login |

9-1-1: vége az 1. évadnak

2018. 06. 19. 21:55 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

– 911, what’s your emergency?
– Uhh…

Egy valamit nem lehet elvenni a 9-1-1-tól: azt, hogy eredeti sorozatként az egyik legsikeresebb országos újonc lett az idén. Igen, manapság a siker kulcsa, vagy legalábbis az első lépcsőfok a befutás felé az ismert cím és/vagy a jól csengő brand (ami lehet készítő vagy színész neve is), és Ryan Murphy tényleg eladható név, de ez sem garantálja a sikert (ld. Scream Queens vagy Pose), az eredetiséget pedig pláne nem veszi el.

Ettől még nálam túl sok sebből vérzett ez a segélyhívásos, mentős sorozat – ami úgy volt mentős, hogy nem mentős volt, hiszen inkább rendőrök és tűzoltók mentettek benne embereket, illetve segítettek rajtuk. Az okokról már írtam a pilotkritikámban és a második blikkes posztunkban, és a finálé csak kiemelte a 9-1-1 szkeccsszerű, YouTube-videós jellegét, melyben pár 2-5 perces mentési jelenet köré egy rakás, nem feltétlenül érdekes karaktersztorit írnak.

Mindezzel persze nem lenne baj, ha érdekesnek tartanám a karaktereket – ergó, ha valakinek ők bejönnek, akkor szerintem simán nézős lesz számára a sorozat. Persze Abby figurája és szerelmi története bejövős volt, és Buck is valahol szórakoztató, azonban a többiek már teljesen középszerűre sikeredtek, és mivel Connie Britton távozik a sorozatból, így ez a szál kvázi a semmibe vezetett, maximum némi karakterfejlődést jelent a tűzoltónak. Ezt a mondatot például remekül szállította Oliver Stark:

I’m excited for you.

És bár nyilván érkeznek új karakterek, akik megfoghatják az embert, de az, hogy például Athena családjának többi tagja (a gyerekek) is állandó szereplő lesz, pontosan jelzi azt az irányít, ami fele tart Tim Minear showrunnerként, és ami kevésbé izgat engem. (Pedig a családjának dinamikája elég szokatlan ahhoz, hogy érdekes legyen, de a finálés szála egy cseppet sem kötött le, és sajnos a belebegtetett romantikus lehetőségektől sem jövök lázba.)

Szóval ettől a ponttól kezdve számomra mindegy, hogy milyen az akció komponens, milyenek a mentések, nem éri meg számomra a 9-1-1 követése, és ezt a szezonzáró is nyilvánvalóvá tette.

Poénból megszámoltam, hogy 4 vészhelyzet révén 15 percnyi mentés volt a zárásban, összesen 6 jelenet (két 2 jelenetes és két 1 jelenetes minitörténet – összesen nagyjából mindegyik 4 percet kapott, szinte patikamérleg), amik ismét csak korrektek voltak, a motoros különösen bejött és sokkoló volt. Azonban ezek még Abby szálával sem elegendőek ahhoz, hogy mellettük elviseljem a kevésbé érdekes tartalmat. Ez az átka a sok egyenrangú szereplővel operáló sorozatoknak.

11 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2018. 06. 19. 22:25

Család nagyobb szerepe ritkán jó ötlet, /Derry Girls esetében nagyon működik/, majd itt kiderül.
Bármelyik karakter jobban érdekelt, mint Abby. Nem volt vele bajom, de simán pótolható.
A koreai csávó magánélete volt igazán szomorú, de nem a balesete miatt. Együtt lenni valakivel, aki alapvető, egyszerű dologra képtelen.. És mennyi ilyen van…
Lényeg: Nekem nagyon bejött. Legyen 7.5/10.
Talán egy-két erősebb karakter még lendíthet rajta.

Deny - 2018. 06. 19. 22:36

Nekem is nagyon bejött, karakterileg is.
Bobby háttérsztorija nagyon durva, az a rész brutális volt. A vészhelyzeteket imádom, hogy milyen betegek.
Én nagyon bìrtam Abbyt, de megleszek nélküle is.
Simán az év újonca nálam, átvette a vezetést a Good Doctortól is az évad végére.

Deny - 2018. 06. 19. 22:41

Jaj, az lemaradt, hogy tök jók voltak a tematikus részek. A karmásban poén volt, hogy megmutatták az áldozatok “háttérsztoriját”, hogy miért kellett bűnhődniük. A teliholdas bizarr esetes epizód minden hasonló sorozatban jó szokott lenni, az olyanokat mindig csípem. A Valentin-napos meg szimplán beteg és WTF volt azzal a csajjal :D

Casey Novak - 2018. 06. 20. 05:02

Nálam új kedvenc, annak ellenére, hogy néha rettenetesen összezavart a stílusa.
Elsőre belőttem közepesen komolynak, pont ahogy ezeket a heti ügyeseket szeretem, aztán bumm, komoly dráma, egy perc múlva limonádé, aztán horrorabb az AHSnél, majd vissza közepesen komolyba. Mintha évad közepén alakítgatták volna a saját hangjukat.
De a sztorik marha jók, mind a személyesek, mind az esetek, még ha olykor kevés idő is jut rájuk.

antares69 - 2018. 06. 20. 06:44

Én is nagyon szerettem, marha érdekesek voltak az esetek, valódi eseményeket dolgoztak fel Murphy-ék + a karakterizálások nagy része is telitalálat volt. 8,5/10

winnie - 2018. 06. 20. 07:10

“valódi eseményeket dolgoztak fel Murphy-ék”

ezekben a sorozatokban szinte mindig azok vannak (ld. greys és társai), főleg akkor, ha kifejezetten egyediek – itt az volt a csavar, hogy konkrét youtube-os videók alapján rekreálták az eseteket sokszor, szóval nem feltétlenül orvosszakértők szállították azokat az írószobának, hanem ők kutatták fel, csak nem cikkek alapján, és az egészhez rendelkezésre álltak amatőr felvételek.

és ez a kulcs a sorozat megítéléséhez a karaktereken kívül és számomra pont ez az aspektus tette feledhetővé, ahogy írtam a pilotkritikában. mert az epizódok olyanok, hogy nézem a szereplők életét, és olykor beszúrnak a sztoriba egy youtube-videót – ezt értettem szkeccsjellegen. ld. a finálé: kerestek 4 esetet, mindet feldolgozták 4 percben (mondhatni újraforgatták azt, amit láttak a videómegosztón), és a többi szappan. ezzel nincs semmi baj persze, csak én megrögzött, “nem nézek youtube-videókat” ember vagyok, nem vagyok facebookon sem, hogy ne lássak megosztott cukivideókat vagy aranyos képsorozatokat, amiket 2 perc végiggörgetni. hiába szeretem ezeket és tartom érdekesnek, tudom, hogy rabbit hole-ba vezet, hiszen alsó hangon is napi 10-20-szor 3-4 percet rájuk lehet szánni, amiből nem kérek, inkább másra fordítom azt az időt.

biztos vagyok benne, hogy ha más lenne a hozzáállásom a 3-4 perces videókhoz, akkor a sorozatot is másképp ítélném meg – nem véletlen, hogy ami kórházasat nézek, ott is hosszabb, mélyebb esetek vannak. (anno ennek kapcsán írtam alapfogalmat a youtube sorozatokról, természetesen a realitykre vonatkoztatva, amikben elég megnézni a 2-3 perces performanszot, nem fontos a körítés. itt is a 3-4 perces eseteket szívesen megnézném, csak van mellettük még 15-20-25 perc fluff. de ugye ha megnézném a 911 pár perces eseteit, olyan alapon megnézhetném az eredeti videókat is – és mivel azokat sem nézem, így a sorozat eseteit is időpocsékolás megnéznem:)

antares69 - 2018. 06. 21. 11:08

Mások vagyunk winnie, és ez nem baj! Nekem ettől lett pörgős az egész sorozat, hogy szkeccsjellegű volt, de marha érdekes történeteket dolgoztak fel egytől egyig. Összevetve pl. a The Good Doctor-ban 2 teljes rész szólt a sziámi iker lányokról, fene az érzelmes lelkemet,meg is könnyeztem a végét, azért 80x perc egy esetről az hosszú, ennél pörgősebb volt az említett pár perc egy eset és már előre vártam mi jöhet még! Emlékezetes esetekből nem volt hiány és izgalmasan tálalták, a karakterizálás sem volt felesleges, anélkül súlytalanabb lett volna a történet, jó volt látni, hogy ők is hús-vér emberek, sokszor igen súlyos sorscsapásokkal sújtott magánéletükkel. Az egyik esetben pl. a szenvedő alany az egyik tűzoltó volt.

winnie - 2018. 06. 21. 20:14

persze, pont ezêrt îrtam a kommentet, hogy jelezzem.

Csilla0422 - 2018. 07. 08. 21:51

Csatlakozok azokhoz akiknek bejött a sorozat. Nagyon jól eltalálták a sztorikat és a karaktereket is. A szereplők magánélete kellő mértékben volt adagolva és nem vonta el a figyelmet a szakmai részekről. Azon kevés sorozatok egyike, ahol nem volt irritáló karakter. Abby és Buck kapcsolatának felépítése nagyon tetszett. Ők hiányozni fognak.

Connie Britton ha minden jól megy vendég szereplőként még visszatérhet.

winnie - 2018. 07. 09. 05:47

“Connie Britton ha minden jól megy vendég szereplőként még visszatérhet.”

igen, ez bárkire igaz, de inkább csak afféle throwaway line-ról van szó a kiírt szereplők kapcsán, hogy esély mindig van.

NotMine - 2018. 07. 31. 22:21

Az első évad első részéhez volt szerencsém, de elöljáróban csak annyit fűznék hozzá, nem fogom továbbnézni.

Túlságosan steril, még a gettóban lévő épület is többé-kevésbé patikaszerű volt, legalábbis a beállításokból ez jött át. LA-ben játszódik és sehol az a jó kis utcai mocsok?! A tűzoltó autó és az összes felszerelés ragyog és patika tisztaságú, mintha nem is dolgoznának velük.

A szereplőkben annyi szakmaiság van mint egy döglött lóban. Én nem tudom készültek-e erre a szerepre, és legalább egy minimális időt eltöltöttek-e valódi rendőrök-tűzoltók-mentősök között, de a három közül egyik szervezet tagjaira sem hasonlítanak. Inkább egy óvodás csoportnak néznek ki, mint valódi tűzoltóknak. A szerparancsnok egy karót nyelt óvóbácsi, aki nem túl nagy vehemenciával utasítja az embereit. A rádiót sokszor nem is használják. Látszólag mindenki csinál valamit, amihez kedve szottyan.. Most arról már ne is beszéljünk, hogy ha valakinek van jogsija ekkora szereket vezetni, és még képesítése is van a magasbólmentő kezelésére, az már rég nem egy hülye gyerek, mivel kezdő tűzoltó elég ritkán rendelkezik eme képesítésekkel.

Aztán a szereplők játéka, a párbeszédek az egész annyira mesterkélt és “steril”, semmi életszagú nincs benne. Hiába próbálnak “valós” esetekkel sokkolni, a körítés egy nagy nulla. Egyszerűen a való életben nem ilyen a “kémia” a nevezett szervezetek tagjai között.

Az a baj, egy harmadik műszakhoz, Rescue Me-hez vagy egy southland-hez képest, ez még a kanyarba se jutott el.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz