login |

The City and the City

2018. 07. 06. 21:36 - Írta: gromit

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Egyes vélemények szerint China Miéville (nemrég “A város és a város között” címmel magyarul is megjelent) regénye egyszerűen adaptálhatatlan. Én nem ismertem a könyvet, úgyhogy ehhez a felvetéshez nem tudok hozzászólni, és ezt a nemrég bemutatott sorozatot is csak önmagában tudom megítélni, de mindenképp örülök, hogy a BBC nem fél a kihívásoktól.

Ha a néző sem fél a kihívásoktól, akkor egy furcsa világba kalauzoló, különös, nyomasztó hangulatú sorozat élményében lehet része.

Kezdetnek kicsit meghökkentem, hogy az előzetesből valahogy nem sok minden jött át (a gyilok és a hangulat igen, de a helyszín abszolút nem). Pár perc után az első részt is inkább félretettem, hogy majd valamikor később. Erre figyelni kell. Második próbára viszont már nagyon megragadott.

When in Besźel, see Besźel

Egész pontosan két furcsa világba kalauzol a sorozat. Valahol Kelet-Európában bújik meg két városállam, Besźel és Ul Qoma egymás mellett, sőt, egymásba fonódva, de egymástól függetlenül és teljesen elkülönítve. Itt nincs fal a két város között, a határ láthatatlan, de szó szerint láthatatlanná tesz.

Tudnak egymás létezéséről, de olyan szinten figyelmen kívül hagyják egymást, hogy nem is látják a másikat. Ezt persze egy életen át kell gyakorolni, hogy hogyan lehet nem nézni, a turistáknak is komoly kiképzést adnak a határon. Komolyan is veszik, a határsértés (akár csak simán átleskelődés) főbenjáró bűn. Ez a breach, és ha megesik, vagy legalább a gyanúja felmerül, akkor egy titokzatos társaság, a Breach hivatott intézkedni. A könyvet nem ismerők számára ez eleinte kicsit zavaros lehet, de nekem sokat segített a főhős narrálása is.

Tyador Borlú (David Morrissey) felügyelő Besźelben egy holtan talált fiatal lány ügyében kezd el nyomozni. Az ügyet erősen bonyolítja amikor kiderül, hogy az áldozat egy amerikai cserediák volt az Ul Qoma-i egyetemen, és minden valószínűség szerint a gyilkosság is Ul Qomában történt. Borlú főnöke gyorsan le akarja zárni az ügyet vagy legalábbis átpasszolni a Breach-nek, de Borlú mindenképp ki akarja deríteni az igazságot. Az egyetemi kapocs révén közben egyre személyesebbé válik számára az ügy.

A 4 részes minisorozat ezt a nyomozást követi két nagyon különböző világban, miközben Borlú karakterét és életének meghatározó eseményeit és másik fő szereplőjét, vagyis a feleségét is megismerhetjük (Lara Pulver). Utóbbihoz flashbackeket is használ, engem viszont annyira lekötött a világ értelmezése, hogy eleinte nem is érzékeltem az idősíkváltást.

David Morrissey remek alakítást nyújt, ahogy szerepe szerint alázatos követője az értelmetlennek látszó szabályoknak, hiszen belenevelték, de közben lázadozik is ellenük, mert csak hátráltatják a munkájában, az igazság felderítésében. Kellemes meglepetés volt, hogy néhány ismerős európai arc is felbukkant (a dán Paprika Steen és a német Maria Schrader (Deutschland 83)).

Dicséret illeti a készítőket a világ ábrázolásáért. Természetesen nem a felügyelő narrálása az egyetlen támpontunk, nagy gondot fordítottak a két város elkülönítésére a képi világban is.

Besźel lepukkant városrész benyomását kelti, Ul Qoma viszont modern nagyváros. A színek is egyértelműen utalnak rá, mikor hol vagyunk. És természetesen amikor Besźelben vagyunk, akkor csak Besźelt látjuk, Besźelt érzékeljük, a külvilágot, illetve hát a szomszéd várost, vagyis a szomszéd házat / utcát / járókelőt nem. A félig homályos kép nem a szemünk vagy a tévékészülék hibája – szokni kell, de működik.

Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy angol felfedezte volna a unicode számára ismeretlen, ékezetes karakterekkel teli tartományát és mindenképp ki akarta volna próbálni. A furcsa hangzású nevek nyilván a könyvből jönnek, de a megvalósításnak része, hogy Besźel beszélt nyelve az angol, és minden felirat angolul van – csak épp random ékezetekkel írva (a város nevét egyébként a besźeli beszélők zs-vel ejtik). Ul Qoma viszont más világ, a néző és Borlú felügyelő számára érthetetlen nyelvvel és egész más írásmóddal.

11 hozzászólás Ne habozz!

Taz - 2018. 07. 06. 22:32

Hú én sosem hallottam a könyvről, de ez baromi érdekesnek hangzik. Ráadásul BBC, szóval a minőség is rendben van gondolom. Biztos belenézek, annak ellenére, hogy David Morris a The Walking Dead-es ripacskodása óta nagyon irritál.

zagloba - 2018. 07. 07. 00:00

Nagyon ígéretesen indult, szépen rakták össze a történetet, fokozatosan jön rá az ember, hogy miről van szó, aztán az utolsó másfél (de leginkább a befejező), botrányos lett.

Spoiler

Tulajdonképpen lenulláztak mindent, lényegében semmi értelme nem volt az egésznek. A nagy rejtélyről kiderült, hogy igazából nincs is, és a végén visszakerültünk a a startkocka elejére. A feleség rejtélyes eltűnése, a meggyilkolt lány, a titkos város, ehhh! Azt hittem, hogy valami vicc a “megoldás”.

Spoiler vége

Óriási csalódás, mert a lehetőség adott volt.

Még annyi, hogy a szereplőkről szinte semmi nem derül ki, lógnak a levegőben.

Hangulata az viszont van, teljesen egyedi és érdekes – lehetett volna, de önmagában sajnos nem elég ahhoz, hogy jó is legyen.
Ez így kb. 5/10. Az eleje 8, a vége 3.

Yooha - 2018. 07. 07. 06:35

Kb. semmit nem értettem a leírásból, de megnézve biztos értelmet nyer.

damoqles - 2018. 07. 07. 07:39

Miéville kvázi a regényírás Grant Morrisonja. :)

Csaba121 - 2018. 07. 07. 10:15

Nem! Hanem inkább a sci-fi Paulo Coelhoja, mivel a sznobok Miéville-t még a Zs kategóriánál is hátrébb sorolják, miközben a világon milliós példányszámban kelnek el a művei…

Sigismundus - 2018. 07. 07. 15:14

A könyvet még nem olvastam, de nagyon be akarom szerezni. Az ilyen párhuzamos valóságok világok bejönnek többnyire.

Ami a sorozatot illeti, véleményem a következő.

Az első 3 rész nagyon jó volt, hangulat, díszletek, egyéb, adtak rá rendesen.

Hanem a vége az csalódást keltő nekem is.
Remélem a könyvbeli befejezésnek több értelme van.

(Mieville minden könyvében van mocskosszájú rendőrlány? ez az esete?)

cherockee - 2018. 07. 07. 16:24

@Csaba121:

Első rész megnézése után ez inkább csak fiction, mint scifi, de később még változhat az irány persze.

Egyébként első rész tetszik, csodálom, hogy nem említette senki, nekem sok helyen a man in the high castle-re hasonlít, valószínűleg azért, mert ez is elsőre alternatív történelem is lehetne.

Annatar - 2018. 07. 09. 02:04

Az ajánlót köszi, megnéztem, jórészt tetszett is, csak aztán a végső megoldás ne lett volna…

Amúgy én szerintem nagyon nem vagyok kompatibilis az íróval, igaz, csak egy könyvét kezdtem el olvasni, az agyondicsért “Perdido pályaudvar, végállomás”-t, de olyan gyomorforgató volt, miközben nem történt semmi, hogy feladtam. Azt hiszem, ezzel a regényével sem fogott volna meg, de a sorozat vizualitása tetszett. Kár, hogy ez sem vezetett sehová.

cherockee - 2018. 07. 09. 07:08

ennek a regényben is ez a vége?

hát ez nem nyűgözött le, 3 rész alatt a merengés elfáradt nálam, majd a 4. rész meglepett a földhöz ragadt megoldásával, ami nem lenne meglepő, ha nem lenne az első 3 rész annyira más.

nem tudom ajánlani.

gromit - 2018. 07. 12. 00:11

Lehet, hogy csak kissé földhözragadt vagyok, de én nem éltem meg csalódásként a megoldást, bár azt én is éreztem, hogy kiábrándító volt – de az ő világukban nézve.

Important roll - 2019. 03. 16. 23:51

Amikor vége lett (de már a 4. rész alatt is) nagyjából ezt éreztem: akkor ennyi az egész? Kiszúrták a szemünket (és gyakorlatilag a szereplők szemét is) egy ilyen megoldással? Nagyon nagy hiányt éreztem úgy, hogy semmit nem tudtunk meg arról, mi vezetett egy ilyen drsztikus és különös elkülönléshez, és egyáltalán miért nem szimplán egy fal felhúzásával zavarták le az egész ügyet. Viszont ezzel párhuzamosan tetszett benne a rengeteg elrejtett kelet/nyugat-berlini referencia, meg úgy egyáltalán az egész képi világ.

Ui: Ul Qomában grúz karakterekkel írnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz