login |

Mom: vége az 5. évadnak

2018. 06. 25. 14:50 - Írta: Deny

16 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Már az ötödik évadján és 100. epizódján is túl van a Mom, és be kell valljam, az első évados teljesítménye után nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszú élete lesz. Nagyon örülök, hogy tévedtem, ugyanis továbbra is úgy vélem, hogy még mindig ez az egyik legjobb többkamerás szitkom, ami fut. („A legjobb” jelzőt nem merem ellőni, mivel a humor szubjektív, bár az biztos, hogy ez a kedvenc komédiám a mostani felhozatalból, és ezt várom leginkább hétről hétre.)

A Mom nem tűnik túl népszerűnek a junkie-k körében, és nem igazán tudom megmondani, miért. Talán sokakat visszatart Chuck Lorre neve, vagy a többkamerás mivolta? Nem kéne, mert eléggé elüt a tipikus, a közönség előtt felvett komédiáktól.

Ráadásul Lorre sorozatait én sem szeretem (a The Big Bang Theory-t és a Two and a Half Men-t utáltam, egyedül a Mike & Molly-t tudtam elnézegetni a tévében), ez viszont csont nélkül bejött, köszönhetően a zseniális szereposztásnak és a nem mindennapi témának.

A Mom középpontjában ugyanis az alkoholizmus áll, ez pedig sokszor nagyon sötét, drámai pillanatokhoz vezetett az első évadokban, amilyenekkel még nem igazán találkoztam a műfajban. Jó néhány rész volt, ahol érezhetően kevés volt a laugh track, viszont ennek ellenére zseniálisra sikeredtek, és még ha a poénokból kevesebb is volt, az a kevés nagyon ütött! Lenyűgözött, milyen jól tudják vegyíteni az írók a kőkemény drámát a humorral.

Azóta a sorozat átesett pár soft reboot-on, ma már azért jóval lightosabb („komédiásabb”) a stílusa, de azért a drámai húzások és történetszálak a mai napig nem tűntek el teljesen. A különféle függőségek és az azokkal járó tragédiák rendszeresen terítékre kerülnek, de volt itt már váratlan haláleset, betegség, pénztelenség, párkapcsolati válság és tini terhesség is a középpontban.

Aminek viszont nagyon örülök, hogy az első évadokban még igen nagy szerepet kapó gyerekeket szinte teljesen kivették a képből, ugyanis a sorozat sokkal jobban működik egy AA-csoport tagjaira fókuszáló női haverszitkomként.

Ugyancsak nagyon vonzó a Mom-ban, hogy eddig még nem tapasztaltam ingadozást a minőségben, minden évadot egyformán élveztem, és szerintem még egy rész után sem keltem fel keserű szájízzel. Idén sem volt ez másképp, mindenki hozta a formáját.

Számomra az MVP továbbra sem Anna Faris, hanem Allison Janney, aki lubickol a szerepében a főhős gátlástalan, nagyszájú anyjaként. Az égadta világon semmi baj sincs Farisszel, de amit Janney leművel, az zseniális, nem csoda, hogy sorra kapja a jelöléseket és díjakat az alakításáért (két Emmy-t is bezsebelt érte). Egyébként a sorozat sem panaszkodhat ilyen téren, nagy kedvencnek számít a kritikusok körében, és jogosan.

Ki kell még emelnem a mellékszereplőket is, akik egytől egyig hatalmas karakterek, és mindannyian kapnak pillanatokat, ahol villoghatnak. Jaime Pressly óriási a dúsgazdag, önző ex-luxusfeleség Jill szerepében, sajnáltam, hogy idén egy darabig kimaradt a sorozatból a terhessége miatt, de az írók még ebből a kényszerpihenőből is tudtak humorforrást kreálni. Beth Hall is nagyszerű a csapat különc tagjaként, akit csak Weeping Wendy-nek becéznek, Mimi Kennedy pedig remekül hozza a csapat bölcsét, Marjorie-t, aki bár gyakran kergeti őrületbe barátait tanácsaival és bölcsességeivel, mégis ő mindenki mankója.

Az évad végén bekerült a képbe Yvette Nicole Brown is, aki remélem, marad a következő évadra, mert remek addition lenne. William Fichtner pedig továbbra is jól megállja a helyét a sorozat egyetlen állandó férfi szereplőjeként.

Kíváncsi vagyok, mivel készülnek az írók a hatodik évadra, most hogy Christy többévnyi próbálkozás után végre bejutott a jogi iskolába, de az biztos, hogy nem kell féltenem őket, mivel még nem okoztak csalódást.

És persze nagyon bízom benne, hogy a Mom képes lesz megtörni a WB-komédiák „átkát”, és a Mike & Molly-val és a 2 Broke Girls-szel ellentétben nem kap kaszát a 6. évad után. Az esélyei jók, mert idén a CBS negyedik legnézettebb sorozatává nőtte ki magát, élő nézettség alapján pedig még dobogós is lett, megelőzve pl. az NCIS-t.

16 hozzászólás Ne habozz!

Adamzget2 - 2018. 06. 25. 17:27

Számomra is az egyik legkedveltebb sitcom és Janney valami kegyetlen, fogalmam sincs, hogy a szerep miatt, vagy ekkora arc a való életben is. :D
Igazából 100%-ban egyezik a véleményem a kritikával, úgyhogy felesleges többet írnom. :)

Energiavampir - 2018. 06. 25. 18:56

Allison már az Elnök Emberei-ben is remek volt, kedvencem…
Sorozat szórakoztató, és néha bátran mer viccelni cikis kérdésekkel is..

winnie - 2018. 06. 25. 19:11

az idei oscar-dija utan nem szorul ra a szerepeinek felemlegetesere, de 13 emmy-dij utan o tenyleg az, akit minden szerepeert kiemelnek, mint margot martindale-t:)

Mom - 2018. 06. 25. 19:32

Igazából nem tudnék mit hozzátenni a kritikához. Egyenletesen magas színvonalú, mindig nagyon várom, még nem okozott csalódást, ott leszek jövőre, csak ajánlani tudom! (Különösen azoknak, akik élből elvetik a műfajt. Lehet, hogy éppen itt találnának egy kivételt.)

Deny - 2018. 06. 25. 19:59

Mom: Nekem ez és a One Day at a Time viszik a pálmát jelenleg a többkamerások közül.

winnie - 2018. 06. 25. 20:04

igen, ezek mindenképp eltérnek a fősodortól, és bepróbálásra érdemesek a tipikusakban megfáradtaknak, akárcsak a the ranch, illetve némiképp a the carmichael show és a superior donuts. (bár már régen láttam, azért gondolom, a grace and frankie sem a legtipikusabb.)

David191 - 2018. 06. 25. 20:15

A The West Wing utan megfogadtam, hogy mindent megnezek amiben Allison Janney szerepel, emiatt fogtam neki Mom-nak is.

Kellemes evad volt, Jill körül egesz spin-off keszülhetne!

Köszönöm a kritikàt :)

Stewie - 2018. 06. 25. 20:25

Szinkronnal szoktam nézni a tv-ben, mikor sikerül valamennyit elcsípnem belőle, és abszolút bejön nekem, Allison Janney beszólásain tudok a legjobban nevetni, lehet elkezdem majd idővel az elejétől nézni.

Eny - 2018. 06. 25. 20:37

Én is nagyon szeretem . Allison Janney , de Anna Faris + a többiek is mind nagyon jók :)

Kalap - 2018. 06. 25. 21:02

Már nagyon vártam a kritikát, mert nehezemre esett volna nekem megírni.

Deny - 2018. 06. 25. 21:42

winnie: A Grace & Frankie nem többkamerás, de attól még jó :)

Pribi Máté - 2018. 06. 25. 22:05

A kedvenc szitkomom, másikat még nem is néztem teljes egészében. Maximum 1-2 részt. Faris-re nagyon kíváncsi voltam, és hát Janney-vel zseniálisak. Imádom mikor húzzák egymás agyát.
Jaime Pressley az abszolút kedvencem a beszólásaival. Igazából a gyerekeken kívül nem is zavar egyik szereplő sem, azt meg külön támogatom, hogy Bonnie-t összehozták Adam-mel. Én is élveztem minden évadot akár darálva, akár hétről hétre néztem. Nézem egyébként szinkronosan is és eredeti nyelven is. Nem minden poén vicces, de én igenis jókat nevetek rajta. Az meg külön öröm, hogy a humor mellett legtöbbször komolyan tudnak foglalkozni néhány témákkal. Van mondani valója. Várom a következő évadot, és én is remélem, hogy kitart még jó néhány évig. Élvezet nézni. Köszönöm!

breezer - 2018. 06. 26. 01:04

ha én a túlzott drámaiságból és a gyerekekből ki akarok maradni akkor kezdjek mondjuk a 3ik évaddal?

winnie - 2018. 06. 26. 06:38

érdemes pár random rézt, hogy mennyire jön be, és ha igen, akkor lehet, hogy érdemes az elejétől, mert bőven lehet, hogy az alapok nélkül a 3. évadtól sem fog bejönni a sorozat. (de szerintem nem túlzott a drámaiság, inkább koncepció, és később is jelen van, bár való igaz, hogy a 3. évad előtt történik egy (vagy kettő) komolyabb haláleset.)

Mom - 2018. 06. 26. 17:50

@breezer: szerintem a drámaiságból nem igazán lehet, de abszolút nem is érdemes kimaradni! Ez a sorozat szíve-lelke! A gyerekeket viszont bármikor átpörgethetetd, ha idegesítenek, de valóban később ki is kopnak teljesen. Ebben az évadban már talán nem is igen emlegették. Viszont a többiek miatt szerintem is érdemesebb az elején kezdeni :)

Kopasz gyerek - 2018. 07. 26. 20:22

Bonnie karaktere kaphatna simán egy spin offot. Amennyit mesélt már a múltjáról…😁

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz