login |

Animal Kingdom: kezdett a 3. évad – írta Snoopyzit30

2018. 06. 26. 20:00 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

You’re in this family now. You’re gonna be seeing things, hearing things that need to stay in this family. Do you get it? Smart kid. Of course you do. We never set out to hurt anyone. That’s not the way we work. We don’t take stupid risks, and we’re not greedy. But we’re human. Sometimes one of these rules get’s broken.

Amikor 2016 nyarán elstartolt a TNT, ausztrál mozifilm alapján készült sorozata, winnie még úgy gondolta, hogy ki van zárva, hogy minden antihősös, bűnözős sorozat jó legyen. Ha nem is mindegyik, de ez a sorozat rácáfolni látszik a korai negatív kritikákra. Az első szezon kezdése talán sokakat nem győzött meg, de a Shameless-es John Wells és íróstábja szépen fokozatosan építgették a történetet, és az akciókon kívül egy konfliktusokkal terhelt családi drámát szállítottak nekünk, ami nem volt mentes az erőszaktól sem.

A 2. évadban a készítők megháláltak a bizalmat, a sorozat szintet tudott lépni, a család számára a tétek emelkedtek, az évad végi cliffhanger pedig garantálta, hogy a nézők visszatérjenek, így zöld utat kapott a folytatás. Mivel a pilotkritika óta nem született írás a sorozatról, így lehet, hogy sokan nem is figyeltek még fel rá, de most itt a lehetőség, ráadásul a gyönyörű helyszínek miatt úgyis nyáron a legjobb nézni.

Joshua Cody alias J (a Peaky Blinders-ből megismert Finn Cole), egy fiatal, érettségi előtt álló srác, aki drogfüggő anyja mellett tengeti napjait a dél-kaliforniai, tengerparti Oceanside városka egyik lepukkant környékén. Ahogy sok más drogos, egy nap Julia is megkapja az aranylövést, így anyja elvesztését követően J az egyetlen ismert rokonához, a nagyanyjához fordul segítségért.

Janine Cody (Ellen Barkin) – akit mindenki csak Smurfnek hív – egy keménykezű, de gondoskodó családanya, nem mellesleg a fiai által alkotott bűnbanda feje. Smurföt cseppet sem hatja meg lánya halála, de unokáját továbbra is családtagként kezeli, ezért otthont nyújt neki. Így kerül át J az anyja által megtestesített kilátástalan, magányos életből egy csillogó, élvezetekkel teli, de még romlottabb világba, ahol nagyon gyorsan alkalmazkodnia kell.

Smurf házában az alkohol, a drogok és a fegyverek a hétköznapi élet részei, ahogy a családi vacsorák, medencés bulik, vagy éppen a mexikói kiruccanások és a különféle rablások. Mindehhez tökéletes háttérrel szolgál a pálmafákkal körülölelt, napfényes tengerpart, ahol olyan természetességgel ugrálnak fel a szörfdeszkára, mint mi itthon a 4-6-osra.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Bevallom őszintén a 2010-es filmet újra kellett néznem, mert hiába kotorásztam az emlékeim között, nem sok minden ugrott be, azon kívül, hogy tetszett. Arra emlékeztem, hogy – a számomra korábban ismeretlen – Jacki Weaver Oscar-jelölésig vitte, de arra már nem, hogy olyan sztárok játszottak a filmben, mint Ben Mendelsohn, Guy Pearce és Joel Edgerton. A film 38 díjat és számtalan jelölést kapott, így nem volt nagy meglepetés, hogy sorozat készült belőle.

A filmből csak nagyon szerényen merítettek, az alapfelálláson és a szereplők nevein kívül csak apró momentumokat emeltek át, ami érthető is tekintettel arra, hogy ott egy konkrét eseménysort tártak elénk. Annyiban most újra visszakanyarodtak a filmhez, hogy ott is Barry ’Baz’ Blackwell (Scott Speedman) volt a második gyerek, aki elhullott a családból.

A sorozat már több ponton is más irányt vett, de nincs kizárva, hogy az írók a továbbiakban is kölcsönöznek majd a filmből. Nyilván nem lenne túl kreatív egy lekopizott befejezés, de reméljük, attól még messze van a sorozat.

A második évad végén én még reménykedtem benne, hogy Baz túlélheti, de nem azért, mert kedveltem volna a karaktert, hanem, mert nem akartam, hogy a 3. évadban a gyilkosának kilétén pörögjenek. Először egyébként Lucy-re gyanakodtam, de nagyon úgy tűnik, hogy a második tippem lesz a nyerő. Arról lehetne vitatkozni, hogy Baz milyen ember volt, de az biztos, hogy Lucy-vel megérdemelték egymást.

He was like family to us. And “like family” isn’t family. You are family.

Érdekes volt látni, hogy reagáltak a fiúk a fogadott testvérük halálára. Míg Julia halála senkit nem érintett meg – aki valóban a testvérük volt -, addig Baz halálhíre mélységesen megrázott mindenkit. Persze, értem én, hogy a testvéri kötelékek nagyon szorosak is lehetnek, de Baz nagyon csúnyán ellenük fordult, börtönbe juttatta az anyjukat a testvérek megkérdezése nélkül, pedig szembesíthette is volna Smurföt ugyanúgy, ahogy korábban a félresikerült meló után. (Azon egyébként a mai napig gondolkodom, hogy honnan tudta Baz, hogy hol van elásva Javi holtteste, de ettől az apróságtól tekintsünk is el).

Szeretném hinni Bazről, hogy ez nem a pénzről szólt, hanem sokkal inkább tekinthető bosszúnak Cath megöletése miatt, de tudjuk, hogy ez sajnos nem így van. Baz saját magán kívül igazából nem szeretett senkit. Ez bizonyos fokig biztosan visszavezethető a gyerekkorára, de a fiúk testvérükként szerették, Smurf bizalmát is élvezte, hiszen ő volt a meghatalmazottja, gyakorlatilag a legtöbb melót is ő irányította.

Ehhez képest a feleségét csalta, a gyerekével nem foglalkozott, a családban gyakorlatilag mindenkinek hazudozott. Így azért elég nehéz lett volna őt megkedvelni. Amit talán a védelmében fel lehet hozni, az az hogy Pope-nak megbocsátott, de ez sem egy tiszta pillanat volt, inkább valamiféle érdek állt még emögött is.

Deran (Jake Weary) és Craig (Ben Robson) is megsiratták a testvérüket, pedig ha valaki, ők tudták, hogy folyamatosan megvezeti őket. Ők lettek szerintem a sorozatban a szerethető karakterek. Vannak hibáik természetesen, de morálisan talán még mindig ők képviselik a legmagasabb szintet, amennyiben ilyenről egyáltalán lehet beszélni ebben a családban. Az biztos egymás ellen nem fordulnának soha, ami már nagy szó.

J végre megtudta ki az apja, hacsak nem hazudtak neki megint. Még mindig ő a mérleg nyelve, fantasztikus tehetsége van ahhoz, hogy mindig középen lavírozzon, megtartva mindenkinek a bizalmát. Természetesen ez sem folyhatott így a végtelenségig. Szinte üvöltve ugrottam fel a kanapéról, amikor végre szembe mert szállni Bazzel. Finn Cole remekül adja elő ezt a hallgatag, bizonytalannak tűnő, de közben meg baromi eszes srácot. Most azonban túl nagy feladatot kapott Smurf-től, meglátjuk meg tudja-e oldani.

És akkor el is jutottunk a sorozat legzseniálisabb női karakteréhez. Gyakorlatilag részenként változik a véleményem róla, nem tudom eldönteni, hogy Smurf csak egy szerető, gondoskodó, a fiai érdekeit szem előtt tartó anya, vagy egy manipulatív, önző szörnyeteg. Látva a fiait sokkal többször hajlok az első felé, de ahogy most állnak a dolgok, valószínű mindkettő. Nagyon hálás szerep ez Ellen Barkinnak.

Az, hogy eltette a rablásokból szerzett lóvét és a smukkokat az valóban megkérdőjelezhető egy szinten, de ismerve a pénzmosás folyamatát, ahogy ő is elmondta már nem egyszer, ebben a családban csak ő lát tovább a következő melónál. A 3. évadban szerintem ki is fog csúcsosodni ennek az egész pénzmosásnak a folyamata. Azt láttuk, hogy ha a fiúk pénzhez jutnak, akkor nincs az az összeg, amit ne tudnának rövid úton elverni.

Az évadnyitó legfájóbb pillanata az volt, ahogy Lena megtudta, hogy az apja halott. Csak egy ártatlan kérdés volt, de belesajdult az ember szíve. Ahogy a legtöbb szituációban a felnőttek itt sem foglalkoztak vele. A börtönben lévő nagyin kívül egyedül Andrew alias Pope (Shawn Hatosy zseniális a szerepben) az, aki törődik a kislánnyal, de az ő motivációi finoman szólva is megkérdőjelezhetőek. Korábban úgy gondoltam, hogy azt hiszi Lena esetleg az ő gyereke, de inkább csak a lelkiismeretét akarta valahogy megnyugtatni. A sorozat legjobb pillanatait jelentették azok a részek, ahol újra és újra szembesül a tettének következményeivel.

Ha már választottam legjobb női karaktert, az egyértelmű, hogy a férfiak közül ő a legösszetettebb és a legnehezebben kiismerhető szereplő. Ösztönlény, de mégis hihetetlen energiákat mozgósít, hogy elnyomja az érzéseit. Átgondolja a dolgokat, általában két lépéssel a többiek előtt jár. Lojális a családjához (főleg Smurfhöz), amit újra és újra bizonyít.

Többször meglebegtetik, hogy van valamilyen mentális betegsége, amire gyógyszert is kellene szednie, de éppen hogy nem viselkedik őrültként. Az mondjuk az egész sorozat legfeszültebb pillanata volt, amikor Lena ágya felett állt kezében a párnával, majd vágókép és vitte a gyereket a karjában. Annál a jelenetnél gondolom nem csak engem vert ki a víz. Ami pedig az Animal Kingdom erőssége, elérték, hogy én ezt a karaktert megkedveljem.

Most kellene valamit még tippelnem, hogy mi várható az évad során. Eddig két részt láttam, szóval nagy jóslatokba nem bocsátkoznék. Gondolom, Pope át fog menni terminátorba, és tudjuk, hogy ha valamit akar, akkor azt véghez is viszi.

Ha esetleg az derül ki, hogy Smurf iktatta ki Bazt, akkor biztosan nagy összecsapás lesz kettejük között. Smurf börtönbeli tartózkodása még több hangsúlyt kap majd. A mexikói banda és az új csaj egyelőre totál hidegen hagy, remélem Nicky-vel is kezdenek valamit, mert ő se sok vizet zavar már.

Derant egyelőre nem értem, folyamatosan ki akart szállni, ebből most már biztosan nem lesz semmi, ahogy Craiget is gyorsan visszahozták Mexikóból, ezek kiszámítható írói húzások voltak. Remélem, hogy ebben az évadban is jó sok rablást láthatunk majd. Az évad legfájóbb kérdése, azon túl, hogy a fiúk megbocsátanak-e Smurfnek, hogy képesek lesznek-e összetartani vagy a testvéri kötelékek tényleg úgy foszlanak majd szét, mint egy olcsó öltöny, ahogy azt a nyomozó megjósolta.

Még egy utolsó gondolat. A sorozat vizualitása szerintem lenyűgöző, mind a helyszínek, mind a fényképezés és a zene is nagyon rendben van. Baz búcsúszertartása meg egyszerűen cool volt.

6 hozzászólás Ne habozz!

antares69 - 2018. 06. 26. 23:24

Gratulálok a kritikádhoz az egyik kedvenc sorozatomról Snoopyzit30, nagyon jól összefoglaltad az eddig történteket! Az első rész óta nagy kedvencem lett a sorozat, kezdetben főképp azért, mert akkoriban fejeztem be a Sons of Anarchy darát és kicsit emlékeztetett rá, de Ellen Barkin és a többiek (Ochoa kisasszonyt pl. itt láttam először) soha egy pillanatra sem voltak unalmasak, pörögnek, amikor akcióznak, igen látványosan lazulnak, ha épp nincs akció és hátborzongatóan kemények, ha a körülmények úgy hozzák, soha nem kellett nézegetnem a percmutatót, mint pl. a 3%-nál. Volt pár olyan momentum, amitől lúdbőrözni kezdett az ember, ami a SoA-t, Dexter-t, Hannibal-t, TWD-et, AHS-t látott embernél nem kis szó! :) Hozzád hasonlóan az összes karaktert nagyon megkedveltem, legkevésbé talán pont Baz-t egyébként, ő kimagaslóan genyó volt a többiekkel, rá mintha nem vonatkozott volna a betyárbecsület, valahol meg is érdemelte, amit kapott! Remélem még jó sokáig láthatjuk ezt a nem mindennapi családot! Nemsoká érkezik a nagydumás Dennis Leary is a sorozatba, rá már előre is nagyon kíváncsi vagyok!

dbew - 2018. 06. 27. 11:42

Frankó kis sorozat, néha nagyon beteg, néha nagyon bulis.
Tetszik. Az új évad részeit is pont a napokban nyomtam végig.
Jó lesz ez.

Nincs körülette nagy hype
De nem is kell

winnie - 2018. 06. 27. 13:18

a hype-tól nem lesz rosszabb, cserébe népszerűbb, ami az élettartamát hosszabbíthatná meg. nem lenne semmi gond azzal, ha többen fedeznék fel.

Sawyer - 2018. 06. 27. 23:10

2 részt láttam belőle régebben, nagyon Holtpont beütése volt, szerintem a jelenlegiek után folytatom is. Nagoyn átívelős, igaz?

Snoopyzit30 - 2018. 06. 28. 08:23

@Sawyer

Igen, egyértelműen átívelős.

rio63 - 2018. 11. 20. 15:37

Sajnos már a 3. évad végén járok, és egyik kedvenc sorozatommá lépett elő! Vajon miért nézik ilyen kevesen?
A barátaimnak, ismerőseimnek úton-útfélen ajánlom, minél többen ismerjék meg!! Nagyon nagy élmény…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz