login |

Pilot-mustra: Impulse – 1×01

2018. 07. 10. 14:51 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Gondolkoztam, hogy évados írással indítsak-e a YouTube Red (illetve már YouTube Premium) új sorozata kapcsán, de kezdem a pilottal, mert egyrészt azt tudom linkelni (itt nézhető meg ingyen az első és második rész – 7M-an kezdték el, ami nem egy 40M-s Cobra Kai, de korrekt), másrészt nagyon bejött a kezdés, és ki tudja, hogy a 3-4. rész környékén nem kaszálom-e a sorozatot (majd beírom kommentbe, de ha nem jön évadkritika, akkor lehet sejteni, mi történt), harmadrészt pedig a kommenteket át tudom emelni, ha kell, az évadkritikához is, nem?

Az Impulse-ban a fősztori kapcsán van elég felfedeznivaló, így minden apró morzsa ezt az élményt csökkentheti, de akadnak dolgok, amiket muszáj ellőni a kezdés kapcsán, hogy az ember be tudja lőni, mi is ez. Mondjuk a pilot elég impresszívre sikeredett első pár perce nem nagyon árul zsákbamacskát: két férfi gyűri egymást (az egyik Keegan-Michael Key, WTF) egy jégtáblán, majd hopp, egy metrókocsiban. Majd megint egy jégtáblán a tenger középen.

IMPULSE – 1×01 – 7,5/10

Így kell felkelteni a kíváncsiságomat? Igen, ez elég jó módja. Az ide-odateleportáló pasik egyike végül egyedül végzi azon a bizonyos vízen úszkáló jégtáblán, hogy utána elég szarul érezze magát, mert nyilván nem ő az, aki képességgel rendelkezett, így hát elég nagy kutyaszorítóba került.

(Itt érdemes bedobni, hogy az Impulse Steven Gould regénysorozata alapján készült, aminek első része a Jumper volt, aminek filmes feldolgozása itthon is látható volt Hipervándor címen. Az Impulse a sorozat harmadik kötete, de a leírását és a pilotot összevetve (egyelőre) a teleportáláson kívül nem sok közös pontot találok bennük. Mindegy, csak gondoltam, megjegyzem.)

A jégtáblás sztoriszálat utána (elég sokáig) el is felejthetjük (nyilván lesz szerepe, de most csak a kíváncsiság felkeltésére volt, a vonal 2*2 perce csak lóg a levegőben), hiszen megismerjük a főhőst, a középiskolás Henry-t, akit anyja egyik pasijától a másikig visz, folyton költözködve, bár most úgy tűnik, hogy megállapodhatnak, és új családot alapíthatnak a férfi saját lányával.

Henry-ről (ő egyébként egy tipikus, zárkózott és mogorva tinilány, aki éjszakai graffitizésben teljesedik ki) egy iskolai intermezzo során kiderül, hogy olykor epilepsziás rohamai vannak, amik nem feltétlenül a megszokottak, ugyanis egy társa észreveszi, hogy eközben tárgyak mozdultak el a helyéről. Később pedig mi is megtapasztalhatjuk, hogy a stresszes helyzetek által előidézett rángásai során más fura dolgok is történhetnek, amik egy rakás bonyodalmat idéznek elő az ő és családja, de még mások is életében is.

Annak ellenére, hogy ez a stílus inkább történetközpontú, azért elég sok időt töltünk a főhős megalapozásával, és az azonnal nyilvánvaló, hogy Henry megítélése nagyban fog hozzájárulni ahhoz, hogy mi a véleményünk a kezdésről. És ahhoz képest, hogy a klisés, morcos, lázadó tinikaraktereket legtöbbször mindenkihez hasonlóan, inkább negatívan fogadom, itt Maddie Hasson simán eladta őt.

A többiekkel sincs gond, bár egyelőre (főleg a fiatalok) eléggé vázlatszerűek, hogy komolyabban törődjünk velük, nyilván a kocka jobban fogja érdekelni az egyszeri nézőt, a sportoló csajozós archoz pedig negatívabban fogunk hozzáállni, miközben kialakítjuk róluk a prekoncepcióinkat, amikre a készítők nem is nagyon igyekeznek rácáfolni.

Ebben persze az is közrejátszik, hogy Henry nem ok nélkül zárkózott, idővel megismerjük a családi és egészségügyi állapotát, és az ezeknek köszönhetően eléggé elcseszett életét, amit a későbbiekben csak még inkább bonyolítani, súlyosbítani fog az, ami történik vele a pilotban, illetve amit felfedez magával kapcsolatban – ritka az ilyen, de itt nem csak önmagában érdekel a természetfölötti szál, hanem azért is, mert kíváncsi vagyok, hogy a főhős miképpen fogja azt kezelni, illetve ami történt vele.

Nyilván nem magasművészet az Impulse, de nem akarok kifogásokat keresni arra, hogy mennyire lekötött a kezdés, és azonnal indítottam volna a 2. részt, ha nem ültem volna le, hogy megírjam ezt a posztot. Egyedül talán a zenék kissé tolakodó használatát említeném negatívumként. Nem is azt, hogy sok pop volt hallható, inkább az zavart, hogy néhol lelógott, olyan volt, mintha csak ráindítottak volna egyes jelenetekre egy random számot. (Ami elég nagy kontrasztban áll ez azzal, hogy előfordult, hogy nagyon kreatívan használták a zenei aláfestést.)

15 hozzászólás Ne habozz!

DanX - 2018. 06. 13. 02:22

Megnéztem. Köze nincs az eredeti regény történetéhez. Tini dráma egy csipetnyi teleportálással. Vontatott és egyáltalán nem tudunk meg semmit a teleportálókról vagy erről a képességről úgy egyáltalán.

Mintha valaki csinálna egy Harry Potter sorozatot ahol Harry egy Budapesti panel lakásban él mikor kiderül, hogy varázsló és a Mátrában van egy varázsló iskola ahol szembe kell néznie a serdülő korral.

mSO - 2018. 06. 18. 09:21

Tényleg elég semmitmondó. Jóval többet vártam. Alig van benne teleportáció, inkább kisvárosi és tini dráma. tulajdonképpen egy nemi erőszak feldolgozásáról szól, a teleportációs mellékszál az egy nyúlfarknyi hozzátoldás

asdbsd - 2018. 06. 23. 13:13

Nekem tetszett, igaz a konyvet nem ismerem. En kimondottan szeretem, amikor csak egy kicsi sci-fi van, ami segit erdekes szemszogekbol latni a tortenetet.

Sokszor a The Leftovers-re emlekeztetett, foleg az alomban jatszodo nyolcadik resz (Awakening).

Silentblade - 2018. 06. 24. 23:38

Az első két rész igen gyengére sikerült. Ha így folytatják nem lesz hosszú életű a sorozat.jonak indul aztán pár jó jelenet után leul. Uncsi lesz. Alig várod hogy végre történjen már valami.

jenga - 2018. 07. 08. 22:26

Tetszett, bár kicsit tényleg vontatott.
Olyan, mint a C&D.

- 2018. 07. 10. 14:59

Hát a második képen lévő hölgy felkeltette az én kíváncsiságomat is *>*

annak5604 - 2018. 07. 10. 15:16

5 rész után vagyok, nekem ez nagyon bejön. Na nem egy HBO (vagy Netflix), de minden hibájával együtt elvisz Reston-ba. A főbb karaktereket nagyon jól árnyalják szerintem. Nem szürkék a fekete vagy fehér helyett, hanem feketék ÉS fehérek. Kifejezetten kíváncsi vagyok a folytatásra, sőt, már a következő évadot is várom (ha lesz). :)

johndoe - 2018. 07. 10. 15:29

Ez sokkal inkább egy 13 reasons teleportálással. Sokkal fontosabb, hogy hogyan dolgozza fel a főszereplő, hogy mi történik vele; “nincs útmutató” ahogy ő is mondja. Nálam instant dara volt annyira elkapott, és ott leszek első nap a második évadnál

Theo - 2018. 07. 10. 16:04

Ja, hát néhol elég uncsi, főleg hogy több karakterrel is sokat foglalkoznak, mikor a többség nem annyira érdekes, és hogy csak látszólag durvulnak, mintha nem lenne semminek komoly következménye. Van egy kis bénulás, aztán random hullnak a népek. De aki végig nézi, az tuti jobban fogja várni a 2. évad első részét, mint ennek bármelyik részét.

FP Jones - 2018. 07. 10. 16:59

óó hogy ez a Hipervándoros.. kezdem is!

Tyberius06 - 2018. 07. 10. 18:48

Csipetnyi teleportációval? Azért elég sokat ugrál benne a leányzó igaz, baromira nem tudja mit csinál, de szerintem ezért is jó. Bár voltak részek, amiket pörgettem a hangulata nagyon jó volt. Hála égnek nem sokban hasonlít a Hipervándorhoz, ott ugye 90 percbe volt minden belesűrítve, itt van idő kibontani, mennyire nem érti a kiscsaj miről is van szó… És valahol teljesen jó, hogy ebben a “környezetben” és főleg az első évadban hagyták a fenébe a mitológiát meg a titkos társaságokat és inkább helyi szinten kezelték a dolgokat, ahogy a kiscsaj próbálja feldolgozni az erőszak kísérletet és a tettét…

SPOILER (aki esetleg nem jutott túl még az első két részen)

És hogy volt amikor ő is elbizonytalanodott, hogy mi is történt valójában… Ezt egyébként elég érdekesen kezelték, ugyanis még mindig nem vagyok benne biztos, hogy megvolt a határozott állásfoglalás arról, hogy a leányzót tényleg meg akarták erőszakolni, vagy csak ő emlékszik így rá. Mert a srác a flashbackjében nem úgy emlékezett és a leányzónak is voltak olyan flashei, amiben másképp “látta” a dolgokat. Plusz voltak utalások a “felfokozott” izgalmi állapotra mint kiváltó okra…
Az pedig más kérdés, hogy a végén annyira ezt szajkózta, hogy már a srác is kezdte elhinni, mert ez lehet egy önvédelmi mechanizmus, hogy igazolja maga előtt is a tettét, hogy a kontrollálatlan képességével kishíján összelapította a srácot. És persze az is lehet, hogy ez készítői szándék, hogy a néző elgondolkodjon és maga alkosson véleményt, hogy vajon mi is történt, ugyanakkor a sztori mégis úgy alakult, hogy elkönyvelhetjük az erőszak kísérletet valósnak…

Az akciózós rész meg gondolom innentől indul, ha lesz folytatás…

DarkEagle - 2018. 07. 10. 21:04

Én aznap végignéztem, amint megjelent mert nagyon megfogott az előzetes. És nem csalódtam. a 7/10-et az évad végéig tartotta. Nyilván sokan azt várják majd tőle, hogy vagy regényhez méltó legyen, én nem mivel nem is érdekel a könyv kifejezetten, vagy pedig, hogy mindenre magyarázatot kapjanak.

De emberek, ez csak az első évad. Ha már most mindenre fény derül és a főhős azonnal tudja irányítani a képesség, akkor mi értelme lenne a folytatásnak. Tini drámának semmiképp nem mondanám. Legalábbis nem olyan CW szintű nyálas trágyának nem. Inkább 13RW szintű tini dráma. Az első évados, nem a második. :D Ráadásul az alakítások is nagyon jók. Van pár igen jó casting a stábban és a főszereplő csaj és mostoha tesója is jók. A kocka srác meg különösen tetszik mert nem a szokásos, pl Flashben levő Cisco féle baromság, aki állandóan viccelődik hanem a szó szoros értelmében vett kocka.

Én várom a 2. évadot. Nyilván lesz hisz ahogy láttam sikeres lett az 1. évad kritikailag is.

Az, hogy a könyvhöz mennyi köze van mint mondtam nem érdekel. Nem kell követnie a könyvet. Sőt az csak jó ha újat is mutat.

G. - 2018. 07. 16. 17:07

Hát, ez érdekes volt.
Miután semmi közöm a Jumper könyvhöz/filmhez, teljesen fogalmatlanul ültem le a sorozat elé, és őszintén szólva nem erre számítottam. Ez persze csak az én hibám, szeretek 2 mondat meg egy pontszám láttán nekiállni sorozatoknak, hogy ne spoilerezzek el magamnak semmit. Ennek mellékhatása, hogy sci-fi-re számítottam, de helyette kb. (a fentebb már nagyon találóan említett) 13 Reasons Why-t kaptam. Ez önmagában persze nem gond, csak hát nem ezt vártam.
Ami gond, az a “websorozat-szerűség”: lassú párbeszédek, minimális akció vagy látvány (oh, Legion, te tudod hogy kell ezt csinálni!) és úgy általában az én ízlésemnek megfelelő tempó harmada. Ettől a sorozat nem lesz rossz, csak éppen kiváló sem. Sokat pörgettem.
Az értelmesem megformált szereplők, a minden lassúsága ellenére nagyon is épkézláb sztori persze elviszi a hátán az egészet, így (ha lesz) maradok a következő évadra is és reménykedem benne, hogy kicsit kitárul a világ, és beindul a történet.
7/10.
G.

Biohazard - 2018. 07. 16. 20:34

Sokkal rosszabbra számítottam és mondhatni, kellemesen csalódtam. A 30-as tini szinészektől még mindig zsibbad a bal bokám, de egyébként nagyon sok panaszom nem volt nézés közben (azon túl hogy nem szimpi a főszereplő..de együtt tudtam érezni vele és érdekelt, hogy mi lesz a vége). Meglepően felnőtt módon nyúltak hozzá a témához és nekem váratlan oldalról közelítették meg a képesség felszínre törését és fejlődését.
Összességében, szinte minden karakter érezhető fejlődésen megy át, ami önmagában nagy szó.
8/10 -et nekem megér

Ripazha - 2018. 08. 22. 15:11

Nagyon érdekes ahogy az egész jumper dolgot analógiának használták. Tetszett hogy komolyan veszi magát, a kisvárosi atmoszféra megragadó, tökre bírtam az autista srácot, főleg mikor okoskodtak jennával…
meglepett hogy egy egész évadon át foglalkoztak az erőszak részével, és tetszett a csaj feldolgozásra való törekvése.
A színészekkel nem tudtam mit kezdeni néha, néhol azért megleptek, mind alakításbab mind történetvezetésben, azt hiszem kellemes csalódás mindenképpen…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz