login |

Pilot-mustra: Take Two – 1×01

2018. 06. 27. 21:45 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha most azt mondanám, hogy falra mászok azoktól a megjegyzésektől, amik szerint egy laza, nyári kriminek elmegy az ABC újonca, akkor tuti, hogy az lenne az első komment, hogy valaki szerint márpedig igenis remek nyári krimi a Take Two. Amivel nincs is gond, ha tényleg valaki remeknek látta a kezdést. Akkor érdemes nézni. De én úgy vagyok vele, hogy ha csak elmegy egy sorozat, akkor mindegy, hogy mikor adják, keresek helyette másikat. Fut bőven jóság most is, és vannak krimik is, amikkel le vagyok maradva, és tudom nézni őket hetiben nyáron. (Még pár klasszikusnak és nagy kedvencnek is vannak új évadjai, amit nem láttam.)

Elment a kezdés? Elment. De ennyi. A készítő legutóbbi sorozata (valami Castle) azért jóval erősebben kezdett, és egy szórakoztató nyomozóshoz vagy akár guilty pleasure-höz számomra több fog kelleni annál, hogy Rachel Bilson szokás szerint nagyon él, és hozza a tőle megszokott pörgős karaktert, akinek felvágták a nyelvét. Erőltessék meg magukat az írók.

TAKE TWO – 1×01 – 5,5/10

A Take Two a klasszikus külsős segítős alapfelállással operál, de legalább nem rendőrségi nyomozós, hanem magánnyomozós – olyan, mint a Private Eyes, csak nemi szempontból inverz felállásban (nő segít a férfinak), és a külsős nem egy celeb jégkorongozó, hanem egy celeb színész. Igen, pont mint az alig pár hete bemutatott Carter-ben, ahol Jerry O’Connell idegomlott össze – itt a krimikben sok évadot lehúzó főhős elvonó után akar anyagot gyűjteni egy új munkához.

Nem hiszem, hogy nagy spoiler, ha elárulom, hogy az egyetlen ügyben való nyomozókísérgetésből több lesz a pilot végére, és itt legalább van is értelme a(z idézőjeles) segítségnek, munkakönnyítésnek, valamint annak, hogy színész az illető, ellentétben az említett Carter-rel: egyrészt felismerik a hírességet, ami olykor nem hátrány, másrészt bevetheti (elmélet és gyakorlati) tudását – harmadrészt pedig Sam nem szerencsétlenkedik, hanem valóban ügyes és talpraesett partner.

Természetesen a Take Two a karakterizálós nyomozósok közé tartozik, szóval nem túl izgalmas a kinyomozandó eset (cserébe nem elcsépelt), a rejtélyfaktor sincs az egekben, hisz kevés a gyanúsított (mégis sikerült belevinni egy ügyes csavart), és persze, ahogy a karakterizálósaknál szokás, a megoldás sem a kikérdezéseknek, a nyomolvasásnak vagy a következtetéseknek köszönhető, hanem egy hétköznapi szituációban ugrik be egyiküknek.

Azt elismerem, hogy van potenciál a felállásban, hiszen az egyik fele (a női) működik, de valahol mégsem tudott berántani a két főhős és a szűnni nem akaró marakodásuk, ellenkezésük. Lehet, hogy hiányzott a kémia közöttük? Nem tudom, még ebben sem vagyok biztos, mindenesetre ez csak javulhat a továbbiakban, főleg akkor, ha az írók felnőnek a feladathoz és nem csak Bilson lelkesedésében bíznak, hanem jobb szövegeket írnak mindkettejüknek, mert most csak annyira futotta, hogy mindig poénokra vagy egysorosokra futtassák ki a dialógokat.

Mondom, elment a kezdés. Tévében tipikusan elférne, nézős is lehetne ugyanezzel a színvonallal, hisz ártalmatlan és helyenként élvezetes móka, de ha az embernek van mit néznie (és egy junkie-nak bőven van!), akkor egyetlen rész alapján egy cseppet sem hiányozna, ha nem lenne. Talán a folytatásban összeáll a kép, szóval a Take Two mindenképp meg fogja kapni a +2 részes esélyt. Hátha addigra szintet lép.

Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy személy szerint sokkal jobban szeretem a kisebb szereplőgárdával operáló nyomozós sorozatokat, és előzetesen a Take Two is ilyennek nézett ki négy főszereplővel (2 + egy rendőr kontakt és egy asszisztens), de ahogy nézem az 1×02-ben behozzák Sam asszisztensét is, ráadásul (hogy magamnak ellentmondjak) nem bánnám, ha Jordan Gavaris-t állandósítanák, mert elég jól sikerült a belépője fanboy halottkémként.

8 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2018. 06. 28. 02:39

Rachel miatt nézem majd de csak ha berendelik a 2. évadot és arról is jó véleményeket olvasok. :D Nem akarok még egy Castle sorozatot. Mármint úgy értem, hogy elkezdem nézni, nagyon bejön, majd szétszarják a karaktereket a románc miatt és a lényeg meg elhal mellette.

Neoprimitiv - 2018. 06. 28. 07:55

“itt legalább van is értelme a(z idézőjeles) segítségnek, munkakönnyítésnek, valamint annak, hogy színész az illető, ellentétben az említett Carter-rel: egyrészt felismerik a hírességet, ami olykor nem hátrány, másrészt bevetheti (elmélet és gyakorlati) tudását – harmadrészt pedig Sam nem szerencsétlenkedik, hanem valóban ügyes és talpraesett partner”

Ó yeah, ez pont így megvolt a Castle első két évadában is (amelyek még nem Marlowe-Miller páros kizárólagos uralkodásával készültek). Utána szépen ment a levesbe a pókerparti az írókkal (vagy éppen a kollégákkal), Castle-t már csak összekeverték valakivel, de még egy celeb díva sem ismerte fel a másik celebet, és az aktív, out-of-the-box segítségből is idióta ötletek erőltetése lett.

előfordulhat persze az a nagyon ritka eset, hogy kiértékelték a Castle 5-7. évadainak az elcseszéseit és tanulva belőlük most máshogy állnak majd hozzá, de erősen kétlem.

emeric - 2018. 06. 28. 15:27

Most nézem és észleltem egy ház-crossovert. A Szabadság 50 árnyalatában azt a házat veszik meg, ahol itt a támogatói estélyt rendezik. :)

Amúgy nem rossz első rész, meglátjuk hogyan folytatódik.

Zsanna - 2018. 06. 29. 17:39

Nekem tetszett. Jó, nem tudok, nem egyet érteni mindennel, amit leírtál. De aranyos volt. Hogy is mondtad, winnie? Laza, nyári krimi? Jó, akkor nem mondom, hogy az.
Az az igazság, hogy minden nyomozóst elfogyasztottam vagy kaszáltam. Egynek jó lesz, komolyabb elköteleződés nélkül.
A Castle-t az elején szerettem, de azóta sem sikerült befejeznem. Talán 2,5 évad hátra, vagy valami ilyesmi. De az idiotizmus, ami a főszereplőt körbelengte eléggé elvette a kedvem.
És itt még pont az a jó, hogy a kezdeti segédkezés hasznos.
Érdekes, nekem megvolt Rachel és Eddie között a kémia. És hitelesebb pár lennének, mint Beckett és Castle, akiknél az életben nem hittem volna el, ha szembe jönnek, hogy az a nő szóba állna egy olyan pasival. És nem csak a kinézetére, hanem a mérhetetlen infantilisságára is gondolok.
Visszatérve Rachelékhez, és megnézem a második részt is.

goodjohnwin - 2018. 07. 03. 09:20

Rachel Bilsont még csak-csak toleráltam a Hart of Dixie-ben, de itt már a cukiskodás és a tűsarkon botladozás már kevés, inkább idegesítő. És nemsokára jön majd a románc is, ehh.

winnie - 2018. 07. 03. 14:25

1×02: sajnos ez is elég szürke volt, túlságosan közepes, bilson pattog még mindig, gavaris jópofa, de egyébként, annak ellenére, hogy megint volt egy tetszetősebb húzás a krimiszálban, nagyon nem megkapó számomra…:( nem tudom, hogy mi hiányzik belőle, a receptnek be kéne jönnie.

Berann Morak - 2018. 07. 16. 10:48

Eddig nálam érdeklődés szintjén kb. egy szinten volt a Carterrel. Viszont a 1×04 kifejezetten tetszett. Kaptunk végre Sam múltjából egy kicsit és maga a történet is jóval érdekesebb volt mint eddig. Ha nem lesz ennél rosszabb, akkor maradok az évad végéig.

Aldo - 2018. 07. 17. 22:57

A pilot annyira nem fogott meg, az 1×02 egy kicsit jobb volt, de a 3. rész megint gyengébb. Utóbbinál a heti ügyön bukott meg.
Rachael Bilson kb. ugyanazt hozza, mint a Hart of Dixie-ben, Eddie Cibrianről egyelőre nem tudok nyilatkozni, mert még nem világos, hogy mit is akarnak kezdeni a karakterével. Az ázsiai csaj és a mexikói computeres srác említésre se méltóak. A Cartertől sokkal jobb, bár ez inkább a Cartert minősíti. Nyári guilty pleasure-nek elmegy. A heti egy rész elég, darálásra már nem vállalnám be.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz