login |

Below the Surface / Gidseltagningen

2018. 06. 30. 15:45 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A dán Below the Surface (eredetileg Gidseltagningen, máshol Countdown Copenhagen címen ismert) 8 részes thriller egy többnapos túszdráma történetét meséli el, több szemszögből, rengeteg flashbackkel.

A koppenhágai metróban álarcos fegyveresek túszul ejtenek 15 utast. Hamar egyértelművé válik, hogy az akciót gondosan előre megtervezték. A túszokat egy új építésű, de még használaton kívüli metróállomásra terelik, ahol szinte teljes felszerelés várja őket, van itt ketrec, pokróc, élelem.

Elkezdődik a versenyfutás a túszok kiszabadításáért. Az akcióra bevetett különleges egységet irányító Philip Nørgaard önmaga is töltött hosszabb időt fogságban Afganisztánban, úgyhogy katonai tudása mellett személyes tapasztalataira is támaszkodhat. Könnyíti, vagy épp nehezíti a dolgát, hogy pszichológus barátnője is fontos szerepet kap a tárgyalásokon, akivel nem felhőtlen Philip kapcsolata.

Természetesen felmerül a hatóságok részéről, hogy terroristákkal érdemben nem tárgyalunk, a követeléseiket nem teljesítjük, váltságdíjat nem fizetünk. Ezzel a túszszedők is tisztában vannak, úgyhogy egy újságíróval is felveszik a kapcsolatot (Paprika Steen).

Az alapszituáció és a kérdésfelvetés érdekes, minden adott egy nagyon izgalmas sorozathoz. A megoldás sajnos nem lett tökéletes, és most nem arra gondolok, hogy némely fordulat könnyen kitalálható. Az tetszett, hogy több szálon, több szempontból követhetjük az eseményeket, viszont a túszul ejtett random emberek közül is eléggé random, hogy kit ismerünk meg jobban. A kiemelt karakterek hátterét flashbackekkel mutatják be.

Philip és társai és ellenfelei múltjára vonatkozóan ezek érdekesek és a történet szempontjából is hasznosak lehetnek, a túszok esetében viszont az állandó flashbackezés hamar unalmas eszközzé válhat. Értem én, hogy árnyalni akarják a képet, hogy nem fekete-fehér a világ, hogy a túszok se feltétlen mindig mindenben jó emberek, de nem éreztem úgy, hogy ez annyira nagy súlyú vagy meglepő felfedezés lenne, hogy ilyen sok időt kellene rá szánni.

Még így is tudom ajánlani a sorozatot, a túszdráma és túszmentő akció nézése közben fontos kérdéseken lehet merengeni, hogy mennyit ér egy emberi élet, hogy kit mi motivál, mindezt Európában, tőlünk nem olyan nagyon messzi.

Mindenképp meg kell még említeni, hogy Philip szerepéért Johannes Lassen nemrég megkapta Monte-Carlóban a legjobb színésznek járó díjat. Valamint, ha valaki néz/nézett más dán sorozatot, mint pl. a The Rain-t, láthat még pár ismerős arcot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz