login |

13 Reasons Why: a 2. évad

2018. 06. 15. 22:00 - Írta: superpityu

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem hiszem, hogy túl nagy meglepetést okozok azzal ha azt mondom, hogy a 13 Reasons Why első szezonja egy nagyon fontos darabja volt a mai sorozatos világnak. Junkie körökben elég nagy sikere is lett, megnyerte a JAws újonc szavazását és a legjobb 40 perces sorozatok közé is bejutott.

A könyves alapanyagnak köszönhetően szépen lezárt kerek évadot kaptunk, viszont a sikert meglovagolva a Netflix berendelte a sorozat folytatását, a készítők pedig természetesen vállalták a kihívást. Bár vártam az új szezont, hiszen érdekelt mit lehet kihozni még Hannah Baker tragédiájából, nagyon tartottam tőle, hogy nem sikerül megütni az első évad szintjét. Jogosan.

Végignézve az S2-t pedig egyszerűen nem értem, hogy erre nekünk mi szükségünk volt. És nem, nem fogom a földbe ekézni a 13 Reasons-t, de ennek az évadnak semmi létjogosultsága nincs. Viszont ettől függetlenül is csak maximum 6/10-es élményt nyújtott, ami az előzményhez képest nagyon nagy csalódás.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

A sztori az Hannah halála után 5 hónappal veszi fel a fonalat, amikor elkezdődik Baker-ék és az iskola pere. Mindenki próbál visszarázódni a hétköznapokba, de elég nehezen megy nekik. Jessica-t kísértik az emlékek, Alex próbál felépülni az öngyilkossági kísérletből, Clay egy új barátnővel próbál felejteni, Sheri frissen szabadul a javítóból, miközben a többiek is eléggé padlón vannak.

Ez pedig egy nagyon jó plot, amivel lehetett volna sokat játszani, hogyan ki miként próbál túllépni a múlton. Erre az egész valahogy kisiklott. Az egész per, ahogyan a gyerekek megtörnek a tárgyalóban baromira nem segítette elő a „gyógyulást”. Sőt talán még mélyebbre lettek taszítva Hannah emlékével együtt.

És ez az amit én nagyon nehezen akarok bevenni, hogy már tavaly is láttuk, hogy Hannah közel sem volt tökéletes, erre most jó pár alkalommal még bele is rúgtak az emlékébe. Mi értelme volt ennek? Hiszen derültek nagyon jó dolgok is, de néha benyomtak pár olyan WTF-visszaemlékezést, amelynek semmi alapja sem volt.

Mondjuk itt egy paradoxonnal jövök, mert bár a Zach-központú epizód nagyon tetszett, az egész sztori amit ott kaptunk annyira nem illett ebbe a történetbe. Nem volt felépítve, az előző évados felvételt szinte ketté tépi az a felfedezés, amit ott tettek. Persze bele lehet ebbe magyarázni, hogy Hannah miért nem beszélt az egészről, de nekem mégis sántít az egész. Vagy miért nem találtak valaki mást erre a szerepre?

Vagy az iskola honnan szerezte az információkat? Honnan tudtak a drogozásról, ami lássuk be nem volt annyira nagy dolog. Az egészet arra az egy mondatra hegyezték ki, amiről képernyőn kívül információt szereztek.

És hiába lett felbolygatva Hannah múltja nem hiszem, hogy a nézők kevésbé éreznének vele együtt, vagy a családjával és a barátaival. Ja, igen, a barátaival, mert most, hogy halott már volt neki egy csomó.

A másik furcsa dolog, hogy Hannah beleerőszakolása a sztoriba nem sült el rosszul. De valami hihetetlenül durva, hogy Katherine Langford fényévekkel jobb színész társainál. Idén is sikerült bizonyítania, nekem pedig még jobban megkedvelni, mert egyszerűen öröm nézni ahogyan beragyogja a jeleneteket, egyszerűen annyira természetesen hozza a szerepét. És bár a színésznő elmondása szerint nem fog visszatérni a folytatásra, (igen, lesz 3. évad) annyi biztos, hogy nem most halottunk róla utoljára, elvégre nem véletlenül jelölték tavaly Golden Globe-ra az alakításáért.

A tárgyalás mellett kiemeltebb szerepet kaptak a többiek, de elég sok helyen elvéreztek ezzel a készítők. Jobban megismertük a srácok családi hátterét, de valahogy nem működött mindegyik annyira. Tyler szülei mintha szemellenzőt hordtak volna, amikor a fiukról volt szó, vagy észre kellett volna venni valamit vele kapcsolatban.

Clay hihetetlen mélységekbe zuhant, és igazából vele tavaly sem voltam túlzottan kibékülve, idén pedig egyszerűen csak idegesítő volt az esetek túlnyomó részében. Courtney alig kapott időt, pedig amit vele csináltak a tárgyalás alatt az elég bicskanyitogató lett. Justin sztorija a folytatásban lesz fontosabb. Alex nem lett volna rossz ha szerencsétlen Miles Heizer nem roskad össze a drámai jelenetek alatt és nem csapott volna át ripacskodásba az egész.

Tony pedig akkora kérdőjel számomra. Egyszerűen nem értettem vele kapcsolatban semmit. Annyira rosszul kezelték a történetét, teljesen hiteltelen volt az egész, ahogyan belemagyarázták a kapcsolatát Hannah-val.

Legnagyobb fájdalmam pedig Sheri, annyi potenciál volt az egész karakterben, sőt felhúzták rá az évad egyik legkellemetlenebb jelenetét és nem foglalkoztak vele. Mert az a jelenet a klubházban nagyon el volt találva a fényképpel és a félreérthető szövegekkel és Bryce megjelenésével. Az pedig még jobban fáj, hogy szinte alig tudtunk meg valamit arról is, hogy mi történt vele a javítóban.

Cserébe Zach idén jobban bejött, minden idióta írói húzás ellenére. Jessica nem volt rossz, hiába volt nagy teher a vállán, elég jól vette az akadályokat, itt is leginkább az írók húztak sekélyes megoldásokat, amelyekkel késleltették a konfrontációját az évad végéig.

És ott van még Bryce, aki remek gonosz karakter. Karizmatikus, befolyásos, lehet utálni és lehet rá történetet építeni. És Justin Prentice elég jól hozza a szerepét, az anyjával közös jelenete eléggé durva volt, ahogy bevallotta neki, hogy mit tett Hannah-val.

Hannah története véget ért, szépen búcsúztak el tőle, de volt egy nagyon érdekes beszélgetés közte és Clay között a fináléban:

–  Do you remember the winter dance? Not the slow dance, but… that song where we jumped around like idiots and looked like fools. Like absolute dorks.
– Yeah. Why?
No reason. I just wanted you to think of that right now.

És ezzel nagyjából az egész évadot el lehet intézni. Nem igazán látom az okokat az elkészülése mögött. És inkább emlékszem vissza az első évad bármelyik gyengébb epizódjára, mint a 2. szezonra. Továbbra is tartom, hogy nem rossz, de jobb lett volna ha nem folytatják és a nézők képzeletére bízzák a folytatást.

Viszont jön a 3. évad, ami már Hannah nélkül készül el, ami egyrészt öröm, hogy nem fogják tovább gyalázni szerencsétlen lány emlékét. Másrészt viszont meg fogja sínyleni a sorozat Katherine Langford hiányát.

A folytatást felvezették, és mivel az egyik kényes és nagyon aktuális témát elintézték a cliffben, így nem tudom igazán merre tovább. Mivel idén is kiemelten foglalkoztak a nemi erőszakkal és az öngyilkossággal, ehhez a másikhoz pedig mintha nem akarnának még jobban hozzányúlni (bár az aggódó szülők szeme így is vérben forog az évad miatt), nem tudom mi lesz jövőre.

Mert a másik két szál amit Chloe-n és Justin-on keresztül behoztak azokkal nem nagyon tudok mit kezdeni. Mert a 13 Reasons attól emelkedett a tinisorozatok közül, hogy kényes témával foglalkozott, ezek pedig amelyek jöhetnek mind eléggé klisé szagúak és még mélyebbre ránthatják a sorozatot.

So Hannah, I love you, and I let you go.

20 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2018. 06. 15. 22:11

Tömény borzalom. Az 1. évadban is voltak néha nehézségeim, sok volt a 13 rész, 10 kellett volna, de a történetmesélés módja miatt eredeti volt. De hogy a 2. évadban ugyanarról a totál kitárgyalt témáról akartak újabb bőrt lehúzni, és ezt ráadásul a “szellem” megoldással tették, az egészen botrányos.

Deny - 2018. 06. 15. 22:31

Valóban nem volt olyan jó, vagy emlékezetes, mint az előző évad (azt semmi sem fogja überelni), de nem volt rossz élmény, továbbra is lekötött. Én 7 pontra értékelném. Az epizódok lehettek volna rövidebbek, mert szerintem nem volt mindig elég jó anyag, hogy megtöltsenek vele egy egész órát.

Nagyon megnéztem volna egy school shooting storyline-t, főleg a sorozat bevállalós stílusában, mert szerintem abban lett volna egy csomó potenciál, bár lehet, hogy úgy voltak vele, hogy azzal tényleg kiverték volna a biztosítékot mindenkinél.

Az egyik kedvenc szálam idén a Justin-Clay bromance volt, azt nagyon eltalálták, és kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatásban.

A terhesség szál annyira nem izgat, ide túl szappanosnak érzem, viszont Tyler sztorija is érdekel, mert ott még bármi lehet.

Örülök, hogy Hannah már nem lesz benne, mert az már nagyon erőltetett lenne, de egyetértek, hogy Langford nagyon profi.

DarkEagle - 2018. 06. 15. 23:27

“És ez az amit én nagyon nehezen akarok bevenni, hogy már tavaly is láttuk, hogy Hannah közel sem volt tökéletes, erre most jó pár alkalommal még bele is rúgtak az emlékébe. Mi értelme volt ennek? Hiszen derültek nagyon jó dolgok is, de néha benyomtak pár olyan WTF-visszaemlékezést, amelynek semmi alapja sem volt.”

Köszönöm. Pont ez fogalmazódott bennem, mikor végre végig szenvedtem a 2. évadot. Mivel a 3. évadban már nem lesz hál’ Isten Langford kisasszony, végre kaszálhatom. Durva, hogy neki ez volt az első szerepe mégis mindenkit lealázott, mármint tényleg mindenkit, legyen az tini vagy felnőtt.

Az, amit a karakterével műveltek az több a soknál. Elmentek a PC irányba mert féltek, hogy megint kapják a sarat a szülőktől és inkább kicsinálták MEGINT, Hannah-t. Nekem senki se fogja bemagyarázni, hogy nem ezért volt mert 10000%, hogy ezért volt. Ugyanis ahogy írva vagyon a kritikában is, már az 1. évadban is tudtuk, hogy Hannah nem tökéletes de itt konkrétan meghurcolták mintha valami boszorkány peren lettünk volna.

Ez minden volt számomra csak nem 6 pontos. Igazából nem is akarom pontozni se az évadot, mert Katherine miatt tuti felpontoznám. :D

DarkEagle - 2018. 06. 15. 23:32

Ja és akkor ami talán még ennél is jobban felháborított, hogy az a p.csfej nem kapott semmit pedig három lányt is megerőszakolt, akikről tudunk ugye. Simán csak kirúgták vagy mi volt és ment másik iskolába. WTF? Mármint komolyan? Ha az 1. évadban az öngyilkos jelenet öngyilkosságra biztatta állítólag a gyerekeket, akkor az, hogy Bryce konkrétan megúszott mindent, mire fogja buzdítani a kölyköket?

Erre mondják, hogy: “Na, takarodj a p.csába!”

Anni - 2018. 06. 15. 23:54

Nagyon vártam a 2. évadot de ugyanannyira tartottam is tőle, hogy mi sül ki ebből.

Szerintem jó volt de az első évadtól bőven elmaradt.
Hannah-t jól oldották meg, hogy így hozták vissza de tényleg nagyon jó hír, hogy már nem lesz benne mert az már szörnyű lenne (vicc kategória).. és Katherine Langford valóban nagyon tehetséges várom mikor kap valami komoly szerepet egy Oscar gyanús filmben. Na meg Kate Walsh is elég jól hozta a megtört de harcoló anyát.

Tényleg szörnyű, hogy Bryce semmit se kapott kb. ezt én nem is értem. Az viszont meglepett, hogy idén is lett egy szörnyű és brutális jelenet (szegény Tyler).
Nem volt különösebb bajom egyik karakterrel se egyedül Chloe-t vágtam volna fejbe minden jelenetnél :D erre pont az ő terhessége a nagy bumm a végére…

Nem tudom örülök e annak, hogy lesz 3. évad. Ha úgy lett volna vége, hogy Tyler berohan és elkezd lövöldözni azt mondom tűkön ülve várnék de így eléggé lapos lett a befejezés.

De maradok és megnézem mit tudnak még ebből kihozni.

irgum76 - 2018. 06. 16. 04:25

bemásolom ide az első évados reakciómat ha nem gond mert kapcsolódik a második évados véleményemhez

én is anno a Jaws-on láttam a sok jelölést
és most a 2. széria promózása hozta meg hozzá a kedvem, hogy belenézzek
a pilot megfogott érdekes volt a felütés a koncepció tetszett a főcím és a zenei betétek
viszont nekem egy lazulós, nyugis két naphoz pont passzolt semmi különös de elnézegettem
még, hogy gyomros meg hiperrealizmus
ti eddig disney filmeket néztetek kizárólag?

végigolvastam a kommenteket mert jobban érdekeltek (volna) a reakciók mint maga a sztori de valahogy nem jött át sokaknak, hogy ez az egész csak provokáció
(abból is a bénább fajta)

ha igazi goromba társadalomkritikát akartok látni akkor nézzétek meg a Született gyilkosokat, Fight clubot, Brazilt, Amerikai pszihót, A nagy zabálást és még lehetne sorolni vagy 100 filmet ami igazán ütős

nem a sztori a lényeg hanem, hogy ki hogy viszonyul, reagál a látottakra
elvileg egy társadalmi problémára akarja irányítani a figyelmet (már ha egyáltalán létezik ilyen probléma)
példa erre a sokat emlegetett tanácsadó aki gyakorlatilag egy kötelező kellék az iskolában mert meg van kötve a keze végzettsége valószínűleg egy 3 hetes gyorstalpaló és azért ilyen “hülye” az a jelenet, hogy téged bosszantson, hogy miért nem képes végezni a dolgát

én inkább néznék egy igazi dokumentumfilmet igazi átlag srácokkal illetve esetleges áldozatokkal az amerikai gimik helyzetéről

de ezt ahogy Peter is írta inkább valami felnőttek által műanyag elképzelés lehet arról, hogy esetleg mik is történhetnek egy gimiben

engem már régóta foglakoztat, hogy amiket az iskolákról látunk tv-ben, moziban mennyire hiteles Pl.: létezik-e wc-be mártás, gatya felhúzás, kajacsata stb baromságok
vagy esetleg létezik de a filmek hatására?

de vissza a sorozathoz:
ami nekem furcsa volt a 80-as évekre való visszautalás
80-as évekbeli zenék és mindenkinek 50 éves szülei vannak 16 évesen (legalábbis a színészek olyan korabeliek)
mintha azt akarnák bemutatni, hogy a kazettás magnós Duran-durant hallgató gyöpös generáció mennyire nem értheti meg a Facebook generációt
de hát inkább a 90-es évek fiataljai lehetnének a szüleik nem vár mindenki 34 évet az első gyerekre…
és akkor mi már nem duran-durant hallgattunk hanem Nirvanat vagy Scootert ízlés szerint
ez a generáció tökörészett először betárcsázós modemekkel és később elsőként regisztrált a FB-ra
nagyon jól tisztában vagyunk az internet hatalmával és mocskával

csak úgy tűnik a 90-es évek nem annyira nosztalgikus mint a 80-as évek

egyébként a zenék bejöttek a “The Killing Moon”-nál konkrétan libabőr volt
egyedül a “Run boy run”-t (talán az egyetlen modern szám volt) nem tudtam hova tenni abban a kontextusban amikor megszólalt szeretni szeretem de nem értettem mi célja volt ott

ja még annyi, hogy a fura öngyi lányt hetekig gyászolja az egész iskola a sztársportoló balesetéről meg csak egy említés van, hogy “ez már a második haláleset”

irgum76 - 2018. 06. 16. 04:45

na most akkor ez az évad ellenben mintha ha folyamatosan azt mondogatná, hogy “bocsi, hogy ilyen gorombán nyúltunk a témához elnézést, elnézést sokkal árnyaltabb a kép természetesen a szülők is hibásak és ezek a gyerekek is áldozatok és nem szép ilyen dolgot csinálni mint Hannah tett mert élteket tehet tönkre”
amikor Hannahról kiderült, hogy ő is bully-zott az már vicc kategória volt

plusz a lyukak betömködésével foglalkoztak Pl.: Hannah kapcsolata Tonyval

nekem az első évad sem tetszett igazán viszont folyamatosan vártam mi lesz a következő kazettán
itt meg még ez sem volt meg

Mordekai - 2018. 06. 16. 07:19

Kaszáltam az 5. (?) rész környékén.

Ez a rétestészta már annyira vékonyra lett nyújtva, hogy el is szakadt. Gyakorlatilag ugyanaz volt mint az 1. évad csak most a kazetták helyett ugyanaz a bírósági tanúskodás tematikára ráhúzva, részenként az összes érintett tinivel, az összes félreértéssel, az összes szóba jöhető iskolai trauma ugyanúgy elismételve.

Hannah mintha meg se halt volna, rossz húzás volt ennyit és így szerepeltetni.

Volt egy jelenet, ami kb össze is foglalta az egész koncepciót: amikor anyuka még mindig a szekrényben tárolta a halott gyereke véres ruháit… #sosehalunkmeg #gyászlvl999 #screentimeforall

Belenéztem az utolsó részbe, a nagy csúnya wc-s eseménybe és az utolsó jelenetbe… A 3. évadot fel lehetne építeni arra, hogy az eddigi események egy nagy iskolai mészárlás előzményei voltak, de ez a sorozat már így is nagyon erőltetetté vált.

Izz - 2018. 06. 16. 11:53

Érdekes, az iskolai mészárlás sztori mindenkit érdekelt volna (nem volt olyan ismerősöm,akivel kibeszéltem a sorozatot, aki nem említette volna a hiányát). Nem merték szerintem bevállalni a készítők és producerek a mai világ, főleg a 2018-as “heti egy school shoting Amerikában” események hatására…
Valahogy eltúlzott, karikírozott az évad; míg az elsőben lefektetett viszonyokhoz képest is. Három csoportot alakítottam ki a 2.évad kapcsán: túlzott történetszálak; értelmetlen stuff; ami tetszett…legutóbbiból van a legkevesebb:

TETSZETT:
– Hannah-n kívüli igazságok (Zachel való kapcsolata, Bakerék házassága mint nem említett tényező/ok stb.)
– Justin egész szála
– Az ellenlista
– sokakkal ellentétben tetszett a jogi kerettörténet (szakmai ártalom)

TÚLZOTT: na kb ide minden mehet
– iskolai verekedés jelenet (meglepően cool zene alávágva, sőt youtube komikat olvasva elhűlve olvasom, hogy sokan vicces/badass jelenetnek tartják…+ külön túltolt, hogy a két tanár is egymásnak megy)
– fürdőszobás jelenet…még a sorozat világához képest is explicit, érdekes; hogy a most véget ért Patrick Melrose hasonló témát jár körbe, kimondatlan szavakkal, elvágott jelenetekkel..valahogy utóbbi velőig megrázott míg a 13RW-ban szimplán felforgatta a gyomrom
– Clay pisztolyt ránt Bryce-ra

ÉRTELMETLEN:
– Scott karakterét nem értettem, illetve nem láttam funkcióját;jó lett volna többet megtudni róla (azon kívül, hogy valószínűleg újabb Zach-szerű “decent jock”)
– Chloe, Nina…többet megtudni róluk
– Sheri mellőzése, mi lett vele a javítóban? milyen hatások érték?

Kissur - 2018. 06. 16. 14:54

Úgy gondolom, hogy ennek a sorozatnak akkor lehet létjogosultsága, ha antalógia lenne minden évada, új szereplőkkel.

winnie - 2018. 06. 16. 15:09

“Nem merték szerintem bevállalni a készítők és producerek a mai világ, főleg a 2018-as “heti egy school shoting Amerikában” események hatására…”

elnézve, hogy milyen sorozatok vannak, illetve, hogy elkészült a heathers, illetve, hogy már eleve volt a netflixen nem is olyan régen egy sorozat, amiben iskolai mészárlás volt (plusz ezt valamikor tavaly forgatták), nem hiszem, hogy ez akadály lett volna. mármint a bátorság. spoilerek miatt nem olvastam készítői interjúkat, így nem tudom, hogy mi az igazság, lehet, hogy tényleg erről van szó, de szerintem nem volt tervbe véve.

BubuMaczko - 2018. 06. 16. 17:56

Abban egyetértek, hogy az első évadot szerették volna kicsit polírozni, javítgatni, mert volt hibája bőven:
Az öngyilkosságot, mint lehetséges hatalmat mutatta be, amivel másokat jobb belátásra lehet téríteni, boszút lehet állni. Nem volt egy szinten a 13 ok, és azt várta a tiniktől, hogy lássák olyan előre a következményeket, ahogyan sok felnőtt sem. Nem mondták ki, hogy Hannah mentális problémákkal küzd. Erősítette a felnőttek felé a bizonytalanságot… stb.
A legnagyobb probléma, hogy volt, aki utánozta a sorozatot: https://www.refinery29.com/2017/06/158168/13-reasons-why-copycat-suicide-tapes-peru

Ezek után megértem, hogy behúzták a kéziféket, és elkezdték magyarázni a bizonyítványt, meg segélyvonalakat bemondani az epizódok elején, végén. De túl didaktikusan tették ezt, szájbarágósan mondták el újra és újra, honnan erőszak, az öngyilkosság árt, és elsősorban magának árt…stb. De ettől az egész évad esett szét. Meg Hannah történetétnek folyamatos bővítésétől, ami hol ellentmondott az öngyilkosságának, a korábban történteknek, az egész személyiségének, hol nem. De nem csak ő tett sorra karakteridegen dolgokat, sajnos.

Egy katyvasz lett, helyenként hatásvadász a hatás helyett. 40 perces epizódokkal is ellettem volna, plusz a tárgyalás szerintem elszínesen lett bemutatva, és tele volt logikai bukfencekkel, kezdve azzal, hogy a kazetták nem bizonyítékok, folytatva azzal, hogy a fenyegetések, polaroidok, egyéb vallomások nem kerültek rendőrkézre. Nem kibővíteni kellett volna Hannah életrajzát, hanem inkább a többiekét megmutatni a történet szemszögéből, és azokról, amik hatottak rájuk. Pl Sheri javítóintézeti élete.

Clay viselkedése is abszolút pszicho: segít a kedvességével egy másik lányon, mert nehogy ő is öngyilkos legyen. Kapcsoaltot kezd vele, pedig nem szereti, aztán mikor a lány kéri, hogy hagyja békén, mert egyedül kell megoldania, hogy jobban legyen, állandóan hívogatja, és Hannáról beszél, ami alapból kiborította a csajt nem egyszer. Nem hallani, hogy “Nem”, nem csak szexuális kontextusban gáz. A Hannaval való beszélgetései meg szimplán feleslegesek voltak.

“Ha az 1. évadban az öngyilkos jelenet öngyilkosságra biztatta állítólag a gyerekeket, akkor az, hogy Bryce konkrétan megúszott mindent, mire fogja buzdítani a kölyköket?”
Az a baj, hogy a tárgyalásuk, Jessica nyilatkozata, Bryce hozzáállása való eseten alapszik, legalábbis engem nagyon emlékeztet erre az esetre:
https://www.telegraph.co.uk/women/life/stanford-sexual-assault-the-shocking-case-that-shows-the-reality/
https://www.buzzfeed.com/katiejmbaker/heres-the-powerful-letter-the-stanford-victim-read-to-her-ra?utm_term=.qi514VLOm#.pvNONAa1M
Magyarországon is vannak nagyon durva példák arra, mikor a bíró áldozathibáztató nyilatkozatot tesz, és felmenti a privilegizált helyzetben levő elkövetőt:
http://www.vous.hu/hir/20160615-molesztalas-birosag-itelet-aldozathibaztatas
https://index.hu/belfold/2014/11/25/aldozathibaztatas/
Szerintem ez a sorozat alapvetően arra van, hogy a fiatalok között, gyerekek és szülők között beszélgetést kezdeményezzen. Amit ebből tanulhatnak, hogy álljanak az áldozatok mellé, ahogyan a csapat támogatta Jessicát. Hogy ha felnőnek, és jogra mennek, küzdjenek egy igazságosabb rendszerért, fair ítéletért. Ha az ítélet egy röhej is volt (mert ez egy vicc), sajnos nagyon is valós képet adott valamiről, amiről beszélni kell, ami ellen fel kell szólalni minél több embernek. És a lányban ott marad a tudat, hogy ki mert állni, és elmondta a történetét azért, hogy ne legyen több áldozat. Hogy tudják, milyen a srác valójában.

Igazából az első évad vége óta számítottam a Tyler-féle lövöldözésre, de a copcat öngyilkosságok, és a durva kritika után láthatóan nem merték bevállalni a durvább ábrázolást (bár a mosdó-beli jelenetnél azért nem fogták vissza magukat), de témaindításnak megteszi. Csakhogy egyrészt hiteltelen számomra, hogy Tyler a mosdóból két lábra tud állni, és nem a mentők viszik el, másrészt pedig az, hogy kezében a fegyver, és egy szentbeszéd eltéríti. És ezen a ponton esik bele ugyanabba a hibába a sorozat: a fiatalok megoldják maguk között, okosba, és nem instant reakció, hogy a rendőröknek, pszichiátriának, szülőknek, tanároknak… stb szólnak. Egyik évadban sem azt mutatják, hogy vannak helyzetek, mikor be kell tudni látni, hogy túlnő rajtunk egy probléma, és azzal segítünk legtöbbet, ha beavatunk egy szakembert, vagy egy felnőttet. Nem rejtegetünk halálos fenyegetéseket, öngyilkos kazettákat, drogfüggő utcagyerekeket, fegyvert stb.

Tehát a sorozatban alapból látom a potenciált, még ha az alapkoncepció több sebből vérzik is, mert úgy szólítja meg a fiatalokat, hogy komolyan veszi őket, beszélgetést kezdeményez velük, de a hangvételen, erősségen, témákon erősen van min dolgozniuk. Plusz teljesen új gárda kéne minden évadban, és a fő témát is váltogatni.

Saaruby - 2018. 06. 18. 13:36

Az első évad hangulata, meg úgy általában a téma a sorozat megannyi hibája ellenére is megfogott, pár nap alatt ledaráltam a részeket. Nem tartottam túl valósághűnek az események alakulását (problémás tinédzserekkel dolgozom, így vannak elképzeléseim meg tapasztalataim a világukról), de ráterelte a figyelmet az iskolai bullyingra és a tinédzser öngyilkosságokra és mert egy kicsit más lenni. Mondjuk, hogy egy átlag vidéki iskolában ennyi legyen az egy négyzetméterre jutó meleg, leszbikus, erőszaktevő, stalker, stb. fiatalok száma, szerintem erős túlzás (rettenetesen hiányoltam az átlag tanulókat, mert szerintem a legtöbben inkább ilyenek voltunk gimiben), de jó, fogadjuk el, hogy a cél érdekében beáldoztuk a hitelességet.
Na de…
Az első évad lezárása után érdeklődve olvastam, hogy berendelték a másodikat. Ezen a ponton nehezen tudtam elképzelni, hogy mihez akarnak kezdeni még a sztorival, hiszen Hannah meghalt, ezen a tényen már semmi nem változtat (még ha nekem a nagy érzelmi katarzis el is maradt az öngyilkossága előtt, valahogy nem éreztem azt, hogy pszichésen elérte azt a pontot, amikor már tényleg csak ez az egy út maradna).
Szóval győzött a kíváncsiság, belenéztem az első részbe és végig kerülgetett egy érzés, amit nem tudtam elsőre megfogalmazni magamnak, csak később körvonalazódott. Rájöttem, hogy az egésznek olyan hangulata volt, mint a Disney eleve VHS-re készült mesefolytatásainak. Ezt kifejthetném bővebben, de aki látta pl. a Mulan 2-t, az tudja mire gondolok…
És ezen a ponton döntöttem úgy, hogy ennyi elég volt ebből :D

Eszter - 2018. 06. 18. 15:47

Kezdem az elején….3 évvel ezelőtt olvastam a könyvet és utáltam. Egy zseniális elképzelés volt, de valahogy nem éreztem, hogy sikerült kihozni belöle a maximumot, pitiáner indokokkal teletűzdelt regénynek tartottam.

Aztán jött a sorozat. Én esküszöm küzdöttem, hogy márpedig nem nézem meg, és egészen mostanáig bírtam, de beszippantott a hype és belenéztem.
Az első évadtól kb azt kaptam amit vártam, nem voltam elájulva tőle, hogy őszinte legyek. A Clayt játszó srác ráadásul nekem semmitmondó, mindig ugyanolyan bután néz, nem értettem Tonyt, nem értettem miért tűzdelték tele a sorozatot meleg karakterekkel (nincs bajom a melegekkel, mielőtt még..)….szóval nem tetszett, de valamiért mégis odaragasztott a képernyő elé. Egészen vegyes érzéseim lettek, mert egyrészről tényleg utáltam de másrészről meg érdekelt, hogy hátha lesz benne valami csavar a könyvhöz képest, kiszinezik valahogy a sztorit…hát nem.
Szóval ímmel-ámmal kiváncsiságból nekiestem a második évadnak…kár volt.

A második évadban szerintem konkrétan hülyét csináltak Hannah-ból, egy idő után nem lehetett követni, hogy ki mit hazudozik, mi igaz, és mi nem a tárgyalótermi vallomásokból, és Hannah öngyilkossága szépen-lassan totálisan hitelét vesztette.
Nem tetszik a koncepció, hogy mindig mindent ezek a gyerekek akarnak megoldani maguk között, senkinek eszében sem jut, hogy bevonjon egy rendőrt vagy bármilyen felnőttet. Amikor megtalálták a dobozt,simán be kellett volna vele sasszézni a rendőrségre és ennyi. Az évad elejétől sejteni lehetett, hogy az edzőbácsi bennevan a sztoriban mélyen, és vele mégsem történik semmi, ohne felelősségrevonás vagy bármi hasonló, egyáltalán nem került képbe sehogysem.
A tömegverekedés az a nevetséges kategória volt szerintem, pláne, amikor a 2 tanár is egymásnak esett.
Clay totális széthullását nem is értettem, azt vártam, hogy mikor veszi végre valaki észre, hogy a kiscsávó megzakkant és segitségre van szüksége.
Az egész évadban összesen 2 igazán erős jelenet volt szerintem, és mindkettő az utolsó részben.
Az egyik a lányok tárgyalótermi vallomása, ami nagyon szépen hozta a #metoo mozgalom egyik pontját, miszerint nincsen olyan nő, akit ne ért volna valahogyan szexuális zaklatás. ez szerintem egy nagyon fontos momentum volt.
A másik pedig Tyler mosdós jelenete. Nagyon erősre sikerült a kivitelezése. Ott elhalt a dolog, hogy ezután tutira nem tudott volna saját lábán kimenni és olyan nincs, hogy ezt valaki ne vette volna észre a srácon (azt ki sem emelem, hogy szerintem rohadtul nem tudott volna sem széken, sem seholsem ücsörögni utána egy jódarabig, lásd Amerikai história X) Vártam, hogy meghúzzák az iskolai lövöldözést, de nem voltak bátrak a készítők.
Nem tudom innen hogyan viszik tovább a sztorit, de én félek tőle.

Kaktusz - 2018. 06. 20. 13:30

en imadtam az elso evadot, a konyvet nem olvastam es a hypetol fuggetlenul tok veletlenul botlottam bele egy betegszabi alatt a netflixen. le is daraltam egy nap alatt. ott is voltak meredek dolgok, de valahogy nem zokkentem ki a feeling miatt

a masodik evad viszont… egy tokeletes tanmese. Van benne minden, amit egy egyszeri frissdiplomas kozepiskolai tanar majd ronggya nezet a fiatalokkal a felvilagosultsag jegyeben: homoszexualitas, javitointezet, szexizmus, depresszio, szemelyisegzavarok, ongyilkossag meg bullying persze. Biztos kihagytam valamit, hosszu a lista. Amit igazan lenyugozonek tartottam, hogy mindezek a temak kore szinvonalas parbeszedeket es egy alig szethullo cselekmenyt irtak a keszitok. Szerintem az anyukak is eltehetik a bicskakat, latszott, hogy mindent megtettek az irok hogy nagyon PC es nagyon csaladbarat legyen. Csak az a gond, hogy ennel tobbet nem is tudott felmutatni ez az evad. Az, hogy a targyalason szetszedtek es meggyalaztak Hannah-t, szerintem abszolut eletszeru volt, biztos vagyok venne, hogy ez igy a valosagban is megtortent volna. Az nekem nagyon fajt hogy a vegen nem leptek meg az iskolai lovoldozest, akarmekkora nyomorek ez a Tyler gyerek, nekem nem jott at, hogy tenyleg letette a fegyvert es ennyi. Biztos megnezem a kovetkezo evadot, de beszedes, hogy ezt a 13 reszt egy honap alatt sikerult csak letolni

Harcarabunga - 2018. 06. 26. 00:05

Én csak a 11. résznél tartok most (ahol a felirat), de elég durva, hogy senki nem vette észre az egész évad folyamán hogy a Clay totál megkattant. A szülei le se sz.rják, az anyja a legrosszabb karakter, az is beszédes már hogy csupa szuicid hajlamú csajba esik bele. Egyetlen normális csaj akinek bejött Sheri lett volna aki menő és okos is volt, őt persze dobta még a múltkor. Mondjuk azt se értem hogy aki ebbe az iskolába jár az vagy meleg vagy elmebeteg, ez a két kategória van, teljesen életszerű. Vagy Amerikában tényleg ez a módi? Lehet.
Szellem Hannah is banális megoldás még ha a színésznő jól is játszik. Meg egyáltalán, egy csomó karakterből annyira semmit nem hoztak ki. A Zach-kes rész pont egyáltalán nem passzolt bele az első évad sztorijába, ha Zachkel ilyen cukin összejöttek volna akkor tuti nem lett volna az egyik oka a halálának.
Láttam a kommentekből, hogy a lövöldözés meg se történt, de elég nyilvánvaló, miért nem: kellett még anyag a 3. évadnak is.
Ami azért rossz, mert nézni fogom, hiszen a karakterek sorsa érdekel, de ezt az egészet annyival, de annyival jobban is meg lehetne csinálni, hogy az már szinte fáj! Nem a megfelelő emberek kapnak pénzt sorozatkészítésre.

Laja - 2018. 07. 05. 01:59

Hát ezek alapján meg nem nézem meg a 2. évadot.. Bryce-ot nem büntették meg? Na már csak ezért sem, és mert ennyire lerombolták az 1. évadot ezek szerint.

Donny - 2019. 03. 01. 19:33

Csak nekem tetszett? Milyen szőrszálhasogató itt mindenki… ha annyira szar volt, minek néztétek végig?
Nekem, ha nem tetszik egy film vagy egy sorozat, akkor nem nézem tovább.
Izgalmas, fordulatos, elgondolkodtató volt, pont mint az elődje.
Szerintem megütötte az 1.évad szintjét, méltó folytatása volt. Remélem a 3.évadban sem kell csalódnom.

Nenni - 2021. 03. 23. 21:57

Sziasztok!! Végül Bakerek nyerik a lett vagy sem!? Nálam kasza volt sajna a sorozat de erre kiváncsi lennék megérte e beáldozni a tárgyalás miatt a sok diákot 🥴😬

WWW - 2021. 06. 04. 18:44

Lehet kicsit késői a hozzászólásom, de szokásokhoz híven, jó 3 évvel a “divatja” után néztem a sorozatot. Számomra a 2. évad volt a legjobb, bár elolvasva a kritikát, valóban kicsit össze-vissza volt. Hannah múltjának “besározását” egyáltalán nem bántam, szerintem az egyik legidegesítőbb karakter volt már az első évad alapján is, ebben pedig kiderült hogy meg kevesebb oka lett volna megölni magát. Justin és Clay kapcsolata nagyon jó volt, nekem külön tetszettek Clay ironikus megszólalásai, amik már az első évad Hannahs visszaemlékezéseinél is előjöttek. Ami viszont nálam kiverte a biztosítékot (és csodálom hogy másnál hogy hogy nem, lehet csak fiatal vagyok még ahhoz hogy felfogtam mit is élhettek át) az Bakerek és a szőke nő (akinek a nevét nem tudom, a szerepét pedig nem tudom nagyon értelmezni) viselkedése volt. Anyuka elvárja hogy az iskolában másik 600 gyerek közül tűnjön fel mindenkinek hogy az ő lánya szomorú(de a problémáját nem tudja elmondani), de a sorozat feléig fel sem merül benne, hogy ő észrevehetett volna bármit is az egyke gyereke viselkedésén. A verses részben van igazság( hogy nem tett semmit az iskola a vers miatt) de ha őszinték akarunk lenni, melyik vers szól vidám meleg nyarakról? Az hogy a legjobb-legrosszabb lista miatt problémáztak szerintem nevetséges, főleg hogy ez egy középiskola és voltak akik sokkal rosszabb “helyre” kerültek a listán. Ja és a többi szereplő… nekem kicsit olyan volt, mintha mindneki az iskolára akarná kenni amit tett. Hirtelen mindenki Hannah oldalán áll, de nem ismerik be a hibáikat (amik amúgy nem lehetnének okok egy öngyilkossághoz szerintem) csak az iskolára fogjak az egészet mondván hogy “lehet hogy én köcsög voltam vele, de az iskola nem vette észre ezért nem én vagyok a hibás”. Szerintem inkább Bryceal kellet volna foglalkoznia mind az iskolának, mind Bakereknek, mind a bíróságnak mert ő volt az egyetlen aki nyomósan hozzájárulhatott volna az öngyilkossághoz.
Annak ellenére hogy ezek számomra hihetetlenül irritálóak voltak szerintem a legjobb évad volt (végignéztem már mindet) pörgősebb volt és minden szereplőt kicsit közelebbről megismerhettünk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz