login |

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency: a 2. évad – írta Leonardo

2018. 07. 02. 21:11 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Aki nem látta az első évadot, próbálja be. A Dirk Gently pont egy olyan sorozat, amely vagy nagyon bejön, vagy egyáltalán nem. (Korábbi írásaink: pilotkritika, 1. évados írás, 2. évados premier.)

Aki szereti a mindfuck-ot, az örülhet, mivel itt ezt a stílust a végletekig viszik, de még élvezhető, szórakoztató köntösben. Az első etap után két elvárásom volt a folytatásra: szélesítse a mitológiát, és ne vigye túlzásba a nyakatekertséget.

A történet rendkívül szórakoztató volt végig, habár egyik-másik szál erősebbre sikerült a többinél. Az eltűnt fiú legendáját jól vetették fel, és építették a káoszt az utolsó részekig, ahol már tényleg fej tetejére állt a világ a jó értelemben. Sokkal jobban adagoltak idén a dolgokat, nem volt meg az az érzés a fejemben, hogy fogalmam sincs mi történik, mint ahogy régen.

Suzie kalandjai a varázspálcával elég vontatottan sikerült az évad elején, és sajnos túl sokat volt ehhez képest színen. Szerencsére végül szépen lettek összefűzve a szálak, és jól lett a mitológia bővítése az ember feletti képességekkel kapcsolatban – a kasza miatt sajnálatos, hogy ezekről már nem tudok meg többet.

A karakterekkel kapcsolatban azért akadt egy-két problémás, de az összképre így sem lehetett panasz. Míg az új szereplők közül a két seriff remekelt, addig a mágus, és Suzie elég laposra sikerült.

Dirk depressziós nyavalygását sajnos túl sokáig húzták, néha fejbe vágtam volna valakit. Ken és a katona története kellemes csalódás lett a végére a kimerítően érdektelen kezdet után, és a zsiványokról most már tényleg teljesen lerítt, hogy csak comic reliefek, de mondjuk annak nagyon jók. Todd, Amanda és Bart pedig jó karakterívet kaptak, a színészek is brillíroztak.

A vizuális effekteken látszott, hogy nem gigaköltségvetése volt a Dirk Gently-nek, de okosan oldották meg az ebből adódó kihívásokat, bár a látványvilág olykor feltűnően fapados volt, de persze passzolt a témához ez a fajta bugyutaság. A zene szerencsére végig ott volt a szeren, nagyon hangulatossá tudta tenni az epizódokat.

Részemről a végeredmény 8/10. A fináléról külön nem érdemes beszélni, elég annyi, hogy szép lezárást kapott az évad és egy kielégítőt befejezést a sorozat is. Hiányozni fog, mert lássuk be, ritkán kerül ennyire komolytalan, ámde mégis komoly fantasy sorozat képernyőre.

8 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2018. 07. 02. 21:43

Hejj, rég sajnáltam ennyire kaszát!

Én úgy vettem észre, hogy az első évad lerakott bizonyos alapokat, és emiatt sokkal kevésbé volt WTF a második szezon – nekem egyébként pont ezért is tetszett picit jobban.

Gyengébb szálat nem is nagyon tudok említeni, inkább úgy mondanám, hogy (szerintem) egyszer ez, máskor meg az a szál volt gyengébb, de épp csak egy picivel.

Viszont az évad futószalagon szállította a jobbnál jobb poénokat és hatalmas dumákat.

Hiányozni fog.

Tyberius06 - 2018. 07. 02. 21:46

Bakker, pont tegnap éjjel/ma hajnalban fejeztem be (1 nap alatt leszaladt a 10 rész). A fentebbi kritikával egyet tudok érteni. Hatalmas élmény volt ez a mindfuck, még utána vagy másfél órán át pörgött az agyamban a sztori, nem is tudtam aludni.
Dirk nyavalygása nekem is sok volt. A két ultimate gonosz pedig összességében elment, de néhol kifejezetten idegesítően viselkedett. Bár a Mage azon húzása, hogy a “seriff”ek egymást lőjék le, egész ötletes volt, mint ahogy az afterparty is. :)
Számomra a legérdekesebb karakterré Amanda vált, így aztán én is sajnálom, hogy nem kaptunk újabb évadokat, pedig belengettek a készítők egy minden eddiginél nagyobb fenyegetést, de szerencsére nem kaptunk olyan “erős” cliffhangert, mint az első évad végén.
A fiú kilétét jól rejtegették, pedig ha veszem a sorozat alapgondolatát – Everything is connected – akkor kitalálhattam volna, hogy ki a fiú. De így legalább elmerültem a történetben.
Viszont Bart és Ken a végén, nah az egy hét idézetét megért volna:
“- Ken? I think I should tell you, the universe is sort of…making me feel like I should kill you now.
– I anticipated that might happen.”

heidfeld - 2018. 07. 02. 22:37

Láttam az első évadot, de nem győzött meg. Hiába csatlakozott második évadra egyik kedvenc színészem, nem bírtam magam rávenni, de talán egyszer, ha nagyon sok időm lesz..

cherockee - 2018. 07. 02. 22:37

Rettenetesen sajnálom, hogy nem folytatják, de annak akinek hiányzik ez a fajta humor, volt ez az amerikai feldolgozás előtt egy britt (vagy brit?), BBC-s feldolgozás, az is csak pár részes volt, elsőt láttam (vagyis pilot-ot, 0-ikat, ami nem azonos az elsővel), majd utána ebből a második részt (nem tudtam, hogy két sorozat van), hát jobban passzolt, mint nem :). Szóval az is jó, most próbálom beszerezni a többi részt.

wirth6 - 2018. 07. 03. 02:20

Tetszett a második évad is, de az első évadhoz képest visszalépés. A főgonoszok például teljesen alkalmatlanok voltak, és nem tetszett az irány amibe az előző rész taxisát vitték. Először sajnáltam, hogy befejezik, de lehet, hogy még jókor húzták meg.

Claire8310 - 2018. 07. 03. 08:08

Köszi a kritikát!
Nekem nagyon fog hiányozni, annyira különleges, tényleg semmihez sem hasonlítható élmény volt. Nekem Dirk egzisztenciális krízis is tetszett, még az első évadban Todd kereste önmagát, itt Dirknek kellett kicsit újrafogalmaznia az életet.
Mind két évad tetszett más miatt, de az első talán jobban. Biztos hogy újra nézős lesz majd, egyszerűen vannak jelenetek, amiket a mai napig nem tudok feldolgozni annyira jók voltak:) A hídon a túszcsere, Mikor a főgonosz kifakad az elsőben, hogy mi a franc történik, Dirk nagymonológja, I did it. Ááá aranybánya idézhető jelenetekkel. És hát Samuel Barnett istenien hozta, Elijah Wood-ot meg amúgy is szerettem, de nagyon jól működtek együtt.
Hiányozni fog.

Annatar - 2018. 07. 03. 12:34

A brit sorozat is jó, csak máshogy :)

Geza Kovacs - 2018. 07. 03. 21:25

Az első totál elborult volt, nagyon túlzásba esett a történetet illetően, de a másodikba már követhető sztorit tettek, így kifejezetten tetszett, tényleg kár, hogy vége. A Legiontől valami hasonlót reméltem az 1. évad 1. rész láttán, sőt talán a 2. résznél is még. De az sajnos csak elborult, és egyre rosszabb lett, ott nem kaptak észbe a készítők.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz