login |

NCIS: Los Angeles: vége a 9. évadnak – írta Sue

2018. 06. 11. 18:40 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Ez volt az az évadzáró, ami után sűrű káromkodások közepette követeltem, hogy legyen már most rögvest ősz, hogy megnézhessem az évadnyitót. De ne rohanjunk ilyen gyorsan előre a To be continued… felirathoz, előbb még nosztalgiáznék kicsit az évadnyitó óta történteken.

Általában véve nekem kifejezetten bejött az, ami egyik oldalról az írói kreativitás hiányának is tűnhet, másik oldalról viszont ötletes megoldásnak. Arra gondolok, hogy az egyes korábbi ügyek történetszálai sorra tértek vissza, különösen az évad második felében – és alapvetően tetszett, ahogyan visszahozták és megoldották őket.

Ennek valószínűleg az is az oka, hogy nekem ettől valahogy életszagúbbnak tűnt – félreértés ne essék: a valóságban továbbra is kizárt, hogy mindig ilyen hatékonyan lőjenek a rosszfiúkra, mint itt, de a korábban lezártnak tűnt sztorik újbóli elővétele más tészta. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Mosley Főnéni megítélése nem csak az én szememben javult, bár annyira megkedvelni nem tudom, hogy fogom-e valaha is, mint valaha Grangert. Apropó Granger. A múlt évben elhunyt Miguel Ferrer karakterétől is búcsút vettek idén tavasszal.

Ha már Mosley, akkor Hidoko is megemlítendő: a kezdetektől sokkal szimpatikusabb új karakter az évad során szép apránként teljes jogú csapattaggá vált, mindenki megkedvelte. Nem csodálom, voltak emlékezetes pillanatai, és szépen apránként megismertük mind ő, mind Mosley hátterét is, hogy ne kétdimenziósnak lássuk őket.

Az külön érdekes volt, hogy mindkét új hölgyemény múltjának „titka” Samnél landolt, aki még mindig küzd a felesége halálának feldolgozásával – amivel azért lassan, de biztosan halad előre. Eladta a házát, vett magának egy hajót, szépen apránként enyhül a gyásza.

Kensi és Deeks kapcsolata is érdekesen alakult az utóbbi hónapokban: az esküvő kapcsán a lehető legkevesebb dologban értettek egyet kiindulásként, hogy aztán az évadzáró előtti részre egészen jól elkezdjen alakulni a kép, hogy milyen esküvő az, amivel mindketten ki tudnának egyezni. (Az már más kérdés, hogy lesz-e esküvő egyáltalán, de erről majd később.)

Callen és Anna kapcsolata egészen szépen formálódott, egészen az ominózus „volt-e nála fegyver vagy sem?” rosszfiú-kiiktatásig. Érdeklődve várom, kapnak-e még esélyt egymástól.

Callenre egyébként is rájárt a rúd, már túl egyenesben volt a jelek szerint a magánélete: édesapjától is búcsút kellett vennie, mert két Iránban fogságba esett újságíróért cserébe ő volt a váltságdíj.

Az idei év egyik fő szálának Hetty vietnami eltűnése tűnt. Az idő előrehaladtával megtudtunk egyet s mást a délkelet-ázsiai szálról: annak idején a CIA kötelékében Grangerrel, illetve a múlt évadban már látott csapattal egy helikopter-baleset következtében hátra hagytak egy embert, akiről sokáig azt hitték, meghalt, és aki azóta ott raboskodott a dzsungel mélyén.

Az egy dolog, hogy mennyire tartom hihetőnek, hogy ennyi éven át nem nyírták őt ki a vietnamiak, akik Hetty kapcsán csodásan bizonyították, hogy mennyire vendégszeretők, az pedig egy másik, hogy remek alkalmat szolgáltatott mindez ahhoz, hogy a jelen és a múltbeli nagy öregek újra együtt dolgozzanak.

A mentőakcióról szóló dupla rész zseniális volt, számomra abszolút az évad egyik csúcspontja a finálé mellett, mert ott is a két rész közt úgy kaptuk az arcunkba az epizód vége vágást, és várhattuk a folytatást hosszú hetekig, hogy azt is csak aktívan szidva a készítőket lehetett kibírni, plusz az ominózus Hetty-kihallgatások visszanézésével.

Igen, kedvenc aprócska termetű, de nagyon is badass főnökasszonykánkat megpróbálták először kulturáltan kihallgatni, majd kevésbé kulturált eszközöket bevetve is. Ahogyan ő ezekre reagált, az ZSENIÁLIS volt. Imádtam, ahogyan teljesen idiótának tettette magát, majd mikor leharapta a kedves kihallgatója fülét… Ismét egy újabb érv került a „Miért ne húzz újat Hetty-vel?”-listámra.

Ilyen előzmények után érkeztünk el az idei évad dupla zárórészéhez. Be kell valljam, direkt nem olvastam el semmit ezzel kapcsolatosan , hagytam magam sodortatni az árral és az élménnyel. Éppen ezért már a nyitó jelenetsor is nagyon erősnek tűnt számomra az épületharcászattal, vagyis hogy hogyan győzzük le a túlerőt egy elhagyatottnak tűnő raktárépület-szerűségben.

Senki nem lepődött meg szerintem azon, hogy természetesen a csapat járt sikerrel, bár Sam megsebesült a legvégén. És innentől kezdve egyre érdekesebbé kezdtek válni a dolgok: amikor Mosley szimatot fogott, hogy elkaphatja azt a fegyverkereskedőt, aki egyben gyerekének apja és elrablója is, mindent bevet – igen, még a kevéssé legális eszközöket is –, hogy minden lehetséges információt kiszedjen a fogolyból. Ennek köszönhetően olyan szinten vitatkoznak össze Deeks-szel, hogy ismételten kirakja a nyomozót a csapatból.

Külön érdekes volt, ahogyan Kensi megértette a történetét meghallgatva, hogy a Főnéni miért is nem kedveli Deeks jelenlétét a csapatban. Az más tészta, hogy mindez milyen beszélgetéshez vezet a párocskánk közt, s milyen eredménye volt annak a beszélgetésnek-vitának, ami Deeks kikísértetése után zajlott Kensi és közte.

Igen, bevallom, nekem szakításszaga volt a szituációnak, de azt gondolom, hogy például a gyerekvállalás pont egy olyan kérdés, amiről mindenképpen jó, ha kiderül a még az esküvő előtt, hogy a felek mit gondolnak, mert akár kenyértörésre is okot adhat, ha teljesen mást akarnak. Azon egyébként nem voltam meglepve, hogy pont ez a két karakter nagyon másképpen gondolja ezt a kérdést.

A fegyverkereskedőnk, Spencer Williams Mexikóban vert tanyát, ráadásul olyan szinten és mértékben bebiztosítva a terepet maga körül, egy atombunker sem nyújthat nagyobb védelmet a nemkívánatos látogatókkal szemben. A csapat ezért Mexikó felé veszi az irányt, és azt gondolom, hogy Deeks hozzáállásáról mindent elmond, hogy a történtek ellenére is a csapattal tart és részt vesz az akcióban.

Itt kell ismét kitérnünk Hidoko-ra. Bár nem bizonyított, de attól még meglehetősen egyértelműnek tűnt számomra, hogy a semmi közepén talált „grillezés-maradványok” az ő földi maradványai. Sajnos. Pedig valóban megkedveltem a karaktert, aki valóban afelől nem hagyott kétséget soha, hogy Mosley neki nem pusztán főnöke, hanem a lehetőségekhez mérten barátja is. Nem véletlen az sem, hogy az ő elvesztésének lehetősége olyan hatással volt Mosley-ra, hogy Hetty megkérdezte: eddig még nem vesztett el embert, ugye?

A gyerekmentő akció mindenesetre nem zajlik zökkenőmentesen, Kensi átmenetileg fogságba is esik, ezért Callennek és Samnek be kell jutnia a szuperbiztosan őrzött birtokra. Közben a gyerkőc biztonságba kerül Kensi és Deeks segítségével, édesanyja mellett ülve, helikopteren távozik a terepről. Sam és Callen végül lovakkal menekülnek meg a tűzharcból – be kell valljam, azon azért meglehetősen jól szórakoztam, ahogy a két úriember gázálarcban, mindenben vágtat kifelé a lovakon…

Abban viszont biztos voltam, hogy nem lehet ennyire sima liba minden és full extrás hepiend az évad vége, s mindezt meg is kaptam az arcomba a négyesünkkel felrobbant autó képét követő To be continued… felirat képében.

Ezek után nem kicsit várom, hogy végre ősz legyen. Teóriáim vannak, nem egy, de direkt nem vagyok hajlandó utána olvasni semminek, annak se, hogy kinek van szerződése, nincs szerződése, mert vágyom arra, hogy meglepjenek. Remélem, sikerül is majd ezt megtenniük.

Mindenesetre ez a finálé szerintem erősebb volt, mint amiket az utóbbi években láthattunk, amiért külön piros pont jár nálam. Zárószónak csak annyit: ide nekem az időgépet, hogy végre ősz legyen!

18 hozzászólás Ne habozz!

payskin - 2018. 05. 21. 19:34

Egész jó kis finálé lett volna. Kár az utolsó 30 másodpercért. Kétszer eljátszani egy évadban ezt a baromságot — ez lehet, hogy nekem végállomás, kiszállás. Majd még elolvasom, ti mit szóltok hozzá, meg őszig eldöntöm.

torjack - 2018. 05. 21. 21:32

Igen…a végét én sem értettem, hogy gondolták. Simán elkaphatták volna a csapatot, aztán folyt. köv… ez így… hát izé.

Meg ugye ott van Hidoko is, zsák a fején, beszélni nem tud, élve felgyújtják, hát biztos elhiszem…

Sam lábon lövésének az elején meg sok értelme nem volt.

Ezeket leszámítva azonban nem volt rossz, volt feszkó rendesen.

Annaa - 2018. 05. 21. 21:40

Szerintetek ki fogják írni ez után az évad után valamelyiket?

Szula - 2018. 05. 23. 10:10

Nagyon azt tolták egész évadban hogy Deeks ki akar szállni úgyhogy az ő távozása benne lehet a pakliban. Az összezördülés Kensivel is előre vetítheti egyikük távozását. Bár jól kicsesznének azokkal akik az esküvőre várnak. Én arra tippelek most hogy mindenki túléli de Deeks nem marad állandó vagy csak kiszáll az NCIS-ből és a kocsmát fogja vezetni.

torjack - 2018. 05. 23. 17:08

Szerintem marad Deeks is, ez a kiszállós huzavona nagyjából arra jó, hogy generáljanak némi feszkót a párocska között.

Meg ugye a sorozat már elérte azt a kort, amikor már számolni kell év közben egy esetleges év végi kaszával, jó, ha a készítőknek van terve a karaktersztorik elvarrására.

Andrea Bordeaux instagramon kvázi elbúcsúzott, de ilyet LL Cool J is csinált már vagy három éve, amikor Sam-et mellbe lőtték…Csak szívatta a népet a fazon.

Zordon - 2018. 05. 23. 19:24

Az en tippem az, hogy nem lesz valtozas, de ha megis, akkor valoban Deeks kerul ki a kepbol – ha marad is szereplo, esetleg nem a csapat tagja, vagy valami hasonlo.

Evadzaro jo volt, bar egy kicsit nekem tul sok volt benne a drama, es nem vagyok oda a cliffhangerekert.

Ezt az idegesito Mosleyt viszont ejthetnek. Az evadzaroban csak egy hisztis picsa volt, semmi mas. Ez nem hianyzik.

Szula - 2018. 05. 23. 20:37

Hidoko távozásában én egyáltalán nem vagyok biztos így hogy nem mutatták konkrétan az ő halálát. Szerintem nem őt ölték meg a katonák hanem valaki mást és őt foglyul ejtette Mosley volt pasija. Így elő lehet majd kapni pár rész után hogy átadja Hidokot a fiáért cserébe.

Annaa - 2018. 05. 25. 10:51

Remélem Mosleyt végre kiirják, igazán rájöhetne, hogy például a fiával akar lenni, vagy lecsukhatnák vagy valami. Meg jó lenne, ha Deekst sem irnák ki, nélküle nem lenne ugyanaz a sorozat.

szotyi - 2018. 05. 25. 15:33

az utolsó pár részbe egész elviselhető volt Mosley, és ezt sikerült teljesen leépíteni az évadzáróval. Nagyon idegesítő volt. Érdekes volt hogy mennyit hangoztatta hogy kevés az ideje de arra volt ideje hogy Deeks elzavarásával foglalkozzon.

Én is akarok kommentelni - 2018. 05. 25. 22:56

Ez az évadzáró után remélem Mosley nem tudja feldolgozni Hidoko halálát, és nyugdíjba vonul és csak a gyerekével fog törődni ezután.

Monoton - 2018. 05. 28. 13:07

Évadzáró első fele (23) nekem sokkal jobban tetszett a feszkós hangulattal, mint a második fele (24). Hidokotól nem hiszem, hogy búcsút vettünk, ha mégis akkor az a nyár folyamán eldőlni. :)

Amúgy azt tudtátok, hogy a Kensit alakító Daniela Ruahnak a férje a Deekset alakító színésznek a bátyja? :D Aki egyben a kaszkadőre is :D

payskin - 2018. 06. 02. 13:15

Igen, tudtuk. Ahányszor Ruah terhes lesz, és ezt irgalmatlan bénán palástolni próbálják a sorozatban, mindig megbeszéljük. :)

payskin - 2018. 06. 12. 01:36

Nem volt egy túl fényes évad. :( Volt egy-két jobban sikerült rész meg mellékszál, aztán az egészet lehúzták a WC-n…

Mosley valami katasztrófa volt, főleg az elején. Embertől/valóságtól elrugaszkodott, hülye sorokat adtak a szájába, és olyan beállításokból fényképezték, mintha egy női Napóleon érkezett volna odafentről, aki magas lóról osztja az észt a csapatnak. Ráadásul ezt a kártyát sem először játsszák ki; a “mole” sztoriban “fentről” érkező különítmény is pont ilyen felsőbbrendű, “jobban tudjuk” típusú főemberre épült, nyugodjék békében. Próbálták hatalmat, összeköttetéseket “rajzolni” köré, még egy kis misztikusság is volt abban, ahogy ő mindent megold vagy elintéz, miközben egyetlen természetes lépése nem volt, nemhogy mondata vagy beállása, és szegény Nia Long színészi képességei sem tették lehetővé, hogy ezt megoldja. Iszonyú kellemetlen volt nézni.

Elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ezt az erős női karaktert oda akarják kifuttatni, hogy ha visszajön Hetty, akkor össze fognak akadni. Így is lett, és ez volt talán az évad egyik legjobban sikerült mellékszála: a konfliktusukból adódó, visszatérő helyzetkomikumok. Hiába a hatalom meg az összeköttetések, meg az újonnan épített terrárium az emeleti sarokba, kettőjük (cica)harcából, rendre Hetty jött ki jobban, ahogy a maga finom módszereivel, mondataival, nézésével, mosolyával helyre tette vagy kihozta a sodrából a direktorasszonyt.

Hidoko nyilván arra kellett, hogy a szokásos 2×2-es felállást néha meg lehessen borítani, illetve lehetett rá írni egy átívelő történetszálat, ahogy a főnőkéhez végtelenül lojális beosztott azért szépen beilleszkedik a főnökével gyakran szöges ellentétet képviselő csapatba. Nekem nem hiányzott eddig sem, érdekes színfolt sem volt, túl sok vizet sem zavart, és ha tényleg kiírták, hát, így jártunk. (De erős kétségeim vannak e felől, főleg a színésznő Twitter-üzenete után.)

A Kensi-Deeks dologgal két probléma van: egyrészt egy óriási kliséhalmaz — minden jelenetét, minden “fordulatát” tucatszor láttuk már máshol. Abszolút nem érdekel, melyik száll ki a sorozatból, ha egyáltalán ez felmerül. A nagyobb gond, hogy a drága írók ahányszor mélyebb drámát akarnak írni, annyiszor sülnek fel. Valamikor novemberben volt egy olyan rész, ahol először írtak konfliktust kettőjük közé (fel is vetettem a kibeszélőben, hogy na mi van, valamelyik ki akar szállni), aztán már a következő részben elfelejtődött az egész, szent volt a béka, hogy a végén derült égből villámcsapásként jöjjön a gyerek. Most komolyan, az elmúlt (mit tudom én) 5-6 évben, amióta együtt vannak, egyetlen egyszer sem merült fel a gyerekvállalás? Úgy tervezgették egy évadon keresztül az esküvőt, hogy aztán a végén EZ legyen a szakítóindok? Rémesen gyenge húzás.

Ugyanilyen lapos lett a Mosley-Callen “ív” is, ahol részeken keresztül húzták, hogy Mosleynak valami baja van Callennel, míg végül a nagy drámai csúcsponton kiderült, hogy mégsem kirúgni fogja, hanem őt tartja a legjobb ügynöknek, ezért vele megy el Spencerre vadászni. (Mire gondoltál, hogy “Samnél landolt”? Mi landolt Samnél?)

Említsük meg talán azt is, hogy volt ebben az évadban egy 200. részünk is. Erről ennyit. :D

Kéne találni valami pozitívumot is, mert nagyon gyászbeszédes lett ez így, és még az évad legszarabb húzásáról egy szót nem írtam. Mondjuk, nehéz is, mert nincsenek rá szavak. Szóval a fikció és a valóság viszonya ebben a kategóriában azért elég kötött. Igen, el lehet menni egy határig (Hetty vietnami kalandja, mondjuk), vagy lőhetnek a rossz fiúk mindig mellé (kivéve, ha az aktuális dramaturgia ezt másképp látja jónak), és a jó fiúk pár kör puffogtatás után rendre elintézhetnek mindenkit. Ez belefér. De azért az elég általános szabály, hogy ha egy autó felrobban, abban meghalnak — már ha nem vígjátékról vagy Zs-kategóriáról van szó. Nem elájulnak, nem kicsit megpörkölődnek, hanem a verandáról vakarják le a darabjaikat, esetleg egy elszenesedett izé marad utánuk a roncsok között. Erre karácsony előtt eljátszották ezt a baromságot Sammel, és most, az évadzáróban az egész csapattal. Komolyan kiábrándító.

Szóval, én annyira nem várom, hogy mi lesz ősszel, mert ebből jól kijönni nagyon nehéz lesz, már-már lehetetlen. Ha mindenki túléli, az kabaré. Ha valaki nem éli túl, az meg megoldhatatlan probléma ennek az írógárdának, sajnos.

Esetleg megpróbálhatnak félig-meddig poént csinálni belőle: Hetty összerántja a régi csapatot, bekommandóznak kiszabadítani a fiatalokat, esetleg a James Remar által alakított karaktert ki is lehet írni a drámai hatás kedvéért (Chegwiddent nyilván nem).

Én is akarok kommentelni - 2018. 06. 12. 06:41

Nekem tetszene az, hogy mind a négyen súlyos égési sérüléseket szenvednek a kocsiban, és az új évad a gyógyulásuk után folytatódna, de sajnos mindet át kellett plasztikáztatni új színészekké :)

Komolyra fordítva a szót: az a bajom, hogy a normál NCIS-nél Ziva távozásakor szívtam a fogam, Dinozzo kiszállásával kaszáltam a sorozatot… itt is így tennék. Én képes lennék ebben az összetételben hosszú évekig nézni a sorozatot, nem örülnék neki ha a 2(Samék)+2(Kensiék)+2(Nellék)+1(Hetty) felállás megváltozna.

Tényleg, az ikrekről csak én nem látok egy szót sem?

Sue - 2018. 06. 12. 08:35

Nem, Nellről és Ericről tényleg nem írtam, mert azon kívül, hogy cukik, meg egyértelműen együtt vannak, mást nem nagyon tudtam volna. :)

payskin, rájöttem, miért különbözik ennyire a véleményünk: én a 6. évad óta annyira leadtam az elvárásaimból, és annyira kimerült vagyok hónapok óta, hogy engem ez a sorozat már kifejezetten szórakoztat, mert nem kíván különösebb agyműködést, ami jelenleg előnyös számomra. :D

Zordon - 2018. 06. 12. 19:49

Ugyan tulnyomoreszt egyetertek Sue-val, de most azert nem irok egy kisebb litaniat, mert kb kopipesztelhetnem Payskin kommentjet. Mosley roppant mod idegesito, Kensi es Deeks kozotti dramat a hatam kozepere nem kivantam, a dramazas tovabbra sem megy, sot, meg kevesbe megy, mint korabban, cserebe legalabb kevesebb lett a humorbol is.

Nagyon nem jo iranyba megy ez igy…

torjack - 2018. 06. 19. 19:37

Nekem sok bajom nem volt ezzel az évaddal sem, heti agyradírnak még mindig teljesen jó minden fentebb említett hülyeségével együtt. Nyilván addig, amíg a gárda együtt van.

Ami az újoncokat illeti: Hidoko nem sok vizet zavart, inkább idő- és helykitöltő funkciót látott el.

Mosley viszont elég idegesítőre sikeredett, a következő évadban vagy “belesimítják” a csapatba, vagy kivágják még a szezon elején.

A bandával nincs amúgy továbbra sem gond. Hetty továbbra is zseniális. A Callen-Sam bromance is működik változatlanul. Nell és Eric sem problémás, még fejlődgetnek is.

Egyedül a Kensi-Deeks duónál tolták túl egy kicsit a drámázós biciklit, itt majd lesz mit javítani.

Meg az ilyen “kocsiban ülök, kilőnek rakétával, de nem számít, mert baromi kemény vagyok” dolgokra azért kellene figyelni.

Andy - 2018. 07. 15. 07:23

Mosley…Ha valaki ekkora fájdalmat hordoz,akkor igencsak nem illik hogy pont egy ilyen munkahelyen hervadt bájait felpócolva,kivillantva,a seggét riszálva közlekedjen./Nem az ő hibája/Amúgy egy szürke ügynököcskétől is elvárják,hogy “bosszú”,stb. miatt ne szabaduljon el mint egy hajóágyu.Vezető létére csak lejáratják a forgatókönyvírók a csapattal és Hettyvel való mesterségesen kreált feszültségkeltéssel.Na meg -Grangerhez hasonlóan-a minden hájjal megkent ügynököknek ki kell adni sokszor,hogy”majd jelentse”.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz