login |

The Resident: vége az 1. évadnak

2018. 06. 15. 14:50 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

– God, I hate you.
– Ah, that’s the first time you’ve called me by my name.

Elég érdekesre és tanulságosra sikeredett a FOX újonc kórházas sorozata, legalábbis olyan szempontból, hogy a készítők nem nagyon tudták, hogy mit is akarnak. Ennek eredményeképp pedig ez a 14 részes első évad kőkeményen hullámzott. A pilot, ami nem volt tipikus és az egészségügyi rendszer visszásságait, valamint a pénzéhséget mutatta be, kifejezetten bejött, utána pedig a folytatás, bár visszavett a tempóból, de simán maradásra bírt.

A gond csak az volt, hogy a bürokráciával való hadakozás és a kórház folytonos akadékoskodása nem adott túl sok lehetőséget a változatos történetekre és idővel egyre kevésbé volt jelen, ami szimpla orvosos drámává tette a The Resident-et, majd a House-os rejtélyorientáltság került fókuszba – hogy aztán az évad végére a kezdés óta felvezetett szálnak köszönhetően átmenjen egy orvosi krimibe a’la Robin Cook.

Én, elég kiszámítható módon azt viseltem kevésbé jól, amikor az szezon közepe táján az évad eléggé háttérbe szorultak a pénzközpontú sztorik, és a szimpla hetibetegeknél nem a dráma volt kiemelve, hanem a diagnózisra mentek rá, azt nyomozva, hogy vajon milyen rejtélyes (és nagyon ritka) betegség csapott éppen le a páciensre. Míg a House-ban ezt élveztem, valahogy a The Resident-nek nagyon nem állt jól, nem volt érdekes a nyomozás, nézőként pedig még a találgatásban sem lehettem partner.

Ezeknél a részeknél komolyan el is gondolkodtam a kaszán, még akkor is, ha visszatért időközben a Lily-szál, hogy az 1×09-ban fordulópontot kapjon. Azonban szerencsére az évad utolsó három része annyira dinamikus és székhez szögező lett, hogy nem bántam meg a döntésemet. (Igen, engem az olcsónak ható, thrilleres történetmeséléssel és összeesküvéssel ebben a műfajban könnyen le lehet venni a lábamról. Vállalom!)

We look out for our own.

Arról nem is beszélve, hogy így végül Emily VanCamp is kapott valamit, ami révén többé válhatott, mint “egy nővér” a sorozatban. Mert a The Resident még mindig egyértelműen Matt Czuchry-é, még akkor is, ha a kezdéshez képest erőteljesen visszavettek a karaktere arroganciájából, és folyton a rejtélyes mosolygását erőltették. (Az pedig legyen az én “hibám”, hogy folyton elfeledkezek arról, hogy ő csak sima rezidens, nem egy vezető orvos a kórházban.)

A másik központ figura az egyre feljebb törő Dr. Bell volt (Bruce Greenwood továbbra is bizonyítja kompatibilitását egy pofán vágásra), akit szerencsére sikerült kiléptetni az egypoénos HODAD-státuszból, és mással kapcsolatban is kever, képmutat, simlizik és helyezkedik, bár olykor kissé naivnak tűnik, holott nyilván ettől a karaktere nagyon messze áll.

Nem ezt terveztem írni, de most, hogy így belegondolok, alapvetően a karakterekkel elégedett vagyok. Önmagukban lehet, hogy nem vinnék el a hátukon a sima, gyógyítós sztorikat, ha nem lenne plusz a koncepcióban, de amellett, hogy a kiemelt szereplők a figurájukkal, VanCamp pedig a belőle sugárzó kedvesség és elszántság révén megnyert, a többiek is bejöttek – a szemetek is, a háttérben lévő orvosok is, és még a visszatérő beteg is jól sikerültek.

– See the way she neatly accesses the superior temporal lobe. Gives you goose bumps, doesn’t it?
– Not how I would describe it.

Arról nem is beszélve, hogy az utolsó két részre még egy Malcolm-Jamal Warner bedobásával is felkavarták az állóvizet, bár a karaktere képes lehet nagyon rátelepedni a sorozatra, de neki volt köszönhető, hogy Okafor (aki nyilván önmagában is nagyon jó) kapott egy “ellenfelet”, mint ahogy az is, hogy vele végre egy szimpla műtétet is sikerült drámaivá és élvezetessé tenni.

Maradok a 2. évadra, de ez a cliffhanger, amit a végére oda illesztettek, minden volt, csak nem cliffhanger. Mármint egyelőre nem értem, hogy miért kéne felkeltenie a figyelmemet, miért jelenthet bármiféle változást?

– Don’t look at me. I haven’t drawn blood since med school.
– Doctors…

Összességében persze jó volt, de hullámzó a The Resident első évadja, de félek, hogy a 2. szezon csak akkor fog maradásra késztetni, ha ismét behoznak valami átívelő, krimis, gonoszemberes szálat, amit viszont nem lesz egyszerű úgy, hogy ne ismételjék magukat. Ha viszont Conrad-ék megint csak rejtélyeket fognak diagnosztizálni, mindenféle ellentmondásos momentum nélkül, akkor tuti, hogy kiszállok.

14 hozzászólás Ne habozz!

jenga - 2018. 06. 15. 16:01

Ha emlekezetem nem csal, house volt az egyetlen orvosos sorozat, amibol nem csak 1-2 reszt tudtam megnezni. Azt vegig is neztem, es resident csatlakozott hozza tegnap. 1nap alatt ledarltam. johet a kovetkezo evad

energy - 2018. 06. 15. 16:10

“kórházas” és már itt sem vagyok…
Vészhelyzet volt az igazi!

winnie - 2018. 06. 15. 16:12

” Vészhelyzet volt az igazi!”

ez nem tűnik túl hitelesnek olyan szájából, aki az “itt sem van”-ból ítélve az elmúlt pár éve 10-20 kórházas sorozatát nem nézte:)

mikkamakka - 2018. 06. 15. 16:22

bíztatóan indult de évad közbn lemorzsolódtam, egyszerűen nem voltak elég bevállalósak

winnie - 2018. 06. 15. 16:54

igen, ez nagyon igaz, bár azért az átívelő szálat eléggé bevállalták, a gyilkosság és a motiváció elég wtf volt.

azt nem tudtam beírni a kritikába, de az 1×13-ban a gyógyszeres guy sztorijén látszott, hogy olykor mennyire háttérbe szorult a kritikus hangnem, de nekem éppen az a történet dana ashbrook két jelenetével jött be a legjobban, tiszta wtf volt. azt hittem, hogy valami negatív színezete lesz az emberre nézve, de marha jó volt az egész, kezdve susan doktornő tesójával, a közösségi adakozással, bár azt még mindig nem tudom, hogy hogy működik ez a gyógyszerügynökség és a gyógyszer ára.

MadAve - 2018. 06. 15. 17:40

spoiler évadzáróból——-

Pont most fejeztem be az évadot, nekem tetszett, korrekt volt. Nem vagyok egy nagy kórházas sorozatfüggő, mert eddig csak a House-t láttam, de azt nagyon szerettem, pedig birom a vért, a műtéteket nézni stb. A többi mind kimaradt.

Én is éreztem a hullámzást az évad közben, ezt úgy reagáltam le, h jó pár hétre szüneteltettem, de kasza láthatáron sem volt, csak gondoltam, előveszem ínségesebb időkben. És örülök is, h így lett. A vége tényleg felpörgött, megvolt a “gonosz elnyeri méltó jutalmát” befejezés, ahol valamelyest megkönnyebbülhettünk, hiszen Lane-nek annyi. Számomra ő volt a főgonosz, hidegvérű, számító dög. Még Bellnél is jobban irritál a tenyérbemászó képével :)

A végén leesett az állam Bell rafináltságán, h ezt a helyzetet is hogyan tudta a maga javára fordítani, ezt én vmiért mindenképp a számlájára írnám, még akkor is, ha önző, mocsok húzás volt. Mivel az ő szintjén farkastörvények uralkodnak és a túléléshez ez kell. Ez is egyfajta tehetség, persze a műhibákra és eltussolásokra nincs mentség, nyilván idővel ő is megkapja a jutalmát, de még nézném egy ideig. Másrészt van még bennem az a naivitás és jóhiszeműség, h megértem, mekkora teher, stressz van a vállán, elért egy szintet, most öregszik, remeg a keze, topon maradni nehéz már, teljesen mint a celebvilágban. Nyilván nem menti fel a gerinctelen dolgai alól, de ez azért enyhít az én szememben a “bűnein”.

Okafor a kedvencem, több ilyen egyenes, szókimomdó ember kéne a világba, mert annyira sok a meztelen csiga, aki nem meri kimondani a véleményét. Nyilván ő tett is le vmit az asztalra, az arrogancia mögött van teljesítmény és tehetség. Az új doki is tetszik, na ez egy jó húzása volt Bellnek, és Okaforral nagyon jók együtt, bírom a pofákat amiket Mina vág mikor lereagálja a hülyeségeket. A közös szívműtét pedig nagyon ott volt. Szerintem az új doki belépését jól időzítették. És hab a tortán, hogy a számomra legkedveltebb karakterek feketék. Nem tudom, miért, de ez most bejön.

A “cliffhanger” tényleg nem egy hűha, de kiindulópontnak jó lesz a 2. évadra, mivel az anyagi részre mennek rá, gondolom lesz harc Conrad apja meg Bell közt, főleg a műhibák felderítésére gondolok, de majd meglátjuk. Szóval itt pozitív vagyok, h lesz még történés.

Nic engem annyira nem fogott meg, sokan szeretik a nőcit, kedves, szimpatikus, korrekt figura meg a színésznő is ok, de nálam nem ő a zászlóvivő a sorozatban.

Szóval várom a 2. évadot, hajrá készítők, szurkolok nektek! :)

antares69 - 2018. 06. 15. 21:20

@MadAve:
Emily Vancamp-ot (Nic) nem lehet nem imádni annak, aki látta az Everwood-ban, azóta nagy kedvenc ez a kanadai nemzeti kincs.

Indult az év a The Good Doctorral, pont akkor fejeztem be a Bates Motel darát, így nem volt kérdéses, hogy rendkívül kiváncsi voltam mit tud Freddy Highmore a kórházas sorozatban, minden várakozásomat felülmúlta. Majd jött a The Resident, gondoltam belenézek és milyen jól tettem, sosem gondoltam volna, hogy felül tudja múlni a TGD-t, de egy-két rész után simán felülmúlta azt. Matt Czuchry-t még nem láttam addig másban, az első 10-20 percben még nem voltam tőle elájulva, de valami fantasztikusan érdekes, bámulatra méltó karaktert játszik nagyon hitelesen. Csípem az új szívsebészt is, de a nagy kedvenc Nic-en és Conrad-on kívül Dr. Okafor és Dr. Pravesh és el kell ismerni, hogy Dr. Bell nagyon is jól hozza a villain karaktert, akitől viszont tényleg hányni kellett az Lane Hunter doktornő.

Dalmayr - 2018. 06. 15. 22:36

Nekem nagyon bejött, tetszettek a karakterek és az átívelő szál is, maradok a következő évadra. Az Emily Vancamp vonatra még mindig nem ültem fel, eddig semmiben nem láttam, amiben igazán tetszett volna. Matt Czuchry viszont nagyon jó volt itt is.

Shannen - 2018. 06. 16. 12:14

Egyetértek, hogy hullámzó volt az évad, de a karakterek már az elején megfogtak, ezért kitartottam végig. A Hunter-szál kicsit erős volt a végére, de örülök, hogy lezárták és nem húzták a végtelenségig.

Tényleg Matt Czuchry viszi a hátán a sorozatot, de szerencsére a többiek is jó társak benne. Okafor és az új doki meg magasan a legjobb pillanatokat szállították az utolsó részekben.

Viszont már az évad elejétől az motoszkált folyamatosan a fejemben, hogy ennek a sorozatnak kábelen lenne a helye. A sztorik is, amiket bedobtak ebben az évadban, mind jobban is kifuthattak volna, ha nagyobb mozgásterük lett volna a készítőknek és (még) jobban bele tudtak (mertek?) volna menni egy-egy témába.

Én biztos maradok a második évadra is, főleg ha maradnak a 13 részes évadnál.

“Vészhelyzet volt az igazi!”
Nekem is nagy kedvenc volt, sőt még mindig az és a legjobb kórházas sorozatnak tartom máig, de azért azt is figyelembe kell venni, hogy a “kórházas” sorozatokat sem lehet mind egy kalap alá venni. A House is és a Grey’s (első pár évadja) is más-más dolog miatt volt remek. Nyilván nem hiszem, hogy a The Resident-ből hasonló klasszikus lesz, de attól még szórakoztató.

Trallala - 2018. 06. 16. 17:42

Nekem nagyon tetszett, jók a szereplők, lekötött végig, pedig nem szeretem a kórházas sorozatokat, de a szereplők miatt belekezdtem. Szóval várom a folytatást.

Mom - 2018. 06. 16. 18:13

Hát az idei országos felhozatalból ez az egyik (kettőből), aminek a kaszája nagyon fájt volna. Bár én alapvetően szeretem a kórházas sorozatokat, így lehet, hogy elfogult vagyok, de szerintem a tipikus klisék mellett van benne pár érdekes megközelítés, felvetés.
És egy picit én is sajnálom, hogy nem tud annyira kibontakozni (mint amennyire talán kábelen/streamen tudna).

Már Czuchry és Vancamp miatt is járna a pacsi, de az újonccal sincs semmi bajom, Bell is kellően aljas, és Okafor különösen az új dokival aranyat ér! A közös jeleneteikben azok a grimaszok, amiket vágott, hát sírtam!! :D :D

Jöhet a második évad!

zolkien76 - 2018. 06. 17. 15:51

Nekem is nagyon tetszett, jöhet a második évad!

fregattfőhadnagy - 2018. 06. 27. 14:22

Sikerült befejezni, nekem is tetszett, a hangulata és a karakterek is megfogtak. Félve kicsit, hogy nem fogja hozni ugyanezt, azért várom a 2. évadot.

Silver-sama - 2018. 07. 10. 23:59

Most fejeztem be. Maga a sori nem volt egy nagy cucc – a karakterek azok, akik eladták. Conrad, Nic, Bell, Pravesh olyan alakok, akikre biztos emlékezni fogok. Egyszerűen jó érzéssel fognak el, és hozzám közelinek érzem őket. Olyan “jellegzetesek”.
Kedvenc nem lett a sorozat és nem okozna érvágást, ha ennyi lenne, de szívesen fogadom a folytatást /persze azt is csak darálva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz