login |

Az anime is sorozat: One Punch Man – írta: champion

2018. 06. 19. 14:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Sorozatjunkie-ként talán nem vagyok egyedül azzal, hogy bár a látóköröm nem csak az angol-amerikai, és a hazai sorozatokra korlátozódik, mégis az anime műfaját úgy ahogy van, ignoráltam, és egy ilyen eltartott kisujjas felsőbbrendűséggel tekintettem le rá.

Valószínűleg a legtöbb, a műfajjal kapcsolatos előítéletet megtestesítettem, kezdve a „De hát ez egy rajzfilm!”-felkiáltással, ami már csak azért nevetséges, mert közben simán istenítem a BoJack Horsemant. Ezt a hozzáállást törte át nálam a zseniális Death Note, mégis azóta se próbáltam be semmit a műfajból. Mostanáig.

Laikus módjára az IMDB tévésorozatos toplistáját böngészve akadtam rá a One Punch Man-re, ami jelenleg is igen előkelő, 29. helyet foglal el rajta.

A sorozat egyből megfogott a szinopszisával: egy Saitama nevű szuperhős, aki csak a móka kedvéért csinálja, amit csinál, és minden ellenfelét egyetlen ütéssel leteríti. Ez az alapfelállás mondjuk első hangzásra, és talán még húsz percig viccesnek is tűnhet, de elképzelni nem tudtam, hogy lehet ezt egy egész évadon keresztül végigvinni úgy, hogy ne váljék unalmassá, repetitívvé, vagy ami még rosszabb baromi kliséssé. Csakhogy az anime műfajnak ismét sikerült meglepnie, és olyan minőségi szórakozásban volt részem a tizenkét rész alatt, amire tényleg nem számítottam.

Szóval adott egy egy átlagos, fiatal srác volt, aki már gyerekként is a világ legerősebb szuperhőse akart lenne, de miközben felnőtt valahol utat tévesztett, és egy tipikus, fehérgalléros fickó lett. Azonban egyszer, a sokadik sikertelen állásinterjúról hazafelé tartva belebotlik egy félig ember, félig homár szörnybe – a félig ember ebben az esetben csípőtől lefele értendő. Egy szál fehér fecskében. A szörny eredetsztorija mindössze az, hogy annyi homárt evett, hogy félig ő is azzá vált.

A szörny mindenkit megöl, aki gúnyt űz a kinézetéből, viszont Saitamát elengedi, mivel ő pont leszarja. Útjaik elválnak és a nagydarab homár tovább indul egy hereállú kisfiú keresésére, aki mókából mellbimbót rajzolt a páncéljára. És ekkor még csak a pilot tizedik perc körül járunk.

Saitama nihilizmusán felülkerekedik a hősiesség, megmenti a hereállú kissrácot, majd olyan keményen edzeni kezd, hogy kihullik az összes haja. Csak úgy, minden magyarázat nélkül, de ezzel párhuzamosan legyőzhetetlenné is válik, és minden ellenfelét egy ökölcsapással megsemmisíti. Ez pedig egy idő után, ahogy ő fogalmaz: meglehetősen unalmas.

A történet során hősünk mellé szegődik egy cyborg, Genos, aki találkozásuk után csak mesternek szólítja Saitamát, aki beleegyezik abba, hogy tanítsa, ugyan azt maga sem tudja, hogy mire. Lesz egy főellensége is (legalábbis ő azt hiszi magáról), a világot egymás után veszélyeztetik a veszélyesebbnél veszélyesebb szörnyek, amiket a helyi Avengers (vagy Justice League, ha úgy jobban tetszik) tart féken.

Ez akár így önmagában is egy nézhető lenne, azonban a One Punch Man fogja az egész koncepciót és a feje tetejére állítja, kifordítja, és még ki is neveti azt. Ráadásul teszi mindezt végtelenül könnyed, ötletes, és vicces módon. Az összes szuperhősös, animés klisét és műfaji sajátosságot kiparodizálja a legkülönfélébb módokon: hol a dialógokkal, hol a történettel, hol pedig csak egyszerűen a grafikus elemekkel játszva.

Aki látott már egy epizódnyi animét, vagy bármelyik random szuperhős filmet, esetleg pont, hogy megcsömörlött már a műfajtól, annak bátran tudom ajánlani a One Punch Man-t, de mindenféle animés múlt nélkül is érdemes bepróbálni. Én pedig most már egy életre megtanultam, hogy az anime is sorozat.

(A sorozat jelenleg elérhető a hazai Netflixes tartalmak közt. A második évad idén augusztusban érkezik, ha minden igaz.)

10 hozzászólás Ne habozz!

todie - 2018. 06. 19. 15:36

egyet kell ertsek az irasoddal, nagyon jo cucc. mult honapban neztem meg, nekem hugom pasija ajanlotta, halas is vagyok erte. eleg sokszor nevettem hangosan rajta, ami nalam nagy szo.

az OVA-kat ajanlom meg, kulonosen az azok vegen levo end credit alatti song-ot (marching song talan), az valami hihetetlen jo;)

clegane - 2018. 06. 19. 15:54

jópofa cucc, jól szórakoztam rajta, de nem ettől fogom megszeretni az animéket.

az engem is mindig zavart a szuperhősös cuccokban, hogy nincs letisztázva, ki milyen erős, és a fél órás gerinctörő bunyó után, amit mind levesznek hajuk meggörbülése nélkül, miért pont az ikszedik ütés lesz a döntő. ehhez képest igazi felüdülés, hogy itt van OPM, akiről kerek perec ki van mondva, hogy ő egy ütéssel megöl mindenkit oszt kész. és tényleg. végre!

ugyanakkor valami feszültségforrás mégiscsak kell a sorozatba, úgyhogy egy idő után az lesz akkor a visszatérő kérdés, hogy odaér-e időben ahova kell, ez meg azért ugyanolyan unalmas álfeszültség.

a végére meg csak megérkezett a nagy főellenség, akinek több ütés is kellett. hát most emiatt kár volt az egész.

aztán meg, tudom most én leszek a SJW, de az rendkívül feltűnő, hogy a top 50 szuperhős közt, sőt az egész széria összes szereplője közt 1 db nő van, és neki is csak az a személyisége, hogy roppant idegesítő.

krigin - 2018. 06. 19. 16:41

lassan a My Hero Academiaról is jöhetne valakitől kritika, tekintve hogy sztem sokan nézik junkiek közül is.
Amúgy jó kis anime volt az OPM, most pedig várhatunk még a 2.évadra :)

krigin - 2018. 06. 19. 16:43

Annyit még, hogy a 2.évad tuti nem augusztusba jön, mivel még nincs dátum hozzá + az augusztus kiesne már a “szezonból”. Szerintem max. jövőre jön, vagy a téli vagy a tavaszi szezonban.

juhaszvik - 2018. 06. 19. 17:22

krigin: az MHA egészen más, a korosztály is más célpont, ugye az egyik seinen, a másik meg shounen.
nem mintha az MHA-n ne szórakoztam volna jól.

(laikusoknak: seinen 18 feletti, shounen pedig 18 alatti srácoknak)

El-ahrairah - 2018. 06. 19. 17:46

Zseniális cucc, nagyon kíváncsi vagyok mit tudnak bedobni a folytatáshoz.
A feszültség fenntartásának módja sztem remekül működött, a mindent leszaró, sebezhetetlen, Saitama mellé megkapjuk a sztenderdebb animehősöket mint Genos vagy Mumen Rider akikért lehet izgulni, a személyes tragédiáik átérezhetőek miközben megmarad az egész stílusparódia jellege is. (De most komolyan, milyen érzés lehet Genosnak hogy amíg ő nagyjából az egész életét és emberségét feláldozta addig jön egy random kopaszcsávó akinek minden az ölébe hullott úgy, hogy szinte nem is akarta.)
Talán az egyik legjobban megvalósított “kecske is jóllakik, káposzta is megmarad” amit láttam sorozatban.

Tulazon - 2018. 06. 19. 18:15

a manga ingyenesen olvasható itt, havonta, kéthavonta érkezik egy nagyobb adag, ez alapján lehet kb tippelni, hogy merre fog indulni a sorozat második évada https://www.mangapanda.com/onepunch-man

Ripazha - 2018. 06. 19. 19:47

Nekem valahogy nem jött be a stílusa, egészen sok animét néztem(jókat rosszakat egyaránt), bátran kezdtem bele, de valahogy nekem nem adta annyira. Persze mindenkinél más meg minden, de egy idő után túl vicceskedősnek éreztem…

bullseye - 2018. 06. 20. 10:19

Fura, hogy olyat is olvasok, aki szinte semmi nem néz, de nagyon bejött neki, aki viszont sokat, annak nem.

Eddig azt gondoltam emeli a fényét, ha az ember ismeri hozzá a shonenek legalább egy részét, ahol simán elhúznak egy vagy több epizódra egyetlen harcot, ami itt elméletben egy ütés (azért ált. sikerül kitölteni vele több percet, mert mégis csak arra játsszák az animét), meg persze könnyebb felismerni azt, hogy a hősök/gedrák kik paródiái vagy esetleg tiszteletadásai.

lacus - 2018. 06. 20. 21:58

egy ideje már terveztem hogy belenézek, mert sok jót hallottam róla, tegnap este óta már öt részt láttam belőle ami darálási rekord az utóbbi egy évet nézve, elképesztően jó, megérdemli a 9 feletti imdb pont számot

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz