login |

Poldark: kezdett a 4. évad – írta nargli

2018. 06. 17. 21:30 - Írta: vendegblogger

40 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

I must sell my soul and become a politician…

Debbie Horsfield, a sorozat készítője semmit sem bízott a véletlenre. A 4. évad azzal kezdődik, hogy Aidan Turner, azaz Ross Poldark félmeztelenül kiemelkedik a habokból, egészen úgy, mint egy félisten. És ezzel már meg is van az alaphangulat: jöhet a sok ármány, szerelem, politikai játszma és szenvedély.

A 4. évad nyitánya nem kiemelkedő epizód, de kétségtelenül fordulatos, viharos érzelmekkel teli, és a folytatásra még többet ígér. Viszont a Poldark-rajongóknak egészen biztosan nem okoz csalódást. A tovább mögött spoilerekkel mutatom be, hogy hol tartunk most a sorozatban, és hogy mi várható az évadban.

Ez az évad még mindig a The Four Swans (A négy hattyú – a 6. Poldark-kötet) című Winston Graham-regényt dolgozza fel, már érintve a The Angry Tide (A dühös dagály) című 7. kötet eseményeit. Most nézzük meg, hogyan alakult a szerelmespárok élete az első epizódban.

Caroline és Doktor Enys még mindig a békét és a nyugalmat képviseli a sorozatban. Nagyon szépen élnek kutyájukkal, Horace-szal, és éppen nagy családi boldogság elé néznek. Morwenna már fölveszi a harcot Osborne-nal, de hogy Drake-kel együtt lehessenek, az még nagy küzdelem lesz. Elizabeth és George heves eskütételük után tüntetőleg szeretik egymást, és George mindent megtesz, hogy mutassa: Valentine-t a fiának tekinti. Eközben Jack Farthing megint mindenkit lejátszik a képernyőről. Arcának minden rezdülése élvezet.

Demelza és Ross szintén látványosan szerelmesek. Ross elmondja végre azt a szerelmi vallomást, amit a harmadik évadban kellett volna. Demelza pedig a férjét akarja szeretni, nem pedig Hugh Armitage-t. Emellett az évadnyitóra kapunk egy kis extra izgalmat is, ami a könyvekben nincs benne: Drake és Samuel Carne-t, Demelza testvéreit (ártatlanul) elítélik zendülésért és rablásért, és ha nincs Ross ékesszólása, föl is akasztanák őket.

Bevallom, pár pillanatig nem értettem, Debbie Horsfield miért találta ki ezt a történetszálat. Pedig a válasz egyszerű. Egyrészt a visszatérő nézőknek is kell a karfamarkoló izgalom egy új szezon kezdetén. Másrészt arra a döntési folyamatra és vívódásra, amelyet a könyvekben végigkövethetünk, mire Ross arra jut, hogy parlamenti képviselőnek kell lennie, a sorozatban egyszerűen nincs idő. Így hát kap egy lökést, hogy rájöjjön, el kell adnia a lelkét és politikussá kell válnia, hogy tenni tudjon az emberekért.

Összefoglalva: az egész évadnyitó maga volt a vihar előtti csend. Sokat nem tett hozzá a harmadik évad végéhez, de az jól látszik, hogy a tét innentől kezdve emelkedik. Ross Londonba megy, így a sorozat földrajzilag és politikailag is kilép eddigi zárt világából. (Franciaország egy veszélyes kaland volt, de a Westminster állandó elfoglaltságot jelent majd.) Ennek pedig az a következménye, hogy a sorozatban eddig nem tapasztalt összecsapások várhatók, fizikai, érzelmi, és politikai szinten egyaránt. Izgalmas évadnak nézünk tehát elébe, ajánlom is mindenkinek!

Eközben az 5. évad már biztos, a jövőre érkező részekkel fejezik be a 7. könyv, a The Angry Tide történetét. Utána még 5 kötetet lehetne földolgozni, de hogy ez megtörténik-e és mikor, nos, ez a kérdés megérne egy külön posztot. Ha szeretnétek, én – a könyveket bemutatva – szívesen meg is írom ezt.

40 hozzászólás Ne habozz!

abba - 2018. 06. 17. 22:08

Köszi a kritikát. Sokkal lényeglátóbb, mint ahogy én követem az eseményeket, hiszen a könyveket nem ismerem. :)

George és Elizabeth akkora power couple, jó nézni ahogy a férj úgy táncol, ahogy a nő fütyül – plusz Elizabeth végre nagyon érdekes karakter lett! Évekbe telt, mire beért, de komolyan az ő száluk érdekelt ebben a részben a legjobban.

A lelkésztől undorodom, Morwenna és Drake sajnos javarészt hidegen hagy, bár ez a minden-összeesküdött-ellenünk szerelem még tartogathat érdekességeket.

Számomra valamiért az epizód fénypontja volt látni Demelzát és Caroline-t, ahogy gyorsan hazasiettek takarítani a nem várt vendégek fogadása előtt. Olyan emberi pillanat volt, bejött. És hogy Dr Ennis folyamatosan a kutyát babusgatta? Állati vicces, kábé jobban érdekelte az állat, mint a felesége.

Vincent - 2018. 06. 18. 08:40

Milyen reményt keltő epizód!
Úgy a valóságos világ dolgait illetően is üdítő a posztot olvasni. Köszi :)

salinger - 2018. 06. 18. 08:48

Aszta! A sok sötét skandináv krimik után nagyon megnézném!

És írd meg a folytatást! Szívesen elolvasom :)

ChristineJane - 2018. 06. 19. 17:58

Szuper, amit írtál, köszi! Hugh-tól egyébként megőrülök! Ez a sok üres ígéret meg szerelmi vallomás, amivel magához csábítja Demelzát, miközben igazából semmit nem adhat neki, max. annyit ér el, hogy Demelza házassága tönkre megy… Grrr.

LilyCat - 2018. 06. 19. 18:00

abba: érdekes, Drake és Morwenna engem sem fog meg, valahogy túl fiatalok nekem… Sam viszont egyre jobban érdekel!

nargli - 2018. 06. 19. 18:18

abba: az a hazafutós jelenet tényleg.:) És Dwight tényleg valami egészen különös kapcsolatot épített ki a kutyával.:D

Egyébként miután Angliában a legtöbb bulvárlapban címlapon jelent meg Aidan Turner képe, ahogy kijön a tengerből, megint fölmerült, hogy ez tárgyiasítás-e vagy sem. (Miután a kaszálós kép is legendás lett, ugye.)

Aidan Turner itt beszél erről:

https://www.whatsonstage.com/london-theatre/news/aidan-turner-lieutenant-of-inishmore-poldark-interview_46804.html

Eleanor Tomlinson (Demelza) pedig itt:

https://www.youtube.com/watch?v=Os2MdyEe1TY&feature=youtu.be

ChristineJane - 2018. 06. 19. 18:50

Én Eleanor Tomlinsonnal értek egyet, ez az egész ízléstelen és unalmas. A bulvárlapok és a riporterek is fölfúják, igen, Aidan szerepel ebben a sorozatban félmeztelenül, de egyrészt ezeknek a jelenetek van helye, másrészt ne ragadjunk már le ennél. A sorozatban és a színészben is sokkal több van!

nargli - 2018. 06. 25. 14:50

Én is azt hiszem, hogy nem az a tárgyiasítás, ami a sorozatban történik, hanem ha már, akkor az, ahogy erről utána beszélnek. Tényleg “le kellene erről már szakadni”, a sorozatban sokkal több van.

Egyébként a 3. rész is jó volt, és meglepetés: Dr. Enys levette az ingét, csak hogy árnyaljuk a képet.:D

gromit - 2018. 06. 26. 12:45

hm, a felnőtteken nem nagyon látszik a kor, de Geoffrey Charles hogy megnőtt :o

nargli - 2018. 06. 27. 15:40

gromit: Nekem hiányzik is a kicsi Geoffrey Charles, de érzem, hogy ez a srác se lesz rossz! Mondjuk, az nekem is nagyon furcsa volt, hogy már alkohol közelébe engedik…:o Hiába, telnek az évek, és ez csak a felnőtteken nem látszik, pedig egy deresedő halántékú Aidan Turnert/Poldarkot megnéznék magamnak.:D (Oké, az is hozzátartozik, hogy itt a történet szerint Ross 38-39, Demelza 28-29 éves, szóval most vannak nagyjából jól a színészek, akiknek a történet szerint a sorozat indulásakor 23 illetve 13 évesnek kellett volna lenniük.)

salinger - 2018. 07. 12. 07:05

látszik, hogy a regényfolyam rajongója vagy :) így a gyengébb színészjátékot is könnyebb lehet elfogadni :) de a táj csodás!!! és a történet is!

hamupipacs - 2018. 07. 12. 15:31

salinger:
Kinek a gyengébb játékára gondolsz?

Csak érdeklődöm. Teszik a sorozat, de nem vagyok elvakult fan.

salinger - 2018. 07. 14. 07:26

George és a lelkész zseniális, nem lehet velük betelni. Viszont Delemza egyetlen áhítatos, aggódó arckifejezéssel játssza végig mind a négy évadot :)
Aidan Turner vonzó, férfias, igazi sztár, de színésznek nem óriás :)

LilyCat - 2018. 07. 16. 13:55

Nekem Demelzával sincs semmi bajom, de George és a lelkész tényleg zseniális.:)

ChristineJane - 2018. 07. 16. 13:57

Nekem meg azzal nincs bajom, hogy Aidan Turner sztár alkat. <3 :D

nargli - 2018. 07. 16. 13:59

salinger és ChristineJane: Londonból jelenthetem, hogy Aidan Turner színésznek sem rossz!:))

ChristineJane - 2018. 07. 16. 14:02

Most nagyon irigyellek, hogy láttad élőben.:D Remélem, felvételen eljut majd a darab hozzánk is!

jessm - 2018. 07. 23. 18:49

Így 4×07 után és már csak 1 rész van hátra. Nekem ez az évad is nagyon tetszik, az izgalmak egy részből nem hiányoznak.
Ross sose tud kibújni igazán a bőréből és mindig valami bajba keveredik , és mindig nevetnem kell amikor George hatalmas erőfeszítéssel nem ér el semmit , sőt visszájára fordul az egész, amit Ross ellen ügyködik.

Morwenna elég szorult helyzetben , kiváncsi vagyok , hogy mászik ki belőle. Jó volt ,hogy végre elmagyarázta Drake-nek, hogy mi a probléma. Így legalább tud majd segíteni neki.

Szegény Elizabeth , már látta a fényt az alagút végén, amikor minden minden erőfeszítése egy másodperc alatt szertefoszlottt, amikor Geogffrey Charles megjegyezte , hogy Vaslentine Rossra hasonlít.

Ross- Demelza is gondolom hamarosan rendezik a viszonyukat. Ahogy Caroline és Dr Enys is góyuló félben vannak.

jessm - 2018. 07. 23. 22:38

könyvekben még csak a Warleggan -nál tartok. De nekem nagyon úgy tünik, hogy még idén feldolgozzák az Anggry Tide-ot.

nargli - 2018. 07. 23. 23:56

Nekem most az 5-6-7. rész szinte már sorozat csúcspont is, Debbie Horsefield iszonyú jól megfogta a hangulatot és a történéseket.

Azt viszont én sem értem, hogy már miért tartunk szinte a 7. kötet végénél. De közben meg nem is tartunk ott, mert a párbaj és Elizabeth szülése között nagyon sok minden történik. Szóval, itt egy kicsit összerántották a dolgokat. Nekem semmi bajom nem lenne egyébként, ha már most földolgoznák az Angry Tide-ot, de a szereplők nyilatkozatai ennek ellentmondanak: eddig mindenki azt mondja, hogy az 5. évad után jönne az időugrás, amivel még nem tudják, hogy mi lesz.

jessm - 2018. 07. 30. 15:50

Végül mégis befejezték a 7. könyvet. Nagyon erős rész volt. Az egész rész tetszett, ahogy feldolgozták Morwenna és Drake kapcsolatát, Carolinaés Dwight, Elizabeth halála , Ross és George ellentéte az egész részen keresztül, Ross és Demelza beszélgetése. Mind- Mind erős jelenetek voltak. A visszaemlékezésért pedig külön plusz pont.
A 8. részben sem annyira öregek a szereplők, szóval simán lehet, hogy azt dolgozzák fel. Vagy ők költenek valamit sztorit a köztes időre.

Marcipáncica - 2018. 07. 31. 12:01

Most kezdtem az évadot darálni. A 4. résznél azt mondom, nekem ez most eddig jobban bejött mint az előző kettő. És ahogy olvasom még tovább fog javulni a minőség… szóval nagyon várom hova fejlődik tovább a sztori.

nargli - 2018. 08. 01. 22:42

Most néztem meg a 8. részt, alig várom, hogy írjak az évadról!

Marcipáncica - 2018. 08. 02. 01:01

Nekem a záró epizód még hatra van, de egy valamit kicsit serelmezek: Geoffry Charles karaktere teljesen le lett építve. A korabbi évadokban az egyik legüdítőbb jelenség volt, most meg kimerul az egész abban hogy néha látjuk kb. ahogy hány egyet. . Anno Morwenna nagy barátja volt, most meg az ajtót sem nyitotta rá egész évadban. Furcsállom. Az évadot amúgy továbbra is nagyon jónak tartom, alig várom hogy lássam az utolsó részt.

nargli - 2018. 08. 02. 11:39

Szerintem Geoffry Charles-szal semmi baj, át kell esnie egy ilyen fázison, hogy aztán majd… de oké, nem élek vissza azzal, hogy én olvastam a könyveket.:)

Marcipáncica - 2018. 08. 02. 12:33

Bakker… nincs más hátra, mint előre. Lehet hogy el kéne olvasni végre a könyveket?

nargli - 2018. 08. 02. 15:16

Marcipáncica: én őszintén szívből ajánlom a könyveket, százszor jobbak, mint a sorozat, pedig én aztán a sorozatot is imádom, mint látjátok.:)

SV - 2018. 08. 02. 15:38

Amúgy honnan lehet megszerezni a könyveket?

nargli - 2018. 08. 02. 16:09

SV: én a legnagyobb internetes áruházból rendeltem, vagy Londonban vettem meg a köteteket, mert én imádok papíralapon olvasni. De az interneten biztos találsz e-könyvet is. Magyarul még nincs egy kötet sem. Én már mentem kiadókhoz a fordításommal, ha bármi lesz belőle a jövőben az én fordításommal, vagy máséval, tudósítok!:)

dorgo - 2018. 08. 04. 15:27

Az évad utolsó része nagyon tetszett, nagyon szép volt, ha lehet ilyet mondani ilyen drámai esemény után.
Az a jelenet amikor (aki nem látta az utolsó részt, annak spoiler!) Elizabeth halála után Ross elgondolkodva néz a távolba, majd oldalra nézve ott van Demelza, bennem azt a benyomást keltette, hogy igen, meghalt a kedves, de ott van az, aki mindig mellette volt, van, lesz, mint egy erős bástya.
De az is lehet, hogy már csak én költök hozzá a jelenetekhez. :D A beszélgetésük nem tetszett, valószínűleg, mert már másképp játszódott le a fejemben. :)
Viszont az első olyan évad amikor nem lett új kedvencem. A könyvet én is szívesen olvasnám magyarul. Remélem sikerül a fordítás és a kiadás. Drukkolok.

Snoopyzit30 - 2018. 08. 06. 07:38

Nekem is tetszett az évadzáró és bár sajnáltam Elisabeth-et, amiért meghalt, de a karakter iszonyatosan megfáradt volt szerintem. Azon nagyon csodálkoztam, hogy milyen könnyen belesimult a “szegény emberek nyomorgatása” közegbe, amiben George létezik. Szeme sem rebbent semmire, amit George csinált kivéve, ha személyesen érintette (mert mondjuk a gyerekeiről volt szó). Szóval Elisabeth minden szinten nagyon távol állt mondjuk Demelzától.

Ami még apró negatívum nekem, az amúgy tök jó sorozatban, hogy totál súlytalan volt a párbaj jelenet. Azt senki sem gondolhatta, hogy Rossnak komolyabb baja esik, vagy csak én vagyok ilyen és az a jelenet nem is arról szólt? Na mindegy, lapozzunk. Várjuk az új évadot.

IamSherLocked - 2018. 08. 06. 11:16

Ne spoilerezzétek az egész évadot, kérlek, mert a cikk még csak az elejéről ír!

A lelkész és George is nagyon jó színészek, ezzel abszolút egyetértek, annyira undorodom tőlük, hogy az hihetetlen. :)

Morwenna kezd a talpára állni, jó ezt nézni, bár nem vagyok benne biztos, hogy a lelkész valóban így reagálna arra, hogy azt mondja, nem teljesíti hitvesi kötelezettségeit… Abban az időben mennyire vették komolyan a családon belüli erőszakot? Felismerték? Tettek a nők bármit ellene?

Elizabeth-et egyre kevésbé értem, nem értem, mit keres még mindig abban a házasságban, miért jó az neki.

Ross kezdő félmeztelen jelenete szerintem hülyén jön ki, olyan, mintha csak azokat a női nézőket szeretné megfogni magának, akik csak erre kíváncsiak. Pedig jól tudjuk, hogy nem erre megy ki ez a sorozat.

De ami engem egyértelműen idegesített, az Tésztaképnek a szenvedése volt. Sajnos ez a színész nekem nem teszi hitelessé Demelza vonzalmát.

nargli - 2018. 08. 06. 11:59

IamSherLocked: igen, a kommentek olvasásával csak óvatosan!:) Egyébként csütörtök előtt beküldöm az évadkritikát, úgyhogy aki eddig nem darálta le az évadot, most tegye meg!:D

Snoopyzit30 - 2018. 08. 08. 17:33

@IamSherLocked: “Ne spoilerezzétek az egész évadot, kérlek, mert a cikk még csak az elejéről ír!”

Ezt már több százszor átrágtuk itt a junkie-n. Közmegállapodás évek óta, hogy ez egy kibeszélő, így aki nem akar spoilereket olvasni az ne jöjjön ide. Abszolút nem szeretnék senkit megbántani, de most azért ne beszélgessenek emberek a sorozatról, mert valaki le van maradva vele. Ha le vagy maradva, akkor ne olvasd! Ez általánosan elfogadott szabály ezen a blogon.

nargli - 2018. 08. 08. 23:17

Snoopyzit30: én vagyok a hibás, én szóltam IamSherLockednak, hogy elolvashatja bejegyzésemet, mert már látta az első két részt, de arról nem szóltam, hogy a hozzászólásokkal vigyázzon. Tudom, hogy senkit nem akart bántani, és hogy nagyon igyekszik a sorozattal. Úgyhogy legyen béke és szeretet a bejegyzésem alatt.:))

Isaac - 2018. 08. 18. 09:17

Én sajnálom Elizabeth-et , mert jó “hullámtörő” volt George szándékai mellett. A végére megbékélt azzal ,milyen ember a férje és a lehetőségeihez mérten irányította is őt. Példának tudom felhozni,mikor a nemkívánatos lakókat akarta úgy eltüntetni ,hogy házukat lerombolva tulajdonképpen megszűnnek szavazók lenni. Erre ő alternatívaként felhozta, másik kerületbe költöztetni őket,mintegy jótékonysági tettként,ami ugyanúgy megoldja a problémát,viszont emberségesebb. Az évek alatt rájött ha teljesen szembehelyezkedik vele,úgy jár mint a szikla,mely egy darabig bírja a víz rohamát,de az lassan felemészti őt. Inkább olyan irányba terelte ambícióit,ami másnak kevésbé árt és neki is hasznos. Nekem tetszett az évad, igazat adok azoknak ,akik a negatív szereplőket emelték ki,tényleg brillíroztak a szerepeikben (George,Tiszteletes) ,az ember néha szívesen megcsapta volna őket. Várós az ötödik évad is :)

Marcipáncica - 2018. 08. 23. 09:07

@nargli: nem lett végül évadzárós írás?

nargli - 2018. 08. 23. 15:15

De, de abszolút lesz! Bocsánat, hogy elcsúsztam, de már készül, ezen a héten feltétlenül beküldöm. Egyetlen mentségem, hogy történnek a dolgok velem meg a Poldarkkal.:) Lesznek még meglepetések!;)

Marcipáncica - 2018. 08. 23. 18:29

@nargli
… csak nem?? :) (kaján vigyor és utalás a fentebb írtakra)

nargli - 2018. 08. 25. 12:11

Marcipáncica: nem pont az, amit szerettem volna, de bizonyos szempontból még jobb is. Csak azért vagyok ily titokzatos, mert csomó konkrétumot még tisztáznunk kell, de jön, jön, jön, és mindent elmesélek!:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz