login |

Masterchef: kezdett a 9. évad

2018. 06. 15. 20:10 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

A Masterchef is azok közé a versenyreality-k közé tartozik, amik kezdése esetében nem sok újdonságot lehet írni, hiszen a koncepció ugyanaz, mint az előző években, az évadok elején pedig a karakterekről, azaz a játékosokról sem lehet sok mindent tudni, így maximum sokadjára is meg lehet állapítani, hogy van potenciál a gárdában. Komolyabb értékelés csak évad végén jöhet. Arról nem is beszélve, hogy az első két rész csak selejtező, válogató, és nem tudni, hogy egymáshoz képest milyenek a szakácsok.

Azonban idén (végre?) valami változás is történt a felállásban. Egyrészt az, hogy nem csak a Junior-ba, hanem ide is visszatért Joe Bastianich zsűrizni (az 5. évad után őt Christina Tosi váltotta), másrészt pedig a reality átváltott mentoros formátumra, miszerint mindhárom zsűritag 8-8 séfjelöltet fog pesztrálni, mint a The Voice-ban, és már a kiválasztás is ennek megfelelően történt.

Furcsa, de ezzel a döntéssel az első részek selejtezőiből inkább kiölték a feszültséget, hiszen így nem a három zsűritagnak kellett rábólintania a jelöltre, hanem elég volt egynek is, ami azt jelentette, hogy még inkább kézi vezérlésű volt a kiválasztás, hiszen bárkire rámutathattak a készítők, hogy rá szükség van a műsorban, és valaki biztos elmondhatta róla, hogy bár elszúrta a feladatot, de “legalább mer kockáztatni”, utalva arra, hogy van benne potenciál.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Nem mintha zavarna a dolog, valahogy ki kell választani a kezdő 20-at (vagy ezúttal 24-et), és megtehetnék a casting során is, szóval az, hogy erre adásidőt szánnak, belefér, legalább pár játékost meg lehet ismerni a valódi kezdés előtt. Nyilván nem mindenkit, hiszen az évadnyitóban 27 perc után csak a második kötényt osztották ki, hogy utána egy montázsba egy csomó mindenki belezsúfoljanak (az első kiesőket a normál adásokból?).

A vontatott kezdést mondjuk némiképp ellensúlyozta a zsűritagok egymással való évelődése, illetve látszólagos marakodása a játékosokért (akik, ha a zsűritől több ajánlatot kaptak, választhattak, kinek a csapatában akarnak lenni – mi értelme nem Gordon Ramsay-t vagy Aaron Sanchez-t választani, ha Joe Bastianich nem séf?), még akkor is, ha elég műre sikeredett. (A mesterséges feszültségkeltés azzal, hogy kit választ egy random séfjelölt, szörnyű volt, hiszen nézőként ez nem volt izgalmas kérdés. A szócsépélés (biztos, hogy tud újat mondani a 3. zsűritag egy kajáról?) és egyéb lényegtelen dolgok hangsúlyozása és a fakeoutok dettó.)

Wow!

Mondjuk az egész koncepció fura, ugyanis így nem tudni, hogy korábbi döntést nem bánnak-e meg később, hiszen papíron előfordulhat, hogy kiosztanak minden kötényt, és az utolsó jelentkezőre már nem marad. Ha pedig nem osztanak ki, akkor kénytelenek lennének az utolsónak adni, de persze megoldották a dolgot, a premierben vissza is hívtak valakit, ami tippre utólag történt, nem azon melegében. (Ennek köszönhetően rettenetesen béna volt, ahogy minden válogató előtt közölték különböző helyekről összevágva, hogy kinek hány kiosztható köténye van.)

Első blikkre persze szokás szerint jó a szereplőgárda, vannak benne jellegzetes figurák és emlékezetes arcok, meg egyébként is jó volt látni, hogy mennyire sokszínű és diverz a csapat. És az első feladat után ketten ki is hullottak – lehet tippelni, hogy a három veszélyzónás közül kik, ha volt két korábban nem mutatott selejtezős arc, és egy olyan, akit már korábbról is ismerhettünk.

Már lement a 21×05, ami ahelyett, hogy normális csapatfeladat lett volna, ismét csak konyhás főzés mystery box-szal (aminek a koncepciója továbbra is rejtély számomra, ha mindenki ugyanazt kapja (ld. a 21×04-ben nem ez történt), hiszen a feladatot ismertetni is lehet – persze így teátrálisabb) lett, szóval még várnunk kell arra, hogy kiderüljön, a 3 mentoros felállás fog-e jelentetni valamit a tipikus fordulókra nézve, vagy csak teljesen mondvacsinált dolog.

1 hozzászólás Ne habozz!

Squazee - 2018. 06. 15. 22:43

Eddig egész jó az évad, még senki sem irritál. Remélem, ez a mentorkodás sem rontja el.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz