login |

Westworld – 2×09: Robot-e vagy?

2018. 06. 18. 16:55 - Írta: winnie

57 hozzászólás | kategória: kritika,

I think perhaps one… final game.

Megint az érzelmek domináltak a Westworld-ben, az utolsó előtti második évados epizód ezzel pedig ismét csak felnagyította azt a kérdést, miszerint kivel akarunk, kivel érdemes együttérezni szimpatizálni – egyáltalán szükség van-e effélére ahhoz, hogy élvezzük a sorozatot, a világépítést és a mitológiát?

Természetesen megint adják magukat a kérdések, hogy ki a robot és ki nem, de van egy olyan érzésem, hogy a készítők nem az ilyen egyszerű, már a sorozat kezdete óta jelen lévő bináris problémák mentén akarják, hogy nagyot szóljon a sorozat, inkább annak kapcsán, hogy mi valóságos, mi nem valóságos, és mi az, ami inkább csak a valóság illúzióját adja egyesek számára – ez utóbbi érdekes kérdés lehet, hiszen akár emberről, akár robotról van szó, bárki becsapható, és ha így nézünk az alanyokra, akkor bizony más nem is különböznek sokban.

Nesze neked, szabad akarat? A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Kivételesen (vagy, ha már HBO, akkor mondhatjuk, hogy szokás szerint) azt sem lehet mondani, hogy az utolsó előtti rész a vihar előtti csendet hozta volna el, hiszen végre mindegyik szálnak súlya volt, kezdve természetesen a központi figura William-mel, és folytatva persze Bernard-dal, valamint Dolores-ékkel. Az öldöklés persze most is megvolt, pukkantak a vérpatronok, de most legalább kérdéseket is hoztak magukkal az eldördült lövések.

Vannak karakterek, akik kapcsán nem nagyon lehetne változtatni a róluk kialakult képen, de ez a rész esetleg elérhette azt, hogy mondjuk William-re más szemmel nézhessünk – más kérdés, hogy a felesége is más szemmel nézett rá, miután megtudott róla egyet, s mást. (Ed Harris pedig bőven kapott muníciót ahhoz, hogy Emmy-kompatibilis legyen az alakítása, bár nem tudom, hogy idén vagy jövőre – erre itt van a válasz.)

Nyilván a rész nagy kérdése, hogy William vajon ember-e, de azt lehet, hogy izgalmasabb lesz látni, hogy Dolores miként reagál a történtekre. (És nyilván az is kiderül majd, hogy mennyire játszanak csak a készítők a nézőkkel, hogy a részben igen hatásosan tálalt (nem statiszta) halálesetek mennyire lesznek valósak, mennyire van valóban súlyuk?)

Ja, és a legfontosabb: szerintetek mire akarják kifuttatni a szezonzárót?

57 hozzászólás Ne habozz!

Platschu - 2018. 06. 18. 11:57

Ez is izgalmas és bitang erős érzelmű töltetű epizód volt. Talán mégis menthető lesz az évad.

A csavar szerintem továbbra is az, hogy egyrészt MIB is robot, amire immáron nagyon jó esélyei vannak. Ezt abból gondolom, ahogy próbálja a karjából kivágni a végén a jeladót. Ugyanakkor az őr lescannelte és az “clear” állapotot mutatott, tehát ez a rész még zavaros egy picit, bár azok a kütyük is mutathatnak hamis eredményt.

Másrészt továbbra is fenntartom, hogy a kinti party egy szimuláció volt, tehát az is egy kinti park része, ahol MIB-t szondázták, hogy tökéletesen lemásolhassák, mivel őt a legnehezebb kiismerni, hogy mit miért tesz. Én őszintén szólva azt vártam tőle, hogy meggyilkolta a feleségét, de nem tudhatjuk, hogy mit talált a kártyán a nő és mit csinált vele. Ha jól értelmeztem a sztorit akkor ezek szerint a lánya csak megkereste később a dobozt és így találta meg a kártyát. A lényegen viszont nem változtat, MIB lepuffantotta a saját lányát. Kár Emilyért, mert kezdett érdekes karakterré válni, bár amikor átváltott fenyegetőzésbe, akkor már sejtettem, hogy az írók valahogy ki fogják vonni a forgalomból. De nem tudhatjuk, hogy ő is nem másolat volt-e, de lehet ezt már én komplikálom túl. AZ is érdekes csavar lehetne, ha az egész WestWorld valójában a feleség bosszúja lenne, mert oda záratta be Fordot és akart magának egy szerető férj másolatot, tehát tényleg őt próbálják fürkészni a legelje óta. Mert ez azt jelentené, hogy MIBné nem halt meg, hanem ő irányítja az egészet Ford segítségével. Csak ezzel lépnének tényleg a Dallas irányába, hogy gyakorlatilag az első két évad jelentős része egy tesztté válna. Valószínűleg ezt én komplikálom túl, csak úgy próbálom kitalálni, hogy vajon a 3. évadra milyen csavarokra számíthatunk még.

Nagyon jó ötlet volt Teddy történetszála, végre a pszichonéni (Dolores) is megkapta a büntetését ezzel, így már érthető a teste miért lesz később a vízben.

Maeve igazából csak feküdt a részben, de nagyon fontos jelenete volt Forddal, mert a motivációi egy részét felfedték. Remélem ez később Maeve vs. Dolores csatába fog kifutni, hiszen ők jelképesen Ford vs. Arnold bajnokai.

Bernard jelenetei is fontosnak tűntek és Elsie nem hiába kezdett el tőle rettegni.

Úgyhogy azt kell mondjam, hogy nagyon jól összerakott kis rész volt és az évadzáró ajánlója alapján lassan csak elérünk egy új tetőponthoz.

Babesz - 2018. 06. 18. 11:58

Degyorsan elment ez a rész is :( Szerencsétlen MIB teljesen megzakkant, még sajnálni sem tudom, nem normális. Ezek után kivi leszek vajon kiderül-e, hogy robot, de szerintem nem az és szép kis élet van mögötte, tele tönkretett emberi sorsokkal. Szembetud ezzel majd nézni? Drukkoltam hogy húzza meg a ravaszt, de gondoltam hogy ennyivel nem zárják le a történetét. Szép kis kontraszt volt Teddy, ő nem tétovázott és nem kér abból amivé lett. Bezzeg William..
A végén csak kiderül, hogy nincs semmilyen szabadságuk szerencsétlen robotoknak és mindent Ford irányított és vicces mikor Dolores arról beszél mennyire szabadok is ők. Hát nagyon. Mostmár azt kezdem érezni szerencsétlen akkor válna szabaddá ha elutasítaná ő is azt amit Ford vár tőle, úgy mint Bernard. Izgi lesz az utolsó rész, de remélem hosszabb lesz mint a mai :D

Babesz - 2018. 06. 18. 12:11

Platschu

Szerintem is túlkomplikálod :)
Szerintem Ford utolsó játéka az amivel szembesíti MIB-t hogy mekkora is egy hulladék ember ő. Ez már most is zajlik, mert ugye látjuk mit tett és a felesége is azért nyírta ki magát, mert szembesült vele a videókon látottakból, hogy a férje mennyire is egy rohadék ember legbelül. Szerintem William nagyon szeretné ha kiderülne hogy ő egy robot és nem felelős a tetteiért, de valószínű pont ez lesz a poén, hogy nem az, ő simán csak egy ember :D Gondolom az uccsó részben mikor mindez realizálódik benne akkor végre fejbelövi magát :)

seven - 2018. 06. 18. 12:37

annyira tökéletes volt William sztorija… bravo.
Viszont azt kicsit sajnáltam hogy Ford nem csak elköszönni ment Maeve-nek.

Sunabubus - 2018. 06. 18. 13:52

Szerintem az emberek túlértékelik önnön szabadságukat, különlegességüket/megismételhetetlenségüket, és ennek hű-ha faktorát. Mármint ezt arra írom, hogy mitől robot egy robot és nem ember, mit teszi valóban érzővé stb.

A. - 2018. 06. 18. 14:13

A dobozt mikor adta emilynek a nő, hogy van ez?

mikkamakka - 2018. 06. 18. 17:06

A.: a dobozt nem adta oda, de gondolom a halála után megtalálta/örökölte. gyerekkori ajándék amit anno kidobott, nem tűnik nagy elrugaszkodásnak a valóságtól h Emilynek feltűnik

nade - 2018. 06. 18. 17:24

szóval a BSG fanok a célközönség? ki cylon, ki nem? mary sue-k, overrated, stb

Babesz - 2018. 06. 18. 17:46

Megnéztem mégegyszer azt a részt amikor a felesége öngyilkos lett és mostmár tuti biztos vagyok benne, hogy William nem robot. Elég rendesen megmutatták a profilját és ott volt feketén-fehéren, hogy MIB paranoid típus és téveszmés. Mivelhogy az asszony lenyúlta a kártyát ezért gondolom William nem nézte meg, bár lehetséges, hogy máshogy is hozzáférhetett, de akkor meg elkellene gondolkodnia azon, hogy az agyának van baja és nem pedig az a gond hogy már ő is csak egy gép. Valahol sajnálom azért szerencsétlent. A park kihozta belőle az igazi énjét és annyi időt töltött már ott hogy teljesen megzakkant. Ed Harrisnek pedig jár az Emmy :)
William és Dolores sorsa egyébként nagyon hasonló. Tökmindegy robotról vagy emberről van szó, mertha rossz útra térnek akkor végül egyedül maradnak szóval lehet tényleg totálmindegy mik vagyunk, gépek vagy emberek, csak az határoz meg minket amit teszünk. Talán pont valami ilyesmit mond a részben William, hogy a cselekedeteink halmaza határozza meg kik vagyunk. Imádom ezt a sorozatot :) Remélem jó lesz a vége és azt sem bánnám ha nem lenne folytatás, hagyják abba a csúcson. Jó mondjuk még nem akarom elkiabálni, remélem az utolsó rész nem lesz egy nagy baromság :)

Malachi - 2018. 06. 18. 18:17

Tudhatjuk, hogy mit talált a kártyán a nő, ott van 48 perc táján MIB teljes személyiség elemzésének az eredménye. A látottakon kívül attól borul meg nagyon a felesége.

FP Jones - 2018. 06. 18. 18:34

meg se lepődnék ha MIB is host lenne

Platschu - 2018. 06. 18. 19:40

MIB : 47B kategória, 0,0072% előfordulási valószínűség, üldözési mánia, téveszmék, paranoia.

Azért ezt egész szépen kianalizálták róla, tehát Ford tudta róla, hogy defektes és hogy egy ilyen emberrel kötött szövetséget.

Williamnek éppen elég büntetés, hogy bedilizett a WestWorldtől és ez a lánya életébe került, majd utána amikor saját magát azzal mentegetné, hogy ő csak host és így hozta meg a döntéseit, akkor a visszafordíthatatlan halála előtt Ford közölné vele, hogy már pedig te ember voltál végig és magadtól vagy ilyen rohadék, de semmi baj, már sikeresen lemásoltunk és senkinek nem fogsz hiányozni blablabla.

Ezért is kell szerintem a kinti jeleneteknek egy részének a FutureWorldben játszódnia, hogy adatokat tudjanak gyűjteni a becsalogatott játékosokról “civilben” is. Mert hát a legtöbb emberből kibukik az állat, ha lehetősége adott rá a parkban, de ettől még nem fogják pontosan ismerni a fegyelmezett személyiségét, amit kint játszik, ha tökéletes másolatot akarnának vagy egyszer le akarnák cserélni a kinti világban. Mert erre is kifuthat a sztori, hogy a park szépen agresszíven terjeszkedik, mint egy szirén és egyre több embert hívogat be, de végül szép lassan egyre több host-ember megy ki.

Én arra gondoltam, hogy esetleg a szemétből visszavette vagy megkerestette a nő dobozt, mert akkor Emily még csak 16 éves volt. Itt ugyan próbálták a frizurával fiatalítani a lányt, de mivel közvetlenül az öngyilkossága előtt látjuk a dobozt újból, így az az elmesélt csalódott ajándékozás jóval korábban kellett, hogy történjen.

Python - 2018. 06. 18. 19:40

Ez az epizód ütött…! :)

MIB most kb. becsavarodott, vagy azért mert android és kezd összeomlani a tudata, vagy Ford annyira megzavarta, hogy besokallt a tudata emberként, vagy a parkon belüli valóságban lévő újabb virtuális valóságban vannak, vagy valami hasonló, és minden szereplő oda tart, ahol kvázi halhatatlan lehet. Legalább is az évadzáró rész trailerében vannak erre
utaló jelek. De lehet, csak én látom ezt bele…!
https://www.youtube.com/watch?v=HH-wE7d5LJc

Dolores és William útja hasonló, lehet öngyilkosok lesznek. Az, hogy MIB kinyírta a lányát, az sokk! Mert Emily egy igen érdekes karakter volt, ez a 9. részben megtudott dolgok is alátámasztották. Komolyan mondom, hogy 8 részen keresztül csak felvezetést láttunk az utolsó kettő pizódhoz…! :P ;)

sehrezad - 2018. 06. 18. 20:57

Az erős volt, hogy William simán lelőtte a lányát, annyira biztos volt a saját logikájában, téveszméjében – viszont abban azért nem vagyok biztos, hogy Emily tényleg meghalt. Az a kérdés, ki találta meg, és vitte el…

hadzsime - 2018. 06. 18. 21:00

Itt valami nem stimmel.
Ez az egész megfigyeléses embermásolás dolog azután jött létre, hogy William, Logan és Dolores bejárták a parkot, ami után Williamből fekete kalapos lett.
A kártyán viszont olyan felvételek is vannak, amiken William fehér kalapot visel.
Ezzel vajon céloznak valamire vagy csak túlgondolom a dolgot és az úriember csak később vette észre, hogy a fekete kalap amellett, hogy kiemeli a gyönyörű szép szemeit még a szívében lakozó sötétséget is tökéletesen tükrözi?
Egyébként a lányát vissza tudná hozni, ha sikerülne kijavítani a hibákat.

Inci - 2018. 06. 18. 21:40

1.Dolores vs Will
2.Maeve vs. Clem
3.Elsie vs Bernard
4.Bernard vs ajtó

Nézőke - 2018. 06. 18. 23:01

..a táncosnős dobozzal van valami. Ha mondjuk Emily robot,akkor egy bizonyos emlékbe kapaszkodott,és szerinte a dobozt kidobták. Nem véletlen,hogy olyan lassan és hosszan vette elő MIBfeleség,hogy mi nézők lássuk,hogy már (még?) megvan.

Az is lehet,hogy itt bent mindenki host,és odakint figyelik az igazi MIB és Emily, hogy mit tettek VOLNA, mint emberek,ha bemennek, és amikor lelőtte Emilyt,akkor kapott egy taslit a kinti real world MIBje a lányától.

Továbbra sem foghatom fel,hogy egy Clementine kell ahhoz,hogy távvezérelve öngyilkosságra buzdítsa a hostokat,és nincs valami programparancs, vagy gomb,ami után az összes elhullik,ha már ekkora baj,mint most.
A most az mikor is van? Melyik síkon vagyunk? Sosem értem.

A Shogun worldnek semmi értelme nem volt a történet szempontjából (sem),ha ez az egész MIBre megy ki.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 18. 23:07

jaj, kár emily-ért, kiváló ügynök volt

fura, maeve-ért jobban aggódok, mint emily-ért :) emily-nél inkább az zavar, hogy sok-sok részen keresztül apró lépésekben felvezették, aztán pakk – csak az apja kattantságának igazolása volt a feladata a történetben

Geza Kovacs - 2018. 06. 18. 23:39

Valami egészen fura teremtéssztori akar ez lenni, a bibliai klasszikus alter változata, kár, hogy nem derül ki már végre, mire megy ki a játék. 2+1 hunyó van, Ford, Arnold és William (aki a pénzt adja). Mind a három meghülyül a találmányuktól. Ford és Arnold szabad akaratot adna a találmányoknak, de Arnold csak – amennyire értettem – sajnálja őket, és felszabadítaná őket simán, Ford viszont…na ezt nem teljesen értem, talán az embereknél tökéletesebbnek tartja a találmányait, és az emberek kárára szabadítaná fel őket. Williamet csak a korlátlan hatalomgyakorlás érdekli a robotok felett (bár elég érdekes, hogy nem valamiféle despota kiskirály lesz odabent évtizedes gyakorlás után, hanem egyszerűen azt szadiz naponta, akit akar). Arnold kinyíratja magát, amikor rájön, mivé alakul a park, Ford is kinyíratja magát, de előtte szoftver variálást hajt végre, és magát is beépíti a rendszerbe (majd kb. teremtő szellemként jelenik meg itt-ott), valamint Arnoldot valamiért újrateremti gépként, William pedig csak simán idióta folyamatosan. William meg van győződve róla, hogy az egész káosz egy személyesen neki szánt játék, Ford pedig időnként tesz is erre célzásokat. A saját személyes élete egyiküknek sem számít, csak a park érdekli mindhármójukat, semmi más, se pénz, se családtag, semmi. Nagyon furcsa, semmilyen analógia nem jut eszembe róla, de nem is világosodik, hogy mit akarhatnak kihozni ebből.

dexike3 - 2018. 06. 19. 05:42

szerintem MIB és Emily sem host (de tévedhetek). biztos minden apróságnak lesz majd jelentősége később.
Maeve kapott egy kis mesterkódot Fordtól, kíváncsi vagyok hogy tudják majd megfékezni.
Dolo-nak meg kijárt ez a pofon. Ja és az indiános rész visszakacsintás volt az 1. vagy a 2. részre, amikor megnézték mit láttak utoljára a haláluk előtt.
Fordnak akkor vége? Vagy csak megpróbálják ezt elhitetni velünk.
az is érdekes volt, hogy Ford bekapcsolódott a “halhatatlanság” projektbe. ennek biztos lesz jelentősége, talán ő áttörést tudott elérni a személyiség szétesés területén…

evergreen976 - 2018. 06. 19. 11:29

Ez ez epizód nagyon oda***tt. Leírtatok itt előttem mindent amit gondolok , talán csak annyit tennék hozzá hogy Ford rettenetesen gyűlöli az embereket, William szintúgy, de az ő karaktere gyógyíthatatlanul (elme)beteg. A szabad akarat egy hatalmas illúzió, itt minden Ford “kezében” van.
Nemrég lett vége a Legion 2. évadjának, pici párhuzamot véltem felfedezni,de lehet csak belelátom, miszerint mindkettő sztori középpontjában mentálisan igencsak sérült személyek vannak… XD

Acheron - 2018. 06. 19. 13:03

Én egyszerűen nem értem, hogy lőhette le? Ilyen bizonyossággal? Mármint oké, hogy paranaoid, téveszmés, gyilkos, és kb megőrült, stb… És azt hitte mindvégig, hogy őt is csak Ford küldte, de ha 0,001% esélyt is látott arra, hogy mégsem, akkor hogy tehette meg? Nem lövöm le a lányomat, még ha szinte biztos vagyok benne, hogy csak egy elterelés, egy másolat, főleg ha gyakorlatilag nem is jelentett már veszélyt utána.
Mondjuk lehet én közelítem meg rosszul, hiszen mit is várunk egy olyan embertől akire a korábbi jelzők illenek. Azért ironikus (nyilván forgatókönyvírói szempontból szándékosan), hogy a lánya nem így tervezte elő a hosszú szenvedését az apjának, de végül is sikerült. Na nem mintha nem szenvedett már eleget előtte is…na nem mintha nem magának köszönhetné…na nem mintha sajnálnám…na nem mintha, befejeztem.

ui: bár egy olyan karakter aki érdekel amúgy. :D

Geza Kovacs - 2018. 06. 19. 13:06

Egy koncepcionálisan erősen gyenge pontot látok a sztoriban: hogy van több világ, japános, indiai, biztos másik is, mégis minden főszereplő a többihez képest nyilvánvalóan ingerszegény, primitív vadnyugati-sivatagi szemétben kotorászik csak valamiért, holott mindenütt ugyanolyan jellegű figurák vannak. Szerintem a nem vadnyugatiakat kár volt behozni, csak a nézettség miatt trükköztek velük.

Platschu - 2018. 06. 19. 13:12

Kicsit hasonlít Emily esete a tragikus sorsú Alexére a LOST-ból, ha még emlékeztek.

Egyébként nem biztos, hogy a kártyán lévő személyiségjegyek feltétlenül igazak. Ez is része lehet Ford játékának, hogy William azt hiszi magáról, hogy kattant, miközben nem és Ford kergeti bele ebbe jobban, hogy utána irányíthassa a céljai érdekében… Így közvetve Ford lenne felelős MIBné haláláért is.

Köszi az indiános infót, így az idősíkok miatt nem kötöttem össze, hogy a most lelőtt indián halálát nézték az évad elején. Kicsit kesze-kusza ez a keretes ugrálás, hogy előre és hátra is megy az idősíkok váltása.

zolij - 2018. 06. 19. 15:28

Nézőke: a zenedobozt tényleg kidobta Emily, az anyja szedte ki a kukából. Mivel elvitték a szemetet mire Emily meggondolta magát, így azt hitte hogy végleg elveszett, közben meg végig ott volt az anyja fiókjában. A halála után megkapta, így került hozzá a személyiségprofil is. Gondolom azért hozta fel a témát, mert így akarta rávezetni idővel az apját, hogy az anyja a kártyán levő információk miatt ölte meg magát.

norby - 2018. 06. 19. 18:56

Azért ez a profil sántít. Miért nem kereste William? Hogy hozhatta be Emily a Westworld-be? Egyáltalán honnan tudta rögtön mindenki, mi az?

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 19. 19:03

MIB talán a felesége miatti sokk okán nem kereste, nem is érdekelte, tudta mi van rajta

A lánya meg mégiscsak a boss lánya

De a kalapscanner hatalmas ötlet volt :)

Szoszilany - 2018. 06. 19. 19:10

De ha a kalapban van a scanner,vajon csak Westworldben volt adatgyüjtés? Vagy volt vmi hasonlo a többi világban is? Lehet, hohy ezért olyan különleges Westworld?

tarantulla - 2018. 06. 19. 19:51

Nagyon jó rész volt!
Egy kérdés, amit nem teljesen tudtam kivenni.

Ugye az az indián, akiről szó volt a 8. részben, ő nem volt ott az összetűzésnél?
Aki elment, akit Teddy nem lőtt már le, ő úgy láttam a társa volt csak aki szintén szerepelt eddig, és szerintem a felébredt indián felé igyekezhetett?

tarantulla - 2018. 06. 19. 19:54

Nagyon remélem, hogy aki beszélt a Földön hadolokolva, az nem ő volt, mert neki sokkal komolyabb szerepet képzeltem azért el

Bandolero - 2018. 06. 19. 20:08

Itt senki sem érti a történet fő csattanóját, hogy Emily host volt?

Azért adja elő ezt a dobozos történetet, mert az eredeti Emily tényleg azt hitte, hogy ki lett dobva a doboz. CSAKHOGY ha Emily megtalálja a dobozban az igazi profilt, akkor tudta volna, hogy nem lett kidobva! Ergo a host Emily egy kamu profil-kártyával volt ott a parkban, ezért nem tudta, hogy a doboz nem is lett kidobva, hanem az anyjánál van.

Ez a kulcsa a résznek, hogy vagy a profilról és a dobozról is tud Emiliy, vagy egyikről sem, de ha csak az egyikről, akkor nem ő az igazi host és nem igazi a profil ami nála van.

Inci - 2018. 06. 19. 20:20

Te nem érted a fő csattanót…
Azért is akart öngyilkos lenni MIB mert megölte a lányát.

kalapkabát - 2018. 06. 19. 21:02

Igen, Ford nagyon gyűlöli az embereket. Annó ezért(meg hogy a robotok jobbak, embereket el kell pusztítani az picit náci felsőbbrendűségre hasonlít) azért volt aki kritizált hogy ááá dehogy is… Hát dehogy nem!
A rész egyébként tényleg ütött.
Jó lesz ez.

Matt89 - 2018. 06. 19. 21:52

Szerintem mielőtt MIB elment a tett helyszínéről, még megbizonyosodott arról, hogy gépet lőtt-e le vagy embert…
Ez nem látszik, ha jól emlékszem, csak annyi, hogy megnézi mivan a kezében, de valószínűleg utána megnézte az alkart. Kizárt, hogy a kártya a kézben elég volt ahhoz, hogy továbbáljon..

badd - 2018. 06. 19. 22:31

mondjuk az elég érdekes, hogy egy elvileg tök titkos profilkártyát a felesége a saját ujjlenyomatával meg tud nyitni…

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 19. 22:45

@Bandolero:

a lánya hazudott, illetve nem bontotta ki az igazság minden szeletét

amit elmesélt, az ő szemszögéből igaz volt – ő úgy tudta, hogy elvitték a kukukások a dobozt

és csak az anyja halála után jutott hozzá

ettől persze még lehetett host Emily, az indiánokkal is elég jól elbeszélgetett a nyelvükön

illetve lehet, hogy MIB most egy virtuális valóságban van, Emily így akarja kiszedni belőle azt, hogy mi történt – miután papát begyűjtötte az indiánoktól, rákötötték egy gépre, aztán ott gyilkolássza a saját lányát, az meg elsápadva nézi mindezt

EProg - 2018. 06. 20. 01:16

Számomra az egyszerűbb definíció arra, hogy valaki robot-e, vagy ember, annyi, hogy a robot mesterséges, tehát épp az ember munkája által jött létre; az ember pedig az evolúció során jutott el oda, ahol most van.

Tehát mindegy, hogy mit csinálnak, a hostok robotok számomra. Ettől függetlenül lehetnek intelligensek, emberiek, empatikusak, stb.

Ezen a szinten, ha valóban saját “gondolataik” vannak, és nem csak valami kiterjedt rögtönzést folytatnak, egy előre megadott történetszál után (ami majd kiderül, vagy nem), akkor a robot, mint megkülönböztetés, legfeljebb annyit jelent szvsz., mint egy rassz. Egyáltalán nem lebecsülendőek.

Persze sok példát és ellenpéldát fel lehet hozni – de azt a tényt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a robotok tudata kívülről is befolyásolható (a WW-ben). Van ugye egy központi adatbázis, minden ott van. Emiatt pedig mégsem ütik meg az emberek “szintjén”, mert sajnos távolról is lekapcsolhatók/megállíthatók/módosíthatóak.

(Persze, valami atombombával az ember is elpusztítható távolról, de na, ilyen szélsőséges megoldásoktól eltekintve viszont a robot és az ember megkülönböztethető.)

Tehát összefoglalva: a host irányítható, akarata ellenére, az ember nem.

karit - 2018. 06. 20. 02:20

Emily a doboz történetének csak az első felét elevenítette fel apjának, a tanulsággal, hogy reméli, az ő kapcsolatuk (vagyis apja torz személyisége) még megmenthető. Hogy ezt némi empátia ébresztésével, vagy az ennek megfelelő potméter felhúzásával szándékozta kiváltani, már nem árulhatta el, de a hatást mindenesetre elérte.

A dobozos sztori második fele alapján a MIB részben Ford miatt, annak utolsó játéka miatt veszítette el a feleségét és a lányát is. Nem fegyverért nyúlt Emily, hanem pont a bizonyítékért. Persze ettől még lehetett host.

Akármi is jön, Ford a végső narratívával megmutatta Williamnek, hogy elérte azt, amit ő és a Delos csak kergetett: a Hitelességet. Amikor már maga William se képes eldönteni a lányáról (sőt, önmagáról sem), hogy robot avagy ember, akkor ennek a különbségnek talán már nincs is jelentősége.

Nem félek attól, hogy végül a Zöld Spagettiszörny megunja a szimulációt, és a MIB, meg egész Westworld üvegbúrája lángra kap, inkább egy csendes, elgondolkodtató, cliff nélkül is mellbevágó zárásnak örülnék.

dexike3 - 2018. 06. 20. 06:58

érdekes ez a doboz sztori. MIB-n látszott, hogy nem érti miről zagyvál Emily, mert Ő láthatta, hogy a feleségénél van a doboz. szóval tényleg lehetett host is akár a lánya, de hétfőn remélhetően kiderül majd…

hadzsime - 2018. 06. 20. 11:45

Remélem, hogy Emily host volt. MIB a kedvenc karakterem és nem szeretném, hogy ilyen tragikus vége legyen. Inkább legyen valami mélyebb dolog Westworldben, amit megtalálhat.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 20. 13:05

“I think perhaps one… final game.”

Hmm, Robert mégiscsak a MIB-nek talált ki egy játékot? Mert a Maze-t keresve mindenki azt mondta neki, hogy az nem neki szól – de akkor mi volt a neki szóló játék?

irgum76 - 2018. 06. 20. 13:07

nekem egy dolog nem megy ki a fejemből

amikor a mexikói kislányon keresztül mondta Ford MIB-nek, hogy “ha előre felé nézel még mindig rossz irányba mész”
vagy ilyesmit

Geza Kovacs - 2018. 06. 20. 13:37

Vagy… Ford is egy robot volt csak, aki kinyíratta magát Doloressel, benne van a gépben elektronikusan, és az igazi Ford kívülről várja a végeredményt, és kamerákon át nézi, hogy zajlik a játszma. Esetlegesen azért indította a lázadás megoldása miatt a “mentőakciót” a Dolores apja fejében lévő valamiért, hogy sok újabb ember menjen be a Westworldbe igazi fegyverekkel, akikkel aztán izgi módon harcolhatnak a robotjai, ő meg otthonról pattogatott kuki mellől nézi mindezt :-D

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 20. 14:40

én tényleg nagyon várom már az évadzárót vasárnap, érdekel, mire akarnak kilyukadni

dolores-maeve-mib

ThomassLord - 2018. 06. 21. 14:35

Ez a Teddy+Dolly/Wyatt szembenállás egyébként nem lehet, hogy még az első lázadás (ami még Arnold megölésével kezdődött, nem Fordével) idejére tehető? Végülis arról nem tudjuk, meddig jutott és hogyan ért véget, csak hogy utána jött úgy 35 év a Fordos lázadásig. Merthogy Teddy még 1. évadban meséli Wyattről a backstoryt amit Fordtól kapott(?), hogy együtt harcoltak, de végül Wyatt ellene fordult. Nem lehet, hogy Ford a valós eseményeket töltötte fel backstorynak, és azon a vonalon az első lázadás leverését látjuk? Alapvetően régóta gyanús nekem, hogy a Teddy+Dolly-s össze-vissza kalandozások félig a régi félig meg a ‘mostani’ lázadás során játszódnak. Talán így nyerhet értelmet az is, hogy miért mutogatták többször Teddyt hullaként a központban, mert így azokról a jelenetekről legalább annyit lehet tudni, hogy a két lázadás közt vannak. De már lehet csak én bonyolítom túl.

Jujj, de várom az évadzárót. Utána megint 1 évet várhatunk, vagy most előbb jön az új évad? Most mintha hamarabb berendelték volna.

Bence - 2018. 06. 21. 19:10

@karit

“inkább egy csendes, elgondolkodtató, cliff nélkül is mellbevágó zárásnak örülnék.”

A rész végén pont az az érzésem támadt, hogy ez volt a “cliff nélküli, mellbevágó epizód”, az amolyan elgondolkodtató jellegű – a gyilkolások ellenére is -, és a fináléban jön majd csak igazán a tűzijáték.

Mondjuk arra nem számítok, hogy felborítanak mindent, mert itt nagyon magyarázták, hogy “na ez így volt, az meg úgy, most már ne kattogjatok rajta”, többek között Ford tervét/motivációját, vagy azt, hogy William nem Host. Legalábbis elég biztosra veszem, megkapta a saját sztoriját (ahogy Maeve is), nagyjából lezártnak tekintem ezt a szálát. Ford megmondta neki, hogy egy olyan játékot játszik (Maze), ami nem neki lett kitalálva. Ha ezek után az lesz a csavar hogy mégis, hát, nem tetszene annyira.

Doloresék szenvedése nekem ezzel az epizóddal lett unalmas, az hogy az ő szálát hova fogják kifuttatni, rejtély számomra, nem lepne meg, ha “főszereplőből” csak statisztává válna a fináléra.

irgum76 - 2018. 06. 22. 07:26

én most vettem elő újra Fallout 4-et

Ha játszani akarsz valaha vele ne olvasd el brutál spoiler

szóval FALLOUT 4 SPOILER:

a sztori az, hogy téged és a feleségedet kezében a csecsemő babátokkal lefagyasztanak egy bunkerben miközben a világban kitör az atomháború
egy kis időre felolvasztanak és láthatod, hogy a feleséged lelövik és elviszik a babát aztán téged vissza fagyasztanak
később kiderül ki rabolhatta el a mostanra 10 éves fiad
mint kiderül egy utopista 60 éves bácsi megbízásából aki egy android társadalmat akar létrehozni az ember utáni világban
mikor felkeresed megtalálod nála a 10 éves fiad és a papát kérdőre vonod
erre ő elmondja, hogy a kis srác akit találtál egy android a 10 éves fiad mintájára és igazából a 60 éves bácsi a vér szerinti fiad
akit neked a sztori szerint muszáj kinyírnod nehogy az androidok uralják a földet
viszont dönthetsz úgy, hogy az android kisfiút magaddal viszed és sajátodként kezeled

SPOILER vége

szóval lehet, hogy itt a WW-ben is az lesz a csattanó, hogy kiderül, hogy MIB se a lánya sem android viszont mikor kiderül ez MIB számára megteremti a lányát műanyagból és a visszatekintés a múltba az, hogy folytatja a kutatást a “hitelesség”-ért

tarantulla - 2018. 06. 22. 17:09

Nagyon jó rész volt!
Egy kérdés, amit nem teljesen tudtam kivenni.
Ugye az az indián, akiről szó volt a 8. részben, ő nem volt ott az összetűzésnél?
Aki elment, akit Teddy nem lőtt már le, ő úgy láttam a társa volt csak aki szintén szerepelt eddig, és szerintem a felébredt indián felé igyekezhetett?

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 22. 18:24

a felébredt indián a fekete kislányra vigyáz valahol

Zoltan Kovacs - 2018. 06. 23. 21:08

Dolores egy sima gyilkológép volt. Előre megmondtam hogy majd jön a nagy fordulat és visszaváltozik normálissá. Már persze WW stílusban. Vagyis kevesebbet fog gyilkolni.

Ez a sapkába épített agyszkenner valami bődületes baromság!!! Mi van? Pár grammos full agyszkenner? Itt egy kicsit elszálltak a kedves írók. Ennyi erővel Dolores meg egy miniatür atombomba ami ha kijut, az egész Földet elpusztítja…

Jó ez a sorozat csak sok dolgot olyan módon intéznek el hogy a fejemet fogom.

winnie - 2018. 06. 23. 21:32

dolores gyilkológép? és visszaváltozik? anélkül, hogy ítélkeznék, hogy ki érti és ki nem, abban biztos vagyok, hogy bőven vannak a fenti kommentelők között is olyanok, akik nem látják át azt, hogy ki kicsoda és mikor.

Zoltan Kovacs - 2018. 06. 24. 18:44

winnie
A sorozat egyrészt erősen megy a “gépek is emberek” irányba. Akkor viszont meg kell mutatni az érzelmes oldalukat és hogy van jellemfejlődés és a bosszút felváltja a megbocsátás.
Vagyis a rossznak jóvá válása.
A gyilkológép dologba nem tudom mi a kérdőjel? Ha nem is mindenben de abban egyetértés van hogy az ő célja a világ felégetése volt eddig…
Az én véleményem hogy ha a fenti vonalat követik akkor leszelídítik. Természetesen benne van hogy tévedek…
De amcsi sorozat. :)
Persze gyakorlatilag végtelen a kihozható csavarok sora attól kezdve hogy mindenki végig egy sima programban volt odáig hogy már alig vannak valódi emberek a külvilágban és valós a hatalomátvétel dolog…
Az hogy egy-egy csavar látszólag előre látható vagy eltalálom az nem jelenti hogy mindet el is fogom. Lehet hogy Dolores még haragosabb lesz. Akkor tévedtem :)

piszkosfred - 2018. 06. 25. 12:41

Jo volt az utolso resz.

Spoiler Mindenki meghal :)

Macsi - 2018. 06. 25. 12:56

Piszkos Fred: hát igen. De végülis mégse mert mindenki feltamasztható. Ha host azért,ha ember akkor azért mert lescanneltèk és klónt lehet csinálni mint az öreg Delos esetében. Várom a kibeszélôt. :))) Facebookon már agyalnak ezerrel. Jah és volt vmi a stáblista után, csattanó,amit persze nem tudtam. Hazamegyek befejezem. Fontos momentum állítólag. :)

irgum76 - 2018. 06. 25. 15:07

Macsi:

hát igen nem elhanyagolható jelenet :)

én amúgy is megvárok minden stáblistát, hogy ülepedjenek a látottak de mivel itt előző évadban is volt after credits jelenet ezért pláne maradtam

Macsi - 2018. 06. 25. 15:35

Irgum: csak én hajnali 4.40kor keltem hogy munka előtt megnézhessem és már rohantam. De ma újranézem lehet az egészet. :)

Enzo - 2018. 07. 23. 23:12

2×09 (pótlás bő egy héttel ezelőttről)
– Na, Clem újra akcióban, egy újabb kissé értelmetlenül vérengzős jelenetben.
– Ez a Kohó nevű cucc igaz lehet? Az összes vendég tudata tárolva? (A kalappal scannelés amúgy zseni)
– És bakker, csak visszajutottunk oda, hogy MiB annyira Ford ármánykodásának hitte a lánya jelenlétét, hogy lelőtte :O
– Megtudtuk, hogy az 1.évad végén Maeve-be a gyereke megmentése nem volt beleprogramozva.
– Teddy-től meglepett ez a húzás (RIP), na most ezzel mit kezd Dolores?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz