login |

Suits: vége a 7. évadnak – írta Mate4182

2018. 06. 13. 16:51 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

A Suits az évad utolsó négy részében (a többiről már volt van írás, így most a 7×13-16-ról beszélnék) kicsit úgy működött mint egy óriási pilot.  Volt benne pro bono ügy, megagigavállalati eset, kapott benne ügyet Harvey, és kapott Mike is, még Donna-ról sem feledkeztek meg, ezeken kívül pedig láttunk bennük szakítást és “összejövést”, ráadásul beletuszkoltak szinte mindenkit, aki valaha megfordult a sorozatban 2 epizódnál több időre. Szóval minden benne volt amitől Suits lehet a Suits.

Ami jó is mert lehet hogy ami ezután jön az már kevésbé lesz Suits?

A sorozat a hetedik évad végére egy olyan fordulóponthoz ért, amilyen mértékű eddig még nem volt az eddigi életútja folyamán. A kezdeti hat főszereplőből Jessica már két éve egyre inkább esik ki a körből, a sztoriban Chicago-ba költöztették, hogy az ő karakterére húzzák fel a Suits: Second City-spinoffot), most pedig távozott még két kiemelt karakter, Mike és Rachel, márpedig ez jóval nagyobb érvágást jelenthet a sorozatnak, mint elsőre tűnik.

Rachel elköszönése még nem is lenne feltétlenül katasztrofális a jövőt tekintve, hiszen Meghan Markle karaktere inkább csak drámakatalizátor és/vagy eyecandy szerepekre volt hivatott (sajnos), viszont Patrick J. Adams kiírása, már inkább adhat okot az aggodalomra.

A pilotban megismert Mike-ból, aki fűért vizsgázott mások helyett és tétlenül sodródott az árral egy kilátástalan vég felé, a hét évad alatt, egy felnőtt, felelősségteljes, komoly ügyvéd lett. Mike Ross volt a Suits Peter Parker-je. A másokon segíteni akaró, sokszor érzelmektől elvakultan döntő, de végletekig jószándékú kissrác, aki szép lassan felcseperedett az évek alatt. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Persze a távozása a “csúcson hagyta abba”-kategóriába is tartozhatna, de én személy szerint nem tudok elmenni a Harvey és Mike közötti kapcsolat mellett.

Az ugyanis a legjobb bromance, amit valaha láttam tévében, és nem csak a jól megírt szkriptek aranyköpései miatt, amikből szinte minden részből mehetne egy mondat a hét idézete-rovatba, hanem mert az évek során, ahogy a karakterek külön-külön is átestek egy jellemfejlődésen, a köztük működő kémia is ezzel arányosan fejlődött. Érdemes összevetni akár egy heves szóváltást, akár egy poénkodásra épülő kötekedést kettejük között az első/második évadból és egyet a hatodik/hetedikből.

Végül Mike és Rachel Seattle-be költöznek az esküvő után, ahol “sok kicsi összefog egy nagy ellen”-ügyekre szakosodott céget fognak vezetni. (Már most jelzem, hogy ha pár éven belül Sussex hercegnője elválna és bejelentenék a spinoffot, én az első percben vevő lennék rá.)

Harvey Specter így egyedül marad. Az ő karakterének a sorozat elején ez még nem okozott volna gondot, de az évek alatt Harvey is érzelgősebbé, kapcsolatokra nyitottabbá vált. Az űr, amit Mike hagy maga után, talán idővel Rick Hoffman által eljátszott Louis által lehetne kitöltve. Az ő kapcsolatuk is hasonló javuláson ment át, hiszen míg az első évadokban már-már ellenségek módjára viselkedtek, mostanra közeli, bizalmas barátság alakult ki köztük.

A 7×13 végére végre letisztulnak a dolgai Paulával és Donnával is, sőt biztos, ami biztos Scottie-t is visszahozták egy kisebb cameo-ra, hogy megint emlékeztessenek minket arra, ez a nő se akar már semmit Harvey-tól – érdekes összevetni az első évadok Harvey-ját, aki bárkit megkapott és mindenki őt akarta, a mostanival, aki egyre elkeseredettebben próbálkozik, de végül mindig szingli marad.

Gondolom a fentiekkel meg is ágyaztak előre Katherine Heigl karakterének, aki a 8. évadtól boldogít majd minket.

Donna karaktere is kapott egy kis figyelmet az utolsó részek alatt, amikor kisebb ,,kalandba” keveredett az iroda bérleti jogával kapcsolatban. Nem tudnám megmondani, hogy a Rachel segítségével megoldott probléma arra szolgált, hogy még egy utolsó esetnél láthassuk Rachel Zane hasznosságát mielőtt távozik, vagy hogy Donna talpraesettségét és problémamegoldó készségét fényezzék. Ettől függetlenül, mint oly sok minden más a Suits-ban: nálam működött. Külön örültem hogy beugrott Stu a tőzsdéről.

Végül, és nagyon nem utolsó sorban említsük meg sokadjára is Rick Hoffmant, aki egy zseni. Kevés irritálóbb karaktert láttam, mint a kezdeti Louis Litt. Ehhez képest azt kell mondjam, hogy az egyetlen, aki megkérdőjelezhetetlenül hepienddel zárta az évadot az ő volt. Ő, aki egyértelműen közönségkedvencvé nőtte ki magát, a szezon végére megkapta a nőt, közeli barátja lett Harvey-nak, lekötelezte Mike-ot a pro bono cég támogatásával, jó lett a viszonya a pszichiáterével és még sorolhatnám.

Persze vannak fontosabb mellékszereplők is, mint Alex, aki egyre több játékidőt kap és sokszor volt már a cég hasznára, vagy Rachel apja, akivel kíváncsi vagyok, milyen lesz a viszony, most hogy a lánya már nincs a városban. És nem szabad elfeledkezni Katherine Heigl érkező karakteréről sem, aki majd biztos jól felkavarja az amúgy sem tükörsima állóvizet New York felhőkarcolói között- Sőt, nagy valószínűséggel Sheila Sazs is többet fog szerepelni most, hogy komolyra fordult a kapcsolatuk Louis-szal (és kaszát kapott a Lucifer), aminek valahol örülök, valahol pedig nem. Baromi szórakoztató jeleneteik voltak, amikor még csak titokban jártak össze.

A fentiekből kitűnik, hogy nagyon remélem, nem a 8. lesz az utolsó évad, főleg, hogy a Suits az egyik all time kedvenc sorozatommá nőtte ki magát. Ha értékelnem kéne az S7-et, akkor stílszerűen egy 7/10-et ajánlanék meg rá.

ui: éveken át gondoltam rá, hogy akármilyen klisé is, a végén Specter Litt Ross lesz a cég neve és lám…, már sosem lesz.

5 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 06. 13. 17:24

Szégyenteljes, ahogy elbúcsúzott a sorozat Mike és Rachel karakterétől.

Velük együtt én is elhagyom a sorozatot. Az első évek legalább szépek voltak, így azokra mindig mosolyogva fogok visszagondolni

Hallak65 - 2018. 06. 13. 19:33

Én valahol a közepén kiszálltam, mert meguntam, hogy a fő dráma vonal Mike nem ügyvéd csalárdsága és évadokon keresztül csak ezt tudták lépni. Valaki kérem spoilerezze le, mikor oldották meg véglegesen és hogy?

-E. - 2018. 06. 13. 21:55

Jól megírt poszt, gratula!

Szerintem az évad végét nagyon elszúrták. Egyrészt nagyon összecsapott volt, Mike és Harvey sokkal jobban megírt búcsút érdemelt volna. Az állásajánlat nagyon hirtelen jött, Harvey pedig simán elfogadta a szituációt, amikor Mike bejelentette hogy lelépnek (pedig amikor Mike először otthagyta a céget a 3. évad végén, Harvey milyen nehezen nyugodott bele – oké, hogy azóta Harvey is sokat fejlődött, de nekem out of character volt most ez az egész.)
A másik problémám az volt, hogy Jessica sztorija totál hidegen hagyott. Végig azt vártam, hogy térjünk már vissza a New York sztorira, mert a Chicago pilot csak elvett az értékes játékidőből. Egy percig sem csábított a Jessica spinoff.
Azzal amúgy maximálisan egyetértek, hogy Rick Hoffman egy zseni, én már simán adtam volna neki valami díjat. Iszonyúan erős alakításokat hozott a 7 évad folyamán, és egyszerre brillírozik a komikus és a mély, drámai szerepeiben is. A Mike-Harvey bromance úgyis pótolhatatlan de azért Louis karakterében még bízok.

A 8. évadról annyit, hogy túl nagy reményeim nincsenek, viszont mindenképpen folytatni fogom. A Suits valahogy az a fajta sorozat, amiben akármennyi hiba is van, szeretem és elfogult vagyok…

Szula - 2018. 06. 13. 22:34

A 7×13 végére végre letisztulnak a dolgai Paulával és Donnával is, sőt biztos, ami biztos Scottie-t is visszahozták egy kisebb cameo-ra, hogy megint emlékeztessenek minket arra, ez a nő se akar már semmit Harvey-tól – érdekes összevetni az első évadok Harvey-ját, aki bárkit megkapott és mindenki őt akarta, a mostanival, aki egyre elkeseredettebben próbálkozik, de végül mindig szingli marad.

Gondolom a fentiekkel meg is ágyaztak előre Katherine Heigl karakterének, aki a 8. évadtól boldogít majd minket.

Tudtommal Katherine Heigl valami ellenségként jön és nem Harvey újabb nőjeként. Szerintem most fog eljönni annak az ideje hogy Harvey és Donna végleg összejöjjön.

Mate4182 - 2018. 06. 14. 11:22

Szula :biztos hogy problema katalizatornak hozzak Heiglet, de ismerve Harveyt 100% hogy lesz ott valami :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz