login |

Big Brother US – írta yuuki

2018. 06. 27. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Avagy az amerikai Big Brother, mert ugyebár ahány ország, annyiféle változat. Ugyan a hazai verzió annak idején magyar mércével nagyon jó számokat hozott a TV2-nek, majd később az RTL Klub által műsorra tűzött Való Világ is kitermelt rengeteg, azóta is aktív “celebet”, a műfajt, az együtt élős, kiszavazós stratégiai reality-t nem nagyon tudták feléleszteni, csak kábelen fért el, az országos közönséget nem érte el.

Ez már csak azért is meglepő, mert a szofisztikáltabb főműsoridős kínálattal rendelkező amerikai CBS-en futó Big Brother majd két évtizede rendkívül szép számokat hoz (nyáron), olyannyira, hogy télen elindították az első Celebrity Big Brothert is.

Ugyan az alapkoncepció az amerikai reality-ben is ugyanaz, mint a magyarban, tehát x embert szépen összeválogatnak (szám szerint 18-at) és beküldik őket egy házikóba 3 hónapra létezni, de itt gyakorlatilag be is fejeződnek a közös pontok a magyar próbálkozásokkal.

Többek között a különbségeknek köszönhető az, hogy a magyar változatot sokan lenézik és szitokszónak használják, pedig a Big Brother US kőkemény stratégiai küzdelem, amiben tényleg az a cél, hogy egyrészt kiejtsél mindenkit magad körül, majd pedig elérd, hogy azok, akiket kiejtettél, a végén téged szavazzanak meg győztesnek. (Vagyis nem a közönséget kell félrevezetni, hanem a konkurenciát.)

Ezt csak azért írom, mert látni, hogy a junkie-k között akadnak reality-nézők (és gondolnék itt akár a The Amazing Race-t, akár a Survivor-t rendszeresen figyelemmel követő olvasókra), akik könnyen kedvet kaphatnak ehhez a valóságshow-hoz, főleg a nyári uborkaszezonban. A Survivor-höz hasonló szerkezet miatt talán annak a rajongói az esélyesebbek.

A tovább mögött folytatom a részletekkel, azzal, hogyan is néz ki az amerikai BB, aminek órákon belül indul a 20. szezonja.

Az egyik legalapvetőbb különbség a két ország műsora között talán az, hogy a CBS nem fáraszt minket minden áldott nap, sőt!

Minden résznek van egy alapkoncepciója, amihez szolgál egy teljesen marginálisan jelenlévő, házbéli kapcsolatok jelenét demonstráló felvezető, mintegy adalékként. Náluk nem arról szól ugyanis egy rész, hogy ki kivel hogyan hetyeg, ki milyen gusztustalansággal hogyan borítja ki a közönségét, ki mennyit alszik, vagy épp ki mekkora botrányt csinál, miután mindenki egyesült erővel az asztal alá itta magát. Ez érthető is, hiszen itt nem a közönségnek kell játszani, nem ők döntenek, sőt, velük lehet őszintének lenni.

A CBS-en nincs alkoholfogyasztás a műsor teljes ideje alatt, kivétel ez alól, amikor a top 3 bent maradt játékos kap egy üveg pezsgőt. Nem úgy akarják eladni magát a koncepciót, hogy tele legyen vele a bulvár, szörnyülködjön a néző és mindeközben meggyőzze magát, hogy ő bizony “jobb ember”, mint azok, akik a műsorban rendre hülyét csinálnak magukból.

Minden hét ugyanazt a tematikát követi: először lezajlik egy HOH (Head of Household) választás, melynek során a játékosoknak valamilyen (olykor embert próbáló, olykor zizi) feladatot kell teljesíteni. Ezek a próbák rendre nagyon igényesen, kreatívan vannak felépítve, kifejezetten szórakoztatóak, hovatovább izgalmasak.

Viszont a nyertes, aki a hét HOH-e is egyben, nem pusztán azzal foglalkozik, hogy le kell adnia a kajarendelést, hanem nagyon súlyos taktikai harcokat vívva próbál úgy kirakni/kirakatni valakit, hogy mindeközben képes legyen legitimizáltatni a döntését a játékostársakkal, ügyelve arra is, hogy a top 11-be került játékosok közül 9 ott fog ülni egy kvázi esküdtszék tagjaként a fináléban és választ majd a top 2 játékos közül egyet, aki szerinte “jobban játszott”, ezzel hozzásegítve félmillió dollárhoz. (Survivor-olvasók itt helyeslően bólogatnak, vagy épp morognak, gondolom, mivel egy örök kérdés az, mennyire jó ötlet a játékosokra bízni ezt a döntést.)

Miután lezajlott az HOH-választás, a hét következő részében már zajlik is a nomination ceremony, ahol az HOH két embert felrak a “block”-ra, tehát kiszavazásra jelöl. Ezt felvezetik egy tökéletesen patent, nagyon feszes gameplay-betéttel, ahol a szerkesztők kizárólag arra fókuszálnak, mi előzi meg ezt a döntést az HOH fejében és hogyan kombinál az összes többi játékos.

Mire eljutunk a nomination ceremony-hoz, a néző általában megteszi tétjeit, kit fognak jelölni és bár sok esetben biztosnak tűnik a tippünk, rendre akadnak hatalmas meglepődések. És itt vége is a résznek, gondolkodhatunk a következőig, amikor is a játékosok közül valaki meg fogja nyerni a “power of veto”-t.

Ebben a részben is van egy zseniális játék-szegmens, az azt megelőző taktikázás, kinek kéne megnyerni, ki akarja használni és kinek jó az, hogy akik a block-on vannak, ott is maradjanak. Ezt követően az HOH kihúzza a résztvevő játékosok nevét, neki magának és a block-on lévő két másiknak pedig kötelező rajta részt venni. Mivel pedig borzasztóan taktika-központú a játék, itt van lehetőség a szintén a Survivor-ből is ismert “blindside”-ra, bár ez másképp zajlik.

Ha például Béla az HOH, kinek fő ellensége Gusztáv, aki marha jó a különböző versenyekben, akkor ugyan nem fogja jelölni Gusztit a block-ra, csak azért, hogy később megnyerje a power of veto-t és leszedje saját magát róla. Inkább jelöli Magdikát és Erzsikét, akik vagy magukat leszedik, vagy épp azok, akik játszanak, jó eséllyel valamelyiküket le fogják majd szedni (így fog tenni Béla is, aki tutira játszik), akkor pedig megüresedik egy hely, és Bélánk nyugodt szívvel felpakolja rá Gusztikát, akinek így már lehetősége sincs semmi másra, mint a kiesési szavazásig megpróbálni addig vergődni a többiek előtt, amíg esetleg bent nem tartják.

Mire eljutunk odáig a héten, hogy lezajlott az HOH, lezajlott a POV játék és tudjuk, kik lesznek a végső emberek a block-on, akikre lehet majd szavazni, addigra már transzban van a Twitter és az a pár millió ember, akik rendszeresen nézik az adást. Csütörtökön pedig valaki élő adásban kiesik és ne gondoljuk egy percig sem azt, hogy egyértelmű, ki fog a végén távozni a házból.

Itt jegyezném meg, hogy annak ellenére, hogy a kvázi legnagyobb heti esemény, tehát a kiválasztás csütörtökön van és nem hétvégén, ez semmivel sem hoz kevesebb nézőt, mint ha szombatra, vagy vasárnapra tennék ezt az adást.

Ha pedig mindez még nem lenne elég izgalom, minden évben plusz meglepetéseket szabadítanak rá a játékosokra, amik rendre megbolygatják az életüket, idén ilyen volt a “Den of Temptation”, ahol a nézők minden héten kiválaszthattak egy játékost, aki valamilyen típusú előnyhöz juthatott a játékban, ezzel pedig a nézők is a játék szerves részeinek érezhették magukat.

Ha szeretnétek egy feszes, tempós stratégiai játékot nézni, vagy akár csak belepislantani, milyen is, a legutóbbi, 19. és az előző, 18. évadot is bátran ajánlom bepróbálásra és őszintén remélem, hogy hűséges nézőkre találhat itthon is ez a sorozat, hogy aztán jókat dumálhassunk róla jövőre (vagy esetleg már télen) a kibeszélőkben is.

A folytatásban arról írnék, hogy milyen is volt a tavalyi 19. évad, szóval értelemszerűen spoileres leszek.

A játékosok kiválasztásával nem volt semmi probléma, a rodeó bohóc Jason-től a YouTube gamer Alexen át a crossfit bajnok Christmas-ig (igen, Christmas-nek hívják a csajt és a készítők az egész évad során, bármikor kimondták a nevét, hármat csilingeltek száncsengőkkel és még 8 hét után is elvigyorodtam) rengeteg személyiségtípus vonult fel a játék kezdetén.

A készítők azonban betettek egy csavart rögtön a beköltözés adásába, ahol a játékosokat megkísértették (a nyár szlogenje ugyanis a summer of temptation volt) 25 ezer dollárral, de figyelmeztették őket, hogy ha valaki megnyomja a gombot és elviszi, a többiek egyrészt nem fogják tudni, ki volt az, viszont ezzel az illető rájuk szabadít valami szörnyűséget.

A később mindenki kedvenc bostoni gengszter-apukájává vált Kevin (7 gyerek = 6 lány, 1 fiú, stay-at-home-dad, aki teljesen olyan, mintha a Peaky Blinders-ből szabadult volna elő) simán el is marta a 25 ezret és ezzel tényleg alá is írta rengeteg ember későbbi halálos ítéletét: megérkezett ugyanis a beígért horror, az előző évadban második helyezést elért Paul személyében, akit a nézők ugyan imádtak, a vele együtt lakók kevésbé. Ha pedig már így állt a helyzet, valakit még aznap este ki kellett szavazni és ez meg is történt.

Rendkívül szórakoztató volt nézni magát az évadot: bárkinek lett gyanús az, hogy Paul hátulról mozgatja a szálakat, Paul rendre rommá manipulálta az egész házat és a végén az adott illető találta magát a házon kívül, Julie Chennel beszélgetve. (Itt jegyezném meg, hogy Chen, a műsor háziasszonya mennyire felkészült, higgadt, nyugodt, intelligens és kulturált, semmiben sem hasonlítható a magyar BB vagy VV műsorvezetői stílushoz az, amit ő képvisel.)

Akadtak a házban hatalmas törésvonalak, többek között a véres verejtékkel hetekig bent maradni képes Cody és showmance párja Jessica kontra a teljes ház. A készítőknek remek érzéke van a mély, szarkasztikus humorhoz, zseniális sikerült bemutatni azt a Cody-t, aki tengerészgyalogos volt a műsor előtt, borzasztó vonalas, utál mindenkit (Jessicát kivéve), merev, csak bámul és pislog, nulla mosoly, a készítőknek hála pedig a nézők megláthatták azt is, mi van emögött a viselkedés mögött.

A remek érzékkel bemutatott szereplők között ott volt még Raven is, aki fél évadon keresztül rendre megkapta azokat az apró jeleneteket, amik során előadta a különböző betegségeit, hogy az anyjába egyszer belecsapott a villám, hogy mennyire okos és az anyja is felkérést kapott már a Mensa-tól, hogy legyen a tagjuk, nem beszélve arról, hogy az anyja olimpikon futó is lehetett volna, csak nem akart az lenni…stb. Hogy aztán az évad vége felé lerántsák az egészről a leplet, megmutassák a ház véleményét a lányról és a történeteiről, mindezzel elismerve az akkorra már gyakori sajtótémává vált hazugságfolyamot.

Minden játékosról igyekeztek a lehető legcélzottabban, legfeszesebb szegmenseket készíteni, abszolút kapcsolódási pontokkal a többi képkockához, ugyanakkor segítve a nézőt is abban, hogy valamilyen véleményt formálhasson róluk. Az pedig itt különösen hangsúlyos, hogy valamilyen, mert egyáltalán nem volt elmondható az, hogy megpróbáltak volna bárkit kizárólagosan hősnek, vagy épp antihősnek beállítani.

Az, hogy ki mennyire ért egyet azzal, hogy Josh nyerte meg a végén félmilliót és nem Paul, az egy következő kérdés. A benti lakók közül többen bevallották, hogy sértettség okán nem szavaztak utóbbira, ez pedig valahol megkérdőjelezi a műsor lényegét, elvégre nem az nyert, aki a legjobban játszott, hanem az, aki képes volt elhitetni magáról azt, hogy nem ellenfél.

De ha ezen a vonalon gondolkozunk, utóbbi is egy játékstratégia volt és a végén beigazolódott (az előző szezonhoz hasonlóan), hogy ez sokkal inkább eredményre vezető taktika, mint az abszolút “puppetmaster” játék. (Gondoljunk csak Russell Hantz-re a Survivor-ben, aki hiába volt zseniális, mester manipulátor, sosem volt képes elérni a végső győzelmet.)

Összefoglalva elmondható, hogy ez egy kiváló évad volt, mely nem csak a nézettségi mutatókon látszik, vagy akár azon, hogy a csatorna szerint ötven millió közönségszavazat érkezett a legjobb játékosnak járó 25 ezer dolláros díjra , vagy épp a Twitteren megjelenő eszméletlen mennyiségű bb19-hashtaggel ellátott tweeten, hanem abban is, hogy a csatorna beruházott egy téli celeb-szezonra is, ami azóta megkapta a 2. szezonos berendelését is.

6 hozzászólás Ne habozz!

Fragohol1C - 2018. 06. 27. 16:06

Nagyon jó a cikk, köszi a leírást. Mondjuk abban nem értünk egyet, hogy jó volt a tavalyi évad, de ez már nézőpont kérdése. Reméljük, hogy a 20. sokkal jobb lesz :-)

Kíváncsi lennék egy olyan hazai BB-re ahol az amerikaihoz hasonló lenne a formátum és a nézőknek nulla beleszólásuk lenne a játékmenetbe. De sajnos erre nem sok esély van.

Deny - 2018. 06. 27. 20:06

Szuper összefoglaló! Nagyon jó a műsor, tényleg semmi köze a magyar változathoz, úgyhogy az előítéleteket érdemes levetkőzni. Várom a holnapot, hogy láthassam a premiert :)

Thomas - 2018. 06. 27. 22:44

Kicsit megkésett ez az írás, de azért jó volt olvasni:) Hát az előző évad tényleg nem volt nagy eresztés, az egyetlen dolog, amiért szívesen emlékszem rá vissza, hogy Meatball nyert:) Idén remélem nagy durranás lesz a szép, kerek szám miatt:)
A Survivor meg mondjon le, ott már tényleg teljesen átfordult ez a végső szavazás, örülök, hogy itt még ilyen “stratégiával” is lehet nyerni:)

Thomas - 2018. 06. 28. 18:17

Hogy tetszett a premier? Angelát már most imádom, annyira emlékeztet az OTT-s Alexre, aki kb. a kedvenc BB-játékosom:) Remélem, nem lesz bajban, hülyét kapok, ha blokkba kerül az első héten…
Amúgy időszerű lett volna felemelni a fődíjat a 20. évad alkalmából 1M-ra, hisz már rég nézettebb, mint a TAR, és tavaly már a Survivort is megelőzte:) Miért itt a legkisebb a nyeremény?

haruka - 2018. 06. 28. 20:59

Aki szereti a survivort, és belefér neki az uborkaszezonban, szerintem nyugodtan próbálja be, de az S19-et én pont nem ajánlanám, nem volt épp a legjobbak közül való.
És most jöhet az s20e01. :)

FrankLuck - 2018. 06. 30. 20:28

Nekiálltam a 19. évadnak (nem darálok gyorsan, de nem akartam az új szezonnal kezdeni). Az első két rész után úgy gondoltam, hogy ez engem nem érdekel. Wikin megnéztem, hogy mi lesz a vége, aztán pislogtam nagyokat, úgy döntöttem, hogy csak látni akarom, hogyan jutunk el idáig. 9 rész után tutira maradok, lehet, hogy leül, de kezdő évadnak szerintem jó lesz, annak ellenére is, hogy tudom a kiesésük sorrendjét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz