login |

Pilot-mustra: The Outpost – 1×01

2018. 07. 11. 21:36 - Írta: winnie

35 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Igen, ez pontosan olyan sorozat, mint amilyennek tűnt a plakátok alapján. Meg az előzetesek alapján. De még mielőtt nekimennék, hogy szétszedjem (nyugi, nem fogom, láttam már rosszabbat is), jó ha tudja, hogy mire számíthat az ember. Nem országos sorozatra, hanem a szatellitadókon terjesztett Xena / The Beastmaster / Legend of The Seeker-vonalra.

Az egyik fő producer Dean Devlin (The Librarians, Leverage), a készítők pedig korábban a Mythica-filmekért feleltek, amikből 5 volt, és az utómunkára Kickstarter-kampányokat indítottak. A The Outpost stílusában és igényszintjében nagyjából a Mythica-ra hajaz (ami alapjába véve egy 13 részes tévésorozat volt, nagy részét egyszerre forgatták), és nagyon nem CW-s, inkább a Syfy olcsó fantasy-jei közé illik.

THE OUTPOST – 1×01 – 2/10

Nyilván tudjuk, hogy az efféle sorozatokat helyükön kell kezelni, de ez még nem jelenti azt, hogy ha nem jó, akkor azt elnézzük neki. Márpedig a The Outpost nem jó. Igazából nem is az a baj, hogy olcsó, hogy a színészek olykor elég furák és az effektek olyanok, amilyenek. A fő gond az, hogy még sztori szintjén sem érdekes, szórakoztatónak pedig szinte semennyire sem szórakoztató.

Már az első 15 percben kiderül, hogy bizony kiemelt set piece-ekre építő, elnyújtott történetmeséléssel lesz dolgunk, mert két mondatban össze lehet foglalni, hogy mi történik negyedóra alatt két verekedős/mészárlós jelenet mellett: egy fiatal nő egy tetoválás tulajdonosa után kutat és megtudja az infót, majd visszaflashback-el 13 évet, hogy láthassuk, amint gyerekként a tetkós és még hat zsoldos kiirtotta faluját (és egész faját). Szóval bosszúra szomjazik.

Nálam már itt eldőlt, hogy nem leszünk jóban, hiszen mindezt egy párbeszédben is letudhatták volna. Viszont, aki számára többet adnak az akciójelenetek, mint nekem, és azokra szavaz a történetmesélés ellenében, az örülhet, mert a készítők nem árulnak zsákbamacskát, és tényleg megmutatják, hogy milyen stílusra kell számítani (nem véresre, de ölősre).

És persze a mészárlás végén kapunk egy apró WTF-ot is, hiszen kiderül, hogy a Blackblood faj (Feketevér – tényleg fekete a vérük, és cakkos a fülük) utolsó képviselőjeként túlélő kislány valami mágikus képességgel is bír, ami félig energiapajzsként, félig pedig egy másik dimenzióból(?) átnyúló szörnykézként materializálódott. (A jelenben ezek után nyilván a főhős elindul a célnak megadott helyőrségbe, ahol találkozik a többi kiemelt karakterrel, de ezt majd mindenki megnézi magának.)

A legnagyobb pozitívum a pilotban a készítők ambíciója volt. Nyilván a csatajelenetekkel nem fognak csodát tenni, de legalább rögtön betoltak kettőt a pilotba, és még később is van akciózás bőven. És az is hamar kiderül, hogy a szűkösebb költségvetés nem volt akadálya annak, hogy különféle lényeket is bevessenek (igen, ez egy lényes fantasy!)

A The Outpost karakterek, világ és körítés terén a legtipikusabb, legfáradtabb fantasy panelekkel dolgozik, nincs bennük sok fantázia, maximum egy kicsit változtatnak rajtuk (láthatjuk, hogy milyenek az ő zombijaik, amiket másképp hívnak). Mindezt meghintik a főhős badass mivoltával, valamint helyenként bárgyú humorral, egy szerelmi háromszöggel, valamint egy rejtélyként funkcionáló szállal, ami a képességet illeti (valamint egy csuklyás figurát is bedobnak). És ennyi.

Nekem ez sajnos túl érdektelen volt, annyira, hogy az 1×02 bevállalása is feleslegesnek tűnik, de ki tudja, talán a mitológia kap valami löketet, mert a főhős képessége (amiről talán ő maga sem tud sokat) szolgál valami potenciállal. De hogy miért gondolták komolyan ezt a cliffhanger-t, azt nem tudom. Oké, meglepő húzás volt, de így cserébe hitelteleníthetik magukat, vagy lehet, hogy van céljuk is vele?

De hogy ne csak negatív legyek, egyrészt itt van Dean Devlin Twitter-je, amin jó pár pozitív véleményt retweetelt (van, aki szerint minden idők legjobb fantasy-je a The Outpost), jó olvasni őket, de még azoknál is érdekesebb ez a videó, amin a stáb (főleg színészek) nézi a részt és tweet-el közben Devlin irodájában. 50 perces, de érdekes látni őket.

35 hozzászólás Ne habozz!

CrashBoostZoom - 2018. 07. 11. 08:48

Na, lement az első rész. Olyan ratyi lett ahogyan azt mindenki várta.

Én bevállalok még néhány részt hátha valami változás áll be és ha igen akkor azt majd megírom ide.

Én is utánolvasgattam a kritikáknak és az egyik nagyon megragadt és szerintem elég jó is. Szóval, a lényege tömören ennyi volt: “látszik a pilot-on az alacsony költségvetés de ez önmagában még nem lenne gond. Annak idején a Xena-nak sem volt de karakterek mégis képesek voltak élettel megtölteni”.

Kicsit szomorú is vagyok. Már régóta keresem azt a sorozatot ami a Legend of the Seeker nyomába léphetne nálam de eddig még nem sikerült rátalálnom.

monti - 2018. 07. 11. 13:49

Nagyon látszik az alacsony költségvetés.
Hogy könnyebb legyen az azonositás a gonoszak mindig koszosak, a jok bármilyen harci helyzetben frissen sminkeltek, még a mosogatólányok is :-D
A fa korsokban nincs semmi amikor isznak, látszik hogy teljesen sulytalan amikor felkapják és ugy csinálnak mintha innának.
Ja és volt nekik bőr az arcukon dragonborn motivumokat lenyulni :-D
Felejtős.

jenga - 2018. 07. 11. 20:25

Borzalmas. Kasza
Pozitívum, hogy ratalaltam erre a gyonyoru leanyra.

Citrom - 2018. 07. 11. 22:58

Nagyon kis gagyi, szutyok sorozat lesz ez az első rész alapján.
De az látszik, hogy mer nagyot álmodni.( beowulfosnál pl jobb, shannaránál picit gyengébb- bár ott a könyvek jó alapot adnak a világnak)

A plot pedig..hát, fénykorában a Thrillion-on fényévekkel jobb sztorikat játszottunk el :D

DarkEagle - 2018. 07. 11. 23:18

Ezt szerintem senkinek se kell kaszálni mert 2-3 rész után a CW leveszi a műsorról és inkább ismételni fog.

Én még életemben nem láttam olyat szerintem a 10+ éves pályafutásom alatt hogy valami rögtön a Pilottal 0.1-es demóval kezdjen. :D Mondjuk várható volt és tuti hogy a SYFY nézettség se jobb. Mert gondolom ott is megy nem csak CW-n.

winnie - 2018. 07. 12. 00:01

darkeagle: nem kell aggódnod MÉG, nem sokkal nézték kevesebben, mint a the 100-et, demóban nagyobb csak a különbség, de nemzetközi platformon, ahol egy csatornának lehet, hogy kábé egyetlen újdonsága az adott országban, még jobban is teljesíthet. vagy akárhogy, a lényeg, hogy a világon semmire nem lehet következtetni egy annyira nem túl jó amerikai adatból arra nézve, hogy másféle csattornán, más országokban hogy fog teljesíteni.

mSO - 2018. 07. 12. 00:07

Érdekes a testalkata a lánynak – miontha valami 90-es évekbeli videójátékból lépett volna elő: darázsderék + benga mellek, széles arc, hosszú haj…

Platschu - 2018. 07. 12. 02:00

Én csak tegnap láttam a trailert, de az is borzalmas volt. Mindig utáltam a patyolat tiszta jelmezeket, mintha a készítők elfelejtenék, hogy a szereplők nem a mosodából jöttek.

Xéna is olykor gagyi volt, de még mindig etalon számomra a stíluson belül. Ott azért volt egy csomó ötlet, díszlet és rengeteg jelmez, ami feldobta a szegényes effekteket. S ennek már 20 éve!

Greenworld - 2018. 07. 12. 20:29

ez az a fajta cucc, amit senkinek se kell inkább látni :D

Joco1114 - 2018. 07. 13. 10:31

Nem bírtam végignézni az első részt, szinte fájdalmas volt. Ami legjobban zavar, az a főhősünk egyetlen arca: utálok mindenkit, de legalább jól nézek ki. A kislány viszont még aranyos volt, jelentősen több színészi beleéléssel, mint a felnőtt verziója.

Azért a rendezővel is elbeszélgetnék: levágnak egy csomó embert és a kardok még mindig tökéletesen tiszták. Ilyenekre miért nem lehet odafigyelni?

Kellene már valami normális fantasy.

winnie - 2018. 07. 18. 10:15

wow, az 1×02

unalmas expozíciók és új szereplők után elcsépelt diadalittas zenére akciózás. de igazából nem ez a baj, hanem az, hogy a főhős mennyire dacos kislány. elhiszem, hogy ez a karakter és előtte van az út, de nem nagyon érdekel a hisztizése.

1/10?

CrashBoostZoom - 2018. 07. 18. 14:15

Nos, a második rész hozta az első színvonalát. Remélem, hogy azért kicsit jobb lesz és akkor mondhattam volna, hogy ez jobb lett volna egy dupla részet pilot-al kezdeni de sajnos nem ez a helyzet.

Lényegi cselekmény nem történt, sok új dolgot nem tudtunk meg.

És ez szerintem hatalmas hiba. Egy fantasy sorozatnál az első néhány részen múlik, hogy beszippantja-e a nézőt a felépített és ábrázolt világ. Főképpen ha nincs a sorozatot megelőző könyv róla.

A színészi játékról pedig nem kívánok nyilatkozni :D

winnie - 2018. 07. 20. 07:54

tök érdekes olvasni ennyire pozitív kritikát és ugyancsak pozitív kommenteket: https://www.spoilertv.com/2018/07/the-outpost-two-heads-are-better-than.html

CrashBoostZoom - 2018. 07. 30. 10:58

Továbbra is tartva magam az ígéretemhez, megnéztem a harmadik részt is. Rövidke szösszenet a 3. részről, a teljesség igénye nélkül:

Főhősnőnk vett egy rózsaszirmos fürdőt és kicsit növelték az eye-candy faktor az új ruhájával (a hölgy egyébként modell szóval nem okoz neki gondot ha villantani kell). Az arcjátéka még mindig kevés viszont lehet érezni, hogy nem csak felolvassa a szöveget.
Viszont kövezzetek meg de az sörfőzős gyerek nagyon jól hozza a karakterét. Úgy vettem észre, hogy ebbe részbe próbáltak kicsit több viccet/humort vinni és ez neki köszönhetően sikerült is, ráadásul nem is érződik erőltetettnek.

Ja, hogy a sztori? Nos az maximum egy lépést ha haladt előre. Az üzenet célbaért és a gonosz hadúr gonosz hadúrhoz méltóan előbb a henchmen-jeit küldi ahelyett, hogy ő jönne el személyesen. Az előző részben kiengedett démon továbbra is szabadon mászkál és kiderült, hogy csak úgy lehet visszaküldeni ha nagyon de nagyon ráparancsol a hős.

Mára ennyit. A következő részt igyekszem hamarabb megnézni.

winnie - 2018. 07. 30. 11:25

köszi! a kommentjeidből akár még egy minikritikát is össze tudnék dobni a nevedben, ha megengeded, hátha jönne még vélemény.

CrashBoostZoom - 2018. 07. 30. 12:03

@winnie

Természetesen. Más úgyse nagyon írna róla (szerintem), viszont én pedig pont ráérek ilyeneket nézni :)

CrashBoostZoom - 2018. 08. 03. 11:59

Ismét egy kis késéssel de újra itt vagyok, hogy beszámoljak a legújabb részről. Függetlenül attól, hogy bárki is elolvassa-e vagy sem.

A nyitó jelenetben a kapitány megmutatja, hogy milyen jól bánik a kardjával (rossz aki rosszra gondol, csak gyakorolnak egy kicsit) és a női nézők kedvéért rövid idő után félmeztelenül folytatja (pirospont annak aki kitalálta, hogy ezután földharc következett a főhősnővel, hogy így épüljön a szerelmi szál). Miután a kapitány jelenlegi szerelme félbeszakítja őket főhősnőnk elmegy italozni az említett hölgyeménnyel mert ők egy rövid beszélgetés egy fürdés után annyira jó barátnők lettek. A tavernában ismét láthatjuk példáját a “miért üresek a poharak a sorozatokban” cikknek.

Az előbbieket csak azért írtam le mert kb. ez az 5-6 perc tette ki a lényegi sztori felét ugyanis ezután az nagyon összevissza lesz. Mivel a sorozat címe “The Outpost” és egy helyszínen játszodik a cselekmény ezért mindenkinek van valami célja itt. Például a taverna tulajdonosa aki a legnagyobb drogbáró akar lenni a birodalomban, a korrupt őrparancsnok aki minden piszkos ügyletből részesülni akar ami az ő kis koszfészkében történik, az ifjú nemeshölgy aki kis izgalomra vágyik az érdekházassága előtt, a kapitány akinek fel kell készülnie az elkerülhetetlen ork támadásra és elbánni a zombiszörnyekkel (és az előbb már említett dolgokkal mindezek mellett). Ezek nem lennének túl nagy gondok hiszen így ráfoghatnánk, hogy még többszálú cselekményt is kaptunk de folytonos oda-vissza csapongás ezek között nagyon szétdarabolja a részt.

További történések: a démon továbbra is szabadon járkál és újabb szeretetcsomagot (értsd. holttestet) hagy főhősnőnk ablaka alatt ez már az őrparancsnoknak is sok és ráparancsol, hogy most aztán tűnés innen. Egy újabb beszélgetés a kováccsal (aki a bölcs, öreg mentor karakter a sorozatban) ami ugyanúgy végződik mint az előzőek (a főhősnő egyik fülén be, a másikon ki) viszont ha hiszitek, ha nem egy ilyen beszélgetésben több világépítés zajlik le mint a rész összes többi percében.

A harc a rész végén úgy ért véget ahogy azt mindenki sejtené. Lehet, hogy nem italozni kellett volna esténként. Továbbá az is lehet, hogy a CGI monsztára költött pénz máshol jobb helyen lett volna.

CrashBoostZoom - 2018. 08. 17. 16:37

Aki esetleg még olvassa ezeket: nem, nem hagytam abba a nézést csak elnéztem a dátumot és az hittem, hogy a múlt heti rész csak jövő héten kerül adásba. Ezúttal kicsit rövidebbre fogom a múltkori ömlengés után, igaz amúgy sem történt semmi egetrengető.

Na szóval, a sorozat most szünetelt egy kicsit ezen a héten szóval aki esetleg be akarja érni az most megteheti :D

A 5. részben javarészt csak az előző szálak lettek folytatja. Sok dolog kiderült, olyanok amiket már a néző is biztosan tudott és olyanok amikre nem is gondolt! A CGI monszta elég sokat szerepelt a részben és főhősnőnk képességei is fejlődtek az elmúlt részek alatt. A kovácsnak továbbra sincs rendes neve.

Jövő héten folytatás.

StarWish - 2018. 08. 20. 20:54

CrashBoostZoom folytasd mert én olvasom. Igaz nézem is. Hány részes lesz az évad?

winnie - 2018. 08. 21. 06:59

10

CrashBoostZoom - 2018. 08. 21. 17:00

@Starwish

Nyugi nem lesz kiszállás. Kétlem, hogy lesz második évad így ez teljesen bevállalható nekem végig. És így legalább felhozható lesz negatív példának is ha valamelyik csatorna ilyesmivel próbálkozna a jövőben.

Ennek ellenére ha találok valami (számomra) pozitívumot a fennmaradó részekben azt majd igyekszem kiemelni.

Subidubi - 2018. 08. 23. 12:08

Ez nem a romamano csaj a shanarabol ?
Arcra nagyon hasonlit a plakaton.
Ha modell, akkor mar varom mikor jon a meetoo itt is :)

Koszonom. Ha vegere ertem a par szaz epizodnak ami van a tobbibol akkor feltuzom.

CrashBoostZoom - 2018. 08. 24. 12:55

@Subidubi

Nem, két különböző személy. A Shannara-ban Ivana Baquero játszik.

Továbbá csak a hazájában, Ausztráliában ismertebb modell. A nemzetközi színpad még várat magára.

CrashBoostZoom - 2018. 08. 24. 14:10

Túl vagyunk hát az évad felén és az első rész után ismételten az Outpost-on kívüli helyszíneket is láthatunk mivel a hős útja nem lehet út…hát na, út nélkül ezért felkerekedik, hogy a küldetése következő szakaszaként megszerezzen egy könyvet. Küldetésében segítségére lesz a sorozat legjobb karaktere Janzo aki mindenben segít mindenkinek a sorozatban (lehetséges, hogy valójában Ő az igazi hős itt? majd kiderül!). Továbbá a kapitány és a hercegnő megjegyzi, hogy ha sikerül több CGI monsztát (tudjátok, az ami csak úgy véletlenszerűen embereket ölt az éjszakában) is megidéznie akkor az örömmel vennék mert segítene felszabadítani a királyságot a gonosz hadúr uralma alól (nem, nem rosszul emlékszem vagy értelmeztem amit mondtak, tényleg ezt kérték).

Volt továbbá kardozás, CGI hadsereg, a gonosz hadúr is akcióba lendült és véletlen pont ugyanazt a könyvet keresi mint főhősnőnk és ismét gonosz hadúrhoz méltóan ismét elküldi az egyik újabb henchman-jét érte.

Ja és Lindsey Stirling beugrott egy rövid muzsikus/útonálló szerepre.

ontheground - 2018. 09. 12. 00:32

Nekem bejön ez a sorozat, gagyinak gagyi, de főleg ez a jó benne. Kicsit olyan 90-es évek. Janzo meg tényleg elég zsibbadt figura, a színész nagyon jól játsza a futóbolondot :)

CrashBoostZoom - 2018. 09. 17. 13:25

Volt egy kihagyás de nyugalom az évad végig lesz nézve. :D

Szóval a 7. és 8. rész. Nem igazán tudok sok mindent írni róluk. A dolgok a már előre kitaposott mederben folytak tovább. Főhősnőnk sétált egy jót, megharcolt egy újabb CGI monsztával, kiderült, hogy a greyskin-ek (ennek a világnak az orkjai) valójában drogdílerek, a kapitány pedig nagyon rossz napoknak néz elébe, a gonosz hadúr megérkezett az Outpost-ra és azt csinálja amit a gonosz hadurak ilyenkor szoktak és hőseink elindult az évadzáró felé vezető úton. Ami valószínűleg egy cliffhangerrel fog véget érni ami soha nem lesz feloldva.

Viszont végre voltak nem CGI helyszínek és/vagy csak az Outpost-ra korlátozottak.

Dlee - 2018. 10. 03. 10:29

Én most néztem meg az évadzárót és azt kell hogy mondjam, nekem nagyon bejött ez a sorozat. Néztem Insatiablet, Castle Rockot (a mostani sorozatok közül), de én ezt élveztem a legjobban. Annyira jó volt hazaérni egy fárasztó nap után, elindítani aztan kikapcsolódni rá. Tényleg gagyi kicsit a CGI meg azért a történet se mindig járt óriási magaslatokban, de a karakterek nagyon jók. Janzo az első rész óta kedvenc, Gwynn és Talon nagyon szuperek voltak együtt és Dred meg hát… ő volt a legfőbb kedvencem a sorozatban Philip Brodie nagyszerű szinész. Az arcjátéka és a kisugárzása is minden, tökéletes karakter.
(SPOILER: bár a 2.évad nem valószínű, én mégis végig izgultam az utolsó részt. Nem akartam hogy meghaljon. Ez a Dragman a kislány csavar meg nagyon érdekes volt(bár én már kitaláltam az epizód előtt, ezért inkább csak örültem magamnak). És az is tetszett hogy nem nagyon öltek meg főbb karaktert, ellentetben a kepregényes sorikkal ahol minden évad végén kötelező(az arrowban értékelhető karakter nem is maradt). SPOILER VÉGE)
Most komolyan, én is néztem a Legend of the Seekert és annak az első évada/része jobb pontszámot kapott mint ez. Az se volt amúgy rossz, de ez a 2pont szerintem elég kevés volt ide. A saját kategóriájában eléggé rendben van. Nem is valami drága, igazán kaphatnánk egy 2.évadot.

CrashBoostZoom - 2018. 10. 04. 09:38

Igen, az évad véget ért. Az utolsó két rész volt a legjobb az évadban.

Azokhoz már nem írok leírást mert aki eddig nézte az szerintem már magától is végignézi. Voltak jó csavarok és meglepetések.

Végszónak annyit mondanék, hogy a készítők és a színészek is tudták, hogy mit csinálnak. A sorozat végig az maradt aminek szánták, nem akart több lenni annál ami.

Azt viszont sajnálom, hogy az évad végi cliffhanger valószínűleg feloldatlan marad hacsak nem történik valami csoda.

zagloba - 2018. 10. 05. 21:35

@Dlee

Pont így fogalmaztam volna meg én is!
Akármilyen olcsó sorozat is, akármilyen panelekből építkezik is, mégis kifejezetten üdítő és szórakoztató volt nézni.

Furcsa, de a Bodyguard mellett ez a sorozat jött be idén eddig a legjobban.
Jók a karakterek, érdekesen csavarják a köztük lévő viszonyokat (pl. Talon-Garrett-Gwynn), Janzo nagyon ott van, és még a kolipszum-szálban résztvevők is emlékezetesek.
Elég sok szálon meg a történet, de valahogy mégis koherens tud maradni.
A Prime Order elleni küzdelem pedig még sok lehetőséget rejt.

Én nagyon bízom benne, hogy lesz 2. évad. Aki szereti a műfajt, nyugodtan bepróbálhatja, szerintem nagyon is kedvelhető.

Dlee - 2018. 10. 10. 05:26

Te jó ég, berendelték a 2.évadot. Anyira örülök.

CrashBoostZoom - 2018. 10. 10. 11:20

Úgy látom, hogy csodák mégig csak történhetnek. Nos emberek, akkor jövő nyáron ugyanitt folytatom. :D

zagloba - 2018. 10. 10. 20:43

Igen!
Mekkora hír! (Bár az is igaz, hogy amilyen nyugodt tempóban építkezett a történet, és ért véget az évad, valahogy tutira vettem, hogy ennek lesz folytatása!)

De persze, így az igaz, hogy be is jelentették!

winnie - 2018. 11. 08. 18:43

“(Bár az is igaz, hogy amilyen nyugodt tempóban építkezett a történet, és ért véget az évad, valahogy tutira vettem, hogy ennek lesz folytatása!)”

ez sok kaszált sorozatra igaz. a készítőknek úgy kell csinálniuk, hogy ha megadatik nekik a sok évad, akkor legyen anyag.

Raisen89 - 2019. 08. 22. 22:36

Valahogy én is vegigszenvedtem. Így utólag, egy év késéssel. Főként a fsz csaj miatt kezdtem bele, de na, a story nem egy nagy cucc. Színészek se. Furának tál álltam, hogy ilyen értékek mellett kapott 2. évadot…

Raisen89 - 2020. 05. 20. 18:01

sőőt a 3.évadot is berendelték! Ez a nem semmi!

u.i.: Én is végignéztem (néha szenvedtem) az első évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz