login |

A Place to Call Home: a 4. évad

2018. 06. 14. 14:50 - Írta: gromit

1 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

– Embracing happiness has its problems.
– All change does.

Ahogy már megszokhattuk ettől az 1950-es évek vidéki Ausztráliájában játszódó kosztümös sorozattól, a (tavalyelőtti, de itthon ma kezdődő) 4. évad is folytatja több komoly téma boncolgatását, családregénybe csomagolva. Állandó és visszatérő témák, állandó és visszatérő karakterekkel. A szálak közül kiemelkedik a 3. évadot záró súlyos (bár csak sejtetett) cliffhanger feloldása.

Gyakorlatilag ama zárásra és következményeire épül szinte a teljes 4. évad, amiben a kezdeti ódzkodás után persze hamar elmerültem. Összességében színvonalas és izgalmas évad volt a negyedik. A tovább mögött folytatom spoileresen.

Kicsit félve vártam ezt a szezont, nyilván nem véletlenül mutatták azt a mérget tartalmazó üvegcsét a 3. évad fináléjában. Továbbra is tartom, hogy igazából ensemble sorozatról van szó (egy egész társulatnyi főszereplővel), de számomra valahogy mégiscsak Sarah volt a sorozat lelke. Úgyhogy komolyan aggódtam érte, nehogy véletlenül (márminthogy direkt) kiírják a karakterét.

Hamar kiderült, hogy a cliffhangerben valóban arról volt szó, amire gondoltunk (szándékos mérgezés történt), de a készítők kicsit húzták még az idegeinket. Jó érzékük van a dramaturgiához, de ezt már megszokhattuk tőlük.

A főbb témák (és némely történetszál különösen) szorosan kapcsolódik az első évadhoz. Folytatja a másság bemutatását, hogy hogyan éli meg az érintett, valamint a szűk, illetve tág környezete a homoszexualitást, illetve az antiszemitizmust. Helyenként mintha már ismételné a sorozat önmagát, de szerencsére a történet halad előre, a haláleset pedig átívelő szálat is ad. Egyszerre láthatjuk a hivatalos nyomozást és hogy a család hogyan dolgozza fel a történteket.

Már nem ez volt az első bűncselekmény a sorozatban, de eléggé meghökkentő és merész húzás volt az írótól. Még úgy is, hogy az áldozat személye teljesen random módon a városi tanítónő (akivel korábban nem is találkoztunk). A lényeg, hogy Sarah él és virul, és hamar elkezd gyanakodni, hogy az első jelek ellenére nem öngyilkosság volt.

Az első évadban megismert Harry felbukkanásától nem nagyon voltam elragadtatva, várható volt egy háromszög jellegű felállás James és Henry mellett. Végül elég jól kezelték a helyzetet, csak kicsivel hosszabban, mint én igényeltem volna, de így legalább több szemszögből is kaphattunk betekintést a nagyvárosi meleg körökbe – egy nem teljesen odatartozó és egy kívülálló szemével (már ami a kezdeti lépéseiket illeti).

Újabb témakörként belépett a válás kérdése is, ami abban az időben még nem nagyon volt szokványos megoldás.

“Your grandmother and I have no intention of judging either of you, however we would like to comment”

Már nem először, de most is meg kell említenem, hogy a sorozatban a legnagyobb változáson Elizabeth (Lizzie!) ment keresztül. Néha ugyan előtör a régi, ellentmondást nem tűrő énje, de jó látni ezt az újabban őszinte, életvidám, szimpatikus és bátor figurát.

A sorozat egyik (sőt, szerintem az eddigi) legjobb része a miniszterelnök látogatása volt. Elizabeth belépője is óriási volt (neki személy szerint is remek dramaturgiai érzéke van), aztán a gyümölcskéses baleseten én hangosan felnevettem. Nem azért, mintha nevetséges lett volna a jelenet, hanem ahogy fokozódott a feszültség, és egyszer csak kitört, illetve lecsapott egy kissé abszurd, de nagyon ütős jelenetben.

A családfő George is sokat változott, de nála nem mindig mondanám, hogy előnyére. Elfogadóbbá vált, de érdekházassága Reginával egyszerre kelt sajnálatot és ellenszenvet is, és egy jó ideig az ellenszenv súlyosabb. Igazából akkor kezd helyreállni a rend (az ő lelki békéje meg az enyém is nézőként), amikor a miniszterelnök látogatása után összehívja a családot, nem is kupaktanácsra, hanem pár bejelentésre. Mondom, a 4×04 igazán erős és emlékezetes rész.

Az évad fő gonosza egyértelműen Regina. Ez persze már korábban is így volt, de most szintet lépett gonoszságban, tervezésben és terve kivitelezésében is. Közben pedig a szemünk előtt szépen fokozatosan teljesen szétcsúszik.

Évad közben nekem ő néha már túlontúl sok is volt, de el kell ismerni, hogy a készítők részéről is tudatos volt az építkezés. Látva hogy mire futtatták ki a történetszálat, megérte az izgulást, a nagy manipulátor elnyeri büntetését, végre megfelelő helyre kerül.

Anna és Gino sose volt a kedvenc párosom, de így is rossz volt nézni, ahogy küzdenek, és egyre inkább csak egymás mellett léteznek, nem egymással. Kifejezetten pozitívum Anna írói karrierje, és ahogy ezt a család is felismeri és elismeri. Jacknek és különösen Carolynnek pedig nagyon szurkoltam, Regina mellett ugye a gőgös, minden hájjal megkent Sir Richard is a család ellen kezdett el ügyködni (a késes “baleset” után).

Az emberi kapcsolatok mindig is fontosak voltak a sorozatban, de stílusosan, nem megy át szappanba. A megvalósítás a szokásos színvonalat hozta, hangulatos, a korrajz is érdekes (bár érezzük, hogy nem mutat be minden szegletet). Nekem egy kicsit hiányoznak a régebben előszeretettel használt zenés montázsok, de a zenék szerepe és jelentősége csak csökkent, nem szűnt meg.

1 hozzászólás Ne habozz!

pearl - 2018. 07. 12. 08:25

Bevallom, a pilotot 2-3 hónapja néztem, aztán félretettem. Elolvastam a kritikát és múlt héten elkezdtem nézni. Hát be kell vallanom, nem tudok leállni. Darálom, amikor csak lehet. Már a 4. évad vége fele járok. Nagyon tetszik. Izgalmas, érdekes a kor miatt is. Foglalkozik minden kényes témával. Szerethetők a szereplők és lehet utálni a gonoszt. Örülök, hogy folytattam. Nem szappan semmiképp sem. Bár volt olyan érzésem, hogy jöhetnek a brazil,török sorik is ezután. De elmúlt. Már most sajnálom, hogy nemsoká végzek és várnom kell a következő évadra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz