklik, csakhogy az volt a vásárlós rész, ami tényleg annyiból állt legalább 50%-ban, hogy bevásárló kocsiba pakoltak és sorban álltak, és ez nálam nagyon messze volt a 2-3. rész érdekességétől, feszültség meg nem sok. aztán, amikor az 1×06-ra továbbvitték nagyba a bevásárlós szálat a többiekkel, azt mondtam, hogy oké:)

igazából szerintem az kulcstényező, hogy ha valaki annyira nincs oda a sorozatért akkor, amikor kicsit más oldalát mutatja, akkor az mégsem neki való, hiszen ki van zárva, hogy azt követően egyszer, s mindenkorra hanyagolja azt az oldalt, szóval jó eséllyel később is lesznek ilyen részek, ergó számomra kevésbé szórakoztatóak, ergó nem éri meg néznem. de nagyon sajnáltam, hogy nem jött be, mert az 1×03 után még nagyon lelkes voltam, és marha kíváncsi lettem volna arra, hogy az allison tolman-karakterről mit gondoltam volna.

FrankLuck - 2018. 06. 18. 17:10

Szintén ott leszek a második évadnál, nekem ez így 10 részben működött (én sem éreztem különösebb kilengést). A túlcsorduló érzelmek nálam a határt súrolják, remélem nem pakolnak rá a második évadban.

piszkosfred - 2018. 07. 06. 23:46

Nehezen tudom pontozni.

Határozottan jól indult, aztán eléggé érdektelenné vált, de annyira nem, hogy kaszáljam. Könnyed darának jó volt, de igazából nagyon nem tudtam értük izgulni, sosem hittem el, hogy tényleg nagyobb bajuk történhet.

Vszinű megnézem merre megy a második évad, de tűkön ülve nem várom.

Peti - 2018. 07. 09. 22:36

Én személy szerint nagyon élveztem minden percét a sorozatnak, igaz más elfoglaltságok miatt nem tudtam pár nap alatt (ezt mondjuk úgy max 2-3) bedarálni, mint ahogy elterveztem…

Én egyedül Boomer-t nem tudom hova rakni, komolytalannak és “gagyinak” érzem és a sztoriszála sem érdekfeszítő számomra, inkább egy kicsit nyögvenyelős s vontatott.

Amúgy pedig nagyon várós a második évad nálam!

Rubber Duck - 2018. 07. 25. 02:26

Christina Hendricks forever….

idioty - 2018. 10. 03. 23:59

Nekem kb pont az ellenkezője volt, mint a kritikákban olvastam. Nekem részről,részre jobban tetszett. Bár az első részt megnéztük és tetszett, a második részt hetekkel később néztük. Onnantól pedig egyre gyakrabban. És nekem tetszett a vége is nagyon. Nálam simán 9/10 lett.

Tetszett a bevásárlósdi, hogy tök hihető a piti bűnözés. Ugyanakkor nem tetszett az, ahogy rá akartak jönni arra, hogy ki vágta át őket. Ott sokszor bele tudtam volna kötni.

Tetszenek a karakterek, a színészek. Kivéve az idegesítő férjük, akinek olyan harcsapofája van mindig, hogy majdnem hányok tőle ha meglátom. De amúgy a karaktere nem lenne rossz :).

SPOILER
Amúgy a Kanadai turnéjuk alatt a lábonlövésen hangosan röhögtem vagy 10 percig. Ott muszáj volt megállítanom, és még most is röhögök magamban rajta. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz