login |

A Tanár: az 1. évad – írta Bence

2018. 06. 20. 14:47 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Furcsa dolog azzal a tudattal sorozatot nézni, hogy már láttam valahol, ismerem a történetet és a szereplőket, ennek ellenére mégis megvan bennem egy jó adag izgalom a történéseket illetően. Az RTL Klubos A Tanár során végig ez az érzés motoszkált bennem, és az első évad lezárását követően úgy döntöttem írnék is arról, mennyire sikerült a német valóságot magyarra adaptálni.

A dolog pikantériája egyébként is az, hogy magam is tanárnak készülök, jelenleg egyetemi hallgatói státuszban, úgyhogy kíváncsian álltam neki anno a Der Lehrer című német sorozatnak. Nos, pár évvel ezelőtt volt szerencsém Németországban tartózkodni, ahol egy iskolát is meglátogathattam. És a sorozatban abszolút visszaköszönt az a lazaság, könnyedség és humor, ami egy ottani iskolát jellemez, tehát a történet kontextusa kaphat egy pipát, a színészek játékával együtt.

Bár az eredeti német szériának két főhőse van, a többi felnőtt szereplő is hangsúlyosabb szerepet kap, mint a magyar verzióban, és ezzel el is érkeztem az első olyan momentumhoz, amit az RTL Klubos változatból hiányoltam, a két tanárkollégához, ugyanis ott gyakran megjelennek a színen, amiből mindig egy humoros jelenet következik, a hazai verzióban viszont kicsit parkolópályára lettek állítva.

Nem tagadom, szórakoztató volt nézni, ahogy Elek Ferenc teljes erőből nyomkodja a pirosaranyat a szendvicsébe vagy Ötvös András az iskolaablakban dohányzik, de itthon inkább a fizikai poénokra helyezték a hangsúlyt, mintsem a verbálisakra, pedig lett volna benne bennük potenciál bőven.

A Der Lehrer-es Henrik Duryn és Nagy Ervin zseniális alakításához kétség sem fér. Mindketten hozzák azt a tanár archetípust, amellyel valószínűleg sokan szerettünk volna találkozni a középiskolában, ha kell, akkor apaként, barátként vagy éppen cinkosként tesznek meg mindent a diákjaikért. A Tanár hiteles, ugyanis nem a tökéletes és mindentudó oldalról közelíti meg a karaktert, hanem bemutatja, hogy ő is tud hülyeséget csinálni vagy lehet rossz napja. Az ebben visszaköszönő hitelesség lehet a siker egyik alkotóeleme.

Jessica Ginkel és Ubrankovics Júlia viszont már más megítélés alá estek részemről, ugyanis előbbiről bármikor képes lennék elhinni, hogy egy tanár, míg utóbbiról pedig már jóval nehezebben. Az egyik ilyen szembeötlő különbség az öltözködés volt. A német verzióban kifejezetten „tanáros” a karakter kinézete, amiben szintén van egy, a magyar verzióból kiirtott humorforrás. A mi magyartanárnőnk öltözködése viszont inkább egy divatbemutatón menne el, nem pedig egy iskolában. (Nyilván nem gondolom, hogy egy tanár velejárója az igénytelenség, de azért vannak fokozatok.)

A két főszereplő kapcsolata megint eléggé eltért a két verzióban. A német sorozatban, ugyanis sokkal inkább forr a levegő körülöttük. Ez megjelenik abban is, hogy egészen sokáig (a későbbi évadokban is) magázzák egymást, ami szintén humorforrásként jelenik meg.

A németek Klaudiája sokkal vagányabb és karakánabb nő, aki két mondattal lerázza a szexista beszólásokkal dobálózó pubertásokat, majd Vollmer tanár urat is. Ubrankovics Júlia játéka jó, de a karakterét kicsit alárendelték Nagy Ervinnek, hiányoltam a két karakter egyenrangúságát. Összehasonlításként a kettőjük kapcsolatáról sok mindent lehet elmondani, csak azt nem, hogy folyamatosan izzana a levegő közöttük, mert ez a főszereplő „megduglak”-nézésében ki is merül.

Rácz/Rose igazgatónál viszont kétségtelenül a magyar karakter viszi a pálmát, köszönhetően Anger Zsolt (talán eddigi legjobb?) játékának. Az egyik rész végén lévő jelenet, amiben kiosztja Szilárdot és Klaudiát, az egész évad legjobb jelenete.

Kiemelném, mind a magyar, mind a német diákokat, akik fiatal koruk ellenére (bár a valóságban idősebbek, mint a sorozatban) remekül hozták a rájuk szabott karaktert, amivel szintén a sorozat hitelességéhez tettek hozzá. Bízom benne, hogy sokukat láthatjuk majd a későbbiekben is, akár más sorozatokban és filmekben is.

Nem szeretném elspoilerezni a következő részek történéseit, de egy esetleges második évadhoz úgy érzem jóval több átírásra lesz szükség, mert rengeteg olyan történés következik, amelyek hazai kontextusban kicsit furcsán mutatnának, de ez már a jövő zenéje.

Összességében nem ért csalódás, az előismeret ellenére is kifejezetten élveztem a magyar részeket is, az RTL egyik legjobb saját gyártású sorozatát láthattuk 8 részen keresztül, ahol remélhetőleg hamarosan újra becsengetnek.

25 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 06. 20. 14:53

elég gáz, hogy anno nem írtam a pilotról, de még mindig nem tudtam megnézni, úgyhogy köszi bencének, hogy lett végre írás a sorozatról. kíváncsi vagyok a véleményekre.

juhaszvik - 2018. 06. 20. 14:58

Nekem az előzetesek annyira elvették a kedvem tőle, hogy ezidáig egy percet sem néztem belőle.

Deny - 2018. 06. 20. 15:07

Picit döcögősen indult, de utána jobb lett. Az egész család kellemesen szórakozott rajta, bár a finálét picit összecsapottnak éreztem, főleg a végét. Tetszett, hogy komoly témákat dolgoztak fel minden héten. 6/10-et adnék neki.

Marcipáncica - 2018. 06. 20. 15:52

Az első két rész csapnivalóra sikeredett, de utána erősen feljavult. Szerintem aki esetleg filózott rajta hogy érdemes-e bepróbálni: érdemes!

symor - 2018. 06. 20. 16:15

Ez sajnos nem egy vígjáték-sorozat, nem comedy, nem dramedy kőkemény SCI-FI.

Pedagógus vagyok, kollégák is találtak benne mulattatót, de most sikerült csak igazán megértenem az akciósorozatoknál a veteránok miért olyan keserűek, ha a múltjukat vagy jelenüket helytelenül ábrázolják.

Ilyen suli nincs, ilyen tanár és tanári kar nem létezik, ITT kis hazánkban semmiképp! – ez fektessük le az elején, bár ez senkinek sem lehet meglepetés.

Persze kisebb undor kapja el az embert egyből, ha arra gondol lehetett volna akár egy kórházsorozat is, akkor a mesei ábrázolás szereplőire kevésbé tekinthetnénk megbocsátóan, mint itt.

Puszta középszerű szórakoztatás, aminek a valós hátterébe jobb nem belegondolni.

Nekem sajnos emiatt kínos nézni, mindenki másnak jó szórakozást!

symor - 2018. 06. 20. 16:18

A fentieket amiatt írtam mert Bence odateszi az egyébként érdemes írásában többször is, hogy “hiteles” :)

Nem.

Never - 2018. 06. 20. 17:23

egyetértek @symor-ral. Tiz perc után kikapcsoltam pont azért mert semilyen szinten sem tudtam azonosulni a karakterekkel

Marianna - 2018. 06. 20. 17:33

Én is csak az első két részt láttam, de olyan szódával elmegy stílusú volt az egész. Én is tanáris egyetemi hallgató vagyok, de számomra totál nem volt hiteles, amit abban a két részben láttam. Nagyon cukormázas volt az egész. Szerintem a magyar valósághoz nagyon nem volt köze. Persze, nem vártam el tőle, hogy mély legyen. Azért itt amilyen helyeken laknak a srácok vagy maga az iskola épülete közel sem. Nagy Ervin karaktere meg nem nyert meg, persze van jó oldala, de az a tipikusan jófejkedő tanár, aki amúgy sokat csajozik. Látszott, hogy élvezte a szerepet, de én csak ilyen nagydumás szerepkörben láttam az elmúlt 1-2 évben. Különösebben viccesnek sem találtam. Főleg egy Mi kis falunk után vártam valamit. A szereplők marhára nem lettek érdekesek.

Amúgy esti családi néznivalónak jó, de semmi extra, pedig lenne benne. Azért egész jó színészek vannak benne. A magyar oktatási rendszerből bőven lehetett volna kihozni poénokat, szerintem eleve adja magát.

Mate4182 - 2018. 06. 20. 17:35

ja hogy 8 resz van?

ez sok mindent megmagyaraz (szidtam is oket mint a bokrot hogy a 7. resz milyen evadzaro megis … :D :D )
orulok hogy van megegy resz akkor szamomra hatra mert kellemes csalodas volt anno par hete mikor bedaraltuk.

Raadasul Magyar honapot tartottunk mert bedaraltunk 2 evad Mi kis falunkat, majd 3 evad Valotarsakat es vegul 1 evad (7 resz) Tanart.

A Valotarsakert nagyon kar hogy nem less 4. evad, de a Mi kis falunkat mar forgatjak!!!! Es a Tanar masodik evadara is vevo vagyok.

By the way: baromi keves dolog all tolem tavolabb mint a tanari szakma, de nekem jo alakitasnak tunt!
Korrekt kritika, jo iras!

Bence - 2018. 06. 20. 18:18

symor

Az először említett hitelesség a főszereplő emberi voltára értendő. El tudom képzelni, hogy létezzen egy ilyen tanár, itt nem feltétlenül az ablakon való kiugrásra gondolok, hanem a diákokkal való kapcsolataira. Ugyanakkor értendő arra is, hogy nincs tökéletes tanár, ahogy ember sem.

A második említésnél szerintem a diákok hitelesen játszották a szerepeiket. A többségük már egyetemi hallgató, ennek ellenére – számomra – hibátlanul hozta azokat a típusokat, akiket akár a gimnáziumban ismertem.

perelli - 2018. 06. 20. 18:23

Valóban a sorozatot úgy kell nézni, mintha nem nálunk játszódna. Nagyon sokszor izzadtságszag érződött, hogy a magyar viszonyokra ráhúzzák a német társadalom kérdéseit. Voltak konkrét jogi és más szabályozások, amelyek nálunk nem is úgy vannak. Ha ezen képes valaki felülemelkedni, akkor nézhető széria.
Viszont az ország legnagyobb csatornájától elvárható volna, hogy képes legyen úgy forgatókönyvet adaptálni, hogy a néző ne érezze magát kényelmetlenül egyes jeleneteknél. És elsősorban nem a hitelesség miatt, hanem az életszerűtlenség, az idegen jellege miatt.
Ha vagányak lettek volna, akkor az Oktogonra mentek volna tüntibulra, a tanároknak csóróbbnak kellene lennie, cigánygyerekeknek kellene szerepelnie stb-stb. És ezt sem a hitelesség miatt, hanem mert magunkon szeretünk sírni-röhögni, nem a németeken, ha magyar sorozat.

BulvÁron - 2018. 06. 20. 19:25

Bence szuper írás szerintem! Ha lesz 2. évad akkor évadkezdés/fináléról te írj!

Zsanna - 2018. 06. 20. 19:46

Imádom Nagy Ervint, nagyon jó színész. Sziporkázik a szerepben. Ugyanez igaz Anger Zsoltra is, aki néha a részenkénti pár perces jelentével lejátszott mindenkit a színről. Engem is zavart, hogy a többi karakter csak szimpla asszisztot nyomott, és gyakorlatilag róluk nem derül ki semmi. Mintha azért léteznének, hogy egy-egy jelenetben kellékként/katalizátorként/humor forrásként kiegészítsék a főszereplőt.
Érdekes módon a leggyengébb rész pont az első volt, ami után nem is nagyon tudtam, hogy most ezzel mit kezdjek. Egyet kell értenem, a koncepció jó, de a magyar iskola, a magyar tanárok és a magyar gyerekek nem ilyenek. És nem is nagyon lesznek.
Persze én nem a fővárosban jártam általánosba meg gimibe, de hogy a kémia tanár nem ugrált kint egy trambulinon az tuti. És nem is voltak ilyen problémák. Klikkek léteznek, a gazdag fiúk megkapják a szép lányok, a kövér gyerekek nem olyan népszerűek stb de olyan magyarosan.
Emlékszem, mikor alsós voltam, jött egy csaj hozzánk tanulni Németországból. Na ő tényleg előkapta a körömlakkot óra közepén, meg zenét is hallgatott, ha unatkozott, egészen addig, amíg rá nem jött, hogy ez így itt nem fog menni.
Sajnos a német történetek nem fognak ide beilleni, és ez miatt kicsit suta az egész.
Nagy Ervin miatt maradtam. De a csaj és közte nincs meg az a nagy lángolás, és annyira nem is szimpi. Nem nagyon hiszem el, hogy Nagy Ervin karaktere odáig lenne egy ilyen nőért, annyira mások, és annyira nincsen a tanárnőben potenciál. A ruhái és affektálása pedig már csak hab a tortán.
Szórakoztató volt, de kicsit német sablonos. A folytatásnál azért ott leszek, hátha alakulnak még a dolgok.

Mate4182 - 2018. 06. 20. 20:07

emlekszem a legjobban amugy azon rohogtem hogy az elso 2-3 reszben tunt fel hogy a szoszi csaj lenyegeben az iskolaban toltott ideje latszolag 100%at a szertarban valo bagozassal tolti :D :D

Arthur Dent - 2018. 06. 20. 21:22

Eltöltöttem majd egy évtizedet a szakmában, nem ez a sori nem hiteles. Ilyen iskola, tanári kar, igazgató, gyerek, szülő nincs a valóságban, pláne a mai Magyarországon. Ha ettől el tud vonatkoztatni a néző, akkor jó, de ha vki azt hiszi ilyen fasza dolog tanárnak lenni, az valamit szed, vagynem ebben az univerzumban él.

Shannen - 2018. 06. 20. 21:46

Én nagyon szerettem ezt a pár részt.

Valóban köze nincs a mai magyar iskolai viszonyokhoz, de most komolyan volt, aki azt várta volna? A német eredetit nem láttam, de ez egyértelműen egy könnyed, családbarát kikapcsolódást megcélzó sorozat, ami ugyan komolyabb témákat boncolgat, de inkább csak felszínesen.

Ugyanakkor számomra pont a felvetett témák jelentettek pluszpontot (homoszexualitás, rossz családi viszonyok, bevándorló osztálytárs, stb.), hiszen mégiscsak egy országos adón, főműsoridős sorozatban hangzottak el. Nem feltétlen a megoldások/feloldásuk volt, ami miatt örültem nekik, mert hát azok se nem voltak jórészt hitelesek, se nem feltétlen a legjobban kezelték az adott helyzeteket, de a problémafelvetésekért mindenképp jár a pacsi.

A szövegek általában jók voltak, inkább a diákok közti beszélgetések vagy az ő megszólalásaik voltak kevésbé “igazak”, de a poénok pl. jórészt működtek. Én legalábbis remekül szórakoztam az epizódok nagy részén.

A szereplőgárda szinte csillagos ötös. Nagy Ervinről le sem lehetne tagadni mennyire lubickol a szerepben, az Urbankovics Júliával közös párosuk szerintem tök jól sikerült (és lehet, hogy kevésbé hiteles a tanárnő ruhatára, de elég jó :D). Én is sajnáltam, hogy Ötvös Andris és Elek Feri is csak végszavazni vagy háttérembernek volt használva, jó lenne belőlük többet látni. Na és persze Anger Zsolt. Hát ő szintén iszonyatosan jó volt. Az a rész végi jelenet, ami a kritikában is meg van említve… hát azt esküszöm mindenkinek meg kéne néznie, annak is, aki amúgy nem nézi a sorozatot. Folyt a könnyem a nevetéstől, valóban az egész évad legjobb percei voltak.

Szóval összességében nekem simán 8/10 volt az évad, remélem legalább ilyen szinten folytatják majd jövőre is.

symor - 2018. 06. 20. 21:48

Bence:

El lehet képzelni, ez a sci-fi értelme, létezhetne, de vagy állástalan, vagy már perbe fogott lenne – és az ablakon ugrálást még számba sem vettem.

A figurának köze sincs a tanári pályához, olyanok írták a karaktert akik szintén csak elképzelik a dolgot.

Nem, a diákok is csak jobb-rosszabb sztereotípiák.

DE, a szórakoztató fantáziajátékok, mint ez is attól még lehetnek elismerésre méltóak és meg kell hagyni a sorozat egy szép próbálkozás.

A szomorú nézőpontja a dolognak annyi, hogy semmi köze a magyar oktatáshoz, sem diák, sem pedagógusi szinten, ennyi.

Viszont nem kell drámaian megítélni, inkább csak helyén kezelni…

spetra - 2018. 06. 20. 22:55

Hát nem tudom, én nagyon nem értek egyet a kritikával. Tavaly érettségiztem és számomra nem hitelesek sem a tanárok, sem a diákok, semmi. A német filmekben ez elmegy, elhiszem, hogy kint ez megy, de nálunk nem.
Azzal nem is lenne még baj, hogy átvesznek dolgokat, de az egész így olyan erőltetettnek és kínosnak hatott, hogy 2 rész után azt mondtam, köszi, nekem ennyi elég. Ha azt akarom nézni, hogy mi megy Németországban, akkor nézek német sorozatot, a magyarban szerintem ezek egyszerűen hülyén mutatnak, folyamatosan kínosan érzem magam közben és nem a jó értelemben.

Kicsit off: Én tényleg pártolom a magyar sorozatokat, nézek is párat, de azért várom, hogy eljöjjön az az idő, mikor nem más országok sikeres sorozatait akarják átírni magyarra, hanem kitalálnak valamit, ami nem alapul semmin. Persze van, hogy jól sül el és értem, hogy ilyenekkel biztosabb elkezdeni, hiszen máshol már bevált, de azért kíváncsi vagyok, maguktól mit hoznak majd össze. :D

winnie - 2018. 06. 20. 23:25

spetra: nem akarják átírni, egyszerűen csak valóban biztosra kell menni a műfaj felfuttatásával, mert csak egyszer van rá esély. az rtl és az hbo következő sorozata saját lesz, szóval kiderül. (de egyébként ott az mtva a csak színházzal, az egynyári kalanddal, a tóth jánossal, a munkaügyekkel és a többivel. végülis.)

(egyébként az aranyélet az nagyon saját, alig vesz át valamit az eredetiből, szemben némelyikkel.)

krossz - 2018. 06. 21. 00:04

Nekem is túl németes volt, ahogy az összes eddigi RTL-es sorozat.

spetra - 2018. 06. 21. 00:47

winnie: persze, megértem ezt a részét, teljesen logikus, hogy így csinálják, csak nem mindig élvezem a végeredményt. Az mtva is jogos, azokat nem vettem figyelembe. De az jó hír, hogy lesz saját sorozat, kíváncsi leszek rá nagyon. :D

Igen, ezt hallottam az Aranyéletről, de azért vettem egy kalap alá, mert annál is ott volt az alap. Lényegében olyan, mint egy fanfiction, megvan egy kiinduló sztori, karakterek, minden, aztán meg lehet változtatni őket annyira, amennyire jólesik, a végén még kaphatunk egy teljesen más történetet is, de akkor is ott kiindulópont, ami óriási könnyebbség. Aztán persze jól kell csinálniuk, de ha az ötletet is teljesen nekik kéne kitalálni és nem csak átdolgozni, akkor több baki lehetőség van. És igen, értem, hogy pont ezért csinálták így, úgymond “gyakorlás” nekik is. :)

wan - 2018. 06. 21. 17:46

szerintem a nemet sorozatnak sem volt tul sok koze a valosaghoz, de legalabb a sok bugyuta sztarkereso program mellett van valami sajat tartalom

remelem a szent maik-ot is megcsinaljak otthon :-)))

danonino1984 - 2018. 11. 08. 17:15

Egy kis érdekesség: Megjelent cikkem az Anyanyelv-pedagógia folyóiratban A Tanár című sorozatról, nyelvészeti-pszichológiai megközelítésben. http://www.anyanyelv-pedagogia.hu/cikkek.php?id=744 Olvassátok szeretettel! :)

Konstansin - 2019. 01. 21. 01:53

Jó a kritika, nagyon tetszett az írás :)
Jómagam immár harmadjára kellett, hogy ledaráljam a Tanár teljes első évadát, egyszer egyedül néztem, egyszer családdal (anyukám tanár), egyszer pedig barátnőmmel, akivel a tanárképzésben veszünk részt. Igen megoszt engem is ez a sorozat, mert először nagyon felháborított, hogy eléggé durván másolja a Tanárok gyöngyét, ahogy a kommentekben is elhangzott, és tényleg nagyon rezeg néhéa a léc a német és a magyar viszonyok között..
De sok nézés után azt kell, hogy mondjam, van ennek a sorozatnak aktualitása, olyan kis apróságok, amikre van szükség a magyar képernyőn.
Először is Nagy Ervin karakterének hitelessége… Valóban ma nincs ilyen karakter, aki trambulinokra ugrálna ki az órájáról, vagy épp eláztatná egy suli teljes tantermét, a költséges berendezést a tűzjelzővel… De mégis, Vasváry tanár úr egy minta. Nem a vadság, vagy a deviancia miatt, hanem mert egyrészt olyan élményközpontú órákat, és gyerekcentrikusságot produkál, amire a mai oktatási rendszerben nagy szükség lenne, ahol egyre több a sok adminisztratív munkától megfáradt tanár. Nekem például a legnagyobb célom, hogy sose veszítsem el ezen a pályán a lelkesedésemet A sorozat példái vadak, de az elv példaértékű, ahogy az az elgondolás is, hogy emberi oldalról láthatunk egy pedagógust, aki nem csupán leadja az anyagot, vagy csak eredményekben, statisztikákban gondolkozik, hanem az oktatás mellett nevel is. Őszinte, önmagát felvállaló személy, ami szerintem pedagógusként a legcélravezetőbb magatartási forma. A saját magam példáján tapasztaltam, hogy milyen egy rossz napon bemenni órát tartani, és milyen jó érzés, amikor a gyerekek kötődnek hozzám annyira, hogy ilyenkor megpróbáljanak felhúzni.
Klaudia karaktere… A ruhái számomra is vadak voltak, és eleinte tényleg csak egy olyan tanárnőként jelent meg, aki minden kamaszfiú vágyálma lenne. Ugyanakkor megint csak mélyebb a dolog, mert figyelembe kell venni a karakter származását, a folyton tökéletességre törekvő anya karakterét… A ruhák valahol ennek a jelölői, és nem annyira távoli attól például, hogy manapság a tanárképzésben is mennyire uralkodó a sznobizmus, az elitiskolák megjelenése, a lány csoporttársaim nagy része Klaudiánál is kihívóbb ruhákban jár, sőt nem is tanítani akarnak igazából, csak diplomát, és még az orvos, mint lehetséges férjelölt idea sem légbőlkapott. És érdekes például, hogy a sorozat bele mert menni például a protekció kérdésébe, mert számos olyan iskola van, ahol hasonló módszerekkel lehet például igazgatói. Az már más kérdés, hogy Kladuia elvileg más mentalitást képvisel, de a ruhái ezzel paradox képet mutatnak.
A német viszonyok, az iskolai helyzetek… Mondhatnánk, hogy nem életszerűek, de mégis. Melyik iskolában nem jelenik meg a kiközösítés, az internetes zsarolás, akár a másság elfogadása, bármilyen szempontból, a hormonok vezérelte kamaszszerelmek, vagy épp a protekciós, gazdag nagymenő, aki ma már sokkal többet árt egy iskolai közösségnek, mint például egy javítónevelős, magatartászavaros fiú. Én magam is tapasztaltam már olyat, hogy focista srácokat tanítva semmi gondom nem volt, viszont egy elit gimnáziumban B típusún az igazgatóhelyettes maga fenyegetett meg, hogy XY-nak nem adhatok még csak négyest se. Sokszor a német szitukból kibontva is igen érdekes, provokatív helyzetekhez jutunk, például ott volt az a szituáció, amikor egy tanítvány úgy kötődött Vasváryhoz, hogy este megjelent nála. Érdekes például ennek a felvetése, mert sokszor vannak problémás helyzetek, amikor tanórán kívül kell foglalkozni egy adott szituációval, például amikor nagyon megbántottak egy gyereket az osztályban, mert senki nem ment el a születésnapi bulijára az osztályból, elhívtam moziba, mert nagyon várt egy filmet. Vagy épp néha eleinte jártam futni egy dühkitöréses tanítványommal. Ma egy ilyen szitu például problémás, bármilyen pletyka alapját képezheti, pláne hogy a második például lány is volt. Érdekes belegondolni, hogy ma a sok ellenőrzés és papírmunka mellett mennyire nehéz tanárként igazán jót tenni, mennyire nincs lelkesedés, vagy idő minden gyerekkel annyit foglalkozni, amennyit kéne, sőt milyen gyakran kell olyan döntéseket hozni, amik akár egy tanár állásába is kerülhet. Például amikor nem vettem el óra után egy üveg pálinkát a focistáimtól, miután arra ittak, hogy az egyikőjüknek egy ponton múlt a nyelvvizsgája. Örülök, hogy ilyenkor ember tudtam lenni, leülni közéjük, meghúzni az italt, beszélgetni velük, és nem egy mintatanár voltam a pedagógia tankönyvek lapjairól.
Ilyeneket pedig jó a magyar nézőknek is látni, mintának, bár tény, hogy a sorozatban minden cukormázas, és idealizált, de legalább látható a tanárság jó oldala is a vásznon, nem mindig csak az árad mindenhonnan, hogy nem éri meg tanárnak lenni, ha valaki jó képességű, miért nem ment mérnöknek.
Mindezek miatt, a német dolgok ellenére is van ez a sorozat simán 10/7. Magyar szemmel.

Platschu - 2019. 07. 15. 23:41

Én még csak most láttam egy részt belőle (a gazdag srác). Azt kell, hogy mondjam, hogy egész profi sorozat. Kellemes limonádé. A diákok picit túlkorosak, de ettől még mindenki egész jól játszott. A nyelvi poénok is bejöttek és az egész életszerűnek hatott még a túlságosan is jófej és bizalmaskodó tanár karakter ellenére is. Ganxtsa Zolee és Für Anikó is kellemes meglepetés volt. Úgyhogy sose rosszabbat, mert ezt jól összerakták.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz