login |

The Librarians: a 4. évad – írta: Mom

2018. 07. 03. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Szomorú, amikor egy szakács nem tudja, mi illik az ételébe. A fokhagyma egy kiváló fűszer, mindenhez passzol: így készül az emeletes fokhagymás csokitorta. És ami még ennél is borzasztóbb, ha a rosszul kiválasztott összetevőből is a leggyengébb minőséget teszik bele.

Na nézzük, mit főztek a The Librarians készítői nekünk, mielőtt kaszát kaptak volna. A tovább mögött már spoilerek is lesznek az utolsó szezonnal kapcsolatban, aminek a kezdéséről már írt winnie.

Hogy mit keresett ebben a sorozatban az átívelő szál? Nem sokat, az biztos, talán ennyiért nem is éri meg neki napi 3 órát ingáznia vidékről. Na de félre a tréfát, tegye fel a kezét, akinek hiányozna innen a háttérben munkálódó gonosz erő, és nem érezné sokkal kellemesebben magát, ha igyekezne a sorozat annak mutatni magát, ami: bohóckodásnak! Bár abból a jobbik fajta. „Drámának” viszont harmatgyenge.

Az előző évadokban is igyekeztem szemet hunyni a kötelezőnek hitt, háttérben hálót szövő ellenség ötlete fölött. Eddig bírtam, itt a negyedik évadban elszakadt a háló, és feltört belőlem, amit eddig igyekeztem mélyre eltemetni. Bár így a véghajrában már tulajdonképpen mindegy is, de azért kikívánkozott belőlem.

A karakterek jók, elvitték hátukon az egész sorozatot. A színészeken sem tudnék fogást találni, nyilván Noah Wyle nagy kedvenc, de a többieknek is szép számmal akadtak tündöklő pillanatai. A poénok olyanok, amilyeneket elvár az ember, aki ismeri a műfajt. A köréjük írt kalandok bőven elegendőek, hogy közben kellemesen kikapcsolódjon az egyszeri néző.

De a könyvtárosokra főző szakácsok ennyivel nem érték be, nekik egzotikus fűszerekkel kellett meghinteni, sőt bevonni az epizódok egy jelentős részét. Mert az, hogy a könyvtár elszakadni készül a való világtól, ezért le kell horgonyozni, na de kivel, mikor és ennek milyen következményei lesznek az öröklétre: ez nem elég átívelés az évadba, kellett ide egy Nicole is!

Egy Nicole, aki az első filmből ismert karakter, egy másik színésznő alakításában, értelmezhetetlen motivációval. Bár valamiért Rachel Nicholsnak könnyebben elhittem ránézésre, hogy akár gonosz szándékai is lehetnek, mint Sonya Walgernek, de talán csak felületesen ítélkezem.

Mégis miért jó az neki, ha az emberek nem gondolkoznak? Megbüntetni vele a könyvtárat? Egy érzelmek nélküli intézményt? Vagy Jenkins-t? Hiszen már haladóvá tette és utána megölte! Netán Eve-et, vagy a többi könyvtárost? Ők meg semmiről sem tehetnek! Esetleg Flynnt? Állítólag őt meg szereti, vagy mi! Érthetetlen az egész.

Az utolsó epizód egyébként elég kapkodósra sikerült. A konfliktus feloldására konkrétan nem is maradt már idő, így mindössze onnan tudtuk meg, hogy már minden rendben, hogy Stone ezt hangosan kijelentette. Én elhiszem, csak megemlítem, hogy ennél akár egy perccel többet is szánhattak volna az évad ezen – jelentős – résznek a lezárására. De hát a retconok már csak ilyenek. Ja, ezt el ne felejtsem megemlíteni, a negyedik évad teljes egészében egy retcon. Köszi! Már csak ez a hab kellett a tortára.

Ejtsünk még szót a minőségről. A The Librarians-nek voltak tagadhatatlan pozitívumai. Én ide sorolom, amikor nem veszi magát komolyan, és hihetetlen agymenéssel akar kizökkenteni a szürke hétköznapokból, mikor a színészekről lerí, hogy élvezik az egészet és egy percig sem akarnak egyhangúnak tűnni, amikor bárki hajlandónak mutatkozik bármire, ha meghallja, hogy ők A Könyvtárosok és nagyjából minden percét, amikor csak mulattatni akar.

Ezek mellett azonban a nyilvánvaló negatívumának tudom be, mikor többnek akarta mutatni magát. Ha már belőtték, hogy 40 perc bolondos kikapcsolódást akarnak nyújtani poénos helyzetekkel, mókás karakterekkel és áltudományos misztikummal, akkor tartsák is magunkat ehhez, ne igyekezzenek megtéveszteni senkit, főleg ne akkor, ha ennyire rossz minőségű az, amivel meg akartak etetni és ennyire elüt az íze minden mástól.

Bár nem is annyira a nézettségnek, hanem a csatorna új vezetésének és átpozicionálásának lett áldozata a sorozat, mégsem tudnám jó szívvel azt mondani, hogy sajnálom, hogy vége. Ugyanakkor nem a hétköznapi felhozatalt erősítette, és néhány emlékezetes jelenetét most is szívesen megnézem újra. Engem leginkább a Relic Hunter-re és a gyerekkorom boldog sorozatozós szombat délutánjaira emlékeztetett. Ez a nosztalgia-dózis viszont határozottan hiányozni fog.

6 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2018. 07. 03. 16:56

Jah, picit érthetetlen volt az utolsó évad. Nicole szerencsétlenkedését én se értettem, bár az talán mindent elmond, hogy rajta kívül (meg nyilván az karaktereken kívül) szinte semmire nem emlékszem az utolsó évadból… Oké, így hogy írtál ezt azt, ezek beugrottak, de egyébként kellemes homály övezi az egészet… :)

Sajnálni, nem sajnálom, hogy eltávozott, de azért jókat szórakoztam rajta, amíg tartott.

Casi - 2018. 07. 03. 17:35

Nem tudtam sajat magam megfogalmazni, hogy mi volt a bajom vele, de teljesen megvilagosodtam a soraid utan. Nekem azert hianyozni fog. Pont a multkor lattam a teveben ujra a zsenialis “belekeveredtunk egy jatekba” reszt. Az ilyenek miatt fogom sajnalni.

Mom - 2018. 07. 03. 19:50

@Casi: az nekem is nagy kedvencem. Amúgy is szeretem az ilyen Groundhog day (tuti van erre kifejezés, csak nem jut eszembe) epizódokat. Ott meg Ezekiel karakterfejlődése külön felhúzta. Kár, hogy a negyedikből nem tudnék ilyen emlékezetes részt kiemelni.

kpeter - 2018. 07. 03. 21:01

Az egyik legszórakoztatóbb sorozat volt az utóbbi időből. Én mindenképpen sajnálni fogom. Bár nem kizárt a folytatás, mert a készítők új helyet keresnek a sorozatnak.

Tina12 - 2019. 01. 12. 13:24

Valaki nem tudja hol tudnam megnezni a 4.evad utolso reszet?

2 - 2020. 04. 12. 19:38

4×2 szerintem az egyik legjobb az évadból, miért nyújtották el 12 részre? És 4×10 hát az egy eröltetett sz@rkupac.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz