login |

Splitting Up Together: vége az 1. évadnak

2018. 06. 17. 15:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

– She’s bluffing.
– Is she? You don’t know her. She’s a changed woman. She’s loco.
– Okay, now you do sound crazy. Why is your third-person persona Hispanic?

Az ABC idei újonc komédiája megosztott minket. human nem értette, hogy mi benne a jó, én cserébe nagyon szerettem, és ez az érzés inkább csak erősödött bennem az évad előre haladtával, minden szinten bejött. Ennyit számítana, hogy egy európai sorozat az alapja? (Itt a dán változat előzetese.)

A Splitting Up Together ott kezdődik, ahol egy romantikus komédia (és annak pár folytatása) véget ér, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy a két főhős között egykor nagy volt a szerelem, azonban a nagy egymásra találást és a gyerekáldást nem hosszú együttélés követte, hanem tizenegynéhány év után válás. Azonban, hogy a gyerekek mindezt ne sokként éljék meg, apu és anyu továbbra is kvázi velük él – egyikük a házban, másikuk a vendégházban, és hetente váltva egymást gondoskodnak a csemetékről és a háztartásról.

– I don’t want to be married to someone who can live with me. I want to be married to someone who can’t live without me.
– Did you write that down in advance?
– No. I swear. It just came out perfect now.

Hülye egy rendszer, ami lehet, hogy több kárt okoz, mint amennyi haszna van (foglalkozik is ezzel az egyik rész), de valamennyire működőképes, hiszen megmarad a család látszata és a tagok kapcsolata mindenféle negatívumtól mentes, mindenki szeret mindenkit, még apu és anyu is remek viszonyban van. Csak éppen barátiban, ergó mindegyikük éli saját életét. Már amennyire tudja a másiktól függetlenül.

Amellett, hogy a keserédes hangulat mindvégig megvolt a háttérben, azért a hétköznapok a gyerekekkel, valamint az egyéni szárnypróbálgatások nagyon jópofák voltak. Nem poénra vettem viccesek, hanem a karakterekből fakadóan humorosak, aranyosak vagy esetlenek. Szóval aki hangosan röhögős sorozatot keres, az ezzel lehet, hogy mellényúlna, aki viszont vicces vagy kínos szituációkat vagy jennafischeri cukiságot, az jó helyen próbálkozik.

Tényleg nagyon jó volt nézni, és nem elég, hogy a szereplők, a kapcsolatok vagy a párbeszédek jól sikerültek, még a humorosabb humort szállító mellékszereplők sem lógtak ki, mindegyik annyit szerepelt, amennyit kellett, bár közülük Bobby Lee volt az MVP, Diane Farr és Lindsay Price jócskán lemaradt mögötte. A visszatérő vendégek a férj csaja (Lisa Apple) és a feleség pasija is szimpatikus volt, nem tiporták őket a sárba, még szurkolni is lehetett az alakuló kapcsolataiknak.

Tetszett, ahogy a sorozat nem rágta a szánkba azt, hogy mi vezetett a külön élve egyébként látszólag nagyon is összeillő és egymással jól meglévő pár különválásához, de azért fokozatosan kaptunk rá utalásokat, felfedték részben a múlt darabkáit.

– Yeah, that sounds great, whatever you want. I’m chill.
– Chill? Chill?
– Yeah, I’ll see you in five.
– Chill?! She’s chill?! – She’s the opposite of chill!
– I am increasingly chill!
– She yelled in a very un-chill way!
– Okay, stop it. There is no narrating.

Ami még említésre méltó, hogy a zenék is jók voltak a Splitting Up Together-ben, pedig országos komédiák esetében ilyesmi ritkán marad meg az emberben. Szóval ezek is csak hozzáadtak a hangulati elemekhez.

Annak fényében, hogy már a sorozat elején az volt az érzésem, hogy már csak a cím alapján is kizárt, hogy a két főszereplő, a volt férj és feleség összejöjjön, a finálé kifejezetten nagy meglepetést okozott, nem is nagyon értettem a felvett irányt és az események kifutását. Utána persze kiderült, hogy mégsem minden papsajt, még akkor is, ha ehhez egy olcsónak tűnő megoldás is kellett, bár az tippre az eredeti sorozatnak köszönhető.

3 hozzászólás Ne habozz!

Eny - 2018. 06. 17. 16:46

megnéztem én is, nekem is bejött.

goodjohnwin - 2018. 06. 18. 18:34

Nem volt a sorozattal semmi gond, de elég jellegtelen volt számomra – megnéztem, elvoltam vele 25 percig, majd töröltem a fájl és elfelejtettem, amit láttam.
Nem vártam, nem bántam volna, ha kaszálják, olyan tizenkettő egy tucat.

winnie - 2018. 06. 18. 19:22

de…, ezen most fennakadtam:)

jó, nem jó, közepes, ez érthető, kinek hogy, de, hogy 12 egy tucat lenne? mondhatnám, hogy bárcsak, mert nekem szerintem azért is jött be ennyire, mert nagyon más volt összehasonlítva például az abc-s családi blokkal (roseanne, fresh off, blackish, goldbergs, speechless, modern family, alex inc., the middle, van még?:) így hirtelen mindhez könnyen tudnék paralellt mondani, viszont a splitting upnál nagyon éreztem, hogy van benne valami plusz, talán az európaisága miatt. szerintem abszolút egyedi mind hangulatában, mind érzelmi megközelítésében, mind pedig stílusában, sőt, még a zenehasználatban is. nem a skála másik vége, nem extrémen egyedi, only here on TV, de más volt.

(és természetesen ezt úgy mondom, hogy attól, hogy más a sorozat, nem kell, hogy jó legyen, idén én is kaszáltam azonnal egyedibb komédiákat.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz