login |

Komolyabban a 13 Reasons Why-ról

2018. 06. 27. 15:21 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: video,

Tudom, hogy nem fog célba érni, de hátha. Amellett, hogy tavaly sokak körében nagy kedvenc lett a tinédzser-öngyilkossággal foglalkozó 13 Reasons Why, elég sok indulatot is gerjesztett, rengetegen felháborodtak a sorozaton. Természetesen itt nem a negatív véleményekre gondolok, mert ha valakinek nem tetszik, azzal a világon semmi gond nincs, hanem azokra, amik félreértették az alkotói szándékot. Vagy akik szerint félreérthető volt, és ezért az alkotókat terheli a felelősség.

Utóbbiaknak szól a tovább mögötti két videó – az egyik a premier után nem sokkal a Netflix által kiadott magyarázós, interjús rövidfilm a készítőkkel, a Beyond The Reasons, a másik pedig egy élő panelbeszélgetés, amin szereplők is jelen vannak. A téma valóban komoly, és nem véletlen, hogy a Netflix a 2. évadot már sokkal körültekintőbben, figyelmeztetésekkel tálalta. Ahhoz is készült egyébként egy 67 perces Beyond The Reasons beszélgetés, de egyelőre még csak a Netflixen van fent, a tovább mögé csak egy előzetest tudtam tenni 3. videónak.

6 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2018. 06. 27. 17:26

Legnagyobb problémám Hannah Baker elbeszélésével és eladásmódjával volt. A valósághoz vajmi köze van. És a karakter személyiségjegyei nem ellensúlyozzák az őt ért trauma mértékét. Mintha a fajsúlyos dolgok megtörténtéig azt akarta volna megcáfolni a történet, amiről tudjuk az elejétől, megtörtént. Állítólag a könyvben még ennyire sincs kidolgozva az öngyilkosságig vezető út. Közben a sorozatba sincs meg ez a karakterív, ami ezt az elejétől alátámasztaná. Az első évad utolsó részeiig nem volt rám semmi hatással a sorozat. Ezek se tettek rám akkora hatást megtekintés tán, napokig boncolgassam a sorok közt megbúvó témákat. Számomra csalódás volt tavaly, ahogy felvezették ezt a tragédiát.

MadAve - 2018. 06. 27. 18:27

Csatlakozom az előttem szólóhoz, engem sem érintett meg egyáltalán az egész, nem azért kaszáltam pár rész után, mert sokkolt volna a tiniöngyilkosság, hanem hasonlóan a fent leírtak miatt.
Semmit nem tudtam érezni, a csaj nem volt számomra szerethető karakter, egy lány volt a millióból, a srác össze-vissza biciklizgetett, a kazikat meg mindenki meg tudta hallgatni hamar, ő meg 10 perceket hallgatott bele (jó, értem, nem tudta megemészteni 1x-re, meg akkor hamar lement volna a sorozat). Nem is értettem ezt a nagy dicséretet, amit a sorozat kapott.

Isendel - 2018. 06. 27. 20:48

Nekem az a bajom hogy nem értem az amerikai szülők hozzáállását. Történhet tini korban nemi erőszak, öngyilkosság, és egyéb rossz dolgok, akkor miért baj ha egy sorozat bemutatja ezeket? Lehet hogy valaki a saját környezetében lát ilyeneket, vagy tud ilyenekről, akkor nem egy sorozat fogja szegénykének a lelkét tönkretenni. vannak témák amikről igenis beszélni kell!
Ez olyan mint nálunk, ha egy weboldalon egy cikkben mutatnak 2 női mellet, akkor egyből megy a 18-as karika, miközben a beleegyezési korhatár 14 év. Egy 14 éves fiú 100 csajt megcsinálhat törvényesen, de nehogy melleket lásson a neten mert az árt a fejlődésének.
Végre túl kéne lépni az álszent, idióta viselkedésen.

Platschu - 2018. 06. 27. 21:50

Bár nem szoktam kitárulkozni róla, de nekem egy nagyon barátom lett öngyilkos lett 3 éve. Éppen ezért ez a sorozat már a témája miatt is felzaklat. Nem akarok lelki húrokat pengetni, de nagyon kívánom, hogy soha ne kerüljetek olyan helyzetbe, hogy bármelyik barát vagy családtag ilyen módon történő elvesztését át kelljen élnetek, mert utána csak nagyon mély fájdalom, szomorúság és önvád marad.

Never - 2018. 06. 27. 22:09

@Isendel – van gyereked? Nincs? Na pont ezért nem érted a szulok reakciojat. Hidd el hogy nem csak az Amcsi szulok reagaltak igy.

Amugy szerintem beszelgetni lehet de ertelme NINCS ha a beszelgetes nem egy olyan ember vezeti, aki tudja mi a dolga

PositiveRush97 - 2018. 06. 28. 10:59

Szerintem az 1.évadnak még volt is értelme, a szülők reakciója érthető, ez egy elég felkavaró történet, bizony hatással van az érzelmi világodra, különösen a tinédzserekére, úgy 16-18 év alatt senkinek nem ajánlanám, persze egyénenként változó, hogy kire milyen hatással van, hiába csak egy sorozat, mindenki tudja, hogy ilyenek történnek a világban de teljesen más az ha valakivel megtörténnek ilyenek illetve más ezt végignézni egy sorozatban, engem 19 éves létemre tavaly eléggé megviselt az 1.évad, eléggé átragasztja az emberre ezt a depressziós hangulatot és ha valaki hasonló problémákkal küzd, szorongás, depresszió nem tesz jót ez a sorozat a lelki állapotának, nem feltétlen rossz ezt megnézni, de a lényege az lenne, hogy beszélgetést kezdeményezzen a szülők és a gyerekeik között, és a legjobb döntés nem egyedül nézni, ha valakit feltétlen érdekel, a 2.évad már kapott figyelmeztetést, ez nem ártott volna az 1.évadra se, ugyanakkor az 1.évadnak még volt célja, a 2.évad már olyan mintha csak feleslegesen akarná felkavarni a nézőket, igen, sok borzalom történik a világban amivel azért tisztában vagyunk, de miért akarnánk ezt nézni 13 részen át, az 1.évad legalább egy kicsit megtanít arra, hogy jobban figyeljünk egymásra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz