login |

Siren: vége az 1. évadnak

2018. 06. 11. 21:45 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Összességében? Csalódás volt.

Vannak jó pillanatai és összetevői a Freeform természetfölötti lényes sorozatának, aminek a pilotja egészen kellemes néznivaló volt (az alapsztoriról is írtam a linken), de sajnos történet szempontjából az első évad rettenetesen vékony. Odáig is elmerészkednék, hogy rég láttam olyan sorozatot, amiben egy szezon alatt ennyire kevés dolog történne, ráadásul komolyabb következmények nélkül.

Konfliktusok ugyan akadtak, de nem voltak túl érdekesek, ráadásul szokás szerint egy részük felesleges titkolózásból fakadt és mondvacsinált volt – ezúttal ugyan némiképp lehetett magyarázni őket, de ettől még nem voltak túl jól megalapozva.

A sorozatban nyilván érdekes színfolt lehetett volna a mitológia, illetve a lények szokásainak, társadalmának megismerése, de előbbire a piloton túl szinte alig céloztak, és utóbbit sem vitték túlzásba, ismét csak elejtett félmondatok vagy gesztusok utaltak erre-arra. Nagyon, nagyon kis szeletekben adagolták ezeket az infókat. Így persze nem lőttek el minden puskaport, de azért sajnálom, hogy ennyivel beérték.

(Ha már lények: a készítők elmondták, hogy nem konkrét lényben gondolkodtak, inkább többféle való világbeli mitológiát mixeltek össze az ő lényükhöz, akit/amit a cím ellenére mermaid-ként emlegettek (a magyar szinkronban pedig sellőként), de párszor, főleg az énekük és a megbabonázás kapcsán a szirén szó is elhangzott, szóval.)

Mondjuk az nem kicsit meglepett, hogy a szappanfaktor szinte nem létező volt az első évadban. Oké, a főszereplő duó egy pár, de szeretik egymást és nem kényszerítették őket drámázásra vagy szerelmi háromszögezésre, az pedig, hogy más srácnak is volt csaja, csak állapot volt, nem történeti elem. Hogy ez meddig lesz tartható, nem tudom, de ez pozitívum volt nálam.

A tovább mögött folytatom minimális spoilerrel.

Azt mondjuk elismerem, hogy Ryn ismerkedése az emberekkel elég necces szintig elment, de egy álomjelenet kivételével nem került sor fajok közti fizikai vonzódásra vagy egyéb kontaktusra, bár a jövőre nézve biztos, hogy fontos elem lesz az, ahogy egyesek kvázi vágyakoznak a sellőre, illetve majdnem úgy tekintenek a dalára, mint függő az anyagra. Nem tudom, hogy ezt hová fogják kifuttatni, de kábé ez tűnik az egyetlen érdekes szálnak jelenleg.

Kellemesen meglepett, hogy az 1×04 után egy hónapot ugrottunk az időben, az viszont konkrétan sokkolt, hogy újrakezdték az egészet azzal, hogy Donna “szárazföldi szárnypróbálgatásait” kellett végig szenvednünk, hallatlanul idegesítő volt ismételten lefutni azokat a köröket, amiket Ryn esetében is, arról nem is beszélve, hogy egy cseppet sem érdekelt tesó, nem volt szimpatikus – ami a szezon végén történt vele, jottányit sem hatott rám.

De naná, hogy nem volt szimpatikus, hiszen kvázi állatról van szó, éppen ezért a később érkező két sellő is elég zavaró volt, annyira jellegtelen és személytelen “gonosztevők” voltak – nyilván az idézőjel hangsúlyozva. A velük való totálisan érzelemmentes szembenállás abszolút a “legyünk már túl rajta, basszus!”-kategória volt. Persze mivel róluk szól a sorozat, másféle konfliktus nem nagyon várható, szóval Ryan alkalmazkodásán és titkolásán kívül nem tudom, hogy mi lesz a 2. évadban, de őket ki kéne pipálnunk, szerintem nem volt szerencsés ilyen lényeket létrehozniuk. Mindegy. Hátha meglepnek.

(Ennek kapcsán mindenképp meg kell említenem, hogy a sellők ábrázolása elég fura volt. Nem hiszem, hogy sokan mondanák azt, hogy Elaine Powell ne lenne tökéletes Ryn szerepére, a kinézete, a hanghordozása, a gesztusai mind-mind nagyon sokat adnak a karakterhez, és bennünk kialakult az illúzió, hogy ilyenek a sellők. Amikor viszont Donna megérkezik, akkor egy teljesen másféle lényt kapunk. Nyilván nem kell mindenben hasonlítaniuk, de ettől még elég fura volt a kontraszt, olyan, mintha teljesen random alakot öltenének a lények. Az meg, hogy a legmeghittebb pillanataikban is egy számukra idegen nyelvet törve kommunikáltak, még filmes technikai szükséglettel is csak nehezen magyarázható.)

Ahogy a sellők sem klasszikus rosszfiúk voltak, úgy az emberek oldaláról sem volt igazi gonosz, ami ismét csak szokatlan volt. Oké, a főnökkatonát lehet annak mondani, de ő mégiscsak egy hivatalnokszerű, parancsokat vakkantgató valaki volt, míg Decker-ről már a kezdetek kezdetén kiderült, hogy nem rossz ember, bőven vannak pozitív vonásai is. Ekkor persze rögtön elkezdtem agyalni azon, hogy ki lehet akkor valódi ellenlábas – talán Xander? Egy pillanatra úgy tűnt, de ő is megbékélni látszik.

Ha már Xander. Ahogy korrektül megalapozták a három főszereplőt (Ryn mellett Ben-t és Maddie-t), úgy volt számomra elég fura figura Xander, akit nagyon sokáig csak mellékszereplőnek hittem, aki egy ideig lesz, majd pedig nem. Gőzöm sincs, miért, talán azért, mert nem tipikus főhős alkat? Ha ezt nézem, akkor pozitívumnak is mondható, hogy nem a szépfiús vonalon indultak el, s hogy ebben a halászfaluban két szőrös ember volt kiemelve. (Persze, ha a lányok azt mondják, hogy épp ezért voltak a srácok különösen dögösek, akkor elhiszem.)

A készítők helyében egyébként a többi karakter egy részére sem lennék büszke. Donna-ról már írtam, ha lehet őt karakterként emlegetni, a másik nagy luft pedig Chris volt, aki ugyancsak egy érdektelen, színtelen, szagtalan egydimenziós figura. (Az pedig, hogy a történéseket beindító XanderApu, Sean kvázi a semmiből előkerül, meghal és kiderül, hogy mindenki imádta, mindenkinek a legjobb barátja volt, végképp hanyag írás (random előkapnak valakit, majd megölnek, hogy legyen következménye), még akkor is, ha szerepelt a dupla pilotban. Vagyis hát, ezt írják, de nem emlékszem rá.)

Akadt egy-két érdekesebb mellékkarakter, akik kapcsán megkaparták egy kicsit a felszínt, de alig mondtak el róluk valamit, és ott az ellenpólus a fináléból, Calvin-t és a csajával kapcsolatos purparlé, amit amilyen gyorsan felemlegettek, olyan gyorsan le is rendeztek. Oké, itt lehet némi következmény a telefon miatt, de ki az a Calvin, miért érdekeljen? Mármint tudom jól, ki az, de eskü, hogy a darálás ellenére sem volt meg a neve.

Ha már finálé, akkor elég meglepő volt, hogy még 20 percnél sem nagyon lehet sejtetni, hogy hová tart a szezonzáró, csak Decker húzásánál sejthettük. Persze mondhatjuk, hogy csak lecsengették benne a nagy, utolsó előtti részes konfliktust, de az közel sem volt akkora és nem járt olyan következménnyel, hogy nagy eseménynek fogjuk fel. (Nyilván, ha a karaktereket nézzük, akkor a szakítás már nevezhető eseménynek, és akkor ennyit arról, hogy nincs szappan.)

A külsőségek kapcsán a vizes CGI nem tűnt túl erősnek, viszont a tengerparti település marha hangulatos volt, de épp ezért nagy csalódás, hogy a külső jelenetek nagy része stúdiósnak tűnt, szimplán odavetített háttérrel. Szeretném azt hinni, hogy tényleg ilyen helyen forgattak, és biztos, hogy voltak is tenger közelében, az állatos jelenetek is jól sikerültek, de hiába volt így hangulatos a körítés, a műviség miatt kissé oda lett a fíling.

Hasonló művi volt a feszültség megteremtése és a vége felé az “akciójelenetek”. Elég csak az 1×07-ben a Cortez fedélzetének átkutatására gondolni, amit valami fene nagy és izgalmas dologként mutattak be, de a rendezésnek köszönhetően halálunalmas sötétben mászkálás lett, a fenyegetettség minden veszélye nélkül. Vagy korábban, amikor Ryn az erdőben kolbászolt, az is nélkülözött minden pluszt. Valahogy furán valósították meg ezeket, egy jobb rendező szerintem többet kihozhatott volna egyes jelenetekből.

A sok negatívum ellenére nem mondom, hogy gyenge lett volna a szezon, de nem olyan, amit bárkinek tudnék ajánlani. Ha nincsenek nagy igényeink, akkor egynek elmegy, főleg azért, mert az ember folyamatosan várja, hogy most már történnie kell valaminek, és ez éberen tartja, de ennyire eseménytelen sorozatot képtelen lennék még egy évadon át nézni.

Szóval a 2. szezon csak akkor fog megtartani, ha komolyabb előrelépés lesz a status quo-ban, de nem nagyon tudom elképzelni, hogy mit húzhatnának a készítők? Új lényeket? Mert a sellők jövetelét már eljátszották egyszer, kétszer, háromszor – nem hiszem, hogy negyedjére annyira érdekes lenne látni, hogy alkalmazkodni próbálnak vagy ragadoznak.

Szóval marad az, hogy komolyabb hangsúlyt fektetnek Ryn emberré válási törekvéseire, és miközben titkolják a kilétét, valakik majd őt akarják elkapni, és akkor megint egy tipikus földönkívülis/barátságos lényes sztorinak egy változatát kapjuk, ami nem hangzik túl izgalmasan Jövőre ki fog derülni. A válaszra azért kíváncsi vagyok, utána pedig kiderül, hogy a szezonnal hogy leszek. De nehezen hiszem, hogy maradnék.

17 hozzászólás Ne habozz!

zero - 2018. 05. 22. 16:23

Nem hittem, hogy lehet jó sorozatot csinálni erről görög mitológiai lényről. Végignéztem. Úgy tűnik beigazolódott a sejtésem: ez a sorozat, olyan hihetetlenül buta és következetlen, hogy az már fáj. Nemcsak borzalmas rossz a színészi teljesítmény, de a sztori is tökéletesen érdektelen. Összevissza akcentusok, helyszínek, távolságok logikátlan átugrása…stb.
Jellemfejlődés az van. A gonoszból jó lesz, a jóból gonosz, többször, ide-oda.
A jellemfejlődést előidéző logikus és meggyőző érvrendszer kb így hangzik: “You just have to trust me” azaz “Csak bízz bennem”.
Az emberek között soha nem tartozkodó lények, olyan sebességgel tanulnak meg kommunikálni (15 perc?), hogy…ááááá….nem, erre nem tudok már mit mondani.
Nem tudja eldönteni magáról ez a sorozat, hogy mi legyen. Horror, dráma, erotikus film, rejtélyes valami….ezek az elemek mind előjönnek random módon, összefüggéstelenül, amitől egészen idióta lesz az egész. Legalább humoros…oh wait! Nos, nulla azaz nulla humor van benne, ami miatt esetleg nézhető lenne. Az a durva, hogy tényleg komolyan veszi magát!

Anthonz - 2018. 05. 23. 09:59

Sajnos elég bugyuta sorozat, megvártam mi lesz ebből, de sajnos egy vicc, az évadzáróval kaszáltam is.

DarkEagle - 2018. 05. 25. 14:43

Nem volt rossz a finálé de nem igazán emelték a tétet. Elég lightos kis befejezés volt mindenféle cliffhanger nélkül. Max azt tudom elképzelni jövőre hogy az újságírók megszállják a várost. Ryn és Ben kapcsolata meg eléggé nyilvánvaló, bár franc tudja Ryn azért tudja hogy mi van Ben és Maddie közt szóval önmagától nyilván nem fogja őket elválasztani. De azért nem semmi ez a Xander gyerek se, mindkét haverjának a csajával kavart. :D

Összességében nem volt rossz az 1. évad de sajnos nem mászott ki a közepesből. Remélem jövőre azért magasabbra teszik a lécet. Bőven van mit kifejteni. És hát Helen szála is nagyon érdekes.

speranza - 2018. 05. 25. 23:16

Most már biztos, hogy számomra a Siren az évadzáróval véget ért.

Az elején még érdekesnek tűnt, de hamar alábbhagyott a lelkesedésem. Az a benyomásom, hogy nem lehet túl nagy a széria büdzséje és ez rányomja a bélyegét a készítők lehetőségeire. Bár Ryn állítása szerint sokan vannak hozzá hasonlóak, ennek nem láttam a nyomát az idő múlásával sem. Összesen sincs túl sok szereplő az egész sorozatban. A katonákkal való összecsapást ügyesen megspórolták azzal, hogy ott hagytak egy lándzsát, meg némi vért a fedélzeten. (OFF: Ezt a pénztárca kímélő trükköt a Trónok harcában is láttam már, ahol a csaták elején leütik a törpét, és mire ő magához tér, vége a harcnak.) A halászhajó elleni „nagy” támadáskor is összesen 2 (azaz két darab) lény vett részt, igaz, ekkor végre feltűnt az első hablegény is a színen!!! Ryn fejlődése az, ami miatt még nem kaszáltam, mert kíváncsi vagyok, hogy tulajdonképpen hova fut ki az első évad. Az várható volt, hogy az élelem lehalászása miatt konfliktusok lesznek az emberek és a mermaidek között, illetve az is kiszámítható volt, hogy idővel alakul majd valami Ryn és Ben között, szóval eddig nagy meglepetés nem volt. A maradék pár részt még megnézem, de ha ezután sem lesz, én nem maradok a folytatásra.

Dorka - 2018. 05. 30. 21:37

Egyrészt, nagyon megfogott engem Eline Powell az első részben, de nagyon következetlen, hogy a nővére semmiben nem hasonlít rá. Miért választanának egy ennyire különleges színésznőt, hogy mintegy közölje velünk, na, így néz ki egy szirén: sápadt, beesett arcú, kicsi, vékony, kiugró arccsontok, nagy kék szemek, vastag száj, kicsi áll, ha ezek után rögtön a nővére teljesen elmenne normál embernek, meg a másik kettő is, akivel taliztunk az évad vége fele. Pláne, hogy semmi értelme az csak akcentusának sem, mert a nővérének nincs, és egymással, kettesben, miért olyan nyelven beszélnek, amin elvileg nem is tudnak – ezek nekem nagyobb rejtélyek, mint amiket a sztori felvet. Pláne a tudományos megközelítésnek sincs így értelme sem, hogy ilyen könnyen váltanak alakot, stb. Ez a sorozat addig jó, amíg nem gondolsz bele. Az meg, hogy Ryn és Ben között végül 10 részen keresztül alakult a semmi – ne is beszéljünk róla. Nekem ebből szerintem egy évad elég.

Geza Kovacs - 2018. 06. 11. 22:34

Benne volt a lehetőség, akárcsak a The Crossingban. Egyik se jött össze. Csodálkoztam nagyon, hogy ezt meghosszabbították. Talán a főszereplő belga lányban volt valami plusz, ami miatt megéri nézni. Amúgy elég gyengécske.

winnie - 2018. 06. 12. 04:47

a berendelést nem arra kapják, hogy jó vagy nem, hanem a nézettségre. az meg volt, szóval annyira nem meglepő.

FP Jones - 2018. 06. 12. 08:39

Nem volt annyira rossz. Én maradok a folytatásra.

Sancho Pansa - 2018. 06. 12. 09:49

Az azért nem semmi, hogy valakinek annyi elég egy sorozat nézéséhez, hogy “nem annyira rossz”. De mindenkinek más az igényszintje.

Egyetértek a nagytöbbséggel, ez tényleg nagyon gyenge. Gőze nincs a sorozatnak, hogy mi akar lenni, nem volt semmilyen irány avagy csúcspontja, tele van dupla nullás karakterekkel és erőltetett, mondvacsinált konfliktusokkal. Klasszikus, tinilányka-kompatibiis Freeform sorozat, elég volt belőle pár rész, már azokból lehetett látni, hogy ebből nem lesz semmi.

Lilith Dark - 2018. 06. 12. 13:25

@winnie: Épp ezért :D Szerintem az ápoltan szőrös (nem a lenövős-burjánzós) pasik kifejezetten dögösek, na nem a bőrt teljesen betakaró testszőrzetre bukom, hanem a szakállra, és ha ez hosszú hajjal párosul, akkor pedig végképp gyengül a térdem. Ilyen tekintetben már elég sokrétű az ízlésem, ugyanannyira bejön Cooper Andrews, mint Jason Momoa. :) :)
Xander például kifejezetten jóképű a szememben, és azért Ben sem csúnya. :D

Amúgy szerintem ezeket a lényeket állatoknak nevezni erős túlzás, ugyan nyilván nem emberek, és persze ragadozók, ám az állat szó ugyanennyire nem passzol rájuk…

Eline Powell alakítása nagyon lenyűgözött, a többiek már annyira nem remekeltek, de mégis alig vártam az újabb epizódokat, így mindenféleképp nézem a 2. évadot is. ;)

winnie - 2018. 06. 12. 14:05

persze, azért enyhítettem a kvázival, de mivel a viselkedésük a legelején állatias, ezért éreztem, hogy belefér. (a második állat már a fókákra utal:)

Nagy andras - 2018. 06. 12. 18:15

A legjobb sorozat amit latam alig varom a folytatast

kahlan - 2018. 06. 13. 12:53

Tényleg nagyon bugyuta a sorozat, a jelenlegi kínálat mellett pláne fájó látni, pedig az alapsztoriból ki lehetett volna hozni valami izgalmasat. És nem a büdzsé miatt, attól még lehetett volna normális forgatókönyvet és karaktereket írni. Egyetlen, ami miatt adnék egy esélyt a folytatásnak, hogy Ryn karakterét nagyon jól eltalálták a színésznőnek köszönhetően, egyszerűen érdekel a sorsa, hogy mit fognak kezdeni vele.

Balogh dorina - 2019. 01. 26. 11:06

Én imádom ezt a sorozatot!!!!nagyon nagyon sajnálom hogy csak 10 része van…ryn…sztm gyönyörű ..én nagyon szeretemm

winnie - 2019. 01. 26. 15:40

??? nem tíz része van. már elkezdődött a 2. évad amerikában.

Whitee - 2019. 03. 01. 02:55

csak azért mert nincsen benne “főgonosz” már leírják? VICC :D akinem nem tetszik lelke rajta…mindenkinek nem tetszhet,ez okés,de sok ember olyan maszlaggal húzza le a sztorit a wc-n,ami a felszínes elvárásaira épül…minek is néznek az ilyenek sorozatot? ráadásul mint írják:végigkínlódták…
A sorozat számomra tök rendben van,elég emberi és tetszik,hogy a változást így bemutatják…könyvben tuti elolvasnám!
Már a második évad kettesnél járok és teljesen jó…szóval várom hogyan tovább…
Nem elvárásokra építek,úgy nem lehet filmet nézni…csak hagyom had ragadjon magával a történet ;)
akit meg nem tudott,azt is megértem…van még pár ezer féle sorozat,lehet válogatni :D

winnie - 2019. 03. 01. 04:54

nem hiszem, hogy kéne bele főgonosz – jó karakterek a fontosak. mellesleg van gonosz, a “kormány”, ami ugye a klasszikus és gagyi “homályos, rejtélyes szervezet” húzás.

az tök jó, hogy bejön neked, én ennek nagyon örülök, de ha véleményezel, akkor sose a másfajta véleményekben kell keresni a hibát, hanem a sajátot alátámasztani.

én például írtam arról, hogy miért volt jó az első rész (a másik írásomban), és miért nem volt jó a teljes évad (hiányzott a történet), illetve, írtam a 2. évados premierről is, hogy miért kaszáltam (elkezdték ugyanazt, csak pepitában – ez azért hatalmas csalódás. amit például xanderrel csinálnak a 2. évadban megint, az rettenetes.)

vannak pozitívumai a sorozatnak (ryn és maddie-ék), ahogy ki is fejtem fent, de az, hogy ennyire vékony volt (jönnek a szirének és mérgeskednek), hogy ami érdekes, azzal ennyire nem foglalkoztak, a kidobáshoz vezetett nálam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz