login |

Pilot: Yellowstone

2018. 06. 24. 21:25 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Amerikában még mindig ott lebeg a régi idők szelleme. Legalábbis a farmerek világában továbbra is a kőkeménység számít, és a férfias értékek (vagy “értékek”) dominálnak, amíg még megtehetik.

A Paramount Channel-ön most bemutatott Yellowstone középpontjában a Dutton család helyezkedik el, az ő kezükben van Montana utolsó hatalmas, egybefüggő farmja. Ezt több irányból is fenyegetik, a közeli, főleg idegenekkel teli város arrafelé akar fejlődni, a másik oldalról az indián rezervátum új főnöke élezi a skalpoló kését, hogy a korrupt politikusokról ne is beszéljünk.

A történet szálai az őskövületnek számító családfő kezében futnak össze. A gyerekeivel kemény a viszonya, hiszen régimódi értékeket képvisel, de közben a környéken még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor az öreg kezében volt szinte minden hatalom. Van, aki pont ezt az érzést használja fel ellene.

Nem köntörfalazok, igazából a pilottal az a baj, hogy elég nagyot markolt egyszerre, így még a másfél órás játékidő sem volt igazán elég neki. Bár egy érzelmi csúcsponthoz még így is odaért, és végülis a fő konfliktusokat is felvezette. Viszont, hogy ezzel mennyire sikerült eladnia a folytatást, azt viszont nem tudom.

Nekem ettől még bejött a kezdés, de igazából szerintem nem úgy, ahogy a készítője, Taylor Sheridan tervezhette. Mindenki mást hoz fel, de nekem konkrétan a régi macsó filmek ugrottak be róla. A mélynek szánt, de inkább mosolygós, filozofálgatós egysorosokon jó párszor elvigyorodtam, annyira kemények voltak.

Ránézésre a Yellowstone teljesen komolyan veszi magát, így nem hiszem, hogy sokat fognak kacsingatni ránk a keményebb Dallas készítése közben, de a szappanos húzások – a lány “a városi fiúk gyengén dugnak”-beszólása után már előre mosolyogtam a tényleges “románcán”, annyira tudtam, mi jön — így 2018-ban már nem adhatóak el 100%-ig komor arccal.

Na most, a Hell or High Water írásáért Oscar-jelölt, a Sicario-ért és a Wind Riverért pedig Oscar-mellőzött Taylor Sheridanből nem nézem ki, hogy tanácstalanul ült a sorozat elé, sokkal inkább az lenne a tippem, hogy az évadra egy filmként gondolt. Viszont ezzel ismét oda jutottunk, hogy így a nyitó epizód önmagában valahogy semmilyen lett. Talán később? Eljutunk addig?

Bár könnyen lecsúszott a pilot, de mégsem tudnám felpontozni. Persze Kevin Costner mindig jó, talán neki volt is elképzelése arról, hogy mibe keveredik, és basszus a terepen való forgatás miatt a táj valami gyönyörű, de legyen egy óvatosabb 6/10. Igazán ajánlani egyelőre mégsem tudom, pedig a nyár egyik legjobban vártja volt nálam.

12 hozzászólás Ne habozz!

Claire8310 - 2018. 06. 25. 09:36

Nekem nagyon bejött, de mint eddig Sheridan minden munkája. Tényleg felütés hangulata volt, de meglepődtem mikor egy 92 perces epizódot kaptam. Gondolom mindenki lelki világába szépen belefogunk mélyedni, és érdekes hogy a készítőt mennyire foglalkoztatja ez a Cowboy az indiánok közötti sztori vonal, ami már a Wind Riverben is az egyik legjobb volt. Meglepett a végkifejlet, igazából számíthattam volna rá, de a táj meg a buffalók elvarázsoltak. :) Illetve nagyon cuki volt a három testvér és a kissrác elment halászni jelenet.
Egyelőre olyan 7-8 pontos nálam a kezdés, jó kis építkezés lesz, azért izgi hogy most 10 része lesz kibontani egy sztorit. Kíváncsi vagyok hogy fog sikerülni.

gevin - 2018. 06. 25. 10:13

Csalódás volt, nálam is 6/10.

Imádom Sheridan cuccait, eszméletlenül ír a csávó, de itt most elvérzett nálam a pilot a “csúcsponton”.

SPOILER,

mert kíváncsi vagyok, hogy ez csak nekem volt-e ennyire WTF:

Szóval gyakorlatilag egy olyan eseményre van kihegyezve a pilot, ami várható, de egyszerűen nem tudtam hova rakni magamban.

Costner úgy dönt, hogy robbantással intézkedik a folyó ügyében, ami jogos (bár azt sem én, sem a fia nem értjük, hogy miért kell egy éjszaka alatt csinálni egyszerre mindent), de most konkrétan azon kellett volna izgulnunk, hogy egy nyavalyás tehéncsordát helikopterrel terelni próbáló Costnert nézünk? Ez még oké is, mert kőgazdag az ürge, csinálja, de amikor megjött a yard, plusz elkezdtek lövöldözni egymásra, azt hittem beszarok. Komolyan odáig jutottunk, hogy egy nyavalyás tehéncsorda feletti vita miatt a bennszülött indián a zsaruk szeme előtt (!) megküldi ólommal a helikoptert. Ha ez pedig nem lenne elég, Costner fia szembeszáll vele, de amikor a tesója megjelenik, akkor szemrebbenés nélkül agyonlövi a felesége testvérét (!!), és a biztonság kedvéért még közelről is beléereszt egyet a tagba. Rendben, rendben, értem én az indulatokat, a helyzetet, amiben találták magukat.

Na, és itt jött az, ami számomra totál hiteltelenné tetté a kezdő részt. A tesó lóhátón ballag haza a bátyja hullájával, és amikor az apjuk kiszúrja őket, odafut, és csak simán átveszi a lovat, hogy gyorsan elvigye a holttestet. A családcentrikus, “a fiaimnak mindent, miért nem láthatom az unokám?”-farmer fapofával veszi tudomásul, hogy egy elkóborolt csorda vitája miatt meggyilkolták a fiát. És ne kenjük ezt Costnerre, mert bár messze nem tökélets színész, de elbírna egy ilyen jelenetet bőven. Valahogy nekem ez nem áll össze attól a Sheridantól, aki a Hell or High Waterben olyan tökéletesen felépítette a két főszereplő közti kapcsolatot.

Ennek tetejében, amikor a halott bátyj másik testvére megtudja, hogy igen, az ott az ő bátyja, vérben úszva, holtan keresztbe fektetve a lovon, NEM REAGÁL SEMMIT. Mi a fene ez?

Az érzéketlen, “büdös-kurva-vagyok-és-kemény-mint-a-kutyaszar” nővért már meg sem említeném, tőle nem is vártam sokat, de számomra ez teljesen elhiteltelenítette a pilotot. Az csak további negatívum volt, hogy egy ilyen szerencsétlen végkimenetelű esemény után a halott csávó temetésén úgy futkosnak a gyerekek, mintha vidámparkban lennének. Apróság, persze, de azért ne romboljuk már porig a hangulatot, könyörgöm.

És akkor ugye ez lenne a motivációs pont, amire felépítik az egész bosszúhadjáratot, a “mindenki az ellenségünk” megalapozója. Hát nem, ez nem így működik.

Ezt leszámítva egyébként hangulatos és gyönyörűen fényképezett a pilot, Costnert bármiben megnézném, ha feltesz egy cowboy-kalapot a fejére meg puskát szorongat (hiába, mindig is a westernek mentek és álltak neki a legjobban). Az indiánokat játszó karakterek stimmeltek, ez elvárás is volt a Wind River és a Hell or High water után igazából.

Nézni fogom tovább, de ha ilyen blődségek fognak történni továbbra is, akkor lehet három rész után kiszállok.

DM74 - 2018. 06. 26. 09:15

Itt olvastam a pilotról. Gyorsan megnéztem. Engem megvettek. Kevin Costner nagyon illik ide (bár őt bármiben szeretem) és a Longmire óta hiányzott egy sorozat az igazi cowboyokról Amerika legbelsejéről.
Gyönyörű felvételek, tájak.

Adam9456 - 2018. 07. 15. 13:27

Nekem eddig bejött nagyon is, a színészek jók, a tájak gyönyörűek.
SPOILER
Az eheti rész volt eddig a legjobb szerintem, rendesen felpörögtek az események, volt benne minden:
Visszaemlékezés az anyjuk halálára, autós üldözés a sivatagban, elrablók megölése, a holttestek eltűntetése, a kisgyerek harca a csörgőkígyóval, eldurvuló harc a két testvér között. Plusz a jelenet a börtönben az indián törzsfőnök és Dutton apa között zseniális volt.
A végén viszont nem volt teljesen világos nekem hogy melyik csaj ölte meg magát. Valaki?

gevin - 2018. 07. 17. 18:59

SPOILER

Nekem megint baromi sutának tűnt, hogy a kisgyerek harcol a csörgőkígyóval, mert egy ennyi idős gyerek fület-farkát behúzva menekülne ki onnan.

Az a csaj ölte meg magát, akinek a férjét (vagy tesóját?) kinyírta Kayce. Ez a másik, hogy ez a Kayce gyerek minden részben kiiktat valakit, lassan már sorozatgyiilkos lesz belőle, de ezt a sorozat olyan természetesen kezeli, mintha egy Dexter epizódban lennénk. Costner továbbra is remek, de nekem akkor sem áll igazán össze a sztori és a karakterek. Valami hiányzik…

Adam9456 - 2018. 07. 18. 11:39

gecin: Köszi, én is rá gondoltam csak nem volt teljesen tiszta.
És Kayce tényleg minden részben megöl valakit és részt vesz a holttest eltávolításában, kíváncsi vagyok meddig.

Adam9456 - 2018. 07. 18. 19:49

*gevin: Bocsánat, a c meg a v egymás mellett a telefonom :D

cherockee - 2018. 07. 20. 17:39

Első rész után kasza, majd unalomból folytattam. Megbántam.

SPOILER

A keménykedésen kívül történik is valami itt?

Megmutatjuk, hogy a lány kemény mint a beton, de hisz szegényt bántották, megértem, tényleg borzalmas volt vele az anyja, de elvileg ez az anya volt a család közepe-ereje-izéje.

Az apukát sajnálni kéne mert beteg (talán csak volt), de közben olyan könnyedén rendeli el egy ember megölését mint ahogy én tüsszentek. Ezután érdekeljen, hogy jaj szegény nem látta az unokáját.

Olyan szinten hihetetlen közeliek az események, hogy keresnem kell rá a szavakat. Kommandós gyerek felesége értetlen és még csak nem is sejti, hogy hát ki a tököm lőhette le a bátyót, esetleg a véresen hazajött férjem? Egyszer még azért megkérdezi, de nem erőlteti. Élnek a nagy száraz semmi közepén, és rettenetesen meglepődnek, hogy éhen halnak. De, egyúttal minek jön ide bárki is, ez itt a mienk. Túlegyszerűsítem, persze, de csak mindenki ül és meredve néz a messzeségbe dohányt rágva. Azért azt az elemi bénultságot, hogy lelövök valakit, elásom, úgyse találja meg senki, de a lövedéket nem szedem ki belőle, mert úgyse találja meg senki …

Ha kérdés merül fel mindenre ott a válasz, tényleg, mindig ami eszembe jut megválaszolásra került már előző részekben, de mégis lóg a levegőben érzésre az egész.

Nem találom a jó kifejezést arra, hogy miért fura nekem, alapból nem gondoltam volna, hogy konkrétan rettenetes ember lesz a főszereplő (Costner), és a lánya is, hihetetlen béna mindkét fia, igazából 3-4 rész erejéig mozdulatlan lesz az egyik genyó (befektetők csoportja), és azonnal feladja a másik (indiánok a marhákkal), hogy egyik részben az egyik fiával együtt szertartásozik a törzsfőnök, másik részben sandán mosolyogva örül neki, hogy amit találtak az bizony elkapája az egész családot…

Gevin - 2018. 08. 03. 11:24

A szemfulesek kiszurhatjak a sorozat keszitojet es irojat, Taylor Sheridant, aki egy lokereskedokent cameozik :)

Vicces amugy, hogy Sheridan elmondta a Hollywood Reporter kerekasztal beszelgeteseinek egyikeben, hogy ki nem allhatja mar a szineszkedest, ehhez kepest kb minden altala irt cuccban cameozik, mint Shyamalan a sajat filmjeiben :)

Btw megvolt az eddigi legjobb dialogus a 6. resz elejen, Costner es a fia felesege kozott. Az ott szineszi es iroi szempontbol is kb a tokeletesseg mindossze 1-2 percben.

Geza Kovacs - 2018. 09. 03. 22:14

Elég jó. Végre se a farmerek nem jók, se az indiánok. Elég jól ábrázolja – az én elképzelésemnek megfelelően – a gigantomán, arrogáns, önző amerikaiakat minden oldalon, és még csak nem is a politikusi oldalról mutatja, és nem is valami nagyvárosi mese (lásd: Billions).

Snoopyzit30 - 2018. 10. 06. 22:29

Valóban van pár baromság a sorozatban, szóval a gyilkosságokat még a rideg hangulat ellenére sem lehet mindig komolyan venni, de mégis valami elviszi az egészet. Nem tudom, hogy a fényképezés, a gyönyörű tájak, vagy ahogy írta is itt valaki, Kevin Costner ebben a szerepben, de valamitől mégis működik. Pedig szinte minden karakter unszimpatikus, talán csak Rip az, aki hiteles volt végig.

Még egy nagy erőssége van a sorozatnak, hogy egy olyan életformát mutat be, ami az USA-ban még egy működő dolog, de nálunk Európában ez a fajta életvitel már teljesen elképzelhetetlen. Ha nem számítjuk magát a történetet, a gyilkosságokat stb. és a szívünkre tesszük a kezünket, akkor azért úgy gondoljuk, hogy de jó lenne kicsit ott élni, ilyen közel a természethez. A rezervátum bemutatása is tesz hozzá szerintem. A drámai részeken még van mit javítani, elég sokat.

7-7,5/10 a 2. évadra biztos maradok

Lacza - 2018. 10. 17. 12:49

Eléggé megoszlik a vélemény, de szerintem kiváló sorozat, és remélem a folytatásban lesz lezárás is.
Nem tagadom, voltak benne érdekes momentumok, viszont a fényképezés miatt, nagyon eteti magát a sorozat.
Remélem jövőre jön is a folytatás, de előtte még májusban megnézem magamnak yellowstone nemzeti parkot :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz