login |

Derry Girls – írta heidfeld

2018. 07. 05. 14:51 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, Európa is létezik, kritika,

Őszinte leszek: amikor először olvastam erről a komédiáról, úgy éreztem, kellemes lehet a 90-es évekbe visszatérni, a nosztalgia, a jó zenék, valamint az örök ír-angol ellentétek világába.

A tavasszal bemutatott Derry Girls egy ír, katolikus lányiskoláról szól, ahová egy fiú kezd el járni, miután keményen kikezdték a fiúsuliban. Adja magát a kérdés, hogy milyen lehet az élet ott, ahol bármikor bomba robbanhat, hatalmas a katonai készültség, az utakat meg ellepik a gyűlölt angolok, lassú, buta, bombakereső robotjaikkal?

Két dolog okozott csak némi bizonytalanságot számomra: a család erős jelenléte, ami azért elég kevés alkalommal működik jól, a másik pedig az volt, hogy nem vagyok az angol humor feltétlen híve. Szerencsére nagyon hamar eloszlottak kétségeim.

A népes család minden tagja nagyon “működik”, sőt, hihetetlen szórakoztatóak. Angol humor helyett pedig természetesen ír van, ami már többször is bizonyított nekem. Fontos még megemlítenem, hogy a casting kiválóra sikerült. Saoirse-Monica Jackson eddig színházban játszott, de mellette Ian McElhinney és Nicola Coughlan is igencsak odatette magát.

Szóval egy katolikus lány iskolában vagyunk, ahol a nővéreket körülbelül annyira érdeklik a lányok problémái, jövője, mint mondjuk Maradonát a józanság: semennyire. Erin, unokatesója, Clare és a szegről-végről rokon angol srác próbálja meg itt túlélni a mindennapokat. Utóbbi azért járhat ide, mert meglincselnék a helyi katolikus srácok. Ugyanis angol, protestáns, ráadásul melegnek nézik. (Idővel lesz is egy ukrán, csernobili menekült barátnője.)

A központi karakterünk Erin, és a társaság az ő nagyon nem egyszerű családjánál tölti az iskolán kívüli idő nagyobb részét. A családfő nagypapa ki nem állhatja a vejét, mindenkit kritizál (de roppant szórakoztatóan!), a szülők is érdekesek, de a lányuk viszi a pálmát, hihetetlen fejeket tud vágni, nagyon furcsán beszél, és különösebbnél különösebb helyzetekbe keveredik a társasággal.

Sorozatban kiemelt szerepet kap a zene, a számok többsége, amikből áll a soundtrack iskolás koromban nekem is megvolt kazettán, majd CD-n. Jó hallgatni őket, de persze a történetnek is haladnia kell, és a Derry Girls-ben párszor folytatják a zenéket, akár még jelenetek után is.

Érdekes a terrorizmushoz való viszony ábrázolása is. Nyilván a tinik morgolódnak az útlezárások vagy a kijárási tilalom ellen, de abban megegyeznek, hogy minden az angolok hibája. És persze ebben is megtalálják a humort, elég csak arra a viccesen kényelmetlen helyzetre gondolni, amikor véletlenül, egy IRA-tagot csempésztek ki családi kirándulás közben.

Remek volt az első évad, sokszor könnyezve nevetős. Éppen ezért is éreztem bántóan kevésnek a hat részt, főleg, hogy a poénok mellett pár ígéretes témát is feldobtak, viszont azok kifejtésére így nem volt idő. Remélem, a második évadban ezen azért változtatnak, mert akkor még az első évad 9/10-es osztályzatánál is jobb lehet a folytatás.

5 hozzászólás Ne habozz!

checkmate - 2018. 07. 05. 16:26

Nekem a nagypapa karaktere néha már sok volt, de amúgy nagyon bejött. Tényleg könnyezve röhögős, voltak részek, amiket többször is visszatekertem.

Lanie - 2018. 07. 05. 18:12

Imádtam minden percét, ez konkrétan az a sorozat amit bármikor újranéznék, annyira nekem való a kretén humora.

Lajosék a másodikról - 2018. 07. 05. 20:27

Hát, nekem olyan so-so volt. Saoirse-Monica Jackson összes jelenete simán elérte a nehezen elviselhető szintet, és a szkript se brillírozott mindig, hogy finom legyek.

monti - 2018. 07. 05. 21:39

köszi az ajánlást, zseniális

Bagosz - 2018. 07. 20. 18:16

Megnéztem az írásod miatt.Bejött,ajánlom mindenkinek. Nálam az iskola nővére vitte a prímet.Ja meg a fotós.És nagyon emberi volt a végén,amikor az após a veje vállára tette a kezét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz