login |

Strike: a 3. évad (Career of Evil) – írta nargli

2018. 06. 26. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

We’ve been sent a leg.

Most, hogy a Cinemax adni kezdte a sorozatot, már nagyon is itt az ideje, hogy ismét írjak a Strike-ról, vagy, ahogy Amerikában mondják, a C.B. Strike-ról. A J.K. Rowling első két krimikönyvét feldolgozó részekről már olvashattatok, most jöjjön a harmadik regény, a Gonosz pálya adaptációja.

A történet nem finomkodva indul: titokzatos csomag érkezik Robin Ellacott nevére, aki nagy rémülettel fedezi fel, hogy a dobozban egy fiatal lány levágott lába van.

A láb érkezése Strike-ot is megrázza, mert ő tudja, hogy négy olyan férfi is van a múltjában, aki a gyilkosságtól sem riadna vissza, hogy rajta bosszút álljon. Gyanúsított tehát akad elég, meg is indul a hajsza az őrült gyilkos után, aki nemcsak embereket öl, de azért is mindent elkövet, hogy tetteivel Cormoran Strike életét tönkretegye… )Alább lesz egy enyhe spoiler, egyébként nem mesélem el a történetet.)

A sorozat értékelését kezdjük a pozitív oldallal, mindaz, amit előzőleg leírtam a szereplőkről, még mindig áll: Robin és Strike karaktere is rendkívül izgalmas, a köztük lévő dinamika és összhang pedig lebilincselő, akár a karaktereket, akár a színészeket nézzük.

A két főszereplő tehát továbbra is mozgásban tartja a sorozatot. Ehhez hozzájárul az is, hogy Strike és Robin személyes életét a sorozatban is körültekintéssel mutatják be, alig van olyan elem, amit ne emeltek volna át a regényből.

Megtudjuk, miért hagyta ott az egyetemet Robin, és ennek kapcsán végre a vőlegénye, Matthew is szerephez jut, őt is jobban megismerjük. Strike és az édesanya kapcsolatáról is egyre több részlet derül ki. És természetesen ott van Robin és Strike egymás iránt érzett, elfojtott vágyakozása, amely eléri eddigi csúcspontját, amikor egymásra pillantanak a templomban, éppen akkor, amikor Robin Matthew-nak fogad örök hűséget. Lesz itt még tehát izgalom és fordulat a magánéletben is.

A negatív oldalon viszont ott áll a nyomozás. Tudom, én magam mondtam, hogy a Strike nem egy nyomozós sorozat, hanem egy nyomozóról szóló sorozat, de a Gyilkos pálya két részében a bűntény még ezt figyelembe véve is zavaróan tömören és kevés feszültséggel jelenik meg. Ezt a két részt nézve néha egészen úgy éreztem, hogy az alkotók sokszor azt mondták „a nézők úgyis olvasták a könyvet, ezt a szálat itt nem kell kibontani, elég egy félmondat, abból is megértik”.

De sajnos az nagyon rossz, ha a néző csak azért ért meg egy jelenet, mert olvasta a könyvet, és tudja, hogy mi áll ott a történés hátterében. Emellett a sorozatból kihagyták azt a megoldást, ami a regénynek fontos eleme, hogy időről-időre a gyilkos szemszögéből is megismerjük az eseményeket. Így aztán, ami a regényben valóban gyomorszorítóan izgalmas hajsza egy mindenre elszánt gyilkos után, az a sorozatban csak szokványos bűneset lesz.

Mindennek ellenére senkit sem szeretnék lebeszélni a sorozatról. A hangulata továbbra is fantasztikus, és a két főszereplő miatt én máris nézném tovább. Inkább mindenkinek azt ajánlom, hogy olvassa el a regényeket is, azokkal lesz teljes az élmény.

A negyedik könyvet, a Lethal White-ot J. K. Rowling egyébként már befejezte, reméljük, hamarosan megjelenik, és akkor a sorozat is folytatódhat nemsokára. Addig is ne felejtsétek el, hogy a Robint alakító színésznő, Holliday Grainger nemrég a Patrick Melrose-ban kapott emlékezetes szerepet. Nézzétek meg abban is, ha tehetitek!

11 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2018. 06. 26. 20:39

Ez jobban tetszett, mint az előző Bombyx mori – sztori. Bár azt nem igazán értettem, hogy ilyen előzmények után Robin miért is megy hozzá tulajdonképpen a vőlegényéhez, de így pláne érdekel a folytatás. :)

Zsanna - 2018. 06. 26. 21:29

Nagyon csípem Tom Burke-öt. Igazából itt olvastam anno a Muskétások sorozatról, és valamiért oda vagyok a francia témájú kosztümös cuccokért. Onnan a szerelem. Amikor elolvastam az előző írást a Strike-ról, tudtam, hogy az én sorozatom. Pláne, hogy Rowling írta. Szóval mindent megnéztem, és a könyveket is elolvastam. Oda voltam meg vissza. S bár a könyv nyitottabb véget hagy, de ez a két rész is nagyon tetszett. Már csak ki kell várni az újabb könyvet, hogy legyen mit megfilmesíteni.
Igazi angol nyomozós sorozat. Aki ezeket bírja, annak ez is tetszeni fog.

Rainmagic - 2018. 06. 26. 22:16

Szerintem könyvben ez a leggyengébb a sorozatból. Már a felénél tudtam, ki a tettes. Remélem a következő rész jobb lesz. :) A sorozatra még nem vettem rá magam, mert Strike nem így néz ki. Ez a srác egy helyeske, a könyvbeli pedig nagyon nem…

Aszusz - 2018. 06. 26. 22:48

Rainmagic: tény, hogy nem ilyennek képzeltem olvasás közben, de teljesen meggyőzött, miközben néztem.

Ezt amúgy még nem láttam, csak az első két könyvből készülteket, de olvastam. A nyáron mindenképpen megnézem, és a negyedik könyv is várós.

nargli - 2018. 06. 27. 15:27

Rainmagic: hidd el,a képek alapján elsőre mindenki meglepődött, hogy Tom Burke lesz Strike, de a sorozatban percek alatt bebizonyítja, hogy ő volt a tökéletes választás. Arról nem is beszélve, hogy szerintem a könyvbeli Strike is vonzó, legfeljebb máshogy.:)

Szóval, szerintem kezdd el a sorozatot, ne maradj le egy nagy élményről, minőségi kikapcsolódásról. Ha a könyveket is szereted, akkor pláne ajánlott.:)

ChristineJane - 2018. 06. 27. 15:31

Ó, de jó, hogy ez az írás is kikerült! Tegnap valamiért észre se vettem… Én is így láttam az utolsó két részt, volt egy csomó hibája, de Strike és Robin fantasztikus, azonnal nézném tovább, mi történik velük. Vagy olvasnám már a 4. könyvet!

Sigismundus - 2018. 07. 03. 21:59

Nos a könyv szerintem is leggyengébb a magyarul olvasható háromból – hosszas útleírás Skóciáról és észak-Angliáról – de nem annyira hogy ne olvassam újra a hangulatárét és a főszereplőkért.

Na de ez a két rész ez még durvábban költséghatékony és lecsupaszított, mint a Bombyx volt vagy akár a Kakukk.. És valóban igaza van a poszt írójának, az érti igazán a sztorit, aki olvasta a könyvet…

Viszont a színészek nagyon jók, a hangulatért – akárcsak a könyveket olvasni – érdemes megnézni.

salinger - 2018. 07. 12. 06:57

juhúúú, ez nagyon jó!!!
és hallom, megjelenik az új könyv ! :)

salinger - 2018. 07. 12. 07:02

mikor jelenik meg az új könyv ?

nargli - 2018. 07. 12. 13:53

salinger: Angliában szeptember 18-án, és remélem, nem sokkal utána nálunk is!

mate - 2018. 09. 28. 14:07

Sziasztok! Nagyon ígéretesnek tűnt, a cinemax gondozásában, és a harry potter szerzőjétől, anno a harry potter filmeket is nagyon szerettem, maga az elképzelés is már nagyon bejött, a szereplők is megnyerőek voltak, biztosra vettem, hogy ez nekem tetszeni fog, és szerencsére így is lett.

Egyik kedvenc sorozatom lett, szinte azonnal megvett magának, nagyon tetszik, a szöszi csaj nagyon aranyos, kedvelhető karakter, és a főszereplő is, cormoran, nagyon megnyerő figura, maga a sorozat világa, a nyomozás, london, minden nagyon rendben van, csak ajánlani tudom mindenkinek, várom a következő évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz