login |

Der gleiche Himmel / The Same Sky

2018. 07. 07. 15:30 - Írta: gromit

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, minisorozat, ,

Amíg várjuk, hogy kijöjjön a Deutschland ’83 folytatása, addig is ajánlhatok egy másik keletnémet kémes sorozatot, legalábbis harmadában.

A ZDF 2014-es Der gleiche Himmel (nemzetközi forgalmazásban The Same Sky) c. minisorozata jobban illeszkedik a Generation War (Unsere Mütter, unsere Väter) és a Ku’damm 56 által képviselt vonalba. Egy berlini családi/baráti kör tagjait követi adott történelmi korban, és az egyéni sorsok és történetek mellett a korrajz adja a sorozat lényegét.

Berlin fölött az ég ugyanaz, de a Fal kettéosztja a várost, két nagyon különböző világra.

Az 1970-es években vagyunk, alapvetően a keleti oldalon. A sorozat 3 eléggé különálló történetet mutat be, amiket lazán összeköt a karakterek közötti kapcsolat (rokon, barát, ismerős), de ez sokáig nekem nem se volt világos, és igazából nem is volt fontos. Pár random karakter és család az NDK-ból, a három szál egy fiatal kém, egy élsportoló-palánta és egy menekülni vágyó meleg tanár köré épül.

A legérdekesebb és legizgalmasabb (bár nem körömrágós) szál a keletnémet kém kalandja nyugaton. Az  ifjú Lars (Tom Schilling a Generation War-ból) elhivatott tagja az NDK-nak és Állambiztonsági Szolgálatának (Stasi), már a speciális kiképzésen megmutatkozik tehetsége, hamar be is vetik “Romeo” ügynökként. A feladata elcsábítani egy nála idősebb nőt, az angol Laurent (Sofia Helin a Broen-ből), aki adatelemzőként dolgozik egy nyugat-berlini amerikai-brit titkos megfigyelő-lehallgató egységnél.

Természetesen Lars a terepen még kezdő, a nyugati világban járatlan, akadnak zökkenők, de legtöbb fordulat, a legvégén bedobott sokkoló felfedezés is előre látható. Az viszont jópofa volt, ahogy Lars az NSZK – NDK focimeccset nézte egy nyugat-berlini villában.

Másik szálon Lars unokatesója, az iskolás Klara tehetséges úszó, olimpiai versenyzésről álmodozik, amiben családja is támogatja, és a jelek szerint van is rá esélye. A Balatonon nyaraló “NDK-s úszólányok” nálunk is vicctéma volt, szóval a fő téma a dopping kérdése nagyon adja magát. Ki mire és mennyire hajlandó elmenni a sikerért, a sportoló, aki szedi a “vitaminokat”, illetve a környezete (olimpikon a családban mindenféle kiváltságokkal jár).

A harmadik kiemelt karakter egy fizikatanár, Axel, aki egyre jobban kilóg az NDK világából, és el akar menekülni. Egyik órája után behívatja az igazgató, hogy mégis miket, azaz ideológiailag nem helyes dolgokat tanít órán (pedig ő csak fizikai törvényekről és érdekességekről beszélt). Szabadidejében egy lepukkant, melegbárként funkcionáló kocsmába jár, ahol megismerkedik egyrészt egy nyugati férfival, aki át-átruccan Keletre, másrészt Nyugat-Berlinbe való szökést szervező helyi társasággal.

Nagyon sok minden előkerült az egykori NDK-ból, a kiemelt fő témák mellett óhatatlanul előjön a szólásszabadság és általában a szabadság hiánya, dolgok elhallgatása, konkrétan félretájékoztatás, a hivatalos és önkéntes besúgók rendszere. Olyan volt, mintha mindent meg akartak volna mutatni egyszerre, teljes keresztmetszetet a társadalomból és a korból, és ettől kicsit túlzsúfolt is lett az egész.

A fentiek ellenére mégis úgy éreztem, hogy nekem nem sok újat mondott a sorozat, inkább csak felmondott, mintha töriórán ülnék, de “ezt már vettük”, ráadásul előismeretemmel olyan dolgokon is fenn tudtam akadni, hogy az úszóválogatottba bekerüléssel végre új autót kaphat a család. Ettől persze még azt elismerem, hogy a Der gleiche Himmel fontos és hasznos, különösen a mai fiataloknak, akik nem éltek a hidegháború korában (vagy akik Nyugaton nőttek fel és éltek akkoriban, és kevéssé volt rálátásuk, hogyan mentek a dolgok Keleten).

A sorozat itthon a Netflix kínálatában található meg.

7 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2018. 07. 07. 17:01

Tényleg tele van sztereotípiákkal, de ennek ellenére (vagy talán pont ezért) érdekesnek tűnik.

annaaa - 2018. 07. 08. 13:07

Egy érdekesség: Prágában forgatták, mert ott vannak olyan utcák, amelyek megfelelnek a 70-es évekbeli Kelet- illetve Nyugat-Berlinnek. És a Falat meg odavarázsolták computerrel, meg a Teufelsbergi lehallgatóállomást is “felújították” (lásd Berlin Station s01e09 vége, eléggé leharcolt állapotban van ma).
Nekem tetszett a sorozat. És az NSZK-NDK meccs is tényleg jópofa, ahogy egyszerre látjuk a reakciókat a két oldalon.

bronwynb - 2018. 07. 11. 20:17

Azt hiszem, csak Tom Schilling miatt akadtam rá, de nagyon tetszett, nekem újat is mutatott. (Bár hozzá kell tenni, hogy én ezt abszolúte nem éltem át, lehet, hogy másnak kiszámíthatóbb lett volna.)

gromit - 2018. 07. 12. 00:07

Nyilván van itt egy generációs különbség – talán egy kis bemutatkozással kellett volna kezdenem, hogy nekem még vannak halvány emlékeim arról az időszakról, amikor még volt NDK. Bár persze inkább csak a magyar viszonyokról, de azért így is biztos kicsit más szemmel néztem.

(Az NDK-ról igazából a Honecker név meg a kocsimárkák (Trabant, Wartburg) mellett leginkább már csak a fal leomlása volt meg, meg hogy otthon egy NSZK-NDK meccsen mi tuti nem szurkoltunk volna az NDK-nak :) de ahhoz a konkrét vébémeccshez én is fiatal vagyok) (amúgy még a 90-es focivébét is az NSZK játszotta és nyerte)

De örülök, hogy fiatalabb korosztálynak tényleg mást – több újat – mond.

Alex - 2020. 03. 17. 00:41

Egy kicsit romantikus a film. A valóság sokkal ridegebb volt. Az NDK légköre még Romániánál is fojtogatóbb volt, de ott éltette az embereket a remény, hogy átjutnak egyszer a falon. Láttam a falat a maga ormótlan kinézetével, majd egy rendőrféle alak elzavart az utcából.

egy igazi szakember - 2020. 04. 01. 08:54

Sziasztok!

Jól gondolom, hogy az ikertestvérével feküdt le Lars?

Albu - 2020. 07. 20. 11:12

Szinte biztosan jól.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz