login |

The Good Doctor: vége az 1. évadnak – írta Kayla

2018. 06. 27. 18:49 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Már egy ideje nem néztem kórházas sorozatot, valahogy alább hagyott a lelkesedésem a műfaj iránt, és nem volt olyan, ami nagyon felcsigázott volna. Aztán legutóbb úgy döntöttem, hogy a sokak által dicsért The Resident mellett az ABC drámájának is adok egy esélyt, és nem bántam meg. Korábban már volt pár pozitív írás róla a Junkie-n, de lássuk, hogy miről is a szól a The Good Doctor.

Adott Shaun, egy autista sebész tanuló, aki a betegsége miatt nem túl jó az emberekkel való kapcsolatépítésben és kommunikációban, cserébe amolyan meg nem értett zseni, aki mentorának hála bekerül rezidensként egy jól menő kórházba. Hamar kiderül, hogy az őt támogató kórházigazgató a barátsága mellett egyfajta apafigura lesz számára. Emellett láthatjuk a szokásos belharcokat a kórház vezetéséért, néhány mellékszereplőt, akikkel próbálják színesíteni a mindennapokat, és persze a különböző betegeket. Mégis azt kell mondjam, hogy igazán a főhős karaktere fogja meg az embert.

Ez persze nem csoda, hiszen Freddie Highmore nagyon jól hozza a fura srác karakterét és mindig vártam vajon mivel fog előrukkolni, amire a többiek nem gondolnak, vagy épp milyen kínos személyes kérdést tesz fel az embereknek, betegnek és kollégának egyaránt. Hiszen nem működik az a bizonyos szűrő a szája és az agya között, erős az őszinteségi iránytűje, ami kimondottan érdekes helyzetekhez vezethet.

A sorozat nem csak a közös készítő, hanem a fentiek miatt is valamennyire párhuzamba hozható a House-szal, hiszen ott is éppen a különc gondolkodás révén jutunk általában megoldásra. Persze sokan unalmasnak találhatják ezt az orvosi sablont a heti esetekkel, amik során kipróbálnak mindenfélét, esetleg megölik időnként a beteget, hogy végül bedobják a nyerő ötletet, és ripsz-ropsz helyreálljon a világ rendje, de a biztatásukra mondom, hogy a The Good Doctor-ban akadtak érdekes esetek.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A sorozat elején kaptunk némi háttér-információt rezidensük nehéz gyerekkoráról, ami mindenképpen jó ötlet volt a készítők részéről, hiszen így tudunk kötődni a karakterhez, és könnyebb belehelyezkednünk az ő világába. Az első rész végén is szép a megfogalmazott üzenet: esélyt akar adni másoknak az életre, szemben a halott tesójával, akin akkor nem tudott segíteni. A gyerekesnek ható ragaszkodás a tesótól származó játékszikéhez nálam be is talált ezek ismeretében.

Nagyon tetszett a mentor és mentorált közötti kapcsolat, ami közte és a kórházigazgató között kialakult, üdítőek voltak az „éppen rosszban vagyunk és nem beszélünk egymással” jelenetek, amik Shaun lázadásából, önállósodásából fakadtak. Jók voltak azok is, ahogy később próbált visszatalálni a közös útra, főként a megtudott komoly betegség miatt is, ami a mentor elvesztését jelenthette.

Más kérdés, hogy például az idővel behozott karakterek nem mindig érdekeltek, a szomszéd lány, akibe belehabarodik, majd persze eltűnik, kedves történet, de előre láttam, hogy ez a dolog nagyon tiszavirág életű lesz. Az autóvezetős rész mondjuk felhozta nálam a dolgot, és nyilván fel kellett rázni kicsit Shaun karakterét is. Mindenképp előnyére vált, nem úgy mint a következő szomszéd srác, aki csak kihasználja. Sajnos egy kicsit untam ezeket a sztorikat, de azt aláírom, hogy a jellemfejlődéshez szükség volt rájuk.

Autizmus ide vagy oda, nyilván a rezidensek közötti versengés sem maradhatott ki a sorozatból, csak azt sajnálom, hogy nem igazán tudtak mit kezdeni egyes szereplőkkel. A törtető szöszi jól hozta a kívül kemény, de azért titkon, nagyon mélyen azért érző karaktert, bár engem néha kicsit idegesített annak ellenére, hogy volt pár jó beszólása.

A másik kettő kapcsán viszont tanácstalanok voltak az írók. Igazából nem is kaptak túl sok mélységet. Claire a szokásos mindenkit szeretek jókislány, Jared pedig unalmas balfácán, vele tényleg nem jutottak semmire. (Sokat elárul, hogy még a neveik se jutottak először eszembe, meg kellett néznem.) Szerencsére a fősodor volt annyira érdekes, hogy azért ezeket se unjam és talán a 2. évad többet hoz velük kapcsolatban. Mondjuk Claire karakterét azért már elkezdték piszkálni az édesanyja feltűnésével, akivel láthatóan rossz a viszonya, illetve időnként próbáltak többet megmutatni a karakterből, meglátjuk hova vezet.

A sebészeti részleg vezetője felől a kórház vezetéséért folytatott harca, és a családalapítási nehézségei abszolút nem ugrották meg az ingerküszöbömet, ahogy a másik sebész főorvos házassági drámája sem. Felőlem ki is hagyhatták volna ezeket, erre nem is pazarolnék több szót, de mint minden sorozatban, úgy tűnik, hogy itt is kellett valami szappanos szál.

A heti esetek által próbáltak sokféle kérdést feszegetni, úgymint műhiba, beteg-orvos kapcsolat, baba vagy mama élete, orvosi vetélkedés, ikrek szétválasztása, a vélhető siker és kockázat mérlegelése (itt emlékezetes maradt számomra valamiért az érzelmeit kifejezni nem tudó lány esete, aki nem tudott mosolyogni) és egyéb morális kérdések. Mindig vártam Shaun beszólásait a betegágynál, tetszett a szűrő nélküli ártatlan szókimondása és őszintesége. Hát igen, ez valóban a House inverz változata, gorombaság helyett naiv ártatlansággal dolgoztak, de nekem bejött.

Ami kicsit vegyes érzéseket keltett az 5. részben, hogy egy Shaun tesójához megszólalásig hasonló beteget kapott. Na jó, itt azt gondoltam, ez kicsit sok, persze jó volt a sztori a könyvvel a végén, értem én az üzenetét is egyfajta lezárásként/elengedésként, nagyon bírtam a kissrácot és a stílusát is, de tényleg úgy érezték a forgatókönyvírók, hogy ennyire hatásvadász eszközökhöz kell nyúlniuk? Szerintem ezek nélkül is működhet a The Good Doctor.

Helyenként kicsit lassabb a tempója, mint azt megszoktuk a kórházas sorozatoknál, de nem is baj, voltak klisék enélkül is. Érdekes volt látni Shaun beilleszkedését és küzdelmét az elfogadás iránt (maga a küzdelem számára talán nem is világos az autizmusa miatt), de aztán érezhetően kezdték komolyabban venni a munkatársai, felismerték a különlegességét és értékét, sőt talán már elvárásokat is támasztottak, idővel kifejezetten tőle vártak néha megoldást.

Részemről várós a következő évad, kíváncsi vagyok hogyan folytatják a történetet a Shaun által elkövetett hiba kapcsán, amivel belengették a belső helyzet feszegetését, ami rá is erősen hatással lehet. Továbbá remélem sikerül majd a többi karakter elmélyítése is, különben csak adalékok maradnak a főfolyamhoz, csakhogy más arcokat is lássunk.

Összességében ajánlanám a sorozatot megnézésre, hisz akadnak benne elgondolkodtató témák, megkapó jelenetek, beszólások, jó pár kiemelkedő részt produkált az évadb. Minden hibája ellenére a The Good Doctor képes nagyon szerethető lenni, és kellemes kikapcsolódást nyújt heti negyven percben, még ha olykor kiszámítható is. Nem rágom le a körmöm a következő évadig, de azért hiányozni fog a hangulata. Ssok mindent próbál tanítani nekünk úgy, hogy egy másik szemüvegen át nézzük a világot, és valahogy mindig elérték nálam, hogy nézni akarjam. Nálam 7/10.

11 hozzászólás Ne habozz!

Marianna - 2018. 06. 27. 19:29

Hasonlóan vélekedem én is az 1. évadról. Shaun karakterét imádtam, szerintem nagyon jó szerethető figura lett, az autizmusát is jól adták elő. Sokszor sajnáltam. Claire karaktere akkor volt főképpen jó, ha Shaun-nal összerakták. Mellette Diyozat csíptem még nagyon. A rivalizálások nekem egész jól működtek.

A heti eseteknél én még kiemeltem volna a transznemű tinédzsert, ugyanis ezzel a témával nem szoktak foglalkozni. Elég ütős volt.

Saaruby - 2018. 06. 27. 19:36

Nagyon megkedveltem ezt a sorozatot, mindig vártam az új részeket. Az egyedüli, ami engem zavart, hogy kicsit túltolták a diverzitást. A sebészeti csapatban mindenki színesbőrű vagy nő vagy autista. Ja igen, idővel lett egy ázsiai is. Az igazgatón kívül egy fehér férfi orvos karakter volt, akiről később kiderült, hogy nőket zaklat. Én értem a szándékot mögötte, és jó, hogy példát akarnak mutatni, de nekem ez teljesen a hitelesség rovására ment.

symor - 2018. 06. 27. 21:57

Sikerült megutálnom.

Eleinte úgy gondoltam heti egy epizód lecsúszik, de egyre inkább elvette a kedvemet az egész.

Szirupos, mesterkélt, bosszantóan ostoba körítéssel és lehetetlenül bután, egysíkúan kivitelezett mellékszereplőkkel.

Freddie Highmore istenadta tehetségének abszolút elherdálása a sorozat, az autista mesefigura míg valószínűleg a dél-koreai mágikus valóságban egy aranyos figura itt ugyanúgy erőltetett lenne mint minden más szereplő, ha Highmore nem lenne egy zseni.

Kevésszer drukkoltam kaszáért, de itt Highmore miatt remélem pár évad és bekövetkezik, hiába fiatal a srác, bűn erre éveket pazarolnia.

Aldo - 2018. 06. 27. 22:27

Minden évben megfogadom, hogy messzire elkerülöm a kórházas sorozatokat, de sajnos semmiből nem tanulok. Nálam az évad egyik legnagyobb csalódása lett. Az orvosi esetek teljesen unalmasak, a karakterek vagy totál ellenszenvesek (seggfej latin sebész főorvos, törtető gátlástalan hatalommániás tanácstag, HP rezidens csaj), vagy abszolút érdektelenek. Az öreg dokit mondjuk bírtam, de ő eléggé mellékszereplő volt. Igyekeztek elszakadni az esőember-féle bemagolom a telefonkönyvet autista típustól, de Freddie Highmore-ról a kisfiús kinézete és lányos hangja miatt előbb hinném el, hogy ő Forrest Gump hasonlóan 60 IQ-s gyépés kisöccse mint egy zseniális sebész.
Az operáljuk meg a májat a rendőrautó motorháztetőjén húzás tette be végleg a kaput és kaszáltam el azonnal.

antares69 - 2018. 06. 28. 07:47

Hát(tal nem kezdünk mondatot, most tanítom a fiamnak)kinek a pap, kinek a paplan! Nekem mindig kellemes szórakozás volt az a heti 40 perc, nagyon nagyra tartom Highmore-t, de a többi karakter is nagyon jó, Claire különösen, az őt játszó színésznőt kedveltem már a Misfits-ben is, Dr. Okafor, Nic, Dr. Pravesh, Dr. Bell, Dr. Hunter, ja nem az a másik!

ayren - 2018. 06. 28. 12:15

Mivel a House-párhuzam felkeltette az érdeklődésemet, végig néztem a sorozatot, de azt kell mondjam, sokkal középszerűbb és sablonosabb, mint a House. Egynek elmegy kategória, és ennyike.

Starlark - 2018. 07. 07. 08:18

Nekem bejött a sorozat, nem rég daráltam le.

Kifejezetten várom a következő évadot.

Silver-sama - 2018. 07. 09. 17:36

Anno 1.rész után automatikus kasza volt, de nemrégiben adtam neki 1 új eséjt, és megváltoztatta a véleményemet.

fefe - 2018. 07. 23. 23:26

Jo kis sorozat…

f.fredericks - 2018. 08. 04. 10:20

Én most fejeztem be az évadot, és tetszett a sorozat. Shaun karaktere nagyon jó volt, és a kezdeti ellenszenv után Melendez doktort is megkedveltem (bár az a szarvas tetoválás az botrányos). Ami még vicces volt az az, hogy Richard Schiffet furcsa volt látni a Ballerses Mr. Anderson karaktere után jóságos Glassman doktorként. :D Várom a második évadot, kíváncsi vagyok mit hoznak ki még belőle.

Kriszti - 2018. 11. 11. 00:43

Csak egy gondolat. Őrültem a sorozatnak.Pont azért ami most itt csináltok. Talán változás lesz a világban.Érdekes hogy akárkivel beszéltem most azt mondja imádja dr. Murphyt.Ezzel szemben az autistákat mindenhonnan kirekesztik mert fogalmuk sincs mit kezdjenek vele. Nekem az autista beteges rész is tetszett mert próbálták megmutatni hogy mennyire széles skálán mozog ez az állapot.Talán az emberek most jobban megértik ezt. Remélem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz