login |

Goliath: az 1. évad – írtad heidfeld

2018. 06. 12. 14:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Lassan itt van június havának tizenötödik napja, a Goliath második évados premierje, ami a legjobb alkalom arra, hogy pár mondatban megemlékezzek az Amazon Prime sorozatának első évadjáról (valamiért nem kapott írást ugyanis a blogon), vagy legalább emlékeztessek mindenkit arra, hogy létezik a sorozat. Esetleg hátha valakit a kommentek meggyőznek arról, hogy érdemes ledarálni. Esetleg az ellenkezőjéről.

Jó és rossz küzdelme az idők hajnala óta zajlik, az esélytelen kisemberek szembeszállnak a hatalom, óriási cégek, vagy kormányukkal szemben. És ritkán járnak sikerrel, akkor is sok szenvedés, áldozat árán. A Big Little Lies-os David E. Kelley Goliath-je nem meglepő módon ezzel az alapszituációval, Dávid és Góliát harcával szolgál.

Látunk már ilyet sorozatokban, filmekben. Mi újdonságot tartogathat, lehet-e érdekes? A válasz: igen, nagyon is.

Az nem meglepő, hogy Billy Bob Thorton egy lecsúszott, alkoholista ügyvédet alakít, az egyik legnagyobb jogi iroda egykori alapítóját, aki ma egy kocsmában “praktizál”, aminek legnagyobb előnye, hogy igazán nehezen hallgathatják le. Magánélete is elég ramaty, elvált feleségével, lányával, volt társával igen necces a viszonya.

Az eseményeket az indítja be, hogy egy titokzatos öngyilkossági esetet adnak át neki. Az áldozat húga, fia gyilkosságra gyanakszik, meg egyébként is egyre több a furcsaság, így hősünk egyre inkább beleveti magát az ügybe.

Ehhez kis csapatot épít, melynek tagjai egy ügyvédnő, aki eddig mindig peren kívüli megegyezéssel zárta az ügyeit, többek között azért, mert fél beszélni a tárgyalóteremben; egy eszes, bombázó titkárnő, aki nyomoz és csábító, ha kell. Egy másik asszisztens a legapróbb jegyzeteket, írásos bizonyítékot is megtalálja, valamint egy testőr, aki igen tekintélyes figura, illetve az egyetlen szakértőjük és tanújuk, aki igazán nem mentes a problémáktól – Kevin Weisman pazar ebben a szerepben.

Velük szemben pedig felsorakozik volt cégtársa (William Hurt zseniálisan alakítja a testileg-lelkileg sérült, magát istennek képzelő ügyvédet), egy félszeg gyakornok (Olivia Thirlby nem csak eyecandy), volt felesége (Maria Bello), illetve szeretője. És természetesen az egész, korrupt rendszer. És ilyen ellenfelek ellen csak szokatlan és furfangos módszerek vehetik fel a kesztyűt. Szerencsére a kis csapatot tapasztalata és kitartás viszi előre a hatalmas túlerő ellen.

Érdekes és kifejezetten egyedi sorozat a Goliath, legalábbis az első szezonja az volt. Egyszerre szállított megdöbbentően sokkoló és igen vidám jeleneteket is, s tette mindezt kiváló színészek közreműködésével. Alsó hangon is 8/10 lenne az osztályzatom

12 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2018. 06. 12. 17:10

hm, kb. két éve volt szóval már csak a benyomásaimra emlékszem. Érdekes volt, meg jó színészi játékokkal (meg tuti jelöltem talán a 3. epizódot a hét epizódja szavazásra, az a zárás, ahogy jöttek ki a bírótól, az nagyon ütött) de azért voltak vele bajaim is rendesen (egyrészt hogy rögtön az elején bepróbálkozik az ellen azzal hogy kinyírja (wtf, ezt kissé könyedén tették a sztoriba be az írók), meg a végére szerintem eléggé szétesett a dolog.
De volt bőven tényező a pozitív oldalon, szóval az új évadba mindenképp belekezdek.

heidfeld - 2018. 06. 13. 06:36

Maria Bello, Billy volt felesége. Egészen érdekes jelenetben szembesült utóbbi a ténnyel, hogy Molly Parker karaktere a szeretője.

jetlee - 2018. 06. 13. 08:34

Az évad vége nekem kicsit csalódás volt, a tárgyalás rész összecsapott lett, ha jól emlékszem. A színészek nagyon jók, főleg Billiy Bob és William Hurt, és a karakterek többsége is eltalált.
A sorozat zenéi nagyon ütnek én még a nézés után hónapokkal is hallgattam.

Reeka - 2018. 06. 13. 09:14

Én kb. tavaly ősszel daráltam le, eszméletlen jó volt benne Billy Bob Thorton, nagyon tetszett az egész évad, végig lekötött, izgalmas volt, mindenképpen ajánlom. Várós a 2.évad.
Nagyon örülök, hogy lett róla kritika, köszi!

pearl - 2018. 06. 13. 09:45

Ez elkerült valahogy, de biztos, hogy belenézek. Köszi a kritikát. :)

pearl - 2018. 06. 15. 19:00

Elkezdtem. Nagyon bejött. Örülök, hogy nem kell sokat várnom a 2. évadra.
Köszi

Benjy - 2018. 06. 16. 16:30

Na megnéztem első két részt.
1×01 – 5/10: De ez lehet éppen gyenge pillanatomban talált meg, de baromi unalmasnak éreztem. Majdnem bealudtam rajta. A karaktereket sem éreztem roppant erősnek. Oké Thornton jó, de ez szerintem azért nem egy nagy szó tőle. Molly Parker viszont valami rettentő idegesítő karaktert alakít, még szerencse, hogy ott van Olivia Thirlby a mérleg pozitív oldalán (eyecandyként is!).
1×02 – 6,5/10: Ez egy fokkal jobb volt, de még mindig nem az igazi. Egy Good Fight után mondjuk baromira nem éreztem hitelesnek a tárgyalótermi részt. Ami még zavart, hogy még mindig nem tudjuk William Hurttel miért utálják ennyire egymást. Gondolom előbb-utóbb talán kiderül, de ez a folyamatos titkolózás nagyon vékony. És amúgy a párbeszédek is elég sekélyesek.
“-Ez a dolog nagyon komoly? Biztos tudni akarod?
-Igen, tudni akarom.
-Nem, nem szeretnéd tudni.”
Persze nincs bajom azzal, ha a sötétben tartanak, de ahhoz kellene valami morzsa, valami apró payoff, hogy tudjam, megéri maradni.

Szivarosfrici - 2018. 07. 04. 00:55

Nagyon jo kis sorozat. Daráltam az 1. és 2.évadot. Nagyon bejött. Inkább dráma ,mint akció úgyhogy ha valaki ilyen beállítottságú annak nem fog tetszeni. Billy nagyon jó benne meg Patty is,jól egymásra találtak. Billy lánya is találat. Érdekes sori. Nagyon örülök, hogy belekezdtem.

Snoopyzit30 - 2018. 08. 15. 15:14

A 2. évad nekem jobban tetszett. Ez a józan Billy is működik, és az eset most sokkal durvább volt. A végkimenetel meg kifejezetten ütött.

Szula - 2018. 08. 16. 21:16

Az első évad szerintem sokkal jobb mint a második, azt imádtam. A második évad 7.-8. része pedig a sorozat 2 legrosszabb része volt számomra. Rég csalódtam ekkorát évad zárón mint a 2. évad végén.

doki - 2018. 09. 30. 20:14

Kb 2 hónap különbséggel daráltam le a két évadot. Két teljesen más évad. Más sztori,más befejezés,de mégis zseniális mindkettő. Várom a harmadikat.

D - 2019. 01. 03. 20:44

fu gyerekek, en eddig hol voltam? :D

allati jo az elso evad, a masodik majd meg csak most jon nalam

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz